2018-04-20 149 views
第一次來食,朋友行下行下,見到這裏環境好舒服,好華麗,就入咗嚟食飯。下午2點都已經好多人來食,我們食到5點。我哋叫咗兩個午餐, 有湯,有餐包,有主菜同飲品。我們叫咗個燒加拿大黑毛豬鞍扒配蘋果蓉(108元)另外加錢叫咗個飯好似要加18元。 個賣相都好靚,蘋果蓉好好食,豬扒面有燒醬汁,豬扒點個蘋果蓉呢好好食, 個黑毛豬燒到啱啱好,肉好嫩,多汁,好好食。 嚟咗一個忌廉蘑菇雜菌濃湯,個湯好濃烈蘑菇味,食落呢又有蘑菇肉,好有口感嗰個湯,忌廉味重,好好味 。個牛角包呢好脆口,即焗暖上。另外一個係印度咖哩牛肋條配白飯 (88元), 咖哩味香,牛肋條好林,都好惹味, 好好食。餐飲叫咗杯熱咖啡同凍奶茶 ,都好飲,食完野,這裏環境好舒服,好靚,好高級,氣氛好好,我哋坐咗三個鐘頭, 坐係到傾計好開心,食得都好舒服

下午2點都已經好多人來食,我們食到5點。
我哋叫咗兩個午餐, 有湯,有餐包,有主菜同飲品。

個牛角包呢好脆口,即焗暖上。

2018-04-18 72 views
With some friends went into Yuen Long shopping, also known as Yuen Long restaurants, to celebrate the wedding anniversary decided to find a quiet environment restaurant for friends. We have order two menu packages and we select two respectively of starter Parma ham salad and shrimp salad, shrimp is quite crisp meat is not cooked entrees, Angus Eye Steak , Norway salmon pasta and Cognac linguine with Italy rice flower shrimp lobster sauce.Angus steak is very good of course ,fat distribution av

Angus steak is very good of course ,fat distribution average into mouth is dissolving,salmon spaghetti sauce enough fragrant enough to make every pasta fully penetrate the sour sweetness of the sauce, I like to eat Italy rice because the meal completely absorbs rich lobster juice completely.

The original dessert no particular in every night, our different desserts how wonderful which are vanilla with Ice Cream Strawberry cheese cake and chocolate with ice Cream blueberry cheese, both are so creamy and sweet ,drinks are good and fresh .
We were quite happy and satisfied with that evening dinner.
2018-04-17 95 views
我們一行4人走入元朗shopping,亦知元朗食肆林立,由於為朋友慶祝結婚週年紀念日, 於是找來一間環境清幽雅治的餐廳,剛巧餐牌中有二人套餐於是我們選擇了兩份;頭盤分別有巴馬火腿沙律及炸蝦沙律,炸蝦相當脆而且蝦肉沒有過熟,主菜有安格斯肉眼扒(兩客)、挪威三文魚扁意粉及干邑龍蝦汁伴花蝦意大利飯,安格斯牛扒當然無得輸油脂分佈平均入口香冧,三文魚意粉的醬汁夠香濃令每條意粉充分滲透醬汁的酸甜,我較喜歡食意大利飯因為飯裏完完全全吸收龍蝦汁令每粒飯都有濃郁的龍蝦味!餐廳還有優惠可加一元就可品嚐一款小食分別有挪威煙三文魚沙律、大蝦伴薯容及香蒜焗扇貝,原來甜品沒有特定,晚晚不同我們的甜品好精彩是雲呢嗱雪糕伴士多啤梨芝士蛋糕和朱古力伴藍莓芝士蛋糕,我們相當開心及滿意這頓晚餐,我記得當晚侍應好主動幫我們拍照,侍應的熱情款待也很令人有舒服的心情!
2018-04-16 71 views
每次經過,我都好有衝動想試下這間餐廳。 今日老公提早下班,我終於可以食到了。地點方便,門口大方闊落,環境帶點高貴華麗,感覺有點歐化風情。內裏氣氛浪漫,適合二人世界晚餐的好地方。我叫了一個晚市套餐,餐包竟然有驚喜,是我最喜愛的牛角包。侍應拿出來還是香脆帶暖暖的,內裏含有香濃的牛油味!非常美味餐湯昰南瓜帶子湯,輕微的帶子味,再配上濃郁的南瓜蓉,非常香甜,鮮味十足。另叫主菜是韓燒安格斯牛柳粒意大利飯,賣相好靚,牛肉生熟程度剛好,肉質嫩滑,不會太韌而且也沒有筋。再配合一小粒的翠玉瓜和青瓜,加上濃濃的芝士, 這個配搭簡直是絕配。小食叫了水牛車打芝士雞翼, 醬汁比較獨特而帶點微辣,也沒有雪藏味, 配少量沙律,非常開胃現時還有一個2週年優惠,加一元就可以選擇多一款特價美食。真係好抵呀

2018-04-15 55 views
 The dishes were being served extremely slow.  We have waited for 45 mins for the main dish to come.  Quality of food was not surprisingly woww but it was okay.  The long waited time made us loose appetites.
2018-04-15
2018-04-15 87 views
朋友係外國返香港,約左星期五晚收工食飯,佢住元朗話屋企附近好似有間唔錯既西餐廳!咁我就入元朗跟佢試下啦!朋友book左7:30 , 餐廳留左張窗邊既卡位比我地!餐廳有set dinner ,有2人套餐,可以散叫menu 既野食! 我地為左可以食龍蝦汁伴花蝦意大利飯揀左2人套餐!我地揀左一個頭盤,一個沙律,一份安格斯肉眼扒,一份龍蝦汁伴花蝦意大利飯!另外追加左餐廳2週年既$1美食大放送,我地要左2份香蒜包糠焗扇貝!好底呢!🤣🤣安格斯肉眼扒我哋要medium,肉眼扒煮得啱啱好,扒既肉質都好鮮嫩好有肉味!龍蝦汁伴花蝦意大利飯有一隻大虎蝦三隻大花蝦,意大利飯好香龍蝦汁味,仲有雜菌一齊煮👍🏻👍🏻飯煮得唔會太硬或太爛!香蒜包糠焗扇貝雖然只係 $1,但都一啲都唔求其,原隻焗出嚟嘅扇貝都好香甜!整體來講,餐廳環境同食物都唔錯喔!係一個傾計嘅好地方!

整體來講,餐廳環境同食物都唔錯喔!係一個傾計嘅好地方!

2018-04-09 100 views
周六放假,同老友聚聚舊,揀左間坐得舒服D既餐廳,之前去過覺得好好,食物質數都非常好,環境又舒適,價錢又唔貴今曰點左兩個餐share 牛扒同鵝肝磨菇意大利飯,個牛7成熟,肉嫩多汁,加埋餐湯餐飲$108 好底食今曰餐湯南瓜湯,成個湯打得好滑,上枱熱辣辣,好味鵝肝意大利飯舊鵝肝好大,食落好香好香,飯粒粒分明,柔軟度岩岩好,飯裡面超多菇,菇味香濃,呢個飯必食之選,朋友都讚不絕口,下次去必定再叫,食完鵝肝未够喉,再叫多個鵝肝多士

今曰餐湯南瓜湯,成個湯打得好滑,上枱熱辣辣,好味

食完鵝肝未够喉,再叫多個鵝肝多士
$150 (Lunch)
2018-04-09 127 views
上次食過都幾好, 所以又再約其他朋友呢食餐好, 可能是平日客人唔算好多, 可以慢慢食, 呢到的二人套餐都唔錯, 包湯、頭盆、主菜、甜品和飲品, 真係好豐富, 落柯打時忡見到”$1美食大放送”有3款美食任揀, 睇落唔錯於是一人叫一份。最先上是香草薯蓉餐湯, 入口好有質感。 而後上的就是頭盆煙鴨胸沙律和黑毛豬串燒沙律, 沙律醬用黑醋再加胡麻醬入口香濃而不膩, 黑毛豬串燒比較少吃, 呢到做得都唔錯, 肉質較爽口。再來就是”$1美食大放送”的香煎大蝦伴薯蓉和香蒜包糠焗扇貝, 這2個小食真材實料, 而且味美, 沒有因為是特賣而粗製濫造, 值得讚賞。主菜點了美國安格斯肉眼扒伴虎蝦和日式七味炸雞配煙味烤腸伴茄蓉意大利飯。安格斯肉眼牛扒肉質鮮嫩, 牛味十足, 如果用鐵板上溫度高D, 會更美味; 而虎蝦件頭都唔細, 入口仲彈牙。七味炸雞做得香脆惹味, 意大利飯除了茄蓉、煙味烤腸, 還加咗脆肉瓜, 入口好有層次感。而甜品焦糠芝士蛋糕配芒果奶涷真係有驚喜, 賣相已相當吸引, 用果醬畫成公仔,  而且唔太甜, 蛋糕有濃濃集糖味, 奶涷亦好有芒果味, 一d都唔馬虎。最好柯打咗熱的韓國蘋果茶和熱情恒久特飲, 都幾
最好柯打咗熱的韓國蘋果茶和熱情恒久特飲, 都幾香幾好飲。最後埋單HK$616.-,
都唔算太貴, 無論份量與食材方面, 都keep到水準。
香草薯蓉餐湯
熱情恒久
焦糠芝士蛋糕配芒果奶涷
  • $1大放送超抵食
2018-04-05 3345 views
周末 放假約了朋友到下白泥看日落由於時間尚早,先吃過午餐再去,身邊同事朋友也沒特別推介元朗美食,就隨意找了這間西餐廳🍴外表看來似乎有點歷史🤔有點像德福一間舊式西餐廳。入內卻發現裝修很新淨,也很舒適周末也有提供午市套餐有餐湯、麵包和飲品餐湯薯仔湯,賣相不俗,也很飽肚,配最喜愛的牛角包🥐主菜方面和朋友點了牛和豬各一份肉眼扒很入味而且肉質鮮美、不靭配菜也很出色,牛油薯蓉很幼滑,車厘茄和西蘭花剛很爽口,很驚喜!黑毛豬鞍煮得剛好熟,肉質鮮嫩多汁,同樣醬汁味道濃郁入味,配菜蘋果蓉很香甜餐飲只要加$10可轉特飲,有色彩繽紛的Forever 特飲: Forever Punch是熱情果口味,而Forever Yours是藍莓口味,配上金黃色甜蜜蜜的蜂蜜珠珠,很解渴最後以半殻椰子雪糕作為今餐結尾,是餐廳自家製的雪糕,椰子味香甜濃郁很可口!後記:雖然餐廳外觀較傳統低調,但室內裝修跟餐點味道賣相都很有驚喜,價格也相宜,比起大商場的西餐一點也不輸蝕!
周末 放假約了朋友到下白泥看日落
外表看來似乎有點歷史🤔有點像德福一間舊式西餐廳。
入內卻發現裝修很新淨,也很舒適

周末也有提供午市套餐
有餐湯、麵包和飲品

餐湯薯仔湯,賣相不俗,也很飽肚,配最喜愛的牛角包🥐
主菜方面和朋友點了牛和豬各一份
紐西蘭頂級肉眼扒
肉眼扒很入味
而且肉質鮮美、不靭
燒加拿大黑毛豬鞍配蘋果蓉
Forever  Punch,  Forever  Yours
Forever Punch是熱情果口味
半殻椰子雪糕
很可口!

2018-03-24
$150 (Lunch)
紐西蘭頂級肉眼扒
燒加拿大黑毛豬鞍配蘋果蓉
半殻椰子雪糕
2018-04-05 96 views
平時好少同爸爸兩個人岀去食dinner,大多數一家人去食飯,難得兩父女去食飯,緊係去啲浪漫啲,有氣氛啲既餐廳吃飯🍽放工去元朗,發現元朗原來都開左幾多西餐廳,淨係睇個餐廳裝潢設計都可同尖沙咀既西餐廳比較比較!餐廳位於元朗西菁街,位置頗方便,附近就係香港入境事務處(整passport 既地方)。一望就見到餐廳!!7點左右,眼見餐廳都有7成滿座。我地被安排坐係2人卡位,好闊落👍🏻!見嗰Dinner set好似幾抵食😯又有soup, main course , tea or coffee都係$150至$250左右!!!最後我揀咗吼美國安格斯肉眼扒配胡椒汁!🤤🤤🤤據說有成10安士!!!先來一個忌廉蘑菇雜菌濃湯味道豐富嘅菌味,入口帶點蘑菇肉,有咬口!質感稠密,忌廉令到他更加香滑!另外加一蚊!係一蚊就可以食到既大蝦配薯蓉!雖然一蚊但係材料一啲都唔吝嗇!就咁睇已經覺得好吸引,食落口蝦肉爽口彈牙!肉質結實,調味唔會太濃烈食得出蝦嘅味道!主菜就你啦我哋叫咗五成熟食落口肉唔會太結實,牛肉味較重!而且郁嘅部份脂肪比例較少,根部都比較少所以容易切開食用。配合埋黑椒汁就更加帶出牛肉味!最後再叫咗個即磨咖啡,咖啡豆

先來一個忌廉蘑菇雜菌濃湯

另外加一蚊!
係一蚊就可以食到既大蝦配薯蓉!

最後再叫咗個即磨咖啡,咖啡豆係嚟自哥倫比亞,飲落口帶點酸,聞落去好香!值得一試!

• 美國安格斯肉眼扒
2018-03-28 2342 views
又一次來訪元朗,越來越愛這個地方,到處都是美食。室內樓底甚高,沙發式的坐椅,讓人坐著特別舒服。某晚和朋友路過時見到這餐廳為了慶祝forever友緣兩週年,推出$1大放送。精明的我倆當然不會錯過這機會。是日餐包,牛角包,微熱香口,牛油味夠濃,略嫌不夠脆,否則更消魂。沙律菜清一色,沒有大混雜。讓人感覺乾淨俐落,煙三文魚一向是沙律菜的最佳拍擋,其實一點也不為過,二者互利雙贏的局面,不過,由價錢來看,有一點點偏高。是日餐加$1元有三個選擇,由消費者利益出發,當然選擇盛價比最高的香煎大蝦伴薯蓉,大蝦肉汁彈牙,薯蓉香口惹味。沒有失望,絕對超值。肉汁豐富,略帶微辣,本人非常欣賞他的醬汁,令平平無奇的雞翼即時提升。而且價錢相當得宜,$36元有四隻雞翼,的確吃得特別開懷。大啡菇上面鋪上蟹肉同芝士焗香,吃菇的同時有芝士蟹肉味,又香又爽,仿佛上演一出精采劇情,香味充滿整個口腔。原價$58。跟餐升級價45元,或$1大放送也是可以的,當然當晚選了大蝦,這便只能享用升級價了。香蒜包脆脆的,帶子雖然不算巨大,但也彈牙。一向以來本人不喜歡太生的牛扒,習慣性要求7成熟,驚喜的是它可以做到不韌,每一啖都充滿牛扒特有的濃香
又一次來訪元朗,越來越愛這個地方,到處都是美食。

室內樓底甚高,沙發式的坐椅,讓人坐著特別舒服。

餐包:牛角包

凱撒沙律伴挪威煙三文魚

水牛城雞翼

芝士蟹肉焗意大利大啡菇

香蒜包糠焗扇貝

烤美國安格斯肉眼扒配黑松露燒汁(10安士)

一向以來本人不喜歡太生的牛扒,習慣性要求7成熟,驚喜的是它可以做到不韌,每一啖都充滿牛扒特有的濃香,而且份量十足,值得推介。
黑牛牛

其實就是可樂加雪糕,將雪糕溶入可樂,更加滑溜,很特別。
法式焦糖燉蛋

甜品是西餐的完美結局,也是女仕們至愛,對燉蛋情有獨鍾,因為它甜而不㒃,嫩滑的口感讓人沉醉其中。最重要的是它的配碟設計得太有心思了,讓人看著都歡喜。
餐包:牛角包
凱撒沙律伴挪威煙三文魚
水牛城雞翼
芝士蟹肉焗意大利大啡菇
烤美國安格斯肉眼扒配黑松露燒汁(10安士)
黑牛牛
法式焦糖燉蛋
2018-03-27 120 views
Forever 友緣西餐元朗區一直都有很多美味的餐廳,Forever 係其中一間, 裝潢簡約,以灰銀白色為主,餐廳的座位空間合理,坐得舒適。我特別喜歡餐廳中央的水晶吊燈,加上燈光的效果就是很美,而且還有些波波吊飾,怎麼影都美,甚有情調。忌廉湯濃稠、順滑,菇味香濃,湯中的蘑菇粒粒,口感有致,十分滋味! 牛角包也很有誠意,富牛油香,而且酥脆可口,配湯一流。我加了煙三文魚沙律,只是$1,真的不敢相信,雖然份量不是很多,但一個人真的很夠,而且煙三文魚有兩片。水牛城雞翼醬汁好特別,有點像BBQ醬口味,少少辣更加比BBQ醬蠻味,味道很好。軟殼蟹份量不少,炸得很鬆脆,外脆内軟,味到一流。墨魚麵條吃起來一點也不覺得硬,和平常的差不多吧,軟硬適中,非常合我心意呢,墨魚麵有少許厚度,咬起來有質感,有些少煙靭度,不會粉粉的感覺,也真不錯呢,加上忌廉白汁source 很creamy 很美味。豬手碩大的一隻,甚為對辦,烤得略略過了火,少部分位置微焦,反而有焦香的感覺,我接受。外皮烤得香脆,油相信已缷出,一點也不油膩。已經切開,内裏的豬手剛熟,脂香肉嫩,咸度是剛好,也拍得住德國餐廳的水準,而伴碟的酸椰菜由我一人獨
Forever 友緣西餐

豬手碩大的一隻,甚為對辦,烤得略略過了火,少部分位置微焦,反而有焦香的感覺,我接受。外皮烤得香脆,油相信已缷出,一點也不油膩。已經切開,内裏的豬手剛熟,脂香肉嫩,咸度是剛好,也拍得住德國餐廳的水準,而伴碟的酸椰菜由我一人獨享,酸度足,份量大,正好解膩呢!

這間餐廳由裝修佈置,服務態度,到食物質素,均是非常高水準,值得一試再試。
2018-03-26
Type of Meal
Dinner
2018-03-25 98 views
下白泥一天遊嘅開始就由lunch 開始,唔識路嘅我,衣間餐廳位置都好似唔錯,近市中心(其實見到人多啲就覺得係市中心),外表有少少舊似細個去食嘅街坊西餐廳,内裡較新,少少華麗。而一見個餐牌,食材不是街坊西餐廳的,是比較高級👇🏻朋友同我都叫左set lunch 有湯有餐包主菜同飲品,,最貴都係108蚊,都ok ar 叫完餐湯同麵包都好快來到薯仔湯,味道香濃,餐包則是牛角包,面層有蜜糖,脆口好食主菜我叫左燒加拿大黑毛豬鞍扒配蘋果蓉,賣相靚,蘋果蓉好好食(其實我係為左蘋果蓉叫的),豬扒都軟軟的,醬汁味道剛剛好,不太咸,唔會搶走蘋果蓉同豬扒味。不得不提伴菜薯蓉,佢有加牛油打爛,好香口😋朋友叫肉眼,我比較如毛飲血,所以對我來講比較熟,都ok飲品加多小小錢可叫特飲,最欣賞佢上面啲蜂蜜爆爆珠叫左個半殼耶子雪糕,好香耶子味,好味☺️好圓滿嘅午餐

而一見個餐牌,食材不是街坊西餐廳的,是比較高級👇🏻

朋友同我都叫左set lunch

有湯有餐包主菜同飲品,,最貴都係108蚊,都ok ar

叫完餐湯同麵包都好快來到

薯仔湯,味道香濃,餐包則是牛角包,面層有蜜糖,脆口好食

朋友叫肉眼,我比較如毛飲血,所以對我來講比較熟,都ok

飲品加多小小錢可叫特飲,最欣賞佢上面啲蜂蜜爆爆珠

叫左個半殼耶子雪糕,好香耶子味,好味☺️好圓滿嘅午餐

2018-03-23 67 views
經過元朗搵食見到落地玻璃窗內裝潢簡潔座位寬敞;餐廳做緊兩週年推廣優惠惠顧晚市套餐加蚊仲可以追加份前菜於是決定試試意大利雜菜湯雜菜湯微酸開胃;用料豐富牛角包餐包並非普通麵包而係酥脆香軟嘅牛角包好有誠意挪威煙三文魚伴雜菜沙律沙律菜新鮮爽脆;煙三文魚煙薰味濃略帶油脂唔錯香煎大蝦伴薯蓉大蝦肉質緊實略帶蝦膏香蒜包糠焗扇貝扇貝嫩滑鮮甜唔會過熟;配上蒜蓉食落惹味烤美國頂級安格斯肉眼扒配紅酒汁肉眼肉味較濃油脂甘香;表面煎香鎖住肉汁香煎比目魚配蟹子忌廉汁比目魚扒好厚而腥魚肉鮮嫩唔腥紐西蘭羊柳配雜菌忌廉汁意大利飯羊柳肉質軟腍唔臊;菌香濃郁

意大利雜菜湯

羊柳肉質軟腍唔臊;菌香濃郁
2018-03-22
  • 烤美國頂級安格斯肉眼扒配紅酒汁
2018-03-23 67 views
今日約左好耐冇見既舊同事食午餐,大家相約在元朗千色附近,由於太耐冇見,想搵個 舒服又可以慢慢詳談既地方食下飯,就行到去富達廣場附近見到呢間西餐廳,好似唔錯就走入去啦~入到去坐低環境真係好舒服~靚仔哥哥即刻送上餐牌~我就點左個燒加拿大黑毛豬鞍扒配蘋果蓉~同事就點左紐西蘭頂級肉眼扒~之後靚仔為我地送上餐湯和牛角包~餐湯番茄味清甜~燒加拿大黑毛豬鞍扒,肉厚又不會燒至乾身~入囗嫩肉亦感覺到有肉汁~ 薯蓉亦有好香濃既牛油味紐西蘭頂級肉眼扒七成熟, 由於同事比較鍾意熟 d,所以叫咗七成熟, 但肉質比較淋身,牛味濃,亦唔會因為七成而感覺上過熟~最後我地再加點左每人一份甜品,半殼椰子雪糕~ 椰子味濃~ 伴碟公仔圖案很可愛~環境舒適,店員服務非常細心~埋單時發現做緊八折優惠~這價錢這服務

入到去坐低環境真係好舒服~靚仔哥哥即刻送上餐牌~

我就點左個燒加拿大黑毛豬鞍扒配蘋果蓉~
同事就點左紐西蘭頂級肉眼扒~

之後靚仔為我地送上餐湯和牛角包~
餐湯番茄味清甜~

2018-03-22