2021-11-17 184 views
深水埗開左第三間分店之後係海港城食過.今日見左無咩人等位.就GOGOGO.......擔仔麵同肉燥飯係必叫,細細碗兩啖就食哂仔麵:加入莞茜、肉碎、蒜泥,一隻蝦。但湯底淡,麵嘅份量亦少到兩啖就食完性價比偏低,一碗一定唔夠飽。肉燥飯撈埋一齊好滿足 啖啖有肉香鹽酥雞(細份$38),跟餐都可以試試平平無奇之台灣菜,午飯價錢是抵食,一試無妨😃
深水埗開左第三間分店
之後係海港城食過.
今日見左無咩人等位.
就GOGOGO.......

擔仔麵同肉燥飯係必叫,細細碗兩啖就食哂
仔麵:加入莞茜、肉碎、蒜泥,一隻蝦。
但湯底淡,麵嘅份量亦少到兩啖就食完
性價比偏低,一碗一定唔夠飽。

肉燥飯撈埋一齊好滿足 啖啖有肉香

鹽酥雞(細份$38),跟餐都可以試試
平平無奇之台灣菜,午飯價錢是抵食,
一試無妨😃
2021-11-11
2021-10-18 251 views
當年度小月喺尖沙咀海港城開嘅時候,我都有去朝聖過(可能有五年前喇)。當時係覺得,價錢貴,份量少,食物質素普通,所以試過一次之後都冇食過第二次。今次有機會黎到v walk,又咁啱唔使排隊,有幾多次機會佢試一試下😝絲瓜煮大蜆。絲瓜煮得夠林,魚湯都清甜,蜆都大隻,不過就係欠缺左鮮味🙈 而且開始有少少overcooked,有啲蜆好韌。台式烤香腸,分量多價錢有啲貴,隔離好地道咁配左d蒜頭(不過我唔食既🤣),我覺得個腸可以烤耐d同熱少少。仲有櫻花蝦炒蛋,超級多櫻花蝦,但多得有啲過分,蛋嘅份量相對太少,唔講都唔知道自己食緊煎蛋😌 感覺上就係佢有好嘅食材,但加埋一齊就唔係特別好食。。。最後仲有肉臊飯同擔仔米粉。味道係OK嘅,不過份量真係太少囉。一碗白飯$10,加嗰啲啲肉臊喺上面就$28,即係嗰幾粒肉值$18,有冇搞錯啊。。。。😅

2021-10-17
$130 (Lunch)
2021-10-11 153 views
度小月🙈擔仔麵28$係好迷你,迷你到我呆左,但係對減肥黎講都幾好,但都真係好細,但啲湯配肉躁係唔錯(3/5)三杯雞煲98$雞煲幾有鍋氣💗少骨不過啲雞肉偏細舊,配飯食好好味😋(3.5/5)烤紹興香腸28$我覺得呢個腸係好難會唔好食,不過一定一定要跟蒜,係prefect match(4/5)BTW要食台灣野都真係未必係佢擺前,都真係咁岩落樓試下🙈
度小月🙈
擔仔麵28$

三杯雞煲98$
三杯雞煲

烤紹興香腸28$
烤腸

BTW要食台灣野都真係未必係佢擺前,都真係咁岩落樓試下🙈
三杯雞煲
烤腸
2021-05-23 985 views
之前系銅鑼灣食過幾次都吾覺甘難食,以家去到vwalk 分店食過一次真系失望!難食最離譜既真系影左相反映。祖傳肉燥飯,我覺得肉燥味道略嫌遜色,肉燥過份地瘦三杯雞,肉嫩算係全餐最好食嘅一碟我很抱歉打這篇但真心建議 很值得讚尼度嘅工作人員,態度好易有笑容
黃金蝦捲

柯仔酥
祖傳肉燥飯,我覺得肉燥味道略嫌遜色,肉燥過份地瘦

三杯雞,肉嫩
算係全餐最好食嘅一碟

我很抱歉打這篇
但真心建議

很值得讚尼度嘅工作人員,態度好易有笑容
2021-05-18
Dinner
2021-05-07 629 views
午餐飯盒,豉椒魷魚球飯。Open rice 叫 $58, 現場叫 $48+1 外賣盒。唔知係咪太少飯,食完唔太覺飽。味道ok,西蘭花🥦切得好大棵,魷魚有7-8塊。比大家reference
午餐飯盒,豉椒魷魚球飯。

唔知係咪太少飯,食完唔太覺飽。
味道ok,西蘭花🥦切得好大棵,魷魚有7-8塊。
比大家reference
豉椒魷魚球飯
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Lunch
南昌上蓋嘅V Walk食肆選擇唔算好多,如果想食台灣菜嘅話,有過江龍嘅度小月可以揀,佢係台灣都幾出名嫁!不過整體黎講食物質素真係一般,同埋份量唔多,所以性價比唔算高🤫**********<櫻花蝦高麗菜> $78最推介嘅係呢一碟櫻花蝦高麗菜,原來咁嘅配搭都幾好食,高麗菜係清炒後再係上面灑滿櫻花蝦,食到最後都仲有好多櫻花蝦剩😍🦐**********<炸脆皮大腸> $68一份炸豬大腸有兩條,份量黎講都算多,同埋炸得都算幾脆!不過條豬大腸太肥,裏面層肥膏好厚,所以食唔到太多🥴**********<祖傳肉燥飯> $28<擔仔麵> $28<烤紹興香腸(條)> $28碗肉燥飯啲肉燥比起平時碎身,味道有啲似豆豉偏鹹,感覺有少少奇怪😂而擔仔麵嘅份量真係得兩啖,個湯都幾油,味道就無咩特別🤭

<櫻花蝦高麗菜> $78

<炸脆皮大腸> $68

<祖傳肉燥飯> $28
<擔仔麵> $28
<烤紹興香腸(條)> $28
$150 (Lunch)
2021-01-28 624 views
對台灣的度小月有點印象,餓咗旅行咁耐,見V Walk開了新舖,店外宣傳外賣只是$48起就試吓啦。本來V Walk裡的食肆都不算便宜,但大多都精緻、值得,至少會飽。而我從少都被人笑雀仔都食得多過我,連我食完都唔飽,可想而知份晚餐size如何。山葯排骨 ($86 配白飯、鹵蛋、飲品)不能怪佢唔係$48,因為俾錢時已經知道山葯排骨要加$20,即係單點都$68。咁無理由唔要飯,所以加埋就$86先講包裝,紙盒可能係比較環保,但拎上手已經好似就快爛咁,或者因為濕和熱吧食度小月呢個價錢唔過分,但分量堅少,排骨幾乎見唔到味道我可經忘記了,一邊食只係一邊盤算要食宵夜。印象應該唔難食,但亦盡量不會有下次。

山葯排骨 ($86 配白飯、鹵蛋、飲品)

食度小月呢個價錢唔過分,但分量堅少,排骨幾乎見唔到

Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Dinner
2020-11-21 845 views
9月真的伏食累累今次到這間位於V Walk內的台灣過江龍度小月也不例外!台灣度小月以新台灣料理自居那香港的度小月又會怎麼樣?我們這頓午餐沒有點午市套餐反而選擇了散點!因為要每位最低消費一客三道菜連飲品的午套餐而我又不想吃那麼多,雖然免收加但不想因小失大(體重)!所以我們選了散點擔仔雙拼、祖傳肉燥飯另外還加上一份烤紹興香腸便足夠了!祖傳肉燥飯$28淋在白飯上的肉燥香氣失蹤了剩下只有油味!唯獨米飯煮得軟熟可口好吃的!度小月擔仔雙拼麵$35是以肉燥與蝦湯來調味,我沒在台灣品嚐過自我覺得湯頭不夠鮮味,內裡還有油味挺重的肉燥和一隻沒甚味道的鮮蝦!而唯一我覺得不錯的是油麵和米粉這個組合真可悲!最後還有這碟烤紹興香腸$28!皮不香脆肉沒香氣最差是凍冰冰的,這一頓吃剩不少白白浪費食物和我寶貴的Quota!坦白講我真係好大膽說一句我自己弄的肉燥飯肯定好吃過他十倍!

坦白講我真係好大膽說一句我自己弄的肉燥飯肯定好吃過他十倍!

2020-09-18
Lunch
放假無得去旅行,唯有留港消費啦;去唔到台灣食原味道,食住喺香港開嘅「度小月」先!其實唔係一心諗住食佢,只係喺V Walk行嚟行去唔知食乜,又見佢個下午茶好抵,先決定一試😛。下午茶$18起,雖然$18只係得小食,但仲包罐裝飲品,又唔駛收加一,口痕歇腳抖下一流👍,好過去快餐店。食物唔貴,但飲品轉特飲要加$18就唔多抵...。由於我哋預計食物係好細份,所以叫咗好多樣、成枱都係😂,不過食下食下都飽,因為有飯又有麵。擔仔麵($22),呢個係台南傳統食物,當地平均台幣50蚊(即港紙$13左右)一碗。我去台北同台南都幫襯過度小月,味道其實又唔係話好食得咁驚艷,但今次喺香港食反而喜出望外,可能本身無乜期望🙈。擔仔麵賣相吸引,對比台灣店還原度甚高,面頭有隻蝦🦐,中層有啲蒜泥同肉燥,而最底就係油麵同芽菜。份量少(三啖左右),但成碗麵嘅組合好豐富😋,而且湯頭帶有蝦頭香,惹味,但有少少油。祖傳肉燥飯($22),呢度嘅肉燥幾好食,肉粒唔太多肥膏;而飯粒係用上珍珠米🍚,煮得軟熟。我唔敢話佢勁好食,但我會形容佢嘅味道恰到好處,唔錯。沙茶魷魚米粉羹($38),湯頭有沙嗲香,唔會過份濃烈。米粉用上銀絲米粉,所以比較幼身
祖傳肉燥飯
沙茶魷魚米粉羹
沙茶魷魚米粉羹($38),湯頭有沙嗲香,唔會過份濃烈。米粉用上銀絲米粉,所以比較幼身,不過老問題仍然係份量太少。至於魷魚🦑更帶比我驚喜,因為有啲酒味;留意番佢唔係鮮魷,而係魚棗,口感幾彈牙。
宜蘭蔥餡餅
宜蘭蔥餡餅($18),我本身唔太好呢啲餡餅,但呢個又OK喎。餡餅有三粒,呎吋偏細,我食咗其中一粒。佢個肉餡多汁多油多蔥,就算好憎食蔥嘅我都接受到😊。
甜不辣
甜不辣($22),呢個就最唔好食,雖然一條條煎至金黃色幾靚🍢,但口感如粉團一樣,既唔彈牙,亦唔煙韌,更難接受係毫無味道。甜不辣,名稱起源自英文Tempura天婦羅🍤,應該係炸魚板/魚漿,但我覺得似咬緊麵粉多啲,無魚味又唔似魚蛋,幸好店員畀咗辣醬我哋點先至好啲。
鹵豆腐
鹵豆腐(細份)($5),呢個亦係追加項目,鹵豆腐四四方方,每邊都醃哂色,個樣有啲似豬紅😳。豆腐醃得入味,連埋面頭啡色嘅醬食,鹹鹹甜甜的,口感好滑。
我覺得樣樣食物味道都幾好🤤,係咪台灣古早味我就唔知,但總之無乜太多地方可挑剔。之前聽過尖沙咀店勁多人負評,我今日可以為南昌店平反一下,評級為值得一食!
題外話,食哂成碗麵、飲哂成碗湯就會見到個碗嘅完整印花㗎喇😍,佢係台南卡通版地圖,仲印有東南西北。印花同台灣店係一樣㗎!
主餐牌食物選擇多好多,價錢當然同下午茶無得比,不過亦唔算貴,小菜類都係合理水平👌。
餐廳門口同台灣店一樣,就係Set Up咗個位畀人睇點整擔仔麵,麵、餡料同大煲湯放哂喺度,一目了然。透明玻璃望入去,都算幾乾淨企理✅。不過無人點餐嘅時候就無人坐喺嗰個位做佈景板😅,呢日我平日下午茶時段去,真係無乜客。
環境方面,座位唔太多,如果坐滿人應該會逼。不過裝修都幾靚,光光猛猛,有少許復古風📺,整體唔錯!
上文講嘅肉燥係有製成罐頭🥫賣㗎,擺哂喺門口做招牌。我仲見到餐廳話為咗保持質素,部份食物不設外賣選項。
總括嚟講,呢餐我好滿意,食咗六小份食物$130都唔駛,台灣食物有特色,唔係間間都有得食;個人認為好食過阿X來了。不過如果好肚餓去食,就未必適合🈴️,始終份量比較迷你呢。
2020-09-09
$65 (Tea)
祖傳肉燥飯
沙茶魷魚米粉羹
宜蘭蔥餡餅
鹵豆腐
2020-10-18 450 views
度小月在台灣很有名,很多年前在台灣旅遊時我也曾到過度小月,印象蠻不錯的。這天在商場裏看到它的店,決定重溫一下這店的風味。正值下午茶時段,就點了下午茶餐的沙茶魷魚米粉羹配汽水。先試湯頭,味道濃濃的,但老實說吃不到沙茶的味道。接着試魷魚,有一種怪怪的味道,是海產的腥味還是什麼的味道?不知怎去形容,就是覺得不好吃,只有米粉好吃,不過份量不多。這水準,$38不太值得。可能其他食物會好一點。環境算不錯,服務一般,顧客不多還是上漏了汽水,我們吃完米粉告訴店員,店員才補上。
這水準,$38不太值得。可能其他食物會好一點。

2020-10-13 361 views
三年前喺台北食過度小月,佢哋喺台北已經唔係一間小店而係一間大品牌的餐廳,仲記得佢哋出名嘅係肉燥飯同擔仔麵佢嚟咗香港咁耐之後都未食過一次,記得佢哋啱啱開嘅時候係要勁排隊的,同埋個價錢都不是非常吸引,今日中午有時間去咗試吓,個結果比我想像中好好多去咗南昌站VWalk分店,環境非常好,非常乾淨,啲同事招呼好好及好有禮貌,食物也很不錯🤩🤩今日叫咗一個蔥油雞飯套餐,一碗擔仔麵,一碗肉燥飯,小食鹽酥雞,再加多隻滷鴨蛋,一杯珍珠奶茶👏🏻👏🏻盛為$254最後結果係絕對可以再食可以再幫襯👍🏻👍🏻
盛為$254
2020-10-08
蔥油雞飯套餐
擔仔麵,肉燥飯
鹽酥雞
12點多,其他餐廳也乎沒有枱了,但這裡有。一行6-7人又有點趕,費事再等位便入去試下:服務好 - 服務員很快安排大枱,亦做足防疫措施,每個位子上還有V Walk 的口罩套和用兩杯水盛好匙羹筷子。食品質素可以 - 味道不錯,涼盤薑汁蕃茄可口亦清新。肉燥味道可以 ... 但份量超少,亦欠了鹵水蛋啊。加$19的珍珠奶茶,只有甜味、茶味欠奉。價錢較貴 - 綜合以上食物質素及份量,這個 $81 的午餐就變得有點貴了,尤其是這商場裡的餐廳選擇不少,亦不用這價錢便可以嘗到美味食物了。

📍#度小月📍Du Hsiao Yueh #DuHsiaoYueh.🇭🇰香港深水埗深旺道28號V Walk 2樓142-143號舖🇭🇰Shop 142-143, 2/F, V Walk, 28 Sham Mong Road, Sham Shui Po, HK.人均消費: HKD63.味道: 👅賣相: 👀👀👀價格: 💰💰💰環境: 🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️回頭率: .香港開業多年,我竟然一次都無食過🙈V Walk的店員好好,有位哥哥仲好靚仔,招呼超好的🥰.🍜擔仔雙拼 👎🏻HKD35當你每次見到相,碗麵靚到不得了時,吃下去真的難免會有失望雙拼原來是麵和米粉雙拼🤦🏻‍♀️好怪...湯底無味,裡面有滷肉,但都提不起味來不算超難吃,但跟好味還有好大段距離😅.🥢滷紹興香腸Ⓜ️HKD28入口有好濃的糯米味完全吃不出有滷過😂無特別,但HKD28不便宜.HKD63不貴,可以食物質素完全不行但的確聞到小菜類好香,可能香港的重點不是擔仔麵吧😅.🌐📌深水埗 📌銅鑼灣 📌尖沙咀.
📍#度小月
環境: 🌹🌹🌹
服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻
性價比: ⭐️
回頭率: .
香港開業多年,我竟然一次都無食過🙈
V Walk的店員好好,有位哥哥仲好靚仔,招呼超好的🥰

🍜擔仔雙拼 👎🏻HKD35
當你每次見到相,碗麵靚到不得了時,吃下去真的難免會有失望
雙拼原來是麵和米粉雙拼🤦🏻‍♀️好怪...
湯底無味,裡面有滷肉,但都提不起味來
不算超難吃,但跟好味還有好大段距離😅
擔仔雙拼

擔仔雙拼

🥢滷紹興香腸Ⓜ️HKD28
入口有好濃的糯米味
完全吃不出有滷過😂
無特別,但HKD28不便宜
滷紹興香腸

HKD63不貴,可以食物質素完全不行
但的確聞到小菜類好香,可能香港的重點不是擔仔麵吧😅
🌐📌深水埗 📌銅鑼灣 📌尖沙咀
2020-06-26
2020-06-10 499 views
點了四樣:清香豆腐、塔香茄子、紹興酒香雞、花生豬腳。清香豆腐豆腐唔嫩滑,食落感覺有渣。配上超咸既醬汁和榨菜,完全不推薦。塔香茄子茄子有稍微炸過,香口唔乾。味道適中,唔會太咸。不過有點太油膩。紹興酒香雞雞肉肉質嫩滑,食落有清香既酒香味。推薦!花生豬腳豬皮有毛未清理好,影響口感。每件豬腳主要得一塊皮,所以花生分量比起豬腳仲多。
點了四樣:清香豆腐塔香茄子紹興酒香雞花生豬腳。

清香豆腐
清香豆腐

塔香茄子

塔香茄子
紹興酒香雞
紹興酒香雞
雞肉肉質嫩滑,食落有清香既酒香味。推薦!

花生豬腳
花生豬腳
2020-06-07
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
2020-04-01 1047 views
因為本身自己好喜歡台灣美食,之前第一間度小月係尖沙咀開咗之後,都特意過去試過。見 V-Walk開咗間,之有幾款係呢間先有(我食果間),當然要入去試試。我地食果日,人唔算好多,唔洗等位,地方乾淨,坐得舒服(帶住小朋友,呢樣最重要)好餓,一坐底就狂點,又黎眼闊肚窄 味道一如以往嘅度小味月味道,喜歡台灣美食嘅都會喜歡。不過,當然,價錢唔算好優惠

好餓,一坐底就狂點,又黎眼闊肚窄

味道一如以往嘅度小味月味道,喜歡台灣美食嘅都會喜歡。

不過,當然,價錢唔算好優惠
2019-12-08
$60 (Lunch)