2019-08-31 428 views
聽說這間餐廳曾經被新假期推薦成為必食餐廳,今晚約了朋友來旺角食晚飯,朋友表示想食西餐,於是我們便即管來這間必食餐廳試一試吧!來到這間在朗豪坊隔離的大廈5樓的餐廳,大廈主要都是食店,這間dream cafe 一出電梯見到這塊紅色的牆感覺很有型很前衛!小小的餐廳環境算不錯,坐的地方也很寬敞,牆上面有電視,而角落位置還有用沙發砌成的一張大枱,應該可以坐十多位客人,後來我見到有一行十人的食客來相聚!自成一角,高談闊論,也享受美食,相信是一大班朋友來相聚的好地方呢!我與朋友兩個分別點了一個晚餐,及一個Pizza 分享,晚餐可以選擇餐湯或者沙律菜,我們選擇了沙律菜,沙律菜很新鮮,幫我在吃主菜之前清一清胃口!晚餐我們叫了這個黑松露龍蝦意大利飯,一到來的時候其貌不揚,但一吃下去便知道這裏的食物是很有水準的啊!龍蝦都算大隻,用芝士焗香,龍蝦肉質非常鮮味!更值得一題的是意大利飯,飯裏充滿濃濃的忌廉芝士味並配以黑松露!而且入口很有口感,甜甜的與黑松露味非常之配合!我與朋友都非常喜歡!真係想再食多d!當我以為這個意大利飯已經是非常不錯的菜式,再來的海鮮Pizza更加令我們讚不絕口!首先Pizza上面鋪着滿滿的

海鮮pizza

當我以為這個意大利飯已經是非常不錯的菜式,再來的海鮮Pizza更加令我們讚不絕口!首先Pizza上面鋪着滿滿的海鮮,有蝦、帶子、魷魚、魚肉等等,粒粒海鮮非常大粒,我叫了一句「哇!使唔使真係咁多海鮮呀!」這句當然是說笑吧,海鮮真是又多又新鮮!配搭着底層嘅芝士及茄醬,味道非常惹味!更加值得一題的是這個Pizza的餅底,是我從來未試過那麼香脆的,卜卜趣的而且味道很好!這個Pizza真是名不虛傳!值得推介!
咸檸梳打

飲品方面我叫了杯鹹檸七梳打,因為怕肥所以叫了走甜,豈料鹹檸檬有少少甜味,加上梳打真是一個又解渴又好味嘅飲品!

這晚我與朋友舒舒服服享受美食,這間餐廳的食物水準果然一流,不枉曾獲新假期推介為必食餐廳,這小餐廳食物有如此水準,實在令我們驚喜,而且價錢也很合理,我們一邊享受美食一邊說說心事!這真是個愉快的晚餐!下次再到旺角晚餐,一定會再來呢!
海鮮pizza
咸檸梳打
2019-08-30 114 views
這晚跟朋友到朗豪坊鄰近的朗晴坊吃飯,這棟大廈食肆林立,最後選了這餐廳。二人餐價錢$308,價錢恰宜,點了A)香辣蒜片海鮮意大利麵、B)香煎澳洲羊架配牛肝什菌燒汁各一。餐湯是椰菜花湯,是一般餐廳較少有的,喝時還會咬到些椰菜花粒,調味適中,挺好喝的。餐廳人流多,等了約半小時上主菜,果然慢工出細貨。香辣蒜片海鮮意大利麵海鮮份量足,辣度屬微辣,調味剛好,不會過咸;意粉軟硬度適中,有水準。香煎澳洲羊架配牛肝什菌燒汁點了七成熟,廚師煎得剛好,邊位亦煎得香脆,配的牛肝菌燒汁不會喧賓奪主,遮蓋了羊肉的羶味,配菜的薯角煎炸得香脆,並且已調味,要了能多給點薯角就好了(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)飲品方面,友人點了棒子咖啡,不過不失;自己則點了士多啤梨熱茶,這個反而有驚喜,喝下去酸酸的十分開胃,而且熱茶的份量,絕對可以讓你在這裡聊天數小時。整體水準很不錯喔。

餐廳人流多,等了約半小時上主菜,果然慢工出細貨。

士多啤梨熱茶

整體水準很不錯喔。
2019-08-22
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
士多啤梨熱茶
  • 香煎澳洲羊架配牛肝菌燒汁
  • 椰菜花湯
2019-08-29 63 views
琴日同朋友喺朗豪坊睇完戲,近近地過去朗晴坊食dinner,鍾意樓上cafe 靜靜地,方便與好友傾下計。我地order 一個set dinner + 一份pizza share 食。🥢牛油果忌廉蟹肉意大利麵 $118 意大利麵內混入軟滑牛油果粒和絲絲蟹肉,啖啖蟹肉香味,口感好creamy。🥢黑松露忌廉帶子Pizza $178批底香脆,香濃芝士黑松露帶子,食落好惹味。🍹芒果沙冰 $42 芒果沙冰夠消暑, 味道濃一點較好。🍹 咸檸檬梳打 $52我的最愛咸檸檬梳打, 消暑又健康。最後LIKE Facebook / IG 有免費呢拿雪糕食

🥢牛油果忌廉蟹肉意大利麵 $118

意大利麵內混入軟滑牛油果粒和絲絲蟹肉,
啖啖蟹肉香味,口感好creamy。

🥢黑松露忌廉帶子Pizza $178

批底香脆,香濃芝士黑松露帶子,食落好惹味。

🍹芒果沙冰 $42

芒果沙冰夠消暑, 味道濃一點較好。

🍹 咸檸檬梳打 $52

我的最愛咸檸檬梳打, 消暑又健康。

最後LIKE Facebook / IG 有免費呢拿雪糕食

2019-08-29 41 views
今日同朋友一齊過咗去朗豪坊,見隔離 朗晴坊 都好多嘢食,咁我就嘗試發掘吓一啲隱世小食, 于是選了Dream Cafe,见朋友話都幾好,咁我哋就試下!我哋兩個叫咗個二人套餐 ,分別是以及 。 嘢飲我哋叫咗菠蘿芒果柚子沙冰及西沙冰。香煎大蝦配墨西哥個香辣蕃茄意大利麵一睇我啲相你就知隻蝦有幾大隻?係非常之大隻(對於我嚟講), 我覺得好似係海蝦,食落都有啲爽 ,同埋蝦味濃, 食落去好似食緊龍蝦咁好正 !主角意大利麵啲蕃茄汁我覺得好似用咗新鮮蕃茄整 ,所以令到成個麵同 醬汁都好夾! 整體嚟講非常好食!香煎澳洲羊架配牛肝菌燒汁 羊架份量也算大份! 對於食肉獸嘅我, 都算係非常之足夠,食落去羊嘅鬚味出曬嚟, 同埋啖啖肉,而且肉質又鮮嫩, 我哋叫佢整七成佢真係煮到七成俾我哋食。 呢一碟羊架!至於饮品也值得一讚,我們點了Cocktail 沙冰, 十分特別。可以自由選擇不同cocktail 配不同味道沙冰,尤其係配埋我地個餐, 非常啱飲!又大杯!又抵!Overall dream cafe係非常之適合一班朋友嚟食飯, 尤其係生日飯。因為我覺得成間餐廳都好有氣氛! 期待下次再約多幾個朋友黎试下Like爆呀😍👍

我哋兩個叫咗個二人套餐 ,分別是[香煎大蝦配墨西哥香辣蕃茄意大利麵]以及 [香煎澳洲羊架配牛肝菌燒汁]。 嘢飲我哋叫咗菠蘿芒果柚子沙冰及西沙冰。

香煎大蝦配墨西哥個香辣蕃茄意大利麵

香煎澳洲羊架配牛肝菌燒汁
!

Like爆呀😍👍!

2019-08-29 57 views
今次去左旺角嘅樓上cafe,位於朗豪坊隔離嘅朗晴坊,旺角地鐵站E1岀口行5分鐘就到。餐廳環境偏暗,坐位闊落,坐得舒服,適合過來坐同吹水嘅朋友。羅宋湯羅宋湯口味無外邊咁重,適合d唔太重口味嘅朋友啦。黑松露炒闊條麵一上枱就聞到好香黑椒味意粉口感偏硬身,好有咬口, 而且帶有少少適量黑松露嘛味, 唔錯~紐西蘭肉眼扒上菜時見到咁大件又厚身,十分之驚喜,要求5成熟,切開望住個橫切面燒得剛剛好,唔錯。最意外嘅係飲品,完全驚喜左我地。薄荷朱古力佢薄荷味非常岀眾,並非好假嘅薄荷味,朱古力甜甜嘅味道再配上清爽嘅薄荷味,推薦玫瑰柑桔柚子梳打玫瑰味同柑桔味同柚子味一樣咁出,三個超乎想像地夾,同樣推薦

餐廳環境偏暗,坐位闊落,坐得舒服,適合過來坐同吹水嘅朋友。

羅宋湯
羅宋湯口味無外邊咁重,適合d唔太重口味嘅朋友啦。

黑松露炒闊條麵
一上枱就聞到好香黑椒味

紐西蘭肉眼扒

最意外嘅係飲品,完全驚喜左我地。

薄荷朱古力

玫瑰柑桔柚子梳打
玫瑰味同柑桔味同柚子味一樣咁出,三個超乎想像地夾,同樣推薦
2019-08-28 28 views
同朋友係朗豪坊睇完戲就係附近搵左間cafe,傾下計,見到呢間好似唔錯又做緊7折,就打算try try,可能太早到既關係,walk in都唔洗等位佢有set dinner同2人餐,不過我地就揀左一個飯一個pizza share食餐飲:桃紅茶同mocha出奇好飲,紅茶唔係得死甜味,好有桃味😋凍mocha好濃,都唔甜,剛剛好,讚👍👍黑松露龍蝦意大利飯唔太重松露味,重忌廉,不過都唔會膩,龍蝦ok,有啲乾,但飯就不錯,軟硬適中,有啲咬口,份量都幾大瑪格烈特薄餅雖然睇落去芝士好似好多,但真係唔膩同啲新蕃茄好match,餅底好似餅乾甘,餅邊爽卜卜,下次想試下海鮮pizza呢間cafe 環境唔錯,安靜,而且應該無限時,係約朋友聚會好地方

瑪格烈特薄餅

2019-08-26 19 views
兩個人黎度,當然係揀二人套餐啦!!!!餐湯係南瓜湯,南瓜湯入面帶有南瓜絲,絕對唔係求其比罐頭湯hea你!之後揀左一個意大利飯同牛排。牛肝菌忌廉汁燴意大利飯,意大利飯味道濃郁,夠哂creamy!紐西蘭鮮牛肉扒,五成熟,火喉啱啱好,肉質鮮味,有口感。食物質素幾好,服務人員有禮貌,但等候時間有d耐,係呢一方面可以改善下。
兩個人黎度,當然係揀二人套餐啦!!!!
之後揀左一個意大利飯同牛排。
紐西蘭鮮牛肉扒,五成熟,火喉啱啱好,肉質鮮味,有口感。
2019-08-14
Type of Meal
Dinner
  • 南瓜忌廉湯
  • 香煎紐西蘭鮮肉眼扒配什菌燒汁
有時返工真係好大壓力好攰,放工都想同D朋友傾下計食下飯咁,所以去D樓上CAFE就最岩,可以靜靜地今次就揀左哩間係朗豪坊附近既,好易搵👍🏻.食物方面:🍽叫左一個二人套餐2個南瓜湯好香濃南瓜味,吾會好稀,岩岩好🔘蒜香黑松露炒什菌闊條麵好香黑松露同蒜香味.軟硬度都適中係略嫌油左少少.但整體都好惹味!🔘香煎紐西蘭鮮肉眼扒配什菌燒汁叫左7成熟.都幾大塊😏切落去仲見到粉紅色嘅肉質.而肉質都好嫩滑.配菜薯角都好好食☑️飲品升級香蕉朱古力, 薄荷朱古力朱古力都好香濃兩杯都好好飲而香蕉朱古力都幾正因為飲得出係即刻整嘅因為香蕉味好出.但又好夾🤪.整體方面:食物質素可以既.係食物份量比較少等候時間過長.星期四7:30入座但係8:30主菜先到.人都好多😣店員話廚房太忙太多單所以等左好耐而佢哋無board game係有少少美中不足但係環境都算幾好.可以同朋友傾吓計😌
有時返工真係好大壓力好攰,
放工都想同D朋友傾下計食下飯咁,
所以去D樓上CAFE就最岩,可以靜靜地
今次就揀左哩間係朗豪坊附近既,好易搵👍🏻
食物方面:
🍽叫左一個二人套餐
南瓜湯

2個南瓜湯
好香濃南瓜味,吾會好稀,岩岩好
蒜香黑松露炒什菌闊條麵

🔘蒜香黑松露炒什菌闊條麵
好香黑松露同蒜香味.軟硬度都適中
係略嫌油左少少.但整體都好惹味!
香煎紐西蘭鮮肉眼扒配什菌燒汁

🔘香煎紐西蘭鮮肉眼扒配什菌燒汁
叫左7成熟.都幾大塊😏
切落去仲見到粉紅色嘅肉質.
而肉質都好嫩滑.配菜薯角都好好食
香蕉朱古力.薄荷朱古力
☑️飲品升級香蕉朱古力, 薄荷朱古力
朱古力都好香濃兩杯都好好飲
但係環境都算幾好.可以同朋友傾吓計😌
香煎紐西蘭鮮肉眼扒配什菌燒汁
香蕉朱古力.薄荷朱古力
2019-08-25 30 views
朗豪坊人多,同事說旁邊的朗晴坊有間坐得挺舒適的小店,可以坐下一邊吃一邊說說八卦。因為不是太肚餓,決定點一個薄餅及一個晚餐分享是日餐湯感覺上是以薯仔羅宋湯打爛而成的濃湯,味道不錯黑松露忌廉帶子薄餅,這個薄餅只有芝士沒有加添番茄醬味道比較清淡,有六片帶子及一些菇菌在薄餅上,薄餅烤的時間可以再長一些會比較香脆黑松露龍蝦意大利飯,有半隻芝士焗龍蝦,雖然只得半隻但是也有很多肉及龍蝦糕,意大利飯煮得比較軟一點點,味道還算可以。莓果茶,甜甜酸酸的因為沒有茶葉所以適合晚上飲用青蘋果梳打是糖漿加梳打水而成
因為不是太肚餓,決定點一個薄餅及一個晚餐分享
是日餐湯感覺上是以薯仔羅宋湯打爛而成的濃湯,味道不錯

莓果茶,甜甜酸酸的因為沒有茶葉所以適合晚上飲用

青蘋果梳打是糖漿加梳打水而成
[Dream dream dream 尖尖尖.....🤣🤣🤣]呢排終於都有時間出街街食好野,今日黎到旺角呢個咩野都有得食既地區,朋友介紹左我去一間Openrice 爆好評既cafe - Dream cafe 🍽🍽Dream cafe 係一間西式餐廳,除左pasta 飯、扒類之外,仲有各種各樣超有特色既飲品啦花茶啦🍨🍧🍻🍻 莉莉子同朋友仔兩個人,當然就揀左二人餐啦😊😊二人餐包左a+b 既配搭,A組合主要係飯麵粉類,莉莉子最鐘意食海鮮,梗係揀左香辣大蝦配意大利麵啦😊😊😊 就好似張相一樣,隻蝦真係好大隻,成隻碟甘大,莉莉子見到都嘩左一聲。蝦肉好彈牙,意粉亦非常入味,特別要講講師傅既辣汁辣味夠,唔算好濕,食開微辣既朋友必試😎😎至於莉莉子朋友就揀左香煎澳洲羊配牛肝菌汁,唔講唔知,牛肝菌汁同羊架其實幾岩,朋友仔叫左5成熟,登登登櫈.....真係5成熟嫁,入口羊肉好嫩滑,牛肝菌汁令到羊肉味道再昇華😻😻😻最後朋友點左個「玫瑰花🌹茶」清淡下,侍應好貼心甘加配左一壺蜜糖🍯🍯,中和返茶味,而且一壺茶夠哂兩個人飲,夠哂健康😌😌

2019-08-22 23 views
先講餐廳個locate,係正朗豪坊隔離,真係好易搵,如果成group人gathering,約呢d真係唔驚搵唔到一入到去,個餐廳設計都幾stylish,個燈係用酒杯切出黎架,好有心思,環境尚算幾舒服,一班人or幾個fd都ok講下d食物, 我地叫左個308蚊geh set(set for 2), 有兩道主菜(大蝦意粉+肉眼扒),兩晚餐湯再加兩杯野飲個大蝦意粉真係好惹味,d配料係真香辣,個刻真係好想撈飯隻蝦好大隻d肉都好彈牙,真係唔錯!至於個肉眼扒我地叫左5成熟,塊扒好厚同埋都幾juicy,而配菜方面有炸薯仔同西蘭花蘿蔔個d啦,薯仔炸起即食配埋個sause, very nice!咁geh價錢食到呢個質素其實真係好物超所值啦!講埋個餐湯同野飲啦, 其實個set本身可以要餐湯or salad,但我地見好多人推薦個湯,所以一於試下, 個餐湯得一款,係羅送湯,講真餐湯黎講真係ok! 番茄味幾濃, 同埋多配料,最緊要係飲落去會feel到無味精,唔會渴最後講埋個野飲啦, café 黎講唔算話好多選擇, 而我地就叫左一杯熱朱古力同士多啤梨茶, 朱古力都算濃,而個茶都ok, 佢有個野比你熱住d茶,我地食曬成

個大蝦意粉真係好惹味,d配料係真香辣,個刻真係好想撈飯

隻蝦好大隻d肉都好彈牙,真係唔錯!

至於個肉眼扒我地叫左5成熟,塊扒好厚同埋都幾juicy

, 朱古力都算濃,而個茶都ok, 佢有個野比你熱住d茶,我地食曬成餐飯,d 茶都仲熱, 有樣野我幾中意就係如果你叫花茶佢會比埋一支蜜糖你,仲要唔係菜蜜!!!
(**出面食飯叫親dxx蜜都係菜蜜,好恐懼!) 呢個service 我暫時無係其他café遇過! 讚!

埋單308!其實真係好抵!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2019-08-21 24 views
好多時候聚會我都會選擇喺旺角度食嘢, 因為食飯之前可以去行下街先, 呢間cafe就好近朗豪坊,絕對係我約遲到朋友最佳嘅選擇。今次我到先就揀咗個二人set,可以揀兩個main course,有湯有沙律同嘢飲。最啱我呢啲選擇困難症嘅人,我就選擇咗一個肉同埋一個意粉,我哋叫咗個燒羊架,同埋蕃茄大蝦意粉。南瓜忌廉湯飲落好骨南瓜味好濃,我朋友就好鍾意食沙律同埋粟米。 楊育方面我哋就嗌咗七成熟,佢煮出嚟都係準確嘅七成熟,食落去唔會好硬,食到羊肉嘅鮮味。 大蝦意粉我就覺得太辣,一路食我就一路飲嘢解辣, 嘢飲方面,我叫咗一杯特濃朱古力是朋友就叫咗柑桔梳打。唯一美中不足嘅就係我哋旁邊嗰D女仔講嘢好大聲, 但係整體嚟講嘢食同埋環境都ok,而且地點非常方便!
2019-08-19 27 views
黎到旺角,都有唔少cafe,今次試左呢間新野叫dream cafe,裝修比一般cafe有多少少高級既感覺,好多度都用左雲石設計。牆上又有唔少金色佈置,帶少少暗暗地既氣氛,真係有少少大陸高級夜總會既感覺雖然佢無乜board game play,但勝手環境搭救,可以同朋友傾下計。叫左佢個龍蝦意大利飯,堅係好好食,飯既生熟程度岩岩好,好多餐廳都會整得太生,咁會太硬好難入口。pizza應該有8吋既,小型pizza,2個人share就岩岩好,叫左呢個帶子黑松露pizza,帶子份量都夠既,但黑松露就略嫌太少,食唔到黑松露味。餅底用左餅乾而唔係面包,所以唔算好飽肚。呢間都唔錯既餐廳,特別推介2個情侶黎,因為堅係有氣氛。

呢間都唔錯既餐廳,特別推介2個情侶黎,因為堅係有氣氛。

2019-08-18 29 views
今日9點入去,全單7折,食左個2人套餐,有埋野飲同甜品,特飲就要補錢。先講個沙律,d醬汁唔算太濃,但都好食,最濃係d煙三文魚。個湯好味,好多菇味,重有黑松露味道。個pizza 都唔錯。個小食拼盤除左d雞一般,其他都好食,d炸粉都脆。個燒雞都係一般般,主要食佢d醬。最後甜品,我認為個布丁好食過心太軟。跟住個花茶都幾香,都唔錯。最後我地食左3百幾蚊,如果食西餐黎講都算平,同埋我同女朋友都食唔哂。所以大家都可以去試下,因為食牛排or豬鞍可能會好食過雞。
2019-08-18
Type of Meal
Dinner
2019-08-17 22 views
一行入cafe就俾佢用紅酒杯砌成嘅吊燈吸引, 襯托上較暗的燈光, 成個裝修呈現一種比較浪漫嘅氛圍😊我哋揀咗二人餐, 前菜是南瓜湯, 湯整體唔錯, 南瓜嘅味道頗為香濃, 濃稠度適中👍🏻主菜方面我哋揀咗牛肝菌忌廉汁燴什菌雞肉意大利飯, 份量剛剛好, 意大利飯煮得夠正宗, 粒粒分明, 而且汁夠creamy😋最後當然係最重點嘅紐西蘭肉眼扒, 我哋order咗五成熟, 不帶絲毫血水, 咬下去肉汁鮮美👍🏻襯埋我哋揀嘅啤酒, 竟然出奇地match!