2024-03-30 172 views
唔好問點解香港啲飲食業會越嚟越差,咪就係拜呢啲侍應所賜囉!入去呢間餐廳食嘅要殺咗佢全家,全程西口西面,一啲笑容都冇!我哋係俾錢入去食嘢都要受你哋氣,下一次一定唔會再嚟! 埋單check單都係好正常啫,使唔使俾晒面口啲食客睇? 服務已經不在話下,仲要衛生好差,一坐低見到個匙羹已經黐住啲食物殘渣,已經冇胃口想食。侍應話最出名嘅芝士龍蝦超級推介咪試吓囉,龍蝦煮到超乾,浪費晒買去新鮮嘅龍蝦! 呢間餐廳絕對唔會再去
2024-03-26 161 views
嫲嫲生日🎂當然要食餐好☺️ 傳統歴史悠久酒家🫖🔸招牌脆皮芝士焗龍蝦🦞-脆皮芝士真系好正🤤配上嫩滑彈牙既龍蝦肉 真心絕配❣️ 🔹砵酒焗生蠔🦪-脆卜卜外皮 內軟既生蠔 🥟爸覺得一流👍🏻🔸香蒜奄仔蟹糯米飯🦀-奄仔蟹隻隻都有膏😍仲要多蒜去蒸糯米飯 鮮甜香味🔹一口欖角骨🐽 - 酸酸美味肉嫩 🥟好鐘意❣️ 🔸滷水鵝掌翼🪿- 🥟嫲好鐘意❣️鵝掌夠淋 平時出去酒樓都會叫返一兩碟😆😆🔹椰皇燉蛋白🥥 - 招牌甜品🌟真系好好好香椰汁味 嫩滑嘅蛋白 🔸大壽桃包🍑 - 嫲嫲生日當然唔少得壽桃包❣️拳頭咁大嘅包🤭壽包入邊仲要有一隻鹹蛋黃😍😍🔹紅豆沙 - 一粒粒紅豆仲要起埋沙🤭忍唔住要食多一兩碗啊❣️

嫲嫲生日🎂當然要食餐好☺️
傳統歴史悠久酒家🫖

🔹砵酒焗生蠔🦪-脆卜卜外皮 內軟既生蠔 🥟爸覺得一流👍🏻

🔹一口欖角骨🐽 - 酸酸美味肉嫩 🥟好鐘意❣️

2024-03-18 305 views
容龍必食的椰皇鮮奶燉蛋白沒有令人失望,椰肉滲了奶香味,很夾。其餘食物(蝦餃、粉果、燒鵝瀨、滷水牛𦟌)味道不錯,唯牛𦟌再入味點會更好食。洗手間幾好。會再來的。

洗手間幾好。會再來的。
$195 (Tea)
2024-01-17 1116 views
今次同屋企人食飯,特登揀咗容龍餐廳!餐廳因為太熱門,好full,所以要早啲訂位。今次九個人食飯包咗一間房,環境唔錯👍🏻都係自己買完海鮮再拎去加工!餐廳價錢合理,煮嘅嘢食口味啱晒一家大細,唔會好鹹之餘軟硬適中😆🤗😋特別推介王牌芝士焗龍蝦,呢種芝士嘅做法出面其他餐廳絕對試唔到😂脆卜卜得來又熱辣辣,加埋煮熟咗嘅龍蝦好似入口即溶😃店內嘅椰皇燉奶特別出名,冬天一定要食暖笠笠,唔會油膩又唔會好滯,甜度各樣都係滿分🥰

椰皇燉奶
椰皇燉奶
  • 砵酒焗蠔
  • 椰皇燉蛋白
  • 椒鹽賴尿蝦
2024-01-16 641 views
容龍海鲜酒家最初是一所渡假別墅,面向青山灣,所以这里四周林蔭翠綠,美丽的海景盡入眼帘60容龍別墅於1989年拆卸,於1993重建為容龍海鲜酒家,自此便成為有名的海鲜食府。除了餐牌上的海鮮,顧客更可以自行購買海鮮,再交由容龍主理。很出名的十大招牌菜:1. 手烤BB乳豬2. 碳燒叉燒3. 芝士焗龍蝦Houdly Carpark4. 西沙律煙鲳魚時租停葷場5. 豉油皇乾煎大蝦6. 呠酒焗生蠔7. 辣酒煮花螺8. 蠔皇生扣四頭南非鮮鮑魚9. 香蒜奄仔蟹糯米飯10. 椰皇鮮奶燉蛋白
很出名的十大招牌菜:
9. 香蒜奄仔蟹糯米飯
10. 椰皇鮮奶燉蛋白
2024-01-16
2023-12-05 969 views
今次來到這家店,心機仔咁試咗幾款招牌菜,每一款都係平民化嘅價錢,但俾我嘅味蕾一個驚喜🤩!首先,啲薯條鬆化又夠鹹香,啖啖脆口,真係停唔到口!繼而,主角炸雞滿登登咁上枱,脆皮係啲真係金黄誘人,一啖落去,啲肉多汁、唔乾身,係咁叫正👍🏼!攞啲炸物嚟講,佢哋嘅魚蛋配上特製醬汁,味道夠哂濃,啖啖都彈牙彈性十足。至於漢堡包啦,肉餅煎得外脆內軟,同啲生菜番茄一齊咬落去,真係好match㗎,鮮味中帶點微妙嘅甜,令人一試難忘。而家講下甜品盞,芝士蛋糕綿軟得嚟又唔會太甜膩,每一啖都係細膩嘅享受。食罷呢個,成個下午都心情好晒😊。呢間餐廳嘅環境同服務都算係簡單樸素,但食物質素同對嘴嘅享受絕對係一流,下次再同三五知己嚟,嘆返轉,我好期待呀!

2023-12-03 839 views
位於擁有懷舊歷史容龍酒店的米芝蓮一星食府,近期我有幸品嚐了這裡的美食。我必須說,這裡的食物品質非常出色,絕對值得一試。餐廳的招牌菜是脆皮芝士焗龍蝦。這道菜以新鮮的龍蝦為主角,搭配脆皮芝士的獨特口感,令人驚艷。龍蝦肉質鮮嫩,芝士的香濃味道完美地融合在一起,帶來了令人難以忘懷的味覺享受。除了招牌菜,豉椒聖子也是一道令人印象深刻的菜品。這道菜擁有豐富的中式風味,聖子的嫩滑質感配上豉椒的香濃味道,簡直是絕配。另外,蒜蓉粉絲扇貝也是我在用餐中的亮點之一,扇貝鮮甜多汁,粉絲的滑嫩與蒜蓉的香氣相得益彰,令人回味無窮。值得一提的是,容龍海鮮酒家的服務人員非常好,態度有禮貌。他們總是微笑著迎接客人,提供周到的服務,讓人感到受到重視。他們專業的態度使我在用餐期間感到舒適和放鬆。總而言之,容龍海鮮酒家是一家值得推薦的米芝蓮一星食府。這裡的食物品質非常出色,尤其是他們的招牌菜脆皮芝士焗龍蝦、豉椒聖子和蒜蓉粉絲扇貝。此外,優質的服務也是這家餐廳的一大特色。如果你正在尋找一個能夠品嚐美味海鮮並享受專業服務的地方,容龍海鮮酒家絕對是一個不容錯過的選擇。

位於擁有懷舊歷史容龍酒店的米芝蓮一星食府,

2023-09-11 1690 views
我從來沒有寫食評,但今次太多中伏,不能沉默。在三聖買了五樣海鮮,因為有兩架車,所以去咗容龍酒家食。花竹蝦:買咗六隻大花竹蝦,蒜蓉開邊蒸,變咗六隻中蝦。大連鮑:我話薑蔥炒鮑魚,上咗一個薑蔥鮑魚煲。瀨尿蝦:椒鹽瀨尿蝦,炒得非常之濕,唔乾身唔好食。扇貝:蒜蓉粉絲蒸扇貝,普通做法,普普通通。花甲:豉椒炒花甲,侍應又提議加米粉底,味道可以。之後加其他餸菜,我叫椒鹽豆腐,佢就幫我叫咗個椒鹽百花豆腐,加咗啲蝦膠上去,收咗我百幾蚊,再加半隻燒鵝,和金銀蛋莧菜。我海鮮自己比錢買咗$1200 ,酒樓加工錢再加三個餸共收咗我$1800 ,如果加工錢一對一的話,一個豆腐加一個菜加半隻燒鵝共$600。我和朋友七點前到達,八點未到已經叫我哋食糖水,好似想趕下一場客,但仍然有好多枱未有人坐,門口亦冇人排隊,何必要咁快趕我走。留港消費,支持本土經濟,好食都話,後悔做咗傻仔。
我從來沒有寫食評,但今次太多中伏,不能沉默。

在三聖買了五樣海鮮,因為有兩架車,所以去咗容龍酒家食。

花竹蝦:買咗六隻大花竹蝦,蒜蓉開邊蒸,變咗六隻中蝦。

大連鮑:我話薑蔥炒鮑魚,上咗一個薑蔥鮑魚煲。

瀨尿蝦:椒鹽瀨尿蝦,炒得非常之濕,唔乾身唔好食。

扇貝:蒜蓉粉絲蒸扇貝,普通做法,普普通通。

花甲:豉椒炒花甲,侍應又提議加米粉底,味道可以。

留港消費,支持本土經濟,好食都話,後悔做咗傻仔。
2023-09-10
2023-09-10 3265 views
其實在屯門食海鮮選擇多的是,由三聖輕鐵站沿路都有各式各樣的飯店,有大排檔也有高檔,今次選擇一家位置更偏遠,因為餐是為了慶祝老爹七十大壽,所以選擇有米之蓮美喻的容龍。是晚六時正到達,只有好幾枱客,邊吃客人不斷,最後八點鐘近乎座無虛席,門口有不少私家車停泊,亦有不少的士落客,大家都慕名而來。香濃芝士焗龍蝦($360/隻)是這裡的招牌菜,幾乎每枱都有點,我們六個人點了三隻每人半邊,芝士香脆,裡面啖啖肉,香甜彈牙,半邊已經夠飽,少見這個做法,必吃!香蒜糯米蟹飯($480)份量不算多,蟹有一隻,蟹尚算夠肉,爽口香甜,不過略嫌蒜茸太多,飯吃不到絲毫鮮味,不推薦!砵酒焗牛柳($200)酒味不算太明顯,味道卻不錯,牛柳肉嫩,底下有一堆洋蔥,味道同是好吃!大澳唐生菜煲($108)所謂大澳就是蝦醬,惹味卻不會太喊,連挑釁的老爸都讚不絕口,略嫌份量太少!鮑汁遼參炆豆腐($168)正常發揮,遼參大概四件左右~碳燒叉燒($180)肉質嫩,肥膏入口即化,味道好,如果能燒至脆邊會更出色!椒鹽鮮魷($98推廣價)份量不多,有時去大排檔也是這個份量,炸得番口惹味,推廣除了特價還送一枝細的1664,值!附送糖水,碗已經細

香濃芝士焗龍蝦($360/隻)

香蒜糯米蟹飯($480)

砵酒焗牛柳($200)

大澳唐生菜煲($108)

鮑汁遼參炆豆腐($168)
正常發揮,遼參大概四件左右~

碳燒叉燒($180)
肉質嫩,肥膏入口即化,味道好,如果能燒至脆邊會更出色!

椒鹽鮮魷($98推廣價)

附送糖水,碗已經細,只裝半裝滿,話雖送,未免有點兒那個,扣點分!

總結感覺未夠米之蓮的水平,只是水準在一般酒樓上一點而已。論環境排場,作為壽宴確不錯!建議海鮮要早落單,因為要時間即場烹調,蟹飯更要等一小時!如果不會位置可以坐港鐵巴士K58總站下車,不過晚上8時尾班車已經開出~
2023-08-26
Celebration
Birthday
🍽容龍海鮮酒家 (屯門)🫶🏻子薑皮蛋糖心皮蛋,口感滑溜,味道香濃子薑酸爽醒胃,係道好好既開胃菜.🫶🏻鹽焗黃油奄仔蟹啲黃油爆哂出黎,軟滑甘香啖啖肉,味道鹹鮮.🫶🏻椒鹽賴尿蝦香港特色菜之一椒鹽偏鹹香辣肉質彈、鮮、甜.🫶🏻自家掛爐燒鵝 $660必試💓果然係招牌菜!皮脆肉香,一啲都唔韌/柴.👍🏻滷水鴨掌翼 $68入味軟滑,係滿滿既骨膠原呀.👍🏻楊州炒飯 $130炒飯粒粒分明,味道正常發揮.👍🏻特色意大利黑醋骨 $168同生炒排骨差唔多味道酸酸甜甜.🫶🏻椒鹽百花豆腐 $138大推💓外脆內勁嫩滑鹹鹹地辣辣地食到停唔到口🤤.👍🏻上湯海鮮粗麵配料豐富,可以一試有魷魚、鮮蝦、冬菇、叉燒等.👍🏻白果百合炒荷蘭豆不過不失,正常發揮.👍🏻蒜蓉炒蒜心蒜心清甜爽脆.🫶🏻椰皇燉蛋白必試,清香細膩滑嫩😋甜而不膩~連入邊嘅椰肉都可以食埋📸09.10.2022.💁🏻‍♀️不愧為米芝蓮食店💓廚師有水準,可自行買海鮮加工服務親切友善,換碟速度都幾快下😂👍鐘意既請Follow/Share/Like🙏ʕ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ.🤞🏻#no852屯門🤞🏻#no852推介🤞🏻#no852
🍽容龍海鮮酒家 (屯門)
🫶🏻子薑皮蛋
糖心皮蛋,口感滑溜,味道香濃
子薑酸爽醒胃,係道好好既開胃菜
🫶🏻鹽焗黃油奄仔蟹
啲黃油爆哂出黎,軟滑甘香
啖啖肉,味道鹹鮮
🫶🏻椒鹽賴尿蝦
香港特色菜之一
椒鹽偏鹹香辣
肉質彈、鮮、甜
🫶🏻自家掛爐燒鵝 $660
必試💓果然係招牌菜!
皮脆肉香,一啲都唔韌/柴
👍🏻滷水鴨掌翼 $68
入味軟滑,係滿滿既骨膠原呀
👍🏻楊州炒飯 $130
炒飯粒粒分明,味道正常發揮
👍🏻特色意大利黑醋骨 $168
同生炒排骨差唔多
味道酸酸甜甜
🫶🏻椒鹽百花豆腐 $138
大推💓外脆內勁嫩滑
鹹鹹地辣辣地食到停唔到口🤤
👍🏻上湯海鮮粗麵
配料豐富,可以一試
有魷魚、鮮蝦、冬菇、叉燒等
👍🏻白果百合炒荷蘭豆
不過不失,正常發揮
👍🏻蒜蓉炒蒜心
蒜心清甜爽脆
🫶🏻椰皇燉蛋白
必試,清香細膩滑嫩😋
甜而不膩~連入邊嘅椰肉都可以食埋
📸09.10.2022
💁🏻‍♀️不愧為米芝蓮食店💓
廚師有水準,可自行買海鮮加工
服務親切友善,換碟速度都幾快下😂
👍鐘意既請Follow/Share/Like🙏
椒鹽百花豆腐
上湯海鮮粗麵
椰皇燉蛋白
2023-09-09 772 views
今晚本身諗住同老婆食生日飯,但係食到一肚氣。跟本冇人想同你落單,叫人之後係咁話轉頭幫你,但轉頭係去咗傾計或者去咗搵第二枱客好似覺得我哋得兩個人吾洗點理冇乜生意做總結嚟講食物ok服務完全唔得Really unpleasant service experience to tonight, waited around 30 minds to take our order while other guests arrive after us got served right awayMaybe this is due to we are only two people and not regular customerThe food is okay, but really not worth the unpleasant service experience
今晚本身諗住同老婆食生日飯,但係食到一肚氣。
好似覺得我哋得兩個人吾洗點理冇乜生意做

總結嚟講食物ok服務完全唔得

2023-07-28 1227 views
最近我同朋友去左屯門嘅一間老字號酒樓-容龍酒家食海鮮,我哋揀咗啲自己買嚟再俾酒樓處理嘅海鮮,全部都好新鮮好好味,尤其係啲鮑魚,啲扇貝加埋粉絲,味道真係冇得輸!仲有啲砵酒蠔,真係有驚喜,啲龍蝦焗得剛剛好,好彈牙好爽口。最後食咗個夜王鮮奶燉蛋白,啲甜品真係好好味,令整個海鮮餐完美結束。整體用餐體驗好出色,餐廳嘅菜式同服務都好好,真係好滿意。如果你鍾意食海鮮,真係要嚟到容龍酒家試吓佢哋嘅美食
2023-07-27 872 views
三聖買咗海鮮去附近嘅容龍海鮮酒家加工.芝士焗龍蝦辣酒煮花螺豉椒炒蟶子膏蟹糯米飯廚師加工水準唔錯. 容龍装修高級.第一次去要導航先至搵到。容龍嘅肥叉燒鵝例牌非常好味。
三聖買咗海鮮去附近嘅容龍海鮮酒家加工.
辣酒煮花螺
豉椒炒蟶子
膏蟹糯米飯
廚師加工水準唔錯. 容龍装修高級.第一次去要導航先至搵到。
容龍嘅肥叉燒鵝例牌非常好味。

• 辣酒煮花螺
  • 蒜蓉蒸蟹糯米飯
2023-07-20 1092 views
全部海鮮係三聖買過嚟容龍加工😬相信好多食客都係咁做🤭芝士焗龍蝦厚厚芝士牛油鋪滿整隻龍蝦, 好香濃嘅芝士味, 外皮脆, 龍蝦肉依然彈牙, 雖然呢款係容龍馳名菜式, 但下次我會叫龍蝦清蒸, 因為我較喜歡後者嘅新鮮鮮甜😋🥰砵酒焗蠔焗蠔好香好脆好大隻, 咬落口蠔汁浸滿我個口, 非常有口感💯椒鹽瀨尿蝦好香椒鹽味, 亦食到瀨尿蝦嘅爽口彈牙鮮味🦞蒸糯米蟹飯糯米索晒d蟹汁, 再舀d蟹糕撈飯, 好正🤤🤤雖然人流多, 但侍應好有禮貌有耐性, 換碟又快 廚房速度都好快, 一定要預先訂位😬😬
全部海鮮係三聖買過嚟容龍加工😬相信好多食客都係咁做🤭

砵酒焗蠔
焗蠔好香好脆好大隻, 咬落口蠔汁浸滿我個口, 非常有口感💯

椒鹽瀨尿蝦
好香椒鹽味, 亦食到瀨尿蝦嘅爽口彈牙鮮味🦞

蒸糯米蟹飯
糯米索晒d蟹汁, 再舀d蟹糕撈飯, 好正🤤🤤

雖然人流多, 但侍應好有禮貌有耐性, 換碟又快
廚房速度都好快, 一定要預先訂位😬😬

2023-07-17 905 views
今日黎到期待已久米芝蓮推介既容龍海鮮酒家, 地點系屯門青山公路19咪半, 可以由三聖邨行去或者揸車有停車場都好方便🚗頭盤點了皮蛋酸薑, 開胃岩岩好. 接著系香濃芝士牛油澳洲龍蝦真要推介,  好多好厚既芝士燒得香酥鬆脆,包住龍蝦肉, 龍蛅肉鮮味豐厚, 啖啖美味, 半隻好夠食🦞自家制掛爐燒鵝: 黎到以為一隻, 因為份量不少, 食落沒有一點羶味, 皮脆好肉香鵝肉味, 不會硬同韌🍗椒鹽鮮魷: 炸到金黃色, 外面香脆可口 , 鮮魷新鮮🦑香蒜糯米蟹飯, 糯米粒粒分明,又唔會太林,  吸收蒜蓉和肉蟹鮮味,有嚼頭,不覺肥膩大澳康生菜煲: 鮮味有鑊氣, 唔會太林🥬甜品點左原個椰皇鮮奶燉蛋白好清香,食完一啖停不了, 仲有蓮蓉西米焗布甸, 真系好香椰香, 加埋蓮蓉唔會太甜岩岩好.整體食物環境服務都不錯, 六人同行, 每人$500, 希望好快會有機會再黎, 真系大滿足.

椒鹽鮮魷: 炸到金黃色, 外面香脆可口 , 鮮魷新鮮🦑

大澳康生菜煲: 鮮味有鑊氣, 唔會太林🥬

2023-06-10