Restaurant: Dorsett Café
Info:

2023-06-03 1387 views
食物質素差:我很失望地說,帝盛酒店半自助午餐的食物質素並不理想。菜式的味道和質量都非常普通,沒有什麼令人印象深刻的東西。與其他酒店的自助餐相比,這裡的選擇也相對較少。衛生環境差:我也注意到,帝盛酒店半自助午餐的衛生環境並不是很好。餐具和桌子的清潔程度都不夠令人滿意,這讓我對食物的品質和安全感到懷疑。地點不太方便:帝盛酒店的位置相對較偏僻,並不是非常方便。如果您不住在附近,專門前往酒店用餐可能會有些不划算。總體而言,帝盛酒店半自助午餐沒有什麼特別之處,如果您不住在酒店附近,我不會建議您專門前往此處用餐。

2022-12-24 2258 views
同小朋友嚟staycation ,夜晚廢事周圍走搵食,決定落地下餐廳食,價錢唔算貴。我哋叫咗3個主菜肉醬意粉 $98 大碟抵食埋肚之選,唔會太鹹,調味唔錯照燒雞扒 (包前菜、湯)前菜係泰式辣汁口味,如果有唔辣揀就更好,南瓜湯好味🤤,照燒雞扒絕非茶餐廳級數,扒無雪味,味道唔同一般個d得鹹蒜味,肉質Juicy,老公讚不絕口,好少有。而我叫咗牛扒10oz (包前菜、湯) $198,呢個價錢好抵,所以我對塊牛扒都無乜期望,但求飽肚,結果都煮得好好,個汁嘅調味做得好好,讚。
我哋叫咗3個主菜
肉醬意粉 $98 大碟抵食埋肚之選,唔會太鹹,調味唔錯
照燒雞扒 (包前菜、湯)
2020-02-28 4152 views
今日心血來潮想食半自助餐午餐,原來在疫情下很多自助餐都冇開,特別是酒店餐廳,在幾經搜查下,發現此店仍有半自助午餐,所以立刻過來止渴。到達時間是1:20pm, 只有兩台食客,侍應安排我坐係另一枱側,我即要求坐遠一點,都唔明點解只得兩,三台客,又於疫情期間,為何仍要坐得咁逼?餐廳不大,食物亦不算多,相信餐廳亦放少了食物,因為參考之前的食評,應該有中式糖水,但今日唔見有。點了意大利雲吞,牛扒,主菜超快上,末食完沙律就上主菜。食物中規中距,牛扒有牛味,但就細塊咗D,雲吞就幾好,個汁好味,又大件又多,呢個主菜性價比高。南瓜湯太淡,西瓜唔甜,雪糕亦有溶過雪番跡像. 唯一攞分的是煎堆內有豆莎及雪糕有西柚及紅豆味。
點了意大利雲吞,牛扒,主菜超快上,末食完沙律就上主菜。

2020-02-28
$172.5 (Lunch)
呢間酒店係openrice 訂位有折,一路都想試下,咁啱外遊回港用過某平台睇到有83蚊嘅semi lunch buffet, 好抵喎,咁話晒酒店,咁嘅價錢就好吸引,咁就中左伏。某平台個plan只包A set, 但條link官網係有5個吾同menu,即係你吾會知邊個menu, 除非打去問。今日去到,menu A set 係炒麵,嘩,83蚊食炒麵,咁鬼遠黎到無理由叫吾想食嘅,咁咪即係一定要加差價叫第樣,但其他係最平都155,175至2百幾,朋友就話無所謂叫返個A 餐,我叫左個馬來西亞咖哩雞飯,另外一個朋友叫軟売蟹意粉。個炒麵真係油到你睇到都會肥左, 咖喱飯味道ok 但飯好少,軟売蟹吾脆,但意粉都好味。出面嘅buffet 有沙律,湯,麵包,甜品有小啫喱,小旦糕,自動pancake機,dreyers 2款口味雪糕,生果有西瓜,菠蘿,蜜瓜,咖啡,紅茶,蘋果汁,橙汁。沙律菜,同已拌嘅沙律各有3款,味道一般,甜品差,旦糕好難食,雪糕櫃太凍? 紙杯周邊結冰碎,紅豆口味好甜,咖啡勁難飲,紅茶濃到好似茶膽,奶壺無晒要通知佢加,埋單要走出去揾人😞總之吾似一間酒店,只可當一般西餐廳,埋單補差價,正價加一,每人

總之吾似一間酒店,只可當一般西餐廳,埋單補差價,正價加一,每人大約170蚊,好似openrice book 85折仲平d, 咁我吾駛經某平台啦,不過其實點都係吾值。
唯一係環境靜靜地,人少少,傾偈都舒服,當買個寧靜嘅星期六。
2019-10-07 2430 views
座位擁擠,問侍應攞多張凳擺野被拒絕,坐得唔舒服。有檯似係臨時加,擺係走廊同樓梯底,環境比較差。野食選擇小,而且好耐都冇人refill,沙律吧既野食更加有蒼蠅係到。主菜一開始已經叫,但等咗接近1小時先話賣完,要加6成錢轉另外一樣,或者俾$88蚊食自助部分,唔食主菜。最後要咗意粉,但同自助吧一樣都係勁難食甜品方面,得紅豆沙,雪糕同2款蛋糕,但紅豆沙稀到似水,蛋糕都好難食,至於雪糕係雀巢公司既dryers ,但好快冇晒,而且無refill到,飲品選擇亦好少,咁既價錢去食茶記好過
座位擁擠,問侍應攞多張凳擺野被拒絕,坐得唔舒服
。有檯似係臨時加,擺係走廊同樓梯底,環境比較差
。最後要咗意粉,但同自助吧一樣都係勁難食

2019-10-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
今日跟家人慶祝生日 , 五個人合共食咗三個套餐 (牛柳鐵板餐,肉眼鐵板餐,羊扒鐵板餐) ,一個 凱撒煙三文魚沙律,再加一碟蘑菇煙肉白汁意粉, 餐飲轉咗雜果賓治, 甜品轉咗香蕉船, 樣樣都好好味,環境又舒適,因為樓底好高,又唔會太多人 ,又唔會坐得好迫 ,服務都唔錯,侍應都好有禮貌 ,因為係openrice預訂有75折, 五個人合共都只係七百六十六蚊左右,好抵 。 唯一美中不足係車位唔係好多,所以泊車冇位嘅時候就要泊出去其他地方。
2019-07-31 2217 views
今晚同孫兒三人行到荃灣帝盛住宿一晚,外面正遇着八號風球,我地惟有在酒店既dorrset Cafe吃個半自助午餐,食物方面不過不失,有前菜沙律,自家制蒜容包,pancake,兩款餐湯,個腐竹糖水真係好好食,飲左兩大碗,跟住又食埋甜品,水果,最後食埋名牌雪糕添,食物質素很好,仲兩個大人送一個小朋友,我地都食得很飽,晚餐就book左0penrice,原來係全場最平,75折,叫左兩份牛扒餐,一份意粉,折左埋單4佰幾,酒店級質素算平啦,依家又新開個兒童遊樂場,小朋友玩得很開心!
2019-07-16 1682 views
我同屋企人一行6 人一齊食semi lunch buffet. 叫左main course 等左一個半鐘都未有。次次問職員就問返你叫左mud, 來來回回問左7/8次。結果最後6 個 main course 來了5 個。最後個一碟,我放棄了,因為已經等了兩個多小時。本來諗住食Salad Bar,點知無野食。個salad bar 職員食完再無refill. 我只好食麵包,但又唔開個麵包焗爐,所以只可以食又硬又冷的麵包。個semi buffet 唔係平,都要$150一個,服務食物勁差,千萬唔好去!

2019-07-01
2019-04-14 4030 views
是日星期日,透過某app訂半自助午餐有9折,又近近地屋企,所以嚟試吓。入口不太美觀,但入去後是可以的。服務員亦熱心帶位,細心服務。餐廳座位不會迫,擺設優美,靜靜地,好悠閒舒適。本自助午餐可選一款主菜,然後沙律吧和甜品是任食的。沙律吧新鮮,種類還可,質素不俗。甜品不俗,有D牌雪糕雪條批任食,雖然冇咩味道揀,但係都算好有誠意啦!野飲係一般嘅茶啡。主菜選了微辣的三文魚意粉,好香,雖然有少少油,但係新鮮炒,意粉有彈性,香氣撲鼻。誠意之作。食到咁上下,侍應以英文提醒我沙律吧就快收了(2:30pm) ,叫我有咩想食就拎左先,都好貼心。埋單折扣後約130元。good deal!

餐廳座位不會迫,擺設優美,靜靜地,好悠閒舒適。

埋單折扣後約130元。good deal!

2018-12-24 3724 views
坐車常常路過這間酒店,發現有這一間落地玻璃的西餐廳,也想如有空過來試一下。後來發現這間西餐廳有半自助午餐提供,所以在兩個星期前的星期六帶了太太和我家2歳多的小朋友一起過來嘗嘗。可能這間酒店不在熱鬧的大路上,反而顯得比較安靜。而且食客也比較斯文。我和太太當天從中西主菜餐牌中,分别點了照燒牛扒和泰式海鮮炒飯。其實中西餐牌加起來也有十幾款主菜可點,選擇也不少。印象中,主食也是水準之內。而自助任食部分,有兩三款沙律任食,也有水果,甜品小蛋糕,數款某名牌的雪糕雪條,即磨咖啡,中湯及西湯,橙汁蘋果汁等。至於服務方面其實也很不錯。我們要求座窗口位置,小朋友餐具,及給我們小朋友另配半碗白飯等,都能完全安排。還有比較特別的,是餐廳配有一台自製 pancake 機,我的小朋友覺得很新奇,我也由他按了幾片,加些 topping, 他挺喜歡,不錯。另外要特別提一下個中式湯,煲得夠火候,很入味及應該沒有加味精,很好喝。小朋友連喝幾碗,然後加點白飯就也飽了。整體來說,半自助午餐的性價比不錯,我當天結賬大概也是 $270 多。因我們先在某些網站预訂,所以打了 8.5折。對我來說這個價錢,可以一家大小食一個半自助午餐
對我來說這個價錢,可以一家大小食一個半自助午餐,在這悠閑的環境,消磨一個下午,已很是不錯,很值得。
2018-11-24
$120 (Lunch)
2018-12-17 2530 views
午餐時間試公司附近酒店半自助 食物質素普通燒春雞雪藏質素無咩肉味咖哩都係茶記貨色 自助吧選擇少 當係食lunch唔錯環境幾清静可以輕輕鬆鬆用膳 但如果當自助餐食會覺得大失所望
2018-09-11 2849 views
海鮮意大利飯=加左白汁既勁多綠豆揚州炒飯跟餐忌廉湯=很鹹的栗米湯餐包= 成餐最好食,暖既牛扒=花園餐廳扒餐劇場蛋糕=個樣勁朱古力但冇乜朱古力味既夾層蛋糕蘋果汁=果汁先生果汁
海鮮意大利飯=加左白汁既勁多綠豆揚州炒飯
跟餐忌廉湯=很鹹的栗米湯
餐包= 成餐最好食,暖既
牛扒=花園餐廳扒餐
劇場蛋糕=個樣勁朱古力但冇乜朱古力味既夾層蛋糕
蘋果汁=果汁先生果汁
Birthday
今次係我第一次上openrice寫食評。食Buffet食得多了, 今次我黎介紹懷舊港式鐵板晚餐,下午時侯,同幾位朋友來到荃灣帝盛酒店既西餐廳。這家餐廳環境舒適,服務我們的帶眼鏡待應態度友善,雖然客人唔多,但廚師既水準唔算差,比我想像中好。我叫咗一份紐西蘭羊扒,食物又新鮮,黑椒汁既肉質幼嫩無羊羶味,餐湯是忌廉玉米湯, 味道夠濃,侍應算幾肯收碟。至於甜品方面亦是懷舊雪糕香蕉船,加上的cream同脆脆,甜味可口。
Other Info. : 提前預早訂位仲有折扣!優惠嘅嘢手快有手慢冇,早的訂早的享受。呢餐十分滿足,扣埋折扣十分抵食,還可以在酒店享受,環境清靜優雅。喜歡清靜既朋友可以值得過來一試。
2018-07-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Tasting Event
  • 西蘭羊扒
上星期六跟一家人晚上, 去到位於荃灣帝盛酒店吃半自助晚餐。 此酒店位於葵興與大窩口之間, 位置頗方便, 近大窩口地鐵站。半自助晚餐的有五款主菜選, 前菜同甜品是自助餐來的, 前菜corner 雖然不大,但食物品種質數新鮮, 選擇比我想像的多。我最喜愛的是南瓜湯,濃郁香甜; 沙律菜新鮮; 凍蝦爽口彈牙。主菜: 有用了慢煮的羊架, 嫩滑不鞋口。牛同鵝肝亦不錯, 質感豐厚濃郁。甜品: 有迷你蛋糕, 自動班戟機, 仲有Dreyer雪糕雪條, 甜唔corner 雖然不大, 蛋糕都幾好吃

半自助晚餐的有五款主菜選, 前菜同甜品自助餐來的, 前菜corner 雖然不大,但食物品種質數新鮮, 選擇比我想像的多。我最喜愛的是南瓜湯,濃郁香甜; 沙律菜新鮮; 凍蝦爽口彈牙。

2018-06-16
Type of Meal
Dinner
Father's Day
2018-05-15 2123 views
母親節一家人一行8人食晚飯🍚,係 open rice  見到 Dorsett Cafe 有折。 雖然八折唔係好吸引,但佢勝在冇限時限刻,冇分時段。 因為我問過幾間餐廳都係得2個鐘食,最怕親戚細佬妹遲到唔生性,食到趕頭趕命就唔好啦。其實餐廳唔算好大,去到時已坐滿七成。 但坐位一D都唔迫夾,環境舒服。是日係半自助晚餐,有沙律🥗,餐湯🍲,頭盤,飲品🍹及大盤4款選一款! 凍盤 - 厚切三文魚刺身🍣, 八爪鱼🐙, 翡翠螺🐚,熟蝦🦐。 都算新鮮,最鐘意三文魚成盤成盤放出來,想夾幾多都得。頭盤 - 生牛肉薄切🥩,新鮮好味。韓式炸雞🍗,炸餃子🥟,蒜蓉包🍞,不過不失。餐湯 - 一中一西,冇咩特别沙律 - 6款,都係一D大路嘢大盤 - 有4款選擇,我地Share食4款都有揀。~ 龍蝦芒果汁,我就覺得個汁太甜,可能係個人口味啦,细佬妹又唔覺喎。~ 鵝肝牛柳,個個都話正,好有牛味,又有口感。~ 羊扒大蝦,一D都唔穌,隻蝦都有手掌咁長。~ 半隻燒春雞,普普通通,冇嘜驚喜。甜品 - Dreyers 雪糕,3-4款cheese cake🍰 . 同有一部即制 Pancake 🥞機。撳一個制,見到佢由pancake 醬
母親節

餐湯 - 一中一西,冇咩特别

沙律 - 6款,都係一D大路嘢

大盤 - 有4款選擇,我地Share食4款都有揀。
~ 鵝肝牛柳,個個都話正,好有牛味,又有口感。
~ 羊扒大蝦,一D都唔穌,隻蝦都有手掌咁長。
~ 半隻燒春雞,普普通通,冇嘜驚喜。

甜品 - Dreyers 雪糕,3-4款cheese cake🍰 . 同有一部即制 Pancake 🥞機。撳一個制,見到佢由pancake 醬, 漫漫煮熟做 Pancake 再跌落隻碟到,有4款醬料加落去,有好多小朋友圍住整。

總括來講,食物都算新鮮,refill 都快,環境舒服,食得唔趕( 雖然冇 view).

最尾當我哋走時,有個高高地同事問我哋有冇揸車,有免費拍車喎
。 仲問我哋冇揸車會點樣走,(我哋之前係行過來)會唔會搭地鐵,佢話洒店有 shuttle bus 出葵芳,( 但剛開車走了) 。 我地費事等為有搭的士,但佢話比較難截車,叫我哋坐陣等,幫他地叫到車先叫我哋出去,最後真係要等成十幾分鐘先有的士,不過唔緊要啦,又唔使我哋截。
2018-05-13
Type of Meal