2023-10-09 39 views
-//位於油麻地·飲茶推介好去處🫖 有2間分店點心味道唔錯,新鮮熱辣辣🔥重點價錢唔貴餐廳推薦黑金流沙包、流心芋蓉包、榴槤酥仲有點心、生滾粥、包點、腸粉、燉湯等😋📍黑金流沙包 $25個人大推薦黑金流沙包🖤 因為好好味又出色以黑蚊蚊外貌,再畫多筆金色😏瞬間高貴左趁熱打開就會見到奶黃流心😍千祈唔好凍食凍咗完全唔係個回事🥺建議一上枱即KO佢📍晶瑩鮮蝦餃(2粒) $16蝦餃同燒賣都有一盅2件揀$16,4件就$302件過口隱🤣仲可以留肚食多幾款唔同點心去茶樓緊係要叫蝦餃🦐 蝦餃皮堅係好薄😍同埋真係佢所講 晶瑩剔透🤣睇到入面隻蝦架📍原隻蝦燒賣(2粒)$16去飲茶緊係要食燒賣🥳同樣都係2粒過口隱隻蝦都好爽口 好新鮮,就算唔加喼汁都好食📍籠仔鳳爪排骨飯 $35蒸飯有5款,有香辣排骨飯、金針雲耳雞飯煎蛋牛肉飯、金銀蒜蝦飯,全部都係金鳳米我地叫咗左鳳爪排骨飯,估唔到份量都幾多建議兩個人食🤣 鳳爪入味好淋,2隻唔夠食📍金沙脆皮銀蘿腸 $28請注意呢款腸粉⚠️ 入面係包住啲蘿蔔絲🥕但啲蘿蔔絲係超級熱🥲大家記得唔好心急 咁快放入口啊😘 不過呢個腸粉真係好滑又薄入面仲包住個炸兩,同埋好特別 出面未見過📍四寶滑雞扎 $
//位於油麻地·飲茶推介好去處🫖 有2間分店
點心味道唔錯,新鮮熱辣辣🔥重點價錢唔貴
餐廳推薦黑金流沙包、流心芋蓉包、榴槤酥
仲有點心、生滾粥、包點、腸粉、燉湯等😋
📍黑金流沙包 $25

個人大推薦黑金流沙包🖤 因為好好味又出色
以黑蚊蚊外貌,再畫多筆金色😏瞬間高貴左
趁熱打開就會見到奶黃流心😍千祈唔好凍食

同埋真係佢所講 晶瑩剔透🤣睇到入面隻蝦架
📍原隻蝦燒賣(2粒)$16

📍籠仔鳳爪排骨飯 $35

蒸飯有5款,有香辣排骨飯、金針雲耳雞飯
煎蛋牛肉飯、金銀蒜蝦飯,全部都係金鳳米
我地叫咗左鳳爪排骨飯,估唔到份量都幾多
建議兩個人食🤣 鳳爪入味好淋,2隻唔夠食
📍金沙脆皮銀蘿腸 $28

請注意呢款腸粉⚠️ 入面係包住啲蘿蔔絲🥕
但啲蘿蔔絲係超級熱🥲大家記得唔好心急
咁快放入口啊😘 不過呢個腸粉真係好滑又薄
入面仲包住個炸兩,同埋好特別 出面未見過
📍四寶滑雞扎 $30

四寶滑雞扎係指魚肚、蟹柳、芋頭同埋雞🐥
魚肚係吸哂所有精華😍一啖咬落去好多肉汁
📍榴槤雪媚娘 $32

甜品只得兩款🥸 另外仲有楊枝甘露 價錢$20
而呢個係榴槤糯米糍,入面有好多cream😍
$32蚊有2粒,真係好濃榴槤味,超好食😍
最後仲買多兩粒返屋企食🤣真係勁香啊🤣
2023-10-09 25 views
這次品嚐了一家抵食點心店,他們的點心真是無可挑剔,夠平。而且地鋪位置很近地鐵站,非常便利。⭐️潮州粉果口感爽脆,內餡豐富美味。⭐️豉汁蒸鳳爪鮮嫩多汁,入口即化。⭐️蜜汁叉燒包香氣四溢,肉質鮮美。⭐️黑金流沙包小小一個,外皮鬆軟,內餡的奶皇濃郁順滑。⭐️上海小籠包皮薄餡多,湯汁鮮美。⭐️蜜汁叉燒腸肉質彈牙,甜味適中。⭐️楊枝甘露除了顏色比較搶眼外,清涼可口,是下午茶的好選擇。⭐️蜆蚧綾魚球外脆內嫩,口感豐富。⭐️蝦餃新鮮多汁,一隻蝦餃大約有兩隻半蝦,很足料,是必點的經典點心之一。
這次品嚐了一家抵食點心店,他們的點心真是無可挑剔,夠平。

而且地鋪位置很近地鐵站,非常便利。

⭐️潮州粉果

口感爽脆,內餡豐富美味。

⭐️豉汁蒸鳳爪

鮮嫩多汁,入口即化。

⭐️蜜汁叉燒包

香氣四溢,肉質鮮美。

⭐️黑金流沙包

小小一個,外皮鬆軟,內餡的奶皇濃郁順滑。

⭐️上海小籠包

皮薄餡多,湯汁鮮美。

⭐️蜜汁叉燒腸

肉質彈牙,甜味適中。

⭐️楊枝甘露

除了顏色比較搶眼外,清涼可口,是下午茶的好選擇。

⭐️蜆蚧綾魚球

外脆內嫩,口感豐富。

⭐️蝦餃

Type of Meal
Tea
2023-10-08 117 views
今天 (8-10-2023)中午由於天氣惡劣,天文台準備懸掛 8 號風球,便約人專誠乘地鐵到上述「點心到」一嘗點心,真心講點心的水準不錯,全日價錢相同,性價比算高,亦無加一服務,所以對該食店服務都沒有太大期望,一般般就可以。但極可惜,該食店的營商手法或策略較當日天氣還要惡劣、無情,絕無『商格』可言,天文台還未正式懸掛8號波 (距掛8號波起碼還有 50分鐘),食店便已急不及待在門外張貼「8號風球,加一服務」通告,並即時推行,完全沒有充份照顧和考慮當時正在門外 (天氣變壞中)已等候多時,並已準備入座顧客的感受,手法橫蠻、拙劣和冷酷無情,坐地起價,和該食店集團身份不符,與奸商無異,另我對該食店即時產生反感,厭惡之情尤生。此後必須提醒自己和通知親朋戚友,凡遇到打風當日、紅雨、黑雨、聖誕節、年三十晚、年初一至四等特殊日子,就要預期食店會臨時可能需要有「加一服務」,建議先電話查詢,有了心裡準備和預期,才決定是否光顧,讓自己食得開心。最後溫馨提醒管理層一句,「君子愛才,取之有道」。並希望貴集團業務未來能蒸蒸日上。
$65 (Lunch)
  • 牛腸、綾魚球、炭燒山楂鴨絲包
2023-10-05 29 views
今日晚餐突然想飲茶🫠就即刻上網search下邊度有得夜晚食點心😋就搵到呢間點心到🤩仲要喺油麻地,真係夠晒方便😆夜晚去到都幾乎滿座,不過好彩唔使排隊👍🏻而且點心全部都即叫即蒸🥹好足料茶位$5蝦餃(4粒)🦐 $32每一粒都好大隻,外皮煙靭,入面包滿咗蝦肉🦐,超級彈牙!燒賣 (2粒)🦐$15面頭有粒大大粒嘅蝦😋下面嘅餡就有豬肉同冬菇,驚食唔晒仲可以叫兩粒~黑松露菜苗餃🥟$27好特別嘅配搭🤩面頭有少少松露,入面就有蝦同埋菜苗,食落幾有層次😋黑金流沙包🌟$25其中一樣佢哋最受歡迎嘅點心,面頭係金色🤩睇落勁吸引,一咬開啲鹹蛋黃奶黃流沙餡就流晒出嚟,味道濃郁,必叫!沙律明蝦角🦐$28好足料嘅蝦角😍面頭炸得好香脆,入面全部都係蝦,而且有好多汁欖仁榴槤酥🥐$30榴槤酥真係第一次食😌不過佢嘅榴槤味唔會話超級重,所以唔食榴槤嘅人都可以試吓😉蜜汁叉燒腸🐷$25腸粉外皮煙靭,入面有好多叉燒餡☺️上海小籠包🥟$24小籠包一咬開有好多肉汁🥹小心熱親個嘴

茶位$5

蝦餃(4粒)🦐 $32
每一粒都好大隻,外皮煙靭,入面包滿咗蝦肉🦐,超級彈牙!

燒賣 (2粒)🦐$15

黑松露菜苗餃🥟$27

黑金流沙包🌟$25

沙律明蝦角🦐$28
好足料嘅蝦角😍面頭炸得好香脆,入面全部都係蝦,而且有好多汁

欖仁榴槤酥🥐$30

蜜汁叉燒腸🐷$25
腸粉外皮煙靭,入面有好多叉燒餡☺️

上海小籠包🥟$24
小籠包一咬開有好多肉汁🥹小心熱親個嘴

2023-10-04
$100 (Dinner)
  • 黑金流沙包
  • 蝦餃
大約下午1:15嘅時間,已經乖乖在門外排隊等候。我哋當時係排第一,我哋人數共三位,後面就排緊啲係兩位人士。。 收銀短髮姐姐先後兩次比兩位嘅進入,而我亦曾經詢問:請問幾時有位啊? 短髮姐姐回覆說:執緊枱。然後我見住張枱清走點心籠,抹枱,擺埋餐紙。我就奇怪啦,點解都仲未叫我入去嘅? 然後我就問再次問佢:嗰度咪有張枱囉?係咪就得啦?短髮收銀姐姐:嗰張係六人枱嚟㗎! 但當時其實係冇其他人等緊位😕因為我哋係三個人就唔肯比一張六人嘅吉枱我哋坐,但當時係冇其他人等緊位㗎服務態度頗差,當時已經等了超過10分鐘。😨如果佢冇同我講話執緊枱,就唔會令我抱住希望繼續喺度等落去啦。 浪費了寶貴10分鐘—-我同行嘅朋友其實係生病緊,陪我企喺條街度等㗎,我真係超唔好意思呀。
然後我見住張枱清走點心籠,抹枱,擺埋餐紙。
我就奇怪啦,點解都仲未叫我入去嘅?
然後我就問再次問佢:嗰度咪有張枱囉?係咪就得啦?
短髮收銀姐姐:嗰張係六人枱嚟㗎!
但當時其實係冇其他人等緊位😕

浪費了寶貴10分鐘—-

2023-09-26 46 views
🐽 蝦餃個皮彈牙又薄透,入口即溶。蝦餃入面嘅蝦肉鮮甜彈牙,一口咬落去就嚟一陣鮮味爆發🐽 燒賣皮薄,內裡包咗豬肉同蝦仁,一咬落去口感好豐富,大大粒蝦仁絕對足料。🐽 沙律明蝦角明蝦角炸到金黃酥脆,配埋沙律醬,鮮甜同埋微辣嘅味道真係絕配🐽 醬皇金錢肚個金錢肚煮得好腍身,搭配返啲醬汁,味道鮮美,底下既白蘿蔔中要吸曬d汁✨🐽 四寶滑雞扎滑雞肉嫩滑多汁,伴隨住四寶(花菇、芋頭、雞肉同魚肚),賣相鮮艷,味道更加豐富多層次🐽 濃湯杞子浸菜心白雪既湯底濃郁滋味,杞子令湯更加香甜,浸菜心保持咗蔬菜嘅鮮嫩口感,食完記得飲埋d湯🤓🐽 籠仔香辣蒸排骨飯排骨肉質鮮嫩,蒸得恰到好處,特別係佢嘅香辣醬,辣味夠香,增加咗飯嘅風味,有別於平時食開既豉汁蒸排骨
🐽 蝦餃

🐽 燒賣

🐽 沙律明蝦角
明蝦角炸到金黃酥脆,配埋沙律醬,鮮甜同埋微辣嘅味道真係絕配

🐽 醬皇金錢肚

🐽 四寶滑雞扎

🐽 濃湯杞子浸菜心

🐽 籠仔香辣蒸排骨飯
2023-09-25 40 views
夜晚既晚餐時間突然間想食點心,但酒樓就已經冇點心食喇,見到附近有間點心舖就過去睇吓,啲裝修都幾靚,又有卡位坐。😋蝦餃(2粒)$16平時老公唔鍾意食蝦餃,呢度就可以揀兩粒或者四粒,咁我一個食有得揀叫兩粒就啱啱好啦👍🏻又可以試多啲唔同嘅嘢食,粒蝦都幾大😃😋香煎蘿白糕 $20 煎得幾香,佢係我鍾意嗰啲比較腍身嘅口感蘿蔔糕,但係夾落去就會容易散d,所以真係各有取捨!😋鮮竹牛肉球$21Keep到酒樓水準既牛肉,同埋所有點心嘅喼汁啦,辣椒醬啦,全部唔使追就自己俾埋👍🏻😋醬皇金錢肚$25呢個我老公叫嘅,我平時都好少食金錢肚,覺得呢個有啲驚喜,味道濃厚又易咬👍🏻😋黑金流沙包$25流沙包都有酒樓水準,黑金外型好吸睛😋籠仔鳳爪排骨飯$35唔使驚食點心唔飽,佢呢度都有好多飯可以揀,而且都只係30幾蚊,上到枱都覺得幾大份!😊原味奶茶(樽)(凍) $22😊檸檬雪碧$18食點心舖,最正就係有可樂有奶茶飲,原樽奶茶有茶香味,又有甜甜地,都有茶餐廳質素!茶位(每位) $10。整體價錢都幾平,裝修又時尚同埋新,性價比都唔錯!🍱餐廳: 點心到 (鴻星大廈) (油麻地)🏫地址: 📌 油麻地彌敦道484號鴻星大廈地舖

😋蝦餃(2粒)$16

😋香煎蘿白糕 $20

😋鮮竹牛肉球$21

😋醬皇金錢肚$25

😋黑金流沙包$25
流沙包都有酒樓水準,黑金外型好吸睛

😋籠仔鳳爪排骨飯$35

😊原味奶茶(樽)(凍) $22
😊檸檬雪碧$18

茶位(每位) $10。
整體價錢都幾平,裝修又時尚同埋新,性價比都唔錯!

🍱餐廳: 點心到 (鴻星大廈) (油麻地)
🏫地址: 📌 油麻地彌敦道484號鴻星大廈地舖
🩶 其實我都幾鍾意食點心🤣 不過又唔係有咁多時間得閒成日晏晝去飲茶🤣 而家開多咗餐廳夜晚都有得食點心!點心到就係其中一間😍🩶 夜晚食點心覺得特別抵🤓 20幾蚊一個點心,30幾蚊就一個蒸飯。每人預$100左右,其實都夠食😁👍🏼 幾抵!🩶 醬皇金錢肚 $25超鍾意食金錢肚,每次飲茶都要食🤣 呢度嘅金錢肚好入味😋🩶 濃湯鮮竹卷 $19鮮竹卷都係我必嗌的🤓 腐皮包埋材料都好豐富😉 仲有啲湯我都飲晒😂🩶 上海小籠包 $24估唔到仲有小籠包嗌!小心啲夾就唔怕整穿🫢 蒸到熱辣辣,要小心啲湯汁太熱啊!🩶 香煎蘿蔔糕 $20呢個就係🐼favourite!配埋辣醬,佢差啲食晒成碟🤣🩶 豉汁蒸鳳爪 $21呢個都係我老公嗌的,因為我唔食鳳爪🤣🤣 佢就食得津津有味,又係全部食晒😁🩶 黑金流沙包 $25麵包應該加咗竹炭,我鍾意嗰種竹炭口感👍🏼 奶黃餡料甜而不膩~ 🩶 籠仔金銀蒜海蝦飯 $42如果驚淨係食點心唔夠飽,都有唔同嘅蒸飯可以嗌!龍仔荷葉蒸飯,飯粒粒分明,每一粒都充滿鮮味,加埋蒜同少少豉油好好食!海蝦已經開左邊,完全唔使用手,啱晒我呢啲懶人😋🩶 環境光猛,都唔想坐得太迫。性價比都幾高,有機會會再嚟食😙

🩶 醬皇金錢肚 $25
超鍾意食金錢肚,每次飲茶都要食🤣 呢度嘅金錢肚好入味😋

🩶 濃湯鮮竹卷 $19

🩶 上海小籠包 $24

🩶 香煎蘿蔔糕 $20
呢個就係🐼favourite!配埋辣醬,佢差啲食晒成碟🤣

🩶 豉汁蒸鳳爪 $21

🩶 黑金流沙包 $25

🩶 籠仔金銀蒜海蝦飯 $42
海蝦已經開左邊,完全唔使用手,啱晒我呢啲懶人😋

2023-09-23 68 views
我好中意飲茶,好多可以飲夜茶嘅地方點心都唔平,竟然比我搵到間性價比咁高嘅餐廳!籠仔鳳爪排骨飯 $35佢個份量係勁大,我同男友兩個人都夠食,鳳瓜有兩隻,排骨份量都唔少,亦都好大舊,肉量夠唔會舊舊都係骨,食落唔覺好油亦都唔會鹹。蝦餃 $16 (兩粒)蝦餃好大粒,皮唔會好爛,入面竟然有3隻蝦!蝦味好鮮,好抵食!薑蔥牛柏葉 $26呢一碟份量都幾多,牛柏葉好淋,唔會好硬咬唔開,薑蔥味好濃,勁惹味!燒賣 $15 (兩粒)豬肉燒賣好多肉,都好大粒,有咬口唔會淋晒。黑蒜螺片燉肉排湯 $38我同男友都超愛飲湯,未簡好食乜就已經簡好要咩湯,呢間餐廳有兩款湯,本身想試晒兩款,可惜已經賣晒,淨係叫到一款黑蒜湯。無諗過咁足料!真係有粒黑蒜係入面,味道好清甜,當晚無好口喝嘅感覺,應該無落味精!燒汁釀茄子 $23我超愛食煎釀三寶入面啲茄子,每次見到都一定要叫,茄子同上面舊魚肉都好大舊,魚肉唔係粉,真係有魚肉味架!茄子煎得好簡,陪埋啲豉油食真係天堂啊!蜜汁叉燒腸 $25叉燒好大舊,腸粉皮有啲似布拉腸粉果種,最正係黎到熱辣辣!整體黎講真係好滿意,佢每樣上菜果時都係熱辣辣,點心真係要襯熱食先正嘅!兩個人食左咁多嘢埋單都唔

籠仔鳳爪排骨飯 $35

蝦餃 $16 (兩粒)

薑蔥牛柏葉 $26

燒賣 $15 (兩粒)
豬肉燒賣好多肉,都好大粒,有咬口唔會淋晒。

黑蒜螺片燉肉排湯 $38

燒汁釀茄子 $23

蜜汁叉燒腸 $25
叉燒好大舊,腸粉皮有啲似布拉腸粉果種,最正係黎到熱辣辣!

整體黎講真係好滿意,佢每樣上菜果時都係熱辣辣,點心真係要襯熱食先正嘅!兩個人食左咁多嘢埋單都唔洗$200,有飯有湯有點心真係超抵食!

2023-09-07
$94 (Dinner)
  • 燒賣
2023-09-18 52 views
我最近去咗點心到喺鴻星大廈嗰度用餐。呢度嘅點心真係好正呀!我試咗佢哋嘅腸粉,好滑好彈牙,腸粉嘅口感好好。仲有黑金流沙包,打開黎見到流心嘅金黃色流沙,一咬入口,流沙甜而唔膩,真係好滿足。鵪鶉蛋燒賣亦都好好味,蒸熟嘅鵪鶉蛋鮮嫩多汁,同燒賣外脆內軟嘅口感完美結合。我仲試咗佢哋嘅綿花雞同蒸排骨。綿花雞呢個名字好貼切,啖啖都係嫩滑多汁,肉質好好食。至於蒸排骨,肉質鮮嫩,燉得夠腍,味道鮮美。真係好滿足嘅一餐!除咗食物,點心到嘅服務亦都好好。服務員有禮貌同細心,為我哋提供優質嘅服務。總括而言,我好滿意我喺點心到嘅用餐體驗。佢哋嘅點心質素高,味道正,而且服務亦好。如果你鍾意食點心,呢度絕對係一個值得嚟試嘅地方。

2023-09-16 69 views
平日好少夜晚出街食飯. 因為返學關係所以同同學黎呢間試下. 因為佢係學校隔離, 落緊雨就最就腳. 平日見佢有條人龍. 可能呢排成日落雨, 出街的人少左, 晚上六點零唔駛排隊即刻有位. 佢係用QR code落單. 落完單會比張單你望下岩唔岩. 可能因為我地接收network有問題. 驚落唔到單. 所以問左侍應. 佢就比張單我地confirm. 唔知其他人有無咁做.然後全部點心都似係即叫即蒸, 黎到都係熱辣辣. 出晒煙. 我地三個人叫左最傳統的蝦餃, 燒賣. 叉燒腸. 然後佢有鵪鶉蛋燒賣, 再叫埋一個籠仔飯(籠仔金針雲耳雞飯)同一碟菜芯. 點心唔差, 好足料, 蝦餃同燒賣都好清楚見到隻蝦. 鵪鶉蛋燒賣唔係度度都有. 因為係熱辣辣所以都好好味. 呢度的部份點心重有得選兩粒或者四粒. 兩位黎到都唔駛驚要食重覆. 個籠仔飯比想像中大. 重要好抵食$36. 每人都食到兩碗, 雞都好滑. 唯一係碟菜芯(無影相), 如果可以再林少少就好. 由於比較硬身. 所以都需要d時間完成. 最後呢度的茶無記錯應該得一款. 坐底已經見到壼茶係度. 你飲唔飲都會收茶錢. 不過佢除左中國茶之外, 重有其他好似奶茶的比你

然後全部點心都似係即叫即蒸, 黎到都係熱辣辣. 出晒煙.

燒賣
懷舊鵪鶉蛋燒賣
籠仔金針雲耳雞飯
最後呢度的茶無記錯應該得一款. 坐底已經見到壼茶係度. 你飲唔飲都會收茶錢. 不過佢除左中國茶之外, 重有其他好似奶茶的比你落order叫. 呢樣係唯一同平時茶樓唔同.
Other Info. : 我地係真金百錢幫襯呢間鋪.
2023-09-11
$61 (Dinner)
燒賣
懷舊鵪鶉蛋燒賣
籠仔金針雲耳雞飯
  • 籠仔飯
2023-09-15 34 views
飲茶真係飲開有條路,前排Emi飲左次夜茶最近又走去發掘下有乜夜茶好去處🤣今次去間裝修新派啲但野食懷舊啲嘅點心舖飲茶,Emi飲茶真係由細飲到大,乜點心都食過但都係好鍾意蜆蚧綾魚球 $26以前屋企人都會買鯪魚滑返屋企炸鯪魚球,但次次都用好多油,所以而家都係留番出街食啦,呢度個鯪魚球唔腥,炸得啱啱好,蜆蚧醬都好正宗👍🏻蝦餃/燒賣(2粒)$16另外呢度好好嘅地方係燒賣蝦餃可以兩粒兩粒咁樣叫,事關Emi係唔食蝦餃㗎😌同行朋友又好想食,如果一次過食四粒嘅話真係會飽死,所以呢度可以咁樣叫呢個賣點唔錯個釀茄子粒粒好飽滿🍆懷舊鵪鶉蛋燒賣 $26鮮蝦腐皮卷 $28|上海小龍包 $24醬皇金錢肚 $25|四寶滑雞扎 $30黑金流沙包 $25|香茜牛肉腸 $25香煎蘿白糕 $20|燒汁釀茄子 $23個人覺得腐皮卷炸得幾脆,而且內餡都幾多蝦。整體嚟講啲點心都唔錯,行過開頭諗唔到食咩嘅都可以試下,鍾意飲茶既朋友都推薦

蜆蚧綾魚球 $26

蝦餃/燒賣(2粒)$16

個釀茄子粒粒好飽滿🍆

懷舊鵪鶉蛋燒賣 $26
鮮蝦腐皮卷 $28|上海小龍包 $24
醬皇金錢肚 $25|四寶滑雞扎 $30
黑金流沙包 $25|香茜牛肉腸 $25
香煎蘿白糕 $20|燒汁釀茄子 $23

$150 (Dinner)
  • 蜆蚧綾魚球
  • 鮮蝦腐皮卷
2023-09-14 29 views
老友喜歡食點心約我一齊飲夜茶,餐廳乾淨企理裝修新簇。茶芥每位$5,不收加一 。我們點左:蜆蚧鯪魚球$26,有六粒炸得香脆可口,好好食,值得推介。👍👍👍四寶滑雞札$30,大件雞肉嫩滑,芋頭很粉又香,魚肚入味。蝦餃$32(四粒),蝦肉爽口,蝦餃皮煙韌。燒賣$15(二粒),肥肉和瘦肉3:7,算不錯。鮮竹牛肉球 $23 ,不多粉有牛肉味有馬蹄粒,味道不錯。懷舊鵪鶉蛋燒賣 $28,懷舊味道很特別。上海小籠包 $25,肉湯汁豐富,包皮薄脹卜卜,很好吃👍👍韭黃鮮蝦腸粉$28,蝦仁爽口🍤彈牙,腸粉很滑。💕💕

我們點左:
四寶滑雞札$30,大件雞肉嫩滑,芋頭很粉又香,魚肚入味。
蝦餃$32(四粒),蝦肉爽口,蝦餃皮煙韌。
燒賣$15(二粒),肥肉和瘦肉3:7,算不錯。
鮮竹牛肉球 $23 ,不多粉有牛肉味有馬蹄粒,味道不錯。
懷舊鵪鶉蛋燒賣 $28,懷舊味道很特別。
上海小籠包 $25,肉湯汁豐富,包皮薄脹卜卜,很好吃👍👍
韭黃鮮蝦腸粉$28,蝦仁爽口🍤彈牙,腸粉很滑。💕💕

• 蜆蚧鯪魚球
  • 上海小籠包
  • 鮮竹牛肉球
  • 蝦餃
冇諗到係旺角都有間咁平價嘅點心店,仲要係好食!好岩同朋友係旺角行完街,然後想平平地食一餐,點心到就岩哂啦!😆1. 燒賣 (4粒) $32大大粒,燒賣上面仲有大粒嘅蝦仁,皮好薄,入面係好足料嘅蝦肉同豬肉,非常香口彈牙,而且入面嘅豬肉肥瘦適中。🌟 評分: 8/102. 鮮竹牛肉球 $21口感鬆軟同淋滑,好香濃牛肉味,入面有少少芫茜吊起牛肉鮮味。🌟 評分: 8/103. 蝦餃 (2粒) $16蝦餃皮好彈牙咬落煙煙韌韌,皮好薄,入面蝦肉好飽滿,有大約3隻蝦左右,蝦肉好爽口,食落幾新鮮。🌟 評分: 8/104. 上海小籠包 $24小籠包皮嘅厚度啱啱好,容易夾唔會好易穿,肉餡都好足料,入面有好多湯汁,湯汁好鮮甜。🌟 評分: 7/105. 黑金流沙包 $25蒸包質地鬆軟,入面好多奶黃餡,有少少流心,唔會太甜味道啱啱好。🌟 評分: 7.5/106. 金沙脆皮銀蘿腸腸粉皮好薄好滑,入面有一層薄薄既脆皮裹住啲爽甜嘅白蘿蔔絲,白蘿蔔好清甜冇渣,口感好豐富入面有好多重口感。🌟 評分: 8.5/107. 籠仔鳳爪排骨飯 份量好大,排骨數量有5塊,排骨鬆軟有口感,肥瘦適中,鳳爪好入味,飯夠乾身粒粒分明食落煙韌,而

1. 燒賣 (4粒) $32

2. 鮮竹牛肉球 $21
口感鬆軟同淋滑,好香濃牛肉味,入面有少少芫茜吊起牛肉鮮味。

3. 蝦餃 (2粒) $16

4. 上海小籠包 $24
🌟 評分: 7/10

5. 黑金流沙包 $25
🌟 評分: 7.5/10

6. 金沙脆皮銀蘿腸
🌟 評分: 8.5/10

7. 籠仔鳳爪排骨飯
份量好大,排骨數量有5塊,排骨鬆軟有口感,肥瘦適中,鳳爪好入味,飯夠乾身粒粒分明食落煙韌,而且有荷葉香。
🌟 評分: 7/10

🎖️整體評分🎖️
❤️ 味道: 8/10
🧡 環境: 8/10
💛 服務: 9/10
💙 性價比: 10/10
2023-09-12 37 views
-點心到🍽️-燒賣/蝦餃 $30平時叫燒賣永遠都係一籠4粒兩個人食即刻飽哂好彩呢度有得2粒咁叫!入面舊蝦勁大隻😋-鮮蝦腐皮卷 $28腐皮卷煎到金黃色有少少焦咁勁好味😍加少少喼汁絕配👍-欖仁榴連酥 $30榴連控必食!好少食點心會有榴連既甜品通常都係乜糕同楊枝甘露🤣佢個酥皮好脆入面榴連蓉勁香😌-薑蔥牛柏葉 $26食點心牛柏葉同金錢肚都必點因為用個個碗蒸特別入味😂牛柏葉勁林唔洗驚咬到牙甩😉-金沙脆皮銀蘿腸 $28呢個腸粉必點!佢入面係包左蘿蔔絲酥勁好味😍個人覺得正過炸兩好多🤣入面蘿蔔絲勁甜😋-籠仔金銀蒜海蝦飯 $42重口味人士必食!佢個金銀蒜毫不吝嗇咁落成籠飯都鋪滿加埋豉油同蝦個個甜味🥲唔鐘意食飯既小編食左2碗🤣-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 油麻地彌敦道484號鴻星大廈地舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_油麻地#foodieluveat_粵菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfo
點心到🍽️

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_油麻地
#foodieluveat_粵菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #點心 #中菜 #飲茶 #點心餐廳 #籠仔蒸飯 #油麻地 #油麻地點心店 #點心到 #點心店
2023-09-05