2023-09-13 267 views
今次去嘅台灣菜館進駐大商場,行中檔次, 裝修有氣派,坐得舒服,適合朋友聚會。 🍚稻埕招牌滷肉飯同小店價相差無幾,以鹹香嘅肉燥攪拌煙韌軟綿嘅飯🍚,加上流心蛋蛋醬傾流而出。 🥘古早味三杯鮮雞 三杯雞甜甜地,夠入味,但係骨唔算少,份量亦比較少。 🍜稻埕牛肉手作麵適合鍾意食清淡啲嘅可以試下, 唔係平時食開台灣牛肉麵嘅濃郁帶鹹湯底。 配料正常發揮,軟腍牛腱肉配上半熟溏心蛋、白蘿蔔同紅蘿蔔。 麵條幼身,帶有少少彈牙咬口感,亦吸收到淡淡嘅湯底。🦀蟹鉗肉酥蛋捲 酥脆嘅蛋捲外皮包住啖啖蟹肉,口感豐有層次,但比較油膩,滲出油脂,好邪惡, 想食嘅建議多啲朋友分享卡路里。🪿鵝不是鴨肉(獅頭鵝)例滷水鵝肉係用上台式白滷水,味道比潮式滷水清新,肉質軟嫩,肥瘦適中,份量唔多,主要靠酸蘿蔔同滷水豆腐片墊高,令賣相吸引啲。 🥬香甜爽囗菜 不過不失,芝麻醬沾上包心生菜,解膩清爽。 🍶桂花胚芽米水 淡淡桂花味,胚芽味較少,整體味道比較淡。

🍚稻埕招牌滷肉飯

🥘古早味三杯鮮雞
三杯雞甜甜地,夠入味,但係骨唔算少,份量亦比較少。

🍜稻埕牛肉手作麵[自家製]

🦀蟹鉗肉酥蛋捲

🪿鵝不是鴨肉(獅頭鵝)例

🥬香甜爽囗菜
不過不失,芝麻醬沾上包心生菜,解膩清爽。

🍶桂花胚芽米水
淡淡桂花味,胚芽味較少,整體味道比較淡。
2023-09-06 193 views
同老公收工食飯行過見幾吸引叫左個品味華饌二人套餐~C鵝不是鴨肉~鵝肉幾嫰,唔痴牙唔柴話梅小山藥~呢個酸酸甜甜好清新算係幾接近台灣既魯肉飯秘製台汁骨膠原豬手花膠石頭鍋~黏口重重骨膠原~蒼蠅頭爆炒韮菜花~平時好少食呢個菜,估唔到無乜渣,又無臭青味。神品高山青綠茶~飲落唔澀,茶成壺上啱晒我地呢d要係咁飲野既人神品巨峰烏龍茶(熱)西柚丸子(凍)~丸子煙un芋圓珍珠紅豆湯(熱)唔太甜幾好,珍珠同丸子都煙un老公唔夠喉再加一個甜品
同老公收工食飯行過見幾吸引
叫左個品味華饌二人套餐~C

鵝不是鴨肉~鵝肉幾嫰,唔痴牙唔柴

話梅小山藥~呢個酸酸甜甜好清新

算係幾接近台灣既魯肉飯

秘製台汁骨膠原豬手花膠石頭鍋~
黏口重重骨膠原~

神品巨峰烏龍茶(熱)

西柚丸子(凍)~丸子煙un

芋圓珍珠紅豆湯(熱)
唔太甜幾好,珍珠同丸子都煙un

老公唔夠喉再加一個甜品

2022-10-06
Type of Meal
Dinner
此店必須要正視員工培訓問題食物又太咸又臭又油膩, 只管賣相, 不懂什麼是真正台灣菜.臭豆腐食過很多遍, 這家的臭豆腐居然有生晒咸魚味, 食落不但不脆, 而且有酸餿味, 食了半件立馬要退回.員工很不識趣, 客人在交談中, 她們不斷在中間穿插換碟, 毫無禮貌可言,這間又是用電話下單的餐廳, 下單甜品, 居然取消了的單照上檯, 一早ORDER的單卻遲遲未見, 要問才聽到有上菜職員說"終於知道這碟東西屬誰?!” 漏單錯單, 錯漏百出, 要求其中一位紥馬尾的侍應幫忙拍照, 叫了她3次都竟然漠視兼黑面向我們, 經理亦是只顧食客快食快走, 轉檯賺多些錢的嘴臉.一到過了1.5HOURS 黑面馬尾那個侍應跑來說要交檯, 無奈下就埋單走人, 點知發現後面張檯比我們早入, 但仍然未被要求埋單, 仲舉杯暢飲, 難度客人有貴賤之分????回家後, 朋友在銀行紀錄中發現此店重覆收取了2次帳單, 打電話去HSBC都是確定擦了兩次咭, 致電去該飯店理解居然說沒有多扣, 並要待周一查核會計部云云, 之後有所謂該店店長致電朋友說沒有多扣, 已經查核無誤, 當無事發生, 完全沒有道歉, 完全唔覺得員工出錯, 不知所謂!
此店必須要正視員工培訓問題

食物又太咸又臭又油膩, 只管賣相, 不懂什麼是真正台灣菜.

2023-07-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
  • 沒有
2023-08-20 155 views
一碟臭豆腐賣82蚊,得兩小塊大約2.5X2.5吋,半吋厚豆腐,擺碟幾靚都冇用!餐廳主理人得閒吾該回應吓,點解咁單薄嘅份量有理由收客人82蚊,有冇想像過客人嘅觀感?
朋友難得返香港,好想食亞洲菜,一於試下新派台灣風情,餐廳裝修行精緻,價錢岀奇地幾貼地😛🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂#小胖遊尖沙咀🐠 #小胖遊銅鑼灣🐠—————————————————🔹黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋 $118比想像中更好食,舒芙蕾班戟質感似soufflé cheesecake,充滿厚度,鬆軟又實在,唔會太過空氣感,表面係珍珠同奶蓋,中間係滑溜cream,仲有蒴餅同爆谷🍿,口感層次超多,配上抺茶雪糕微微苦澀,唔會太甜膩🥰螞蟻人可以再淋上黑糖糖漿😌每一口都超幸福!🔹花雕藥膳雞卷 $78花雕雞卷陣陣酒香,夠入味之餘,冷盤更適合夏天食,用上雞髀做,十分嫩滑,加上有杞子同准山藥膳香,啖啖肉滿滿蛋白質又養生😌鹽酥雞排滷肉飯 $98鹽酥雞好Cripy,外皮酥脆、不會太厚,切件雞排保持Juicy,完美半熟溏心蛋拌飯一流,滷肉同醬汁相對比較少,整體份量幾多👌🏽🔹稻埕牛肉手作麵(自家製) $108牛肉有3大塊,厚厚的又軟腍,手作麵似刀削麵,口感有嚼勁亦掛湯,傳統紅燒湯底濃稠油亮,味道濃郁,蘿蔔有多,而且很軟無渣,吸收了湯精華又清甜🥕—————————————————🧜🏻口水

🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂

🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌗🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌕🌑
🤤回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑
♟Overall♟
晚餐人均消費非常合理,特別喺尖沙咀,以上份量足夠3個人食👌🏽
甜品pancake🥞必須點‼️強烈推薦‼️
下午茶更抵食,好似大約$60幾,可以下次再試下🤭
黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋
花雕藥膳雞卷
  • 鹽酥雞排滷肉飯
  • 稻埕牛肉自家製手作麵
2023-08-07 165 views
見好多朋友推介到稻埕食下午茶星期六日都會有下午茶幾抵食,抵讚👍咁岩經過k11 musea又見到無咩人排隊決定試下❤️鵝不是鴨肉,台式滷水獅頭鵝☺️配以花椒、八角、桂皮、丁香等十多種材料調製嘅白滷水醃製相比一般滷水,唔會死咸🥹鵝肉肉味濃郁,肉質鮮嫩白滷水更突出鵝肉鮮香👍有十多片鵝肉,另有滷水豆腐、芽菜仔仲可以加錢配小食tim一個女仔食一set都好夠飽唔會話因為下午茶份量就會少d下午茶真係好抵食👍
見好多朋友推介到稻埕食下午茶
星期六日都會有下午茶
幾抵食,抵讚👍
咁岩經過k11 musea
又見到無咩人排隊
決定試下

❤️鵝不是鴨肉,
台式滷水獅頭鵝☺️
配以花椒、八角、桂皮、丁香等
十多種材料調製嘅白滷水醃製
相比一般滷水,唔會死咸🥹
鵝肉肉味濃郁,肉質鮮嫩
白滷水更突出鵝肉鮮香👍
有十多片鵝肉,另有滷水豆腐、芽菜仔
仲可以加錢配小食tim

一個女仔食一set都好夠飽
唔會話因為下午茶
份量就會少d
下午茶真係好抵食👍

• 鵝不是鴨肉
2023-07-31 2329 views
話說7月返咗轉家鄉,轉個頭先很想念🥲,喺香港點都要食返啲🇼🇸台灣嘢止下心癮先!!·品味華饌二人套餐‧C HKD$588/2位用·🔺話梅小山藥好開胃嘅一款頭盤🥣,話梅汁浸住山藥條,酸酸甜甜幫助打開味蕾🤗。·🔺鵝不是鴨肉(獅頭鵝)餐廳主打菜式✨,每次嚟都要食! 鵝肉肉質軟綿柔嫰🤩,滷水汁唔係好濃嗰種,反而味道入味得來好清澈🎐,伴碟嘅豆腐仲吸收哂滷水汁精華。·🔺秘製台汁骨膠原豬手芝膠鍋用石頭鍋上,熱辣辣到滾哂泡泡🔥,豬手炆到勁腍,咬開肉質即化,加上女士們大愛嘅花膠😍,係滿滿嘅骨膠原呀!·🔺蒼蠅頭爆炒韭菜花豆鼓粒爆炒韭菜花🌾,好香好惹味,仲幾夠鑊氣,配珍珠米飯🍚食一流。·🔺米飯珍珠米粒粒分明👍🏻,仲幾有黏口。·🔺芋圓珍珠紅豆湯(熱)/ 芒果西柚丸子(凍)紅豆湯香甜起沙😋,配料有芋圓同珍珠,煙煙韌韌;而芒果西柚丸子有點像楊枝甘露🥭,芒果與西柚甜酸交雜。·🔺神品高山珍青綠茶(熱)/ 神品茉莉龍珠綠茶(熱)一壺壺上🫖,飲返杯熱茶暖胃又解膩🍵。·🔺金不換干貝螺頭燉雞湯(+$48加配)清甜滋補😚,值得加錢飲啖靚湯,心機之作🥰。·📍稻埕飯店尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B105-B106號舖
話說7月返咗轉家鄉,轉個頭先很想念🥲,
喺香港點都要食返啲🇼🇸台灣嘢止下心癮先!!
品味華饌二人套餐‧C HKD$588/2位用

🔺話梅小山藥

🔺鵝不是鴨肉(獅頭鵝)

餐廳主打菜式✨,每次嚟都要食!
🔺秘製台汁骨膠原豬手芝膠鍋

加上女士們大愛嘅花膠😍,係滿滿嘅骨膠原呀!
🔺蒼蠅頭爆炒韭菜花

🔺米飯
珍珠米粒粒分明👍🏻,仲幾有黏口。
🔺芋圓珍珠紅豆湯(熱)/ 芒果西柚丸子(凍)

🔺神品高山珍青綠茶(熱)/ 神品茉莉龍珠綠茶(熱)

一壺壺上🫖,飲返杯熱茶暖胃又解膩🍵。
🔺金不換干貝螺頭燉雞湯(+$48加配)

清甜滋補😚,值得加錢飲啖靚湯,心機之作🥰。
📍稻埕飯店
2023-04-26
Type of Meal
Dinner
  • 鵝不是鴨肉(獅頭鵝)
作為一個極度過勞的打工人好不容易放假來到K11入來就見到呢間感覺不錯,同朋友行左下街準備吃飯手裡還有半杯就快吃完的雪糕,猶豫了一下驚人地介意,但入門的時候侍應麽都冇講帶我們入座。結果坐低先冷冰冰講句,唔好意思無可以外帶食物。一番求情之後巨仍然在離我三尺遠的地方好似機器人一樣重複,公司規定。一氣之下我走出門口,咁我出去吃完再返來咯。在餐廳門口見到經理,以為經理會來打下圓場,結果他叫我企開D無好係門口左住。我問巨,要這麼死板嘛?難道丟掉?他說,我們都要維護公司利益喔。原來,你地做服務,係為了維護公司利益。原來我們這些吃客,只是來幫他們維護公司利益的死物。也許在他們眼中,我們不是人。其實個問題不是在於顧客尊不遵守你規矩,問題在於,在這裡我不覺得自己係人啊。如果但凡有人用對人的方式講句態度好小小的說話,或者真誠dd 多的解釋,而唔係三尺遠做復讀機:公司規定,唔好意思,公司規定,唔好意思,而唔係個經理會來高高在上教育你,你作為顧客,要幫手維護「我地」公司利益啊咁,都唔會激走客。唔好意思,我真係無義務也不想維護你地呢間咁冇人情味的公司的利益喔。咁既態度,D野都唔方好吃。

也許在他們眼中,我們不是人。

2023-07-29
2023-07-29 120 views
已经来过很多次了。卤肉饭一人份,量刚刚好。猪手永远是最爱,非常软糯,吃一个也饱了。黑松露鸡蛋那道菜无敌好吃!!臭豆腐味道稍微有一些大,只能说中规中矩~整体环境和服务都还不错,还是可以再来的!
2023-07-26
  • 滿滿骨膠原豬手
  • 滷肉飯
2023-07-18 194 views
由於打風,臨時將聚餐地點,改到這間在地鐵站沿線的餐廳,最後大家都歡度了一個愉快的晚上。餐廳內有充裕的空間,令大家坐得舒服,服務員也友善,加了一些印象分。我們一行 7人總共點了9個餸,兩個飯,兩個甜品,雖然每碟份量都細,但都食得飽。我覺得好味的餸菜有:1. 櫻花蝦魚湯津白: 魚湯夠濃,櫻花蝦有炸過,擺碟也花了些心思,令簡單的餸變得吸引。2. 黑麻油雞翅:賣相普通,但勝在味道香濃。3. 古早味三杯雞:滿滿酒香的雞肉,很合我的口味。4. 滿滿骨膠原豬手:炆得香濃軟滑的豬手,令一直都不太喜歡豬手的我改觀。5. 原味黑糖珍珠冰淇淋鬆餅:脆脆的鬆餅及黑糖珍珠,令我非常滿意,下次再來時,一定會再點這個甜品。6. 桃膠燉蛋白:蛋白幼滑,令大家驚喜。有待改善的菜式,包括:1. 黑松露蚵仔煎蛋:蚵仔硬而無鮮味,令好味的煎蛋失色。2. 黑糖醋釀柑仔蜜:釀的是車厘茄,個車厘茄沒有車厘茄的味,只有酸味。3. 鵝不是鴨肉:白滷水的鵝片,淡而無味,令人失望。金銀蒜泥白肉及蒼蠅頭爆炒韮菜花都不過不失,沒有試過亿滷肉飯及石碢三蝦泡飯,但見其他人都似乎給好評。雖然對部分菜式有意見,但我仍會再光顧這間餐廳,希望下次的蚵仔會
我覺得好味的餸菜有:
2. 黑麻油雞翅:賣相普通,但勝在味道香濃。
3. 古早味三杯雞:滿滿酒香的雞肉,很合我的口味。
6. 桃膠燉蛋白:蛋白幼滑,令大家驚喜。
有待改善的菜式,包括:
1. 黑松露蚵仔煎蛋:蚵仔硬而無鮮味,令好味的煎蛋失色。
3. 鵝不是鴨肉:白滷水的鵝片,淡而無味,令人失望。
雖然對部分菜式有意見,但我仍會再光顧這間餐廳,希望下次的蚵仔會改善。
櫻花蝦魚湯津白
原味黑糖珍珠冰淇淋鬆餅
桃膠燉蛋白
  • 蝦花蝦魚湯津白
2023-07-12 90 views
今天下午五時剪完頭髮很肚餓,經過稻埕看到餐牌黑松露蚵仔煎蛋很吸引就入內點了一個黑松露蚵仔煎蛋和稻埕招牌滷肉飯。蚵仔煎蛋到了,一大口咬進去…蚵仔煎得很硬,有點像蠔豉,好奇下詢問一下店員這個形態是這個菜本身的還是太熟了? 店員後來回答是這菜式本身的狀態來的。 只能說如果期望這個菜式是有口感juicy的蚵仔,那只能夠失望了。
稻埕招牌滷肉飯
黑松露蚵仔煎蛋
2023-07-12
$172 (Other)
2023-07-09 94 views
k11新開嘅台灣餐廳,地鐵站D出口一轉入商場就見到,而且啲位幾好坐,有卡位,適合同朋友小聚~燈光都好適合打卡,影上去啲食物都非常吸引!平日約12點半到嘅時候仲有位,但食完出去就見到需要等位了.🎐 紅燒牛肉麵 $92 (3/5)麵用咗刀削麵,幾有咬口但唔太吸收到湯汁,牛肉軟熟唔靭,但份量比較少🎐 麻吉珍珠奶茶 $42 (2.8/5)比較失望,奶茶味道較淡,珍珠煙靭但味道同樣唔太出整體感覺食物無太大驚喜,值得一提牛肉麵上菜嘅時候發現碗邊及碗底都黏有食物🥲 可能想去嘅朋友可以留意下
燈光都好適合打卡,影上去啲食物都非常吸引!
平日約12點半到嘅時候仲有位,但食完出去就見到需要等位了

🎐 紅燒牛肉麵 $92 (3/5)
紅燒牛肉麵

🎐 麻吉珍珠奶茶 $42 (2.8/5)
比較失望,奶茶味道較淡,珍珠煙靭但味道同樣唔太出
麻吉珍珠奶茶

可能想去嘅朋友可以留意下
一直去稻埕,都只是吃正餐,每次看到甜品賣相非常吸引,都計劃下次一定要去試一試!今次終於有機會,約齊一班好姊妹,專門去試甜品🥰。⭐️黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋賣相很吸引,很適合打卡!中間的cream好多。他的質感,比較偏像鬆軟的蛋糕。如果說他是疏乎厘pancake,就會覺得他的空氣感不太夠,有點太綿密。不過如果把它當成蛋糕的話,味道和質感,還算不錯。而且加上黑糖漿,配上抹茶雪糕後,但是很好吃的!😬 合格!👍🏻⭐️自家制整撞木桶豆腐花木桶豆腐花,因為是即製的,所以上枱時是熱熱的😬。整個木桶上桌,旁邊搭配很多配料,讓你自由配搭。有芋圓,蕨餅,紅豆,珍珠,感覺好像有很多不同的組合,非常划算。😬 但我覺得豆腐花的豆味偏淡,沒有吃到很濃郁的豆香,這有點小失望🙈。⭐️芒果西柚丸子比較新穎的一道甜品,配上夏日水果,賴道甜品感覺很清新。味道上亦很夏天解暑,酸酸甜甜的,很開胃。如果正餐已經吃得很飽,這個甜點就很適合。總括而言,甜品部份,評分是合格有餘,不過不失。吃過他們的正餐主食,正餐還是比甜品要出色,建議在店飯後,可以順帶享用他們家的甜品。

⭐️黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋

⭐️自家制整撞木桶豆腐花

⭐️芒果西柚丸子
如果正餐已經吃得很飽,這個甜點就很適合。

不是第一次到稻埕食下午茶,好多地方星期六日會無下午茶,免蝕本,但稻埕即使星期六日仍然有幾抵食的tea set,抵讚~入camp前難得天光住就收工,梗係獨自去偷歡,享受寧靜一刻,眾樂樂不如獨樂樂,偷偷chill一chill~店舖裝修以深木色為主,店內枱與枱之閒的空間充足,坐到卡位就當然舒服不過,但中間的枱都唔會太迫或太近。半開放式的設計令空間延伸至商場,店舖近商場的出口人流量唔算超多,所以即使坐近商場都唔會感覺好人來人往或者好多人望住。一個人食得唔多野,因為tea set都選擇豐富的,鹹又有甜又有,任君選擇~個人對滷肉飯真是無抵抗力,去到邊都好想食,明明我未嘟QR code前係想食甜品嫁~鹽酥雞排滷肉飯set~一次過滿足曬兩個願望!鹽酥雞炸得ok,唔會好油,而且味道無得輸~滷肉入味和偏肥,但唔會令人覺得油膩,而是有油香味,滷肉和汁都多,,一啖接一啖食唔停手,一碗飯唔覺意就食曬。糖心蛋又係無得輸,好味的,d汁我習慣倒埋落飯~茉莉龍珠綠茶(set飲唔洗加錢的)~茉莉味香味四溢且持久,但可能我第一壺浸太耐先斟(我食曬成個set先開始嘆茶),所以第一轉偏苦和澀,但是第二轉味道就平衡番,無左苦澀味

。糖心蛋又係無得輸,好味的,d汁我習慣倒埋落飯

黑麻油雞翅~自己屎忽鬼,無啦啦想食,但其實唔加都夠曬食,性價比不高。雞翅肉厚的,但黑麻油味可再加強

總括而言,休閒食tea絕對抵
2023-06-20 117 views
好少食台灣野不過發現原來K11 Art Mall有都屬於Pet friendly嘅台灣菜某啲位置喺可以…但記得要預備寵物車同埋寵物袋而家天氣咁熱亦都唔算好穩定有室內嘅寵物餐廳就最穩陣平時仲會有set lunch 都真係幾抵食🙌🏻食物質素都幾高而佢哋最出名嘅臭豆腐屋企人都話唔錯❤️而我嘅最愛係鹹蛋黃單骨雞翼仲有得追加小食…今次已經係二訪🤍
好少食台灣野
食物質素都幾高
而佢哋最出名嘅臭豆腐
屋企人都話唔錯❤️
而我嘅最愛係鹹蛋黃單骨雞翼
仲有得追加小食…
今次已經係二訪🤍