前排到尖沙咀K11逛街的時候,發現了這家台灣菜~環境裝修也不錯,價錢亦算ok(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)所以今晚便來噹一噹~ 採用 QR code 自助落單,很方便~也有不同菜式(。・ω・。)ノ種類豐富! 我們點了:紅油豬耳 $50有別於川式麻辣味~是超級 BB 辣,感覺爽口。古早味三杯鮮雞 $98所謂三杯,一般是指由醬油、米酒和麻油三種調味料各一杯 ,所以叫三杯,散發誘人香氣,雞肉嫩滑,醬汁濃郁! 稻埕牛肉手作麵自家製 $108湯底很濃,偏重口味o(≧v≦)o有半隻溏心蛋~熟度控得得剛剛好! 另有4大塊牛肉,炆煮得很軟身入味,帶筋的位置亦很軟腍,微微吃到膠質口感!配上彈牙的手工粗麵,滿足(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)古早味佛跳牆 $288感覺是媽咪味(*ˉ︶ˉ*)完全是媽媽煲湯的重手材料的感覺! 豐盛材料包含:鮑魚、海參、蹄筋、花膠、日月魚、元貝、龍眼、豬𦟌、雞柳、花菇多種豐富、名貴食材熬製而成,味道鮮甜(*ˉ︶ˉ*)大滿足,作為一個湯精,一盅喝光光仍意猶未盡(・ω・)ノ好想續杯,嘿! 玫瑰草莓珍珠舒芺蕾班戟配香草冰淇淋 $68大大份,超邪惡,不得了(≧∇≦)充滿了很多不同皀元素:雪糕🍦、爆谷🍿、奶蓋、忌廉、珍珠

我們點了:
紅油豬耳 $50
有別於川式麻辣味~是超級 BB 辣,感覺爽口。

古早味三杯鮮雞 $98

稻埕牛肉手作麵自家製 $108

古早味佛跳牆 $288

玫瑰草莓珍珠舒芺蕾班戟配香草冰淇淋 $68
大大份,超邪惡,不得了(≧∇≦)充滿了很多不同皀元素:雪糕🍦、爆谷🍿、奶蓋、忌廉、珍珠、草莓🍓

舒芙蕾班戟蛋味香濃,口感超鬆軟!最最最吸引的是内裏充滿了彈牙的珍珠,配合忌廉和奶蓋,口感好豐富!而且只是$68 ,超值! (*ˉ︶ˉ*)

夢幻蝶荳花蜂蜜鳥龍奶蓋 $42
我喝湯所以沒點飲品,老公選的這杯賣樓100分,而且奶蓋厚身,絕不是稀的那種! 底部還有愛玉~多重口感!

整體來說不錯! 佛跳牆、餐飲、甜品,是一大亮筆,是很多天後仍然在回味的味道!
2023-04-17 175 views
早幾日喺尖沙咀行街 行到過晒lunch hour先醒起未食飯 勁餓😆順便喺K11睇下有乜食 見到稻埕飯店tea set好抵食 而且裝修都幾靚幾舒服咁 就食佢啦💕嗰時已經接近3點 早餐都未食嘅我哋又叫咗超越二人份量嘅嘢食🤭▪️鵝不是鴨肉係獅頭鵝嚟嘅 肉質鬆軟而且鵝味濃郁🦆食落去同潮州做法嘅唔同 特別食得出鵝嘅原味 而唔係只靠滷水調味👍🏻兩個人食例牌份量已經好夠 另外仲有半隻份量選擇▫️蟹鉗肉酥蛋捲喺餐牌見到有推介嘅標誌 未試過又即管試下😌一上到見到咁大份都有啲嚇親 呢款蛋捲係以麵筋包住大量蟹肉同蛋 饀料好飽滿 另外有個甜酸醬汁點嚟食 可以減低油膩嘅感覺▪️黑麻油雞翅好濃郁好入味😍黑醬油同麻油味並重 肉質依然軟嫩▫️紅燒牛三寶手作麵有驚喜自家製麵條好煙韌彈牙🍜肉嘅份量好多 牛肉十分大件 仲有牛肚/牛筋 特別要讚個牛肉湯 濃郁得嚟全無味精感 就咁飲都無口乾 好好味🤤▪️稻埕招牌滷肉飯細細碗嘅份量啱晒我🍚滷肉有肉粒碎同條狀 增加口感層次 醬汁足夠拌勻成碗飯 溏心蛋熟度亦啱啱好

▪️鵝不是鴨肉
▫️蟹鉗肉酥蛋捲
▪️黑麻油雞翅
好濃郁好入味😍黑醬油同麻油味並重 肉質依然軟嫩
▫️紅燒牛三寶手作麵
▪️稻埕招牌滷肉飯
2023-04-03 223 views
有點掛念台灣的味道,還未能抽空到台灣,先安排在週末來到這裡,品嚐下午茶餐。份量不似茶餐,若較晚來吃,相信可以作晚飯😝。我們3人各點一個套餐。骨膠原豬手滷肉飯:豬手入味且易咬🤤,若果可以細塊少少🤏🏻,會較方便吃。白滷水獅頭鵝四寶滷肉飯:鵝肉香口美味😋,滷肉飯和蛋🥚值得一讚,滷肉和蛋都很香,配合白飯滿分💯。原本叫牛肉麵🐮🍜,但來錯了紅燒牛三寶自家製手作麵🤨。除了牛筋入口即化,牛肚牛展沒什麼特別,最令人失望是手作麵😮‍💨,不怎麼煙韌彈牙🤷🏻‍♀️。整體來說,醬汁調味不俗👍🏻,怪不得每次經過都有很多人惠顧。

我們3人各點一個套餐。骨膠原豬手滷肉飯:
豬手入味且易咬🤤,若果可以細塊少少🤏🏻,會較方便吃。

白滷水獅頭鵝四寶滷肉飯:鵝肉香口美味😋,
滷肉飯和蛋🥚值得一讚,滷肉和蛋都很香,
配合白飯滿分💯。

整體來說,醬汁調味不俗👍🏻,怪不得每次經過都有很多人惠顧。
2023-03-28 166 views
桂圓紅棗杞子竽圓湯,味道清甜可口,竽圓Q彈有嚼勁,湯汁濃郁香甜,桂圓、紅棗和杞子的滋補效果很好。綜合八寶冰,口感清爽,八寶材料豐富,有蕨餅、糯米球、紅豆、芋圓等,超大份,兩個人都食唔晒😂

2023-03-14 235 views
又走咗去「稻埕飯店」下午茶☕️🫖*上次試咗豬手飯🤤今次食凍野🫣試吓 綜合八寶冰🤤睇到唔止打卡靚😍如果鐘意食冰🧊嘅朋友,就啱晒啦😁配料足,仲可以配埋指定飲品,$58加一(一份)*另外再試埋 黑糖珍珠雪糕鬆餅🧇,除咗靚之外仲好好食😋鬆餅鬆軟,再配埋雪糕同黑糖🤤🤤$78加一,套餐仲有飲品☕️*鐘意食甜品🍮嘅朋友,得閒真係要試吓(下午茶☕️套餐,一至日都有供應)* k11會員埋單嘅時候,記得儲埋積分呀☺️
又走咗去「稻埕飯店」下午茶☕️🫖

* k11會員埋單嘅時候,記得儲埋積分呀☺️

2023-03-08 1020 views
位於尖沙咀K11商場的台式餐廳。當天和朋友逛街逛累了,剛好見到餐廳裝潢蠻別緻,而且座位很闊落寬敞,很適合聊天;而正好下午茶款式正合我口味,價錢也非常實惠,於是便決定吃個下午茶充充電了下午茶選擇雖然不算多,但勝在餐廳的招牌菜都有列在下午茶的餐牌上,麵、飯或甜品不愁沒有選擇;下午茶包一杯飲品,可加$8改其他特式飲品,例如白苦瓜汁或手沖401次咖啡等,很有特色;另外亦可加$24/$44/$62 配一/兩/三款小食。下午茶的人均消費約一百元,在尖沙咀這個黃金地段來說,加上環境的舒適度,這個價錢物超所值了✨稻埕牛肉自家製手作麵 $78牛肉麵的麵質很彈牙,口感很煙韌;湯底的部分很香濃清甜,牛骨味濃郁,喝了幾口完全不會口乾!牛肉有三大塊,而且每塊非常大塊及厚實,入口很軟腍,CP值很高✨稻埕骨膠原豬手滷肉飯 $88豬手只有兩小件,而且不論皮或肉的部分都少得可憐。滷汁的味道鹹甜度適中,豬手滷得非常入味,而且骨膠原的質感很重,吃完感到嘴角黏乎乎的,需要用濕紙巾才能抹淨嘴邊。味道雖然不錯,但份量真的太少了;而滷肉飯的滷肉肥瘦均匀,很濕潤不會太乾,味道很不錯✨跟餐+$44加配兩款小食:1.紅油豬耳豬耳香辣微甜

✨稻埕牛肉自家製手作麵 $78

✨稻埕骨膠原豬手滷肉飯 $88

✨跟餐+$44加配兩款小食:1.紅油豬耳
豬耳香辣微甜,質地脆爽,但切得有點太幼以致嚼勁不足,不夠過癮

✨跟餐+$44加配兩款小食:2. 薑汁桃膠燉杏仁鮮奶
非常清甜滋潤的甜品,桃膠份量不少,每口都吃到桃膠;而薑汁為鮮奶增添層次感,不會太過嗆辣,整體非常香甜滋味
2023-03-07 346 views
早兩日同朋友去咗稻埕飯店。一家台式食肆。係尖沙咀站N3出口。K11商場入面。我點咗個鹽酥雞飯、台式湯飯、蒜泥白肉、糖心蛋及西米露。總共$483。個鹽酥雞飯好重台式口味。雞肉好鮮嫩。入口好脆。台式湯飯一般好食。用木桶裝。賣相好正。個蒜泥白肉入口即溶。好美味。糖心蛋帶微甜。入口即溶。西米露微温。温度適中。好正糖水。
蒜泥白肉
糖心蛋
鹽酥雞飯
西米露
Other Info. : 一家台式食肆。係尖沙咀站N3出口。K11商場入面。
2023-03-03
蒜泥白肉
糖心蛋
鹽酥雞飯
西米露
今日約咗朋友一行,六人嚟到尖沙咀食台灣嘢我哋book咗7:00 ,客人唔算多,限時一個半鐘我哋六個人叫做左八碟餸,食完一啲都唔飽,都唔知食咗啲乜叫咗一個菜,蔭樹豆乳鵝仔菜,其實應該係油麥菜, $78 ,份量超小,應該大約一棵油麥菜嘅份量,呢張相係未食之前已經影㗎啦,得半碟咁之後,叫咗1例鵝不是鴨肉,味道還可以台式三杯雞,又係份量好細,一人一舊都冇晒了油飯,一人食一啖,唔記得影相🥲海鮮泡飯,一人有兩啖牛肉麵,一人一啖面半舊牛肉話梅淮山,好精緻呢個墨魚餅,係最推介因為好好食我哋食完,個個都唔飽就轉去下場了
今日約咗朋友一行,六人嚟到尖沙咀食台灣嘢

我哋book咗7:00 ,客人唔算多,限時一個半鐘

我哋六個人叫做左八碟餸,食完一啲都唔飽,都唔知食咗啲乜

之後,叫咗1例鵝不是鴨肉,味道還可以

台式三杯雞,又係份量好細,一人一舊都冇晒了

油飯,一人食一啖,唔記得影相🥲

海鮮泡飯,一人有兩啖

牛肉麵,一人一啖面半舊牛肉

話梅淮山,好精緻

呢個墨魚餅,係最推介因為好好食

我哋食完,個個都唔飽就轉去下場了
2023-03-04
Dinner
2023-03-03 271 views
小編當日唔知食咩好,一入K11就見到稻埕飯店做緊下午茶️套餐。餐廳環境都大,又唔係太多人,所以就決定試下佢!..❇️下午茶套餐⏰星期一至日都有供應⏰14:30-17:30.小編當日叫左兩個下午茶套餐 (主食+飲品):1️⃣招牌白滷水 獅頭鵝四寶滷肉飯 配 柚子茶($82)四寶係包括:鵝片,鵝頭頸,鵝掌及鵝翼鵝四寶份量都多,個白滷水夠入味,滷肉飯都好食.2️⃣ 牛肉自家製手工麵 配 黑芝麻豆漿 ($78)自家製手工麵好QQ,有厚度,唔錯而牛肉好軟,個湯都重牛味豆漿不是太重黑芝麻味,但似健康飲品.3️⃣豆花芋圓仙草--追加小食 (+$24)雖然芋圓都QQ,但$24比想像中細,幾口就食完,不建議追加.*有K Dollar既朋友,記得儲埋分呀
餐廳環境都大,又唔係太多人,所以就決定試下佢!

❇️下午茶套餐
⏰星期一至日都有供應
⏰14:30-17:30

小編當日叫左兩個下午茶套餐 (主食+飲品):
1️⃣招牌白滷水 獅頭鵝四寶滷肉飯 配 柚子茶($82)
四寶係包括:鵝片,鵝頭頸,鵝掌及鵝翼
鵝四寶份量都多,個白滷水夠入味,滷肉飯都好食
招牌白滷水 獅頭鵝四寶滷肉飯

2️⃣ 牛肉自家製手工麵 配 黑芝麻豆漿 ($78)
自家製手工麵好QQ,有厚度,唔錯
而牛肉好軟,個湯都重牛味
豆漿不是太重黑芝麻味,但似健康飲品
牛肉自家製手工麵

黑芝麻豆漿

3️⃣豆花芋圓仙草--追加小食 (+$24)
雖然芋圓都QQ,但$24比想像中細,幾口就食完,不建議追加
豆花芋圓仙草--追加小食
豆花芋圓仙草--追加小食

*有K Dollar既朋友,記得儲埋分呀
Tea
黑芝麻豆漿
2023-02-22 284 views
俾個餐牌吸引左入去,環境、服務、衞生ok,但食物就好失望小食:黑糖醋釀柑仔蜜,黑糖醋味道唔太鍾意主食一:花雕藥膳雞卷無酒味之餘亦無中藥味,雞肉過熟變得有點嚡主食二:燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排係最失敗,亦係性價比最低,$188 牛小排、鳳梨各5片。牛小排多根非常韌、其中一片朋友𡁻咗一陣,決定放棄鳳梨片連皮,終於明白點解附上刀叉。汁有唔少芭樂粒,但口感似蒟蒻,食唔出係芭樂。芭樂汁、鳳梨片、牛小排呢個組合完全唔夾成餐最滿意嘅係滷肉台梗米飯,豬肉肥/瘦比例適合香港人口味、汁唔會過咸/甜,鹵蛋有糖心效果可能因為兩個主食都唔算台灣地道菜,所以出事
俾個餐牌吸引左入去,環境、服務、衞生ok,但食物就好失望

小食:黑糖醋釀柑仔蜜,黑糖醋味道唔太鍾意

可能因為兩個主食都唔算台灣地道菜,所以出事

2023-02-22
2023-02-16 316 views
香煎九層塔醬油大虎蝦 $328啲蝦全部都好大隻好彈牙,醬汁都好足夠,味道不錯👍🏻紅槽文旦薩樹蒸深海大花尾龍躉 $308一碟六份嘅龍躉,蒸得岩岩好~本身嘅調味器多偏淡,可以食到魚鮮味~燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排(5件)$188牛小排烤得好香,本身啲醃料都好入味~有菠蘿就可以更開胃食更多嘢😋綜合八寶冰 $52超級抵食,好足配料,味道都好好!午市商務套餐:香煎日本珍寶帶子配紅蔥鮮露筍(4件)煎得好香☺️黑糖醋釅柑仔蜜白滷水九孔鮑魚1隻金不換干貝螺頭燉雞湯個湯夠曬雞油好正🫶🏻,料足好補芋圓珍珠紅豆湯(熱)
香煎九層塔醬油大虎蝦 $328
啲蝦全部都好大隻好彈牙,醬汁都好足夠,味道不錯👍🏻

紅槽文旦薩樹蒸深海大花尾龍躉 $308

燒香鳳梨芭樂安格斯牛小排(5件)$188

綜合八寶冰 $52
超級抵食,好足配料,味道都好好!

午市商務套餐:
香煎日本珍寶帶子配紅蔥鮮露筍(4件)
煎得好香☺️

黑糖醋釅柑仔蜜

白滷水九孔鮑魚1隻

金不換干貝螺頭燉雞湯
個湯夠曬雞油好正🫶🏻,料足好補

芋圓珍珠紅豆湯(熱)
2023-02-11 307 views
好耐無食過台灣菜 系香港食普遍都系偏貴無意中同朋友系附近搵野食搵到哩間台灣野 覺得圖片賣相好吸引就過左去食發現原來下午茶餐都幾抵食 就選擇左入去坐低慢慢食 同朋友嗌左個鹽酥雞滷肉飯同鹽酥雞手工麵(仲有個滷水溏心蛋無影到添手工麵都幾大碗 下午餐好夠食 麵質煙韌 好易咬斷 仲有濃濃既牛肉湯底味 可稱非常入味鹽酥雞排細細舊但份量岩哂 整體都有另外加多左$24嗌左個紅油豬耳(跟餐嗌)同平時譚仔食到既爽豬耳吾同夠辣得黎軟軟的 入面仲有啲青瓜 調味好易入口 系一個開胃菜
好耐無食過台灣菜 系香港食普遍都系偏貴
發現原來下午茶餐都幾抵食 就選擇左入去坐低慢慢食

同朋友嗌左個鹽酥雞滷肉飯同鹽酥雞手工麵
(仲有個滷水溏心蛋無影到添
鹽酥雞排細細舊但份量岩哂 整體都有

鹽酥雞排手工麵
另外加多左$24嗌左個紅油豬耳(跟餐嗌)
同平時譚仔食到既爽豬耳吾同
夠辣得黎軟軟的 入面仲有啲青瓜 調味好易入口 系一個開胃菜

紅油豬耳
2023-02-10
$60 (Tea)
鹽酥雞排手工麵
紅油豬耳
2023-02-07 291 views
平時同爸媽做節都係去美X個啲酒樓,今次揾間特別啲靚啲既比佢哋打下卡餐廳係地庫,行落去有種未知既神秘感,接待處擺滿一枝枝酒,中間有好大個算盤既裝飾,非常mixed culture, 我爸見到啲酒就好興奮😂首先叫左啲台式小食魯肉飯雖然細細碗但都滿足,魯肉夠味唔油膩,仲有半隻好靚既半熟蛋臭豆腐第一下聞落真係好臭😂😂點埋個醬食落就好食,如果少啲油就更好~蟹肉帶子蛋白泡泡脆米湯個名已經講哂入面有咩😂蛋白泡泡好似食緊棉花咁,好有趣。湯入面好足料,但飲完又唔會好滯花膠石鍋豬手煲呢個係我食過數一數二好食既豬手!骨肉分離一咬就開,滿滿骨膠原又好入味,下面啲菜索哂啲汁好正,誠意推介~~蟹鉗肉酥蛋餅都幾大碟,蛋捲好厚,好多蟹肉,炸得好酥脆,3-4個人share剛剛好👍🏻

首先叫左啲台式小食

蟹肉帶子蛋白泡泡脆米湯

花膠石鍋豬手煲
呢個係我食過數一數二好食既豬手!

蟹鉗肉酥蛋餅
2023-01-24 456 views
黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋今日經過試咗呢間台灣嘢👀試咗呢個甜品🤤會話個疏乎厘好鬆軟😳加埋啲綠茶雪糕😫忌廉😚同埋鹹芝士一齊食 🤯真係幾正 😋可惜啲珍珠唔夠煙韌uwu 🙈價錢:$112💰💰💰好味到指數:3/5 😋😋😋黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋今日經過試咗呢間台灣嘢👀試咗呢個甜品🤤會話個疏乎厘好鬆軟😳加埋啲綠茶雪糕😫忌廉😚同埋鹹芝士一齊食 🤯真係幾正 😋可惜啲珍珠唔夠煙韌uwu 🙈價錢:$112💰💰💰好味到指數:3/5 😋😋😋
黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋

價錢:$112💰💰💰
好味到指數:3/5 😋😋😋

黑糖珍珠舒芙蕾班戟配抹茶冰淇淋

價錢:$112💰💰💰
好味到指數:3/5 😋😋😋
2023-01-23 502 views
招牌菜:鵝不是鴨肉,鵝油伴麵套餐配有前菜酸薑、半隻蛋、飲品及餐湯。特別的菜式名字,其實是招牌菜滷水鵝,有鵝肉及鵝片。賣相唔錯,肉質鮮嫩,肥瘦適中。麵質煙韌,有口感,鵝油拌麵極香,將鵝嘅精華滲入伴麵。稻埕牛肉麵湯底嘅味道鮮甜濃郁,牛𦟌肉質軟腍,麵質亦非常煙韌彈牙,值得一試豆花芋圓仙草芋圓軟糯,豆花清甜,加上仙草同其他配料,層次多樣化。芒果西柚丸子香甜芒果,配上清爽西柚,丸子彈牙,底有碎豆花,感覺清新香甜。

招牌菜:鵝不是鴨肉,鵝油伴麵
鵝不是鴨肉鵝油伴麵

豆花芋圓仙草
芋圓軟糯,豆花清甜,加上仙草同其他配料,層次多樣化。

2022-08-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
鵝不是鴨肉鵝油伴麵