2021-06-04 317 views
因工作途經九龍灣, 試一試這間的沾麵, order了大門叉燒沾麵 & 跟餐桃茶.  等了約5分鐘左右, 麵份量幾多, 但沾麵汁比較油膩而且沒有味道麵跟汁是分開的大門叉燒沾麵真的好難食
因工作途經九龍灣, 試一試這間的沾麵,
order了大門叉燒沾麵 & 跟餐桃茶.
等了約5分鐘左右,
麵份量幾多, 但沾麵汁比較油膩而且沒有味道
麵跟汁是分開的
大門叉燒沾麵真的好難食

2021-06-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)
2021-04-02 977 views
二月初的時候,襯著還是 WFH,可以偷懶來到九龍灣德禲商場購買電器,便順道自個兒吃個午餐填飽肚子,一個人當然選擇麵食更為方便,而且看見大門拉麵的價格經濟合理,便選擇了於此用膳並點取了餐廳的大門套餐。拉麵店以全木系風格為主題,入內可見分開有吧枱位置和普通座位兩款,而牆壁上掛滿多幅拉麵圖片,再配搭上黃調長形吊燈作照明,設計感覺簡約且有著日系風味。大門特製拉麵湯底使用上大量魚介,飲用時黏度不高,味道鹹香濃郁,富有魚香。麵條是蛋黃粗麵,口感柔韌彈牙,順滑爽口,但由於湯底黏度偏低,因而粗麵掛不上湯。而配料方面有一塊厚切的叉燒,其肉質瘦中帶肥,入口鮮嫩滑溜,豬味濃郁。溏心蛋是完整一顆的,味道蛋香十足,綿密微彈。凍蜜桃茶蜜桃茶選擇了凍飲,奉上可見分量大杯充足,飲用時冰涼透心,味道香甜清新,不但有着濃郁的蜜桃氣味,還夾雜有淡淡茶香,是一款解油膩解渴的飲品。日式炸雞雞塊色澤炸至金黃,外層口感香酥爽脆,粉漿厚薄恰到好處,但內裏肉質較為鬆散,導致欠缺口感,幸然是仍然雞味十足,沾上附隨的蛋黃醬食用,更增添滋味。總結而言,餐廳裝潢簡約樸素,環境設計有着日系氣息,整體感覺舒適整潔。食材賣相方面製得美觀,但食物味道
大門特製拉麵
凍蜜桃茶
日式炸雞

總結而言,餐廳裝潢簡約樸素,環境設計有着日系氣息,整體感覺舒適整潔。食材賣相方面製得美觀,但食物味道稍稍調整,應該會客似雲來。
2021-03-14 641 views
星期六又係九龍灣覓食,見到好多間餐廳都大排長龍,唯獨呢間大門食堂可以即刻入去,又唔使等位,於是就試下啦🤪❣️特制大門拉麵$75麵質較為硬身,湯底有少許鹹,油膩感都較重,而叉燒屬於肥個隻,溏心蛋就一般般,蛋香味唔夠🌚❣️黑蒜油沾麵$70沾麵個麵同拉麵個個一樣,份量都多,但沾麵個汁過於流質,唔係好掛到個麵,沾麵汁內仲有幾塊肉食,冇咁寡❣️雙層漢堡定食$78有兩大塊漢堡扒,肉質多汁,不過味道有啲鹹,油膩感偏重,而薯角味道就正常啦❣️鹽燒鯖魚定食$70正常鯖魚味道,冇咩特別驚喜❣️炸魷魚$35炸魷魚個粉漿都算薄,配上檸檬汁同埋沙律醬,油膩感冇咁重👍🏻❣️胡麻豆腐沙律$35沙律菜新鮮,豆腐滑溜,配上大量嘅胡麻醬,感覺好豐富🥗🏦是次消費總額 $363(人均消費$90.8) 好味度:7.5(10分滿分)人均$100都唔使,又可以食到拉麵同小食,感覺上係好抵,但野食嘅油膩感偏重,食完有啲頂住個胃🤣

特制大門拉麵
❣️特制大門拉麵$75
黑蒜油沾麵
❣️黑蒜油沾麵$70
雙層漢堡定食
❣️雙層漢堡定食$78
鹽燒鯖魚定食
❣️鹽燒鯖魚定食$70
正常鯖魚味道,冇咩特別驚喜
炸魷魚
❣️炸魷魚$35
炸魷魚個粉漿都算薄,配上檸檬汁同埋沙律醬,油膩感冇咁重👍🏻
胡麻豆腐沙律
❣️胡麻豆腐沙律$35
沙律菜新鮮,豆腐滑溜,配上大量嘅胡麻醬,感覺好豐富🥗

🏦是次消費總額 $363(人均消費$90.8)

好味度:7.5(10分滿分)
2021-03-13
$90.8 (Dinner)
炸魷魚
胡麻豆腐沙律
2021-03-14 443 views
九龍灣大門裝修簡潔,有日式麵屋的感覺,坐位尚算寬躺大門拉麵豬骨湯底,濃濃豬骨味道,入口好厚身,感覺好真材實料,加上調味料熬製而成,非常味美。拉麵麵質彈牙,而且吸索了濃湯,配上日式叉燒,真係好味美親子叉燒炒飯整體味道較淡,份量亦有點兒少,配料又唔算多,而且炒飯又唔算炒得好香,比較一般漢堡扒定食漢堡扒有牛味,但未夠煎得香脆,配以醬汁,都算水評之作,但未見有驚喜揚揚整體評分:7/10揚揚環境評分:7/10揚揚味道評分:7/10揚揚服務評分:7/10揚揚抵食程度:7/10揚揚返食機會:7/10
九龍灣大門裝修簡潔,有日式麵屋的感覺,坐位尚算寬躺

大門拉麵

揚揚味道評分:7/10
揚揚服務評分:7/10
揚揚抵食程度:7/10
揚揚返食機會:7/10

星期六,小孩想吃拉麵,隨便選一家。一入門口已不爽,政府明明話小孩跟大人食飯,沒手機的可由大人掃code已是作記錄。此店有個白頭肥叔叔態度臭串地要人逐一填資料,填小孩名和大人手機號,但填的只在一大張A4表格,而且該白頭肥叔叔全時候望實我填,沒私隱可言😡點了一碗大門拉麵、一碗黑蒜油拉麵、一客吉列豬扒定食。大門拉麵湯底偏鹹,叉燒得一片,紫菜一片,盛惠$58😣。黑蒜油再貴$10😥。吉列豬扒香脆、不過膩,但沒肉味。沒!回!頭!
星期六,小孩想吃拉麵,隨便選一家。

沒!回!頭!
2021-02-24 335 views
呢間店好似已經好耐都一直未試今日就試下佢個沾麵點左大門沾麵個麵底都OK既煮到剛好反而個沾汁我就一般般唔係話唔好味但無話好想ENCORE既感覺個沾汁入面有幾舊細肉, 紫菜個麵都掛湯既因為食完太飽了無再加湯飲
呢間店好似已經好耐
煮到剛好
反而個沾汁我就一般般
唔係話唔好味
但無話好想ENCORE既感覺
個沾汁入面有幾舊細肉, 紫菜
個麵都掛湯既
因為食完太飽了
無再加湯飲
2021-02-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2021-02-21 397 views
今日約咗舊同事喺九龍灣食嘢,本身打算去食beans,但係排晒長龍,個店員話要等個半鐘,咁我哋就唯有再去搵其他嘢食啦。正常搵嘢食就要去望水牌㗎啦,望到哩一間餐廳張相好似唔錯,於是就試下。今日開始入餐廳之前要登記個人資料,哩一間餐廳亦唔例外,入去前我哋要自己寫低姓名、當天日期、時間同埋電話號碼。起初見到餐廳外面好多拉麵嘅模型,所以我哋四個都揀左佢嘅人氣大門特製拉麵🍜 $75嘅套餐係包一杯嘢飲嘅。🎈大門特製拉麵🍜個湯底偏鹹,而啲麵亦唔係普通拉麵嘅質地,而係好粗嗰隻,類似沾麵嘅麵質。塊肉較乾,糖心蛋偏霖,一食落口係散開嘅,而且佢既蛋黃溏心部份較少,我同朋友第一次冇食晒成粒糖心蛋。🎈蜜桃茶味道普普通通,有淡淡的蜜桃味。整體黎講,哩到嘅拉麵味道真係麻麻。

🎈大門特製拉麵🍜

🎈蜜桃茶
味道普普通通,有淡淡的蜜桃味。

整體黎講,哩到嘅拉麵味道真係麻麻。
$75 (Lunch)
2021-02-07 365 views
😋鬼門拉麵//吉列豬扒定食//忌廉薯餅🍜鬼門拉麵  $68激辣,就算平時食開辣第一啖食落口都feel到隻辣充滿成個喉嚨🥵不過之後就慢慢適應咗又唔係真係辣到傻咗🤣啲湯超級濃郁,雖然簡單得豚肉同麵,但啲麵煙韌又吸收曬湯嘅辣,淡淡辣又唔覺太油,好辣者大推👍🏻🍱吉列豬扒定食  $58吉列豬扒入面嘅肉都幾厚,外脆內軟嘅比例啱啱好,啲肉都有肉汁又唔會話太韌好難咬開,點左沾醬之後更好食!椰菜絲同下面嘅醬撈埋嚟食酸酸甜甜都好開胃,而麵豉湯個人覺得就比較鹹,但整體成個set份量一個人食啱啱好🤩🍘忌廉薯餅 $18熱辣辣一上菜就即刻食最好,咬落去超級脆,入面滿滿嘅忌廉甜甜軟軟地超creamy,唔錯嘅一款小食😝💘個人評分(Total:10)😋味道:8💲價錢:8✨環境:9🕺服務:9🔆人均消費:$50-100
😋鬼門拉麵//吉列豬扒定食//忌廉薯餅

🍜鬼門拉麵  $68

🍱吉列豬扒定食  $58

🍘忌廉薯餅 $18

💘個人評分(Total:10)

😋味道:8
💲價錢:8
✨環境:9
🕺服務:9

🔆人均消費:$50-100
2021-02-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2021-02-02 405 views
疫情都唔知啲商場變成點,幾個月無黎,有嘢做咪要係九龍吃嘢晏晝,無人,又未食過,入去大門讚店長有禮貌,怕我入錯門口,見我望旁邊蛋店,之後入黎,有禮貌的問清楚係食邊間落單能解釋細節,我以為餐飲係汔水,一樽一瓶個啲,姨姨話,唔係,係自己沖出黎成餐,唯一能入口就是檸檬利賓納劣見其他食神寫,沾面唔掂當然無揀選了標準又唔貴的玉子炸豚蛋丼啲飯無味無汁豚,我煮都好食好味脆過佢玉子標準,有樣,無蛋香味食到最後,靚仔太多,心諗,可能佢啲醬得呢,醬油蛋汁陪飯中中中伏,就係中國鹹豉油呢個價錢,疫情,應該要改善下,唔係又可以換另一間食店係二期了。
疫情都唔知啲商場變成點,幾個月無黎,有嘢做咪要係九龍吃嘢

晏晝,無人,又未食過,入去大門

落單能解釋細節,
我以為餐飲係汔水,一樽一瓶個啲,姨姨話,唔係,係自己沖出黎

成餐,唯一能入口就是檸檬利賓納

見其他食神寫,沾面唔掂當然無揀

選了標準又唔貴的
玉子炸豚蛋丼

啲飯無味無汁
豚,我煮都好食好味脆過佢
玉子標準,有樣,無蛋香味

食到最後,靚仔太多,心諗,可能佢啲醬得呢,醬油蛋汁陪飯

中中中伏,就係中國鹹豉油

吉列豚丼加玉子
2021-02-02
Type of Meal
Lunch
2020-12-10 688 views
個日朋友九龍灣收工,夜已深,係而家疫情下,要搵到一間係九點之後仲有開門既黃店真係好難於是就隨便入左呢間大門友人話呢間係連鎖餐廳所以我本來都不抱期望但唔知係因為肚餓定係真係好食關係食落係比想像中好食好多豬排定食對得住價錢,出面閒閒地一個炸豬排都要過百,而呢到$100 都唔洗個皮唔係話好薄,但勝在夠脆口,而且份量夠多我友人點左個蒜香味十足既拉麵,岩哂重口味人士,係非常好食如果要格硬同個D日本專業拉麵館比,一定好難比,但係以連鎖店黎講真係超哂班
於是就隨便入左呢間大門
友人話呢間係連鎖餐廳
所以我本來都不抱期望
但唔知係因為肚餓定係真係好食關係
食落係比想像中好食好多
個皮唔係話好薄,但勝在夠脆口,而且份量夠多
我友人點左個蒜香味十足既拉麵,岩哂重口味人士,係非常好食
2020-12-06 332 views
或許是因為疫情下很久沒有出外旅遊,特別想吃一些屬於日本的東西剛好經過德福這間名叫"大門"日式餐廳, 我倆便決定一試,2人分別點了一個推薦的拉麵(忘了是什麼名字😅)和一夜乾定食這個拉麵可以說普普通通吧🧐(麵質尚算可以,但湯的味道我本人不太愛,並非特別好吃非吃不可的哪款)。反而一夜乾定食有一些驚喜,魚肉比想像中味美(很滑),可惜的是皮不脆🙄,伴碟的豆腐不太精美,襯托這個餐看起來有點古怪服務尚算可以!

服務尚算可以!

2020-12-05
Type of Meal
Lunch
  • 一夜乾定食
2020-10-08 698 views
之前都係德福廣場呢度,食過一次大門。今日突然好想食沾麵喎,決定午餐自己嚟食,感覺退步咗,有啲失望🙁lunch set 有8個餐,背面有得另外加小食。我叫咗A4,大門叉燒沾麵,配熱蜜桃茶。以$85一個午餐黎講,其實一啲都唔平/抵食,可以話係中價位。沾麵本身無蛋,我自己加左味蛋,埋單$100。$100一個午餐,我唔覺得貴,大商場日本嘢價錢,但係一啲都唔好食😖首先,沾麵湯好稀,跟本湯汁掛唔到落麵度。可能做法唔同掛,食過好多間沾麵,都唔會有咁稀嘅湯,直情好似拉麵湯底,張湯同麵分開上一樣。第二,湯唔夠熱,只可以講麵同湯都係暖暖地。第三,蜜桃茶冇茶味,剩係得甜味,我自己溝咗水,都仲係覺得太甜!close up 應該會感受到有幾稀味蛋就好食嘅,小小煙燻過嘅感覺!排隊等位好多人,差唔多等左20分鐘,呢個質素,下次唔會再食😞

lunch set 有8個餐,背面有得另外加小食。

我叫咗A4,大門叉燒沾麵,配熱蜜桃茶。

大門叉燒沾麵

第二,湯唔夠熱,只可以講麵同湯都係暖暖地。

味蛋

close up 應該會感受到有幾稀
味蛋就好食嘅,小小煙燻過嘅感覺!
2020-10-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
味蛋
今日午餐食拉麵,餐廳面積雖少,但設有不少卡位,再加上每個座位都有膠板圍住, 私隱度瞬間提升, 非常不錯。老公食大門叉燒沾麵我就食大門濃厚拉麵。大門叉燒沾麵 - 湯底過鹹且偏油偏水。大門濃厚拉麵 - 比沾麵多半隻蛋,湯底無咁鹹也較濃郁同黏口, 只是味道沒有特別。最敗筆既係叉燒, 有好重既雪味, 肉質也偏硬。反而蛋和筍乾好食, 入味同軟硬適中。因為佢地友善既服務態度同頗舒適既用餐環境日後會有機會再黎, 希望店家可以改善一下日式拉麵既重要成員 - 叉燒既質素。

老公食大門叉燒沾麵我就食大門濃厚拉麵。

大門叉燒沾麵 - 湯底過鹹且偏油偏水。

$90 (Lunch)
2020-09-19 451 views
疫情關係成大半年都未有得去日本..見最近德福開左無印、 Namco 夾公仔店,諗住去睇睇,久違未食過既日本拉麵🍜、餃子、定食,見價錢又唔係好貴就一於試試佢,難得8PM後仲可以食晚飯...鋪頭細細,大約等半個鐘,終於有得入去,但就等返bar枱位,都唔緊要照坐啦~拉麵價錢由$65—80,定食單點只係$48定,唔收加一,真係算抵!我地叫左一份「洋蔥炒牛肉定食」+「大門叉燒拉麵」+「煎餃子 (5隻)」,賣相同味道都唔錯,食完真係好似去似去左日本既感覺咁😂😂😂真心下次可以再翻兜!
疫情關係成大半年都未有得去日本..

真心下次可以再翻兜!
洋蔥炒牛肉定食
大門叉燒拉麵
煎餃子 (5隻)
2020-09-18
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
洋蔥炒牛肉定食
大門叉燒拉麵
煎餃子 (5隻)
  • 煎餃子
2020-09-06 462 views
大門嘅晏晝飯好抵食, 午餐時間有set lunch 包埋飲。不過我呢個常客就鐘意吃主餐牌嘅款式,因為有多d嘅選擇。日式炸雞定食係我嘅例牌菜,定食包左麵豉湯,豆腐小食,飯同主菜。 炸雞件分量足,旁邊仲有一大堆椰菜絲做沙律配菜。記得要問店員拎蛋黃醬,因為佢同炸雞係絕配。 雞皮香脆唔乾肉質有汁,真係好好送飯。同事就點左豚肉炒雜菜定食,豚肉片屬半肥瘦,亦有蔬菜一齊炒,作為上班族都有條菜食下。埋單每人都係60蚊,最好嘅係呢度無論午餐定晚餐都唔收加一。加上食物質素好,絕對係高CP值!!!!!! 😎

2020-09-03