2024-02-21 716 views
每日啡🤎不離手,要有啡先有電既我🔋早幾日就去左𝐂𝐮𝐩𝐩𝐢𝐧𝐠 𝐑𝐨𝐨𝐦嘆啡☕️ • 食𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡🍴呀🫢仲有好食甜品劃上完美句號🥰~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪法式紅酒會牛面扁意粉($158)牛面肉大舊厚身🥩中間有黏黏膠原筋膜,食落好淋,牛味又重🐃.▪北歐式三文治 Smorrebrod ($128)可揀𝟐款𝐓𝐨𝐩𝐩𝐢𝐧𝐠𝐬▫️自家煙燻三文魚 : 醬汁酸酸地,煙三文魚🐟唔會太鹹,加埋紅珊瑚草,口感更豐富🤓▫️香煎帶子配牛油果 : 少少檸檬汁🍋,令帶子食落更鮮甜🤍,整體幾𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡💦𝟐款都加左三文魚籽🧡點綴,底既麵包外邊脆,包心少少煙韌💫.▪Tiramisu Pancake ($166)加多球雪糕🍨 (另外+$18)法式西多熱香餅 : 外層香脆 • 內裡鬆軟😳手指餅索滿既係店家自家咖啡☕️ 旁邊仲有咖啡啫喱粒粒🤎另外𝟐種口味 : 混合莓果 • 𝐍𝐮𝐭𝐞𝐥𝐥𝐚香蕉.▪Hand Drip手沖咖啡以咖啡豆來定價(𝐒𝐢𝐧𝐠𝐥𝐞 𝐎𝐫𝐠𝐢𝐧 $70 / 𝐈𝐜𝐨𝐧𝐬 $120)我揀左𝐈𝐜𝐨𝐧𝐬 - 𝐌𝐚𝐱𝐢𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐧𝐨 𝐆𝐚𝐫𝐜𝐢𝐚 #𝟏 𝐏𝐞𝐫𝐮 𝐆𝐞𝐢𝐬𝐡
每日啡🤎不離手,要有啡先有電既我🔋
呀🫢仲有好食甜品劃上完美句號🥰
▪法式紅酒會牛面扁意粉($158)
牛面肉大舊厚身🥩中間有黏黏膠原筋膜,食落好淋,牛味又重🐃
法式紅酒會牛面扁意粉
法式紅酒會牛面扁意粉

▪北歐式三文治 Smorrebrod ($128)
可揀𝟐款𝐓𝐨𝐩𝐩𝐢𝐧𝐠𝐬
𝟐款都加左三文魚籽🧡點綴,底既麵包外邊脆,包心少少煙韌💫
北歐式三文治

▪Tiramisu Pancake ($166)
加多球雪糕🍨 (另外+$18)
法式西多熱香餅 : 外層香脆 • 內裡鬆軟😳
手指餅索滿既係店家自家咖啡☕️ 旁邊仲有咖啡啫喱粒粒🤎
另外𝟐種口味 : 混合莓果 • 𝐍𝐮𝐭𝐞𝐥𝐥𝐚香蕉

▪Hand Drip手沖咖啡
我揀左𝐈𝐜𝐨𝐧𝐬 - 𝐌𝐚𝐱𝐢𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐧𝐨 𝐆𝐚𝐫𝐜𝐢𝐚 #𝟏 𝐏𝐞𝐫𝐮 𝐆𝐞𝐢𝐬𝐡𝐚
(𝐆𝐞𝐢𝐬𝐡𝐚, 𝐘𝐞𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐚𝐭𝐮𝐫𝐫𝐚, 𝐏𝐚𝐫𝐚𝐢𝐧𝐞𝐦𝐚• 水洗 • 𝐒𝐚𝐧 𝐈𝐠𝐧𝐚𝐳𝐢𝐨, 𝐏𝐞𝐫𝐮🇵🇪)
𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐍𝐨𝐭𝐞𝐬👅 : 𝐕𝐢𝐨𝐥𝐞𝐭 • 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠𝐞 • 𝐃𝐚𝐫𝐤 𝐏𝐥𝐮𝐦 • 𝐇𝐨𝐧𝐞𝐲
Hand Drip手沖咖啡

▪Coconut Matcha Latte ($55)
記得要攪勻先飲。
抹茶🍵 • 椰香🥥份量控制得好好,𝟐個味都一樣咁出,椰奶夠𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲🤍,飲落好滑滑😚
Coconut Matcha Latte

🔺(堂食)以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺店員們 • 咖啡師們,服務態度都好好👍🏻
  • Tiramisu  Pancake
2024-02-16 392 views
​您​這間人氣咖啡店進駐屯門的V City,主打西式料理,寬敞舒適的環境分成室內及自然採光區,延續木系的設計風格。全日套餐包括全日早餐、意粉、法式可麗餅、三文治等跟配$48或以下的飲品,亦有糕點和烘焙包點的輕食組合。法式紅酒燴牛面扁意粉 - $158以紅酒、多款蔬菜及香草等長時間燉煮,一片片厚度十足的燴牛面軟腍富膠質好入味,有半溶化焦香的巴馬臣芝士,煙韌彈牙的扁意粉好掛汁,更有爽滑的雜菊片。北歐式三文治 - $128兩片自家製的酸種麵包外脆內鬆軟,可從六款口味任選兩款;香煎帶子配牛油果有多隻厚肉爽身的鮮帶子,亦有滑膩的牛油果蓉好綿密;爽滑彈牙的鮮紅蝦,塗滿酸甜的沙律醬,亦有香酥的櫻花蝦及炸蒜粒。提拉米蘇法式西多熱香餅 - $148雪糕 +$18焦香的法式西多熱香餅煙煙韌韌,切開有著滑溜的蛋香;濕潤的手指餅吸飽自家咖啡,亦有香甜綿密的忌廉;晶瑩剔透的啫喱亦是咖啡味;冰凍的雲呢拿雪糕球增添強烈溫差感。椰香抹茶鮮奶咖啡 +$7三種顏色層次分明,特濃的抹茶茶香很沉穩,伴隨著絲絲咖啡豆的醇香,順滑的鮮奶帶陣陣椰奶香。新奧爾良鮮奶咖啡漸變色的冰咖啡,鮮奶咖啡特別加入菊苣,能減少咖啡豆的苦味並增加咖

法式紅酒燴牛面扁意粉 - $158

雪糕 +$18

椰香抹茶鮮奶咖啡 +$7
新奧爾良鮮奶咖啡

新奧爾良鮮奶咖啡
漸變色的冰咖啡,鮮奶咖啡特別加入菊苣,能減少咖啡豆的苦味並增加咖啡的深度。
2024-02-15
Dinner
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗屯門區基本上我只係識西鐵站附近嘅嘢,雖然知道有一D 隱世咖啡店,但都唔太識去!同媽咪行吓市中心同 V-city,發現竟然 Cupping Room 響呢度開咗,我試過中環同上環分店覺得唔錯,貴為一間以精品咖啡作賣點同埋攞過咖啡師大賽獎項嘅咖啡店,對於佢嘅咖啡係會有期待嘅,等我試吓呢間分店得唔得先~🍴單品手沖咖啡($70)Single origin 有四款咖啡豆可以選擇,我自己唔太鍾意飲帶酸味嘅咖啡,經過店員介紹,我揀咗 Victor Felix Ramirez Geisha,呢款係帶有橙香、佛手柑、伯爵茶同薰衣草花味嘅咖啡豆,我自己都幾鍾意飲伯爵茶,尤其鍾意入面嘅佛手柑味,都幾期待!當我見到咖啡師似係準備沖我杯嘢飲,我就走出去問可唔可以睇同影佢,佢好 nice,沖咖啡前有好多準備功夫,沖咖啡時手法乾淨俐落,幾有功架!手沖咖啡相對機沖咖啡表面冇咗咖啡脂,口感比較清新乾淨,有圓潤感覺,飲到個 after taste 帶有茶香味,反而唔太覺佢寫嘅薰衣草花味,which is 係我咁多個 description 中最唔鍾意嘅,所以我覺得好飲~🍴
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗

🍴單品手沖咖啡($70)

單品手沖咖啡

🍴焙茶鮮奶($48)
因為媽咪夜晚唔飲咖啡,揀咗相對比較少店會提供嘅焙茶 latte,賣相精緻,試咗一啖,焙茶味濃郁得嚟冇苦味,好飲~

焙茶鮮奶

🍴 法式紅酒燴牛面扁意粉($158)
扁意粉上鋪咗四大片牛面,牛面好軟,牛味濃,仲 feel 到帶有骨膠原嘅黏口感,每條扁意粉都包住醬汁,煮到 al dente,正!

法式紅酒燴牛面扁意粉

🍴北歐式三文治($128)
可以由6款 toppings 度揀兩款,我揀咗紅蝦同埋香煎帶子配牛油果,我開頭以為將兩款 toppings 放埋同一片麵包上,原來係每樣一件,切開後都唔會散晒!紅蝦好新鮮彈牙,醬汁係酸味比較突出嘅蛋黃醬,好醒胃,上面仲有脆脆蝦仔,口感更豐富。另一件上面有4隻帶子,三文魚籽,仲有好多牛油果蓉,呢款相對比較清新,兩款都好味,我自己鍾意食紅蝦多D~

北歐式三文治

🍴 法式西多熱香餅 - 提拉米蘇($148)
食完 main,心思思想試埋甜品,最後揀咗試 tiramisu。佢嘅 presentation 係 deconstructed version,熱香餅有厚度,佢嘅外皮係焦糖,好脆,入面好 fluffy 同 creamy,好香蛋奶味,配埋凍冰冰嘅雲尼嗱雪糕,一流!Ladyfingers 同啫喱都係用 cupping room 咖啡做㗎~ 呢款甜品好出色!

法式西多熱香餅 - 提拉米蘇

雖然係大西北嘅分店,質素同中上環嘅一樣咁出色,環境坐得舒服,大西北或者想響西鐵站附近搵有質素嘅 coffee shop 嘅朋友可以嚟試吓!

☆My IG @tracyloveliving ☆

Dinner
單品手沖咖啡
焙茶鮮奶
法式西多熱香餅 - 提拉米蘇
人氣本土咖啡店 Cupping Room,主力發展自家烘焙咖啡豆,首度進駐新界區 ☕️ 屯門VCity。屯門新店以木系純白色調,餐廳以室內及自然採光兩個區域,以米色水磨石為地板,室內襯上深淺色相間的咖啡色磚牆,配上木系傢俬,整體感覺更柔和舒適!主打招牌意粉法式紅酒燴牛面扁意 $158,牛面頰軟腍有彈性,充滿骨膠原,略嫌邊位有啲柴;扁意粉口感煙靭,掛汁力高 🍝屯門分店更有獨家限定供應的法式可麗餅,有九款法式可麗餅兼備鹹甜口味 🥠 鹹的慢煮手撕豬腩肉配水波蛋 $118,豬腩肉多汁唔柴肉味重,而且份量都多;薄餅皮口感煙煙韌韌配上酸酸辣辣的醬汁,流出的蛋汁更覺滋味,越吃越上癮!𝖲𝗂𝗀𝗇𝖺𝗅 𝖮𝗋𝗂𝗀𝗂𝗇 $70 入口微酸清新,苦澀味較少;口感厚滑,尾段帶有陣陣果香椰香抹茶鮮奶咖啡 $55 🍵 漸層效果美美的,入口香濃椰子香,口應順滑微甘,尾段有些少茶的澀味滲出。雜莓法式西多熱香餅 $128 賣相吸引,雲呢拿雪糕放在濃郁蛋香的熱香餅上;入口外層鬆脆、內裏鬆軟,充滿蜜糖和果醬的酸甜味道,作為晚餐的最後一道菜,十分滿足 ❤️原來餐廳採取自然光的區域是屬於與商場共用空間,又不少同學單點一杯咖啡,自成一角變

Signal  Origin

雜莓法式西多熱香餅

原來餐廳採取自然光的區域是屬於與商場共用空間,又不少同學單點一杯咖啡,自成一角變成小小的自修室。
Signal  Origin
3 day(s) ago 0 views
Cupping Room 有好幾間分店,有一間近自己屋企放假緊係去坐低食下嘢飲杯咖啡呢🤭 呢間屯門嘅分店係V city,環境空間大真係好適合坐低hea 下北歐式三文治我揀咗兩款,分別係自家製煙三文魚•香煎帶子配牛油果,佢哋個酸種麵包口感煙靭,兩款都係偏向開胃嘅醬汁,酸酸甜甜,香煎帶子入邊仲有少少熱情果醬,鍾意佢哋加埋紅珊瑚草,增加咗個口感,好過配沙律菜😍法式西多熱香餅外皮有一點點脆口帶一點微暖,加埋雲呢拿雪糕一齊食好味🤭,有三款味可以揀,Tiramisu,香蕉榛果醬同雜莓味。我就揀咗雜莓味,鍾意佢嘅草莓醬酸酸甜甜咁 食完想再食多份😆嚟到呢度每一次都必點嘅椰香抹茶鮮奶咖啡同埋焙茶latte,椰香配搭咖啡再加抹茶真係幾夾,椰香入口濃郁香滑。

法式西多熱香餅

嚟到呢度每一次都必點嘅椰香抹茶鮮奶咖啡同埋焙茶latte,
椰香配搭咖啡再加抹茶真係幾夾,椰香入口濃郁香滑。

呢間cafe終於開到大西北😙環境裝修得仲幾chill 空間感好大👍🏻真正享受到café飲咖啡悠閒感覺唔洗同人逼☕️唔係繁忙時間坐耐啲都無問題屯門分店仲多左好多熱食有意粉🍝多士🥪可麗餅🌮甜品🍰第一次試佢地既意粉 味道又出奇地幾好味喎😙📍法式紅酒燴牛肉扁意粉 HKD158成個扁意粉煮到好入味 食到陣陣既紅酒香氣🍷牛肉燴到好軟嫩而且牛味好濃🥩口感似食緊台灣牛肉面果啲牛肉扁意粉熟度剛剛好 呢個意粉值得encore💯📍香煎大蝦龍蝦汁意粉🍝 HKD128龍蝦汁個味唔會過咸食完成個意粉都無膩既感覺大蝦煎得幾香仲幾彈牙🦐配埋蘆荀一個fresh既口感📍焙茶鮮奶 Hojicha latte HKD55焙茶味好香濃 而且唔會飲到粉感🫰🏻焙茶粉同牛奶混合得好smooth好滑~📍Espresso tonic HKD55飲到用左fruity味既咖啡豆🫘一飲就feel到同其他café好唔同酸酸地夠醒神開胃🤤
呢間cafe終於開到大西北😙

大蝦煎得幾香仲幾彈牙🦐
配埋蘆荀一個fresh既口感

📍焙茶鮮奶 Hojicha latte HKD55
焙茶味好香濃 而且唔會飲到粉感🫰🏻
焙茶粉同牛奶混合得好smooth好滑~

📍Espresso tonic HKD55
飲到用左fruity味既咖啡豆🫘
一飲就feel到同其他café好唔同
酸酸地夠醒神開胃🤤
2024-05-17
🥩 法式紅酒燴牛面扁意粉 $158牛面肉燴煮得入味但又無蓋過本身肉香,肉質腍滑,骨膠原位置口感黏糯,扁意粉掛汁🍤 香煎大蝦龍蝦汁意粉 $128爽口大蝦有4隻,意粉掛汁,入口輕淡龍蝦汁鮮味帶濃郁胡椒香味🍫 朱古力咖啡 (Large) $55朱古力同咖啡味平衡順和,奶泡輕柔細滑🥥 椰香抹茶鮮奶咖啡 (冰) $55層次分明_______________Cupping Room (屯門)屯門屯門鄉事會路83號V City地下13&15號舖_______________
🥩 法式紅酒燴牛面扁意粉 $158

🍤 香煎大蝦龍蝦汁意粉 $128
爽口大蝦有4隻,意粉掛汁,入口輕淡龍蝦汁鮮味帶濃郁胡椒香味

🍫 朱古力咖啡 (Large) $55
朱古力同咖啡味平衡順和,奶泡輕柔細滑

🥥 椰香抹茶鮮奶咖啡 (冰) $55
層次分明

_______________

屯門屯門鄉事會路83號V City地下13&15號舖

_______________
老土說一聲,當年我光顧Cupping Room 的時候,它還未出名。數年過去,已經有多間分店,發展得很好!在上環上班的時候,很喜歡他家的抹茶latte。最近某日放工逛V city,發現原來cupping room 在這裏也有分店,晚餐時間人不多可以慢慢吃,店員有禮,難得的桌子非常大,空間感令人很舒服。法式紅酒燴牛面扁意粉$158,牛肉大塊且腍,但醬汁偏淡,我比較喜歡香濃一點的招牌忌廉雞肉意粉$138,燒過的芝士焦香十足,醬汁夠濃。店員會問要不要辣,其實就是加一圈辣椒粉,更惹味!印象中Cupping Room咖啡和甜品向來不錯,這次點了熱巧克力,清爽一點,不是甜得發膩的類型。朋友看我頻頻望向甜品櫃,一系列甜品令人選擇困難症發作,然後他說:「Why Not Both ?」最後他買了抹茶柚子芝士蛋糕和伯爵茶卷蛋🥰  兩款都不俗,個人口味更喜歡推薦茶味輕盈忌廉香滑的卷蛋,幾分鐘就吃清光。結帳時看到客人問起loyalty program,才知道不只分店愈開愈多,現在更有現金券可買呢,經常光顧的朋友可以留意一下。

最後他買了抹茶柚子芝士蛋糕和伯爵茶卷蛋🥰

2024-05-22 0 views
放假同朋友係V City行到攰,見到呢間cafe好吸引就入去嘆杯啡食D野休息吓~法式紅酒燴牛面扁意粉🐮🍝一片片牛面肉整齊排列,賣相好靚,份量都唔少,毎一塊都厚度適中,口感軟腍,而且仲好重骨膠原添😍扁意粉掛汁力強,煙煙靭靭😋Tiramisu法式西多熱香餅🥞熱香餅即叫即整,所以都要耐少少時間,外層香脆,內層鬆軟,Tiramisu味好濃郁,旁邊嘅手指餅充滿咖啡香,就算連啫喱都係用咖啡做嘅,加埋雪糕又凍又熱咁,好開心呀~🥰椰香抹茶鮮奶咖啡🍵杯咖啡好似藝術品咁,令人好治癒,不過一定要記得攪均先好飲,抹茶味勁濃,滑滑嘅鮮奶入面有微微嘅椰香,好有層次感Mocha☕️淨係睇個拉花都已經好治癒,朱古力味同咖啡味都好濃,嘆返杯啡有種慰藉心靈嘅感覺,好舒服好relax🥰Cupping Room (屯門)屯門屯門鄉事會路83號V City地下13&15號舖#天天飲食_屯門#天天Foodies評分:8/10#cuppingroom #香港探店 #熱香餅 #coffee#香港美食 #屯門美食 #打卡 # #蛋糕 #cake #hkig #pancake #dessert #iloveeating #甜品 foodb

法式紅酒燴牛面扁意粉🐮🍝
一片片牛面肉整齊排列,賣相好靚,份

Tiramisu法式西多熱香餅🥞

椰香抹茶鮮奶咖啡🍵

Mocha☕️

屯門屯門鄉事會路83號V City地下13&15號舖
#天天飲食_屯門
#天天Foodies
評分:8/10

#香港美食 #屯門美食 #打卡 # #蛋糕 #cake #hkig #pancake #dessert #iloveeating #甜品 foodblogger #相機食先 #手機食先 #一路食一路post #掃街 #instafood #hkfoodies #foodphotography #hkdessert #dessertlover #hkfoodblogger #hkiger

2024-05-20 0 views
之前成日路過vcity間cupping room,今次終於有時間可以坐底食下野了❤️係一間高品質咖啡豆及精湛既咖啡技藝而聞名的,係屯門區係好有人氣😚佢地門口果堆位都係打卡位黎😍佢地仲有一個Loyalty Program會員制度🫶🏻今次試左佢地新出既Afternoon Tea Set,依個set包左意粉、北歐式三文治同埋2杯飲品😌🍝招牌忌廉雞肉意粉忌廉醬好出,仲帶有好香既奶味,雞肉好滑身仲帶有少少辣味,索哂啲汁既意粉好creamy,食完好飽肚☺️🥪北歐式三文治(自家煙燻三文魚+香煎帶子配牛油果)依家好興既三文治黎😂三文魚超大塊,食落口啖啖肉,好有煙燻既香味😆帶子超大粒,面頭鋪滿魚籽粒,好酥脆,內裡鮮甜多汁🤤牛油果有好滑既奶油質感同好濃郁既果味,更加突出左三文治既味道🥰包係好鬆軟,好易就切開🤣🍵抺茶鮮奶抺茶有少少苦澀味,但溝埋鮮奶既奶香就平衡返,好重抺茶味😍☕️鮮奶咖啡表面奶泡少,口感奶滑,咖啡味濃郁🤤Cupping Room (屯門)📍屯門屯門鄉事會路83號V City地下13&15號舖

🍝招牌忌廉雞肉意粉

🥪北歐式三文治(自家煙燻三文魚+香煎帶子配牛油果)
帶子超大粒,面頭鋪滿魚籽粒,好酥脆,內裡鮮甜多汁🤤
包係好鬆軟,好易就切開🤣

🍵抺茶鮮奶
抺茶有少少苦澀味,但溝埋鮮奶既奶香就平衡返,好重抺茶味😍

☕️鮮奶咖啡
表面奶泡少,口感奶滑,咖啡味濃郁🤤

📍屯門屯門鄉事會路83號V City地下13&15號舖
2024-05-20 0 views
👦🏻👧🏻去完屯門睇戲🎬,就梗係要搵間靚西餐醫肚啦,今次就黎到Cupping Room,店員相當之有禮貌,餐廳環境都係行文青路線,嚟Chill住飲杯咖啡簡直係一流既享受!🌟法式紅酒繪牛面扁意粉一上枱已經聞到勁香既味道,一口咬落牛面,食落幾淋,而且牛面厚肉而帶有唔少骨膠原,食落好有口感。而扁意粉食落爽口彈牙,配上香濃既紅酒汁簡直一絕!🌟北歐式三文治(任選兩款)·香煎帶子配牛油果香煎帶子一聞就Feel到有幾新鮮,帶子結實厚肉好鮮甜,配上新鮮既牛油果蓉🥑,牛油果混合咗檸檬汁🍋,食落完全感受到果種新鮮感!最值得一提既係,三文治既麵包採用左酸種麵包,外層夠Crunchy,內層仲腍腍地有啲煙韌!·無花果榛果吐司配里考塔芝士及楓糖新鮮既無花果、榛子🌰配上Ricotta Cheese同楓糖,食落有酸酸甜甜既感覺,每食一啖都有唔同既層次感,芝士嘅清甜同楓糖簡直將成個吐司大昇華!🌟金沙鹹蛋黃薯條金沙鹹蛋薯條炸得極香脆,內裏嘅薯仔🥔質感綿軟,外層均勻地沾滿金沙鹹蛋蓉,極度邪惡,可以話係黎到必點既菜式!🌟椰香抹茶鮮奶咖啡👧🏻就上咗出面未見過嘅Coconut Matcha Latte,首先估唔到嘅Matcha L

🌟法式紅酒繪牛面扁意粉

🌟北歐式三文治(任選兩款)
·香煎帶子配牛油果

·無花果榛果吐司配里考塔芝士及楓糖

🌟金沙鹹蛋黃薯條

🌟椰香抹茶鮮奶咖啡
👧🏻就上咗出面未見過嘅Coconut Matcha Latte,首先估唔到嘅Matcha Latte🍵內竟然仲有Shot Espresso ☕️,第二係估唔到抹茶同椰子🥥可以咁夾!整體上唔會好甜,飲品上枱時層次分明,好有觀賞性💚🤍🤎!

🌟White
👦🏻就叫咗熱嘅Latte,轉用燕麥奶同Decaf 低咖啡因咖啡☕️,岩曬又想過下口癮,但夜晚唔飲得太多咖啡同對牛奶敏感🥛嘅👦🏻!

2024-05-19 0 views
環境裝修行簡約優雅風格,環境舒適,座位夠多,岩哂同朋友見面傾計,一邊品嚐咖啡,一邊享受悠閒時光,亦都可以係Café 享受me time😊香煎大蝦龍蝦汁意粉($158)大蝦肉質鮮嫩,龍蝦汁又香濃,確實出色啊。意粉好入味,口感都吾錯,龍蝦汁鮮味十足。意粉份量啱啱好,女仔一個人食都吾係問題。法式紅酒燴牛肉扁意粉 ($128)牛肉吸滿左湯汁同紅酒香氣,肉質軟嫩,一咬即化,令燴牛肉吃起來更有層次感。而扁意粉口感煙靭,幾入味添。朱古力咖啡咖啡有好濃嘅朱古力香氣,甜度剛剛好😊椰香抹茶鮮奶咖啡咖啡漸層效果好靚,入口有椰子嘅香味,口感順滑😋

香煎大蝦龍蝦汁意粉($158)
大蝦肉質鮮嫩,龍蝦汁又香濃,確實出色啊。

法式紅酒燴牛肉扁意粉 ($128)

朱古力咖啡
咖啡有好濃嘅朱古力香氣,甜度剛剛好😊

椰香抹茶鮮奶咖啡
咖啡漸層效果好靚,入口有椰子嘅香味,口感順滑😋
「Cupping Room」屯門店開了一段時間,今天終於有機會和好友食個tea。據悉鹹可麗餅系列是屯門店的獨有menu,筆者也是第一次試鹹可麗餅。可麗餅很薄,入口有微微麥香味。上面舖有水波蛋、手撕豬腩肉和菠菜,切開水波蛋,蛋汁如泉湧出。混合可麗餅皮、軟腍的豬腩肉等同吃,味道很香,口感又豐富。隨餐附送一杯$40內的飲品。3吋大的巴斯克芝士蛋糕,一人獨享也不會太過份!蛋糕表面烤至少許漆黑,口感順滑之餘,又帶點焦香味道。吃完整個也不會有很膩的感覺。另一款甜品就點了tiramisu,加入了cupping room咖啡元素在內。Tiramisu入口質感柔滑,咖啡味的確香濃。但它的cream cheese層似是混入了類似燕麥的東西,覺得有點奇怪。

慢煮手撕豬腩肉配水波蛋鹹可麗餅

。混合可麗餅皮、軟腍的豬腩肉等同吃,味道很香,口感又豐富

隨餐附送一杯$40內的飲品。

Basque Burnt Cheesecake

3吋大的巴斯克芝士蛋糕,一人獨享也不會太過份

Tiramisu
Tiramisu

2024-05-01
Lunch
慢煮手撕豬腩肉配水波蛋鹹可麗餅
Basque Burnt Cheesecake
Cupping Room進駐屯門vcity一段時間,終於有時間過嚟嘆下😍店鋪位於商場地下之內,裝潢以淺色系北歐風格,簡約舒適,座位寬敞,格外明亮👉🏻北歐式三文治 🥪(自選2款)1️⃣自家煙燻三文魚呢款歐式三文治真係好有驚喜,香脆煙韌嘅酸種麵包底,上面舖滿咗勁多嘅餡料,煙燻三文魚,加上沙律菜及魚子配料,整體層次口感升級2️⃣香煎帶子配牛油果帶子大隻鮮甜,牛油果蓉加上柚子醋,提升咗帶子及魚子嘅鮮味揀兩款可以滿足哂2個願望😎👉🏻法式西多熱香餅(配雜莓🫐🍓)口感外層脆內裡鬆軟配有士多啤梨藍莓同埋紅莓,加士多啤梨🍓醬,另加左雲尼拿雪糕,冰火相融,好食到難以形容👉🏻凍朱古力朱古力味濃,需要慢慢攪拌直至朱古力漿完全融化🫠入口順滑👉🏻Mocha朱古力咖啡咖啡同朱古力調配得恰到好處而家佢地有會員制度Loyalty Program即刻做新會員會有積分送番

👉🏻北歐式三文治 🥪(自選2款)
1️⃣自家煙燻三文魚

2️⃣香煎帶子配牛油果
帶子大隻鮮甜,牛油果蓉加上柚子醋,提升咗帶子及魚子嘅鮮味

揀兩款可以滿足哂2個願望😎

👉🏻法式西多熱香餅(配雜莓🫐🍓)
口感外層脆內裡鬆軟

👉🏻凍朱古力
朱古力味濃,需要慢慢攪拌直至朱古力漿完全融化🫠入口順滑

👉🏻Mocha朱古力咖啡
咖啡同朱古力調配得恰到好處

而家佢地有會員制度Loyalty Program
即刻做新會員會有積分送番
  • 北歐式三文治
𝘊𝘶𝘱𝘱𝘪𝘯𝘨 𝘳𝘰𝘰𝘮 自己一向私心幾鍾意,意粉輕食飲品都啱口味,可惜之前分店集中係港島區唔太就腳,好在早排終於有分店進駐大西北仲要係屯門,以後就可以多啲幫襯,仲有會員制度添~🍝 法式紅酒燴牛面扁意粉 $158法式紅酒汁惹味濃郁,牛面肉有四大塊,軟腍入味,中層筋膜含豐富骨膠原食落帶點漿口感覺。🍝香煎大蝦龍蝦汁意粉 $128香煎大蝦爽口彈牙,加埋蘆筍帶點小清新唔會太𝘩𝘦𝘢𝘷𝘺。🍋 𝘙𝘰𝘴𝘦𝘮𝘢𝘳𝘺 𝘓𝘦𝘮𝘰𝘯𝘢𝘥𝘦 $48🍵 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 (𝘓)$55晚餐時段到訪冇飲咖啡,不過啡類以外飲品質素都不錯。抹茶鮮奶入口順滑濃淡適中,係一杯飲完會感覺好舒服嘅抹茶鮮奶,加埋靚靚拉花賞心悅目。

🍝 法式紅酒燴牛面扁意粉 $158

🍝香煎大蝦龍蝦汁意粉 $128
香煎大蝦爽口彈牙,加埋蘆筍帶點小清新唔會太𝘩𝘦𝘢𝘷𝘺。

🍋 𝘙𝘰𝘴𝘦𝘮𝘢𝘳𝘺 𝘓𝘦𝘮𝘰𝘯𝘢𝘥𝘦 $48
🍵 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 (𝘓)$55