2023-03-24 30 views
身為美食達人嘅我最鐘意同朋友一齊食好嘢(。◕∀◕。),今次就揀咗呢間係銅鑼灣嘅Cielos❤️呢間西式餐廳環境裝修好高級😍食物質素都好高質!意式黑松露美國頂級和牛他他(⁎⁍̴̀﹃ ⁍̴́⁎)♡和牛他他好好食,肉質好鮮嫩,入口仲軟綿綿,帶點油花香味。招牌卡邦尼巴馬臣芝士意粉(⁎⁍̴̀﹃ ⁍̴́⁎)♡呢個真係不愧係招牌,真係一定要食!因為佢係會用一舊大嘅芝士,再用火槍噴溶咗啲芝士,先擺意粉落去。真係成個意粉都有滿滿嘅巴馬臣芝士,不得了💓自家製經典提拉米蘇(⁎⁍̴̀﹃ ⁍̴́⁎)♡最後晚餐甜品係Tiramisu,忌廉香滑輕身,甜度就適中,所以唔會且過膩,還好香咖啡味。

意式黑松露美國頂級和牛他他(⁎⁍̴̀﹃ ⁍̴́⁎)♡

和牛他他好好食,肉質好鮮嫩,入口仲軟綿綿,帶點油花香味。

招牌卡邦尼巴馬臣芝士意粉(⁎⁍̴̀﹃ ⁍̴́⁎)♡

自家製經典提拉米蘇(⁎⁍̴̀﹃ ⁍̴́⁎)♡

2023-03-22 35 views
今次想同大家推介銅鑼灣必食餐廳⭐️Cielos⭐️,無論係環境定係食物質素都非常之滿意😋⭐️意式黑松露美國頂級和牛他他:牛肉他他入口個牛肉真係好香,口感仲好鮮嫩有咬口,加上意式黑松露香味,好好食呀🤩⭐️1.2公斤美國德州USDA極佳級工骨牛扒配松露薯條、雜菜沙律及廚師特製醬汁:點解可以咁好食😋?一擺入口就即刻食到有非常濃郁嘅牛味,真係極佳級嘅品質🥰一切啲肉汁流出嚟好juicy。⭐️招牌卡邦尼巴馬臣芝士意粉:卡邦尼醬汁好香巴馬臣芝士味,係好濃嘅味道,但醬汁份量岩岩好,意粉一啲都唔乾好creamy,同都唔會食會太濟✌🏻
2023-03-22 17 views
等咗男朋友好耐上星期終於book到呢間餐廳💓餐廳嘅環境都好高級,食物簡直係另人一試難忘👍🏻自己覺得好啱情侶一齊去呢到燭光晚餐🥰🥩1.2公斤美國德州USDA極佳級工骨牛扒配松露薯條、雜菜沙律及廚師特製醬汁 $1288上網見到呢個餐大受好評,賣相都非常吸引。所以我同男朋友都各自點咗呢個餐,omg..工骨牛扒牛嘅味道超濃,牛扒切完入面呈淺淺粉紅色,食落肉嫩多汁,超吸引。仲配左松露薯條、雜菜沙律一齊食,薯條好香脆,而且加左松露就更加好食啦。雜菜沙律都非常新鮮。食牛扒當然要叫多杯紅酒🍷係美食美酒配上一個咁靚嘅餐廳環境,確實係五星級嘅享受❤️。
2023-03-21 19 views
同男朋友三周年紀念日,估唔到佢精心挑選左一間高級嘅餐廳同我慶祝🥳,成餐飯都覺得都好難忘。前菜💓《巴馬火腿、火箭菜沙律、車厘茄、初榨橄欖油、黑胡椒》巴馬火腿鹹香味好出,連同沙律菜同車厘茄成個感覺更加fresh😆,仲有少少黑胡椒調味令到味道更加香。主食💓《1.2公斤美國德州USDA極佳級工骨牛扒配松露薯條、雜菜沙律及廚師特製醬汁 》哇!真係好足料,超大塊嘅美國牛扒,咬落去肉汁超豐富,而且加埋廚師特製醬汁香濃嘅味道,令人難忘。主食💓《招牌卡邦尼巴馬臣芝士意粉》超濃稠嘅忌廉汁配意大利粉,而且加上巴馬臣芝士,入口意大利粉軟硬程度適中,好滋味😋
前菜💓《巴馬火腿、火箭菜沙律、車厘茄、初榨橄欖油、黑胡椒》
主食💓《招牌卡邦尼巴馬臣芝士意粉》
男朋友生日同佢去咗銅鑼灣Cielos食飯❤️,話晒今年係第一個同佢過嘅生日,緊係要揀一間最出色嘅餐廳令佢食返餐好嘢🥰❤️1.2公斤美國德州USDA極佳級工骨牛扒配松露薯條、雜菜沙律及廚師特製醬汁❤️呢一個牛扒啊真係超級正😋,聽個名已經覺得好吸引,因為係塊扒有成1.2公斤!估唔到真係真材實料,然厚切又大塊,仲要係好有肉汁點埋廚師嘅醬汁食就簡直係人間美食🥹❤️招牌卡邦尼巴馬臣芝士意粉❤️平時都好鍾意食卡邦尼,呢到嘅卡邦尼都好出色,佢係勁Creamy嘅啲醬汁啱啱好,令到意粉唔會太乾,仲有好香嘅芝士味道。
❤️招牌卡邦尼巴馬臣芝士意粉❤️
同家人慶祝生日,一家大小去食晚飯。所有食物都好出色,特別係個truffle oil pizza同紅蝦意粉,真係好有驚喜。但可惜個老闆係極度不好客,一路都就咁點行點過,完全唔會理你就算見到你叫佢都,佢連叫啲侍應都費事。一早攞位嘅時候已經講左帶左生日蛋糕要切餅,亦都講左知道切餅費。去到切餅個陣個老闆又走埋黎黑晒面。埋單$5000都黑面,睇你幾時走。但係個老闆對住外國人就殷勤好客。所以其實佢啲招呼都好道地,真係體會到當地人嘅文化。
2023-03-07 999 views
呢間餐廳既菜式都係由意大利藉總廚親自設計,主打Burrata流心布袋芝士,每日早上會由意大利總廚親手製作👨🏻‍🍳 松露菜式都係店鋪既主打,除咗用左松露做菜式之外,每張枱上仲有四款Sabatino Tartufi 松露調味粉免費供應,分別有純松露粉,松露芝士粉,松露香草鹽同松露辣椒粉~一入到餐廳門口就見到好有格調既吧枱,攞放咗各式各樣既酒同新鮮松露。灰色藝術牆身配雲石枱同深藍色梳化,有種高雅感覺,啱哂打卡✨!掛畫都係由老闆親自設計,令人置身畫廊咁🎨~呢度好歡迎狗狗同主人一齊用膳,有個室內仲咁靚既地方,下次要約埋其他朋友仔嚟至得🐶🐶!佢地亦有分店位於跑馬地,以咖啡店同酒吧為主題~Burrata流心布袋芝士意大利布袋芝士用牛奶製成,外層煙韌,內層軟滑細膩,配埋黑醋汁沙律一齊食,口感清新。香滑牛油松露牛肝菌一上枱,松露香味撲鼻而來🥰!成碗湯充滿濃郁既松露牛肝菌味,仲有打碎嘅牛肝菌口感!一試難忘!香草煙燻三文魚配黑松露煙三文魚配黑松露醬同黑松露片,上面用咗食用花做點綴,賣相精緻!松露牛肝菌意大利雲吞松露片灑在意大利雲吞上面,雲吞皮厚薄適中帶點煙韌,包住牛肝菌片,好好食😋!建議加少少黑松露芝士粉一

松露牛肝菌意大利雲吞
松露片灑在意大利雲吞上面,雲吞皮厚薄適中帶點煙韌,包住牛肝菌片,好好食😋!建議加少少黑松露芝士粉一齊食,味道再提升一個層次!

特製香煎免翁牛柳煙肉卷配黑松露醬
香脆煙肉包住肉質粉嫩嘅牛柳,一切開肉汁爆曬出嚟,非常嫩滑鬆化,牛柳肉味非常濃郁,配埋黑松露醬,層次提升🤩!

松露忌廉什錦蘑菇配千邑白蘭地醬
用咗松露忌廉汁炒香什錦蘑菇,忌廉汁濃厚順滑!呢樣仲可以拎黎試下唔同味嘅黑松露粉,多幾種唔同食法,prefect!

自家製松露提拉米蘇
Mascarpone cheese香滑細膩,咖啡味香濃,Tiramisu同時食到松露香味,味道非常之夾🤎~

📍 Cielos (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道19號地下
Sabatino Tartufi 松露調味
2023-02-26
Type of Meal
Lunch
Sabatino Tartufi 松露調味
Burrata流心布袋芝士
霧藍正宗意大利餐廳🇮🇹餐廳主打松露、自家製布袋芝士同pizza,利用意大利原材料還原正宗風味🌟霧藍色嘅典雅裝修,營造出浪漫又舒適嘅氣氛,慶祝或者朋友小聚都好啱🎉🍾—— Carbonara $228 視覺+味覺體驗‼️直火燒落芝士輪超大火🔥即場快速拌入意粉,芝士味豐富濃郁,伴隨大量煎香左嘅bacon😍意粉做到Al dente, 軟硬適中👍🏻—— Burrata Pizza $188製作極講究!原材料由意大利空運到港✈️麵團每日新鮮製作;邊位焗到脆卜卜,布袋芝士流心滑順,奶香味好出又有淡淡酸味🧀—— Truffle Ravioli $188上枱會即場刨上芝士,內餡滿滿嘅牛肝菌,一食整個口腔都係菇菌類同芝士嘅混合,味道係好食,但食左2粒已經太膩要投降😂—— Tiramisu $78打卡必備🤣慶祝嘅話有枝煙花蠟燭好有feel🎆整杯佈滿mascarpone cheese, 質感濃厚,帶有淡淡嘅咖啡味同冧酒味🌟推薦指數:8/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍Cielos (銅鑼灣)銅鑼灣禮頓道19號地下

霧藍正宗意大利餐廳🇮🇹

Truffle Ravioli

—— Tiramisu $78

🌟推薦指數:8/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍Cielos (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道19號地下
Burrata Pizza
  • Burrata  Pizza
真係唔係講笑呢,度係我食過咁多間聲稱嘅意大利餐廳最難食的一間, 首先門面懶靚,就令佢吸引到大家嘅 興趣入去試, 但係首先味道真係超級淡而無味, 佢可以整嗰個 油甘魚魚生cappachio 整到完全冇 酸醋/柚子汁,啲魚又腥到一個點;第二樣係Beef tartare生牛肉, 肉嘅顏色有點灰暗,似乎唔太新鮮,同埋太煙韌,我阿媽lurrr返啲渣出嚟; 第三樣就食咗大蝦 risotto,一樣冇味, portion細; 第四樣菜 就係 意大利芝士蕃茄汁意大利粉,又係零味,得少少蕃茄味, 真係“大家樂“ 都好食過佢。 我唔知道係呢間意大利餐廳係咪特登整到冇味等你自己加嗰啲Truffle鹽 , 定係佢個意大利廚師真係好有問題,定係當日換咗另外一個勁廢嘅廚師。 雖然伙記態度尚好, 全部係講英文嘅賓妹賓佬, 但係仲有兩樣嘢非常之火滾,第一: 我諗佢已經冇咗酒牌一個幾月,完全冇喺門口出面講明,等我哋入咗去先至沒有酒喝,非常之失望, 等我哋要自己出面7-11買返嚟自己飲,雖然佢冇收 corkage fee and provided ice buckets and glasses;其他能你non alcoholic beverages還可以。 第二:就係呢個價錢( 178一個難食意粉,238一個難食risotto, 258一個難食cappachio
, 198一個難食beef tartare
) 可以食到中環級數嘅意大利餐廳啦!!! 真係叫咗三樣嘢食完都已經唔想再試甜品,睇到其他人review都見到話啲甜品超難食, 所以都係自己出返去出面食算。 今日仲係我特登請父母嚟食的一餐大餐,真係食到一肚氣, 絕對不會再來第二次!!!
tomato italian cheese spaghetti
2023-02-04
$1073 (Lunch)
Celebration
Anniversary
2023-02-04 69 views
大家吃🍕pizza 的時候,是不是常常會喝🥤可樂或者唔同味道嘅汽水呢?其實。。。我👉🏻👈🏻個人覺得🍕pizza配上🍺啤酒更是完美唷~ 意式火腿水牛流心芝士🧀新鮮🍄松露羅馬薄餅🍕意式火腿上面,順滑的流心佈滿整塊pizza 🍕,水牛芝士🧀有彈性柔韌,口感濕潤, 上面仲有🍄松露,餅皮部分是鬆軟又帶點Q度的口感🌱羅勒青醬配帶子扁意粉🍝青醬的馥郁香氣很獨特,羅勒、松子仁配帶子吃起來輕盈、清新又健康🍝好香同顏色好靚☺️加煎黃金帶子!

意式火腿水牛流心芝士🧀新鮮🍄松露羅馬薄餅🍕

🌱羅勒青醬配帶子扁意粉🍝
青醬的馥郁香氣很獨特,羅勒、松子仁配帶子
吃起來輕盈、清新又健康🍝好香同顏色好靚☺️加煎黃金帶子!

Type of Meal
Dinner
2023-01-23 991 views
男友是一個不愛吃菇菌跟白松露但極其愛吃黑松露的怪胎(XD),得知銅鑼灣有一間主打意大利菜色的西餐廳推出了不少以黑松露入饌的美食,特地跟男友來到這店品嚐他想吃的意式黑松露美國頂級和牛他他 $198牛肉他他一向都是我倆會點的美食,店家這款還要用上和牛及加入黑松露就變得更誘人了!以大量鮮刨黑松露片跟松子等做點綴,擺碟精緻~ 和牛混合香料配上生雞蛋拌勻後口感更佳更滑,肉質鮮嫩像極吃吞拿魚似的,牛味香濃,搭配黑松露片進食香氣四溢!香煎白酒牛油蝦配香辣欖油蒜片意大利麵 $188男友很喜歡以蒜片、橄欖油跟辣椒來烹調的美食,因愛其香口惹味,蒜味越濃郁越好;看到menu上有這一選項就要來試試!蝦肉新鮮,以白酒烹調後帶明顯酒香,意大利麵煮得爽彈有咬口,辣度足夠蠻惹味,味道不錯~ 再加入放置檯面的松露調味粉來增潤整道菜的調味,的確令意粉的味道變得更好吃更惹味!這個松露調味粉是來自全球第一松露食材品牌,除了純松露粉外,還有松露芝士粉、松露香草鹽跟松露辣椒粉供應給市民免費使用,各種口味各具特色,搭配不同的食材令味道變得更不一樣了!四重芝士黑松露手工薯糰 $188最後一道菜就選了個人一直很想嚐試的薯糰啦!近年越來
意式黑松露美國頂級和牛他他 $198
香煎白酒牛油蝦配香辣欖油蒜片意大利麵 $188
四重芝士黑松露手工薯糰 $188
最後一道菜就選了個人一直很想嚐試的薯糰啦!近年越來越多餐廳可以吃到薯糰(Gnocchi),是意大利的一個經典傳統美食,說的就是用薯蓉做成的丸子,平常在超級市場買到的因加入大量麵粉的緣故令口感變得彈牙;惟吃到真正手工製的咬感卻是完全相反!店家自家製的薯糰做到口感軟糯煙韌,薯仔味濃郁,由於我倆均是初嚐更會覺得咬感獨特有趣!加上掛汁力強,除薯糰的味道外還嚐到非常惹味的芝士松露醬~ 這個醬汁實在不得不提,店家以Fontina、Pecorino 、Parmesan、Gorgonzola等芝士,加入松露、迷迭香跟白汁烹調出幼滑濃稠的美味醬汁,絕對是芝士控最愛!伴以鮮刨黑松露片增加風味,建議多灑上松露芝士粉會令味道更豐富~
Truffleccino $58
Cafe Latte $45

吃飽來一杯餐後啡作為是次進餐的終章,鮮奶咖啡就太普通不想在這裡多說;反之這杯truffleccino 黑松露咖啡想跟大家分享一下!同樣是以鮮奶咖啡作為基調,可這杯加了不少鮮刨黑松露片,浸泡過後喝一口除了嚐到奶香啡味以外、還有淡淡帶鹹香的松露香氣,非常有趣!
店家位於鄰近跑馬地的銅鑼灣地段,與最繁華的中心點相隔幾條街,但氣氛環境已經有頗大分別,是相對寧靜的感覺;加上聽說這店重新裝修後開業不久,都市感跟意式風情同時兼顧的裝潢,是來得有點別樹一幟
餐廳主打新派意大利菜式,手工意大利麵、肉品跟薄餅等也一一俱備,全部由意大利藉總廚親自設計菜單,無論是跟大班朋友或另一半到訪用餐也非常適合!要一讚店員的熱情招待,由進門安排座位、推薦美食到下單都是服務到家!而且性價比不錯,整體來說是很喜歡的!再加上店家所在地段相對市中心的熱鬧,自己會更喜歡這裡享受美食的氛圍啊~
2022-12-19
兩次到訪相隔幾個月,但意粉水準仍然好滿意餐廳每日都會手工製作burrata,一定要試!覺得啲staffs好warm,上次去食見到有位staff行去隔離枱話要請小朋友食甜品,獎勵佢有乖乖地食飯🥹推介🥢蕃茄手工蛋幼麵配 burrata🥢白酒蜆手工蛋幼麵配香辣意式醬_____ _____ _____ ______ _____ _____ _____▫️ 白酒蜆手工蛋幼麵配香辣意式醬 ($228)蜆肉飽滿鮮甜,意粉彈牙好香蛋味,辣度適中而偏酸,好開胃~▫️蕃茄手工蛋幼麵配流心布袋芝士 ($178)▫️紅蝦藍芝士醬闊條麵配水牛芝士 ($228)兩款意粉均配上自製burrata,前者更可以品嘗到芝士淡淡嘅奶香味,後者加上藍芝士令醬汁更稠身濃郁,平時唔食藍芝士都接受到▫️ 香煎白酒牛油蝦配香辣欖油蒜片意粉 ($188)意粉煙韌有咬口,充滿牛油香但油感偏重,食到一半就有啲膩 ~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~ ✨價錢:7/10👅味道:9/10🌌環境:8/10

兩次到訪相隔幾個月,但意粉水準仍然好滿意
餐廳每日都會手工製作burrata,一定要試!

▫️ 白酒蜆手工蛋幼麵配香辣意式醬 ($228)
蜆肉飽滿鮮甜,意粉彈牙好香蛋味,辣度適中而偏酸,好開胃~

▫️蕃茄手工蛋幼麵配流心布袋芝士 ($178)
▫️紅蝦藍芝士醬闊條麵配水牛芝士 ($228)

▫️ 香煎白酒牛油蝦配香辣欖油蒜片意粉 ($188)
意粉煙韌有咬口,充滿牛油香
但油感偏重,食到一半就有啲膩

~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~
✨價錢:7/10
👅味道:9/10
🌌環境:8/10
2023-01-12 74 views
The cozy trattoria with a relaxing atmosphere offers a wide range of Italian cuisine.We started with an appetiser - Hamachi Carpaccio, refreshing one with lime Here comes one of the highlights for a burrata lover, coupled with the classic thin crust 🍕 Not really into steak tonight so pick a pasta instead - Gnocchi with Four Cheese and Truffle, the chewy dumpling go perfectly with the creamy cheesy sauce. Very filling but tasty 😋 Seating is spacious, food is nice and reasonably priced. Recommende

Seating is spacious, food is nice and reasonably priced. Recommended for casual dining ✅
這間餐廳以黑松露🍄及手工芝士🧀為主打更採用全球最頂尖的松露食材品牌sabatino tartufi 🥇 可見廚師的用心烹調🧑‍🍳 這次我們再度探訪 品嚐一下每日新鮮炮製的手工芝士🍝招牌卡邦尼巴馬臣芝士意粉廚師首先在芝士輪點火🔥火喉十分猛烈 適合打卡📸待芝士溶化後與意粉 融為一體最後廚師在上菜時會在客人面前再次點火入口先是火炙過後的焦香味後勁是芝士濃郁味道除了滿足味蕾 還有視覺效果值得一試👍🏻🌟🐑紐西蘭羊架配新薯及廚師特製青檸檸檬汁羽衣甘藍我們點了medium 口感仍然嫩滑 肉味香濃而且沒有半點羶味 可點上松露的秘製醬汁🍄使整體味道昇華🌟🌟配菜更有珍貴黑松露的厚切玉子🍳入口軟綿 松露味道醇郁廚師特製的沙律 酸味出眾 清新開胃🥗🍮Tiramisu 表面灑滿可可粉🍫入口輕盈幼滑Mascarpone cheese的甜味突出沒有太重的咖啡及冧酒的苦澀味道☕️若果手指餅的份量增加會更出色🙈適🈴️喜歡甜口的朋友們一試啊🫖Earl Grey 茶味清香🍃 適🈴️享用芝士時中和當中的油膩感
這間餐廳以黑松露🍄及手工芝士🧀為主打

🫖Earl Grey
茶味清香🍃
適🈴️享用芝士時中和當中的油膩感
2022-12-29
臨近聖誕約左朋友撐枱腳~ 呢晚book左間銅鑼灣比較隱世既意大利菜。Cielos最正既位係每日廚師都會手工製作意粉同Burrata布袋芝士🧀 仲用左全球No.1松露食材品牌Sabatino Tartufi,每枱都有呢個牌子既松露調味粉比客人任添,好有特色!餐廳門口位置係酒吧設計,頗有情調~ 室內環境闊落舒適,燈光柔和。水泥牆設計加上藝術掛畫,彷彿置身於意大利畫廊咁好feel🇮🇹~聽講係由老闆親自設計架,好有心思!店員以外國人為主,友善有禮,又會主動幫手加水,值得加分!♢ 🍝G1. 意式蕃茄手工蛋幼麵 x 流心布袋芝士 $178一上菜就超吸睛😍 芝士好似一個叉燒包咁大舊,搖搖下咁非常cute!一切落去澎湃既芝士就流哂出黎~ 每日新鮮自家製既布袋芝士果然名不虛傳👍🏻 餐廳用左100%牛乳製造,芝士皮煙煙韌韌,入面質感軟身,奶味濃郁,同平時食開鹹香味重既芝士好唔同。手工意粉都唔錯,蛋香彈牙,軟硬度適中,撈均芝士 & 蕃茄汁一齊食係非常正!整體感覺好creamy。♢ 🍛G5. 意式松露牛肝菌意大利燉飯 $238既然餐廳主打松露,緊係要試下佢啦!Risotto比較濕潤,散發淡淡松露香味~ 面層灑

♢ 🍛G5. 意式松露牛肝菌意大利燉飯 $238
既然餐廳主打松露,緊係要試下佢啦!Risotto比較濕潤,散發淡淡松露香味~ 面層灑上幾片松露片好吸引 (如果waiter可以黎到表演刨松露就更好喇~!) 牛肝菌份量都唔少,再加上creamy既口感令我地兩個女仔食得好飽,超滿足!

♢ 🍨H1. Tiramisu $98
身為Tiramisu fans既我一定要試下😋 餐廳用左Mascarpone cheese夠哂香滑,蛋香味重,食到心花怒放🌼 餅底都幾脆口,有粒粒口感,咖啡味濃郁,不過就少左d酒味~ 酒味重少少會更正!

整體好滿意既一餐😍 Cielos食物質素唔錯,由意大利總廚Todo設計同精心挑選食材,口味正宗🇮🇹 自家製意粉同布袋芝士都好好食,值得一試!最難忘係意粉個味道,蛋香x芝士x蕃茄簡直係perfect match,推介必點✨