2019-04-22 1576 views
竹園海鮮飯店,是一家由我老爸推介,在80-90年代十分紅的海鮮餐廳。跑馬地感覺專營街坊生意,地方整潔,服務態度有善,沒有一些傳統老店的惡習。由於一早已訂位,報上名號就順利入座。甫入座,服務員馬上送上炸魚仔花生、清湯蘿蔔及一壺熱竹蔗茅根,之後就可以去餐館外的海鮮缸即點即撈。當晚點了 - 清蒸東星斑、芝士牛油焗本地龍蝦烏冬底、清蒸扇貝、豉椒炒蟶子、蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌及砵酒桶蠔。點完海鮮回到座位可回其他菜式,當晚點了紅燒乳鴿、臘味糯米飯等1斤5兩的東星斑,竹園蒸魚的火候掌握得十分好,魚肉熟度剛好蟶子十分新鮮,豉椒味道不會太濃,重點係熟成度剛好,爽而不韌重頭戲,芝士牛油焗龍蝦烏冬底,醬汁味道濃郁,本地龍蝦爽口彈牙,烏冬加上醬汁不會太膩(當然荷包夠深可以選澳洲龍蝦,肉多味濃,波士頓反而不推。不吃龍蝦我也有選用老虎蝦開邊,味道都非常好。)都係個一句,火候掌控一流,熟成度十分好,粉絲只用海鹽吊味,味道剛剛好不過不失,個蠔個心還是半熟嫩口驚喜之作,蝦多士炸至金黃色,鬆脆可口不油膩,蝦肉也爽口總括而言,物有所值,對食物的火候掌控,蒸炒煮炸都掌控十分得宜。紅燒乳鴿就一般,但臘味糯米飯係炒得顆粒分明,值得一試

蒸東星斑

1斤5兩的東星斑,竹園蒸魚的火候掌握得十分好,魚肉熟度剛好
豉椒炒蟶子

蟶子十分新鮮,豉椒味道不會太濃,重點係熟成度剛好,爽而不韌
砵酒桶蠔
不過不失,個蠔個心還是半熟嫩口
蝦多士
驚喜之作,蝦多士炸至金黃色,鬆脆可口不油膩,蝦肉也爽口

2019-04-21
蒸東星斑
豉椒炒蟶子
蝦多士
2018-09-25 2902 views
中秋之日 謝闆隆恩 請食飯加比我地早收工到步之後 員工已經好快帶我地入座 呢度嘅員工真係不得不讚 因為始終都係食海鮮餐 佢哋玩碗碟非常勤快 每個都面帶笑容 唔好講嘢食先 淨係佢哋嘅service已經令你開心講到嘢食嘅話令我覺得最可惜係芝士牛油焗龍蝦 食得出個龍蝦真係好鮮 但係用咗芝士同埋牛油黎煮 就cover左本身龍蝦個鮮味 帶點兒可惜 加上可能同事嗌嘅黎一餐 大部分都係口味比較濃味 去到後面食鮑魚同埋咕嚕肉就.....有啲食之無味🤔唔知道係廚房定係樓面決定餸菜上菜嘅次序 感覺上佢嘅次序唔係咁好 一下子太淡 一下太濃Btw佢個椒鹽蝦同埋椒鹽鮮魷真係好食 基本上每個同事都會搶住食值得回頭 不過座位比較迫 如果想靜靜食個飯就要考慮清楚😂
中秋之日 謝闆隆恩 請食飯加比我地早收工

咕嚕肉
椒鹽貴富蝦
椒鹽鮮魷
2018-06-12 2140 views
從來無試過係跑馬地食點心,真係喜出望外。最鐘意食鳳爪既特,終於搵到間夠味足料既啦,睇我影張相就見到d鳳爪份量夠又肥美。棉花雞又夠滑。原本叫左兩個人叫左六個點心既,點知佢地應該溜左單,最後上左四個點心我地就已經覺得飽啦,所以都無追返無黎既點心。食完仲有糖水送,真係覺得好低食,賣單都係$160,如果我唔係趕時間都想係個度嘆多陣茶,佢地又唔會趕客。見到d侍應都做待好開心,臉有笑容,雖然攞左個茶壺去加水後,要我提返先攞返返黎,但佢地會講唔好意思,所以都可以接受。
2018-06-12
$80 (Lunch)
  • 鳳爪
1K
2018-02-21 2141 views
今年跟教友的新春聯宜不太齊人,照樣團拜一番,餸菜亦不會叫得太多。新春喜慶,先來客炸蟹鉗,熱熱鬧鬧。炸蟹鉗的啖啖肉,蟹味豐足,一人一隻大小適中。 脆皮炸子雞的皮確實夠脆,雞肉嫩而少油脂,無須唧檸檬汁單點淮鹽已是整盡惹味之能事。不知是蟹肉還是蛋白的東西扒在西蘭花之上,總之是又清又滑,是一道秒速激殺的妙品。干燒伊麵做得好,條條伊麵索汁入味兼且不油,是小人在茶樓吃到難得的乾身。水晶包都有不同款式,小人各試了一粒,餡料果然有別,甜度令人接受。喜慶的團拜餐。

炸蟹鉗

炸子雞
蟹肉扒西蘭花
水晶包
2018-01-12 3835 views
在跑馬地區要找一間有海鮮又有鑊氣小炒的飯店, 提議去 竹園海鮮飯店.  此間老店食物及價錢都實際, 不乏街坊捧場客.  無論星期一至日,  都座無虛席, 所以先要訂位.  茶連芥醬每位@$16-, 提供兩客免費小食, 花生炸魚仔, 卜卜脆,白蘿蔔, 很香稔, 也不錯.我們點了 扇貝 @$50.  新鮮肉嫩,  蒜香味濃, 蒸得時間剛剛好. 蒜炒蟶子皇@$80,  只賣淨三隻.蟶子皇肉厚, 味鮮彈牙, 真討好 !!瑤柱扒豆苗 $148-豆苗炒得滑而香口, 瑤柱連醬汁調味好,  也不太油.紅燒螺頭, $208-.炆得稔而軟, 有鑊氣, 味道適中.  配料洋蔥及蔥頭, 爆得勁香口.椒絲蔥菜炒牛肉 $118-出品熱辣, 薑葱香口, 牛肉絲則屬中規中矩, 沒驚喜.生炒乳鴿崧 $168-乳鴿崧份量多, 連同小薄脆, 感覺炒得更香口, 生菜選揀得好, 新鮮爽嫩. 配醬味道適中.  yummy!  蝦籽柚皮 $98-柚皮很稔夠入味, 不過份量略少, 蝦籽也不多, 水準只屬平均.白飯 @$12-對食物滿意, 服務合格, 價錢合理, 座位較迫,  但都值得再來.

白蘿蔔, 很香稔, 也不錯.

蒜炒蟶子皇@$80,  只賣淨三隻.
蟶子皇肉厚, 味鮮彈牙, 真討好 !!
瑤柱扒豆苗 $148-
豆苗炒得滑而香口, 瑤柱連醬汁調味好,  也不太油.
紅燒螺頭, $208-.
椒絲蔥菜炒牛肉 $118-
出品熱辣, 薑葱香口, 牛肉絲則屬中規中矩, 沒驚喜.
生炒乳鴿崧 $168-
蝦籽柚皮 $98-
白飯 @$12-
對食物滿意,
服務合格,
價錢合理,
座位較迫,  但都值得再來.
2017-11-22 1865 views
位于跑马地的竹园已经在这里很多年,招牌的芝士焗龙虾乃该店的看家名菜,可惜今天人数不够没有机会再尝。刚好是蟹季,看到店家在做蟹粉的推广,虽然不是很健康但是按耐不住,一碗蟹粉翅足以解多月之馋,蟹粉的香味在浓郁的汤底内让人回味无穷。连带一个蟹粉小笼包。到了竹园岂可不试试他们的海鲜?蒜蓉粉丝蒸圣子,稍微有点过了火候,有点硬,但味道还算可以。再来一份XO酱炒蚬,做得辣味十足,少欠香味,但总体水准还算不错。但却是可惜无缘品尝招牌名菜芝士焗龙虾,只能留待下次路径此地时再续前缘。

连带一个蟹粉小笼包。

2017-10-10 1286 views
Unbelievable!  This restaurant was over price to expat, we only ordered 4 dishes included two pieces crab, two pieces mentis shrimp, one small fish less than a pound and small dish curry frog, but it costs $1881 not even have vegetable or rice, we understand that expat should not charge so much and we are not tourist, we are local residents and they didn’t show us each dish weight cost, we definitely not going back, crazy!
2017-10-06
2017-09-20 3360 views
肥肥家族其實不時都會出入跑馬地,只係家人從未幫襯過位於電車總站o既「竹園海鮮飯店」,適逢兩位長輩一同慶生,佢地就特意擇日請大家一試「竹園」馳名o既靚海鮮。步進餐店一刻,即可望到門外玻璃架上擺出名貴靚翅,好有氣勢。用餐大堂o既牆身貼有大大張印有中、日、韓三語o既彩圖廣告,相信食客不乏亞洲籍遊客。後方則掛出金絲百福圖,剛巧配合當晚個生日派對,真係好意頭。主人家一早已訂好多道菜,並安排好白酒、紅酒、及細佬最愛o既香檳,盛設非常!賓客到步不久,服務生迅即呈上多款香口醒胃o既小食如魚仔花生、青瓜、皮蛋等以作送酒之用。小食原來全為免費贈送,當中o既苦瓜雞腳、椒鹽豆腐、椒鹽茄子更是新鮮熱辣辣,前菜都咁有鑊氣,當真令人十分期待接著落黎o既海鮮菜式。秘製潮州翅:據悉,「竹園」雖則唔算係潮州酒家,但其「潮州翅」可謂鎮店名菜。嘩,翅品香濃足料,腍滑暖胃,食完一大碗都唔覺膩口溜滯,果真名不虛傳!避風塘瀨尿蝦:少食海鮮o既XO仔真係大鄉里,要人教先識得點去剪開啲瀨尿蝦黎食。微辣o既瀨尿蝦肉爽脆惹味,堅!蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌:每人最少有一隻o既貴妃蚌爽滑非常,簡單以蒜蓉蒸煮已能吊出鮮甜,伴上o既粉絲吸盡貴妃蚌流失o既
步進餐店一刻,即可望到門外玻璃架上擺出名貴靚翅
,好有氣勢。
後方則掛出金絲百福圖,剛巧配合當晚個生日派對,真係好意頭。
,盛設非常!
魚仔花生
青瓜
皮蛋
小食原來全為免費贈送,當中o既苦瓜雞腳、椒鹽豆腐椒鹽茄子更是新鮮熱辣辣,前菜都咁有鑊氣,當真令人十分期待接著落黎o既海鮮菜式
苦瓜雞腳
椒鹽豆腐
椒鹽茄子
,果真名不虛傳!
避風塘瀨尿蝦
蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌:每人最少有一隻o既貴妃蚌爽滑非常,簡單以蒜蓉蒸煮已能吊出鮮甜,伴上o既粉絲吸盡貴妃蚌流失o既精華,所以入哂味,一樣咁掂
蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌
蒜炒蟶子皇蟶子皇樓面姐姐即場剪開,入口時仍然辣口,鮮香甜濃
,爽而軟腍,冇得彈。
蒜炒蟶子皇
紅繞乳鴿乳鴿皮脆唔油膩,肉香軟熟,「竹園」o既非海鮮菜式同樣出色。
紅繞乳鴿
奄仔蟹:小肥因敏感問題所以盡量避免進食蟹品,但當睇到奄仔蟹金黃色o既蟹膏時,真係好難唔影多幾幅相同親愛o既讀者們分享
奄仔蟹
清蒸瓜子斑:肥肥o既瓜子斑魚肉幼嫩甜美。
清蒸瓜子斑
芝士牛油焗龍蝦:大大盤以奶黃色o既芝士濃汁浸著o既龍蝦上枱時已夠震撼,洋溢著o既香氣更令席上o既各人精神為之一振。
芝士牛油焗龍蝦
當見到姨姨送上籃熱烘烘o既法包時,大家即諗起可以點盡碟上o既龍蝦汁,人家對眼就發哂光,嘻嘻,矇豬o既大小雙肥則笑到咪起眼睛
芝士牛油焗龍蝦
龍蝦肉爽厚彈牙,濕潤脆口,確真美味!
芝士牛油焗龍蝦
清炒芥蘭芥蘭青翠清脆,實屬正菜也。
清炒芥蘭
壽宴除咗有多道海鮮菜式,就連甜品都有成四款之多
,包括白糖糕、紅豆糕、芒果布丁、及時令生果。
白糖糕
紅豆糕
芒果布丁
時令生果
感激兩位長輩壽辰於「竹園海鮮飯店」宴席精美高質o既海鮮都預埋小肥同表妹兩份,當晚兩口子小小心意送上生日蛋糕,現在此再次祝賀兩位大美人青春常駐,幸福快樂
生日蛋糕
白糖糕
芒果布丁
生日蛋糕
2017-06-07 1792 views
今日中午在跑馬地雲地利道泊到位,未試過竹園飲茶,跑馬地飲茶地方不多,點了蝦餃,叉燒腸粉,鳳爪排骨飯,點心品質唔錯,價位中上,服務員也很有禮,加分!但是,令我最深刻的係最後果碗糖水紅豆沙,有落蓮子百合去煲,火路夠,唔太甜,難得!
2017-06-03 1228 views
Don't go there u less you willing to order the most expensive seafood, they simply give you all the rubbish no one wants, complete rip off. Save your money to go some where else. I have been to this place for over 10 years and it is going downhill with the new management
2016-12-27 2763 views
這間芝士龍蝦是我最喜歡的上回帶海外朋友到這吃他們說很好。今次朋友去過西貢、鯉魚門但仍說芝士龍蝦最好是這家所以今天又再來今天點了聖子、芝士龍蝦、瀬尿蝦、蝦籽柚皮、黑椒牛仔骨及 冬茹時蔬。椒鹽瀨尿蝦乾身了聖子黑椒牛仔骨不知加了什麼沒有牛味,很差。其他一般特地前來食芝士龍蝦所以~
這間芝士龍蝦是我最喜歡的
所以今天又再來
聖子
黑椒牛仔骨
不知加了什麼沒有牛味,很差。其他一般
特地前來食芝士龍蝦所以~
2016-12-05 2207 views
位於跑馬地電車總站附近的竹園海鮮酒家,以這個位置,價錢都算合理。我們坐下,部長便問我們要不要竹蔗水,是免費的,還是一大jar, 但不知是否每天都有供應,因上次來是沒有的。但就必有免費飯後糖水。薑蔥魚頭煲($68)👍👍👍👍👍魚頭煲沒有呃稱,整個魚頭在煲內, 魚雲也很多,薑蔥爆得很香,味道出色。漁香茄子煲($68)👍👍👍👍👍茄子去了皮,又霖又滑,肉碎充滿鹹魚蒜香味,配白飯一流。山竹牛肉($25)👍👍👍三粒牛肉大大粒,但有點硬,味道都可以。藥膳鳯爪($32)👍👍👍👍掛住食,唔記得影相,雞腳是涷的,也沒有湯浸著,有別於平時吃的。雖然是涷食,由於雞腳是新鮮貨,加上很入味,每一口都有濃濃的藥膳味道。

薑蔥魚頭煲($68)
👍👍👍👍👍
漁香茄子煲($68)
👍👍👍👍👍
茄子去了皮,又霖又滑,肉碎充滿鹹魚蒜香味,配白飯一流。
山竹牛肉($25)
👍👍👍
三粒牛肉大大粒,但有點硬,味道都可以。
藥膳鳯爪($32)
👍👍👍👍
2016-11-25
$100 (Lunch)
2016-10-14 1953 views
從細爸媽带我黎光顧多年 老字号~ 但 今次黎系個日本朋友話要黎 原来系日本都幾出名 !! 黎到不能不食招牌芝士焗龍蝦 我每次都叫2份法包 外脆内軟 配特濃芝士酱, 唸起都流口水 仲有自家竹蔗水
仲有自家竹蔗水

2013-07-04 5180 views
每次來這裡總喜歡點乳鴿, 然後叫幾個點心就一個午餐下午茶, 休閒至極.炒腸粉係一個幾簡單好食的小食, 又飽肚味道又好. 叉燒包鬆軟肉甜, 頂肚之選. 炸蝦卷脆而多汁, 正.乳鴿始終係招牌菜, 必點. 乳鴿多肉, 炸的皮脆肉滑而且入味剛剛好, 附送的蝦片很脆, 不錯.
2013-06-29
$100 (Lunch)
2013-04-22 3564 views
竹園的位置, 在二十多年前剛剛好是對著一所幼稚園, 這是我小時候讀的幼稚園, 每日都會在這裡上課.時代變遷, 這兩年回到這裡已經很大分別, 緬懷過去的同時也走進這間飯店一嘗馳名的美食.這裡的乳鴿很大隻很多肉, 油炸得皮很脆, 肉很有味微鹹. 配菜的蝦餅蝦味重鮮甜又爽脆.點心方面, 炸蝦沙律卷係其中最好食得一道點心, 炸蝦很多汁彈牙大件, 沙律同蝦很配, 美味非常.炸雲吞也很不錯, 雲吞裡面啖啖肉, 雲吞大粒勁脆. 饅頭也蒸得很不錯很香, 配奶油食好正.咸水角皮有質感, 肉鹹鹹的很美味. 叉燒腸粉好食, 皮夠薄而且叉燒多而不肥.香煎牛仔骨偏鹹, 洋蔥好食送飯一流. 炸蟹鉗蟹肉很多, 很鮮味而且外層很脆.蝦餃裡面隻蝦幾大隻幾爽口, 好吃. 香煎蓮藕餅, 蓮藕爽口彈牙很香很脆.香蔥糯米卷也不錯, 糯米很香很有咬勁. 鳳爪好入味, 皮軟香又鹹, 入口就散.燒賣肉實淨而且多汁, 爽口而不膩. 流沙奶黃包一樣多奶黃不過不膩而且很甜美.甜品有時候是榴槤布甸或芒果布甸有時候是紅棗茶, 香芋西米露或馬蹄露. 推介榴槤布甸, 榴槤味很重很香濃, 食落去有啖啖的榴槤肉, 真係好正.蔗汁很甜很解渴, 酸梅湯也
蔗汁很甜很解渴, 酸梅湯也很好喝. 飯店的茶質素不俗, 服務員好傾得勤快.
2013-04-20
$120 (Tea)
  • 乳鴿