2022-03-04 1072 views
嗌咗外賣,其實啲嘢食唔差不過喺屋企食到一半先發現個沙嗲牛麵個湯有隻曱甴仔可想而知廚房衛生有幾差其實廚房搞外賣嗰時有冇check吓啲食物有冇問題先送出去Anyway, black list
嗌咗外賣,其實啲嘢食唔差
不過喺屋企食到一半先發現個沙嗲牛麵個湯有隻曱甴仔
可想而知廚房衛生有幾差
其實廚房搞外賣嗰時有冇check吓啲食物有冇問題先送出去
Anyway, black list
2021-11-27 606 views
今日叫左個外賣送餐,一打開碗面脆豬餐既蛋同火腿擺埋落碗面到,睇埋個脆豬,燶到黑架禾,金牌脆豬?奶油呢?56蚊 都唔好hea到咁呀 不推薦。 。。。。。。。。。。。。。。
奶油呢?
金牌脆豬
Delivery
2020-11-25 1838 views
以一般人來講,應該會比較少去藍田站附近食飯行街,我朋友住藍田匯景花園,周邊商場都係以小食店掃街為主,我哋想坐低傾吓計飲下啤酒,佢帶咗我去藍田山上德田邨德田商場地下食小菜,餐廳叫做創榮小廚門口有泊車位,有室外雅座,大排檔格局,唔使下下就住就住,傾偈都可以大聲啲架,夠晒放鬆。必點麻辣雞煲$148(半隻),我哋叫咗小辣,個醬汁充滿醬香,唔會太油膩,雞件肥瘦適中,看看醬汁就知道取以油香平衡,加上新鮮芫荽,中和味蕾,增添鮮香。雞件份量十足,皮脆肉滑,掛汁能力高,夠晒入味。估唔到呢度燒味啲質素都幾夠高,我哋點了偏瘦的部位,邊邊位置烤至焦脆,可以一絲絲慢慢啜開,蜜糖夠甜夠滑cover 叉燒略略嚡的感覺。咁嘅價錢有呢種質素真係難搵,蝦仁炒蛋雖然看似簡單,功價卻十足,熟成度都掌握得非常好,蛋面帶有蛋汁,顏色泛起金黃,有光澤,絕非易事!原來有餐湯紅湯白湯,我哋叫咗(紅湯)羅宋湯,湯底材料十足,有蕃茄丶芹菜丶牛尾丶紅蘿蔔丶椰菜等等,之後加入大量胡椒粒,使其味道層次更為豐富。入口酸丶澀丶辣丶嗆丶爽,是一碗非常地道港式的羅宋湯。唔駛等抗疫價,呢度日日都係至抵價,餸菜連白飯都係$80以內有找,有成70款俾你任揀,

雞件份量十足,皮脆肉滑,掛汁能力高,夠晒入味。

唔駛等抗疫價,呢度日日都係至抵價,餸菜連白飯都係$80以內有找,有成70款俾你任揀,東九龍嘅朋友可以一戰。
2020-11-24 891 views
今日跟友人到藍田購物, 之後帶左我去呢間創榮茶餐廳, 估唔到又幾唔錯啊, 餐廳環境四正,有3間相連鋪,坐位都寛濶,食物超多選擇, 不論中,西式或小炒, 蒸餸類, 燒味斬料, 烤魚, 甚至連海鮮都有, 真係想食咩都有. #薑蔥炒蟹上菜時就聞到勁香薑蔥味, 夠晒鑊氣, 蟹肉肉質肥美, 而且有成3隻咁多,好大碟啊. #豆腐魚雲湯很大碗,2個人飲唔晒,魚雲夠滑又補腦,有菜有肉夠健康。 #咖哩牛腩飯咁d牛腩都幾多下,入面仲有牛根,帶點椰香,而個咖哩唔會辣,撈飯食好夾。 太多野都想食, 故下次要約多2個朋友仔一齊去至得, 價錢合理,讚讚。

#薑蔥炒蟹

#豆腐魚雲湯
很大碗,2個人飲唔晒,魚雲夠滑又補腦,有菜有肉夠健康。

#咖哩牛腩飯

2020-11-23
Delivery
Dinner
今日去咗藍田,以前住過嘅地方,行到呢度,一個招牌「創榮」三個舖位,有餐廳,粉麵,小菜,燒臘,望落好多嘢食,選擇都真係好多,個餐牌好多頁,因為得兩個人,所以就選擇左呢幾個半隻嘅雞煲🐥(小辣)$158香辣味適中,唔會太咸,因為有啲地方嘅雞煲味道好濃,而且好鹹,呢度嘅味道啱啱好,我連啲配菜洋蔥都全部食晒😌😌薑蔥炒蟹🦀,例牌$198雖然係例牌,都有兩隻,因為而家係食蟹時候,所以兩隻蟹好肥美好多膏好多肉,加埋佢好友鑊氣,啲蔥朔晒啲汁,咸檸檬蒸烏頭🐟$98條烏頭好大條,而且蒸嘅火候🔥剛剛好,食得出條魚好新鮮啲肉好滑溜,加埋個檸檬酸味味,一啖魚肉一小啖檸檬🍋,又開胃又鮮味極度推介👍🏻👍🏻👍🏻會成日番黎藍田食🤩

半隻嘅雞煲🐥(小辣)

半隻嘅雞煲🐥(小辣)$158
薑蔥炒蟹🦀

薑蔥炒蟹🦀,例牌$198
咸檸檬蒸烏頭🐟

咸檸檬蒸烏頭🐟$98

極度推介👍🏻👍🏻👍🏻會成日番黎藍田食🤩
2020-11-16
Dinner
半隻嘅雞煲🐥(小辣)
薑蔥炒蟹🦀
咸檸檬蒸烏頭🐟
2020-11-09 407 views
估唔到藍田可以臥虎藏龍,唔係朋友住藍田都唔知原來有間咁嘅餐廳,夜晚排晒長龍應該剩係得呢間😋😋食完真係要俾個like你😍🌟小菜套餐勁吸引喎,我哋揀咗三餸套餐,西蘭花炒肥牛,薑蔥魚雲煲,黑椒牛仔骨,另外再多左招牌半隻貴妃雞,仲有餐湯加嘢飲🧃🌟西蘭花炒肥牛,營養豐富,口感鮮嫩,半熟既肥牛同西蘭花一起炒,讓西蘭花均勻吸收牛肉汁🤪肥牛好重牛果,唔係一般嘅貨色🌟薑蔥魚頭煲,很惹味好送飯🤩🤩材料有蒜片、乾蔥、薑片、蔥段,炒香後把炸好既魚頭回鍋😋😋再下調味🥳🥳真係好正呀,上枱嘅時候仲滾起呀,重點用左瓦煲,再爆香薑蔥,真係夠晒鑊氣🌟🌟🌟黑椒牛仔骨是一道惹味家常小炒,肉質細嫩,搭配濃厚的黑胡椒味,口感豐富,加上香甜的洋蔥,令人胃口大開,超級送飯❤️❤️🌟貴妃雞好滑,鍾意食雞皮千其咪走雞🐔重點雞皮色澤金黃,皮香誘人,沾上薑蔥更香呀,雞肉鮮嫩多汁,雞控表示無得輸呀🖐🏻🖐🏻

2020-11-09
  • 招牌貴妃雞
今晚同朋友放工嚟到藍田,想搵d嘢食下,黎到呢間創榮餐廳小廚,但係佢連住開左三間,想入去食但唔知要入邊間😂店員見到我地企係到,好nice咁同我地講三間都係一樣架,同埋帶左我地入去 ☺️蒜香烏頭烤魚 ($178)- 未入鋪頭就已經見有幾枱客人點左烤魚,非常吸引- 店員好細心幫我地set好個爐- 烤魚質素非常唔錯,湯底蒜香味好濃- 配料豐富,有豆腐、大白菜、金針菇、木耳- 魚嘅外皮好香脆,食落格外滋味,真心不錯👍鮮牛柏葉麵 ($38)- 牛柏葉洗得好乾淨,一d腥味都無,爽滑得嚟好易入口- 麵底食落爽脆冇鹼水味,似傳統手工做嘅面,湯底亦夠鮮味😋XO醬爆野菌肥牛 ($78)- 即叫即煮,好有鑊氣,又唔油- 肥牛食落卜卜脆,肥瘦均勻,恰到好處凍奶茶 (2杯) ($16)- 茶同奶份量啱啱好,係幾正宗既港式凍奶茶👍🏻今晚食得好滿足,下次行經藍田,一定會再返嚟食😋

蒜香烏頭烤魚 ($178)
- 未入鋪頭就已經見有幾枱客人點左烤魚,非常吸引
- 店員好細心幫我地set好個爐
- 烤魚質素非常唔錯,湯底蒜香味好濃
- 配料豐富,有豆腐、大白菜、金針菇、木耳
- 魚嘅外皮好香脆,食落格外滋味,真心不錯👍

鮮牛柏葉麵 ($38)
- 牛柏葉洗得好乾淨,一d腥味都無,爽滑得嚟好易入口
- 麵底食落爽脆冇鹼水味,似傳統手工做嘅面,湯底亦夠鮮味😋

XO醬爆野菌肥牛 ($78)
- 即叫即煮,好有鑊氣,又唔油
- 肥牛食落卜卜脆,肥瘦均勻,恰到好處

凍奶茶 (2杯) ($16)
- 茶同奶份量啱啱好,係幾正宗既港式凍奶茶👍🏻

今晚食得好滿足,下次行經藍田,一定會再返嚟食😋
XO醬爆野菌肥牛
蒜香烏頭烤魚
鮮牛柏葉麵
凍奶茶
2020-11-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
XO醬爆野菌肥牛
蒜香烏頭烤魚
鮮牛柏葉麵
2020-11-05 121 views
成日經過都無試過,今晚一家人決定去試一試吓啦 !創榮鋪頭都唔細,有3間舖位連住,坐得都幾舒服。本身諗住食羊腩煲,但好驚喜見到呢度有烤魚食,所以就轉軚叫左烤烏頭,揀左麻辣湯底。另外叫多個小菜套餐,肥牛西蘭花同菠蘿咕嚕肉,套餐有飯有湯有野飲。烏頭煎到金黃色好靚好新鮮,麻辣湯底都好正,配料都好多,金菇、雲耳,、豆腐、椰菜、枝竹,可以用黎餸飯。嗰兩個小菜都炒得好有鑊氣,有大排檔嘅風味。份量大大份,做唔到個西蘭花有甘多肥牛呀。呢間雖然係茶餐廳,但啲店員姐姐服務好好,好有禮貌。我同屋企人講可以再嚟幫襯。
成日經過都無試過,今晚一家人決定去試一試吓啦 !

創榮鋪頭都唔細,有3間舖位連住,坐得都幾舒服。

• 麻辣烤烏頭
2020-11-04 123 views
今日來藍田呢間創榮晚飯🥣🥢利害啦,3間相連舖(麵家、餐廳、小廚)。廚師推介:豉汁炒大蜆✨夠鑊氣,鮮甜蜆肉加上惹味的醬汁,份量好多,真係街坊價錢大酒樓水準😋👍生炒骨🐖,外脆內軟,酸酸甜甜,腩排連骨,肉質嫩滑。牛腩撈麵✨牛腩非常軟腍入味👍路邊雞煲🐔,天氣涼涼哋最適合食雞煲,醬汁濃郁,雞件嫩滑
生炒骨🐖,外脆內軟,酸酸甜甜,腩排連骨,肉質嫩滑。
牛腩撈麵✨牛腩非常軟腍入味👍
路邊雞煲🐔,天氣涼涼哋最適合食雞煲,醬汁濃郁,雞件嫩滑
2020-03-21 899 views
疫情愈來愈嚴重的情況下,我都多咗叫外賣,少了在餐用餐。周末醒來,當然要由食一份豐富早餐開始,所以叫了茶餐廳最份量都足的早餐食創榮的早餐當然不會錯過點炒蛋,這間茶記的炒蛋質量是都十分之好,做到蛋滑而不失蛋香味,而且份量十分足料。這是少數茶記能做到的質數,因為要做到炒蛋香滑真是不容易,好講求師傅技術和用料比例講真真是少數茶記做到,大讚茶餐廳另一重點是那杯奶茶,作為奶茶fans,我覺得他的茶底是不俗👍,而且質素相當穩定至於他的蕃茄牛肉通粉叔好壞參半,蕃茄薯仔湯底好足料,會有西芹和椰菜在湯底,而且都幾香濃、杰身,非一般水流流的羅宋湯但敗筆是牛肉,那些牛肉淡而無味,質感亦不太理想這𥚃的早餐是12點前都可以,真係方便我這種㫨起身床的人

,做到蛋滑而不失蛋香味
講真真是少數茶記做到,大讚

但敗筆是牛肉,那些牛肉淡而無味,質感亦不太理想

這𥚃的早餐是12點前都可以,真係方便我這種㫨起身床的人

TakeAway
Breakfast
早餐做到12點。岩晒假期瞓到晏一晏嘅人。🤘茶記有三個舖位。有大圓枱又有卡位揀。即使要等位都好快有。仲有好多部電視睇大台。牛油方包可以免費轉多士。火腿奄列可以免費轉恰蛋煎蛋或者炒蛋。包同蛋又可以免費轉單拼三文治。彈性十分高。完全迎合個人口味。連熱飲杯都可以揀厚身傳統熱飲杯或玻璃杯。👏叫左雪菜肉絲米線蛋治凍奶茶。$36+凍飲$2。麵包鬆軟。唔係嗰啲一咬就扁晒嘅方包。炒蛋又嫩又滑。質素十分高。米線夠滑。雪菜肉絲亦都夠多。平時黎食沙嗲牛都好食。但係麵就麻麻。所以都係會揀米線或者通粉。凍奶茶唔夠冰。侍應即時幫忙遞上一杯冰。不過茶記衛生麻麻。好多烏蠅飛來飛去。
早餐做到12點。岩晒假期瞓到晏一晏嘅人。🤘
茶記有三個舖位。有大圓枱又有卡位揀。
即使要等位都好快有。仲有好多部電視睇大台。
牛油方包可以免費轉多士。
火腿奄列可以免費轉恰蛋煎蛋或者炒蛋。
包同蛋又可以免費轉單拼三文治。
彈性十分高。完全迎合個人口味。

連熱飲杯都可以揀厚身傳統熱飲杯或玻璃杯。👏

叫左雪菜肉絲米線蛋治凍奶茶。$36+凍飲$2。
麵包鬆軟。唔係嗰啲一咬就扁晒嘅方包。
炒蛋又嫩又滑。質素十分高。

米線夠滑。雪菜肉絲亦都夠多。
平時黎食沙嗲牛都好食。但係麵就麻麻。
所以都係會揀米線或者通粉。
凍奶茶唔夠冰。侍應即時幫忙遞上一杯冰。

不過茶記衛生麻麻。好多烏蠅飛來飛去。
雪菜肉絲米線
蛋治
2019-07-01
$38 (Breakfast)
蛋治
2019-04-22 813 views
星期日起身,想食個靚早餐,就諗起附近哩間茶餐廳。哩間茶記既出品係幾好,味道一直都保持到。而門口出面既位係可以俾狗主坐既添。金牌脆猪餐($44)有兩個奶油猪,烘得啱啱好,乾身又香脆。特別推薦茶走,因為我好鐘意飲茶走,一去茶餐廳基本都會點,佢既茶走係會令你想再去😉沙爹牛米脆猪餐配既,好够味炸猪扒配沙律佢地D炸野係好唔錯既,真係做到外脆內軟。炸猪扒好食過煎猪扒好多,同埋真係唔會乾爭爭既,正架~同埋D沙律罐頭菠蘿同生果,唔會夾住薯仔,我就好鐘意,唔鐘意薯仔沙律。整體來講,創榮係一間好味同keep到水平既街坊茶餐廳。同行阿妹話原來佢自己係屋企温書既時候成日去,難怪已經識得收銀姐姐😂

金牌脆猪餐($44)
有兩個奶油猪,烘得啱啱好,乾身又香脆。

沙爹牛米
脆猪餐配既,好够味

炸猪扒配沙律
佢地D炸野係好唔錯既,真係做到外脆內軟。
炸猪扒好食過煎猪扒好多,同埋真係唔會乾爭爭既,正架~

2019-04-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Breakfast)
  • 炸猪扒沙律
2019-02-19 611 views
晨早起床,清新開朗,帶埋2隻寶貝去吃早餐了香港的餐廳是不能帶動物入內的, 所以能夠有外面位置坐的餐廳實在少之又少。。。幸好找到这兒,食物質素非常讚,牠們也很享受这里的包包!今天我吃了厚蛋吞拿魚三文治,蛋蛋又香又滑,厚厚的蛋相當有層次感 麵包夠新鮮,烘底後,令麵包更香又更脆 回魂咖啡也不錯,要求多奶,啱哂我的靈魂回歸,呵呵 另一份是沙爹牛肉麵, 麵夠爽,主角牛肉也夠牛味,加上香濃沙爹汁,很好吃! 為我們晨早的一天注入生命力
晨早起床,清新開朗,帶埋2隻寶貝去吃早餐了

麵包夠新鮮,烘底後,令麵包更香又更脆

厚切雞蛋+吞拿魚三文治

回魂咖啡也不錯,要求多奶,啱哂我的靈魂回歸,呵呵

沙爹牛肉公仔麵

厚切雞蛋+吞拿魚三文治
沙爹牛肉公仔麵
2018-10-22 605 views
人類,很多時是因為跟隨"習慣"而去做的。 揾食也一樣,當想不到吃什麼時, 就自然會行去經常去開的餐廳/酒樓,我們就叫它做"食堂" 呵呵,今晚又去我的食堂開飯了! 我摯愛的"粉絲蝦乾蒸勝瓜",夠健康的蔬菜類,蝦乾又可以佐酒嘛! 可惜蝦乾不太靚,有些"硬",幸好勝瓜較新鮮,又大大碟,数十元,不要太計較了! 大馬站魚腩煲 ~ 煎香了的魚腩很惹味啊!大大煲,抵食! 味道很濃,配上爆香了的蒜粒, 口味重的你必定喜歡啦!

粉絲蝦乾蒸勝瓜

大馬站魚腩煲

2018-04-15 1112 views
最初開時,食物水準是藍田區內比較不錯嘅食店。但隨著擴大店面及開分店後,食物質素就越來越差。👎👎👎今日食個早餐,蕃茄牛肉通粉,蕃茄湯淡如水,D牛肉乸到變成豬肉咁嘅色之外,仲要完全沒有味道又硬到咬唔開😡😡,極之過份,最後成碟通粉係食剩三份二。
最初開時,食物水準是藍田區內比較不錯嘅食店。

但隨著擴大店面及開分店後,食物質素就越來越差。👎👎👎

2018-04-10
$37 (Breakfast)