2022-05-13 196 views
零晨終於食早餐,食飽暖笠笠好訓覺。醉酒 AI 人工智能再起動,狂吞撈麵趙都唔趙差少少哽死!斷片要碗靚粥伴撈麵再來小食,似乎食得太多有點過份。琴晚買唔到營多、今晚仍然都買唔到營多,其他都提唔起興趣,是鬼但唔想煮麵轉買麵算數!魚蛋牛膀麵,高質美味牛膀極抵食,鋪滿整碗麵,明顯魚蛋只有兩粒就貴價很多。微彈軟塾的魚蛋,溫柔咸鮮魚味令人舒服。牛膀炆得透徹入味甜美不嗆不濁,還有濃厚內臟獨特的甘香,鬆軟綿綿的質地帶點嚼勁,真的使我愛不釋手。幼麵爽彈無比,掛著辣油湯汁熱騰騰啜入嘴仔,燙燙的興奮美味,湯汁混入辣椒油,轉化成香辣滷水湯,越飲就越想飲,停不下來地灌入,直至完全飲掉,毒癮一樣﹗比起最初幫襯時真的進步不少,會使人掛住的味道,牛雜絕對食得過,滷水腩雜湯底咸鮮濃郁,肉味羶香回味。紫菜牛膀牛腩麵,滿分爆燈﹗師傅待我真的不薄,賜我頂級牛坑腩﹗彈力強勁爽爽嫩嫩,肉汁滴滴沒半點渣,牛腩天生甘香可口,滷一滷更清香脫俗,綿綿嘆韌﹗絕頂牛膀甘甜鬆軟綿綿,膀汁湯汁混和發揮最強戰力,近年辣油進化變得香辣兼備,大量辣椒渣跟著爽彈麵條啜入,濃湯咸香紫菜各具所長,色香味十足,就連伴碟菜芯都非常爽甜鮮嫩多汁,無位能比機會我扣分

紫菜牛膀牛腩麵,滿分爆燈﹗師傅待我真的不薄,賜我頂級牛坑腩﹗彈力強勁爽爽嫩嫩,肉汁滴滴沒半點渣,牛腩天生甘香可口,滷一滷更清香脫俗,綿綿嘆韌﹗絕頂牛膀甘甜鬆軟綿綿,膀汁湯汁混和發揮最強戰力,近年辣油進化變得香辣兼備,大量辣椒渣跟著爽彈麵條啜入,濃湯咸香紫菜各具所長,色香味十足,就連伴碟菜芯都非常爽甜鮮嫩多汁,無位能比機會我扣分。

淨紫菜四寶,全部高質,不見三日刮目相看﹗貢丸菇肉味均倉濃濃突出爽爽的,魚蛋滑滑陣陣魚味咸鮮,魚皮餃嚥韌嫩嫩藏著大量清爽魚汁在內。豬肉丸汁液四溢爽彈兼備,伴碟菜芯真非常失色,硬掘掘不爽嫩輕微粗糙,幾乎沒有菜甜味呢。

蝦子撈麵,走蔥後蝦子變得勁多,開心開心﹗細心觀察一下,仍有少少蔥絲呢,似乎忘記走蔥才倒下極大量蝦子掩飾,您地太百厭喇!不加任何湯直接撈食,蝦子乾爽超然甘香,每一啖充滿濃郁醇厚蝦子味道,堅回甘若露,非凡滿意﹗兩三啖後味覺有點麻目,而且舌頭味蕾變得乾涸不夠敏感,即時來口清湯補補濕再戰,味覺完全回復,好好好味道﹗幼麵爽爽微彈,請不要剪短我的長壽麵,我不是小朋友呀﹗要長啜長有一氣呵成才夠暢快。懶惰的我不甘啜幾口麵就要來啖湯,衝動地將清湯注入跟辣椒油混合大啖用力吸啜,極愚蠢的行動﹗蝦子甘甜醇香味道完全流失殆盡,我知錯了。生菜浸在蝦子清湯中,份外嫩甜可口。

牛腩牛肚麵,伴碟菜芯激甜爽嫩無投訴。牛肚軟綿綿滷水味出眾還有點點羶香,牛腩鬆化有咬口不乾鞋起渣。湯底有點偏咸,加入辣油平衡很多,爽爽幼麵捲著牛腩牛肚一齊食份外滋味。

紫菜魚蛋河,魚蛋彈滑大大粒罕有的級數,魚片香口帶滑食得過﹗湯濃粉彈完整長啜長有幸福美滿。紫菜蛋皮河掃到見碗底﹗辣椒油連湯連河連紫菜灌入嘴仔迅速消滅。零晨的晚飯,真係有點餓啊﹗

及弟粥,粥底非常綿滑濃稠甜美,還有陣陣肉甜及內臟甘香。豬膶爽嫩,粉腸肥美滑嘟嘟,豬肚彈彈帶甘而不苦。豉油皇撈麵,跟甜豉油撈得極均勻就可以起動,比起食開既撈麵爽彈十倍百倍,乾爽趙到索索聲長啜長有,塞得嘴仔滿滿幸福舒暢。苗條幼麵帶湯力強,拖著大量粥底升起再灌入。滾熱辣肉甜米香搭豉油,絕對百份百美味﹗

牛肉腸粉,光頭肥仔又係您呀﹗我叫腸蛋麵好似唔明咁,再講多次牛腸魚蛋麵,竟然黎牛肉腸粉加魚蛋麵,好野喎!算數算數,我食得晒!厚過棉胎兼油淋淋,牛肉得零星幾滴。魚蛋麵加腩汁,沒有腩汁較的湯底偏淡,腩汁才是靈魂,提鮮提味。

肥牛腩撈麵,不算太肥只有一丁點肥膏在外,跟平時差不多。自備潤志辣椒油,當然比潮興旺更香更辣更優質。碎牛及底粥,意想不到粥綿滑味濃,碎牛鬆軟帶牛甜味,跟豬雜甘香味道夾得天衣無縫,而且豬膶爽、粉腸滑、肉丸彈,極為高質的演繹。

雲吞蝦子撈麵,巨形的雲吞略為鬆散不夠結實,真的很大粒不過蝦有點過咸呢。豉油皇蝦子撈麵十分均勻,每條麵都充滿豉油香可口無比,質地爽到脆身,越趙越過癮﹗

牛雜撈粗麵,都話都話走蔥咯,已無數次沒有幫我走蔥﹗絕對可以作為潮興旺招牌菜的滷水牛雜,牛肺我一向都不太喜歡,牛膀牛腸是我的至愛,其次為毛肚及金錢肚。大大厚厚的麵餅都免強夠我飽,黏成一團的粗麵需要耐心地跟咸咸蠔油混和及叉鬆,方便進食,方便大啖大啖地吸啜。有得揀當然撈勁香勁辣潤志辣椒油,提神添味勁刺激﹗

腐乳通菜,有調過的腐乳醬格外可口惹味,乳香十足而不過咸,跟爽甜合體真的如虎添翼﹗豬雜出前一丁,由細到大最愛出前一丁,無論咖哩汁豬扒撈出前一丁、炸雞髀出前一丁,等等等等﹗豬膶、豬肚、粉腸、肉片、肉丸、生菜,全部高質應滑得滑、應彈得彈,甘甜味美﹗讓爽滑麵條濃郁湯汁包著任何一件豬雜,同樣和味﹗

牛腩出前一丁,大大舊厚厚腩肉鬆化多汁,跟出前一丁都非常合得來。陣陣滷水湯與出前一丁湯融合,更鮮更甜更生動﹗爽滑味濃麵條捲著靚腩不停塞,無可抵擋的引力。

炸雞中翼,迅間 3 分鐘送到明顯炸定,幸好香脆依然暖暖的。魚蛋魚片出前一丁加腩汁,生菜泛著強烈腩汁湯味,格外爽甜難得一遇。思前想後左諗右諗,是鬼但再出前一丁,但味道完全唔夾呢。

腐乳生菜,索價 $20 蚊一少碟,真真好貴好貴的生菜,明白天價租金難以應付的。生菜爽甜撞著乳香咸香腐乳,使我極想食羊腩煲呢﹗腐乳生菜出前一丁麻油麵,非常有趣腐乳味的出前一丁,咸香濃湯爽麵啜得高興。腐乳通菜,由朝食到晚超晒標超晒標!煎蛋沙嗲牛肉出前一丁、鹽焗雞飯、肉鬆蒸水蛋、腐乳通菜、炸魚皮牛膀麵、等等等等,完全餓底。

炸魚皮,淨食脆卜卜咸鮮無油益,浸湯滑嘟嘟充滿湯汁微脆享用別有一番風味。淨食不過咸剛剛好,十分酥脆﹗浸湯半濕半脆半滑,別有一番風味。牛膀麵,湯底單調地咸,牛膀不夠滑不夠彈不夠綿,有點粗糙兼不甜美而略咸,色香味質素都下降,失望﹗炸魚皮麵,為了辣而食,竟然無比辣椒油我,分數一減再減。

牛雜麵,講了十萬次話走蔥走蔥走蔥,您既半秒鐘一時失誤、半秒鐘貪爽快,換取我兩分鐘的青春同光陰?我要慢慢挑走所有蔥,條數點計?用埋獨立包裝的辣椒油,無味不香不辣,油感十足,味道欠奉。
碎牛及底粥
蝦子撈麵
雲吞蝦子撈麵
清湯
雲吞牛雜河
豬雜出前一丁
牛腩出前一丁
牛腩出前一丁
蠔油菜芯、炸雞中翼、牛肚牛膀麵
魚蛋魚片出前一丁加腩汁
炸魚皮
牛膀麵
炸魚皮麵
2021-05-20
$60 (Last Night Supper)
蝦子撈麵
2022-03-18 15 views
夜欄人靜總是餓,寂寞來襲總是食。串燒妹無位,蛇王兄已收檔,上海小館清緊場,唯有潮興旺。居然爆場得一個搭枱路邊位照坐,唔想買外賣,浪費發泡膠浪費膠袋不環保,而且永遠堂食最美味!高瘦後生仔十分有禮貌而服務周到,仲問要唔要比張櫈我放袋添。替我落單凍檸樂收銀肥姐都好有善,拿可樂比我既叔叔都非常親切,稱檸底黎緊,請等等。霎時覺得十分感動,十分溫暖呢!全場爆滿食家,要我跟兩個大肥佬搭枱,後面再多個肥佬頂住,真係三面受敵﹗光頭仔一次又一次寫錯價錢,再比老闆娘鬧咯﹗大聲道新後生仔侍應都已經記到價錢,光頭仔自己睇餐牌,仲去問同事,您未比人鬧過咩?周星馳做外賣仔都要背熟餐牌啦!某次打颱風公司早少少放工唔得既,成條街得返一間潮興旺仍有開檔,緊緊趕到食個晚餐!明白師傅都趕收工,質素低於水平,難食的牛雜加難食的腍啤啤麵條。炸雞中翼,翻炸雞中翼,又乾又鞋又刮口,不是生炸即叫即做,好趕時間咩!可惡。牛筋牛膀麵,新菜色牛筋上格,質素蠻不錯。嚥韌牛筋滷味濃膠黏滑。牛膀依舊美味,綿彈甘香鬆軟入味,綿綿牛膀肉味濃而多汁,膀味特濃棉滑無比,好食到跳起﹗再用爽麵捲著索入口更是如虎添翼,愛不釋口呀﹗牛膀以外地棉滑鬆軟,初時見到大

牛筋牛膀麵,新菜色牛筋上格,質素蠻不錯。嚥韌牛筋滷味濃膠黏滑。牛膀依舊美味,綿彈甘香鬆軟入味,綿綿牛膀肉味濃而多汁,膀味特濃棉滑無比,好食到跳起﹗再用爽麵捲著索入口更是如虎添翼,愛不釋口呀﹗牛膀以外地棉滑鬆軟,初時見到大大舊還擔心會硬會韌添,味濃可口無可挑剔﹗

牛腩牛膀麵,湯好味但麵無味﹗師傅咪掛住賭馬嗎?磨下把刀好喎,牛腩切唔斷,風琴一樣,切到大大舊。看似硬實的牛腩,入口鬆化軟軟棉棉,滷水甜美可口,真係腩不可以貌相,難得一次好好好食﹗瘦腩鬆化較軟腍,用麵捲住食更美麗﹗

紫菜墨魚丸麵,圓轆轆大大粒白雪雪墨魚丸彈彈有肉不粉,食得到的墨魚陣陣咸香﹗爽爽紫菜讓爽爽幼麵捲著啜,格外滋味。炸雲吞,經滾油洗禮後味道更加濃郁,直頭有點咸呢﹗淨食完全吃不消,浸湯可輕微減咸。

魚蛋米,女朋友仔強烈投訴好好好難食﹗我就試一試,湯底極淡,米粉亦極淡,魚蛋腥腥腍腍的。牛雜麵,牛腸好韌好羶,牛肚腍劈劈,牛肺帶腥不甜,只有牛膀綿濕业香最好食﹗師傅失手啊。紫菜牛腸麵,勁肥美牛腸﹗彈滑嫩膏,清香滷水,麵爽無異味,完美幸福。

炸雞中翼,普通咸味炸雞翼,沒有以前的南乳炸雞翼?皮香肉嫩,香口帶脆。雲吞牛膀麵,獨特長方形起角雲吞好有趣﹗蝦爽肉香不過咸,味道合格。放到雲吞變方形,皮摺埋變韌影響口感。湯底味濃濃可口無過甜,幼麵腍了一丁點掛上大量辣油都不錯。

紫菜雲吞麵,紫菜湯加腩汁,腩汁過甜,時好時壞!雲吞正常,蝦爽肉香皮滑!腐乳通菜,我最喜歡的翠綠爽甜水通,不過腐乳醬調得勁甜太多油要扣分!蠔油芥蘭,難得超水準,全部爽甜翠綠,比菜芯更好味﹗芥蘭真係甜架喎,可遇不可求。

牛腸牛膀牛腩粗麵,光頭仔您再寫錯單喇!我講左三次要幼麵,邊講過粗字呀?粗麵長長完整滑彈,蛋味香甜,拖著大量辣椒渣夾住腸膀腩熱騰騰享用,無可抗拒的味道﹗豬膶腸粉,油潤滑滑閃令令,多點豬膶更開心。棉胎股厚的粉皮,好采夠滑不粉不黏,豬膶苦澀乾鞋少少爽。

牛膀牛腩撈粗麵,四眼叔叔非常熱情有禮,稱走蠔油會好乾架喎,加腩汁濕濕地較好食,我信您就依您的吧。將辣椒油撈得均勻,再狂野地大口大口地吸啜,忘我自然。

牛腸牛膀牛腩麵,湯汁勁甜又濁又膩兼有羶味﹗麵太腍,牛膀硬,腸怪味,腩乾硬有渣帶羶,難食都格硬食,勁落辣椒油求期倒落肚一點都不享受。

蠔油菜芯,上層還可以,無甜味無草青味,不過有點老有點硬。菜葉還算幾好,不苦不澀,幼莖直頭爽甜,但粗莖帶著強烈草青味,咬落仲有點渣,不吃了﹗食到中層苦澀,吐都吐唔切,放棄﹗

牛腩牛膀麵,食潮興旺非常睇采數,質素參差無定向時好時壞﹗依碗麵無得彈,滿分無投訴,腩汁湯底香甜濃郁,清爽無過甜﹗兩大羮微香微辣辣椒渣,點綴一下味道,惹味開胃多了﹗掛湯力強大啖啜,暢快極了﹗

牛膀牛肚粗麵,真心非常好食,潮興旺牛雜真的非常高質,比牛腩更加出色﹗先來幾口熱湯,滷水牛雜味湯底濃郁甜美,好忍到唔飲多幾口。還搭左幾條爽脆生菜真有心,搶先消滅掉﹗淋上大大篤辣椒渣起動,夠香夠辣已心滿意足有點安慰,味道蠻好﹗粗麵彈彈滑滑都唔錯。鬆軟毛肚索盡湯汁亦好好食,粗麵捲著膀肚齊齊趙,味道質感都撞得精彩美味,剩下香辣牛雜湯,幾乎被我飲到一漏都無得留低呢。

淨魚蛋雲吞,雲吞好食過尖沙咀錫記多多聲,蝦爽肉香肥膏少皮滑不會一咬即散,魚蛋鞋鞋彈彈鹹鹹一般。淨牛雜,光頭肥仔又係您呀?都話走蔥咯,您好采我心情好,比隻碗我挑左去啦,平時無聲抗議掉晒落檯您地自己執。淋上大量辣椒渣每啖都齊齊捲入嘴仔,味濃微香微辣,真的不錯。潮興旺牛雜堅有一手,味濃入味,腸膀肚都好好食。

墨魚丸牛肚麵,明明諗定唔叫丸類,因為一陣去燒烤,都神推鬼擁好順口叫墨丸牛雜。牛雜一向高質甜美,毛肚軟塾味濃,菜芯爽嫩多汁難得難得。辣椒渣去晒邊?何解近年食開既麵檔一間又一間將辣椒渣收埋晒,淨係比油食客,離晒譜架﹗到底係回收?翻炒?翻浸?供應商無再提供?可惡﹗淨油不夠香亦不夠辣,狂隊三四茶匙終於有點味道﹗濃郁滷水湯底擁著爽爽幼麵捲著軟綿牛肚送入口中,慢慢嘴嚼多種味道與質感融會,好食滿足。

豬肉丸牛腩麵,肉丸腍劈劈,味道勁似叮叮點心豬肉燒賣。沙嗲肥牛撈麵,醬香甜厚厚的散發花生香,過甜撈撈清湯好多了﹗勁爽幼麵高質,鞋到砂紙一樣既肥牛,廿十成熟,乾硬鞋韌,微弱牛味。

紫菜湯,十分正常的味道,湯底清爽可口,極多紫菜抵飲價 $16蚊。紫菜湯都加生菜?生菜難得非常爽甜,浸湯比油菜更好食。淨牛腩,那來的酸味?肥騰騰的牛肺好肥喎,好多肥膏照單全收﹗連肥腩都鞋鞋地,少部份鬆化,好采全部無渣,滷水一向比較甜,牛腩甜甜的釋放著點點羶香。

腐乳生菜,心裡的如意算盤再次打不響啊﹗想食兩款時菜,但師傅墊豬手底都用生菜呢。以往情況都一樣,我叫淨丸加個菜芯,師傅就用菜芯底配淨丸,激死我﹗生菜顏色很快變暗灰,好采還保持爽脆多水,雖然菜甜味微弱,還有腐乳助味呢。

淨南乳豬手,強勁的南乳味有點咸,撈麵撈飯較合適。無腳皮無腳毛,而且還有修甲,清理得十分乾淨,食得十分安心。薄薄豬皮綿綿滑滑黏黏,不硬不爽類。主要食其質感及骨膠原黏著少少瘦肉點綴一下,比淨牛腩美味多倍,只是較重口味吧。南乳生菜就怪怪,照食可也,食後都非常頸渴。

片頭貢丸麵,麵過腍一點點,輕輕爽掛湯強,濕濕辣大量辣油啜啜啜。炸片頭非常香口,咸味突出不過火,鬆化質地蠻喜歡。貢丸大大粒,有肉香有菇香,味道過得去,略鞋硬不爽彈,菜甜湯濃。

叉燒腸粉,臨收工沒有即拉腸,預早造定放在蒸爐保溫,不用 30 秒迅間送上。粉皮黏實隻碟,貫徹厚皮夠飽肚,黏膠不滑,餡料偏小,肥叉微甜唔難食。牛筋片頭麵,湯咸筋咸,食完好頸渴。

蜆蚧鯪魚球,竟然有兩款供應,好野黎喎﹗仲有大大粒蜆肉。無粉淨炸,外皮香口嚥韌。黏埋炸漿米粉金黃鬆脆格外,滾上蜆蚧汁搭粒蜆肉,鯪魚肉滑滑微彈,蜆蚧咸鮮霸道提味千倍,餘韻獨特舔舔脷。

肥牛酸辣米線,酸味突出夠醒神,辣味不太感覺得到,米線彈滑配平凡肥牛甜甜韌韌濕潤已經非常安慰無投訴。淨魚蛋魚片,彈彈魚蛋魚片咸鮮可口,值得一讚。

牛腸粗麵,爆汁極甜菜芯,就連配菜都那麼出色,太過份啊﹗肥美彈滑牛腸,油脂甘香豐富,滷水醇香可口,使得我愛不釋手。湯頭濃郁醇美泛著滷水腩汁舔舔脷,彈滑優質粗麵,蛋味突出啜啜啜,捲埋牛腸同吃更是如虎添翼,天堂的味道使我陶醉極至啊,高質 5 星級,落埋龍哥英記辣油 6 星級無走雞。爽脆激彈腸皮,嫩滑甘甜絨毛,滷水濃郁美味。
蠔油菜芯
紫菜湯
蜆蚧鯪魚球
牛腸粗麵
2021-11-20 24 views
人家想食串燒妹勁麻辣,見越來越旺,琴晚七點幾食唔到、今晚十點幾又食唔到,聽晚再去過,三顧草蘆我係都要食到串燒妹您!潮興旺每位員工都親切友善又有禮,地方裝修後非常乾淨企理,雖然有點迫,但都坐得舒服食得開心。魚蛋牛膀麵,好明顯魚蛋貴過牛膀好多,牛膀八大片,但魚蛋得兩粒,份量多多質素頂級甘甜鬆軟牛膀一向超好味,魚蛋都好滿意,全部美味無投訴!蠔油生菜,有陣強烈怪怪地的味道,但講唔出是什麼,發泡膠盒焗到嗎?最穩陣就係食生菜,因為菜芯及芥蘭經常老到起渣,而生菜雖沒怎樣菜甜味,起碼爽嫩充滿水分。蠔油菜芯,碟菜芯都有早前的怪味呢!係發泡膠盒?係膠橡筋?係烚既湯底?似乎係蠔油出問題。菜葉烚到有點溶,菜莖有點草青味,整碟無菜甜味。蠔油芥蘭,賣相勁似菜心,粗糙無菜甜唔難食。腐乳通菜,烚過火有點泛黃,大注大注沾滿腐乳醬還可以。淨紫菜牛丸,雖然牛丸不太彈牙,但勝在真材實料牛味濃仲勁多肉汁,肉汁中帶點羶味。淨雲吞,滑皮包著咸咸的蝦肉咸,包得夠大粒但略為鬆散。牛腸牛肚麵,牛腸隱若有點點酸味?不過非常好食﹗肥美滑彈多汁味甜無得頂。毛肚十分爽彈滴著汁,幼麵勁爽,伴碟菜芯依舊麻麻。炸雞中翼,乾爭爭瘦猛猛不肥美,幸好皮脆肉

炸雞中翼,乾爭爭瘦猛猛不肥美,幸好皮脆肉嫩醃味濃厚美味。炸定架?無鑊氣微暖味道一般地合格。牛腸牛膀河,光頭肥哥仔問我大腸定粉腸,突然間我諗唔到大定粉,唯有答粉腸,最後都係給我大腸。大腸外彈內滑,肥美油潤,全部食晒無得留低﹗

淨魚蛋水餃,水餃有著鮮仁木耳豬肉,飽滿多汁滑嘟嘟。魚蛋圓圓大大粒,彈彈帶咸香。生菜雖然只有微弱菜甜味,但爽嫩充滿水份。淨紫菜魚蛋墨魚丸,墨魚丸結實彈牙,肉多粉少有誠意,甜甜的海鮮味。

牛雜麵,招牌菜無甩拖無過咸無過甜,滷水牛膀牛肚牛腸清香入味,幼麵激彈捲著各食材夾著大量辣椒油狠狠地狂啜,暢快無比。皮蛋瘦肉粥,粥底比以往淡了許多,瘦肉有果皮味道,皮蛋唔夠靚,食唔到蛋黃油,食材份量非常少。碎牛粥,比皮蛋瘦肉粥濃郁,有著大量牛肉增味。

艇仔粥,女朋友病了無謂口只食幾啖,唯有我代勞吧。粥底極重花生油味,綿滑味濃,豬皮散發油益味,整體味道可口。撈麵無走蔥無走蠔油,非常有可疑!可能艇仔粥無走牛肉,立即檢查一下果然無走牛肉﹗咸肉糭,見有食家稱咸肉糭無咸肉,好奇下試試。果然真係消失的咸肉,只有已溶化既肥膏!好采咸蛋夠味,豬油甘香,撈埋甜豉油還不錯。

淨紫菜鯪魚球,都話走蔥咯﹗浪費我寶貴青春慢慢挑走﹗鯪魚球鮮中有腥,魚味突出,外彈內滑,紫菜湯盛著灌入嘴仔,食得過。紫菜牛丸麵,牛丸一咬爆汁,肉汁滴滴,滑滑少彈。辣椒油落錯醋即刻變酸辣,撈麵食十分有趣醒胃。

雲吞牛膀麵,勁多牛膀明顯好平,極好味綿滑味濃牛味重。雲吞得兩粒明顯好貴,肉多蝦小,鮮味不錯,結實不散一口雲吞。多謝美女同事送贈自製侯氏辣椒油,即刻食碗潮州粉麵享受一下。

牛腩河、牛腸麵,夜媽媽無地方有鴛鴦食,唯有叫一碗粉一碗麵撈埋自製,最衰無熟麵供應。唔係我大食,只係碗麵份量太細。牛腩河,受寵若驚居然比坑腩我,曾經試過比爽腩我添呀!多謝食神照住,軟綿彈牙好食到不得了!連濃郁湯汁帶滑溜河粉齊齊掃入口,舒服滋味。牛腩牛肚麵,坑腩正到震﹗依家湯底無以前那麼甜,清爽可口許多。
牛膀牛腩撈粗麵
牛膀牛腸撈粗麵
淨紫菜鯪魚球
淨紫菜墨魚丸魚蛋
紫菜牛雜粗麵
炸雞中翼、牛膀牛腩撈麵
紫菜牛丸麵
2017-03-20
牛腸撈麵
牛腸麵
2021-10-14 16 views
潮興旺最大優點及吸引力係附近只得一間麵檔,順路就腳慳時間。蠔油菜芯 ,其實潮興旺出品的油菜真心麻麻地,只有生菜比較合格,最敝份量勁細。菜芯、芥蘭同樣老殘有渣,完全沒一丁點菜甜味!運氣要非常好先可以食到一次有水準鮮嫩甜美。淨牛腩,質感免強滿意,有部份軟綿、有部份有咬口有嚼勁,只不過有點瘦有點乾,味道陰沉寡寡地無驚喜。炸雞中翼,難得一遇堅好食!雖然只係普通炸雞翼,但炸得外皮金黃香脆,裡面肉汁豐富,醃得入味,食落羶香,真係一隻接一隻吞噬停不下來!早前食過有點削有點偏瘦,外皮炸得不夠香脆還是黏黏的,味道一般。魚蛋麵,圓轆轆大大粒育滿彈性,咸香重口味,魚片香口軟滑。再次自製鴛鴦,魚蛋麵加膀肚河再加炸雞翼再勁撈辣椒油!咸雞撈麵,原來咸雞撈麵係無蠔油,實在太好了!因為潮興旺蠔油味道太濃過咸啊!雞肉雞皮保持滑漏,沒有隔夜味沒有油益味,只不過骨多肉少,鹽味溫柔搭著爽爽幼麵也不錯。炸蜆蚧鯪魚球,沒特別的不過不失,最好食始終係中環羅富記,最緊要係個秘製蜆蚧醬。少少彈少少腥,外皮嚥韌,蜆蚧咸而不鮮,過過口癮罷了。牛膀牛腩撈麵,牛膀綿腍入味,越趙越香!牛腩依舊瘦到死,好似食緊瘦肉,不過唔算硬,而且充滿滷水芬芳。
潮興旺最大優點及吸引力係附近只得一間麵檔,順路就腳慳時間。

炸蜆蚧鯪魚球,沒特別的不過不失,最好食始終係中環羅富記,最緊要係個秘製蜆蚧醬。少少彈少少腥,外皮嚥韌,蜆蚧咸而不鮮,過過口癮罷了。牛膀牛腩撈麵,牛膀綿腍入味,越趙越香!牛腩依舊瘦到死,好似食緊瘦肉,不過唔算硬,而且充滿滷水芬芳。麵質非常爽口,撈埋香辣辣椒油,瘋狂吸啜不得了!

魚蛋牛雜麵,辣椒油粗糙不香不辣,招牌牛雜無甩拖美味可口,魚蛋鞋鞋不彈,而且味道略咸。牛腩麵,牛腩什麼部位?好彈牙好有嚼勁,完全無渣似牛腱,味帶少少牛羶味,怪怪的!幼麵極爽,湯底甜美有著香濃腩汁,配埋潤志辣椒油好好味又刺激,湯都飲晒去!

雲吞麵,雲吞巨形剛剛可整粒啪入口,略咸蝦仁混著香甜豬肉,外皮滑溜,只是包得有點鬆散。牛雜雲吞鴛鴦,潮興旺無鴛鴦食,就一碗粉一碗麵自製鴛鴦吧!河粉撈埋幼麵一齊食真係超勁正,同時兩種口感,一邊棉滑一邊爽彈,貪心的人就係要這樣食!勁撈潤志辣椒油,連湯都無剩全部消滅,好好好味道!幾大羹辣椒渣隊落去,越辣越好!辣能使您有一點點愉快感覺。

炸雞翼牛膀牛腸鴛鴦,雞翼麵撈膀腸河兩碗夠飽夠滿足!成殼學利辣椒油灌落肚,勁辣興奮刺激醒神醒腦!牛膀牛腸高質彈滑不得頂,炸雞翼浸湯麻麻地而且略咸。全部食晒連湯都半滴無剩,最衰河粉同幼麵都浸到腍劈劈。我已提左三次走蔥都係懶理,可能係出貨阿姐唔睇單。

皮蛋瘦肉粥,意想不到有驚喜!粥底香甜綿滑,不是馬虎滾一滾,食得到咸肉的味道,搭埋甘香彈彈皮蛋連熱辣辣粥灌入嘴仔,全身暖笠笠。牛腩牛肚撈粗麵,粗麵經常過濕偏腍不爽滑,幸好還食得到蛋麵甜味。暫時食過最出色撈粗麵非大埔學利莫屬,彈牙乾身嫩滑帶蛋香。毛肚炆得軟綿,索盡滷水吸盡湯汁,蠻滿意的。

水餃牛雜麵,水餃夠大隻包得結實,豬肉香甜夾雜爽脆木耳絲,跟雲吞不相伯仲,不過伴碟芥蘭澀得利害。竟然辣椒油進化了!更香更辣足料有質素,刺激可口。

艇仔粥,印象中兒時食的艇仔粥非常多料滿到瀉!但食過多間粥檔,現今只有零聲配料。水魷、豬皮、碎牛、生菜絲,幸好粥底夠香濃綿滑,味道還可以。牛腩河,先加入大量辣椒渣再整碗拿起,熱到燙嘴連滾湯連河粉通通掃入口,唔洗趙直灌胃部,暖意直奔腸臟,十分暢快!

牛膀牛腩撈麵,足料無欺場堅多麵底飽飽滿足,爽彈幼麵捲著膀捲著腩齊齊啜,撞出不同味道更滋味。豬膶碎牛粥,厚爽滑滑甘甜豬膶,無過火不乾不硬。碎牛及豬膶味道滲入粥底,肉味格外甜美。多次錯單我要豬紅碎牛粥呢!我都話走蔥走生菜絲咯,要花點時間全部挑走。

炸醬麵,炸醬肉絲粗粗的,鞋硬乾乾混著成條榨菜。整體太甜,甜笠笠的麵怪怪的。雪菜肉醬酸辣牛雜麵,依款配搭出類拔萃。酸辣牛肚麵搭著甜甜炸醬,非常新奇的味道。牛腩河,從未對我如此厚待,全部都係爽腩!腩味更甜更濃,瘦肉幼嫩,脂肪膠黐,河粉長長滑溜,滿分幸福。

淨紫菜牛丸,紫菜湯有著濃厚牛肉丸味,超級和味。加埋辣椒油添上香辣,醒神醒胃飲得一滴不漏。牛丸渾圓滑滑,咬落去堅有牛肉汁,大大粒牛味濃肉汁彈性香甜。
牛腩牛肚撈粗麵
牛雜撈麵
牛雜撈麵
2015-07-18
2019-12-28 1713 views
每逢腸胃唔舒服,又唔想自己煲粥就一定係叫呢度既外賣粥一黎唔洗自己去拎,二黎又唔差基本上,落單唔洗10分鐘就一定送到黎,快到無人有👍🏻🔹魚腩粥粥底係綿綿既潮州粥,唔好打算有一粒粒咬口魚腩分量好多,落左薑,一d都唔腥。不過,應該點都加左少少味精。但足料好味,已經補返數。🔸豬肉丸粥好似好普通既豬肉丸,但其實係我最愛❤️佢既豬肉丸,係手打豬肉丸黎唔係街市魚蛋舖買既配埋綿綿既潮州粥,真係好夾而肉丸既數量又多,真係好抵食👍🏻唔好期望聽電話呀姐同呀叔好有禮貌佢地講野無尾音架😂不過最緊要快!勁快!
每逢腸胃唔舒服,又唔想自己煲粥
就一定係叫呢度既外賣粥
一黎唔洗自己去拎,二黎又唔差
基本上,落單唔洗10分鐘就一定送到黎,快到無人有👍🏻

🔹魚腩粥
粥底係綿綿既潮州粥,唔好打算有一粒粒咬口
魚腩分量好多,落左薑,一d都唔腥。
不過,應該點都加左少少味精。
但足料好味,已經補返數。
魚腩粥

🔸豬肉丸粥
好似好普通既豬肉丸,但其實係我最愛❤️
佢既豬肉丸,係手打豬肉丸黎
唔係街市魚蛋舖買既
配埋綿綿既潮州粥,真係好夾
而肉丸既數量又多,真係好抵食👍🏻
豬肉丸粥

唔好期望聽電話呀姐同呀叔好有禮貌
佢地講野無尾音架😂
不過最緊要快!勁快!
Delivery
魚腩粥
豬肉丸粥
2019-06-19 1308 views
今日又要去到上水工作,山長水遠去到,雖然做完野但都去食埋個午餐先走啦經過馬會道就入左潮興旺粥粉麵 睇完個餐牌就叫左雲吞粗麵加多個炸兩配多杯豆漿先講雲吞麵,料都OK蝦都有鮮味,個麵都OK的,軟硬都岩岩好炸兩落左大量甜醬,麻醬咁先好食呀炸兩入面都夠脆唔會好似隔夜油炸鬼咁豆漿都正常,豆味都幾濃
經過馬會道就入左潮興旺粥粉麵
睇完個餐牌就叫左
雲吞粗麵加多個炸兩配多杯豆漿
先講雲吞麵,料都OK蝦都有鮮味,個麵都OK的,軟硬都岩岩好
炸兩落左大量甜醬,麻醬咁先好食呀
炸兩入面都夠脆唔會好似隔夜油炸鬼咁
豆漿都正常,豆味都幾濃
2019-06-05
$56 (Lunch)
2019-06-07 764 views
本人有時需要係荔景出沒工作午餐又唔想落葵芳呢間魚蛋粉面鋪就係我既必然之選幾點去都好多人最好真係1:00前到達鋪頭唔算大好多時要等位我來到必叫四寶河個魚扎好食個肉丸好好食!!!佢地話個墨魚丸都好好食好足料可惜我麻麻地墨魚丸呢排有通菜就叫多個腐乳通菜再叫多杯豆漿咁就48嫁喇今時今日食碗粉面都呢個價喇😥四寶河好食唔在講通菜都係靚野幼身少少既水蕹唔老好嫰又脆口好好食(係嫌佢份量少左d)荔景呢個美食荒漠好彩有佢係到咋🥰
本人有時需要係荔景出沒工作

鋪頭唔算大
好多時要等位

我來到必叫四寶河
個魚扎好食
個肉丸好好食!!!
佢地話個墨魚丸都好好食好足料

四寶河好食唔在講
通菜都係靚野
幼身少少既水蕹
唔老好嫰又脆口
好好食(係嫌佢份量少左d)

荔景呢個美食荒漠好彩有佢係到咋🥰
  • 通菜
2019-05-22 618 views
今日要上大陸做嘢😉,驚塞車所以預鬆咗啲時間過關🙈,點知今日交通又幾暢順喎,難得一見!見仲有啲時間淨,就去咗附近啲粉麵店食碗粉先~~~😆😆呢間鋪頭嘅選擇都幾多,價錢由三十蚊至四十幾蚊,算係正常價嘅!👍🏻👍🏻我又想食魚蛋又想食墨丸又想食貢丸!😂😂😂之後問咗阿姐話紫菜四寶就包晒呢三樣,仲有一寶係魚皮餃!咁我就揀呢個啦!麵底就揀咗米線,唔使另外加錢!👍🏻👍🏻每款丸都有2粒,份量真係幾多,$36呢個價錢真係算係咁,不過味道就好一般喇!個湯底淡如無味,紫菜就一餅嘢咁,唔係散散哋嘅質感........丸類就正常,但唔似係自家製,應該都係攞貨嘅,魚蛋就好少少~~~

紫菜四寶米線
2018-12-11 854 views
老婆病左,就買左個粥比佢拎去彭福公園食,拎個保溫瓶去買,店員都無覺得我地麻煩,超合作,所以就算粥拎到去公園都仲係暖笠笠,既保溫又環保,一舉兩得。食物就幫襯左佢地好多年,粥黎講真係好好食
食物就幫襯左佢地好多年,粥黎講真係好好食
2018-12-11
TakeAway
$33 (Lunch)
2018-08-16 834 views
就算幾中意食茶記都會有食到悶的一次 所以今次去左食粉麵 兩個人叫左一碗雲吞麵 牛筋麵 咸肉糉 油菜 豆漿 total$100都唔洗 仲要好飽雲吞麵有4粒雲吞 雖然唔係新鮮蝦 但都唔會有雪味蝦肉亦唔會好梅 每粒雲吞仲有兩隻蝦牛筋麵差唔多有七八舊牛筋 望落好似得幾舊 但食極都仲有牛筋軟硬度適中 只要輕輕一咬就ok 但又唔會軟到一夾就爛 但唯獨湯底偏咸 之前食過牛腩 情況都差唔多 都有好多舊但湯底偏咸整體尼講都唔錯 麵的份量好多 價錢合理 可以再去

牛筋麵差唔多有七八舊牛筋 望落好似得幾舊 但食極都仲有

整體尼講都唔錯 麵的份量好多 價錢合理 可以再去

2018-08-15
2018-03-10 903 views
潮興䇄立上水多年 當然有原因啦!!水準多年依舊好 生意興隆~~~晚市時間8pm 座無虛席 好彩好快有位小編最愛系呢度10pm起嘅即拉腸粉可惜 未夠10pm wo😢😢 今日轉戰粉麵 下次先食粥啦咁!!!!!1️⃣ 牛筋麵 $31望落唔大碗 其實好大碗😂😂😂女人系要補補骨腿軟嫁啦😌😌😌不得不讚呢度嘅牛筋 炆得好淋 好入味不過好淋嘅同時 亦有牛筋嘅煙un咬口 岩岩好2️⃣ 牛雜河 $31老媽子 都舉起手指公 👍🏻3️⃣ 炸魚皮 $18炸得金黃香脆 落湯個下有砰砰砰砰聲音😻😻不過如果有細碟少少就好 太多😂😂熱氣
潮興䇄立上水多年 當然有原因啦!!
水準多年依舊好 生意興隆~~~

晚市時間8pm 座無虛席 好彩好快有位
小編最愛系呢度10pm起嘅即拉腸粉
可惜 未夠10pm wo😢😢
今日轉戰粉麵 下次先食粥啦咁!!!!!

1️⃣ 牛筋麵 $31

3️⃣ 炸魚皮 $18
炸得金黃香脆 落湯個下有砰砰砰砰聲音😻😻
不過如果有細碟少少就好 太多😂😂熱氣

2017-05-19 1443 views
今晚一家人都夜返屋企,阿媽趕唔切煮飯,一家人就出左去食飯。我地念住簡簡單單去茶餐廳食飯就算,見到呢間潮興都好多人幫襯,就入咗去。侍應D服務態度very goooood!!(可能係有兩個大人坐喺我隔離卦)我叫左個$28既魚片腩汁湯河。腩汁一D牛肉味都冇,落左好多“師傅”,同清湯冇乜分別。不過魚片都幾彈牙,爽口,不錯不錯。胃口大既好似我咁,食兩碗都夠曬飽,一碗就七成飽。我阿妹就叫左個$38沙爹牛肉撈麵。 雖然我知道嗰兜係沙爹汁,但係睇落去都有啲似厠所嘅……望落去食慾大減。我阿妹話啲幼麵好大陣鹼水味,啲清湯好鹹。跟住我地叫左個通菜,腐乳擺側邊,腐乳甜甜地,都幾好食。佢D服務態度不錯,環境都幾舒服, 但係味道就唔係咁好。如果只求飽肚嘅話,我非常建議大家去。

啲清湯好鹹。

跟住我地叫左個通菜,腐乳擺側邊,腐乳甜甜地,都幾好食。

2017-05-19
2016-09-29 1758 views
宵夜時段特別想食熱騰騰嘅粉麵,於是就一行四人揸車去上水食宵夜啦~~~嚟到餐廳,真係連宵夜都旺場,仲要好多小食都已經賣晒,咁我哋就叫咗個牛腩拼牛筋麵,貢丸墨魚丸麵,沙嗲牛肉麵同個炸雞翼。平心而論,餐廳嘅食物都冇咩特別,宵夜只求有碗熱辣辣又係湯嘅嘢落肚就已經好滿足,炸雞翼都一樣。但係有一樣嘢係比倒好大好大嘅驚喜比我哋,就係個沙嗲!!沙嗲牛肉麵嘅沙嗲,個沙嗲係分開一個碗仔上,沙嗲無論係色、香、味都一流,將佢加入去麵度,完全係帶住碗麵完勝,可以的話,我真係想同老闆買走個完勝沙嗲!!!!
2016-09-06
2016-06-13 1679 views
潮興旺係附近唯一係夜晚十一點仲開門既潮州粉麵乍,獨市無選擇。炸兩,味道硬係怪怪地既?應該係甜醬味道怪。腸粉皮唔夠滑,仲有點粉口帶黏,認真麻麻地,我頂硬上都只係食到 3 份 1 就要放棄喇 ﹗又要掉左去,好浪費呢 ﹗腐乳通菜走油,係我最愛既水通呀,每年都夏天幾個月有得食。翠綠有光澤,鮮甜爽嫩,烚得剛好勁多水份,沾上大量腐乳醬大注大注食,好味道 ﹗蠔油生菜走油,十幾蚊碟生菜既份量係咪細左少少呢?趙到索索聲,聽得到的爽嫩。非常水潤,但菜甜味欠棒,唔難食。蠔油偏甜而嗆,什麼牌子來的?蠔油芥蘭,質地粗糙,雖然有大量水份,但沒半點菜甜味,失望。淨瘦腩雜走蔥,滷水汁偏甜,味道一般啦,沒有驚喜。牛雜均香甜味美,有質數。牛膀棉棉、金錢肚彈彈、牛腸滑滑,滿意。瘦牛腩雖鬆化,不過有點乾鞋,味道合格的。本來諗住淨係食瘦腩,但見到有食客食緊牛雜,個樣仲好似食得好好滋味,忍唔住併多樣試試。嘩 ﹗師傅真有心又客氣呢,加料炮製 ﹗腩雜加膠套炆好味一點嗎?我食之前已兜過一輪望清楚先食,都睇漏眼發現唔到。食到最尾先見到,太遲了 ﹗心理上硬係有點唔多舒服,陰功。淨水餃雲吞走蔥,吞雲餡好多肥豬肉喎,味道略咸又濃,而且一咬即散

淨水餃雲吞走蔥,吞雲餡好多肥豬肉喎,味道略咸又濃,而且一咬即散,不夠實淨。食左咁多次都係菜芯底,依次係生菜底,不過又係得幾條囉。淨水餃牛肉走蔥,水餃,足料結實,包得外形飽滿美觀脹卜卜,有木耳、豬肉、蝦仁,混在一起好味道。牛肉,我一直諗住會係鮮牛架喎,依家變左沙嗲牛肉,搞到成個湯底都好甜啊,味道怪怪的,牛肉又乸到腍劈劈。

淨魚蛋牛丸走蔥,有幾條菜心底喎,真慷慨。大埔富園買外賣有勁多菜底架,最少有半份。牛丸,估您唔到優質貨喎,大大粒爽滑又富彈性,牛味特濃,每趙一咬都充滿肉汁,唔錯唔錯。

淨蛋片走蔥,意料之外難得有水準,微彈而泛著咸香,少許鮮魚味,食得過。不過最好食既魚蛋都係大埔,正呀。紫菜魚蛋牛丸走蔥,幸好無淨紫菜湯那麼甜,今次正常咸香又有海藻味道。

淨魚蛋鯪魚球走蔥,真係冥頑不靈,都話走蔥咯,係都要洒蔥呢。好鍾意潮興旺鯪魚球質感實淨結實,鯪魚味特濃,最衰間中有點細骨呢,要食得小心一點。魚蛋,意料之外難得有水準,微彈而泛著咸香,少許鮮魚味,食得過。

牛腩撈麵走蔥,牛腩結實有咬口,無渣而質感滑,炆得入味,不過不失,肥膏又唔係話真係過份地多,合格。牛雜撈麵走蔥,幼麵份量勁多呢,可以撈好多好多辣椒油食,好開心啊 ﹗堅多麵底一定飽 ﹗麵質烚得還可以,略彈無鹼水味。但係個蠔油真係調得太甜喇,有種好膩既感覺。想搵辣椒油平衡一下,但辣油不香不辣,完全幫唔到手。

炸魚皮,普通中的普通炸魚皮,脆卜卜但咸味陰沉,香口不足,外購的嗎?炸雞中翼,天堂的味道,那有這麼可口的炸雞中翼呢 ﹗炸得皮脆肉嫩,外皮金黃香脆,裡面肉質保持嫩滑水潤。炸得肥嘟嘟非常吸引,一咬爆汁,味道還帶點點南乳味啊,轉眼 5 隻消滅。

鹽焗雞麵走蔥,好耐之前見到鹽焗雞麵已經覺得好奇、有趣,好想食。依幾舊咸雞真係幾咸下,嗆喉又霸道,浸湯都只能免強吞下,奇怪地肉質十分滑溜啊。麵就正常的爽彈合格,沾上辣油帶上湯汁啜啜啜,還可以。

酸辣肥牛米線走蔥,您地真係打算貫徹始終永不走蔥嗎?我都話走蔥咯,激鬼死 ﹗美女同事推介潮興旺米線,米線堅係嚥韌彈牙喎,有別於一般腍劈劈又粉口既米線,米香還非常突出添。湯底味道都還可以,沒什麼驚喜之處,對我黎講甜了一點點,我要更酸更辣更濃 ﹗肉醬香甜、平價薄薄肥牛味濃鞋而有嚼勁,過得去。本想要碟即拉叉燒腸粉食,誰知即拉腸要十點後,現時只有齋腸供應。又唔係即拉齋腸,唔要啦 ﹗

炸兩
蠔油芥蘭
淨蛋片走蔥
2013-12-22
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
  • 牛丸
  • 牛雜
2016-03-14 1232 views
搬左黎上水一個月左右,依然人生路不熟,連邊度有麵檔都未知,都唔知點搵食好﹗發現有間潮興旺,今次試依間,試第 3 間係上水既麵家,第 1 次幫襯,先由基本開始。蠔油菜芯走油,不過不失啦,無渣微爽,略厭未夠清甜囉。雖然未至於話有渣,但都幾老吓喎,粗糙又唔夠鮮甜,麻麻地。蠔油生菜走油,點解小得咁緊要架?得幾片菜葉,生菜非常清甜喎,真係好好味,比菜芯好,係我預計之外呢﹗偏甜蠔油配上多上生菜,味道剛好 balance,爽爽的大啖大啖地嘴饞。腐乳生菜走油,我明明係想食腐乳通菜架,唔知仲咩鬼叫錯左生菜。腐乳咸中帶微辣,特別得黎又好味。淨牛腩走蔥,雖然眼見肥膏一舊舊,食落唔算太肥,可以接受。滷水牛腩浸得夠入味,偏甜,炆得夠腍而鬆化,質量大份滿意,抵食!好過豐泰牛雜多倍,仲有生菜底呢。 紫菜湯走蔥,嘩 ﹗咁大碗既?我食開都只係飯碗咁大架喎。味道怪怪的,點解咁甜既?我要咸既紫菜湯喎,唔難食。淨牛丸魚蛋走蔥,仲有幾條菜芯送添。牛丸,估唔到爽彈多汁,牛味香濃,高質。魚蛋輕度富彈性而白滑,淡淡魚味,合格。淨水餃走蔥,真係勁大隻呀﹗連我個血盤大口都唔能夠成粒啪,要分兩啖食,Good ﹗蝦肉鮮爽、豬肉味香濃有嚼勁,

淨水餃走蔥,真係勁大隻呀﹗連我個血盤大口都唔能夠成粒啪,要分兩啖食,Good ﹗蝦肉鮮爽、豬肉味香濃有嚼勁,整體質感實淨而外皮滑溜。

淨雲吞墨魚丸走蔥,試過好多間麵店包括潮興旺,大家既墨魚丸都係非常粉口喎,質感同味道都好假。不鮮不甜不彈。雲呑就幾味,跟水餃不相伯仲,蝦爽而豬肉味香甜,肥豬肉不多不肥膩,結實有咬口。

淨蛋片走蔥,有幾棵菜芯跟埋,真好﹗最初諗住淨魚蛋,老闆娘問一問,咁就轉蛋片試吓啦。落左小小辣椒油落湯度,忍唔住飲晒添,香辣湯底好味呀!蛋片均微彈有魚味,唔會腍劈劈,滿意。

今晚抵受唔住魔鬼之橋既誘惑,走左去幫襯無牌小販。原諗住操左 3 粒鐘,食少少野就算架啦,點知被邪惡天橋吸住左﹗買完鹽焗雞髀同生菜魚肉,仲要食多串咖哩魚蛋,救命呀 ﹗我仲想食銀針粉、碗仔翅、滷水雞髀、炸三寶、炸豬大腸呀 ﹗忍忍忍。
蠔油菜芯走油
淨雲吞墨魚丸走蔥
淨蛋片走蔥
2013-06-06
Waiting Time
20 Minutes (Delivery)
腐乳生菜走油
淨水餃走蔥