2015-01-05 783 views
話不多說,食評係咁:陳皮牛肉燒賣 - 淡淡陳皮、牛肉味,粉(麵粉啩)味太重,仲差過街邊嘅魚肉燒賣汕頭安蝦九菜粿 - 呢個唔錯,粿面層煎得好脆,裡面嘅韮菜同肉我覺得比例好合適蠔皇叉燒包 - OK,無乜特別九皇原隻鮮蝦刮腸 - 呢個最出事,韮皇、蝦同腸係完全分別(即唔係蝦同韮皇包喺腸皮裡面),腸...係黐埋晒一PAT,蝦好重雪味,韮菜亦都好明顯係OVER COOK三層桂花糕 - 呢個個味好淡,不過尚算OK台式手抓餅 - 呢個都幾好食,質感似印度薄餅,個味似咸薄罉一口鬆糕仔 - 呢個難食到,連阿姐都話好難食 (佢見我埋單事,唯獨淨低呢個點心喺度無食未食晒)豆沙芝麻軟慈 - 都幾好食,香口嘢,缺點係裡面豆沙太少啦,成塊嘢杯墊咁大,豆沙得個五蚊咁細 TOTAL: $201.0
話不多說,食評係咁:

蠔皇叉燒包 - OK,無乜特別

三層桂花糕 - 呢個個味好淡,不過尚算OK
台式手抓餅 - 呢個都幾好食,質感似印度薄餅,個味似咸薄罉

TOTAL: $201.0

2015-01-03
10 Minutes (Dine In)
$100.5 (Lunch)
2014-09-10 1506 views
大時大節都咁多空位就知⋯但因為心急唔想等位,於是照入去一試!簡單講下叫左兩潮一客的食評:兩道潮式菜:炸雙棗、凍食黃花魚炸雙棗-做法賣相都唔似正宗,味道一般,粉多過料,無蝦肉的鮮味,亦唔彈牙;另一棗係長條形,但食唔出係乜,蟹肉?凍食黃花魚-魚味唔夠鮮,但比雙棗味道好,不過黃豆醬太鹹,吊唔起魚鮮味之外,仲蓋過了僅有的少少魚味,不過呢道錯已係是夜最好,整體不過不失。一道客家菜:鹽焗雞非常鹹,雖然鹽焗一定鹹,但鹹都有分死鹹定鹹香,絕對不是後者。由於夠曬味,唔駛再點佢嘅醬料。至於雞味,當然欠奉。不打算再來了。

簡單講下叫左兩潮一客的食評:

兩道潮式菜:炸雙棗、凍食黃花魚

一道客家菜:鹽焗雞

不打算再來了。
2014-08-27 1062 views
星期日同屋企出去飲茶,嚟親潮客飲茶都要提早半個鐘嚟呢度排隊,因為真係都幾多人。同其他茶樓比,潮客既鋪面真係好細。嚟呢度,芋頭糕細必食之選,真細好大舊芋頭係入面。不過水晶包舊衰死甜,太普通。炸南瓜餅認真唔錯,皮炸得脆卜卜既,又唔會太甜。
2014-06-15 1332 views
是夜與家人一起到鑽石山吃潮州菜慶祝父親節,爸爸點了烚烏頭烏頭,魚肉質夠實鮮美, 響螺蟲草豬湯味略咸,潮式蠔仔粥夠足料唯水太多,金銀蛋炒蜆菜蛋菜多,冬菇花膠扣鵝掌夠入味,五花腩肉片切得夠薄,唯燒鵝片骨較大斬件不夠細難放入口。
2014-03-03 2139 views
親戚飯局, 一行十人相約喺荷里活廣場聚首 ^^ 因為遲咗訂枱, 除咗呢度, 其他酒樓已爆滿… 我哋就即管試一試啦! 雖然呢度嘅格局冇其他酒樓咁華麗, 但座位都算幾舒適~ 我哋今晚點咗以下菜式:今晚嘅菜式, 整體都不錯! 當中以潮式鹵水拼盆, 沙律盞炸黃金蝦丸 & 頭抽珍菌煎龍利最為出色 ^o^ 鹵水拼盆款式夠多, 份量夠大, 而且鹵得好入味, 係一個好好嘅開胃菜~ 炸蝦丸好彈牙, 一食就知唔係凍肉鋪貨式, 而且一啲都唔油膩, 令人食到停唔到口! 龍利煎得皮脆肉滑, 配埋伴碟嘅菇菇一齊食, 惹味非常^^呢度嘅環境雖然唔係好靜, 但坐得都幾舒適~ 味道好價錢又平, 好適合一大班親戚朋友搞活動, 作為聚腳地!!
潮式鹵水拼盆

潮式鹵水拼盆
沙律盞炸黃金蝦丸
頭抽珍菌煎龍利
2014-01-01 1765 views
媽媽突然之間打黎叫我同公公婆婆一齊去荷里活廣場食飯,老人家無耐性唔鍾意等位,所以拿拿聲搵餐廳訂枱,荷里活廣場無乜中菜可以揀,所以揀左呢間潮州野。卤水拼盤 - 應該係今晚最好味既餸...所有材料都好入味,特別係豆腐!芙蓉蛋白海皇粒 - 本身無乜味,要加醋先有味道...海鮮燴菜? (唔記得咩名) - 都係無味...咸菜咸肉炒飯 - 本來諗住都會好咸,點知都係無味!海參鵝掌煲 - 算吧啦...食完餐飯唯有諗呢間係有營食肆,唔識合我呢d濃味人啦
卥水拼盤
芙蓉蛋白海皇粒
芙蓉蛋白海皇粒 - 本身無乜味,要加醋先有味道...
海鮮燴菜? (唔記得咩名) - 都係無味...
咸菜咸肉炒飯
咸菜咸肉炒飯 - 本來諗住都會好咸,點知都係無味!
芙蓉蛋白海皇粒
海參鵝掌煲 - 算吧啦...

食完餐飯唯有諗呢間係有營食肆,唔識合我呢d濃味人啦

2013-12-21
卥水拼盤
2013-12-12 1074 views
是晚食潮州菜,呢間也不錯,價錢公道又不用久候,坐位寬敞,上菜快招待欣勤。點菜有鵝肉拼豬耳,豬耳爽口,鵝肉有肉不會多骨。舂菜排骨,這個味道反淡了點,春菜很林。沙薑雞,雞算瘦點,肥膏不多,好吖,味道剛好。晚上8點半後入坐更部份6折,抵食^_^
2013-12-10
  • 鵝肉拼豬耳
2013-09-12 1044 views
早上的荷里活廣場真的好寧靜,除了人少之外,原來有很多食肆都沒有做早市的,因為我不熟悉這個廣場都不知道在哪裡吃早餐好﹖而友人從另一方過來和我集合後便說在那邊看到有兩間酒樓,既然大家都無頭緒那就去飲早茶吧。酒樓營業時間是九點,我們不久便入來了所以見到只有數個食茶客在進餐,經理帶我們去最入面的位置,將我們和靠門口位置的那班茶客分開,在其他酒樓正常做法多數是將大家圍在同一位置方便服務,所以他的安排實在鮮有。全場只有一個經理在做事,其他店員在我們前方的枱面開大食會中,又點心又豬腳薑,直到九點半後才施施然開工去,原來這裡的員工福利那樣好的啊﹖XD看看價錢牌和點心紙覺得好熟口熟面,再看分店記錄原來我之前有幫襯過其上水分店呢。假日的飲茶價錢當然不會平,於是點數個點心就算了。所有點心於下單後需要等十數分鐘才有,相信是即叫即蒸了吧。蛾姐蒸鮮蝦粉果$23.8每一隻都漲卜卜,有別卡其他食開的扁平版,原來內有的蝦肉是又多又大粒的,鮮蝦肉爽身不梅淋,配有菜粒和莞茜,再有少少肥豬肉粒令油汁增加,很好吃。個人都幾鐘意食陳村粉,但很多時都是配排骨,而我不喜歡太油淋淋,所以對於這裡的雞粒菇絲蒸陳村粉$17.8很有興趣了。

蛾姐蒸鮮蝦粉果
個人都幾鐘意食陳村粉,但很多時都是配排骨,而我不喜歡太油淋淋,所以對於這裡的雞粒菇絲蒸陳村粉$17.8很有興趣了。雞粒和炸菜絲份量有不少,鹹鹹香香的,就正如平時食開的炸菜肉絲米。

至於陳村粉疊起了幾層,這味兒攤凍就不好吃了,幸好這裡的蒸點心的確熱燙得很,食到尾的陳村粉都沒有乾硬過。(打評時看相片才知道原來寫的是菇絲,但實物是炸菜絲呢。)
時常吃到的家鄉蒸釀茄子$23.8都是配用豉汁,這裡都一樣,不過個人鐘意不沾汁食的。釀上的鯪魚肉份量實在厚大,茄子沒有炸到乾淨淨及過份油膩,現在是外層帶脆脆感而入面的瓜肉仍是軟滑滑多汁。
全紙最平的兩個點心納入為優點,鮮蝦炸雲吞$13.8姍姍來遲,估計師傅在十點後才開工吧,只因看到炸物是一批一批在十點後出現的。每一件都包有大蝦肉,內餡有點汁入口不會感到乾涸,外面的脆皮吃時發出卡滋卡滋的聲響,極度夠脆﹗
唯一甜點是一口鬆糕仔$13.8,色水是深啡帶黃,我形容是鬆糕和馬拉糕的混合版,因為有馬拉糕的味道加鬆糕的極煙韌質感,不過甜度比馬拉糕為低,還可以的啦。

因為今早不是太肚餓所以吃了五樣點心都好飽了(平時邊夠我食呀...XD)。差不多十點後食客陸陸續續前來,瞬間滿座,熱鬧非常。
2013-09-08
$58 (Breakfast)
蛾姐蒸鮮蝦粉果
2013-08-12 861 views
最曉食爸生日,他想到潮客晚膳。鹵水併盤,不俗!肉質稔,且入味。豆腐也充滿足夠鹵水味。蠔餅也是一貫固有的水準。每次最曉食都愛看那些在蠔餅中央跳舞的木魚碎。蠔餅的邊都是脆脆的。味道也一貫的好,蠔也算多。熱哄哄的。魚蛋粗麵,除了魚蛋外,內有一些柴魚。魚蛋不會太腥,算是彈牙。柴魚偏硬。有很多的芽菜。味道不會差。咖哩牛腩配饅頭,這是最曉食是夜最喜歡的。咖哩味濃,只有微辣的程度。所有食材也入味,有洋蔥,牛腩牛筋和薯仔。饅頭是麥的,甜甜的,帶點口感。暖暖的饅頭,淨吃也覺得好吃。伴咖哩汁更好吃。甜甜的饅頭完全吸收了咖哩汁,很滿足的!最後,點了兩個甜品。杏仁茶,濃濃的味道,也是一貫的水準。內裡有小量蓮子。熱的杏仁茶,暖進心內。第二樣甜品,是最曉食愛的芋泥。上面鋪著幾粒白果。芋泥很滑,而且有足夠芋頭味,甜入心扉。
最曉食爸生日,他想到潮客晚膳。
鹵水併盤
鹵水併盤,不俗!
肉質稔,且入味。
豆腐也充滿足夠鹵水味。
蠔餅
蠔餅也是一貫固有的水準。
每次最曉食都愛看那些在蠔餅中央跳舞的木魚碎。
蠔餅的邊都是脆脆的。
味道也一貫的好,蠔也算多。
熱哄哄的。
魚蛋粗麵
魚蛋粗麵,除了魚蛋外,內有一些柴魚。
魚蛋不會太腥,算是彈牙。柴魚偏硬。
有很多的芽菜。
味道不會差。
咖哩牛腩配饅頭
咖哩牛腩配饅頭,這是最曉食是夜最喜歡的。
咖哩味濃,只有微辣的程度。
所有食材也入味,有洋蔥,牛腩牛筋和薯仔。
饅頭是麥的,甜甜的,帶點口感。
暖暖的饅頭,淨吃也覺得好吃。
伴咖哩汁更好吃。
甜甜的饅頭完全吸收了咖哩汁,很滿足的!

最後,點了兩個甜品
杏仁茶
杏仁茶,濃濃的味道,也是一貫的水準。
內裡有小量蓮子。
熱的杏仁茶,暖進心內。
芋泥
第二樣甜品,是最曉食愛的芋泥。
上面鋪著幾粒白果。
芋泥很滑,而且有足夠芋頭味,甜入心扉。
2013-08-09
鹵水併盤
蠔餅
咖哩牛腩配饅頭
芋泥
2013-08-03 528 views
去到叫咗鮑魚大包、叉燒刮腸、蕃茄腐皮卷、牛肉燒賣、滷水鵝片、腐乳通菜。大包係d包多過d肉,話明鮑魚,但成舊包得一塊鮑魚菇。腐皮卷鞋又d。原來刮腸係一堆腸粉黏埋一舊,跟住上面舖一層料。待應好有責任心。d茶水滾茶靚。值得一去!
。大包係d包多過d肉,話明鮑魚,但成舊包得一塊鮑魚菇
。腐皮卷鞋又d。原來刮腸係一堆腸粉黏埋一舊
,跟住上面舖一層料。待應好有責任心
。d茶水滾茶靚。值得一去
2013-08-03
10 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
2013-07-23 628 views
難得假日喝早茶,擇個地方喝茶後可shopping又方便泊車,故選擇在荷里活廣場嘅潮客開餐。生煎包唔太油膩仲幾香口;炸雲吞脆卜卜,但無乜涵;碗仔翅好似係十幾大洋咋,但竟然有竹笙,都ok;其餘都不過不失,除紅豆芝麻軟磁外……此軟磁經香煎後,啲油多到你唔信我唯有用紙巾吸走軟磁上嘅油先吃,挾起兩塊軟磁後,隻碟竟然仲有成一氹油(估計有1至2茶匙)
2013-07-21
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$102 (Breakfast)
2013-06-11 354 views
潮客店內環境一般,細枱連枱布都無,今次安座位置更有滴水問題。凍烏頭:肥美度及魚香中規中矩。梅菜扣肉:扣肉不算肥,口感當然欠一點油潤鬆軟,但更健康,整件連皮吃也無妨,味道不錯。梅菜夠入味,好吃。滷水鵝片:鵝片偏向瘦身,入味,富鵝香。魚腐浸時蔬:魚腐白滑彈牙,(莧菜)時蔬夠綠嫩。家鄉炒魚麵:鑊底清潔未夠仔細,有微量鑊屎落在魚麵上。魚麵彈牙度一般,幸而芽菜等爽口配料補足了口感。

凍烏頭:肥美度及魚香中規中矩。
凍烏頭
梅菜扣肉
滷水鵝片:鵝片偏向瘦身,入味,富鵝香。
滷水鵝片
魚腐浸時蔬:魚腐白滑彈牙,(莧菜)時蔬夠綠嫩。
魚腐浸時蔬
家鄉炒魚麵
[9/6/2013; Sun]

2013-06-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
魚腐浸時蔬
2013-04-23 498 views
星期天的荷里活廣場真係一次比一次多人, 其中一個原因是它正試走高檔同遊客路線, 趕走了住在附近的客人. 四圍金舖錶行, 連食肆都排長龍. 如果唔係想飲茶真係唔會選擇這裡!經過一輪商議後, 決定去人流最少的潮客飲茶. 晚上的潮客氣氛很好, 食物又多元化. 這次是第一次到潮客飲早茶. 潮式點心拼盤點心拼盤在另一家酒樓吃過, 都是粉果, 糯米卷等, 跟這份潮州式拼盤差不多. 其中一款甜點是類似雞屎藤物體. 紅豆做的水晶糕甜點在第一輪空肚吃有點怪, 覺得甜食應該是放在整餐飯最後~而鬆軟馬拉糕, 多餡粉果, 百吃不厭的糯米卷就好好味~一客$18, 覺得有點貴, 而且不算好吃又太雜, 不會再點. 炸雲吞小妹對錦滷雲吞類情有獨鍾, 每次飲茶看到類似炸物除非太過熱氣, 否則一定在名單之內.這客有餡雲吞一客三件, 油膩非常. 沒有平常炸雲吞的鹼水味, 沾甜酸醬食.像玫瑰花的金黃色雲吞, 裡面有彈牙蝦肉及豬肉, 已經好少吃到炸雲吞有餡. 蝦餃可選兩隻或四隻, 理念不錯呢~蝦餃不比大酒樓遜色, 皮很薄但不算飽滿, 蝦肉不夠彈牙, 也有一點筍絲. 炆牛筋炆牛腩嫌太肉, 炆牛筋口感很好. 牛筋好淋好入味, 足

潮式點心拼盤
而鬆軟馬拉糕, 多餡粉果, 百吃不厭的糯米卷就好好味~
炸雲吞
蝦餃
可選兩隻或四隻, 理念不錯呢~
炆牛筋
炆牛腩嫌太肉, 炆牛筋口感很好. 牛筋好淋好入味, 足料不會整碗是汁.
有些牛筋還黏住肉, 比牛肚好味.
陳村粉
吃開的陳村粉都排骨放面, 這是第一次炸菜肉絲面呢, 是潮州style嗎?
小妹覺得排骨的豆豉汁跟厚厚的陳村粉是最夾味, 而炸菜肉絲本身不出味, 沒有肉汁滲入粉裡, 好乾.
陳村粉太厚似蒸膠粉, 痴得太實.

整體味道是不錯的, 價錢合理加上服務態度很好. 而且沒有"熟人能先進場"的不文明規條, 等了15分鐘可以入去了.
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2013-02-07 121 views
星期日2:00幾同阿媽黎到呢間酒樓, 不過就冇下午茶優惠, 食正價~等左5分鐘, 終於有位, 居然比張4人卡位我地, 坐得舒服~2個人叫左5碟點心1. 炸云吞 - 好脆, 但不夠熱2. 手刮牛肉腸- - 幾特別, 同一般食既牛腸做法唔一樣, d牛肉唔係比腸彫粉包住, 但好好食, 同埋夠熱, 係即叩即整~~3. 上湯小蘢包 - 都好味, 但皮厚左少少~4. 釀豆腐 - 味道一般5. 木桶豆腐花 - 叫既原因係佢個木桶吸引,剛好2個人份量, 豆花好滑, 但唔夠熱~~~

2個人叫左5碟點心

1. 炸云吞 - 好脆, 但不夠熱
3. 上湯小蘢包 - 都好味, 但皮厚左少少~
4. 釀豆腐 - 味道一般
, 但唔夠熱
~~~
2013-02-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2012-01-31 72 views
往親戚家拜年後,一起往這兒吃晚飯。因是假期關係,整個荷李活廣場的食肆,無論內外,都是人頭湧湧,我們足足等了接近半小時才能入內。原來這店舖地方都幾大,裝修陳設則與一般的酒樓大同小異。我們一行七人,叫來六道小菜。1)「客家鹽焗雞」(半隻)($98):味道偏淡,完全吃不出鹽焗味,要靠沙薑醬搭夠。2)「翡翠龍井蝦仁」($88):雖然見到有茶葉在內,但吃不出多少茶葉的味道,幸好蝦仁醃得還算可以。3)「芙蓉蛋白海皇粒」($78):較清淡的一道菜,以蛋白、蝦仁、魚肉、帶子粒、崧子仁等作材料的這道菜式味道尚佳。4)「XO醬野菌炒花枝蚌仁」($98):以XO醬爆炒之後,鑊氣頗足,花枝、珊瑚蚌、什菌、蜜糖豆等都頗夠味,是這晚較佳的一道菜式。5)「士多啤梨骨」($78):士多啤梨味是有的,不過只流於表面,失敗。6)「海參鵝掌煲」($148):又是另一失敗之作,海參炆得不夠腍,與鵝掌、冬菇等配料一樣炆得完全未夠入味,竟要收 $148,實在不值得。這間「潮客」的食物水準,可是未能令人滿意呢!
往親戚家拜年後,一起往這兒吃晚飯。
客家鹽焗雞

翡翠龍井蝦仁(前)、芙蓉蛋白海皇粒(後)
XO醬野菌炒花枝蚌仁
士多啤梨骨
海參鵝掌煲
這間「潮客」的食物水準,可是未能令人滿意呢
Other Info. : 這頓晚飯因是親戚做東,不用付鈔。若計人頭的話,每位一百,不算很貴,但不太值得。
Type of Meal
Dinner