第2次食Cafe Siam,今次決定要寫翻篇食評表揚一下佢!😆我響app到book枱,夜晚時間有8折。今次我係星期六夜晚去,客人唔係好多,店員安排位置都係隔左一張一張枱咁,疫情下感覺上食得放心啲!👍🏻👍🏻👍🏻今次order左冬陰功雞湯啦同原個椰子焗飯。💯😋冬陰功雞湯佢帶酸辣味,屬於開胃之選外,裹面有好多菇同雞肉,飲完係可以好飽的😆 另外佢裏面啲香料亦都非常之多,所以味道係好夠,有泰國嘅風味。但略嫌有少少鹹,鍾意食龍尾啲嘅朋友就應該會好喜歡!👍🏻😋原個椰子焗飯呢個椰子焗飯,我俾100分!無論份量定味道都好出色!💯 佢可以選擇配雞豬牛肉或者蔬菜。我今次選擇咗蔬菜,令佢飯內嘅椰子汁嘅味道更加之突出,椰子汁香味帶少少甜,平衡翻冬陰功湯嘅鹹。😋😋😋 見到有好多客人都order魚,下次再encore可以試埋個魚! 8折左之後價錢我覺得完全超出所值,大家都可以用Eatigo book位😆。

今次order左冬陰功雞湯啦同原個椰子焗飯。💯

😋冬陰功雞湯
但略嫌有少少鹹,鍾意食龍尾啲嘅朋友就應該會好喜歡!👍🏻
冬陰功雞湯

😋原個椰子焗飯
椰子焗飯

2020-11-21
冬陰功雞湯
椰子焗飯
2020-10-27 1072 views
環境同食物都唔錯,但係服務態度真係差咗好多。未食完就趕著上甜品同收碟,根本好多檯冇客等。Lunch時段兩杯青檸梳打收費$96,被指出仲不肯認,要指返menu價錢先肯改。差勁👎🏻
因為呢間餐廳係香港米芝蓮推薦過既,所以今晚同2個朋友黎一試😀地方闊落,枱與枱之間既距離都好足夠傾計好舒服👍🏻我地order左燒豬頸肉,好似蜜汁叉燒😂幾好味!又淋又易咬,完全無豬既酥味👍🏻另外仲有生菜包,味道正常,無乜驚喜仲叫左必點既金邊粉!特別之處係個蛋巢,令到成碟餸好靚👍🏻最正既係燒魚!我地要左南薑椰汁湯底!好好味!個湯底好香椰味得黎又有d冬陰公味,魚肉都好味!少骨,推薦!👍🏻
地方闊落,枱與枱之間既距離都好足夠
傾計好舒服👍🏻
另外仲有生菜包,味道正常,無乜驚喜
仲叫左必點既金邊粉!特別之處係個蛋巢,令到成碟餸好靚👍🏻
2020-10-03
  • 泰式燒鱸魚
  • 泰式炒金邊粉包蛋
2020-08-09 2027 views
Love at first bite話說前排同朋友講起好想去泰國 但因為疫情關係 都唯有忍一忍所以我同朋友去左食泰國菜 望梅止渴下先見到Café Siam係eatigo有discount 咁就梗係即刻book位去食啦今次我地一行6個人去食 點左爐魚 豬頸肉 金邊粉 苳蔭公…等重點推介:爐魚: 佢勁足料 係原條咁上 同埋有好香濃既椰奶味 再帶有小小微辣 而且條魚都好新鮮金邊粉: Café Siam既 金邊粉同其他唔同 佢係有蛋網係金邊粉既上面 岩哂Foodie 去打卡 同埋佢甜甜酸酸好開胃Remark:用Eatigo  Book Café Siam 有額外Discount優惠Location: LKF, CentralPrice (10 is expensive): 6.5/10Yummy (10 is delicious): 7/10
Love at first bite

話說前排同朋友講起好想去泰國 但因為疫情關係 都唯有忍一忍

所以我同朋友去左食泰國菜 望梅止渴下先

重點推介:

Remark:

Location: LKF, Central
Yummy (10 is delicious): 7/10
2020-04-08 2986 views
Fantastic food ! Great staff ! Comfortable and feel like home ! I have plenty favorite dish here and highly recommend to try ; 1. Banana blossoms salad with chicken 2. Tomyum soup3. Dice beef with fresh peppercorns 4. Spicy pepper prawn 5. Cabbage sprouts
2. Tomyum soup
4. Spicy pepper prawn
5. Cabbage sprouts

2020-03-12 1871 views
Central 中環 • Cafe Siam📍中環德己立街21號The Plaza 2-3樓首先,餐廳只有一個侍應,故我和朋友到達時無暇安置座位。而前菜木瓜沙律太生同太辣😐主食點了泰式炒大蝦金邊粉包蛋 🦐 賣相不錯,但食落只有甜味,不香口。甜品椰汁西米露太過膠,整體又貴又唔好味,頗失望😢所謂米芝蓮卻連普通泰國餐廳都比不上,當食個環境啦今次。➰👅 味道:🌟👀 環境:🌟🌟🌟👩🏼‍🍳 服務:🌟💰 抵食:🌟
Central 中環 • Cafe Siam
📍中環德己立街21號The Plaza 2-3樓

👅 味道:🌟
👀 環境:🌟🌟🌟
👩🏼‍🍳 服務:🌟
💰 抵食:🌟
2020-02-21 1609 views
同一大班親戚來,每次家庭聚會都好難揀地點,但呢間泰國菜有大大張圓枱,地方闊落好坐,唔會背貼背,auntie uncle都好like👍🏼。成晚叫咗好多野食,最好食係咖喱炒蟹,蟹肉夠新鮮,咖喱又夠惹味,叫多咗碟薄餅點咖喱汁食。另外一提係泰式烤魚賣相好正,auntie們即刻舉起手機打卡,個南薑椰奶湯底好好味!😋佢地招牌嘅pad thai同椰汁焗飯都好適合打卡😂。味道仲好有水準,pad thai好夠鑊氣,焗飯好香椰汁味又唔太漏!整體食物同服務都唔錯,價錢有少少貴,但有米芝連推介同地點係中環來講都算合理,重點係可以一大班慢慢坐傾下計,咁就值回票價!🥳

咖喱炒生猛大肉蟹
泰式烤魚(南薑椰奶湯烏頭)
泰式炒大蝦金邊粉包蛋
椰汁焗飯
咖喱炒生猛大肉蟹
泰式烤魚(南薑椰奶湯烏頭)
泰式炒大蝦金邊粉包蛋
椰汁焗飯
  • 泰式炒金邊粉包蛋
  • 泰式燒鱸魚
2020-02-21 1013 views
朋友係附近工作,介紹我嚟食呢間米芝連泰菜。雖然係正蘭桂坊,但平時行過都唔察覺,原來要搭𨋢上樓,上到去都幾多人,不過等一陣好快就有位。一坐底就有蝦片,配埋個辣醬好開胃!之後點左個炸蝦餅,外脆內軟,熱辣辣鍾意食羊嘅我發現呢度有泰式燒羊扒!呢道餸竟然無乜人推介,簡直係滄海遺珠!羊味香得嚟唔騷,燒得剛剛好,加埋個泰式醬超夾!雖然呢度水要收$8,但叫sparkling water都一樣只係$8,一大支兩個人share飲超抵!

黃金蝦餅

泰式燒羊扒

2020-02-18
黃金蝦餅
泰式燒羊扒
  • 炸蝦餅
2020-01-30 904 views
今日同朋友一齊去食set lunch,好似好多選擇但我地叫左幾個唔同既菜出黎個汁都好似一樣😟 全部都紅紅地個甜酸蝦就似咕嚕肉但用蝦完全冇鮮味,而咖哩雞既雞係雞胸質地好似白烚咁🙁就連甜品的椰汁糕都又硬又冇椰香味😔 這裡連水也沒有,要比8蚊先可以有杯平時餐廳就咁都會比的水,如果這裡的食物質素ok,那可以接受,但這裡的食物是不值這個價錢!
2020-01-30 433 views
個朋友想食泰國菜,又見呢到有咁多個like就試吓。新春優惠買三送一,於是我哋三個人食四個餐。我哋食咗一個泰式酸辣甜蝦,一個泰式炒金邊粉,一個馬莎文咖喱雞,同埋一份泰式腰果炒雞柳。碟酸甜蝦只有四隻細嘅蝦仔,其餘嘅都係配菜包括三色椒、菠蘿同洋蔥等...這碟菜收我$138 ! 兩碟雞的食味都正常,但雞件便老到不行!飲品需另收費,只是一杯水也需要收取$8。甜品是椰汁西米糕,口感不滑又硬...總括而言,價錢貴,品質一般,不值。
個朋友想食泰國菜,又見呢到有咁多個like就試吓。
新春優惠買三送一,於是我哋三個人食四個餐。
兩碟雞的食味都正常,但雞件便老到不行!
飲品需另收費,只是一杯水也需要收取$8。
甜品是椰汁西米糕,口感不滑又硬...
總括而言,價錢貴,品質一般,不值。

2020-01-23 373 views
三個人相約平日係cafe siam食左個午餐,三個人全部一致認為呢間價錢貴兼食物質素唔好。重點:馬沙文咖哩配白飯- 啲雞肉煮到好”鞋”, 薯仔煮得唔夠Pad thai- 味道偏甜,唔夠熱泰式甜酸蝦球配白飯- 味道似咕嚕蝦球,仲要得4粒蝦球但收港幣138元最慘係個甜品(椰汁西米糕)- 大菜糕質地既椰汁糕真係第一次食,西米又散出黎飲品都唔好,本人就無叫飲品,不過同行朋友話佢叫既碟豆花青檸梳打好淡無乜味。呢個一般既午餐仲要連水都收$8唉.......!
重點:
馬沙文咖哩配白飯- 啲雞肉煮到好”鞋”, 薯仔煮得唔夠
Pad thai- 味道偏甜,唔夠熱

唉.......!
2019-12-24 345 views
聖誕前夕,上網睇吓有什麼Offer? 見到有50%off,仲要係蘭桂坊裏面,同女友兩個去試一試⋯⋯細細間舖,氣氛很好👍🏻可惜沙律清潔度有問題🤨⋯⋯我們叫了冬陰公湯,青木瓜沙律,南瓜+🦐紅咖喱🍛,兩個椰青,找數$347⋯⋯食到最後一啖沙律,我咬到一些沙石,而我朋友都嚇了一跳,「咯」一聲好大聲,我吐出一粒約2mm的🌑沙石,那裏燈光很暗淡,真係食咗乜嘢都唔知!其實啲木瓜好好食,有啲乾魚仔好脆,可惜木瓜少啲,紅咖喱又太甜,冬陰公辣得很利害😅🔥🥵⋯⋯關於那粒沙石,侍應話同廚房講,對他們的清潔度我有保留😌
2019-11-29 394 views
今次唔係第一次去呢間餐廳, 呢間餐廳啲嘢過得去呀,水準保持住, 不過呢一間嘅飲品唔得, 本身佢午餐冇包飲品,要分開叫嘅, 我同同事交換食,所以試咗好多款, 佢份量都算大嘅, 我叫咗泰式蛋包金邊粉, 濕炒河, 腰果沙嗲雞肉, 佢個午餐有甜品,係一件椰汁糕, 頭盤可以揀木瓜沙律,少少辣,或者蔬菜湯,蔬菜湯係玉子豆腐木耳紹菜, 侍應唔足夠,所以可能要等好耐,但係嘢食嚟得快嘅, 叫咗泰式奶茶、青檸梳打及凍檸茶, 基本上三款都唔太好飲
2019-11-03 299 views
很久沒吃過泰國菜,所以上星期跟同事來這裡吃 Lunch。餐廳挺多人的,幾乎滿座,不過不用排隊。Lunch Menu 選擇是有幾款的,但是有部份的前菜,主菜和飲料都是要加錢的。而且 水也是要加錢的。上菜很慢,等了差不多20分鐘才上前菜。Papaya Salad 淡而無味。金邊粉 只有甜味。同事點的 Green Curry Chicken, Curry 的味道正常,但是雞非常 老。甜品 椰汁糕 也沒有什麼味道。吃完後一點滿足感都沒有。
很久沒吃過泰國菜,所以上星期跟同事來這裡吃 Lunch。

餐廳挺多人的,幾乎滿座,不過不用排隊。

上菜很慢,等了差不多20分鐘才上前菜。
Papaya Salad 淡而無味。

金邊粉 只有甜味。

甜品 椰汁糕 也沒有什麼味道。

吃完後一點滿足感都沒有。
2019-10-19 358 views
朋友約食飯,選擇了這間泰國餐廳,喜歡吃泰菜的我,都是第一次幫襯。餐廳地方不大,檯與檯之間有點迫,坐滿人時也很嘈雜,傾計有點吃力。可能是週末晚市兼位處於蘭桂芳關係,餐廳生意很好!我們點了「燒豬頸肉拌酸子醬」,好味,醬汁和傳統的很不同,很特別!也點了「香葉炒肉碎(牛肉)」,依個辣到「阿媽都唔認得」!!!我見隔離檯也點了這個,聽到她們也說很辣!!!還點了「泰式炒金邊粉包蛋」,味道偏甜,都是和傳統的不一樣。我們每人也點了「泰式奶茶」,味道都是和傳統的泰式奶茶有點不一樣!最後,以「南瓜布甸」作結,味道普通。總的來說,這間泰國餐廳無論環境、食物也較新派,很適合年青人。

可能是週末晚市兼位處於蘭桂芳關係,餐廳生意很好!

還點了「泰式炒金邊粉包蛋」,味道偏甜,都是和傳統的不一樣。

最後,以「南瓜布甸」作結,味道普通。

2019-10-18