2019-10-05 732 views
【Pepe the frog🐸】呢間cafe主打2D/3D拉花咖啡☕️ 唔想飲咖啡,仲有其他飲品可選,包括抹茶牛奶🍵🍼、朱古力🍫等有好多唔同公仔選擇🥳 有怪獸公司毛毛、三眼仔、多啦A夢、minion、snoopy、熊本熊、龍貓、無臉男等。近期pepe係香港咁紅,店舖新推出pepe the frog青蛙🐸(需預約) 有好多唔同表情好真係好鬼馬😛 整得好似樣好cute呀😍完全唔捨得飲🙈無一款公仔啱你?唔緊要!咖啡店提供客製化拉花,客人只需預先時send圖比佢地,就可以擁有獨一無二嘅拉花飲品🤩 生日🎂、記念日💑呢啲日子就岩哂,整比對方實會好surprise😝👏🏻-【卡邦尼扁意粉🍝】HKD105卡邦尼意粉🍝感覺上比其他地方食到嘅失色啲,味道整體冇太大分別,主要係醬汁太少,令到意粉唔夠濃味,唔夠creamy。-【黑松露雜菌意大利麵🍝】HKD110同樣都係比較硬身有𡁻口嘅扁意粉,不過依款就做得唔錯👍🏻未食已經聞到好香黑松露味。將底下嘅醬汁撈勻,配埋雜菌🍄一齊食,感覺唔油膩之餘,仲滿口都充斥住濃烈嘅黑松露味🤩
【Pepe the frog🐸】

【卡邦尼扁意粉🍝】HKD105

【黑松露雜菌意大利麵🍝】HKD110
2019-09-28 555 views
一日前致電訂枱,即時confirm了booking。book 了7:30pm , 5:00 pm 打黎話今晚包左場,要取消我的booking職員話係因為我11:00 am冇聽到電話,所以通知唔到我(冇留voice message) 今晚係928,係朋友生日,朋友想支持黃色食店依家距離佢生日飯仲有兩個鐘,點算好?
一日前致電訂枱,即時confirm了booking。

今晚係928,係朋友生日,朋友想支持黃色食店

依家距離佢生日飯仲有兩個鐘,點算好?
2019-09-28
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-09-25 488 views
之前喺附近食野經過過呢度門口覺得好有feel好舒服當時已經決定要搵日黎坐吓~.鋪頭入面燈光柔和背景音樂都令人放鬆自在不過就偏大聲左少少有好幾次要讀唇先知朋友講緊乜🤣.入正題,講野食!.甜甜酸酸幾開胃雞翼大小適中,唔係營養不良縮水雞粒車厘茄整到兔仔咁,好有心思❤️黑松露忌廉味道香濃,啲汁均勻沾滿每一條意粉兩個女仔分黎食啱啱好不過要快啲食,凍左痴埋一舊會唔好食🤣重頭戲黎啦!登登!!!係pepe呀~~~Green tea latte黎講,佢係屬於偏濃少甜諗住佢係走偶像路線,所以本身冇好高期望,結果有驚喜☺️.食物質素、環境同服務我地都係滿意嘅不過唔知係我地理解得唔好定點樣我地以為book左枱就等於reserved左,點知最後計左我地係walk-in,結果pepe要$85,有啲失落🙁
之前喺附近食野經過過呢度門口
覺得好有feel好舒服
當時已經決定要搵日黎坐吓~
鋪頭入面燈光柔和
背景音樂都令人放鬆自在
不過就偏大聲左少少
有好幾次要讀唇先知朋友講緊乜🤣
入正題,講野食!
buffalo  wings

甜甜酸酸幾開胃
雞翼大小適中,唔係營養不良縮水雞
粒車厘茄整到兔仔咁,好有心思❤️

Mushroom  and  asparagus  spaghetti in  black  truffle  cream  sauce

黑松露忌廉味道香濃,啲汁均勻沾滿每一條意粉
兩個女仔分黎食啱啱好
不過要快啲食,凍左痴埋一舊會唔好食🤣

pepe  green  tea  latte

重頭戲黎啦!登登!!!
係pepe呀~~~
Green tea latte黎講,佢係屬於偏濃少甜
諗住佢係走偶像路線,所以本身冇好高期望,結果有驚喜☺️
食物質素、環境同服務我地都係滿意嘅
不過唔知係我地理解得唔好定點樣
2019-09-22
buffalo  wings
pepe  green  tea  latte
2019-09-19 424 views
話說呢就俾佢個PEPE拉花吸引咗,咁就約埋啲朋友一齊嚟試。一入到去就見到一家大細嘅pepe公仔,好jeng!即刻變港女瘋狂影相。薯條好食,其他唔錯。重點係我朋友留咗個USB係餐廳,而餐廳竟然打返電話比佢,媽呀好sweet🤘🏻☺️
話說呢就俾佢個PEPE拉花吸引咗,咁就約埋啲朋友一齊嚟試。
薯條好食,其他唔錯。
2019-09-12
Type of Meal
Dinner
  • 黑松露薯條
2019-09-14 505 views
無咩準備下又即日用 Openrice 訂座系統 book 左呢間餐廳,原因係為左佢呢個特別造型飲品,不過反而係食物好有驚喜,全部都好高質素!首先要講呢個 Classic Eggs Benedict $148一碟有2件,個蛋真係流心既,即係佢個時間控制得啱啱好,小人好鐘意呢個菜式,試過好多間都有唔同感受,呢間係整得最岩口味,配上煙三文魚同埋特色醬汁,味道唔會太鹹,好好食!Linguine Cabonara $105意粉睇落好似好少但係係我嘅錯,因為食咗兩啖先醒起未影相...個意粉又係好食,唔會太硬亦都唔會太淋味道亦都夠,啲醬汁唔會痴口。French Fries with Black Truffle Sauce $58價錢唔貴,薯條新鮮炸好脆,個黑松露醬汁幾好唔會太濃。Sesame Latte $60本身想叫 Coffee Latte 嘅但係佢聽錯咗芝麻味 Latte,味道唔錯幾好飲,不過隻無面男...就唔係好似...應該話有佢既個人風格Matcha Latte $52Er...就係 Matcha Latte 咁囉,哈哈哈!但呢個就好似 PePe Frog 既。Red Velvet Cak

Classic Eggs Benedict
一碟有2件,個蛋真係流心既,即係佢個時間控制得啱啱好,
配上煙三文魚同埋特色醬汁,味道唔會太鹹,好好食!

Linguine Cabonara $105
Linguine Cabonara

French Fries
價錢唔貴,薯條新鮮炸好脆,個黑松露醬汁幾好唔會太濃。

Sesame Latte $60
Sesame Latte

Matcha Latte $52
Matcha Latte

Red Velvet Cake $58
味道不錯,但我本身唔太鐘意食cream,所以只係食哂啲蛋糕。
而因為當日係小人生日,所以佢地都寫左 Happy Birthday 上去開心下,拎住影左好耐相但無影單獨照,wahahaha!!

本身訂座入到去佢係比左 Bar枱位,後黎有人走左我地就轉左去 Window Seat,
但無論係邊一個位,都係無咩冷氣咁...本身就熱到一個點既我都係不斷有流汗無停過...
但員工們都係好友善,食物都真係好好食!我會冬天再黎架!等我啊~
2019-08-24
French Fries
Sesame Latte
Matcha Latte
2019-09-12 287 views
大大推薦這家的today’s pasta. 今天的today’s pasta是白汁硯肉扁意粉,若你喜歡硬質地比較有口感的意粉,扁意粉是必選! 廚師十分有心機,把食物set得美美的。 侍應姐姐也很有禮貌及細心,時不時留意我們是否有需要。說回食物方面,我們還叫了classic egg benedict 味道不錯,底下的面包是我不喜歡的硬面包,但因個人口味我朋友還是十分喜歡 圖可見,三文魚十分新鮮、醬汁搭配滿分💯,整體來說是一道清新的菜式。店舖細但不窄,坐得很舒服單簡卻又優質的晚餐祝你也用餐愉快
單簡卻又優質的晚餐
祝你也用餐愉快
Pepe咖啡
2019-09-12
Pepe咖啡
2019-09-11 263 views
2019年9月8日。銅鑼灣。雨。雖然喺銅鑼灣打滾多年,但希雲街係呢一兩年先知有咁多嘢食呢日跟住個黃色嘅list嚟到呢間咖啡店門面唔係特別起眼,但入到去就內有乾坤成個裝修風格係工業風,水吧同出餐位個頂用咗大量酒樽裝飾座位安排都好有心思有望街嘅窗口位~有角落嘅磚牆打卡位~中間仲有一張長木枱(一塊過長木)~咖啡店嘅唔同角落有唔同嘅寫意食物都意想到咁出色!All Day Breakfast,$138豐盛嘅All Day Breakfast黑松露炒蛋,個蛋啱啱熟,所以好軟綿綿,黑松露味亦好香濃烤過嘅車厘茄,烤完酸味更出,新鮮可口~牛油果配sourdough,牛油果份量一啲都唔吝嗇,有半個~我哋仲發現大家牛油果上面嘅調味料各有不同,我呢個紅色嘅粉係有少少辣嘅香料男朋友嗰份就係香草嘅香料~最最最令我驚喜嘅係個沙律!正確啲嚟講係個沙律汁,呢個沙律汁係我成世人食過最好味嘅沙律汁,沒有之一!酸味同鹹味平衡得天衣無縫~~~我係絶對會為咗個沙律汁再嚟食呢個All Day Breakfast,甚至拜師學藝(如果可以的話)Flat White,$40每日一杯靚咖啡係必需嘅~雖然呢度出名嘅係得意拉花咖啡但呢杯Fla
2019年9月8日。銅鑼灣。雨。
雖然喺銅鑼灣打滾多年,但希雲街係呢一兩年先知有咁多嘢食
呢日跟住個黃色嘅list嚟到呢間咖啡店
門面唔係特別起眼,但入到去就內有乾坤
成個裝修風格係工業風,水吧同出餐位個頂用咗大量酒樽裝飾
座位安排都好有心思
有望街嘅窗口位~
有角落嘅磚牆打卡位~
中間仲有一張長木枱(一塊過長木)~
咖啡店嘅唔同角落有唔同嘅寫意
食物都意想到咁出色!
All Day Breakfast

All Day Breakfast,$138
豐盛嘅All Day Breakfast
黑松露炒蛋,個蛋啱啱熟,所以好軟綿綿,黑松露味亦好香濃
烤過嘅車厘茄,烤完酸味更出,新鮮可口~
男朋友嗰份就係香草嘅香料~
最最最令我驚喜嘅係個沙律!
酸味同鹹味平衡得天衣無縫~~~
Flat White
Flat White,$40
每日一杯靚咖啡係必需嘅~
雖然呢度出名嘅係得意拉花咖啡
但呢杯Flat White都唔錯~
食完個All Day Breakfast,再嚟杯咖啡,啱啱好~
2019-09-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$178 (Lunch)
All Day Breakfast
Flat White
假日來銅鑼灣,朋友介紹來這間環境跟評價都不錯的Cafe R&C。坐下來看到Drink Menu眼花繚亂,因為實在有太多吸引的選擇了!Ice 3D Latte、e-baileys等通通都想試🙈但看到有Ginger Latte的間就決定要點這個!😆薑汁跟牛奶咖啡感覺特別搭,喜歡這種帶點微辣又甜甜的味道。不過,重點是可以跟店員Order畫咩公仔係咖啡上。看到這隻可愛又有點懶散的柴犬,心已被融化~💖💖💖😍
$200 (Lunch)
  • ginger latte
2019-09-06 159 views
飲品有 外貌有質素 😍🥰🥰明太子意粉好鹹 🤨就一般啦牛油果 🥑 系列都幾好食 新鮮 配搭既野食都好夾 黑松露炒蛋好味。值得一試 夠香夠滑 整體而言 都可以試一試店員態度良好
飲品有 外貌有質素 😍🥰🥰
明太子意粉好鹹 🤨
就一般啦

牛油果 🥑 系列都幾好食
新鮮 配搭既野食都好夾

黑松露炒蛋好味。
值得一試
夠香夠滑

整體而言 都可以試一試
店員態度良好
2019-09-06
2019-08-27 282 views
E 期大熱貼圖非Pepe 🐸莫屬。我們都喜歡PePe 關係,我地就相約黎左這間有可愛拉花嘅餐廳😍餐廳門口細細,門面係用木材黎裝飾,店內都多數用上原木☺️係深色有木紋果種❤️好似去左北歐嘅小木屋🤓係小店嘅關係坐位唔多。但都不需要等好耐。我地打開餐牌,更係要搵返Pepe出黎喇😝這杯係Green tea latte ❤️上面有Pepe 嘅拉花😍畫得好靚,放左好耐先捨得飲😭飲落唔算太多咖啡味,抹茶味較重😌我地仲點左雜菌黑松露意粉☺️好香嘅黑松露味🤤

我地仲點左雜菌黑松露意粉☺️好香嘅黑松露味🤤
2019-08-24
  • Green Tea Latte
2019-08-27 260 views
同男朋友拍拖半年,男朋友知道我中意pepe同埋peppa pig,所以搵咗呢間gimmick係可以客製咖啡圖案嘅cafe店。不過我形住呃like打卡嘅店,可能食物質素都麻麻,不過為影張靚相都開心嘅!2人叫咗:- 1 Coconut latte $50- 1 Matcha latte $52(not coffee)- 1 all in one combo $165(水牛雞翼,肉丸,炸蠔)- 1 香辣露荀蜆肉意粉 $98——————————————連埋+1服務費,總數:$365但唔知係咪我男朋友經OpenRice 訂位,埋單時候竟然有8折,所以最後係比咗$328先講打卡嘅咖啡☕️:^ Peppa pig圖案:滿分💯椰子拿鐵咖啡:椰子味較突出,所以偏甜,咖啡底偏重奶味,但我個人唔係好中意好似糖水嘅咖啡,所以中等。^pepe the frog圖案:💯+💯影相真係好開心💕抹茶拿鐵:無咖啡成分,最上層好濃同甘嘅抹茶苦味,底層嘅味就偏向似飲緊豆奶。但我中意似牛奶溝出黎嘅latte多啲,所以覺得呢杯嘅味道普通。講食物:^是日晚餐精選:香辣露荀蜆肉意粉好辣、乾身似炒意粉、硯肉好細碎、露荀無咩味我中意食有啲

2人叫咗:

^pepe the frog圖案:💯+💯影相真係好開心💕

講食物:
香辣露荀蜆肉意粉

^是日晚餐精選:香辣露荀蜆肉意粉

好辣、乾身似炒意粉、硯肉好細碎、露荀無咩味
我中意食有啲汁嘅意粉,所以佢唔好彩地不對我口味,我覺得唔好食。

All  in  one  combo
^小食拼盤
肉丸:個汁酸甜,有啲蕃茄味,肉丸配汁好食!
水牛雞翼:甜酸醬好開胃,雞翼永遠穩陣好食!
炸蠔:外皮酥脆,蠔亦感覺新鮮
整體最中意嘅就係呢個ALL IN ONE COMBO 😋

總言之,作為港女來打卡叫飲品係一流!我同男朋友入店嘅時候,坐滿女仔,但一個男仔係客人,所以好啱港女來!
食物質素都ok, 只係咁啱我叫中我唔中意食嘅野食而已,都推薦!

2019-08-26
Celebration
Anniversary
All  in  one  combo
星期六日想係銅鑼灣搵個地方坐下chill下,點知就揾左一間主打可愛風卡通咖啡,就嗌左杯Rose Latte,因為個人好喜歡Hello kitty,所以一打開menu就二話不說即刻嗌左😋第一次飲Rose味嘅Latte覺得好新奇,唔會因爲濃厚嘅咖啡味而搶左玫瑰香味,最緊要係可以打卡影相嘛果到嘅環境裝飾都好靚,主要係以木為主,好多女仔都專燈嚟影靚相架!但果到地方不算大,只有大確4至5張枱,所以如果假日嚟可能要排隊了,我地果日就無嗌到野食,但佢嘅野食種類唔算多,都係果啲All day breakfast同意粉。
Hello  kitty 玫瑰latte
$45 (Tea)
  • Rose Latte
2019-07-17 477 views
其實餐廳應該吾係主打甜品, 不過同男友行經想飲杯野食甜點,又吾想排隊,坐玻璃窗位又可以睇到車,吳打吳撞,先至會入左去😂😂😂鋪內裝修行工業風有格調。當日夜晚時間,餐廳得我同男友兩個,飲品同甜點要等約十五分鐘。始終即叫即做嘛,要奈心等候🙊。 凍朱古力略為不夠濃,cream 味道普通,不夠香濃 ,好多冰,不過外表完勝。 french toast 好好食!!外脆內軟,淡淡既奶香,加上香甜朱古力醬。 真係好正牙🤤🤤
其實餐廳應該吾係主打甜品
不過同男友行經想飲杯野食甜點,

鋪內裝修行工業風有格調。

french  toast
french  toast
嗰日去希雲街攞貨,見有啲肚餓又食下午茶,其實我住銅鑼灣幾十年,除咗附近丹麥嘅漢堡包幾好食之外我其實唔係好知有咩好好食?有時我內地嘅朋友仲會熟過我...講返正題,附近真係冇乜嘢好食,但我係有啲身痕,不能接受食cheap野,所以夾硬揀間Cafe食,依間野一入到去,好多文青喺度。侍應好Nice,我就問有冇下午茶餐,佢就好Nice回應說「無」。我記得我嗌左兩樣嘢都冇,後來就叫咗黑松露扁意粉,講真幾好食,唯一可以彈,收多一兩分鐘水,咁就Very Good。因為落枱時可以,但扁意粉會返水,留意吓就冇問題。杯嘢飲又係薄荷奶製品,幾好飲好特別,杯也很特別。但飲品容量較細,令本人不感受到快樂.可能呢間餐廳,都係以文青客人為主,我本身係粗人底,後學習文明,所以未必好適合我,但如果飲咖啡的話,我仍然會選擇他

🔹很适合聊天,聚会,看书,写稿的一家咖啡店。背景音乐很好听,人不多,就是食物制作速度有点太慢。但是有很可爱的拉花奶泡艺术咖啡。餐盘选项不多。🔸奶泡拉花咖啡:其实base还是蛮不错的,奶泡上来会舍不得喝,有喝多选择,也可以打印自己喜欢的图片。🔸意粉:虽然分量不多,但是酱汁均匀的沾满每一根面条,口感口味都很棒。🔸烟熏三文鱼沙拉:烟熏三文鱼很新鲜,沙拉酱汁好评。🔹人均100-150,环境10/10, 口味8/10,服务8/10。

🔸烟熏三文鱼沙拉:烟熏三文鱼很新鲜,沙拉酱汁好评。