🇭🇰 懲 罰 時 間....ヾ(๑╹◡╹)ノ”.日本芝麻咖啡(燕麥奶) $55推薦分數:◆◆◆◆◆貼心的小店讓客人可選用荳奶或燕麥奶~先談外觀,令人很賞心悅目,因為拉花也太可愛了吧(●°u°●)​ 打卡可說是一流(呵) 味道也很好,好像MATCHA LATTE一樣,都沒有咖啡的甘/醇味,很容易入口,比較大眾化(⊙v⊙) 不過沒有提神作用呢,就取捨一下~ 另外甜度剛好,奶味和芝麻味混和一起,很配襯,也沒有一方很搶味的~ 店內環境只有中間的大檯比較光亮,適合用電腦工作,但其他比較昏暗的地方也很適合和朋友相聚閒談(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 不論店員招待、環境和飲品都沒甚麼好挑(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
🇭🇰 懲 罰 時 間....ヾ(๑╹◡╹)ノ”

日本芝麻咖啡(燕麥奶) $55
推薦分數:◆◆◆◆◆
貼心的小店讓客人可選用荳奶或燕麥奶~

2019-12-02 533 views
今次係我第二次去 第一次去的時候其實也不算是一個好體驗 但因為知道它是黃店而且男朋友喜歡Pepe 知道它有Pepe拉花 所以就想說再給它一次機會 去支持一下吧畢竟前車可鑑 都冇打算吃正餐 order了兩杯飲品 一個肉丸和一個薯條肉丸一來到 咬了第一口 裡面係凍嘅 係未煮到入面嗰種凍 食到有冰味...... 然後等佢換一碟等左起碼15分鐘飲品就不過不失吧 不過好彩係我地有預訂 否則Pepe拉花walk in價要$85到我地食完叫埋單 等佢拎張單時 個staff冇啦啦拎住個點左蠟燭嘅蛋糕過黎 我地兩個呆左 同佢講話唔係我地 佢仲好似不太相信咁 check左一陣先話唔好意思搞錯左之後比張單我地 一睇....收左我地個蛋糕錢 最後又等一輪先取消返唉 真係好想支持佢 但係咁嗁service同質素又真係幫唔落....真係有待改善啦
今次係我第二次去 第一次去的時候其實也不算是一個好體驗
但因為知道它是黃店
然後等佢換一碟等左起碼15分鐘

之後比張單我地 一睇....收左我地個蛋糕錢
最後又等一輪先取消返

真係有待改善啦
2019-10-23
2019-11-28 379 views
朋友介紹來到這間餐廳,起初也沒有留意這間餐廳,因為店舖比較細,不太起眼。/我們訂了位,但去到都等了5-10分鐘左右。/走進去,餐廳不太大,座位一般,是木椅及木桌,並散發超級濃郁的香薰味。這麼強烈的香薰味有點影響進食,於是請求店員關掉香薰。/之後點了午餐及飲品。今次吃吞拿魚長通粉。上菜感到平平無奇,單一色調,但食落我覺得好味,完全沒有膩感,味道調得很好,夠入味,份量適中,把碟清光。飲品更加是驚喜。我點了烘焙茶牛奶,這款飲品是配上無臉男公仔。一上枱已經覺得「嘩,好靚呀!」飲落口超正,又滑又香。這間可以再來吃!

我們訂了位,但去到都等了5-10分鐘左右。

飲品更加是驚喜。
飲落口超正,又滑又香。

這間可以再來吃!
2019-11-27 304 views
知道有網上pepe 拉花咖啡☕️一直都好想試下趁住男友生日🎂畀個驚喜佢上網預訂了Pepe 拉花Latte,圖案拉得好靚望到都唔捨得飲。網上預訂$65即場加單$85建議可以先網上預訂時間❤️主菜:香辣三文魚義大利麵🍝及廚師推介
知道有網上pepe 拉花咖啡☕️
一直都好想試下

趁住男友生日🎂畀個驚喜佢

上網預訂了
Pepe 拉花Latte,圖案拉得好靚

望到都唔捨得飲。

網上預訂$65

愛心pepe  拉花Latte
檸檬蛋糕🍋🍰
香辣三文魚意粉🍝
2019-11-24 3327 views
黃店list上見到呢間cafe R&C所以專登黎幫襯,事前已經係openrice訂座。雖然book左可惜仍然棋差一著,唔知原來要預早book pepe拉花先有優惠價☹️walkin價要成$85,真心一句雖然佢係黃店不過唔值。介紹返先,pepe拉花咖啡有三隻味,分別係抹茶,芝麻同原味,如果想要呢款pepe就要叫抹茶味啦。抹茶味濃郁,因爲我冇搞勻飲到底有好多粉。甘味冇乜,我覺得偏甜。Grilled chickem avo linguine 燒雞肉加牛油果醬意粉。味道一般唔錯。Salmon and spinach risotto飯質唔會太硬啱我口味,不過醬汁唔夠稠唔夠creamy店內有幾隻pepe可以打卡相比起黃店,我更加覺得佢似pepe專門店☹️放左pepe公仔,拉花亦有pepe,可惜連儂postcard歌詞等通通不見。又令我諗返起淺黃同深黃餐廳,大家可以自行判斷鍾意淺定深多d。食完做返research,佢地ig post支持,後期有罷工,但係唔覺有捐星火。最誇張既係,門口竟然有個牌仔自行評定做黃店叫人懲罰,難免有點太hard sell。以後會更加仔細揀深色先行懲罰💛

Grilled chickem avo linguine
燒雞肉加牛油果醬意粉。味道一般唔錯。

Salmon and spinach risotto
飯質唔會太硬啱我口味,不過醬汁唔夠稠唔夠creamy

店內有幾隻pepe可以打卡

2019-11-09 463 views
我們一行四人,本應因是為了一杯咖啡而來。最後反而比食物味道吸引着。我們邊吃意大利粉邊讚賞其味道出色。兩款意大利粉,都帶有少許辣味,但仍然食到停唔到口。沙律菜很新鮮配合的醬料一絕再加上兩片意大利風乾火腿及一塊脆脆的多士相當出色。當然飲品亦沒有令人失望。每一款圖案都令想要,很難作出選擇。每款都另人開心和驚喜👍我們點了三個午餐,午餐價錢合理。而且店舖地點亦比想像中容易找得到,但座位不算多,建議先訂位。
我們點了三個午餐,午餐價錢合理。
$100 (Lunch)
  • Green Tea Latte
  • Rose  latte
2019-11-09 298 views
已經唔係第一次泥Cafe R&C喇,除左好多款拉花之外,都好鐘意佢張大木枱,係我未來屋企必備既家品!呢期仲出左PePe拉花,可惜要預訂,所以無得一試喇 咁就跟返自己口味泥嗌喇!我叫左杯 honey latte,加幾蚊轉 Oat Milk.. 要減肥 T.T 由於Halloween將近,brown仔都有南瓜相伴呀😍男朋友叫左杯 Hojicha Latte,一擺低既第一個反應就係 “好得意呀!” 千與千尋無面鬼既可愛和藹版好特別,飲完好開心!繼續支持小店!

呢期仲出左PePe拉花,可惜要預訂,所以無得一試喇
咁就跟返自己口味泥嗌喇!
Honey  Latte

Hojicha  Latte

好特別,飲完好開心!繼續支持小店!
2019-10-27
$50 (Tea)
Honey  Latte
Hojicha  Latte
2019-11-07 306 views
早聽聞這裏有pepe咖啡拉花特意趁友人生日來這店慶祝我們4個人店員安排了角落的沙發位給我們自成一角 重點是沙發上有pepe一家公仔 絕對係打卡熱點!我們一來就先點了pepe 咖啡以下是matcha咖啡 很可愛的拉花圖案友人點了個latte 圖案卻是截然不同的!味道也不錯!十分推薦這個Grilled Chicken Salad如果你喜歡濃味的salad!!salad sauce應該有很多黑醋很開胃Chicken更加係啖啖肉汁連多士也烤得剛剛好!Buffalo Wings的醬汁十分濃味個人不太喜歡覺得不是經典的buffalo wings味道然後我們叫了個1KG的青口真的很大份好像4人食都有點多重點是青口汁應該有一半都是白酒十分強烈的白酒味道而個人其實比較喜歡Garlic味重一點的青口朋友們都笑說食完應該會醉店員很好地放了一個大紙杯讓我們裝青口殼而且見滿了又會非常頻密地更換非常貼心叫了2個意大利粉以下圖片是Carbonara不是creamy的那種食下去不會太膩而且有很多煙肉!另一個意粉雖然沒有拍照但個人十分推介Smoked Salmon Avocado Penne!!!
早聽聞這裏有pepe咖啡拉花
特意趁友人生日來這店慶祝

我們一來就先點了pepe 咖啡
以下是matcha咖啡 很可愛的拉花圖案
PePe  Matcha  coffee

友人點了個latte 圖案卻是截然不同的!
味道也不錯!
PePe  Latte

salad sauce應該有很多黑醋很開胃
Chicken更加係啖啖肉汁
連多士也烤得剛剛好!

Buffalo Wings的醬汁十分濃味

重點是青口汁應該有一半都是白酒
朋友們都笑說食完應該會醉
店員很好地放了一個大紙杯讓我們裝青口殼
而且見滿了又會非常頻密地更換非常貼心

White  wine  mussels  pot  with  toast(1KG)

叫了2個意大利粉
以下圖片是Carbonara
不是creamy的那種食下去不會太膩而且有很多煙肉!
另一個意粉雖然沒有拍照但個人十分推介

PePe  Matcha  coffee
PePe  Latte
Linguine  Cabonara
2019-11-03 356 views
第一次同朋友黎慶祝生日,預早幾日訂左位, 餐廳仲話可以幫手喺甜品寫「Happy Birthday」。餐廳唔算大,得幾張枱,7:30pm 後都坐滿了。不過唔係太嘈,同朋友講野唔洗大嗌,環境舒服。我地4 個叫左3 樣野加甜品。最好食係Grilled Chicken Avo Penne, 覺得個sauce 應該真係佢地自己整,唔係買返黎個種。Grilled Chicken Salad 同 All-In-One Combo 都唔錯。價錢比其他同區餐廳平,約$100 一碟,飲品就較貴。埋單嘅時候,因為我地喺Open Rice 個 App 訂枱,仲有85 折。會再返黎食~
All  In  One  Combo
Grilled  Chicken  Avo  Penne
All  In  One  Combo
Grilled  Chicken  Avo  Penne
2019-11-03 186 views
☕️良心Cafe—銅鑼灣chill 下嘅地方,一打開Menu就會俾D拉花吸引住。Openrice 見到食滿$200就有八折優惠,今次叫左Iced 3D latte 同埋3D cappuccino,賣相一流,適合港女打下卡。—
☕️良心Cafe

2019-11-01 169 views
Happy Friday 既lunch想chill下,就揀左Cafe R&C。平日係有lunch menu,我就揀左A.既廚師推介(大蝦羅勒醬意粉好似係😂),意粉賣相都幾靚,蝦到有好多隻😍 我個人覺得好好味,有時好怕青醬會有陣草青味,但呢到無🙈而飲品方面叫左野食可以有50%off,點都要試下!其實佢選擇都幾多,唔飲得咖啡既人都可以揀latte,不過拉花圖案都會跟番menu🙈 我個人比較鍾意無面男而又想飲咖啡,所以我揀左sesame latte,加錢仲可以轉soy milk/ oat milk!拉花真係好出色!整體黎講,野食咖啡同環境都唔錯,會想再黎試其他咖啡!

整體黎講,野食咖啡同環境都唔錯,會想再黎試其他咖啡!
2019-10-31 187 views
平日補假行街走累了, 被這間店的門外的木裝飾吸引, 進去休息休息。 有別於悶爆的一色一樣咖啡店, 這家店用原木的裝潢, 開放式coffee bar, 淡黃的燈光, 長型原木枱, 令人不期然搖動身體的音樂, 坐滿來吹水的人, 很熱鬧。 跟我同桌的是台灣人, 他們不斷讚那杯凍焦糖咖啡, 可惜我已經叫了飲品, 如不就可以叫那款了輕鬆過了一會, 正
輕鬆過了一會, 正
Iced chocolate
Iced chocolate
2019-10-27 210 views
同朋友耐無見,想揾個靜d嘅cafe relax 下,又可以坐係度傾計🤓🤓 上openrice 睇到呢間Cafe唔錯,所以就同朋友諗住試吓😎😎初初都覺得啲嘢飲整到咁靚應該唔好飲🙈🙈🙈淨係可以用嚟打卡🤣🤣點知啲嘢食又好食,嘢飲除咗靚之外仲好好飲添!🤩🤩🤩雖然加咗糖,但係都唔算甜!成個環境好舒服,唔覺唔覺就同朋友傾左幾個鐘計🙈🙈雖然位置唔多,但我地兩點幾到嘅時候都仲有位😆😆如果有客人走,鍾意都可以轉梳化位,好舒服!一定會再返嚟幫襯!☺️☺️
點知啲嘢食又好食,嘢飲除咗靚之外仲好好飲添!🤩🤩🤩
雖然加咗糖,但係都唔算甜!
成個環境好舒服,唔覺唔覺就同朋友傾左幾個鐘計🙈🙈
雖然位置唔多,但我地兩點幾到嘅時候都仲有位😆😆
如果有客人走,鍾意都可以轉梳化位,好舒服!
一定會再返嚟幫襯!☺️☺️
以為訂枱就可以$65飲pepe啦 但原來要訂枱再備註飲pepe coffee先可以架 原價$85 同行朋友飲左抹茶pepe 佢話好濃 好好飲 Good job個杯係latte 都好好飲 好香其實佢仲有其他卡通人物架下次再去try try先😂
同行朋友飲左抹茶pepe 佢話好濃 好好飲
Good job個杯係latte 都好好飲 好香
其實佢仲有其他卡通人物架
下次再去try try先😂
pepe latte
pepe latte
2019-10-22 221 views
某日夜晚放左工後同朋友去左這間位於銅鑼灣希雲道的 Cafe. 店子雖小,但座位也舒適,店內提供一般西餐如意大利粉,all day breakfast, 不同種類的咖啡,店員服務周到,同朋友聚會吹水,一個很不錯的地方。