2016-07-21 823 views
响難波哥間有著美好回憶, 所以入黎一試... 但... 失 望... 🙈送錯餐 + 批碎落 如常奉客... (Um... 當時唔係食飯時間, 全場計埋我 都係得幾枱客, 人手好夠架𡃓, 黎啦 加啲熱誠啦, 人地好鍾意 muji 架嘛... 😞) 除咗個菠蘿蜜撻, 其他 🍫🍰 🍵 ☕️ 味道正常的~ 個菠蘿撻 🍍🍰 我真係唔識欣賞!!! (切開望落已嘛嘛地, 入口哥下... 我真係如圖 眼都凸埋... 😅) 冰冷得黎, 個貼菠蘿底嘅撻皮 up 濕咗... 濕 凍 up 林... 口感怪得很... 😑 梳蓮... 我浪費食物... 😭🙈

2016-07-15 654 views
朱古力蛋糕 (6/10)好濃郁的朱古力又不會過甜,喜歡。鬆餅 (6/10)原味和綠茶鬆餅,表面烘到有點脆,尤其推薦綠茶味的,味道十分足。抹茶latte (5/10)奶味偏重,但也不失抹茶的淡淡清新朱古力 (5/10)味夠但偏苦
朱古力蛋糕 (6/10)
好濃郁的朱古力又不會過甜,喜歡。

鬆餅 (6/10)

抹茶latte (5/10)
奶味偏重,但也不失抹茶的淡淡清新

朱古力 (5/10)
味夠但偏苦
2016-06-15 681 views
呢間無印餐廳基本上我一個月會黎1至2次,因為唔駛等位又好坐。今次叫了呢款九品季節料理,重點推介第二行左1的薯仔沙律,味道非常好,好開胃又飽肚。右下角的雞肉亦不錯,味道配得很好。 本人最唔愛吃紅菜頭,左下角的紅菜頭沙律令我對佢有返興趣。第二行加1的魚反而係最麻麻,較硬身但魚味都幾重。基本上佢地會間中轉下呢款季節料理,對於貪新鮮既我非常合適。份量都幾大同好飽,可以作為晚餐。

本人最唔愛吃紅菜頭,左下角的紅菜頭沙律令我對佢有返興趣。

第二行加1的魚反而係最麻麻,較硬身但魚味都幾重。

基本上佢地會間中轉下呢款季節料理,對於貪新鮮既我非常合適。

份量都幾大同好飽,可以作為晚餐。
2016-06-10
2016-06-04 624 views
It was hot and horrible so I went here for an iced tea.I got the iced earl grey tea which was nice and cooling because there were lots of icecubes in it.The earl grey was quite fragrant.Next time I will try the tofu burger.
2016-05-28 391 views
與好友晚餐,佢推薦呢間,店內簡潔,白色加淺木,店員比咗一張大枱其中一角,店員放低餐牌及暖水就走開!食物以日式同西式為主,揀好落單,店員提醒我蘑菇漢堡包要等10分鐘!結果等了20分鐘!店員有講唔好意思!(朋友食晒我都未有嘢食)和風醬汁大蘑菇漢堡包($98)賣相好靚,呢個唔係套餐,漢堡包唔大件,蘑菇煎得透,好多汁,煙韌咬落似肉質,又唔會膩口,加上火箭蔬菜爽脆,醬汁薄薄,唔會搶過蘑菇味道,麵包熱辣辣鬆軟,上面唔係芝麻,脹卜卜脆口,好特別!薯條熱到辣咀,外脆內軟,薯仔味重,灑上鹽微鹹,點茄汁好味,沙律雖然細份,青瓜加青椒味道清爽,加上火箭菜,沙律醬薄,唔會好酸!好好味!店員好有禮,上菜收碟都好斯文!不過店內冷氣太凍,個個都加衣!呢間好服務仲唔使加一!good!
與好友晚餐,佢推薦呢間,
店員好有禮,上菜收碟都好斯文!
不過店內冷氣太凍,個個都加衣!
呢間好服務仲唔使加一!good!
2016-04-10
2016-05-20 333 views
上星期閒逛了今期最HIT既灣仔利東街一帶餐廳及商店,覺得很有新鮮感,因有很多有實力的日本過江龍餐廳及商店在那裡插旗,感覺很良好,因為再不是一般了無新意的香港的連鎖式餐廳。但是,當天並沒有留在那裡進食,反而行上少少去了合和間無印Cafe食tea。當天選擇了一個比較有特色的漢堡,就是腐皮漢堡。店員介紹腐皮是選用本地名牌樹記既腐皮配上沙律醬及羅望子醬,而麵包就是用了自家既無印麵包,咁特別於是一試。第一次食樹記既腐皮,覺得很香豆味。塊腐皮煎得香脆,配上羅望子醬,味道酸酸甜甜,再加埋沙律菜及沙律醬很夾,自家焗既麵包很軟熟,整體配合很不錯。伴菜是炸粗薯,味道都幾香脆可口。有時食Burger不一定要食扒既,有創意起來,夾塊有質素既腐皮都很Match,一定會為這腐皮漢堡再來。
腐皮漢堡

當天選擇了一個比較有特色的漢堡,就是腐皮漢堡。

2016-05-07
Type of Meal
Tea
腐皮漢堡
2016-05-14 361 views
約了好友食飯,呢間唔使等位,食飯前在店內麵包店買早餐,麵包店貫切店風,簡約設計,地方光猛,因為已入夜,麵包款式唔多,揀好兩款去收銀比錢,店員爽手袋好比我!可以八達通比錢!呢個時候有8折優惠!蜂蜜蛋糕($35)正方形外形特別,可惜咬落太實,而且蜂蜜味太甜,味道太假,咬兩啖已經好膩!唔好味!$35唔抵!香腸法包($15)花圈形幾特別,酥皮麵包太韌,味道鹹,香腸又乾!唔好味!講真味道失望,雖然外形靚!
蜂蜜蛋糕
香腸法包
講真味道失望,雖然外形靚!
2016-05-13
TakeAway
$47 (Breakfast)
2016-04-23 1560 views
今天我放假,專登來到灣仔陪他落場時間。走了幾圈,最後決定去對面合和中心的無印cafe。寧靜、舒適,能夠放空一下。餐牌價錢不便宜...被這個9品料理吸引著。不過一個下午茶吃不了那麼多,還是叫了一個5品。配有十谷飯及紅菜頭湯。看來很豐富喔。冷盤點了由左至右:梅子醬汁雜菜厚燒玉子這個玉子燒味道覺得特別,比平常的多了一層梅子帶來的酸甜味,加埋雜菜嘅爽脆口感,上飯一流。粟米枝豆馬鈴薯蛋沙律這沙律要喜歡豆類的朋友才吃。枝豆同粟米幾甜,薯仔蛋蓉好綿,不錯的泥滑質感。炒雜菌配拳風乾蕃茄配了一小抉麵包,雜菌菇都酸味味,蕃茄無哂水份,香草味更濃。不油膩。 熱盤挑了士多啤梨醬汁豚肉及甜辣蕃茄鯖魚。鯖魚被染成微辣,好惹味的做法。蕃茄醬好食過焗豬扒個種,應該加了小辣椒,鯖魚煎得好香。豚肉採取了黑豚肉豬,彈口到不得了,內面仲係微粉紅,士多啤梨醬不會怪,好吃過金沙骨做法,個汁索到好稠,滋味!米飯混了多種谷物,可見的有紫米,紅米,小米。。煮得好淋好黏,食落口煙煙韌韌,又健康另外麵叫左份club sandwish, 送埋厚切薯條 鹽味重炸得脆,點埋茄汁不用多說三文治材料豐富,有生菜、火腿、蛋沙律、蕃茄,多汁,爽脆,加
今天我放假,專登來到灣仔陪他落場時間。
走了幾圈,最後決定去對面合和中心的無印cafe。
寧靜、舒適,能夠放空一下。
餐牌價錢不便宜...被這個9品料理吸引著。
不過一個下午茶吃不了那麼多,還是叫了一個5品。
配有十谷飯及紅菜頭湯。看來很豐富喔。
5品季節料理
冷盤點了
由左至右:
梅子醬汁雜菜厚燒玉子
粟米枝豆馬鈴薯蛋沙律
炒雜菌配拳風乾蕃茄
冷盤
熱盤挑了士多啤梨醬汁豚肉及甜辣蕃茄鯖魚。
H07 甜辣蕃茄烤鯖魚
H04 士多啤梨醬汁豚肉
十谷飯
Club sandwich
另外麵叫左份club sandwish, 送埋厚切薯條
鹽味重炸得脆,點埋茄汁不用多說

三文治材料豐富,有生菜、火腿、蛋沙律、蕃茄,多汁,爽脆,加埋香軟麵包
very fresh
環境好好,坐左2個鐘好舒適

2016-04-21
$112 (Tea)
5品季節料理
冷盤
H07 甜辣蕃茄烤鯖魚
H04 士多啤梨醬汁豚肉
Club sandwich
  • 五品季節料理
  • 十穀米
2016-04-20 482 views
番番下工都想去食甜點....見近近地..我自己走左過黎食件CAKE先再番工..哈一入到去..可能都1430喇...冇乜人...過哂食飯時間睇下個MENU之後我就嗌左個士多啤利卷蛋..-45蚊超讚好..切第一下...好軟綿綿..再食入面D CREAM好CREAMY呀....一D都唔膩,,同埋以為個cream會好偽甜..但反而又冇喎....講緊佢原來個士多啤利係原粒上架...值得推介呀呢個.....
番番下工都想去食甜點....
見近近地..我自己走左過黎食件CAKE先再番工..哈
一入到去..可能都1430喇...冇乜人...過哂食飯時間
睇下個MENU
之後我就嗌左個士多啤利卷蛋..-45蚊
士多啤利卷蛋..-45蚊
士多啤利卷蛋..-45蚊
超讚好..
切第一下...好軟綿綿..
再食入面D CREAM
好CREAMY呀....一D都唔膩,,
同埋以為個cream會好偽甜..但反而又冇喎....
講緊佢原來個士多啤利係原粒上架...
值得推介呀呢個.....
Other Info. : 本身以為佢就咁食一件cake要收加一... 到最後埋單先知唔洗.. 好開心呀
2016-04-13
2016-03-22 599 views
上次吃了Muji的麵包,這一次來試試cafe的部份,灣仔店內往店的盡頭走就是cafe,座位不算很多,午餐時間可能要等位。風格當然是貫徹無印風,用上木檯木椅,感覺十分休閒舒適。這次點的是三品料理套餐,包括2個冷盤1個熱盤、餐湯、白飯/十穀米/麵包 ($98),冷盤和熱盤各有9個選擇。烤雜菌配半風乾蕃茄(冷盤)烤雜菌很下飯,反而半風乾蕃茄沒有甚麼特別,整體味道不錯。和風雜菌汁厚燒玉子(冷盤)玉子份量不少,結實但有保持鬆軟,味道十分日式,而且雖然是冷盤,但卻不會太凍,是愛玉子人士的好選擇。蕃茄赤味噌燴牛肉(熱盤)主菜燴牛肉,用的是牛肋骨附近較柔軟的位置,燴得很腍,一點都不會韌,而且十分下飯,我很喜歡。總結:整體味道十分不錯,而且環境舒適,料理套餐選擇較多,而且有一些相對健康的菜色選擇。不過以午市套餐來說價錢稍貴,但亦屬合理水平(不設加一)。
三品料理套餐

風格當然是貫徹無印風,用上木檯木椅,感覺十分休閒舒適。

烤雜菌配半風乾蕃茄(冷盤)

烤雜菌很下飯,反而半風乾蕃茄沒有甚麼特別,整體味道不錯。

2016-03-10
$95 (Lunch)
三品料理套餐
  • 蕃茄赤味噌燴牛肉
  • 和風雜菌汁厚燒玉子
是午隨同事到訪了在合和中心的 Cafe&Meal MUJI。在此之前筆者也不察覺 MUJI 內設有餅店及餐廳。餐廳裝潢貫徹 MUJI 的簡約悠閒風格,用上淺色木系家具為主,感覺輕鬆舒適。午市套餐可從不同的冷盤及熱盤中自由拼湊出來,視乎所選菜式數量定價略有不同。上菜時店員會一次過端上整份飯餐,筆者要了一份四品料理套餐,内含冷熱盤各兩款,分別是黑醋汁南瓜黃豆沙律、芝麻醬汁昆布烤雞沙律、甜辣蕃茄烤鯖魚及黑醋醬豚肉。各款菜式小巧別緻,能增加大家食慾。除自選四品,套餐還包含餐湯及飯/包品。是日餐湯是豆乳雞肉腐竹湯,是一道和風味濃的湯品,味道有點似鹹版的腐竹雞蛋糖水。黑醋汁南瓜黃豆沙律的重點落在甜軟的南瓜上,黃豆及沙律菜對筆者而言只擔上綠葉角色。芝麻醬汁昆布烤雞沙律整體食味頗為「原始」,昆布菜蔬味道是主角,芝麻醬汁及烤雞味道反而不太明顯。甜辣蕃茄烤鯖魚一定要盡快品嚐,否則難免會有點魚腥味。配上的甜辣汁以蕃茄酸甜味道為主,辣感很輕,用以蘸點魚肉吃或多或少能減卻那份腥感。黑醋醬豚肉肉質鬆軟度合理,黑醋汁調較開胃,OK喇!主食講求健康要了一碗十穀米,纎維量高,整體口感比白飯硬身見質感。最後加 $25 多
豆乳雞肉腐竹湯
黑醋汁南瓜黃豆沙律
芝麻醬汁昆布烤雞沙律
甜辣蕃茄烤鯖魚
黑醋醬豚肉肉質鬆軟度合理,黑醋汁調較開胃,OK喇!
黑醋醬豚肉
十穀米
最後加 $25 多要一杯朱古力咖啡,朱古力與咖啡口味平衡,作為「甜點」也算不錯。
朱古力咖啡
[9/3/2016; Wed]

2016-03-09
$135 (Lunch)
2016-01-21 678 views
呢度都好近時代廣場,間店嘅裝修真係簡潔大方又環保,很有日本嘅風格,店裡邊嘅嘢都係細細份嘅,如果我好肚餓嘅時候都能食兩個套餐了,日式就係咁樣嘅風格。98可以選兩葷兩素,雞肉非常好食,醬汁濃郁雞肉入味又鮮嫩多汁,馬鈴薯沙律一般,玉子很嫩,一層層的咬落很過癮,另外一個都麻麻,不過沙律我覺得我選錯咗,朋友嘅蝦仁西藍花沙律好正,蝦仁同西蘭花都很爽脆,很開胃。套餐配嘅雜糧飯口感很好,而且健康吖,應該多食D雜糧飯嘅。抹茶雪糕不錯,抹茶味好濃,冰冰的滑滑的,抹茶味香香帶點微苦,飯後來一個就真的滿足了!
2016-01-17
Waiting Time
14 Minutes (Dine In)
2016-01-21 638 views
焦糖紫薯包包面有幾塊用焦糖烤過的紫薯,香脆可口,而包內都有紫薯,紫薯味濃厚!帶點焦糖,甜甜地! 宇治紅豆包麵包好鬆軟。包內超多紅豆,輕輕一咬,已經見到紅豆,紅豆好粉又不會太甜,甜度剛剛好!紅豆雖不多,但有濃郁的紅豆味!

焦糖紫薯包

宇治紅豆包

2016-01-18 748 views
是晚,友人相約飯聚。小妹一早於灣仔一帶溜達,走至煥然一新的利東街,竟遇上近日大熱的坤哥在唱歌,當然要駐足欣賞免費表演了!及後,去了合和中心的Muji遊蕩,包香處處,飢腸轆轆,忍不住買了兩個小麵包。黑芝麻麻糬$5圓碌碌的,小巧的骰,芝麻幼粒散佈表層。咬下去,外層質感既乾且韌,內裏密度高,未算十分軟綿煙韌,夾雜了黑芝麻原粒,芝麻味濃。開心果朱古力牛角包$16,拿在手裏,朱古力即融,挺狼狽的。開心果粒入口不太香脆,朱古力味偏苦,牛角包口感也較為乾硬,牛油香氣淡薄。
黑芝麻麻糬$5圓碌碌的,小巧的骰,芝麻幼粒散佈表層。
開心果朱古力牛角包$16,拿在手裏,朱古力即融,挺狼狽的。
2016-01-17
$21 (Tea)
2016-01-14 756 views
行山前的一餐~經過灣仔, 開業之今都未曾到過的MUJI CAFE吃午餐~是日午餐四品料理套餐:四品料理顧名思義, 可以配任何4款小食, 其中可選2款冷盤及2款熱盤, 另外套餐包括餐湯、及白米 / 十榖米 / 餐包今次選了:左上:赤味噌鮮枝竹沙律右上:和風雜菌芝士厚燒玉子左下:薯餅右下:黑醋醬豚肉餐湯:腐竹湯 (應該係)飯類:白飯赤味噌鮮枝竹沙律賣相很好, 以紅椒的紅, 菜的綠色來襯托出枝竹的素色。味道亦不會太淡, 有鮮枝竹的豆味。作為一個清淡的前菜十分吸引~和風雜菌芝士厚燒玉子方方正正的厚燒玉子, 內裡有芝士, 菇類, 味道清新。甜甜的玉子燒配上芝士, 慢慢感受玉子燒在口中融化, 輕輕咬著小塊的菇。甜甜的, 很易入口~薯餅用薯蓉製成的薯餅, 再把外層加炸漿炸成。外面香脆, 內裡香滑。一口咬下去, 薯蓉很快融化, 味道不太咸, 容易入口。因為薯餅不是用薯粒, 而是用薯蓉製成, 很容易讓人有種飽肚的感覺~黑醋醬豚肉就像糖醋排骨一樣, 汁是糖醋味, 但肉則變為豚肉。這是一個出色的改變, 每一口都是肉, 沒有骨頭。不用擔心沒有肉吃。豚肉亦鬆軟, 肉質不會很"結實", 很易入口。腐竹湯 (應該是

是日午餐
四品料理套餐:

今次選了:
左上:赤味噌鮮枝竹沙律
右上:和風雜菌芝士厚燒玉子
左下:薯餅
右下:黑醋醬豚肉
餐湯:腐竹湯 (應該係)
飯類:白飯

赤味噌鮮枝竹沙律

和風雜菌芝士厚燒玉子

薯餅

黑醋醬豚肉

。豚肉亦鬆軟, 肉質不會很"結實", 很易入口。

腐竹湯 (應該是的吧
!?)

湯是奶白色的, 內裡有腐竹, 一條條長條芋頭條 (或者是吧), 味道清淡, 像飲豆漿一樣。對注重健康的顧客來說, 這是一個不錯的例湯~
總括來說, 這裡的食物偏向簡單的輕食, 但足夠飽肚。而且款式亦有較多選擇, 多菜少肉, 偏向健康路線。對於經常吃肉的朋友亦可以初嚐健康之道
2016-01-02
Type of Meal