2025-08-02
之前嚟Café&Meal MUJI都係飲咖啡、食甜品,未試過食正餐,主因係覺得佢份量細、唔抵食。今次朋友提議嚟呢度晚餐,先有機會坐低正式用餐。點咗三品素食料理套餐,$88,自選2款冷盤、1款熱盤,再選配16穀飯 / 白飯/ 麵包 /鹽麴烤蔬菜。揀咗鹽麴烤蔬菜(小份),額外+$25點多1客大份。芝麻醬拌菠菜冬菇:冷盤;做法非常簡單,完全可自家複製,味淡,無特色;菠菜自身唔夠鮮味,喺缺乏醬汁助力下,食落好寡,唔推介羅馬蕃茄配柚子檸檬汁:冷盤;用小玻璃碗裝,視覺、味覺透心涼;呢個蕃茄品種多汁但茄味淡,幸好有酸甜柚子檸檬汁,建議將蕃茄整細件再撈汁食昆布味噌節瓜:熱盤,但上菜時只係微暖;1小件節瓜,面鋪有本菇、杞子;以味噌及昆布調製的醬汁濃稠、鮮味,豐富咗整體味道的層次鹽麴烤蔬菜:主菜;比冷、熱盤更出色;配料多,有雙色椰菜花、絲瓜、豆角、雞樅菌等;烤過的配菜有咬口,鹽麴提升蔬菜同菇菌的味道,帶鹹香;由於額外多購1客大份,所以好㩒食無糖豆漿:正常三品配麵豉湯,落單時店員表示麵豉湯有鰹魚成分,改為冷/熱豆漿,無形中由湯品變飲品,更合胃口;豆漿無糖,健康、有黃豆味,好飲整體嚟講,環境一般,檯椅排列稍逼
整體嚟講,環境一般,檯椅排列稍逼,附近有幾檯家庭用餐,有大人、有細路,如果想喺一個清靜的環境用餐就唔太適合,勝在唔限時;價格:食物份量極細,如涼拌菠菜只得2啖,唔夠食,只係食物睇落豐富、精緻,性價比一般,另有好處係自助免加一(朋友黯點正常三品,有肉、海鮮,就覺得夠飽)品;服務:店員會上餐,而斟水要自助,食完曬亦冇人主動執檯(可能因為冇限時,冇翻檯壓力)。試完Muji的正餐冇失望,但唔會主動再嚟,因為細份唔抵食,不過佢的菜式的確清淡、健康,以外食嚟講,係一大賣點。