2016-07-24 843 views
行過見到D模形整到好似好好味,甘就買個外賣反去食,唔算貴吉烈豬飯50蚊左右,但拎到反屋企一開個飯盒真系吉烈豬同個飯,系一條椰菜都無,其實食開甘多間,間間都有椰菜,模型野食都有,唔知系咪因為外賣,所以唔比?但缺左椰菜就遜式左好多。吉烈豬扒:外皮炸到好脆,咬落有D乾,無咩味,味道好淡,所以食落好乾。飯:普通珍珠米,飯香一般,煮得剛好,不硬不軟。成個飯就炸乾豬配白飯,好dry
飯:普通珍珠米,飯香一般,煮得剛好,不硬不軟。
成個飯就炸乾豬配白飯,好dry
還記起幾個月前,依稀的記得,記得那美味而便宜的炸豬扒定食,價錢也只要500yen,在香港,好像也沒有這個價錢那個質素的日本菜。我想...可能是當地的美食在當地吃也是最好的吧。其實香港崇尚日本文化的性格,早已吸引了不少日本食店在港開店,一蘭拉麵,一風堂拉麵等等,而日本炸豬扒代表,也應該是吉豚屋吧,之前在元朗看到不少港男港女,今天,我終於一嘗其滋味。一步入門口,店員就以日文説歡迎光臨,而且店內的味道雖然不知怎樣説,但總覺得有一陣日本味,竟令小弟想起家鄉。店內的炸豬扒是自動化制作,質素看似不錯,而我們則叫炸豬扒親子飯同炸豬排定食。炸豬扒親子飯很推!炸豬排雖然麻麻,但親子飯的蛋有蛋香,而且還加上洋蔥,令飯更香甜,更充滿了日式風味。炸豬扒定食價錢最貴,但質素麻麻,炸物有肉餅豬扒同炸蝦,全部都太重油味,豬肉唔係即炸外,仲要係薄嘅,醬汁不夠酸,最好的是白米,是日本米,所以幾香甜而且粒粒分明。總概之言,價錢中上,質素中下(相比日本),始終,日本菜始終在當地日本食最好食。

我想...可能是當地的美食在當地吃也是最好的吧。
炸豬扒親子飯

炸豬扒定食
2016-06-17 782 views
今晚放工吃完晚飯才回家,選擇了經常經過,却從未曾光顧的吉豚屋。雖然聽聞該店的吉列豬扒很出名,但因為對太大塊肉有却步,而且以往吃吉列豬扒的經歷都一般,所以至今才試第一次。今次決定一試,其中原因是見有優惠套餐,又貪小便宜😝叫了份套餐,包括野菜豚肉湯、滑蛋吉列豬扒飯及自選飮品,飲品我選了巨峰乳酸特飲。一般日本定食奉上的湯都是麵豉湯,野菜豚肉湯第一次試。味道有些似西式餐廳的雜菜雞湯,味道濃郁,很多料,正👍滑蛋吉列豬扒飯很大碗,豬扒很大塊。見有至愛的七味粉,當然要加料啦😋 豬扒約一厘米厚,很有口感,肉質不錯且仍保存肉汁,調味也非常好,平反了我之前對吉列豬扒的偏見。吉列表面因吸了汁,少少腍,但仍有少少脆,不會有太熱氣感覺。最正是豬扒底的熟洋蔥,很甜,很美味😋 可惜只有很少😅 如果滑蛋生一點,洋蔥多一點,就頂瓜瓜👍巨峰乳酸飲品不太甜,未算突出,但都有幾重提子味。整體而言,味道不錯,份量非常足夠。若不是要響應政府不做大嘥鬼剩廚餘,一定會食剩三份一😝 P.S. 食完才發現原來有豬扒醬,下次一定要試。

巨峰乳酸飲品不太甜,未算突出,但都有幾重提子味。

P.S. 食完才發現原來有豬扒醬,下次一定要試。
2016-06-17
Type of Meal
Dinner
2016-05-25 633 views
筆者酷愛日式的炸豬扒,也嚐過多間日式炸豬扒專門店,但這些店鋪多走高檔路線。同樣主打日式炸豬扒的吉豚屋則走親民價格路線。自初初進入香港市場,到現在分店眾多,筆者一路有留意。今次便動筆為吉豚屋寫一篇。筆者點了月替-香蔥辣味沙律醬吉列豬扒飯。整個套餐包含了一碗飯、一碗豚肉湯和一杯飲品。豚肉湯用料豐富,湯水吸收了豬的味道。一碗下肚,甚為溫暖,豚肉片、薯仔和蘿蔔煲至差不多溶化,為湯提供了一絲口感。香蔥辣味沙律醬吉列豬扒放在椰菜絲上,與熱烘烘的珍珠米飯區隔開。香蔥辣味沙律醬有點小辣,但甚為開胃,與炸豬扒相輔相成。炸豬扒炸得脆口,不油膩,咬下去能聽到炸物的清脆聲音。麵衣不會和豬扒分離,豬肉稔熟多汁,叫人停不了口,十分邪惡。以如此價錢能吃到有水準的炸豬扒可謂十分幸福。當然,高檔的日式炸豬扒專門店更美味,但一分錢一分貨,加上分店眾多,想隨時來一客也正是吉豚屋的優勢。

筆者點了月替-香蔥辣味沙律醬吉列豬扒飯。
香蔥辣醬吉列豬扒飯
整個套餐包含了一碗飯、一碗豚肉湯和一杯飲品。

2016-05-23
香蔥辣醬吉列豬扒飯
  • 香蔥辣味沙律醬吉列豬扒飯
2016-05-24 440 views
見住佢周圍都開分店,咁岩又唔知食咩就試下啦,當日叫左知辡味洋蔥豬扒飯,呢個飯做緊promote會送埋野飲同湯,飲品有巨蜂乳酸,菊花蜜,等特飲都可以選,湯就係麵豉湯,不過加左d薄既豬腩肉片,紅蘿蔔,同白蘿蔔,湯既味道會比一般既麵豉湯香甜,至於個飯,上面係吉列豬扒,加上佢既辡洋蔥汁,個豬扒就幾好食,夠香又夠淋,唔會好乾好硬,但d汁就太少,少到跟本就冇乜汁去到飯度,同食白飯差無幾,如果多d汁會再好d,豬扒下面有好多生既菜絲,再下面先係飯,飯既份量唔係好多,但因為係珍珠米,所以都夠飽既,呢個餐55蚊,我覺得如果冇野飲同湯送就有d貴喇,我會情願比多少少去食碗好食既日本拉麵
辡汁洋蔥豬扒飯
2016-05-18 249 views
心血來潮試下呢間經過左無數次嘅舖頭。一入去環境整潔,客人算好多。餐牌選擇豐富,價錢都合理。見有個月替特惠餐睇落好特惠下,又包湯又包飲品就試下啦。 實物同餐牌圖相似度有8成,個湯可以唔會太咸,飲品都OK。但豬扒比較DRY無咩汁,雞扒醃得唔夠無咩味,隻蝦不過不失,雖然無咩蝦味,但脆醬都算較得唔錯,好脆口,唔會太厚身,攪到感覺好似齋食脆皮咁,同埋個醬汁好味嘅。如果要求高呢間店算唔錯,總括黎講不過不失啦。

月替特惠餐
2016-05-03
$60.5 (Dinner)
2016-04-25 349 views
午餐時間又去試試新嘢, 今日試下呢間以吉列豬排做主打的餐廳.$49的滑蛋吉列豬排飯, 都唔算平, 試試佢咩料先.因為早到的關係, 餐廳未算多人.滑蛋吉列豬排飯賣相唔錯, 豬排鋪滿碗面, 有陣炸物的香氣, 滑蛋不算很多, 但算是不錯的, 夠滑.豬排的吉到外皮炸得酥脆, 不會有刮口的感覺, 沾上滑蛋, 不會覺得乾身.而豬排本身亦算腍身, 整體算是不錯. 以這個價錢來說算是抵食.
$49的滑蛋吉列豬排飯, 都唔算平, 試試佢咩料先.
因為早到的關係, 餐廳未算多人.
滑蛋吉列豬排飯賣相唔錯, 豬排鋪滿碗面, 有陣炸物的香氣,
滑蛋吉列豬排飯
滑蛋不算很多, 但算是不錯的, 夠滑.
2016-04-25
$54 (Lunch)
2016-03-12 285 views
經過幾次都想食,終於都同朋友試咗。因為我好鍾意食日本嘅カツ丼,去親都會食一次,佢地啲蛋淋係吉豬面個種味道真係係香港我係食唔返,但又會周圍去試下希望可以揾到一間啱心水的。個晚去到剛剛好食飯時間滿場,只搭一邊檯坐,我揀咗吉列三重奏(好似係呢個名)好快嚟到,味噌湯無味,香港嘅味噌湯好多都係湯包開水,所以咸度永遠唔一樣,但呢個就好淡,入面有肉但無味,我寧願你整返豆腐海帶算數吉列主食都可以嘅,炸粉適中唔會太厚,食落口好爽脆,不過其中一款炸豬肉餅就可以再好食啲。基本上$7X你唔會太期望佢有幾好食,但都會接受佢有咁嘅水準,當然我想再好啲啦,因為難得元朗有間咁嘅食店,下次我會試你地嘅カツ丼。
經過幾次都想食,終於都同朋友試咗。

2016-03-07
2015-12-31 357 views
平民化既吉列店,一分錢一分~~ 聖誕撞正感謝祭,其實想黎食壽喜燒,不過呢幾日得呢4樣選擇,所以叫左吉列豚扒定食上枱既份量都好大,味噌湯超足料,入面有薄薄的豚肉片,葱,同一般hea整既味噌有唔同?吉列豚我要求不太高,呢個價錢本身都無想過豚肉竟然可以做到貴一線少少既要求,炸粉也薄薄的。
平民化既吉列店,一分錢一分~~

Delivery
2015-09-29 499 views
放工返到元朗食晚飯,於千色店對面見到間食吉列的,而且價錢非常平民價,門口display的食物亦蠻吸引。一於試一試。店子都頗大,但用盡空間放滿座位。我們二人安排坐4人卡位,由於開飯時間,要搭檯靠一邊坐。裝潢簡單,格局似日式快餐。吉列炸蝦定食$69以這價錢以為會是中庸貨色,不過定食到來時,賣相也不懶呢!炸蝦有5隻之多,炸漿厚度中規中矩,鬆脆可口程度尚可,不算油膩。蝦不是大隻,以這價錢應是用急凍蝦,所以肉質不算太爽口,但蝦肉不會霉霉的。還有大量椰菜絲伴碟,雖然未及貴價吉列店切得幼細,清甜味可接受。白飯用上珍珠米,大大碗飯,落足本呢!定食附有麵豉湯,湯料有很多,紅蘿蔔,洋蔥,椰菜等,味道似雜菜湯多點,比起一般日式食店現成的麵豉湯來得有誠意,抵食之選!滑蛋豬扒飯$49(梅) 份量頗多的豬扒,厚身且啖啖肉,肉質都很juicy,沒雪藏味。炸漿金黃香口,加上半熟的蛋漿覆蓋豬扒表面,感覺上沒太炸物的油膩,還有鮮甜洋蔥伴吃,好味,推介!而且日本米飯份量亦不少,男生都非常飽肚滿足。餐飲: 巨峰乳酸/菊花蜜 (跟餐各$8) 淺紫色的巨峰乳酸顏色很好看,但味道比較甜,也較為人工味道。反而附有幾粒菊花,淡香菊花味

吉列炸蝦定食$69
吉列炸蝦定食

滑蛋豬扒飯$49(梅)
滑蛋豬扒飯

餐飲: 巨峰乳酸/菊花蜜 (跟餐各$8)
巨峰乳酸/菊花蜜
淺紫色的巨峰乳酸顏色很好看,但味道比較甜,也較為人工味道。反而附有幾粒菊花,淡香菊花味不算濃,甜度剛好。

好味道的吉列美食,價錢動不動就過百。現有平民價的選擇,吃吉列也可以很超值!這間在日本擁有300間分店的吉豚屋,吃罷結帳,還送上$8 coupon 供下次使用,抵上加抵!

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
滑蛋豬扒飯
2015-07-23 721 views
我之前經過見到豬扒三文治好想試, 無奈仲有任務係身, 所以無緣一試...終於有日放工諗唔到食咩, 醒起可以食呢間, 但係就要排隊等6張枱左右...買完豪大大之後就可以入去...我地叫左吉列三重奏定食(包飯同味噌湯, 椰菜絲), 吉列豬柳泡菜湯烏冬鍋(包椰菜絲), 兩個都加抹茶好立克...吉列三重奏定食: 有炸蝦, 豚肉餅, 炸豬柳…炸蝦好幼, 5mm粗, 比手指尾仲幼...炸糠好厚, 由其是同炸蝦既比例更突出...急凍蝦無咩味, 要點勁多他他醬...豚肉餅d肉係梅既, 零咬口, 無味...炸豬柳同下面個炸豬柳一樣...味噌湯: 男友話似番茄薯仔湯, 我覺得唔太咸, OK既, 但一定唔係味噌湯 ...另外都係無海帶豆腐...吉列豬柳泡菜湯烏冬鍋: 吉列豬柳肉好薄, 好乾, 無味, 要滿豬扒汁先OK...麵包糠好厚, 但無咩油同幾脆...好多泡菜...泡菜唔辣, 但夠酸夠味...烏冬彈牙, 份量幾多...仲有洋蔥同蛋係入面...椰菜絲: 粗, 乾, 硬, 苦...芝麻汁好希...一啖都吞唔到 ...抹茶好立克: 要加9蚊, 個杯痴立立既, 但無苦味無甜味無好立克味...想像下用好多水溝奶,

我地叫左
吉列三重奏定食(包飯同味噌湯, 椰菜絲),
吉列豬柳泡菜湯烏冬鍋(包椰菜絲)
, 兩個都加
吉列三重奏定食
吉列三重奏定食
...炸糠好厚, 由其是同炸蝦既比例更突出
...炸豬柳同下面個炸豬柳一樣...

味噌湯
: 男友話似番茄薯仔湯
, 我覺得唔太咸, OK既, 但一定唔係味噌湯
...另外都係無海帶豆腐
吉列豬柳泡菜湯烏冬鍋
泡菜湯烏冬鍋
吉列豬柳
吉列豬柳泡菜湯烏冬鍋
: 吉列豬柳肉好薄, 好乾, 無味, 要滿豬扒汁先OK
...麵包糠好厚, 但無咩油同幾脆
...好多泡菜...泡菜唔辣, 但夠酸夠味
...烏冬彈牙, 份量幾多
...仲有洋蔥同蛋係入面...

椰菜絲
: 粗, 乾, 硬, 苦
...芝麻汁好希
...一啖都吞唔到
: 要加9蚊, 個杯痴立立既, 但無苦味無甜味無好立克味
...想像下用好多水溝奶, 超難飲
...水都好飲過佢!!

成程無見過d staff笑…有主動拎水, 但無refill...我地睇menu稍耐, d人就不停望住
...唔會想再黎食...又難食又貴(CP值)...一間吉列專門店無一樣吉列係得既...
2015-07-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2015-05-22 691 views
在元朗逛街經過看見被門口餐牌和店的裝修吸引,點了炸豬排鐵板肉醬意粉和他他醬豬排定食和一杯巨峰乳酸梳打!環境裝修很日式!上菜很快!賣相的確不錯!但味道很一般,炸豬排普通,肉醬意粉很淡!他他醬比較好吃,但湯很中式,麵豉湯有白蘿蔔和紅蘿蔔!而巨峰乳酸梳打可一不可再!價錢中等,份量也算大份!
在元朗逛街經過看見被門口餐牌和店的裝修吸引,
點了炸豬排鐵板肉醬意粉和他他醬豬排定食和一杯巨峰乳酸梳打!
環境裝修很日式!
上菜很快!
賣相的確不錯!
但味道很一般,炸豬排普通,肉醬意粉很淡!
價錢中等,份量也算大份!
2015-04-22 1043 views
元朗美食多,今次直接過黎食下午茶。選了這間吉豚屋,因為貼在門外的食物相片賣相不錯,價錢又便宜,就是那種好像很好吃很抵食的樣子把我們吸引入去。豬扒相比雞扒的話,就沒雞扒那麼脆口及滑身,但點上豬扒醬,還算是很不錯﹗炸蝦外表普通,但食落爽脆新鮮,抵食﹗
迷利吉列咖喱雞扒飯
迷利滑蛋吉列豬扒飯
炸蝦外表普通,但食落爽脆新鮮,抵食﹗
吉列炸蝦
菊花蜜特飲
2015-03-28
$38 (Tea)
迷利吉列咖喱雞扒飯
迷利滑蛋吉列豬扒飯
吉列炸蝦
菊花蜜特飲
2015-04-12 852 views
要係香港食日式吉列豬扒唔平,要過百。而哩間就價格親民,質素不錯。之前係旺角店都試過,今晚再試,發現menu加入左韓式泡菜烏冬,港式肉醬意粉咁,至啱貪新鮮嘅港人!首先叫左滑蛋吉列炸蝦飯。 上枱時感覺幾細碗,但食完都夠飽嘅。用上日本珍珠米,好有口感。四隻蝦,size唔算大,炸得乾身,不油膩。而且炸粉薄,蝦亦意外地清甜。不過可能一早炸起,外皮不夠脆。個滑蛋啱啱好,處於半熟狀態,加埋已有嘅洋葱汁撈飯就更好味!另一款係吉列豬扒泡菜烏冬。烏冬以石鍋上,而且份量都幾大。 烏冬亦用上日本貨,夠滑,烏冬煮得啱啱好,夠爽口彈牙。個泡菜湯好夠韓味,仲有滑蛋同洋葱,辣辣一鍋好惹味。另外吉列豬扒外皮炸得酥脆,豬扒唔會太厚太鞋。 好多時食店俾嘅醬汁唔夠,好鐘意哩到有豬扒醬同麻醬任你加,要幾多有幾多。每次食完都有現金券送,吸引人再幫親!
滑蛋吉列炸蝦飯$49
吉列豬扒泡菜烏冬$69
吉列豬扒
滑蛋吉列炸蝦飯$49
吉列豬扒泡菜烏冬$69
吉列豬扒
2015-04-07 817 views
又到醫肚時間,心裡一閃吉列豬扒。想食吉列豬扒又想便宜實惠,個人首選吉豚屋,貪他品質好價錢又合理。去到元朗此分店,雖然已經過咗正常午飯時間(大約下午3-4點),但門口等候人數也不算少,還是馬上拎籌等等吧!等候約十分鐘左右就有位安排,打開餐牌其實心裡已經有預定想食吉列蝦同豬扒,都唔洗諗咁多,馬上找侍應落單。等咗約十分鐘,吉列炸蝦豬扒定食來了!吉列豬扒入口鬆脆,豬扒唔會靭,麵包糠亦唔會油膩,配上豬扒醬汁少少酸甜味道,好吃到不能停下來,吉列蝦都很大隻,同樣麵包糠炸得鬆脆酥香,配以沙律醬及檸檬汁同吃簡直完美,當然墊底的椰菜絲配上一點麻醬吃也有去油膩感之效,白飯是珍珠米也是絕配啦!還有喝一口足料嘅味噌湯,內有豬肉片、紅蘿蔔等等。滿足又簡單的一餐,還會再來幫襯的!
吉列炸蝦豬扒定食

又到醫肚時間,心裡一閃吉列豬扒。
等咗約十分鐘,吉列炸蝦豬扒定食來了!

滿足又簡單的一餐,還會再來幫襯的!
2015-04-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$61 (Tea)
Dining Offer
Coupon