【美食篇】。𝕋𝕤𝕚𝕞 𝕊𝕙𝕒 𝕋𝕤𝕦𝕚🌟人氣王の尖沙咀復古懷舊冰室🌟冰室風格以8️⃣0️⃣年代為主題,冰室內有好多懷舊古物☎️📺擺設,亦播放著8️⃣0️⃣,9️⃣0️⃣年代懷舊經典金曲,#好有香港🇭🇰懷舊風味道💨💨餐廳最近新推出懷舊招牌豬油撈飯系列✨以自助形式供應豉油及豬油給客人撈埋飯一齊食😋🤩自己味道。自己調。自己撈。自己話事🤩每日有大優惠隨機一款$38震撼價指定豬油撈飯🥢5️⃣:0️⃣0️⃣PM後供應✨📣📣📣當晚$38指定款式✨香蔥滑旦叉燒粒豬油撈飯🥢雞蛋滑溜🍳配上蜜香叉燒粒粒的確一流😋蒜蓉醬爆海蝦🍤豬油撈飯🥢足足有4️⃣隻大海蝦🍤配洋蔥🧅好足料😳最正就係有好多蒜蓉🤤好香口,滿口濃郁蒜蓉味以正價套餐會逢送紅豆沙一碗🥣甜甜的好食😋生炸雞髀煎雙蛋飯🥢雞髀🍗脆口又大大件雙蛋🍳係我最愛嘅太陽☀️荷包蛋蛋黃汁流入飯內撈埋蛋白一齊食,絕配😋🤝🏻餐廳除了飯類好食之外,特色小食都係值得關注✨原本一心想來食招牌出爐牛油蛋撻🤩可惜當晚暫停供應🥹唯有留待下次再食招牌雪糕菠蘿包🍍菠蘿包好酥脆配上雲呢拿雪糕🤤果然一流#係我全晚最最最想食的🤤由於相機食先🙈影到雪糕都溶咗🫠即使雪糕溶左都唔會影響菠蘿包酥脆口感😊華田脆脆西多士🍞🤎多士🍞面舖上滿滿華田脆脆同
【美食篇】。𝕋𝕤𝕚𝕞 𝕊𝕙𝕒 𝕋𝕤𝕦𝕚
🌟人氣王の尖沙咀復古懷舊冰室🌟
冰室風格以8️⃣0️⃣年代為主題,
冰室內有好多懷舊古物☎️📺擺設,
亦播放著8️⃣0️⃣,9️⃣0️⃣年代懷舊經典金曲,
#好有香港🇭🇰懷舊風味道💨💨

餐廳最近新推出懷舊招牌豬油撈飯系列✨
以自助形式供應豉油及豬油給客人撈埋飯一齊食😋
🤩自己味道。自己調。自己撈。自己話事🤩
每日有大優惠隨機一款$38震撼價指定豬油撈飯🥢
5️⃣:0️⃣0️⃣PM後供應✨📣📣📣

當晚$38指定款式✨
香蔥滑旦叉燒粒豬油撈飯🥢
雞蛋滑溜🍳配上蜜香叉燒粒粒的確一流😋

蒜蓉醬爆海蝦🍤豬油撈飯🥢
足足有4️⃣隻大海蝦🍤配洋蔥🧅好足料😳
最正就係有好多蒜蓉🤤好香口,滿口濃郁蒜蓉味
以正價套餐會逢送紅豆沙一碗🥣甜甜的好食😋

炸雞髀煎雙蛋飯🥢
雞髀🍗脆口又大大件
雙蛋🍳係我最愛嘅太陽☀️荷包蛋
蛋黃汁流入飯內撈埋蛋白一齊食,絕配😋🤝🏻

餐廳除了飯類好食之外,特色小食都係值得關注✨
原本一心想來食招牌出爐牛油蛋撻🤩

食咁多正嘢😋緊係要試下懷舊冰室特色飲品🤩
一心諗住飲忌廉鮮奶🤍可以回味童年回憶🥰
可惜當晚暫停供應🥹唯有留待下次再飲

懷舊經典紅豆冰❤️
紅豆🫘梛奶🥥份量適當,兩邊互相不搶,好正✊🏻

雪糕梳打🍨
雪糕係雲呢拿味配上梳打果然好夾😊

熱杏仁霜🐄
杏仁味重又香,選用懷舊經典黑白牛奶熱飲杯🤍🖤

凍檸紅茶🍹
紅茶味夠濃又唔澀,檸檬🍋片頗多,厚道適中😛

#一間值得再訪的懷舊冰室🤭

尖沙咀亞士厘道20A號地舖

🔖 𝔹𝕐: 小編𝕄🍄
2025-05-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
  • 雪糕菠蘿包
2025-05-15 223 views
尖沙咀懷舊冰室: 保頓冰室一入黎就好似時光倒流返去80年代既香港, (懷舊海報、舊式電視機📺、復古卡位設計、播放懷舊粵語金曲) ~全部都好打卡able~原來佢地每日六點後⏰仲要有超抵食優惠 ‼️指定一款豬油撈飯做$38 ‼️食物都算幾高質, 最中意係佢地個香脆「生炸雞脾」🍗同阿華田西多士 🍞😍🥢蒜蓉醬爆海蝦豬油撈飯 🥢🐽椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯 🍗🐓生炸雞髀煎雙蛋飯 🍞雪糕菠蘿包 🤎阿華田西多士 - 紅豆冰 (跟餐8蚊)今次晚上黎, 下次一定要試埋佢地d蛋揵至得‼️
尖沙咀懷舊冰室: 保頓冰室
🥢蒜蓉醬爆海蝦豬油撈飯
🥢🐽椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯
🍗🐓生炸雞髀煎雙蛋飯
🍞雪糕菠蘿包
🤎阿華田西多士
- 紅豆冰 (跟餐8蚊)
今次晚上黎, 下次一定要試埋佢地d蛋揵至得‼️
2025-05-14
$80 (Dinner)
  • 生炸雞髀煎雙蛋飯
  • 華田脆脆西多士
最近我們到了保頓冰室,點了幾道特色食物。椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯 ,這道菜的豬扒外脆內嫩,椒鹽的調味恰到好處,增添了香氣。搭配煎蛋和豬油撈飯,飯粒吸收了豬油的香味,每一口都令人滿足。美式雜扒有豬扒、雞扒,牛扒,口感豐富。每一種肉的熟度都掌握得很好,搭配蒜蓉汁增添了風味雪糕菠蘿包 這道甜品是冰室的經典之作。菠蘿包外皮酥脆,內裡的雪糕冰涼順滑,口感搭配得相當完美。華田脆脆西多士 這道西多士的外皮酥脆,內裡則是柔軟的麵包,讓人忍不住一口接一口。服務態度親切,環境輕鬆,是個適合放鬆心情的地方。
最近我們到了保頓冰室,點了幾道特色食物。

服務態度親切,環境輕鬆,是個適合放鬆心情的地方。
2025-04-27 126 views
店舖採用傳統冰室裝潢,牆上掛著復古裝飾,耳邊響起 80/90年代的經典音樂,讓人彷彿回到小時候跟父母去冰室用餐的時光。餐廳以招牌豬油撈飯系列和鐵板扒餐最為出名,將港式傳統美食發揮得淋漓盡致。紐西蘭西冷牛扒配薯菜,這道鐵板扒餐是懷舊冰室的經典代表!紐西蘭西冷牛扒肉質鮮嫩,搭配濃郁的黑椒汁,店員還叫我拿起餐巾擋下油煙,實在經典。鐵板上還有原碟薯條,炸得金黃酥脆,底下鋪著 洋蔥,洋蔥的甜味與黑椒汁的鹹香完美融合,實在是邪惡又滿足的享受。麻辣雞絲豬油撈飯是招牌豬油撈飯系列配上原枝豬油和豉油,整個飯香氣撲鼻,入口油潤卻不膩,再配上麻辣雞絲,帶來微辣刺激的口感,層次豐富,麻辣的餘韻在口中久久不散。特別的是,飯中還有炸蒜、蔥油,增添香脆與鮮香,而豬油渣 更是點睛之筆,脆爽口感口,令人一試難忘!牛油蛋撻的外皮帶著微焦邊,散發濃濃牛油香,口感介乎牛油曲奇和酥皮之間,酥脆又有層次。內餡是甜甜的蛋黃味。馳名菠蘿油是菠蘿包外皮酥脆,內裡麵包鬆軟,夾著一大塊 原塊牛油,入口即化。紅豆冰簡單卻充滿懷舊風味。紅豆煮得 軟綿,帶有 微粉略起沙 的出色口感,甜度適中,搭配冰涼的碎冰,清爽又消暑。凍檸檬可樂以原杯冰底 呈

凍檸檬可樂以原杯冰底 呈上,冰鎮效果一流!檸檬的酸甜與可樂的氣泡完美結合,清新解渴。

最後點了懷舊香蕉船是真正的復古甜品!以 玻璃香蕉船盛載,內有 兩大球雲呢拿雪糕,雪糕香濃滑順,搭配 軟綿綿的鮮奶油和傳統威化餅,再加上新鮮香蕉的甜味,視覺與味覺都充滿懷舊情懷。
2025-04-27
$120 (Dinner)
2025-04-27 131 views
這晚和很久沒有回港的朋友見面,他很掛念香港冰室特色的味道,這間餐廳就可以滿足到他啦!招牌豬油撈飯~~~椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯🐽椒鹽豬扒表面焦脆鹹香酥嫩,薄薄生粉煎至金黃外皮微脆,豬扒面加上粒粒椒鹽增添辛香氣,內裡多汁口感鬆軟不柴。太陽蛋蛋黃流心的,戳破後濃郁蛋液滲入米飯令口感更豐富增添滑潤感。而這碗靈魂人物就是豬油,拌入熱飯的豬油瞬間融化,米粒油潤發亮,帶着濃郁的動物油脂香氣。生抽的鹹鮮和老抽的醇厚,平衡豬油的膩,鹹甜交織。配料還有生蔥花味道清新微辛,讓整體味道更立體。紅豆沙🫘紅豆冰是兒時的味道,紅豆煮至開花爆沙,部分豆蓉融化在冰中,形成細膩的「沙感」,入口即化。而這裡的紅豆冰加入椰子🥥奶味濃郁很有香東南亞風味。鐵板扒餐~~~鐵板紐西蘭西冷扒配薯菜🥩紐西蘭西冷扒肉香濃郁口感扎實,表面焦脆高溫鎖住肉汁,內裡多汁呈現粉紅色,肉質柔嫩,咀嚼時滲出肉汁鮮味十足。 凍檸茶🍹紅茶茶底醇厚微澀的味道配合新鮮檸檬🍋,酸酸甜甜這個配搭真的可以解膩消暑解渴。雪糕菠蘿包🥯雪糕菠蘿包是香港茶餐廳的經典創意甜品,將冰火兩重天的極致口感玩到極致,酥脆熱辣的菠蘿包夾著冰涼綿滑的雪糕,令兩者冷熱交融,甜香爆炸!菠蘿包
招牌豬油撈飯~~~

椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯🐽
紅豆沙🫘
鐵板扒餐~~~

鐵板紐西蘭西冷扒配薯菜🥩
凍檸茶🍹
雪糕菠蘿包🥯
菠蘿包表皮金黃酥脆,微微溫熱的包身柔軟帶韌勁,像雲朵般包裹住雪糕。經典雪糕口味雲呢拿夾著菠蘿包一起吃真是絕配呀!

今次過左黎尖沙咀約左人交收,諗住順便係度食個快既,之前係呢邊食過一間懷舊冰室,仲掛住佢個雪糕菠蘿包,咁就要過黎食啦😆餐廳行懷舊風格,懷舊得黎又好新淨,最重要既係價錢比起一年前平左一截,我一睇餐牌,覺得好抵食,因為冇乜印象呢間係平價餐,淨係記得有特色😍椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯($68)呢度既豬油撈飯係佢地既招牌餐,椒鹽豬扒唔係乾身,而係有醬汁整既,個汁又幾好味,雖然同想像有出入,但係幾驚喜,有汁餸下飯幾好,加埋豬油,豉油,仲有粒粒豬油渣同太陽蛋,好食到極速秒左碗飯🐷🍚紅豆沙個豬油撈飯餐依家仲送埋碗紅豆沙,正常水準,冇咩特別,送既唔會要求好高😗瑞士汁雞翼($37)雞翼整得夠曬入味,整得好食,係略嫌貴左d🫢華田脆脆西多士($38)呢個西多士做法幾特別,面層有勁多華田脆脆,仲有d朱古力粉同煉奶,比起平時既西多士多一份朱古力味,對我黎講係仲好食😋雪糕菠蘿包($40)呢個絕對係保頓冰室既代表,菠蘿包夾住雪糕食,果種冷熱既融合既感覺,令人回味無窮🥰凍咖啡(跟餐凍飲+$3)熱檸蜜($20)兩杯飲品都係平時茶記質素,檸蜜比一般既好飲,夠甜又潤☕️呢間冰室估唔到佢晚餐逆市減價,不過老婆想食曬菠蘿包同西多士,就冇

椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯($68)

紅豆沙

瑞士汁雞翼($37)
雞翼整得夠曬入味,整得好食,係略嫌貴左d🫢

華田脆脆西多士($38)

雪糕菠蘿包($40)

凍咖啡(跟餐凍飲+$3)
熱檸蜜($20)
兩杯飲品都係平時茶記質素,檸蜜比一般既好飲,夠甜又潤☕️

呢間冰室估唔到佢晚餐逆市減價,不過老婆想食曬菠蘿包同西多士,就冇叫兩份晚餐,唔係都真係好抵食,又送紅豆沙又包飲品,減完價冇減量仲要質素冇下降先抵讚,係唯一個雞翼唔抵食,其餘非常滿意👏🏻
2025-04-08
Type of Meal
Dinner
  • 雪糕菠蘿包
  • 瑞士汁雞翼
2025-04-24 145 views
聽講呢間餐廳每日都會有優惠$38叫豬油撈飯,小編特登去試吓,雖然$38 ,但係都係好大碗,好足料香蔥滑蛋叉燒豬油撈飯:當日就係呢一款做優惠,叉燒肉質鮮嫩,帶有微甜的醬汁,與滑蛋的順口感完美結合。豬油撈飯散發著誘人的香氣,飯吸收豬油同豉油嘅精華,另外仲有豬油渣一齊撈埋落去同埋海量蔥花,正!鐵板扒餐(蝦,豬扒,雞扒)配黑椒汁及薯菜:搭配黑椒汁,提升了整體風味,仲要係厚身嘅曲薯條,讓這道菜既豐富又滿足啫啫臘味芥蘭牛肉煲:煲仔菜色香味俱全,臘味散發出的獨特煙熏香與牛肉的鮮美相得益彰。芥蘭清脆口感平衡了整體的油膩感雪糕菠蘿包雪糕菠蘿包的外皮酥脆,內裡柔軟,搭配香濃雪糕,口感層次分明,是完美甜品選擇。紅豆冰 +雜果賓治都係傳統冰室嘅飲品,估唔到喺呢度都可以飲到,當然要叫吓嚟試吓啦,懷舊一番😜

香蔥滑蛋叉燒豬油撈飯:

鐵板扒餐(蝦,豬扒,雞扒)配黑椒汁及薯菜:

啫啫臘味芥蘭牛肉煲:

紅豆冰 +雜果賓治
2025-04-18 99 views
成日經過見到呢間餐廳,今日終於有機會食估唔到尖沙咀都可以用$38食到一餐晚飯【必食三寶】1️⃣ 叉燒煎蛋豬油撈飯 $38 🌟√ 限量供應的驚喜組合√ 叉燒肉質軟嫩多汁√ 豬油香混合蛋香超邪惡√ 性價比爆燈晚市特選2️⃣ 生炸雞髀飯 🍗√ 即叫即炸脆皮鎖肉汁√ 秘製蒜蓉汁回憶殺√ 雞腿size超霸氣3️⃣ 鐵板牛柳 🥩√ 滋滋作響視聽享受√ 牛柳嫩滑蒜蓉汁惹味√ 即炸粗薯條夠熱脆√ 經典港式鐵板風味【甜品彩蛋】🍌香蕉船雪糕船√ 復古造型打卡滿分√ 三球雪糕+新鮮香蕉√ 小朋友歡樂終極武器√ 完美重現80年代冰室風簡直是時光機!從食物到裝潢都完美復刻老香港情懷,特別適合帶長輩來回憶青春,或是讓小朋友體驗父母輩的童年味道。建議提早到店避開晚市人潮
成日經過見到呢間餐廳,今日終於有機會食
估唔到尖沙咀都可以用$38食到一餐晚飯

√ 小朋友歡樂終極武器
√ 完美重現80年代冰室風

• 生炸雞髀煎雙蛋飯
2025-04-17 51 views
今日約咗個朋友收工食飯,因為要去一轉尖沙咀先,朋友就推薦食呢間小店#保頓冰室 ,由尖沙咀站行過黎5分鐘左右到,地點非常方便。D餐)麻辣雞絲豬油撈飯好足料!豬油份量可自行調教,又可落點豉油甜香,粒粒分明飯粒撈上豬油、豉油,口感又香又滑,邪惡都抵擋唔到😈,食唔到好辣嘅朋友唔使擔心,辣味唔算突出,整體口感豐富,味道唔錯。F餐)鑊仔牛柳配意粉黑椒汁揀左黑椒汁,係你面前咋咋聲甘淋係扒上,肉質都好腍,仲有意粉同兩隻大蝦系表面,絕對大滿足!甜品)懷舊香蕉船賣相令人即時勾起兒時回憶,香蕉船內有香蕉及雪糕,表面有cream同朱古力脆脆。香蕉加朱古力醬十分之夾,好滿足呢!整體食物都有質素,性價比高。
D餐)
F餐)
甜品)
2025-04-12 2519 views
最近愛上光顧茶記!每當有機會和朋友飯聚,都會借機尋找一些特色冰室,滿足自己口腹之慾。今晚便找到這間「保頓冰室」!屬於餐廳招牌的豬油撈飯,每晚都有特價款式供應。這碗香蔥滑蛋叉燒粒豬油撈飯就是當天特價餐,$38非常抵食!雞蛋滑溜,配上蜜香叉燒粒粒,叉燒肉質紮實偏瘦。豬油撈飯是今餐重點!據悉豬油是冰室自家用慢火煮製,好有心機。而且可以摸到盛載豬油的器皿仍是溫熱,使其更容易溶入飯中,再加入豉油,一碗美味又邪惡的撈飯完成!豬油味道好香,筆者和朋友一直食不停口,默默扒光飯。這個是當天晚巿套餐。雞扒炸香,外層脆身,雞肉就保持著juicy嫩滑。伴上西檸醬汁,酸甜味道開胃,也減低了炸物帶來的油膩感。同樣是一首佐飯一流的餸菜!好創新的一款茶記甜品!菠蘿包就食得多,加入雪糕同吃都是第一次。麵包外層酥脆,麵包體鬆軟,味道香甜。配上2球雲呢嗱味雪糕,和菠蘿包一冷一熱的組合,幾特別。整體感覺不會過份甜膩,值得一試!冰室必點的特飲!分別點了紅豆冰和菠蘿冰,可以按個人口味選擇甜度,好貼心。
。今晚便找到這間「保頓冰室」

香蔥滑蛋叉燒粒豬油撈飯

!豬油味道好香,筆者和朋友一直食不停口,默默扒光飯。

雪糕菠蘿包

。整體感覺不會過份甜膩,值得一試!

2025-04-11
Type of Meal
Dinner
2025-04-08 294 views
🐑炸脾沙律,沙律係懷舊嘅味道,醬底係煉奶溝沙律醬,即係偏甜嗰隻,絕對係正,蔬果係蘋果、薯仔、車厘茄同青瓜,新鮮出嚟已經O晒K😁👌🏻。雞脾雖然未必係生炸,但勝在夠脆身,如果調味方面可再輕輕多番啲啲就更好。🐑下午茶迷你焗豬扒飯,專登叫佢大火啲,上枱果然係幾香。份量嚟講,HK$45嘅下午茶餐絕對有交待,飯面舖咗芝士焗,有少許拉絲效果,懷舊熒光汁如果可以酸啲就會再好啲,飯炒得夠乾身,唔錯,豬扒鬆化,蘸咗蛋漿再煎,倍加香味,呢啲咪就係廚師嘅小心思囉👍🏻👍🏻👍🏻🐑蛋撻剛出爐,即刻叫番隻,曲奇餅底夠鬆化,牛油味滿滿,蛋夠滑,上枱動L動L好鬼吸引。🐑茶走叫咗少奶,即係少淡奶,茶本身夠濃,有適當嘅回甘,茶香亦夠吸引,如果茶身可以再厚身啲就更正😁

• 蛋撻
  • 炸脾沙律
  • 茶走
  • 焗豬扒飯
震撼價$38 📣可以食到大大碗懷舊豬油撈飯❓❓放假一家三口去尖沙咀Shopping🛍️振興香港經濟😆晚上去了「保頓冰室」食晚餐🍴冰室設計充滿昔日香港情懷 🇭🇰環境好有復古氣氛,好似時光倒留30年的感覺⌛打卡一流📸「保頓冰室」推出了🔸懷舊豬油撈飯🔸供應8款經典豬油撈飯❗而且仲有一個震撼的優惠 ❗每日均會以$38優惠價 📣供應其中一款特別限定的豬油撈飯$38 特別限定的豬油撈飯,每日款式不同,充滿驚喜👏🏻🔸八大豬油撈飯系列🔸1️⃣椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯 $682️⃣叉燒煎蛋豬油撈飯 $683️⃣香蔥滑蛋叉燒粒豬油撈飯$684️⃣麻辣手撕雞豬油撈飯 $68 5️⃣中式牛柳豬油撈飯 $72 6️⃣XO醬牛柳粒豬油撈飯 $72 7️⃣京都豬扒豬油撈 $688️⃣蒜蓉醬爆海蝦豬油撈飯 $78 分享下我們當日晚餐的質素︰🐮 XO醬牛柳粒豬油撈飯份量好大碗😋XO醬牛柳粒好惹味牛柳肉質好食不會好榎口👍🏻豬油+秘製豉油撈飯食好香好開胃😗🐮鐵板蔥燒野菌肥牛烏冬 $88肥牛份量好多😍真是好佛心鐵板上枱熱辣辣,KEEP住個溫度好惹味👍🏻🍌懷舊香蕉船 $42見到有懷舊又經典的甜品一定要食🍨小朋友超開心👧🏻食得好快就知道好好食👏🏻🍹雜果賓治 $26入
震撼價$38 📣可以食到大大碗懷舊豬油撈飯❓❓

牛柳肉質好食不會好榎口👍🏻
豬油+秘製豉油撈飯食好香好開胃😗

🐮鐵板蔥燒野菌肥牛烏冬 $88
肥牛份量好多😍真是好佛心
鐵板上枱熱辣辣,KEEP住個溫度好惹味👍🏻

🍌懷舊香蕉船 $42
見到有懷舊又經典的甜品一定要食🍨
小朋友超開心👧🏻食得好快就知道好好食👏🏻

🍹雜果賓治 $26
入面充滿雜果,好好咬口🥰
2025-04-06 305 views
今日放工後,心情唔錯,決定去尖沙咀食晚飯。行過一間非常懷舊嘅新餐廳,忍唔住想入去試吓。餐廳入面裝潢得好有味道,背景播著80年代嘅金曲,令人回到童年時光。枱凳設計得好似以前冰室,但又冇冰室嗰種擠迫感,坐得好舒服。。我哋點咗兩個豬油撈飯,分別係椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯同埋香蔥滑蛋叉燒粒豬油撈飯。等嘅時候,心裏面已經開始幻想嗰味道,真係太期待!最正嘅係,佢哋會俾一枝豬油同一枝豉油,俾我哋自己mix。呢種感覺真係有啲兒時味道,令人想起以前同爸媽一同食飯嘅開心時光。。食第一口,已感到好滿足!椒鹽豬扒煎蛋嘅味道非常入味,豬扒嫩滑,配合上面嗰隻煎蛋,簡直係完美組合。而香蔥滑蛋叉燒粒就更加唔使講,叉燒粒好香,滑蛋又creamy,令我一口接一口,完全停唔落嚟。。飲品方面,我朋友點咗凍檸茶,話味道清新,啱啱好解渴。而我就選咗紅豆冰,貫徹懷舊感,紅豆甜度適中,冰爽可口,食完之後心情更加愉快。。食完個飯感覺唔夠喉,我哋又再點咗一個沙嗲牛肉西多士,同埋一個香蕉船。沙嗲牛肉西多士外脆內軟,牛肉味道濃郁,配搭上西多士,真係一個意外嘅驚喜。而香蕉船就更加係童年回憶,香甜嘅香蕉配上雪糕,真係一口咬落去,幸福感爆棚!。呢間懷

呢間懷舊新餐廳唔單止食物好味,仲有懷舊氛圍,讓我回憶起以前嘅日子,好有驚喜。
2025-04-01
$100 (Dinner)
2025-04-06 265 views
呢間新開既懷舊冰室,人氣爆登,未夠六點已經滿座。睇到介紹,每日5pm 開始,有每日限定既$38 豬油撈飯,一於試下佢😆$38 絕不欺場,超大碗,有粒粒爽脆豬油渣,仲任落豉油同豬油。今日限定係香蔥滑蛋叉燒粒豬油撈飯(特別要求了要全熟蛋)。叉燒的肉質軟嫩,配合埋煎蛋及豬油,真係無得輸,好好送飯,大人小朋友都岩食。鐵板經典牛仔扒配飯鐵板上氣氛十分好,牛仔扒肉質鮮美。加上微辣惹味黑椒汁,帶出濃濃既牛肉味。醬爆牛肉芥蘭煲配白飯芥蘭煲十分出色,沙嗲醬十分香口,薄牛肉鮮嫩,芥蘭爽脆。醬汁的鹹香恰到好處,能夠提升整道菜的風味。搭配白飯,非常下飯。華田脆脆西多士西多士即叫即制,外脆內軟,甜而不膩,每一口都充滿驚喜。

鐵板經典牛仔扒配飯

醬爆牛肉芥蘭煲配白飯

華田脆脆西多士
西多士即叫即制,外脆內軟,甜而不膩,每一口都充滿驚喜。

2025-04-05 279 views
懷舊香蕉船$42童年回憶,小朋友見到必定雀躍,瑤豬整份吃晒😆美式雜扒$118鐵板上餐,侍應淋汁過程最期待,小朋友見到好過癮🤣雜扒份量十足配洋蔥汁跟粗薯條及雜菜、餐湯(羅宋湯)牛油餐包,大胃王必定選擇👍🏻生炸雞髀煎雙蛋飯$65原隻雞髀即叫即炸皮脆肉嫩,雙蛋配蒜蓉汁又係個句份量十足😜雪糕梳打$26只有冰室才有的特色,大人細路都會鐘意😝凍奶茶$21麻辣雞絲豬油撈飯$38另一道招牌菜,賣相特別好有懷舊特色,豬油同豉油自行決定加多少,十分滿意,這樣的配搭每啖都味度都有甜、辣、咸好有層次。
懷舊香蕉船$42
童年回憶,小朋友見到必定雀躍,瑤豬整份吃晒😆
美式雜扒$118
鐵板上餐,侍應淋汁過程最期待,小朋友見到好過癮🤣
炸雞髀煎雙蛋飯$65
原隻雞髀即叫即炸皮脆肉嫩,雙蛋配蒜蓉汁又係個句份量十足😜
雪糕梳打$26
只有冰室才有的特色,大人細路都會鐘意😝
凍奶茶$21
麻辣雞絲豬油撈飯$38