曾經深水埗的基隆街、南昌街、汝洲街及大南街是製衣業的天地。無論你是讀紡織的學生還是做製衣的Merchandiser/Buyer也曾經在這四條街留下不少腳毛。-近來這裡的布行及布料店舖,已經所剩無幾,街上沒有以前的忙碌。這裡有一間以布為風格的Cafe, 對布有一點情意結的我, 也來探店。-踏進餐廳便看見其中一幅牆用不同布料,如亞沙的、雪紡、網布等來編麻花辮,半卡位的牆身也掛滿了一條條光身的色丁布,餐牌是以布卡形象顯示出來。這些裝飾令我想起以前生活的一點一滴。-HK$88士多啤梨乳酪牛角包窩夫配雪糕~用牛角包代替窩夫🧇,妙絕👍一口咬下去,感受到牛角包獨有的酥脆及牛油香味,配上酸微微的士多啤梨乳酪,絕不感覺油膩。-HK$50伯爵茶拿鐵~侍應放下這杯latte的時候,伯爵的佛手柑味香氣撲鼻,茶湯入口順滑,口感清爽,回味悠長。一杯Latte,一份甜點,一個下午,這就是我的生活。不需要轟轟烈烈,只需要簡簡單單,平平淡淡。

踏進餐廳便看見其中一幅牆用不同布料,
如亞沙的、雪紡、網布等來編麻花辮,
這些裝飾令我想起以前生活的一點一滴。

士多啤梨乳酪牛角包窩夫配雪糕

伯爵茶Latte

2023-02-04
$138 (Lunch)
士多啤梨乳酪牛角包窩夫配雪糕
伯爵茶Latte
偽文清週末好去處✨唔知由幾時開始深水埗集中咗好多好型格嘅Cafe🤗今日同朋友去咗大南街一帶搵間靚Cafe坐下慢活!BOLD Coffee係一間用布做主題嘅Cafe❣️裝修環境已經夠吸引眼球👀用咗好多布嘅元素,就連餐牌都係用咗布碎😜昭和布丁🍮Japanese Caramel Pudding口感棉密、滑溜、偏紮實每一啖都食到濃濃蛋香!焦糖比例恰到好處🤗BOLD Coffee (深水埗)深水埗基隆街122號地舖
偽文清週末好去處✨
唔知由幾時開始深水埗集中咗好多好型格嘅Cafe🤗
今日同朋友去咗大南街一帶搵間靚Cafe坐下慢活!
BOLD Coffee係一間用布做主題嘅Cafe❣️
裝修環境已經夠吸引眼球👀
用咗好多布嘅元素,就連餐牌都係用咗布碎😜

昭和布丁🍮
Japanese Caramel Pudding

口感棉密、滑溜、偏紮實
每一啖都食到濃濃蛋香!
焦糖比例恰到好處🤗

BOLD Coffee (深水埗)
深水埗基隆街122號地舖
  • 昭和布丁
2023-02-10 715 views
Menu設計非常有心思Bold諧音「布」,coffee shop充滿布藝氣息;Bold又有勇氣嘅意思**********BOLD English All Day Breakfast($148)英式全日早餐呢度仲有得揀素食All Day Breakfast,不過今次試個classic嘅先!食物有炒滑蛋🍳、大啡菇🍄、煙三文魚🐟、車厘茄🍅、豬肉腸🐷、煙肉🥓、沙律🥗同埋酸種麵包🥯最鍾意佢嘅酸種麵包,煙煙韌韌👍🏻;大啡菇用咗芝士🧀焗,好香,同個菇好夾**********士多啤梨乳酪牛角包窩夫配雪糕($88)🍓🥐🧇🍨🌟推介🌟味道好清新開胃將牛角包🥐擺係窩夫機度整,出到嚟真係一格格,賣相好特別加上士多啤梨乳酪同果醬,酸酸微微,唔會覺得牛角包好膩,一口接一口,再加雪糕中和番,好balance👍🏻**********Vanilla Popcorn Cappuccino☕️($50)🌟推介🌟配搭特別,咖啡味香濃,咖啡上嘅焦糖醬比雲呢拿味道更出,再加上粒粒爆谷,有多重口感**********Earl Grey Latte☕️($50)🌟推介🌟Earl Grey味道柔和清新,有淡淡柑橘清香,而且奶泡打發綿密
Menu設計非常有心思

英式全日早餐

**********
士多啤梨乳酪牛角包窩夫配雪糕($88)
🍓🥐🧇🍨

味道好清新開胃
將牛角包🥐擺係窩夫機度整,出到嚟真係一格格,賣相好特別

**********
Earl Grey Latte☕️($50)

2023-01-30
  • 士多啤梨乳酪牛角包窩夫配雪糕
  • Vanilla Popcorn Cappuccino
/𝑩𝒐𝒍𝒅 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 🇭🇰/#sa深水埗篇 #sacafe篇➖➖➖<深水埗布藝主題cafe>➖➖➖呢間cafe 位於深水埗基隆街都開業左一段時間附近帶都有好多布行~加上原來佢地前身都係間布行專門店 Cafe 都以布為主題 店入面都有好多不同布嘅元素例如係menu 、牆身、椅 幾有特色🥳Signature 食物例如有: carbonara 、昭和布丁 飲品款式都夠晒精緻☺️☺️當日去到都唔算太早 所以布丁就賣晒🥲有機會再去啦😆➖➖➖1️⃣夢王。卡邦尼 $128 🌟呢個係signature item 之一用左日本夢王蛋 橙色蛋黃真係好吸睛 扁意粉有咬口 掛滿蛋汁 幾smooth🥰另外都加左煙肉碎同Parmesan cheese 咸香十足 真係幾惹味🥳而且煙肉碎都幾大塊 幾有口感 調味剛好➖➖➖2️⃣牛油果炒蛋酸種多士 $88 酸種多士唔會過硬☺️牛油果同蛋係不敗嘅組合🤘🏻略嫌蛋同牛油果有少少濕 另外側邊仲有沙律伴碟➖➖➖3️⃣affogato $48 好可惜無布丁🍮 唯有食affogato !! Espresso 咖啡再加上雲尼拿雪糕 咖啡酸度較強 有雪糕中和番🥳➖➖➖4️⃣Latte $4
/𝑩𝒐𝒍𝒅 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 🇭🇰/
#sa深水埗篇 #sacafe篇
<深水埗布藝主題cafe>
呢間cafe 位於深水埗基隆街
都開業左一段時間
附近帶都有好多布行~
加上原來佢地前身都係間布行專門店
Cafe 都以布為主題
店入面都有好多不同布嘅元素
例如係menu 、牆身、椅 幾有特色🥳
飲品款式都夠晒精緻☺️☺️

牛油果同蛋係不敗嘅組合🤘🏻
略嫌蛋同牛油果有少少濕
另外側邊仲有沙律伴碟

3️⃣affogato $48
好可惜無布丁🍮 唯有食affogato !!
Espresso 咖啡再加上雲尼拿雪糕
咖啡酸度較強 有雪糕中和番🥳
Affogato

4️⃣Latte $45
用上埃塞俄比亞嘅豆
講到咖啡會偏向帶果香味
入口飲到黑糖蜜、提子乾味
唯獨較快起泡~
Latte

➖➖➖
5️⃣Vanilla popcorn cappuccino $55 🌟
呢杯特飲賣相精美🙆🏻‍♀️
面頭層泡沫夠豐厚綿密🫶🏻
加左焦糖同爆谷 甜度岩岩好
亦都中和番咖啡嘅果酸味

📍
$170 (Tea)
夢王。卡邦尼
Carbonara
2023-02-01 48 views
收到深水埗「棚仔」布檔清場搬遷嘅消息,諗返起以前喺呢度搵布嘅光境,有時一個唔覺意尋到寶買到心頭好真係好開心㗎。醒起基隆街有間以布為主題嘅café,店內有一幅用布條鬢成辮仔的特色布牆,據店主講啲布就係喺棚仔買,餐牌設計直頭似係布行啲布辦咭咁好盞鬼。好、一於過去飲杯啡食desserts懷緬一返Croffle with Strawberry Slices, Strawberry Yogurt & Ice Cream 士多啤梨乳酪牛角包窩夫> 呢個份量唔細,主要有雪糕乳酪非常飽肚。牛角包窩夫做得唔錯、邊位酥脆中間軟,士多啤梨片都好多甜甜哋又酸咪咪Affogato 意式特濃咖啡配雪糕> 確實唔錯噃呢個甜品,雪糕香滑奶味濃郁,配特濃咖啡中和甜味幾出色,又可以自己倒啡入雪糕、滿滿的儀式感Espresso Pineapple Ginger Ale > 面頭打咗層厚厚嘅氣泡,啡底甘苦中帶點清新菠蘿味,飲落涼快清爽

Affogato

2023-01-21 42 views
大家都知基隆街附近好多布行最近行經過發現有間好特別嘅Cafe 叫BOLD呢個英文就係取發音中文字「布」第一時間比出邊嘅大玻璃吸引到餐廳牆身有好多布條嘅裝飾而且Menu都好特別係用布行嘅布版印製而成有讀知道Fashion同Garment嘅同學仔一定唔會陌生成間餐廳係最都係文青路線同朋友渡過一個小下午真係唔錯 Vanilla Popcorn Cappuccino有爆谷嘅點綴造型好靚入口唔會過甜適中嘅奶香Earl Grey Latte 一行伯爵茶葉拎成杯飲品好似藝術品又有啲似毛筆書法嘅感覺伯爵茶香味非常出English all day breakfast 典型嘅全日早餐雖然份量唔係太大不過芝士大啡菇非常濃郁日好味Croffle with Strawberry Slices, strawberry Yogurt, ice Cream呢度嘅窩夫同出邊唔同有些少似千層酥咬落去,好有層次士多啤梨乳酪嘅酸甜同雪糕有一種對比
大家都知基隆街附近好多布行
最近行經過發現有間好特別嘅Cafe
叫BOLD
呢個英文就係取發音中文字「布」
第一時間比出邊嘅大玻璃吸引到

咬落去,好有層次
士多啤梨乳酪嘅酸甜
同雪糕有一種對比

2023-01-19 43 views
呢間叫bold的咖啡店周圍都用左吾同顏色的布做裝飾餐牌好有心思係用布辦整成餐牌 好色彩繽紛睇見就覺得好靚又特別青醬意粉呢款的青醬意粉偏重蒜味意粉軟硬適中同蕃茄 蘑菇 混合埋一齊Juicy又香口牛角窩夫配雪糕及草莓乳酪暖粒粒的牛角窩夫淋左草莓乳酪,仲有脆脆穀物,乳酪的酸味中和牛角窩夫的甜膩感,加埋雪糕,一冷一熱又酥脆,好食。Cappuccino 呢度的拉花都好靚咖啡豆味道偏酸泡沫都打得夠綿密MochaMocha係狗狗拉花好得意味道濃郁意式特濃咖啡配雪糕Affogato係融合左Esspreso同雪糕雪糕綿密香甜加埋微苦酸甜的EsspresoEsspreso 變得溫和又吾刺激

呢間叫bold的咖啡店

意粉軟硬適中
同蕃茄 蘑菇 混合埋一齊
Juicy又香口

牛角窩夫配雪糕及草莓乳酪

加埋雪糕,一冷一熱又酥脆,好食。

Cappuccino

Affogato係融合左Esspreso同雪糕
雪糕綿密香甜加埋微苦酸甜的Esspreso
Esspreso 變得溫和又吾刺激

2023-01-18 32 views
[ #caloriefoodiek深水埗 ]• 𝙱𝙾𝙻𝙳 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 •🐿-位於深水埗基隆街嘅一間悠閒Cafe ♡´・ᴗ・`♡喺搵間Cafe喺邊嘅時候 沿途見到唔少賣布料嘅舖頭餐廳嘅Menu就係用布整成 呢一方面覺得幾有心思-🧇 焦糖香蕉烤棉花糖牛角包窩夫配雪糕 💰$88平時軟綿綿嘅棉花糖 烤過後 就變得外脆內軟牛角包窩夫內層口感煙韌 但就唔算十分之酥脆配上朱古力味雪糕 係最典型嘅香蕉朱古力配搭-☕️ ​𝙸𝙲𝙴𝙳 𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚛𝚎𝚢 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 💰$55嗰日賣晒抹茶拿鐵 所以就試試伯爵茶拿鐵整體散發住淡淡佛手柑嘅香味 奶味偏重-🍑𝙿𝚎𝚊𝚌𝚑 𝙸𝚌𝚎𝚍 𝚃𝚎𝚊 💰$55味道比較清新、輕盈 絕對唔似台式飲品 無超甜嘅白桃糖水味😹-📍深水埗基隆街122號地舖-#caloriefoodie
[ #caloriefoodiek深水埗 ]

絕對唔似台式飲品 無超甜嘅白桃糖水味😹
📍深水埗基隆街122號地舖

#caloriefoodie
2023-01-16 376 views
這個去了一家人氣咖啡店,以布藝做主題的小店。簡約風裝修配布料,感覺挺特別的☺️,走進大門的打卡位很美🥰。食物以散點為主,有輕食、甜品、精品咖啡及茶飲🙈。-▪︎Espresso Tonic HKD$55帶漸變層賣相的咖啡,面層有檸檬和小草做裝飾🤩。甘香微苦的咖啡,配著梳打水感覺清新。整體層次感豐富,提神又消暑的感覺。-▪︎Peach Iced Tea HKD$55用蜜桃糖漿和茶沖泡而成,先把飲品攪拌再飲用,味道較為吸引。香甜微酸的蜜桃,配濃郁的茶 感覺清新配合。-▪︎黑毛豬火腿芝士牛角包 HKD$88牛角包賣相飽滿,中間夾著咸香十足的食物,酥脆的口感味道香濃微咸。另有沙律菜拌著,吃光這個挺飽肚的感覺☺️。-▪︎昭和布丁 HKD$48用玻璃高杯裝賣相更吸引,布丁控必試的甜點,搖晃一下做到舞動布丁效果😎。蛋味濃郁口感綿密,質感Q彈香甜。焦糖的味不會太甜,沒有蓋過布丁的蛋香味😋。-▪︎士多啤梨乳酪牛角包窩夫 HKD$88賣相是粉紅色的很美,熱辣辣的牛角包窩夫味道很香。窩夫口感鬆脆,牛油味很香。配士多啤梨乳酪有驚喜🤤。整體味道香甜帶點咸香味,另有雲呢拿雪糕和果肉拌著,可以中和甜膩感。-

這個去了一家人氣咖啡店,以布藝做主題的小店。

簡約風裝修配布料,感覺挺特別的☺️,

▪︎Espresso Tonic HKD$55

▪︎Peach Iced Tea HKD$55

▪︎黑毛豬火腿芝士牛角包 HKD$88

▪︎昭和布丁 HKD$48

▪︎士多啤梨乳酪牛角包窩夫 HKD$88
2023-01-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2023-01-15 27 views
⭐️深水埗越嚟越開好多有特色嘅Cafe!去到中午已經好多人食😍佢哋嘅夢王卡邦尼意粉又人氣菜式😝🤭!以下係詳細食評:.▫️ 【 All DayBreakfast】全日早餐好豐富,包括沙律、煎滑旦、芝士啡菇、煙三文魚、香腸、茄汁豆,色彩同食材豐富!味道不錯😍.▫️ 【Carbonara】煙肉䆁出油脂,口感較煙韌,味道也較香口!加上呢個recipe 落咗蒜蓉,格外惹味😍用上夢王雞蛋更香,更加錦上添花!.▫️ 【Marshmallow Chocolate】⭐️⭐️強烈推介⭐️⭐️ 口感棉密味道濃郁的朱古力,加埋棉花糖,賣相可愛又好飲!.▫️ 【Cappuccino】Cappuccino味道好香,奶味濃郁,拉花賣相好靚,唔錯!😍

▫️ 【 All DayBreakfast】

▫️ 【Carbonara】

▫️ 【Marshmallow Chocolate】
▫️ 【Cappuccino】
2023-01-14 26 views
今日同好姊妹一齊嚟到位於深水埗嘅呢一間Cafe,呢間Cafe好特別,佢係以布為主題🙈,除咗門口嘅一啲比較有格調嘅裝修風格之外,仲有一個用布料製作嘅打卡牆,別有一番風格😆。。黑毛豬火腿芝士牛角包牛角包咬落非常之酥脆,係開邊焗過嚟,所以除咗熱辣辣之外,口感仲好一流😝。外表睇落都幾邪惡,除咗有大大片嘅黑毛豬火腿之外,仲有半溶嘅芝士,不過除咗牛角包之外,隔離仲有沙律可以解膩,沙律亦都好新鮮🙈。。煙三文魚沙律酸種多士自家製嘅酸種多士,口感幾唔錯,上面鋪滿充滿蛋汁嘅炒蛋,見到就流晒口水🤤,再配上牛油果醬,食落口層次分明,幾夾唔錯👍🏻。-昭和布丁,呢個布丁口感非常之棉滑,蛋味非常之重💯,焦糖非常之香-嘢飲方面,我哋叫咗焦糖爆谷咖啡,第一次飲又真係幾特別喎😍而且買相真係好靚❤️有少少似食緊甜品😘令一杯叫咗dirty,你杯就正常發揮冇乜特別。-

黑毛豬火腿芝士牛角包

煙三文魚沙律酸種多士

有少少似食緊甜品😘
令一杯叫咗dirty,你杯就正常發揮冇乜特別。

2023-01-10
  • 昭和布丁
2023-01-13 12 views
以布藝為主題,朋友最想來的咖啡店~店名亦取了與布字同音~感覺是少見的主題,餐廳整個感覺很布,主要以明亮布料裝修,牆身亦用了不同布料佈置,十分有特色素全日早餐好吃生菜火箭菜,加上嫩滑旦旦,很清新感,棒!布丁必點日本風昭和布甸呢~旦味十分濃厚,棒,打卡來說很好,口感非常順滑,澆上了焦糖汁,整體較甜~想不到,意外入的這店,有特色用布做主題,裝修、餐牌也是用布!食物咖啡亦有水準!推!羅勒青醬啡菇扁意粉另外這個素吃青醬意粉,也是朋友想吃的~份量很多,青醬味道頗為濃郁,每條義大利面上也掛滿了醬汁,更重要是意粉內亦有了不少雜菌,感覺很有口感~增加了味道~昭和布甸打卡一流!布藝主題,牆身布料,跟朋友聊聊心事,一天亦很快樂。

素全日早餐
好吃生菜火箭菜,加上嫩滑旦旦,很清新感,棒!

布丁

羅勒青醬啡菇扁意粉

昭和布甸打卡一流!

布藝主題,牆身布料,跟朋友聊聊心事,一天亦很快樂。
2023-01-13 24 views
呢排喺深水埗返工嘅關係,多咗時間explore 深水埗😌 一路都知嗰度有好多間出名coffee shop, 好多文青小店,之前通常都去最大熱嗰幾間,今次周圍行嚟到呢間BOLD☕️入面好舒服😌 同埋裝飾都好靚啲位都幾好坐,同埋可以靜靜地做嘢🥰Menu 都好特別 仲有節日special!🔺夢王卡邦尼🍝好,好,味😍 好creamy配搭濃烈蛋味既卡邦尼,意粉咬感適中,al dante😍 而佢地配撘嘅煙腩肉,口感同咸度都同意粉好夾👍為意粉帶來不同層次的口感 食到停唔到🤪🔺Latte佢地揀嘅豆好香😍 整體都好滿意👍

入面好舒服😌 同埋裝飾都好靚

啲位都幾好坐,同埋可以靜靜地做嘢🥰

Menu 都好特別 仲有節日special!

🔺夢王卡邦尼🍝
為意粉帶來不同層次的口感 食到停唔到🤪

🔺Latte
佢地揀嘅豆好香😍 整體都好滿意👍
2022-12-22
$150 (Lunch)
  • Latte
2023-01-13 78 views
深水埗CAFE超多!今次同朋友仔一齊呢間布Cafe🍝夢王卡邦尼 $128招牌意粉,用上夢王日本蛋製作橙色蛋黃已經好惹味!配上粒粒厚切煙肉碎味道唔會好咸有咬口感,再撤上芝士碎,混合一齊食好香口!意粉掛哂蛋汁又夠Al Dente,可以encore都得啊!🥑牛油果炒蛋酸種多士 $88自家製酸種多士大大份,塗滿炒蛋同牛油果醬味道香口,配上新鮮沙律菜同黑醋汁清新開胃😋🍨焦糖香蕉烤棉花糖牛角包窩夫配雪糕 $88牛角窩夫好有酥脆感覺,表面有邪惡嘅烤棉花糖,溶溶哋咁賣相好吸晴!配上唔會太甜嘅朱古力雪糕同焦糖香蕉,好滿足嘅一餐啊!☕Cappuccino $45拉花靚靚~大大杯~
深水埗CAFE超多!今次同朋友仔一齊呢間布Cafe

🍝夢王卡邦尼 $128
夢王卡邦尼

🥑牛油果炒蛋酸種多士 $88

🍨焦糖香蕉烤棉花糖牛角包窩夫配雪糕 $88

☕Cappuccino $45
拉花靚靚~大大杯~
Lunch
夢王卡邦尼
  • Cappuccino
2023-01-11 27 views
Be BOLD, not regular🤍位於深水埗,以布藝為之做主題嘅coffee shop小店裝飾好別緻近門口有一幅掛左由布條編織而成嘅藝術屏風店內亦有一幅掛滿布條裝飾既藝術牆連 Menu都設計到好似布辦咁,好有心思🫶🏽☕️oat milk cappuccino 精品咖啡黎講係好不錯嘅一杯Nutty 嘅咖啡豆又香又濃用oat milk打嘅奶泡都可以好rich 🫶🏽 🍳all Day breakfast 炒蛋好滑🤤有Portobello仲要加左芝士bake ☺️Sourdough 個邊好脆得黎唔韌🙌🏽仲有Smoke salmon, 意大利香腸同煙肉🥓 salad 🫶🏽好滿足😙🍝青醬啡菇扁意粉個青醬好濃好夠味啡菇口感好好🤤成個combination無論口感定係味道都好唔錯🫰🏾☕️: @boldcoffee.hk 📍: Sham Shui Po
Be BOLD, not regular🤍

位於深水埗,以布藝為之做主題嘅coffee shop
小店裝飾好別緻
近門口有一幅掛左由布條編織而成嘅藝術屏風
店內亦有一幅掛滿布條裝飾既藝術牆
連 Menu都設計到好似布辦咁,好有心思🫶🏽

☕️oat milk cappuccino

成個combination無論口感定係味道都好唔錯🫰🏾

☕️: @boldcoffee.hk
📍: Sham Shui Po

2023-01-10
$190 (Lunch)