2024-05-19 1616 views
是日筆者前往太古城辦點公事, 晚上約了牛總在附近的Bear café 吃晚飯.  平日晚上八時正到達, 場內大概七成滿, 不用等候便可入座.  店內走著日式的木系風格, 感覺relax. 看看menu, 點選了茄汁大蝦扁意粉(HK$108), 鰻魚飯定食(HK$108), 黑熊芭菲(HK$88), 藍苺忌廉芝士牛角包窩夫(HK$88), Flat White (HK$42), Cold Brew (HK$58).茄汁大蝦扁意粉, 賣相不錯, 意粉排列得美美的, 大蝦有五隻之多, 分量足夠. 試一口, 意粉質感彈牙, 汁底用上香濃的龍蝦汁, 每一口意粉也掛上醬汁, 挺美味! 大蝦肉質結實, 完全沒有雪味, 牛總表示很欣賞. 鰻魚飯定食, 跟佐酒小食和麵豉湯. 試一口, 鰻魚挺肥美, 入口感覺豐厚不會太薄身. 輕輕烤過外層, 再加上醬汁, 跟珍珠米一併入口很匹配. 佐酒小食有香脆合桃, 甜甜脆脆挺開胃. 麵豉湯正常水準.黑熊芭菲, 果然是招牌菜. 雪糕咖啡味香濃, 入口厚滑, 配上咖啡啫喱, 焦糖餅乾, 脆米片, 層次口感豐富, 味道沒有過甜, 整體不俗. 藍苺忌廉芝士牛角包窩夫, 近年很

藍苺忌廉芝士牛角包窩夫, 近年很流行的croffle, 牛角包變成了窩夫的模樣, 充滿牛油香, 配上輕盈的cream cheese, 味道也夾. 藍苺夠甜, 帶有一點小清新.

Flat White 的拉花是熊熊樣, 很可愛呢. 試一口, 咖啡温度夠熱, 味道香濃, 沒有苦澀味, 口感算細滑.

Cold Brew, 儀式感很重, 帶點粗獷味, 有點像飲whisky的風情. 試一口, 咖啡豆的香氣尤其明顯, 味道也沒有苦澀味, 很易入口.

吃飽飽, 在附近散步一會便回家了.

2024-04-29
$270.6 (Dinner)
2024-05-15 1741 views
假日,在太古城站 D出口左手面出,東隅酒店過對面馬路,就是。12:00 到達,舖裡客人已經一半滿。座位大約有30個。用 QR code 落單,但朋友喜歡看 menu。她點了茄汁大蝦扁意粉,我要 All day breakfast 。等了10分鐘左右一齊到。黑熊早餐 ($98)窩夫,是牛油酥皮,感覺像牛角包般香脆鬆軟,超好味,必食。滑蛋,香腸,煙肉,正常發揮。茄汁大蝦扁意粉 ($108)大蝦有咬口,扁意粉軟硬適中,番茄仔好味,份量唔算多亦唔細份。食了一半再選甜品。黑熊特飲 ($68)是咖啡味軟雪糕配黑咖啡。軟雪糕香,滑,夠牛奶味,值得試。咖啡是一般 UCC 黑咖啡級數,無驚喜。黑熊餡蜜 ($78)朋友主要被個蕨餅吸引。球狀雪糕不及軟雪糕香滑。寒天沒有味。靠甜紅豆一起吃。朋友不喜歡那咖啡凍,嫌太苦,所以最後都係俾我食晒。提起軟雪糕,香港有位詩人萍凡人發表過一首詩叫<富豪雪糕>,在一個由 Kubrick Poetry 舉辦的比賽中得獎,配上插畫並印成明信片,唔知你有無見過呢?

黑熊早餐 ($98)

黑熊早餐

茄汁大蝦扁意粉 ($108)

茄汁大蝦扁意粉

食了一半再選甜品

黑熊特飲 ($68)

黑熊特飲

黑熊餡蜜 ($78)

黑熊餡蜜

2024-05-15
$194 (Lunch)
黑熊早餐
茄汁大蝦扁意粉
黑熊特飲
餐廳:Black Bear (太古)地址:太古太古城道22號明宮閣地下G406號舖餐廳要脫穎而出🏆,就需要有吸引人注目嘅地方,而食物同環境相信喺最容易凸顯餐廳特色嘅兩個方面,就好似啱啱喺太古明宮閣地下開咗唔夠一年嘅Black Bear,Cafe以黑熊為主題🐻,仲特登請左本地設計師兼畫家以畫作呈現Cafe嘅個性🧑🏻‍🎨,加上店內以大地色系同啡色為主調,搭配暗啞嘅燈光營造出溫馨嘅日系復古風格🪟除咗喺裝修上花足心思,亦好講究擺盤嘅精緻感😎,佢哋主打西日fusion菜,有意粉又有日式定食🍱,總有一樣啱你口味✅,除咗前菜同主食之外,仲有卷蛋、芭菲、窩夫等多款甜品🧇,記得留肚食呀🍧 ✝️茄汁虎蝦扁意粉 $108以茄汁為基底嘅意粉同日式拿破崙意粉差唔多🇯🇵,無義大利番茄醬嘅酸香,反而偏甜同埋更濃稠😋,彈牙大蝦上碟前已經剝曬殼,精華完全融入醬汁令鮮甜味發揮得更淋漓盡致🦐,裡面仲加咗蘑菇同番茄仔,而扁意粉軟硬適中🍝✝️照燒牛肉高湯稻庭烏冬 $82 鋪滿晒喺面嘅照燒牛肉帶有少少脂肪裙邊,食落帶有嫩滑嘅肉質同甘香嘅油脂🥩,炒至焦糖化嘅洋蔥絲柔軟甘甜,同鹹香嘅照燒牛肉互相配合🧅,湯底濃得嚟唔會太鹹,配埋爽滑煙韌嘅
餐廳:Black Bear (太古)
地址:太古太古城道22號明宮閣地下G406號舖

✝️茄汁虎蝦扁意粉 $108

✝️照燒牛肉高湯稻庭烏冬 $82
同鹹香嘅照燒牛肉互相配合🧅,湯底濃得嚟唔會太鹹,配埋爽滑煙韌嘅烏冬一齊食又幾滋味🥳

✝️士多啤梨乳酪餡蜜 $88
「餡」係意指紅豆泥🫘,而「蜜」就係黑糖🍯,加上寒天同白玉糰子呈現出多層次嘅口感同味道💯,乳酪雪糕比牛奶雪糕更健康,食落軟滑細膩透心涼❄️,
裡面加咗士多啤梨啫喱同新鮮雜莓🍓,酸甜味同馥郁嘅奶香大大減低甜膩感😉

✝️特濃朱古力蛋糕 $42
黑朱古力嘅忌廉同海面蛋糕層層相間,醇厚嘅可可香令味道加倍濃郁🍫,
天然嘅朱古力蛋糕扎實又濕潤,配上苦甜交雜嘅風味配埋咖啡就最適合不過👅

houseblend用咗嚟自巴西同哥倫比亞嘅咖啡豆🇧🇷,意式鮮奶咖啡($42)充分品嚐到濃郁嘅堅果香,仲有可愛黑熊拉花;
Dirty($45)飲落先感受到溫暖醇香嘅咖啡,之後就飲到凍牛奶,冷熱交融嘅味覺衝擊真喺好正😋
2024-04-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-07-10 442 views
今晚去咗太古城搵食,又喺OpenRice🔁搵餐廳,終於搵到呢間Black Bear, 呢間cafe主打係西日fusion菜,整間cafe營造出復古日系裝修風格。🥢日式燒鰻魚飯鰻魚飯跟佐口小食(銀魚仔+核桃)和麵豉湯,鰻魚份量十足,而且好肥美,燒鰻魚嘅鮮香配上鰻魚醬汁鹹甜適中,食落去相當惹味。🍴 黑熊餡蜜 呢個日式甜品應該是這店嘅signature甜品,一大球咖啡雪糕配上蕨餅、紅豆、白玉子和黑白涼粉,份量十足,口感非常豐富。☕️ 焙茶拿鐵焙茶嘅濃鬱同牛奶嘅香甜完美結合,口感柔和細膩,有少少回甘。

🥢日式燒鰻魚飯

🍴 黑熊餡蜜

☕️ 焙茶拿鐵
焙茶嘅濃鬱同牛奶嘅香甜完美結合,口感柔和細膩,有少少回甘。

2024-07-10
  • 黑熊餡蜜
  • 鰻魚飯定食
  • 焙茶拿鐵
2024-06-17 395 views
放假同師兄去咗太古城拍拖,搵到一間高質咖啡店 Black Bear,咖啡好飲之餘,食物同甜品都唔錯,環境又舒適,推介俾大家!👍🏻✨ 黑松露醬本菇螺絲粉 $88✨一人份量啱啱好,鋪滿Parmasen芝士,加上足料黑松露醬,好食😋✨ 藍莓忌廉芝士牛角包窩夫✨呢個有驚喜!新鮮自家製牛角包🥐 灑上適量糖粉同cream cheese,層次感豐富,而且唔太甜,就連唔鍾意食甜品嘅男朋友都覺得ok!✨ Flat White $42✨咖啡味濃郁,正常水準✨ Cold brew $58✨呢個超推介!玻璃樽裝加冰壺,可以慢慢嘆返杯cold brew,仲帶有雲呢拿同Whisky風味!

✨ 黑松露醬本菇螺絲粉 $88✨

✨ 藍莓忌廉芝士牛角包窩夫✨

✨ Flat White $42✨

咖啡味濃郁,正常水準

✨ Cold brew $58✨

Flat  White
2024-06-16
$150 (Tea)
Flat  White
就是奔著開心果麻糬卷蛋來的!太古以黑熊為主題的日式木系cafe,tea time時間來,不用等位,又沒有限時,傾計一流!上菜時間都很快~鰻魚飯定食 鰻魚夠大件,充滿燒焦香味,醬汁都好夠味,食完好夠飽!開心果麻糬卷蛋口感好豐富,果心果醬+麻糬+蛋糕,開心果味濃郁,質地似花生醬,蛋糕好夠濕潤,一d都唔乾黑松露醬芝士薯條好香黑松露味,最緊要薯條夠熱夠脆,芝士醬可以多一點點斑蘭拿鐵 未飲已經好香斑斕味,比較甜,可能凍飲會比較好
就是奔著開心果麻糬卷蛋來的!

鰻魚飯定食
鰻魚夠大件,充滿燒焦香味,醬汁都好夠味,食完好夠飽!

開心果麻糬卷蛋

黑松露醬芝士薯條
好香黑松露味,最緊要薯條夠熱夠脆,芝士醬可以多一點點

斑蘭拿鐵
未飲已經好香斑斕味,比較甜,可能凍飲會比較好
2024-05-23 341 views
位於太古城的Black Bear Cafe,以日式木系風格為主,配搭店內隨處可見的黑熊裝飾,營造出溫馨舒適的氛圍。餐廳由主食、甜品到咖啡皆有提供,更有少見的班蘭拿鐵,帶有淡淡的班蘭葉香氣,風味獨特。With a Japanese wooden style complemented by black bear decorations, Black Bear Cafe creates a cozy and comfortable atmosphere. Don’t miss their pandan latte, which has a subtle fragrance of pandan leaves which is unique.
2024-05-20 238 views
因為想去誠品,所以跑到天后, 逛書店前當然先填飽肚子, 於是就附近找了間餐廳, 意外地不錯耶!裝修很小巧別緻, 感覺是有點現時流行的打卡店, 但又不會俗, 坐得也很舒服~這邊的餐單, 其實種類挺多, 不過多數去cafe嘛, 當然是吃意大利麵,  大部分主菜由$80到$120左右不等。這間意大利麵很厚身, 醬汁也很多, 很香濃, 蝦也很彈牙, 挺新鮮, 以這價位, 很不錯!然後朋友叫的煙三文魚長通粉, 也是有很不錯的水準, 很入味, 又不會太膩。跟朋友各點了飲品, 抹茶好喝! 也很香~重點是兩款甜品! 這間甜品很好吃! 一級推薦愛打卡又愛甜品的女生來! 咖啡味雪糕相當香滑! 走時點了杯咖啡外帶, 也是很不錯~ 以cafe來說, 這間性價比很高~ 在附近的人大可不時來~

跟朋友各點了飲品, 抹茶好喝! 也很香~

2024-05-08 261 views
我女好鍾意食甜品☺️知道太古城地下有間不錯的餐廳叫Black Bear🐻門外已看到店內裝修簡約清新😎全部維繞著一隻熊🐻~haha~小朋友最鍾意❤️這裡可以媲美一間甜品店~同時又有熱食!!!沙沙律配窩夫~雪糕沙丸子~~乳酪芭菲~應有盡有~~喜愛新式的口感可以試吓🙃喂飽第一個:鰻魚飯定食鰻魚料足惹味,有2大塊,配珍珠米醃製小銀魚和核桃 加碗味噌湯 誠意滿滿👍🏻第二最愛😻黑松露醬芝士薯條醬汁用料不省😹每條薯條都鋪滿咗黑松露同埋芝士,非常之適合熱愛呢兩種食物嘅人。第三個甜在心頭🫶🏻士多啤梨乳酪芭菲士多啤梨配搭藍莓😼乳酪雪糕塞中海綿蛋糕在下 再來一層脆麥片多重口感👍🏻確是難忘!滋味滋味🤤🤤小朋友指定要 荔枝士多啤梨梳打🤣呢杯好飲,酸甜配上粒粒士多啤梨🍓順便一提,這裡的咖啡比較特別😮‍💨🤨朱古力鮮奶咖啡☕️ 啡香濃厚 甜度比平時的低2度,入口感覺醇厚很多!不錯不錯☺️女兒很愛這熊熊布置🥰好似平時睇開嘅卡通片人物 太有親切感了😮‍💨說一定要再返嚟食多一次,探下隻熊仔🐻‍❄️🤣

這裡可以媲美一間甜品店~同時又有熱食!!!

喂飽第一個:鰻魚飯定食
鰻魚料足惹味,有2大塊,
配珍珠米醃製小銀魚和核桃 加碗味噌湯 誠意滿滿👍🏻

第二最愛😻黑松露醬芝士薯條
醬汁用料不省😹每條薯條都鋪滿咗黑松露同埋芝士,
非常之適合熱愛呢兩種食物嘅人。

第三個甜在心頭🫶🏻士多啤梨乳酪芭菲
士多啤梨配搭藍莓😼乳酪雪糕塞中
海綿蛋糕在下 再來一層脆麥片
多重口感👍🏻確是難忘!滋味滋味🤤🤤

小朋友指定要 荔枝士多啤梨梳打🤣
呢杯好飲,酸甜配上粒粒士多啤梨🍓

順便一提,這裡的咖啡比較特別😮‍💨🤨
朱古力鮮奶咖啡☕️ 啡香濃厚 甜度比平時的低2度,
入口感覺醇厚很多!

不錯不錯☺️女兒很愛這熊熊布置🥰
好似平時睇開嘅卡通片人物 太有親切感了😮‍💨
說一定要再返嚟食多一次,探下隻熊仔🐻‍❄️🤣
2024-04-26 259 views
太古城越來越多嘢食,同小朋友喂去完溜冰,喂向下街原本未肚餓嘅時候,你小朋友發現咗呢間特別嘅餐廳見佢環境都幾得意,而且由主菜仲有甜品,飲品賣相都唔錯,所以決定一次。主菜點個鰻魚飯,2大塊厚切鰻魚,好有口感,醬汁超濃郁,配搭埋珍珠米,連放喺旁邊嘅小食,都好好味!大蝦蕃茄汁意粉,賣相超級靚,見到橙紅紅嘅醬汁鋪滿晒喺意粉上面,喂小朋友已經忍唔住會立刻起動,意粉軟硬度啱啱好,大蝦夠彈牙爽甜。最驚喜嘅係甜品呢杯黑熊甜品,係用咖啡雪糕組成再配埋焦糖醬,仲有咖啡奶凍同埋焦糖脆餅,成個感覺真係好夾,好好味! 中間原來仲有蛋糕粒,食完好飽肚,感覺真係非常滿足。小朋友最鍾意乳酪雪糕,酸酸甜甜飲晒小朋友口味,每一口食埋香蕉同埋焦糖醬,yummy 好大杯,不過因為太好食,所以我同小朋友都將佢K.O.晒。

2024-04-25 220 views
鍾意去cafe chill既我🫶🏻今次依間港島區Cafe,真係不能錯過☺️有驚喜🥰首先,環境非常寬敞舒服,有種慢活的感覺❤️適合同朋友傾偈chill 下☺️食物選擇都好大眾化,今次叫左兩款主食,包括鰻魚飯定食同香草醬煙三文魚長通粉🐟鰻魚高質👍平時好怕鰻魚會有細骨,但今次真係食唔出細骨,食得好安心👍而且好新鮮,推介!香草醬煙三文魚長通粉都好好食😋通粉有口感,香草醬好Creamy,煙三文魚亦新鮮,整體好食又開胃🥰兩款主食都好滿意!最後當然要叫埋甜品啦☺️呢度嘅甜品都幾多選擇🤤真係幾吸引!最後叫左藍莓忌廉芝士牛角包窩夫🥐同黑熊芭菲🍦牛角包窩夫熱辣辣非常鬆軟,配上吉士,perfect match ☺️非常推介! 黑熊芭菲係咖啡雪糕配搭朱古力慕絲,仲有餅乾粟米片同啫喱配搭,口感都幾豐富🤤而且非常大杯,食完真係滿足晒☺️當然仲有兩杯飲品啦🥰我見到有斑斕拿鐵,真係唔係度度都有,所以要點黎試吓😆同埋叫咗一杯焙茶拿鐵🍂斑斕味都好突出,唔會太甜,焙茶拿鐵亦有好濃郁既焙茶👍兩杯飲品都唔錯!對於今次嘅Cafe體驗,滿意💯

2024-04-23
  • 鰻魚飯定食
  • 香草醬煙三文魚長通粉
無意中喺太古城搵到呢間喫茶店! 以黑熊做主題,配合燈光、木系裝修、黑熊掛畫,好有和暖感覺,輕鬆舒服!見隔離枱嘅芭菲好吸引,馬上決定留肚食甜品!輕盈、飽肚之選🥗煙三文魚牛油果沙律配胡麻醬牛油果熟度剛好,口感軟熟幼滑。沙律菜新鮮爽甜,伴上花型煙三文魚,濃香煙薰魚油香味。胡麻醬可另上,夠細心!🥢鰻魚飯定食配菜有合桃魚仔、麵豉湯。鰻魚燒得香口,厚肉肥美,肉質實淨彈滑,鰻魚汁甜度恰到好處。🖤🐻黑熊特飲凍americano入口nutty,上面咖啡軟雪糕香滑綿綿,味道double 滿足! 🌱班蘭拿鐵第一次飲班蘭latte,奶泡打得香滑,班蘭味好天然,入口柔滑清香。 第二個胃食甜品啦! 🍦香蕉香桃乳酪芭菲由乳酪雪糕、香蕉、香桃、藍莓、燕麥、粟米片砌成。配料多,賣相吸引。乳酪雪糕細滑柔軟,酸甜度配襯鮮果剛好平衡味道😻 💚開心果麻糬卷蛋喺關注組見過推介,卷蛋質感香滑,開心果味濃厚,麻糬軟軟糯糯,值得一試!
無意中喺太古城搵到呢間喫茶店!

見隔離枱嘅芭菲好吸引,馬上決定留肚食甜品

輕盈、飽肚之選
🥗煙三文魚牛油果沙律配胡麻醬
牛油果熟度剛好,口感軟熟幼滑。
沙律菜新鮮爽甜,伴上花型煙三文魚,濃香煙薰魚油香味。
胡麻醬可另上,夠細心!

🥢鰻魚飯定食
配菜有合桃魚仔、麵豉湯。
鰻魚燒得香口,厚肉肥美,肉質實淨彈滑,鰻魚汁甜度恰到好處。

🖤🐻黑熊特飲

🌱班蘭拿鐵

第二個胃食甜品啦!
🍦香蕉香桃乳酪芭菲
乳酪雪糕細滑柔軟,酸甜度配襯鮮果剛好平衡味道😻

💚開心果麻糬卷蛋

2024-04-21 145 views
位於太古嘅黑熊主題Cafe,環境充滿木系元素,俾人一種好舒適嘅感覺💁🏻‍♀️食物款式方面,有沙律、意粉、定食、多款甜品🍰同飲品等等。🍴照燒牛肉定食($88)牛肉肥瘦適中,有牛香,照燒汁甜甜鹹鹹夠入味,洋蔥爽脆🧅好送飯🍚定食另外配有麵豉湯同埋配菜,配菜係醃製小銀魚同合桃,幾有風味👅🍴黑松露醬本菇螺絲粉($88)螺絲粉口感煙韌掛汁,黑松露忌廉醬味道濃郁👄配上鹹香嘅芝士🧀️味道唔錯。🍴黑熊芭菲($88)黑熊芭菲喺呢度嘅signature甜品,賣相吸引,咖啡軟雪糕香濃軟滑👅配料亦有焦糖餅、咖啡凍、蛋糕同粟米片,口感豐富👍🏻🍴香蕉香桃乳酪芭菲($88)乳酪雪糕酸酸甜甜,配上香桃、香蕉🍌藍莓🫐堅果同粟米片,有層次感,味道幾清爽~🍴斑蘭拿鐵($45)斑蘭味幾濃郁,甜度適中👌🏻🍴朱古力鮮奶咖啡($48)咖啡味比朱古力味較為突出,咖啡幾香濃☕️

食物款式方面,有沙律、意粉、定食、多款甜品🍰同飲品等等。

🍴照燒牛肉定食($88)

🍴黑松露醬本菇螺絲粉($88)

🍴黑熊芭菲($88)

🍴香蕉香桃乳酪芭菲($88)

🍴斑蘭拿鐵($45)
斑蘭味幾濃郁,甜度適中👌🏻

🍴朱古力鮮奶咖啡($48)
咖啡味比朱古力味較為突出,咖啡幾香濃☕️
2024-04-20 109 views
週末同女女去太古人氣cafe black bear 歎早餐😋cafe經常爆滿,有時經過都見到排長龍,好彩今日早去坐到靚靚打卡梳化位❤️😍牆上有可愛的畫作🐻飲品🍼Babyccino $38Bb版的cappuccino 😁奶泡上加了可可粉,適合小朋友的早餐飲品😀🌿班蘭latte $42班蘭清香,latte 入口柔滑👍 🍴🍽️清新早餐逢週末及紅日供應,終於試到😍自家製殼麥片鮮果乳酪$ 68乳酪配色彩繽紛的新鮮水果🍓🍌,還有健康的殼麥片,飽肚有營之選。❤️🌅🐻黑熊早餐 $98 (加配自家製菓醬+ $3)沙律菜、滑蛋、香腸、煙肉,牛角包窩夫鬆脆,加配自家製菓醬,十分美味。🍰甜品:開心果麻糬卷蛋 $68非常高質,開心果味道香濃,一試愛上😍❤️🍦🍨黑熊芭菲 $88咖啡味軟雪糕,配上咖啡啫哩,底層是蛋糕及粟米片,層次豐富。

飲品

🍼Babyccino $38

🌿班蘭latte $42

班蘭清香,latte 入口柔滑👍

🍴🍽️清新早餐逢週末及紅日供應,終於試到😍

自家製殼麥片鮮果乳酪$ 68

🌅🐻黑熊早餐 $98

(加配自家製菓醬+ $3)

🍰甜品

開心果麻糬卷蛋 $68

非常高質,開心果味道香濃,一試愛上😍❤️

🍦🍨黑熊芭菲 $88

咖啡味軟雪糕,配上咖啡啫哩,底層是蛋糕及粟米片,層次豐富。

2024-04-13
2024-04-20 100 views
This Cozy restaurant is located close to Tai Koo station. It is very nicely decorated following a Black Bear theme. For starters we had the Pork Shogayaki Don which comes with miso soup ($88) and the Smoked Salmon Ragatoni with Pesto Sauce ($88). They both tasted delicious and we didnt have to wait long at all for the dished to be served. With the meals we ordered a Pandan Latte and the Passion Fruit Lemon Soda. The Latte had cute bear pattern on it and the soda was nice and refreshing. For dese
Pork Shogayaki Don
Pandan Latte
For desert we ordered the Banana Chocolate Croffle and Black Bear Parfait costing $88 each.
2024-03-20
Pork Shogayaki Don