2025-05-17 414 views
睇完openrice去試,點知完全中伏。首先,去到餐廳睇菜單,佢地啲相整得好靚架。比如嫩雞白布湯闊麵,啲雞肉一片片整得好靚,諗點叫嚟試下點知奶曬嘢。雞肉得雪味,好難食。仲有佢啲介紹相係一塊塊雞肉整得好靚,但係實物係雞片散修修,好後悔去左呢度食。
睇完openrice去試,點知完全中伏。

首先,去到餐廳睇菜單,佢地啲相整得好靚架。

嫩雞白布湯闊麵
2025-05-14 313 views
整手工麵條費事又費神,好難得搵到一間又唔貴又有質素嘅手工麵👍🏻今次就嚟咗朋友推薦嘅呢間lunch time食堂😼全日嘅Menu應該係一樣,份量又大又夠食✨嫩雞白布湯闊麵 $72純手工湯麵🍜手工嘅闊麵好有嚼感同埋好掛汁,推薦大家快啲食完啲麵先,以免浸耐咗會口感冇咁好🤘🏻😼湯底方面味道好香,落咗花奶好順滑但唔算好濃郁/好澀👍🏻加埋大量嫩雞絲同菜,值得一試✨牛骨餃子麵套餐 $88可以揀西施燉蛋或者椰香咋喳😋🤞🏻配四隻餃子,可以揀白菜餃或者韭菜餃,餃子皮薄肉厚,個人覺得幾好食😋牛骨湯底味道非常濃郁同埋冇咩味精味幾有驚喜,牛骨都好有份量!性價比好高!✨野生松茸鮮雞湯 $38滋味又鮮味嘅養身湯品😋✨香茅香水檸檬茶 +$16個人推薦揀比較低甜度嘅少甜少冰

嫩雞白布湯闊麵 $72

牛骨餃子麵套餐 $88

野生松茸鮮雞湯 $38
滋味又鮮味嘅養身湯品😋

香茅香水檸檬茶 +$16
個人推薦揀比較低甜度嘅少甜少冰
2025-05-12 318 views
平時返工食lunch經過呢間露面都見到好多人,前幾日就趁收工時間早d 少人d 去試試佢😋嫩雞白布湯闊麵🍲湯頭呈現乳白色,口感清甜,麵條好特別系用左闊麵,口感好滑,配埋切碎左嘅蔬菜,好健康!牛骨餃子麵套餐🐮湯頭濃郁,帶有濃濃嘅牛骨香氣,牛骨亦帶有肉,好有口感~而麵條Q彈有嚼勁,有D似幼版嘅米線!而套餐內嘅餃子有韭菜餃/白菜餃2款選擇🥟內餡飽滿,韭菜餃子充斥濃郁韭菜香氣。呢個套餐仲包埋甜品,有咋喳/西施嫩蛋揀,我地就揀左嫩蛋,帶有淡淡嘅蛋香,吾錯。秘製香糟醉雞,肉質鮮嫩,帶有淡淡嘅花鵰酒香,口感清爽。香茅香水檸檬茶🍋 味道清新,好解渴清爽!白桃烏龍牛乳茶🍑奶茶口感滑順,白桃嘅香氣同烏龍茶嘅茶韻巧妙融合!
1962 views

秘製香糟醉雞,肉質鮮嫩,帶有淡淡嘅花鵰酒香,口感清爽。

香茅香水檸檬茶🍋 味道清新,好解渴清爽!
2025-05-03 243 views
今天吃了牛骨鮫子手工麵套餐,有5大粒足料大大白菜豬肉餃子,加牛骨。配上了少甜的喳喳,多豆子又好吃。額外配上了少甜豆漿。整體很滿意。$88.00 加$6.00 豆漿😊
  • 牛骨餃子麵套餐
  • 巴蜀粒粒大雲吞
2025-04-25 258 views
今次黎到灣仔小店,餐廳裝修整潔簡約,配上少量特色霓虹燈,仲掛咗啲畫作,座位闊落,唔會坐得好迫👍🏻👍🏻👍🏻餐牌選擇唔少,而且仲冇加一收費,好抵食!同朋友決定一人叫一個套餐黎試吓😙😙牛骨餃子麵套餐 $88牛骨份量好多😍😍😍真係落足料,牛骨嘅香氣好吸引,咬落肉質偏嫩,湯底濃郁,白蘿蔔煮到好淋好易入口😋😋😋麵條軟硬適中,同牛骨湯好融合~餃子叫咗韭菜餃,餃子皮唔會太厚,韭菜份量好多,每啖都好滿足!至於甜品選擇咗燉蛋,又滑又香,唔錯!嫩雞白布湯闊麵套餐 $72推薦!!!🤣🤣個湯底好清甜,忍唔住飲多兩啖,雞嫩好鮮嫩,闊麵超級好食!煙煙韌韌,好有口感,啲菜十分嫩,令到碗麵更加好食!!野飲叫咗香茅香水檸檬茶 $16同滑溜溜香芋鮮奶 $16🤤🤤🤤秘製香槽醉雞 $58雞肉好嫩,咬落仲有好多肉汁,醉雞好入味,送麵一流

2082 views

牛骨餃子麵套餐 $88

嫩雞白布湯闊麵套餐 $72

秘製香槽醉雞 $58
雞肉好嫩,咬落仲有好多肉汁,醉雞好入味,送麵一流
2025-04-20 248 views
想吃陝西Biang Biang 麵的改良版麼?這家店就做Biang Biang 麵特別出色,麵條更薄身和幼身,食落輕身: 有嚼勁又掛汁!真是大讚, 好值得encore!### 油潑辣子魯肉Biang Biang 麵這真是我吃過的最好味的Biang Biang 麵,我和朋友都爭住吃!魯肉的色澤紅亮,散發著香氣,肉質鮮嫩,味道濃厚。油潑辣子將香料的香氣充分釋放,麵條彈牙,口感滑順,吸附著濃郁的醬汁,入口充滿層次感,絕對是必選之品!### 麻辣雲耳雲耳脆嫩,能夠完美吸附麻辣醬汁,吃上一口,是微微香辣的刺激,味道極具特色,帶來獨特的口感與味覺享受!### 牛骨餃子湯麵碗裡有四五塊很大的牛骨,牛骨上都是厚身的鮮嫩牛肉。湯底是由牛骨熬煮,入口濃郁而鮮香,我不單止吃嗮麵,還把整碗湯都喝了!這個很實惠的套餐還有一盤餃子,皮薄豬肉白菜餡很飽滿鮮嫩多汁!怎麼少的了甜品呢?西施燉蛋口感滑嫩,入口即化,清甜的味道在口中迸發,讓人心情愉悅!### 老壇酸菜湯小雲吞小雲吞包裹著鮮美的肉餡,皮薄餡多,與酸菜的酸爽形成絕妙的搭配!### 滑溜溜香芋鮮奶香芋的香味,鮮奶的絲滑,奶香四溢!### 百香果茉莉茶結合了百香果

### 油潑辣子魯肉Biang Biang 麵

### 麻辣雲耳

### 牛骨餃子湯麵

### 老壇酸菜湯小雲吞

### 滑溜溜香芋鮮奶
香芋的香味,鮮奶的絲滑,奶香四溢!

### 百香果茉莉茶
結合了百香果的酸甜與茉莉花的芬芳!
2025-04-03 435 views
位於**灣仔**嘅呢間麵店係附近街坊同上班族嘅心頭好,主打簡單而精緻嘅麵食,每一碗都係用心製作,絕對值得一試!🍜✨首先推介嘅係佢哋嘅**蕃茄牛肉拌麵**🍅🐄。呢道菜選用新鮮蕃茄熬製嘅醬汁,酸甜開胃,配埋嫩滑嘅牛肉片同爽口嘅麵條,口感層次相當豐富。最特別嘅係佢哋嘅麵條係手工製作,彈牙而且夠掛汁,每一啖都充滿濃郁嘅蕃茄香味,食完真係回味無窮!🍴另一款必試嘅係**雞肉豬骨湯麵**🐔🐷。湯底係用豬骨同雞肉慢火熬足數個鐘頭,味道鮮甜濃郁但又唔會過鹹,入口暖笠笠,好滋補!麵條吸滿咗湯底嘅精華,加埋嫩滑嘅雞肉片,份量剛剛好,食完令人好滿足。🍲💛呢間麵店嘅環境簡約但乾淨舒適,服務員態度親切,令人感覺好有歸屬感。價錢亦相當親民,性價比極高!無論你係想食一餐飽肚又暖胃嘅午餐,定係下班後嚟一碗簡單治癒嘅麵,呢度都係你嘅不二之選。如果你鐘意麵食,千祈唔好錯過呢間灣仔嘅小店!👏🍜

手拍青瓜($30)清脆青瓜水分十足,調料以蒜香和醋酸為主,開胃又解膩。野生松茸鮮雞湯($38)個人大推,湯色清澈不油膩,松茸香與鮮美雞湯完美交織,滋味豐富,非常適合入秋飲滋潤下!嫩雞白布湯闊麵套餐($72)選用嫩滑雞肉,搭配濃郁花奶湯底,湯色乳白,香氣撲鼻,整體口味較甜,闊麵口感柔滑煙韌又掛湯,最欣賞碗麵配上滿滿白菜,增加口感及營養!牛骨湯餃子麵套餐($88)湯頭濃厚而不油膩,牛骨及白蘿蔔分量唔少,白菜餃子餡料飽滿,皮薄而有韌性,搭配彈牙幼麵條。跟餐西施燉蛋,蛋香不算撲鼻濃郁,甜度適中,質地細膩如同豆腐般入口即化。飲品方面,香茅香水檸檬茶、凍豆漿屬正常發揮,前者帶香茅獨特香氣,加上檸檬酸爽完美融合,入口清涼,後者口感綿密,豆香濃郁,惟甜度較高,如有無糖版本就更好。呢間小店有得飲燉湯食碗手工麵,員工親切有耐性,附近返工或者行開灣仔,絕對值得一試!

今日行完山,凍凍地,又餓,就過嚟食碗麵上次食完嗰個嫩雞面,都覺得好好食。 今次又來食多次,仲見到有個牛骨湯麵。 我同朋友一人一碗,牛骨湯麵仲有個套餐,有餃子有燉蛋。 跟住見到個松茸雞湯又覺得好吸引。 嫩雞面個雞湯好濃厚,好白,但又唔會過鹹,仲有好多菜同雞肉。 個面都係好滑溜好好食。份量亦都好多。牛骨湯麵嘅湯底好清,蘿蔔好大嚿好清甜冇渣,仲有好多件牛骨。 餃子我揀咗白菜,大嚿餡,皮薄。 松茸雞湯食得出冇味精,好清甜,有松茸嘅味道朋友係鍾意食燉蛋,所以俾咗個燉蛋佢食食完成餐都覺得好舒服,冇乜味精,唔會好口渴
今日行完山,凍凍地,又餓,就過嚟食碗麵

松茸雞湯食得出冇味精,好清甜,有松茸嘅味道
朋友係鍾意食燉蛋,所以俾咗個燉蛋佢食

食完成餐都覺得好舒服,冇乜味精,唔會好口渴

• 嫩雞白布湯闊麵
2025-03-25 308 views
最近同朋友去灣仔快食DINNER,一向都幾鐘意食面,見到喱間餐廳有唔同既面就一於試一試佢。嫩雞白布湯闊面套餐呢道套餐嘅湯比較清淡,雞肉鮮嫩,搭配嘅闊面條彈牙入味。湯底嘅白布湯帶有淡淡嘅香氣,特別啱係好凍既天氣食。牛骨餃子湯套餐餃子皮薄餡多,牛骨湯嘅味道濃郁,湯底醇厚,令餃子嘅鮮味更加突出。香芋鮮奶香芋鮮奶嘅味道甜而不膩,香芋嘅香氣同鮮奶嘅滑順完美結合。香水香茅檸檬茶清爽可口,香水香茅嘅味道好獨特,檸檬嘅酸味更係提神醒腦,好FRESH。秘製香槽醉雞呢道醉雞嘅味道最令我驚喜,肉質鮮嫩,醬汁入味,係一道唔可以錯過的小菜。整體嚟講,「露面拌麵料理」價格合理,份量亦都唔少,如果鍾意麵類食品既話,呢度絕對值得一試!

嫩雞白布湯闊面套餐

牛骨餃子湯套餐

香芋鮮奶
香芋鮮奶嘅味道甜而不膩,香芋嘅香氣同鮮奶嘅滑順完美結合。

香水香茅檸檬茶

秘製香槽醉雞

2025-03-11
2025-03-24 472 views
超恐怖老鼠事件!🤯🐭呢次嘅用餐經歷真係令人極度失望同恐怖!一入到餐廳,店員就安排我地坐喺最角落嘅位,我既左手邊同背後都係牆,感覺有少少迫。我點咗牛肉麵餐,味道麻麻,冇乜特別。到就嚟食完嘅時候,突然之間聽到吱吱聲,嗰刻以為可能係其他雜音,冇太在意。但幾十秒之後,又聽到吱吱聲,仲清楚感受到牆後面有抓牆聲音,嗰一刻我即刻肯定牆後面有老鼠!😱呢種情況完全冇辦法接受!我地即刻拿拿聲比錢走人,點都唔會返呢間餐廳,而且一定要將呢個經歷話畀親朋好友,提醒佢哋千祈唔好中伏。呢次用餐實在令人極度驚嚇!🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
超恐怖老鼠事件!🤯🐭

我點咗牛肉麵餐,味道麻麻,冇乜特別。

2025-03-24
$100 (Dinner)
2025-03-17 479 views
上網睇圖好正好吸引,衝住白布麵而去。嗌咗個白布麵餐同牛骨麵$88牛骨麵: 骨多過肉完全圖文不符,剩係得牛尾。$78白布麵: 之前喺旺角食過好好食嘅白布麵,衝住呢個而去,點知失望到爆 直程係難食!幅圖係好似真雞有雞皮的,點知係譚仔雞肉,雖然份量好多,但有少少嚡,個麵就真係不知所謂。。完全係食雲吞餃子皮咁,成個麵餅揦埋一住、扭成一團,食落口感一pat屎。成碗嘢熱到吹極都係辣嘴,係燙傷嘅程度。Btw個湯底係幾好飲,但可一不可再,$78你俾pat雲吞皮我食🤮
上網睇圖好正好吸引,衝住白布麵而去。
嗌咗個白布麵餐同牛骨麵

$88牛骨麵: 骨多過肉完全圖文不符,剩係得牛尾。

2025-03-16
$90 (Dinner)
2025-03-13 335 views
經過灣仔,發現到呢間特色既麵食。 冇諗過係灣仔會有間麵食專門店。 佢唔係普通既廣東麵,竟然有bing bing 麵,闊麵烏冬,真係好吸引。入到舖都要等一陣位,佢都好好生意,生客冇停過,外賣都見佢不停咁有,所以除左好食,即係證明都好新鮮。入黎更係要叫佢既嫩雞白布湯闊麵。 即叫即整,黎到見倒個純白湯底,好好飲,唔味精。 入麵除左麵仲有小棠菜同雞絲,麵質好嫩滑又薄,唔會食完好飽劑。 韭菜餃好足料又香,煮得剛剛好,入面又冇肥肉。 再叫左2個小食,上湯松茸娃娃菜,花生南乳炆豬手。 話係小食,但竟然都幾大碟。 娃娃菜好鮮甜又爽脆,完全係正。而豬手又炆得夠稔夠入味,仲要出奇地多肉少骨個種。最後可以跟麵平啲叫特飲,要左杯熱既香茅香水檸檬茶。 放底已聞到好香,飲落係好舒服。 所以唔怪之會有咁多客黎,真係好好味。
而豬手又炆得夠稔夠入味,仲要出奇地多肉少骨個種。
所以唔怪之會有咁多客黎,真係好好味。

2025-03-09
Type of Meal
Dinner
2025-03-09 341 views
偶爾經過灣仔,純粹諗住快速食個午餐,見到呢間食闊麵幾特別,所以行入去試吓,結果意外發現美食,真係好驚喜🥰🥰🌼嫩雞白布湯闊麵好似係招牌必點,但真係名不虛傳!好欣賞佢個雞白湯,好清甜唔會好膩。闊麵嘅口感都好好,有少少似闊版嘅刀削麵咁,不過略嫌有啲黐埋一舊,建議上枱嘅時候要攪拌咗先,但成個組合係好好味嘅😋😋🌼韭菜餃因為口痕,貪心叫多咗五隻韭菜餃,餡料好足味道唔錯~🌼小吊梨果茶+$10飲落有啲似雪梨水,感覺幾滋潤,不過略為有啲甜,冇咁甜就完美啦~🥹

🌼嫩雞白布湯闊麵

🌼韭菜餃
因為口痕,貪心叫多咗五隻韭菜餃,餡料好足味道唔錯~

🌼小吊梨果茶+$10

2025-03-04 394 views
🍜約咗朋友向灣仔食午餐,行過修頓球場附近見到呢間手工麵料理幾特別就入左去搵野食。🍜見餐牌有炖湯,就叫咗一盅野生松茸鮮雞湯,湯果然係足料,有松茸同雞件,好鮮味,仲冇味精添。🍜我哋叫咗嫩雞白布湯闊面,湯底奶白色,飲落好鮮甜而且冇味精;面底就好似成匹布咁,食落好滑唔會乾身;奶白色嘅湯底入邊仲有好多蔬菜、嫩雞件,麵同餸嘅份量都好多,一個女仔真係未必食得晒👍🏼🍜我哋仲叫咗個牛骨餃子麵套餐,套餐配有甜點(可以揀西施燉蛋或者咋喳),仲有四隻白菜餃🥟,都係$88真係幾抵。牛骨湯麵入面真係有幾件大大件嘅牛骨連肉,牛骨肉熬製得好軟諗,加埋蘿蔔吸收晒牛骨嘅味道,配搭一流👍🏼。🍹嘢飲我就揀咗熱香芋鮮奶,芋頭打成茸,好順滑;我朋友就叫咗香茅香水檸檬茶,果香味十足,大家都飲飽食醉好滿足😋

2025-02-22
Type of Meal