2018-05-22 675 views
這次經由Cailey 試食Agent 邀請我們去到這餐廳試食,本身Agent 都是說這間餐廳由於沒有人光臨,要朋友們幫手寫好評,但是我們吃完後,真的忍不住良心,要給一個真實嘅用餐過程給大家知道。食物不算太新鮮,而且還有點怪怪的味道,本身agent都是說他們的食物質素就是這樣,請不要見怪,而且可以按自己享用餐嘅真實感覺寫出來,最大問題是他們的丼飯質感很硬,飯粒很乾身,所以朋友們問我會否再光臨,我向他們說不!!希望各位顧客好運!

希望各位顧客好運!
Dining Offer
Tasting Event
2018-01-31 1643 views
今日約左朋友去調景嶺果邊做運動,所以順便搵野食~見到呢間靚靚的便當屋,不設堂食,就心血來潮買D野食去野餐喇!見到好多款都想試,最後揀左幾樣:三文魚籽松葉蟹便當    $68呢個係今日重點推薦!平時食松葉蟹都唔平吧?而家有埋三文魚子都只係$68,好抵食的~蟹肉勁鮮甜,推薦!綠茶冷麵  $25冷麵口感唔錯,凍得來係爽口,而且個汁好夠味,鍾意食冷麵的朋友不會失望的~三文魚西京燒便當  $48西京燒整得好好,唔係一味得鹹味,而且食落夠新鮮,配三文魚剛剛好。而且仲有餃子,成個便當好豐富!韓風蟹黃飯糰 $17第一次食蟹黃飯糰,一咬落去勁多蟹黃流出來,而且10幾蚊就食到,簡直係蟹控的喜訊~雜錦壽司  $32呢個我覺得係最抵食,因為可以試到好多口味既壽司。D飯整得好實,唔會一夾就散開。當中我最鍾意饅魚!值得一提的是店員服務態度不錯,會主動告訴我們哪些食物需要加熱,很細心。推薦住係附近的朋友買返屋企食,或者好似我地咁去附近公園野餐
今日約左朋友去調景嶺果邊做運動,所以順便搵野食~
見到好多款都想試,最後揀左幾樣:
三文魚籽松葉蟹便當    $68
呢個係今日重點推薦!平時食松葉蟹都唔平吧?
而家有埋三文魚子都只係$68,好抵食的~
蟹肉勁鮮甜,推薦!
綠茶冷麵  $25
三文魚西京燒便當  $48
而且仲有餃子,成個便當好豐富!
韓風蟹黃飯糰 $17
雜錦壽司  $32
呢個我覺得係最抵食,因為可以試到好多口味既壽司
D飯整得好實,唔會一夾就散開。當中我最鍾意饅魚!

推薦住係附近的朋友買返屋企食,或者好似我地咁去附近公園野餐
2017-12-30
$100 (Lunch)
平時極少來調景嶺,今日同朋友剛巧有事要來這邊,便決決試試這家位於都會駅商場的便當屋!格局與爭鮮等速食壽司店差不多,但這裡沒有堂食。選擇非常多,令人眼花撩亂!🐟三文魚籽松葉蟹便當 $68呢款便當在店內算是比較貴的,但份量多,三文魚籽好鮮味,松葉蟹肉更是鮮甜美味,很推薦呢!🍱三文魚西京燒便當 $48這款也不錯,三文魚調味剛好,燒過後依然嫩滑可口,仲有兩粒餃子和少許漬物,買來野餐真係相當好feel! 🍣雜錦壽司 $32壽司賣相精緻,各款都吸引,我同朋友都讚不絕口!🥢冷麵 $25麵條質感剛好,不會太腍,有點口感,配冷麵醬汁食,好食到「雪雪」聲👍🏿如果下次再黎,一定會試下其他款式,也很推薦大家一試😊

格局與爭鮮等速食壽司店差不多,但這裡沒有堂食。

選擇非常多,令人眼花撩亂!

🐟三文魚籽松葉蟹便當 $68

🍱三文魚西京燒便當 $48

🍣雜錦壽司 $32
壽司賣相精緻,各款都吸引,我同朋友都讚不絕口!

🥢冷麵 $25

如果下次再黎,一定會試下其他款式,也很推薦大家一試😊

2017-12-30
Tea
屋企人俾咗$100落去買啲嘢返屋企食,因為而家買餸煮飯都實在非常之貴,就算買外賣價錢都唔係差好遠,唔使洗碗好方便㗎。最後我就總共買咗五樣嘢,啱啱好$100 ,家人都奇怪點解$100可以買到咁多樣嘢。喺調景嶺嘅便當屋有好多食物選擇,但係啲嘢食都唔貴,價格介乎10幾蚊去到$68 ,不過好多價錢範圍都係中間位,一般日本食品,壽司都有。當中就選擇左牛肉便當$28綠茶冷麵$25名古屋雞翼$15大阪燒$20細卷$12啱啱一舊水。牛肉便當$28下面仲有豆腐,有辣嘅薑,同埋珍珠米,整熱後食唔錯,抵食過去牛肉飯連鎖店食個晚餐,已經夠晒飽。綠茶冷麵$25份量都幾大,如果唔係太肚餓嘅話未必食得晒,仲有青瓜蟹柳同埋海帶等等,不過果汁就唔算太多,亦都不算太濃郁,普通痛,建議可以自己買啲冷麵汁食更加好味。名古屋雞翼$15表面充滿芝麻粒,令味道更加香口,令我原本調味也很不錯,令人食完一隻想食更多。大阪燒$20超級抵食,加熱之後裏面仲要口感非常豐富,醬汁調味一流,非常建議買返屋企食。細卷$12 有八個卷,總共四款口味,包括青瓜、甜品、蟹柳、酸瓜,食少少吊下壽司引都唔錯!

當中就選擇左
牛肉便當$28
綠茶冷麵$25
名古屋雞翼$15
大阪燒$20
細卷$12
啱啱一舊水。

今日媽咪冇喺屋企煮飯,唯有自己食自己。如果出去餐廳食,得自己一個又覺得好悶。就不如近近地買個便當返屋企食,再煲下劇,睇下戲,咁樣都唔錯。就在調景嶺都會駅商場有一間便當屋,門面望落去充滿日本風味。一進去鋪頭,就看見收錢的地方用一個火車造型,感覺真的很獨特,很可愛。這裏出售的都是日式便當,有飯團,冷麵,各式各樣的便當⋯⋯小食更有大阪燒,章魚小丸子等等。想不到款式都幾多。一人晚餐點可以食得求其?所以我足足買了一個便當盒,一碟卷物和兩個飯團🍙。和風照燒雞便當$38店員很貼心,會當場問你是否今晚進食。如果是的話,他會幫你加熱,所以可以省點自行加熱的時間。想不到少少一間小店都有這樣貼心的服務。打開飯盒,真是很驚喜。這個飯盒很精緻,裝成一個木盒,很文青的風格。便當除了有雞扒,還有很多配菜,有粟米,西蘭花,獅子狗,小番茄和蛋絲等等。再配上它的照燒雞汁拌勻,很滋味。雞扒嫩滑,雞皮亦都夠薄,所以不覺得肥膩。粟米很香甜,為便當加上一些爽脆口感。米飯雖然急凍過,當然沒有剛煲起的那麼新鮮,但是也不會過腍,仍保持飯的質感。卷物二重$26這個很推介!一碟有八大件,很抵食!它分別有蟹籽卷物和芝麻卷物。芝麻卷物很好吃,

就在調景嶺都會駅商場有一間便當屋,門面望落去充滿日本風味。

和風照燒雞便當$38

卷物二重$26

這個很推介!一碟有八大件,很抵食!它分別有蟹籽卷物和芝麻卷物。芝麻卷物很好吃,裏面包着甜蛋,外面包着香口和脆卜卜的芝麻。這樣的配搭很好味,芝麻的濃郁香味在口中散發。蟹籽卷物裏面就包着甜蛋和蟹柳,同樣好味。不過我個人喜歡芝麻卷物多啲!

蒲燒鰻飯團$15

鰻魚飯團都只是$15。紫菜很香脆,包左一起再加上日式醬油和芥辣,就已經很滋味。鰻魚味道濃郁,鰻魚汁更滲入飯團之中,不錯。

和風牛飯團$13

和風牛肉很惹味。用這個價錢食到,真的很便宜。米飯和餡料的比例剛剛好。

建議大家買來之後立刻吃,因為我把和風牛肉飯團放進雪櫃冷凍,明天才拿出來吃。可能太冷的關係,就會比較乾身,所以即買即吃是最好的。
2017-12-25
$50 (Dinner)
2017-12-31 216 views
今日去完hkdi接朋友放學之後就去左隔離商場嘅便當屋買野食🍱去野餐la。佢門面幾大,一搵就搵到。有幾個大電視係到播住啲餐牌。唐揚炸雞便當一個便當有三塊雞、玉子、蘿蔔同小小配菜,飯量唔算太多,如果係男仔就未必夠飽。鋪路有個好貼心嘅服務,就係外賣會即場叮熱佢,方便拎走都可以即刻食。炸雞嘅粉唔算厚,雞肉都幾嫩。明太子飯團$15一個飯團都算足料,飯粒唔會太爛,粒粒分明。明太子偏鹹,同飯一齊食好好味。卷物有加洲卷同炸蝦卷2種。我就認為加洲卷較為好食,外層嘅蟹籽卜卜聲。炸蝦卷嘅芝麻就搶左炸蝦嘅味道,比較普通。蒸蛋佢嘅蒸蛋好足料,有雞肉、冬菇、蓮子等等。雞肉仲要好太舊!雞蛋就算翻蒸都仲好嫩,可以一試。

唐揚炸雞便當

明太子飯團

卷物

蒸蛋
新開了一間日式便當,身為將軍澳街坊又點可以唔試下?呢間店唔係非常大,但周圍都貼滿食物介紹,而且簡單的風格表達,非常清晰。而家只要購買一定金額都可以得到購物車,真係好抵呀!門口貼住兩個特色便當,中意食蟹嘅朋友一定岩晒。因為整個便當都充滿蟹膏。店內有好多款式的飯糰。而且非常經濟抵食,超中意食手卷、飯糰嘅一定岩晒啦!三文魚飯糰,三文魚做餡料非常豐富,而且都好新鮮,紫菜亦非常脆,至於飯糰亦包得好好,唔會一咬就散晒!另一款當然係試下蟹膏飯糰啦!唔係間間日式店都有,一於試下。蟹膏非常豐富新鮮,啖啖都係蟹膏真係好正呀!點了一份三色牛肉便當,店員會先幫忙叮熱,岩晒要速食嘅朋友,內容都好豐富,有好多牛肉在內,所以真係好吸引呀!
新開了一間日式便當,身為將軍澳街坊又點可以唔試下?

2017-12-24 102 views
平時好少會去調景嶺,難得假日就梗係要去試下新野啦!由於時間不多,所以就去左買外賣了。呢間店係一間外賣日式便當店,但係就非常貼心,可以加熱便當,令便當可以於一小時內都溫暖的。除了便當,都有飯糰可以選擇。飯糰有好多選擇,價錢一致都係$13炸。份量比起便利店買嘅都大。另外亦有好多特色嘅便當。雖然係日式店為主,但都有西式便當嫁,絕對唔係單一。揀左蟹皇便當,蟹皇便當非常多蟹膏,有蛋絲墊住特別有風味。另外,亦有壽司選擇。雖然款式唔多,但對於趕時間嚟講,份量係非常足夠的。最特別係加洲卷。芝麻在外,炸蝦在內。非常夾的味道,而且炸蝦都非常鮮味,好正呀!
平時好少會去調景嶺,難得假日就梗係要去試下新野啦!

揀左蟹皇便當,蟹皇便當非常多蟹膏,有蛋絲墊住特別有風味。

2017-12-14 152 views
這間便當屋開了有一段時間,一直以來都沒有嘗試( 雖然就在屋企附近)。店舖很大,擺放的飯盒類別都不少。這天因為商每間食肆都人頭湧湧,不得不另想辦法。 看見這間便當屋心想終於可以一試。便當冷食的有三四款,可翻熱的也有三四款,價錢由$38至$68不。 也有一些小食,如餃子,糖心蛋,燒牛肉沙律等等, 儼如一個小食店。試了"蟹肉蟹仔蜆肉便當 "$58。 材料都整齊地相間着。 而且都是厚厚的p鋪上飯面, 看看橫切面便知道了。 蜆肉唔腥,蛋和蟹都砌到相當幼細 ,口感一流。米飯甘香 ,粒粒分明, 用了日本新潟縣米,因為雪了大半天, 建議灘一灘先食飯會比較軟身。 提供的特製醬汁也可一試, 會令便當飯更加鮮味。飯糰選了鮭魚,吞拿魚沙律和牛肉。(每個$13)飯糰size 唔細,但餡料未見配合。 包裝袋如根據指示開啟, 並不是很順暢, 因為有貼紙貼在開口處。 和日本的飯糰包裝比,開啟的過程一定要很順利, 因為唔想隻手掂到啲食物。此店提供的Wasabi 非常攻鼻,留意!下次會試一試熱食的便當。

店舖很大,擺放的飯盒類別都不少。

蟹肉蟹仔蜆肉便當

飯糰選了鮭魚,吞拿魚沙律和牛肉。(每個$13)

此店提供的Wasabi 非常攻鼻,留意!
下次會試一試熱食的便當。
蟹肉蟹仔蜆肉便當
2017-12-11 148 views
呢日經過調景嶺 ,打算快快手手食個午餐, 本來諗住返屋企整個麵, 但諗諗下都係唔好咁麻煩,直接買個飯返去食算, 咁啱經過便當屋, 見有咁多選擇, 決定一於 嚟個日式午餐。食過咁多次日本嘢, 我竟然冇食過大阪燒(其實章魚燒都冇😂) 見十幾蚊諗都唔諗即刻買咗返去試。個賣相都真係幾吸引, 一打開就傳出陣陣經典照燒醬汁嘅香味, 見上面仲有沙律醬, 兩種醬汁係絕配, 放入微波爐加熱非常好食!本來以為微波爐加熱之後質地會變硬, 冇估到裏面嘅野菜同類似章魚丸子嘅餡料仍然保持濕潤, 口感軟綿綿的,效果不錯。日式餃子唔係太特別, 不過 午餐淨係食飯好單調,食下餃子點下燒汁都幾好🐷壽司便當分量十足, 熟食魚生各樣有啲, 兩個人分享都幾好。打開個靚靚仿木飯盒, 驚見一件都幾大嚿嘅雞, 有幾足料喎, 飯嘅份量都唔少,一個人食夠曬飽, 如果大食嘅叫多一個小食咩都夠曬...

大阪燒

日式餃子

壽司盒

壽司便當分量十足, 熟食魚生各樣有啲, 兩個人分享都幾好。
和風照燒雞便當

Lunch
大阪燒
和風照燒雞便當
2017-12-10 1218 views
朋友告訴我,她家附近開了一間日式外賣便當,頗有新意,推薦我試一試。將軍澳沿線的日式外賣店有不少,可能跟這區多無飯煮婦或單身人士有關吧,這天剛巧想宅在家裡,不妨買個便當陪伴我吧!外賣店就在地鐵站上蓋的商場,非常便利。店舖小小的,但所有的食物都放得井然有序。便當的選擇不少,有熱食也有凍食,例如三文魚籽便當、大閘蟹將軍便當、蟹肉蟹籽硯肉便當和式牛肉便當等,價錢由$22至$68不等。另外有小食,例如餃子、溏心蛋和章魚小丸子等。我買了一個鰻魚便當和兩個飯糰。便當的包裝充滿日式風味,附送一小盒鰻魚汁和餐具,很周到呢!外賣盒是仿木紋,美觀又實在,有家的感覺喔,呵呵!放入微波爐翻叮4分鐘就可以吃了,店舖也有代翻熱的服務呢!⭐️蒲燒鰻魚便當哇!便當份量挺多的,想不到鰻魚足足有四大件😱鰻魚下還有蛋絲,配菜有西蘭花、粟米和紅蘿蔔,紅蘿蔔還切成花的圖案,這一點非常考究,覺得這家店挺有心經營的。鰻魚實在是大件夾抵食!非常肥美多汁,醬汁去掉了鰻魚的腥味,咬下去滿口都是飽滿的鰻魚肉,魚肉厚實,吃得很過癮呢!⭐️蒲燒鰻魚飯糰飯糰吃到中間有幾粒鰻魚粒,白飯比例比鰻魚多,飯糰的白飯標榜用日本青森縣產米,米粒香甜,就算涼了也不

外賣店就在地鐵站上蓋的商場,非常便利。

店舖小小的,但所有的食物都放得井然有序

另外有小食,例如餃子、溏心蛋和章魚小丸子等。

我買了一個鰻魚便當和兩個飯糰。

便當的包裝充滿日式風味,附送一小盒鰻魚汁和餐具,很周到呢!

蒲燒鰻魚便當

⭐️蒲燒鰻魚便當

蒲燒鰻魚飯糰

⭐️蒲燒鰻魚飯糰
飯糰吃到中間有幾粒鰻魚粒,白飯比例比鰻魚多,飯糰的白飯標榜用日本青森縣產米,米粒香甜,就算涼了也不會變硬,非常適合製造飯糰。

辛口高菜漬飯糰

⭐️辛口高菜漬飯糰
泡菜口味的飯糰酸酸辣辣,很開胃呢!如果再加一些配菜,加上口感更好呢!

▪️鰻魚便當有驚喜,相信其他便當的質素也有一定的水準呢!

▪️飯糰小小一個,方便攜帶,當點心吃是不錯的選擇。
2017-12-08
TakeAway
$96 (Dinner)
蒲燒鰻魚便當
2017-11-27 243 views
今日同下午老公睇完戲買完火鍋配料有點肚餓但又唔想食咁多野,經過間壽司店買咗二個飯團頂肚,我選了大路的明太子飯團$14,而老公選了和風牛肉$13。包裝看似和飯團專門店一樣從中間拉開,點知完全係兩回事,要費力撕開兩面貼紙先開到。紫菜無香味,飯看不到米粒,太淋身水份太多了,令紫菜瞬間變軟,口感不佳。而饀料份量偏少,我地唔想做大嘥鬼。。。😟我好鍾意食飯團,經常光顧飯團專門店,本來想為味蕾開托新領域,但。。。😳

Other
2017-10-10 392 views
在調景嶺的餐廳選擇十分少,但今日行過見到了一間以火車作主題的日式外賣店,挺有趣的,所以買了兩個便當試試( ・∇・)當天大約有十種的日式便當及飯團,並提供飯盒加熱服務食物方面:當天選了芝士漢堡便當($48)及照燒雞扒便當($38),聽說此店使用了產自日本青森縣米,米飯的確相當香,彈牙而且不黏牙。肉量適中,漢堡肉味香濃,但可惜的是表面的芝士較少;雞扒有濃濃照燒汁味,加熱後雞皮仍然有少許香脆,另外兩個飯盒都有不同種類的配菜,如菜,蛋卷等。包裝精美,有著日式車站外賣便當的感覺,價錢合理,令人滿意。服務方面:付款時間較長,飯盒加熱流程較亂,需改善(*´꒳`*)

當天大約有十種的日式便當及飯團,並提供飯盒加熱服務

食物方面:

服務方面:
付款時間較長,飯盒加熱流程較亂,需改善(*´꒳`*)
TakeAway