2016-04-16 494 views
尋日夜晚行經呢間餐廳,因半年前同朋友食過OK所以入去食啦。入去個時餐廳得一枱客,心諗冇理由咁少客既,坐低叫左個滷肉麵,HKD 48蚊仲送野飲 (個時都已經9點啦)。個麵普普通通啦,唔難食,但最大問題係杯野飲!叫左杯凍既芝麻奶茶,飲落去,隻味根本就係水加芝麻味,淡到完全冇奶茶/甜味。咁同待應講杯野有問題啦,佢竟然話佢地本身既芝麻奶茶係咁既味,係咁淡,真係好野! 最後我特登換左杯凍檸茶,廢事再叫返佢地的奶茶野。結果。。。杯凍檸茶又係淡到乜咁,真係好失望,快快手食完就埋單走人。總結:個麵係OK既,咁既價錢要求唔多,但野飲真係好難飲,唔好比佢So called台式餐廳呃左...

Other Info. : 見最近的食評都係笑哈哈,唔駛洗走的喊既食評啦寫手,可能你地既甜品真係好睇又好食,但係既就唔該Focus返專注賣甜品啦,野食一般野飲難飲,咁做黎做乜?
2016-04-15
2016-02-21 318 views
非常厚的西多士,好像一次過吃左兩份西多士。入面夾左好多花生醬,口感鬆軟,但我揀左配朱古力醬不太合拍,都是煉奶會好d。整體膩得很,切忌獨食!而且西多要呢個價錢,都係同朋友夾份好d。這裡的飲品、甜品都可以,就係鹹食差得放唔入口!因為另外重叫左份下午茶餐炸既素食拼盤,一大陣油味!真係一人食一啖就成盤放棄左!
特厚超級西多士
這裡的飲品、甜品都可以,就係鹹食差得放唔入口!
2015-11-25 325 views
先前已經嘗試過,這裡的士多啤梨海棉蛋糕,今次再試Honey Souffle ,餐牌的圖十分吸引,果然這間的出品很有素質,我從沒看過Souffle可以那麼high 味道 賣相 我大膽說真的頂級,還有女友叫了一個華田布甸,味道甜而不膩。
2015-11-24
$50 (Tea)
2015-11-16 84 views
同屋企人經過九龍城,見到呢間台式餐廳,一見到出面甜品櫃好吸引,而且有我中意食既窩夫在內,亦望到隔離戈餐牌,見到有好多台式食物,價錢吾會太貴,所以決定入內嘗試一下。
草莓窩夫
👍🏻內在環境有氣氛
滷蛋燥肉飯
2015-11-14
$50 (Lunch)
草莓窩夫
滷蛋燥肉飯
2015-11-12 149 views
最近試一下這間台灣餐廳,九龍城上班lunch太多選擇,所以這間開了很久還沒嘗過,今天去了覺得這間店鋪裝飾很放心機下去,還沒聖誕氣紛都出來,店服務員向我介紹新出的紅燒牛肋肉飯,只需60元加了3元轉蜂蜜茶,牛肋肉很鬆軟入口口感很好,飲品清淡十分解渴。明天會再去吃飯

2015-11-12
$63 (Lunch)
2015-11-04 109 views
下午同同事食飯時, 簡左一間台式餐廳。之後叫左一碗牛肉麵同一碗魯肉飯, 咬開的牛肉塊,入面幾淋同都入味,湯底都有牛肉的原味,而魯肉加埋D汁夠濃味。然後叫了一杯美綠恐龍,跟新加坡GE種味道差不多, 還有一杯芋香珍珠奶茶, 味道OKAY。
下午同同事食飯時, 簡左一間台式餐廳。
而魯肉加埋D汁夠濃味。

2015-11-03
$45 (Lunch)
2015-10-30 92 views
第一次到九龍城吃飯,看到蜂茶門口甜品櫃十分吸引,跟女友試了一個香蕉朱古力窩夫,賣相值一百分,當然味道才重要 第一口吃雪糕味道不錯不算太甜,底下的窩夫十分鬆軟,完全配合到,我覺得在台式餐廳能吃到西式甜品也不錯,能給多方面食品給客人選擇,這間餐廳佈置很有心機連燈飾也用蜜蜂做主題,有機會會再去。
2015-10-30
  • 香蕉朱古力窩夫
2015-10-24 204 views
點左牛肉麵同杏仁珍珠承為71蚊牛肉麵極之難食,味精好重。都算⋯⋯D牛,硬都咬唔入,把鬼!!個杏仁珍珠,本身以為黎錯野,啡色,以為白色先岩。點知又無錯wo飲落去,係珍珠奶茶溝左少少杏霜咁囉,垃圾
點左牛肉麵同杏仁珍珠承為71蚊
牛肉麵極之難食,味精好重。都算⋯⋯
D牛,硬都咬唔入,把鬼!!
飲落去,係珍珠奶茶溝左少少杏霜咁囉,垃圾
2015-10-22 210 views
經過蜂茶門口幾次,都覺得好吸引今日終於入去一試!二個人各自叫左下午茶魯肉飯+芒果綠茶粒粒西多士+水蜜桃綠茶魯肉飯唔算好出色,可以抵食粒粒西多士,就好失望我認為西多士唔會整得難食但,係度比我食到😖食左二粒已經唔想再食炸得唔夠火喉,賣相差!
經過蜂茶門口幾次,都覺得好吸引
今日終於入去一試!
二個人各自叫左下午茶
魯肉飯+芒果綠茶
粒粒西多士+水蜜桃綠茶
魯肉飯唔算好出色,可以抵食
粒粒西多士,就好失望
我認為西多士唔會整得難食
但,係度比我食到😖
食左二粒已經唔想再食
炸得唔夠火喉,賣相差!
2015-10-04 186 views
甜品賣相好靚,但味道零分同友人叫左4份4人一致認同:好難食糖漿甜度極高,生果唔新鮮,早餐d穀類脆脆佔左半杯!結果大家食左3分1都冇就放棄左好後悔行入去前唔記得openrice下先!
甜品賣相好靚,但味道零分

同友人叫左4份
4人一致認同:好難食
糖漿甜度極高,生果唔新鮮,早餐d穀類脆脆佔左半杯!

結果大家食左3分1都冇就放棄左

好後悔行入去前唔記得openrice下先!
2015-10-03
$55 (Other)
2015-09-25 153 views
第一次來這間店舖食,試了一個排骨麵,落單時清楚問過店員,個湯底是否牛肉湯,因本人不能吃牛肉的。店員回覆,只有牛肉麵使用牛肉湯底的。排骨麵是肉和麵分開上。排骨炸得非常乾,有大量的七味粉或椒鹽在排骨上。個湯底的顏色也非常深色,老公幫忙試吃後才發現真的是牛肉湯。和店員查詢時,他們還說是我沒有跟他們講要轉清湯所以給我牛肉湯!!更出奇的是,他們並不是給我換過一個湯麵,而是給我退回那個麵的錢。我不是要求折扣優惠,我們放下$100便馬上離開。一個非常非常差的經驗。
排骨麵
$50 (Lunch)
2015-09-05 185 views
味道可直接 PK 明X壽司!1. 窩夫不新鲜2. 雪糕不新鮮3. 忌廉不新鮮4. 果茶水果竟然是罐頭,沒有水果味,沒有茶味5. 日式窩夫 - 食完覺得店主應該沒有去過日本,竟然是包裝蛋糕想打大佬可以一試,因為全部食物都係大佬級!仲有,新店竟然那麼污糟。講完。

味道可直接 PK 明X壽司
1. 窩夫不新鲜
2. 雪糕不新鮮
3. 忌廉不新鮮
4. 果茶水果竟然是罐頭,沒有水果味,沒有茶味

想打大佬可以一試,因為全部食物都係大佬級!

仲有,新店竟然那麼污糟。講完。
2015-09-05
Type of Meal
Last Night Supper
2015-08-23 147 views
返工前同好同事到蜂茶吃午餐,同事order了紅燒牛肉麵。河馬太今天不能吃牛,又不想吃飯,叫了綜合丸米粉。台式米粉一向好吃,咬口爽,吸收醬汁一流。可惜午餐餐牌沒魯肉燥米粉,否則吃十碗也不過份。午餐免費配熱紅、綠茶。同事叫了蜂蜜咸檸水。大熱天,我叫了解暑的黑糖冬瓜茶。環顧四週,這裡的環境也不錯。沒有茶餐廳的匆忙,亦沒有高級的拘謹。和三兩知己吹吹水也是不錯的。同事的牛肉麵先來,粗麵條附以紅白蘿蔔配菜,牛肉約4-5塊,同事覺得味道一般。河馬太的綜合丸不過不失,值得一讚米粉煮得恰到好處,口感爽而不會一pat pat。黑糖冬瓜茶有驚喜,最怕冬瓜茶像程班長的過甜,這裡的甜味適中。價錢來說,這裡的確相宜。除了牛肉麵$65來說算較貴。

紅燒牛肉麵

綜合丸麵

餐飲

價錢來說,這裡的確相宜。除了牛肉麵$65來說算較貴。

2015-08-22
$53 (Lunch)
綜合丸麵
2015-08-03 150 views
被這店的裝修吸引入去, 其實開在大街上兼星期日晚飯時間都坐唔夠一半滿已經係明顯signal....2個人散叫了1麵1飯1小食+2杯珍珠奶茶。 牛肉麵先上, 呷一啖湯已知此店只有外表, 不過個麵還算不過不失, 可以入口; 竹筒飯就是用竹筒盛飯而已, 不要奢求有竹筒香味.....可是最離譜是蚵仔煎, 賣相完全令人倒胃!! 不知道廚房有什麼問題, 係唔係同老闆有仇, 碟上只係一撻粉, 一丁點煎過嘅感覺都無!! 埋單仲要超過200蚊, 呢一餐絕對算的上本人食過最難食嘅餐廳頭3甲.....不單只不推薦, 仲會提醒朋友不要中招!

蚵仔煎
2015-08-02
Type of Meal
Dinner
2015-07-27 371 views
吃完泰菜,我們走到衞前圍道的一間台式的甜品店蜂茶,我最愛台式甜品,所以真的滿心歡喜點了兩款甜品,丁丁點了榴槤班㦸,班㦸的榴槤没有鮮果的清香,祇有甜!我最愛芒果千層蛋糕,待應小姐送上 ! 千層蛋糕賣相甜甜的是不俗,可是上面的芒放了太多的cream 和棉花糖,一点口感也没有,祇能吃到一個甜字!我們因太甜的關係,喝了很多杯水! 這間餐廳難道祇能造出祇有甜味的甜品,和台北的甜品水準真差太遠了!
2015-07-26
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)