2023-07-08 621 views
唔想食得太飽又可以靜靜地坐一陣嘅地方以前食開綠茶溶岩,今次食咗個新新哋嘅焦糖流心溶岩吐司雖然製作時間係耐少少但絕對值得等待😋下午茶唔想飲咖啡誠意推介玫瑰伯爵茶鮮奶
唔想食得太飽又可以靜靜地坐一陣嘅地方

以前食開綠茶溶岩,
今次食咗個新新哋嘅焦糖流心溶岩吐司

雖然製作時間係耐少少
但絕對值得等待😋

下午茶唔想飲咖啡
誠意推介玫瑰伯爵茶鮮奶

2023-06-29 695 views
♫𝄞 𝔾𝔸𝕋 $727/10🈵一上菜就好多乾冰噴霧湧出來吸引晒隔離枱小朋友嘅目光😂視覺效果一流🈵個桔其實係炸奶黃餡麻薯乳酪雪糕都好高質~加上柚子醬感覺唔會太𝐻𝑒𝒶𝓋𝓎鍾意奶黃嘅人應該會好鍾意依道甜品𝐵𝑒𝒶𝓃𝓈依間連鎖𝒞𝒶𝒻𝑒質素幾穩定而且見佢哋會招聘銀髮族人士良心社企要支持一下💛想讚一讚佢哋既店員服務態度真係好好呢!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و♫荳子 沙田鄉事會路138號新城市中央廣場5樓503號舖♫#e3e_in_沙田#e3e_in_將軍澳#e3e_in_九龍灣#e3e_in_青衣#e3e_in_坑口#e3e_in_大埔#e3e_in_屯門#e3e_in_葵芳#e3e_in_💛 ♫#hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #hkfoodblogger #香港美食 #香港美食指南 #沙田美食 #beans荳子 #hkpancake #甜品控 #沙田美食 #咖啡店 #意粉 #hkcafe #alldaybreakfast #香港好去處 #美式餐廳 #新城市中央廣場 #butlery #甜品關注組 #hkbeans #咖啡店關注組

𝄞 𝔾𝔸𝕋 $72
7/10🈵
一上菜就好多乾冰噴霧湧出來
吸引晒隔離枱小朋友嘅目光😂
視覺效果一流🈵
個桔其實係炸奶黃餡麻薯
乳酪雪糕都好高質~
加上柚子醬感覺唔會太𝐻𝑒𝒶𝓋𝓎

#e3e_in_💛

GAT
GAT
2023-06-27 580 views
入沙田Ikea 購物前,必食的餐廳-Beans。餐牌內的主食清單,大部分都已經食過,也是非常美味的。今次午餐我點- 軟殼蟹黑松露意粉陪熱蜂蜜檸檬水,而主子就叫招牌的手撕豬仔骨漢堡,焦糖洋蔥加熟蛋,他配以拿鐵。整體食物水準保持水準!特別是豬仔骨漢堡 豬肉絲很juicy ,很入味;而軟殼蟹意粉味道好,但如果多一點黑松露奶油醬多一點會更好。芒果慕絲蛋糕不大,外相討好,味道很好。有一點值得提是入坐前,餐廳提供4款味道的消毒噴霧選擇,主子選了桃味而我選了菠蘿味,讓人用餐前開心入左。
手撕豬仔骨+焦糖洋蔥  熟蛋配薯條
軟殼蟹黑松露意粉
套餐配檸檬蜂蜜,拿鐵
套餐加配芒果慕斯蛋糕
2023-06-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
手撕豬仔骨+焦糖洋蔥  熟蛋配薯條
軟殼蟹黑松露意粉
套餐加配芒果慕斯蛋糕
2023-06-25 394 views
我地平日中午隨便行就入左一間cafe。我地兩個人但點左3-4人份量 😂(因為好肚餓🤤),cafe 有午餐價同正常價格既野食,我地揀左既蟹肉牛油果他他同黃金蟹肉意粉都屬於午餐價 ,價錢上算係抵既cafe。💸$440 💁🏼‍♀️人均100-200不等整體食物評價:★ ★ ★ ☆ ☆食物算係正常水平,只有一道菜係覺得好食,飲品方面係幾好,服務態度:★ ★ ★ ★ ☆服務員態度都好細心☺️,問佢比杯水會特別問一句要涷水定熱水。環境氣氛:★ ★ ★ ★ ☆坐陣飲野打卡的話,依間餐廳係唔錯選擇👍🏻。🥯食物方面黃金蟹肉意粉意粉放左個蟹做擺設幾靚,如果愛好蛋黃醬人士,可以嘗試依個意粉,好重蛋黃醬味黑松露&芝士味薯條先講下個薯條,我地本來諗住叫d小食等食完主菜之後可以慢慢食,吹下水嘆下杯咖啡同朱古力,但我地一致認同薯條太咸,👦🏻薯條既鹽量係近乎腎虧程度😂,但真係冇誇張,發覺d醬都有鹽.. 本來都食得咸,都頂唔順🫠。不過芝士味薯條佢既芝士醬係幾濃味,芝士愛好者可以嘗試下😝蟹肉牛油果他他不得不讚賞成餐飯呢道菜係最好食😋雖然佢黎到外貌上平平無其咁,👩🏼食落去佢既蟹肉同牛油果再配埋薄餅既味道好和諧😂係意料之外。重點

💸$440 💁🏼‍♀️人均100-200不等
整體食物評價:★ ★ ★ ☆ ☆
食物算係正常水平,只有一道菜係覺得好食,飲品方面係幾好,

服務態度:★ ★ ★ ★ ☆

環境氣氛:★ ★ ★ ★ ☆
坐陣飲野打卡的話,依間餐廳係唔錯選擇👍🏻。

🥯食物方面

黑松露&芝士味薯條

蟹肉牛油果他他
不得不讚賞成餐飯呢道菜係最好食😋雖然佢黎到外貌上平平無其咁,👩🏼食落去佢既蟹肉同牛油果再配埋薄餅既味道好和諧😂係意料之外。重點係佢冇加任何醬汁都好夠味好好食🥹

三文魚羽衣甘藍Bagel
個bagel係唔會再叫多次既機會🙅🏼‍♀️,唔知係咪因為繁忙時段,黎到既時候,個包好似未焗好👦🏻不論咬定切都有困難,個包有一定程度堅硬度😂,真係忍唔住叫人求解決,侍應好好,重新再煮新一碟。第二次黎到個包就好好多,係可以入口😂但就冇乜特別太大評價。

龍蝦湯
龍蝦湯略為遜色,飲緊似係味精湯既感覺,但味道上亦唔係話好重龍蝦湯應該有既味…🙅🏼‍♀️

☕️飲品方面,我地點左兩杯熱飲,兩杯飲品有牛奶成份,所以餐廳亦有提供燕麥奶選擇,但要加少少錢。飲品仲提供左甜度揀,兩杯飲品我地揀左少甜😆
5.特濃朱古力

佢既外貌上係髒髒風格,鋪上薄薄一層朱古力碎,打卡一流😎但「論盡」人士飲果陣要小心,因為佢杯碟都灑左d可可粉,可能會整污糟衣服同手,味道方面朱古力味都幾重,但又唔會掩蓋到d奶香味,👦🏻已經忍唔到幾啖飲左大半。👩🏼睇落有陣薄薄朱古力層好似好甜,但飲落其實甜度剛好,唔會太甜,適合唔同人飲。

6.彩虹拿鐵
外貌係100分,打卡超靚,飲左一半影都靚😂,👩🏼原本男朋友叫果陣仲以為係d打卡靚飲落唔好飲既咖啡,飲果陣聞到淡淡既焦糖味同埋飲落淡淡甜味之餘都有好香咖啡味,唔係虛有其表😝
2023-06-16 425 views
Beans 食過幾次,不過之前冇食過意大利粉或者意大利飯,今次黎試,不過不失,唔算好好食。Lunch set 🍽️🦀🍝軟殼蟹意粉 $89(加)🍟芝士薯條 +$30👍🏻🍵熱檸蜜👍🏻🍛周打海鮮意大利飯 $98~冇乜海鮮,好普通😑凍Mocha(鮮奶)+$34👍🏻🍛什菌意大利飯 $118凍美式咖啡(走奶)

Lunch set 🍽️
🦀🍝軟殼蟹意粉 $89

(加)🍟芝士薯條 +$30👍🏻

🍵熱檸蜜👍🏻

🍛周打海鮮意大利飯 $98
~冇乜海鮮,好普通😑

凍Mocha(鮮奶)+$34👍🏻

🍛什菌意大利飯 $118

凍美式咖啡(走奶)
2023-06-15
Type of Meal
Lunch
2023-06-02 646 views
基本上去親沙田都會去呢間coffee shop❤️今次食個brunch我個沙律勁大份咖啡亦都好好飲今日熱到咁飲杯凍咖啡真係好舒服💗朋友食嘅all day Breakfast都幾特別因為可以轉窩夫🙌🏻仲有一個係Carboara望到廚房入面係逐份逐份整擺盤亦都有心機🫶🏻🫶🏻
基本上去親沙田都會去呢間coffee shop❤️
仲有一個係Carboara
望到廚房入面係逐份逐份整
擺盤亦都有心機🫶🏻🫶🏻
2023-05-28 461 views
每次經過都見到大排長龍,今次就特登同朋友試吓佢究竟係咪咁好質素,叫咗個黃金蟹肉意粉,啲麵條煮得好彈牙,搭配新鮮嘅蟹肉同醬汁,蟹肉嘅鮮甜同醬汁嘅濃郁完美結合,口感豐富🦀推介
2023-05-24 628 views
閨蜜又帶我去食好西今次去左沙田食荳子每次去ikea經過都見到勁多人今日去食 好睇唔係等左好耐一入門口就有五支酒精搓手比你揀我就求其揀左支都幾香😂我閨蜜揀左支lemongrass之後佢話好搞唔掂 笑左但係lemongrass 其實都幾香🤫不過呢啲好睇個人🔖白汁忌廉原隻扇貝闊條麵 HKD118🌕🌕🌕🌕🌑errrrrrrrrr 扇貝比想像中孤寒😂都唔係成隻上嘅 得個粒仔 連扇貝邊都唔比我但無腥味 處理得幾好闊條麵每汁 質地煮得唔太硬白汁忌廉好creamy 唔算太膩🔖烤三文魚扒 配薯蓉.雜菜 HKD168🌕🌕🌕🌕🌘Main dish 嚟講 真係飽肚要讚下佢啲薯蓉.雜菜 勁足料!唔係一舊仔嘅薯蓉咁簡單 係一大pat同條魚一樣多 咁濟雜菜好豐富 有唔同菜擺盤又靚 食得又健康 一舉兩得佢個三文魚扒好厚肉🥺肉質唔會煎到好乾~~但私心 想佢個皮再脆少少啲🤣可能焗一焗會更正?🔖黑松露醬薯條 +HKD28 (跟餐價)上到嚟個吓 唔會熱到辣口可能唔係 即叫即炸🤫因為佢仲要係最早上係粗薯條啊Good good 有啲咬口黑松露醬甜甜地都幾食食完都唔算好大陣黑松露味接受唔到黑松露嘅朋友仔應該都接受到🔖檸檬蜂蜜 +H
閨蜜又帶我去食好西

白汁忌廉好creamy 唔算太膩

🔖烤三文魚扒 配薯蓉.雜菜 HKD168
🌕🌕🌕🌕🌘
Main dish 嚟講 真係飽肚
要讚下佢啲薯蓉.雜菜 勁足料!
唔係一舊仔嘅薯蓉咁簡單 係一大pat
同條魚一樣多 咁濟
雜菜好豐富 有唔同菜
擺盤又靚 食得又健康 一舉兩得
佢個三文魚扒好厚肉🥺
肉質唔會煎到好乾~~
但私心 想佢個皮再脆少少啲🤣
可能焗一焗會更正?

🔖黑松露醬薯條 +HKD28 (跟餐價)
上到嚟個吓 唔會熱到辣口
可能唔係 即叫即炸🤫
因為佢仲要係最早上
係粗薯條啊Good good 有啲咬口
黑松露醬甜甜地都幾食
食完都唔算好大陣黑松露味
接受唔到黑松露嘅朋友仔應該都接受到

🔖檸檬蜂蜜 +HKD0(跟餐)
好得意啊支匙羹仔 同個杯
好用鍾啲餐廳係餐具上面擺啲心機
令我食慾 即刻會大增!
檸檬比我棟到爛都唔會好酸 幾好😂
然後我一直都愛蜜糖水😚🫶
白汁忌廉原隻扇貝闊條麵
烤三文魚扒 配薯蓉.雜菜
黑松露醬薯條
檸檬蜂蜜
Other Info. : 📝終於食到荳子好開心 都幾好食 推薦大家去!
2023-03-27
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
白汁忌廉原隻扇貝闊條麵
烤三文魚扒 配薯蓉.雜菜
  • 白汁忌廉原隻扇貝闊條麵,
  • 烤三文魚扒 配薯蓉.雜菜,
  • 黑松露醬薯條,
2023-05-06 831 views
今日lunch time同班同事嚟沙田home square嘅beans食,本身打電話嚟想book,不過無人聽,以為好繁忙!本身已經打定輸數,點知walk in即刻有位,8個人都可以坐埋一齊~我照舊都係叫黃金蟹肉意粉,因為我係鹹蛋黃fans份量同以前一樣咁多!不過今次略嫌唔夠鹹蛋黃味,好似少咗醬(題外話同事懷疑蟹殼係重用嘅,唔知係咪呢)黑糖薑母茶都係我每次必定會叫嘅好養生呀我鍾意佢地嘅薑茶好重姜味 jeng!仲叫咗炸薯條!即刻炸熱辣辣好味

我照舊都係叫黃金蟹肉意粉,因為我係鹹蛋黃fans
份量同以前一樣咁多!不過今次略嫌唔夠鹹蛋黃味,好似少咗醬

(題外話同事懷疑蟹殼係重用嘅,唔知係咪呢

黑糖薑母茶都係我每次必定會叫嘅
好養生呀
我鍾意佢地嘅薑茶好重姜味 jeng!
黑糖薑母茶

仲叫咗炸薯條!
即刻炸熱辣辣好味
黑糖薑母茶
2023-05-05 496 views
係沙田長期人龍滿滿嘅餐廳,尤其假日,如果撞啱lunch hour,可能要等成粒鐘先有位坐!作為有選擇困難症嘅朋友,最鍾意就係食all day breakfast ,樣樣都有啲,一次過食到好多配搭,唔洗傷腦筋🤣The Backyard Breakfast($138)Egg benedict好嫰油,哈密瓜清甜可口,鬆餅新鮮出焗,蛋味香濃😋,仲有炒磨菇、煙肉同腸仔,一個人食晒成碟都幾飽肚~餐飲就揀咗熱檸檬蜂蜜🍯,清甜解膩👍🏻

The Backyard Breakfast($138)
The  Backyard  Breakfast

餐飲就揀咗熱檸檬蜂蜜🍯,清甜解膩👍🏻
The  Backyard  Breakfast
2023-05-05 418 views
【沙田區】【Beans】想食呢間嘢好耐,之後先知原來沙田都有。不過就算係咁,都一直冇機會幫襯佢,奈何喺個時間上都真係夾唔到。有時間就去咗次,不過咁啱要等位所以冇入,之後再去一次,今次就有位喇,有位就梗係入啦,係真係開心嘅。話雖如此,其實我係唔係好知自己想食啲乜架,即係大家唔好以為我係嗰啲好有計劃、好多諗法嘅人,真係美麗嘅誤會嚟。我只係因為聽過個名,覺得佢出名到可以入到我耳所以先會提起個興趣去試佢,而唔係想食啲乜咁。我係入到去真係坐低喇,先走去上網睇資料望吓有咩好食,啲網上嘅資料就話呢間嘢係食 all day breakfast 嘅,不過我當刻又唔多想食呢樣嘢喎。望吓 Menu 都見到啲意粉,都係冇乜動力去食,所以就食甜品啦,都好。第一樣食嘅甜品係「G.A.T.」,喺 afternoon 時段食係 $72。佢個介紹寫係「外表是桔,內藏驚喜,新鮮直炸奶皇小桔子配上乳酪雪糕,仙氣中顯不凡」。咁又真係喎,上菜嘅時候放晒乾冰咁,又有啲桔仔就咁鋪晒喺面。當然佢唔係真係桔嚟,而係奶皇麻糬,整到好似桔仔咁,加埋朱古力粉墊底,好似有啲泥鋪底咁,視覺上已經贏晒。食落都唔錯,配搭埋旁邊嘅柚子醬同乳酪雪糕,成

當然佢唔係真係桔嚟,而係奶皇麻糬,整到好似桔仔咁,加埋朱古力粉墊底,好似有啲泥鋪底咁,視覺上已經贏晒。食落都唔錯,配搭埋旁邊嘅柚子醬同乳酪雪糕,成件事係幾圓滿,視覺同味覺都充滿唔一樣嘅享受,正呀。

個套餐加 $25 係可以有一件自家製蛋糕,我叫咗件「Rock & Roll」,嘩,好濃香嘅朱古力味,我覺得朱古力控都真係要試吓。另外叫咗杯 $48 嘅「彩虹拿鐵」少甜,有啲貴,不過視覺一流用咗幾隻顏包拉出花紋,打咭一流。

咁杯嘢其實都好飲,不過由於視覺衝擊太大所以比較講多啲佢個外觀啫,睇埋相片大家就理解架喇。成餐我食咗個甜品甜品嘅下午茶,再散叫杯嘢飲,夾埋用咗 $159,為咗試甜品都冇計,返出去嘅時候都擔心糖尿。。。

(地址:沙田鄉事會路138號新城市中央廣場5樓503號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #1ambackup #1am0586 #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田區 #沙田 #beans #dessert #新城市中央廣場 #homesquare #gat #彩虹拿鐵 #Rock&Roll #rainbowlatte
2023-05-02 405 views
今日公眾假期,下晝三點諗住食個late lunch,都幾多人等位,大概等左半個鐘終於入到座,上菜速度幾快,staff好快手👏餐廳有BB凳同埋餐具提供,bb friendly👍· 手撕豬仔骨漢堡·焦糖洋蔥·太陽蛋 薯條好大份好足料,手撕豬肉醬汁夠多,唔會覺得好乾,酸酸甜甜幾開胃。薯條炸得好香脆,點茄汁勁正👍而加大肚唔食得生蛋,今次叫左熟蛋,蛋煎得好香,都唔錯,仲有沙律同酸瓜伴碟清新味蕾👍· 黑松露醬薯條薯條炸得夠香脆,份量都唔少,黑松露醬既松露味都算濃郁,不過個人口味都係鐘意薯條搭酸酸甜甜既茄汁一齊食😋· 油封鴨腿肉意大利飯鴨肉幾正,肉質唔韌,估唔到有好香既鴨肉味。上面既薄脆食落有好濃郁既芝士味,芝士煮成呢種口感都幾有趣。意大利飯好creamy濃厚,不過米飯略微有少少硬,如果淋多少少會更好,整體配鴨肉都幾香幾好味👍· 凍檸檬蜂蜜佢既蜜糖味好清新,檸檬同蜜糖好融和,叫左少甜,甜度岩岩好· 馬達加斯加•雲呢拿焦糖燉蛋配自家製瑪德蓮蛋糕焦糖燉蛋有一層脆卜卜既薄焦糖係面,下面既燉蛋好creamy好濃郁,有好香既蛋香味,又脆又滑又甜,口感好豐富,令人一啖接一啖😋瑪德蓮蛋糕係綠茶紅豆味,食落

· 手撕豬仔骨漢堡·焦糖洋蔥·太陽蛋 薯條

· 黑松露醬薯條

· 油封鴨腿肉意大利飯

· 凍檸檬蜂蜜
佢既蜜糖味好清新,檸檬同蜜糖好融和,叫左少甜,甜度岩岩好

· 馬達加斯加•雲呢拿焦糖燉蛋配自家製瑪德蓮蛋糕
瑪德蓮蛋糕係綠茶紅豆味,食落幾香綠茶味,中間有少量紅豆餡,幾的骰,唔會太膩👍

· Perfect Match (朱古力杏仁撻.香蕉.焦糖忌廉)
外層有一層忌廉,中層係焦糖忌廉夾雜着香蕉肉,而底層有一層朱古力杏仁撻,焦糖忌廉有非常香濃嘅焦糖味,外層既忌廉balance到焦糖嘅甜味,而底層嘅杏仁撻實淨,唔會一吉就碎,朱古力杏仁撻同埋香蕉好夾,果然如其名perfect match。
2023-04-23 453 views
Weekend 係沙田揀左beans, 夜晚730去排隊(無得攞籌), 等左半個鐘左右就入得, 入餐廳前佢有幾款酒精消毒液可以俾我地揀黎試, 我噴左個jasmine, 勁香。🍖開心果烤羊架五成熟 $232🥤餐飲:凍檸蜜叫左5成熟, 羊架唔會好騷, 肉質夠嫩, 有好多蔬菜伴碟, 有蕃茄仔, 蘆筍,菜芯,沙律菜, 薯蓉都好好食, 擺盤有設計。凍檸蜜用蜂蜜, 加左2片檸檬同1塊薄荷葉, 口感豐富, 幾好飲。鋪頭環保, 用意粉飲筒, 好過紙飲筒。🍝甲羅燒黃金蟹肉意大利粉 $138🍟加配: 黑松露醬薯條 $28🥤餐飲:姜母茶蟹肉意粉加左白汁芝士, 好match, 甲羅燒都好惹味, 呢個價錢都幾足料。跟餐薯條份量大份, 可以揀車打芝士醬同黑松露醬, 我地揀左後者。跟餐仲有其他小食同甜品都好吸引,可惜食唔曬, 下次再試。姜母茶只有熱飲, 辣度適中,養身之選。
🍖開心果烤羊架五成熟 $232
🥤餐飲:凍檸蜜

🍝甲羅燒黃金蟹肉意大利粉 $138
🍟加配: 黑松露醬薯條 $28
🥤餐飲:姜母茶
姜母茶只有熱飲, 辣度適中,養身之選。
2023-04-22
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2023-03-03 1258 views
趕喺佢地下午截單前入座唔使等,食個快閃餐。我叫左豪華英式早餐,份量真喺好大,特別鐘意佢將傳統多士改做鬆餅,又香軟又可以當甜品,英式香腸煎到外皮脆脆地。比傳統英式早餐多左煙三文魚,不過我覺得可加可不加。飲品赤兔出黎個樣好靚,不過就真是好細杯,幾啖就冇了。朋友叫左焦糖香蕉早餐,佢覺得水準中上。不過最值得一贊是佢地嘅服務,我地甘趕都好耐心甘答我地嘅問題,一絲不耐煩都冇。出品穩定同服務好應該就是佢地經常排長龍嘅原因了。
朋友叫左焦糖香蕉早餐,佢覺得水準中上。

豪華英式早餐
焦糖香蕉早餐
赤兔
豪華英式早餐
焦糖香蕉早餐
赤兔
2023-02-27 813 views
呢間野打電話係唔會聽,店員話要留言等至少3個工作天先回覆。而且店員九唔搭八,完全唔講道理、搬龍門,轉個頭仲同其他員工講是非。另外,明明有個平台係商場範圍,佢哋就講到除左佢地嘅餐枱以外都係佢哋餐廳話晒事咁。永遠唔會再幫襯。