2016-05-08 6937 views
今晚同屋企人去到先知係人頭計-任食,D嘢食吾靚,好一般。D蠔勁吾新鮮,曼魚又梅。之前明明睇食評係點餐單按點餐計果D架,見D人影嘅嘢食&介紹評分幾高架,點知去到中伏。四周圍D油煙極大,冷氣又細,食到勁吾開心。4個人埋單一千。吾會再去第二次。
2016-05-08
Type of Meal
Dinner
Mother's Day
2016-05-08 6002 views
母親節滿心歡喜想帶母親慶祝,而佢又喜歡食韓國菜,所以我深夜在openrice搵左好耐,見到呢間之前都hit既韓燒,仲有得網上訂位,所以捻住book黎試下啦。咦...有得book 5點...早d食完食個甜品都唔會太晏,正!即book!...點知...今日5點鬆d去到,一家人開開心心捻住大快朵頤,但係一去到就見到唔對路。店員自己仲食緊野,一副落場樣子。我同店員講我book左5點,佢竟然話:噢係呀?可能openrice果邊未更新。我地開6點wo!幫你唔到wo!我話:其實網上booking果度有我電話,點解你地唔聯絡返我?佢只係keep住話無更新...最後我地唯有去第度...母親節咁重要既節日撲個空,心情本來已經唔好。店員好唔helpful既態度就令我更加無奈... 另外,你比得人網上book就應該好好管理啦...好彩今次我地仲搵到其他餐廳,如果繁忙時間你話無留位比網上booking,咁你話會帶黎幾多不便?一句無更新就可以卸下所以責任嗎?

佢只係keep住話無更新...

最後我地唯有去第度...

Mother's Day
  • 令人驚喜的網上booking
2016-03-30 7869 views
一行4人食生日飯,有個荃灣地瞻介紹,果然無介紹錯.廳餐好多waiter係oppa,有個朋友是韓迷,所以全晚都nature high.雖然說是放題,但這間上碟速度快,又不漏單 .好可惜當日未續到酒牌,但可自攜酒精飲品,又有冰筒provide,算是一點保償.牛利好有牛味,不是蘇味那種,喜歡吃牛的可一試.這個牛忘記叫什麼,朋友話佢燒得好,所以好食.這個牛肉質有咬口,牛味不重,有點肥膏,所以燒完好香肉味又不會太難咬,配source加生菜都好好味.大腸,我唔食ga,但朋友話無出面食嗰d內贜味,但有大腸味,可能鐘意食ga先明生蠔好肥好大隻,超正.泡菜湯我就一般,但朋友encore左2次,佢話不是太辣,但又有泡菜味,比美韓國飲嗰d.

雖然說是放題,但這間上碟速度快,又不漏單
牛利好有牛味,不是蘇味那種,喜歡吃牛的可一試.
牛利
大肥
生蠔好肥好大隻,超正.
燒蠔
泡菜湯
2016-03-19
牛利
大肥
燒蠔
成家牛魔王又鍾意食燒肉,又因為呢度嘅主題,所以帶屋企人黎熱鬧下,意外地晚餐價錢都合理ok,食物質素好好!!侍應都係韓國人,個場好熱鬧,餐廳有個位置仲可以試槍~一家5個人好瘋狂叫咗好多野~前菜:d泡菜青瓜芽菜整得好味好正宗~牛肋肉: 切得都厚身一碟都好多塊肉質軟身d~豚肉: ok可以,但我地個個主力食牛~石頭飯: 好香,我地鍾意撈撈飯,底部有飯焦,好味~冷麵: 麵好彈牙好醒胃~鮑魚人參雞湯飯:一隻鮑魚唔夠分,但個湯好濃郁好味~總括:大家食得好開胃同開心~

侍應都係韓國人,個場好熱鬧,餐廳有個位置仲可以試槍~

一家5個人好瘋狂叫咗好多野~

前菜:d泡菜青瓜芽菜整得好味好正宗~

牛肋肉: 切得都厚身一碟都好多塊肉質軟身d~

豚肉: ok可以,但我地個個主力食牛~

石頭飯: 好香,我地鍾意撈撈飯,底部有飯焦,好味~

冷麵: 麵好彈牙好醒胃~

鮑魚人參雞湯飯:一隻鮑魚唔夠分,但個湯好濃郁好味~

總括:大家食得好開胃同開心~
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 前菜
  • 水冷面
  • 烤牛肋骨肉
2016-03-22 3775 views
第一次食呢類韓燒(有爐邊蛋同芝士既),都幾期待,去到既時候都未有好多人,叫左野食就開始等野黎,D肉都唔差,幾正但係有時上野會漏單,坐足咁落,點過幾次爐邊芝士,到最後都係冇黎到,不過因為夠鐘,最後都係放棄呢間既牛肉真係好正,好香又有口感,叫左成幾盤肉至於豬皮都好味,爽口,但就要剪開食,如果唔係其實都幾難咬果汁都唔少架,特別有隻係果肉既提子汁,真係幾好飲不過一d有醃既肉就可能會辣左d,如果怕辣既都唔好點個d黎食。但如果食得辣就真係要試下,醃到好香,入哂味,越食越好味,超正但個韓式水餃就有d普通,唔覺得有咩突別。可能去個日係星期六夜晚,價錢黎講都少少貴。有機會都會再去食一次,但希望之後上齊野食同上快少少,因為等野食黎既時間其實都有少少耐(都有可能當時多人啦)整體黎講呢間都幾好,肉真係唔錯

,不過因為夠鐘,最後都係放棄

呢間既牛肉真係好正,好香又有口感,叫左成幾盤肉
至於豬皮都好味,爽口,但就要剪開食,如果唔係其實都幾難咬
果汁都唔少架,特別有隻係果肉既提子汁,真係幾好飲
但個韓式水餃就有d普通,唔覺得有咩突別。

整體黎講呢間都幾好,肉真係唔錯
2016-03-20 3494 views
之前呢間其實好好食 點知今次入到去座低先知得放題選擇 2個鐘任食百幾蚊一位 點知佢差唔多全部食物冇醃過就拿出來 雞亦直頭係一解凍就俾你 全部冇味 我寧願俾正價俾返o的有質數食物我
2016-01-20
2016-02-24 5447 views
昨天是與姊妹們的聚會,也是補祝我生日的生日飯。初嘗試炒年糕鍋!唯一有點不好就是這大廈太多食市了,大堂排隊上都等了20-30mins 店鋪很整潔!韓式風格!食物又很好食!很新鮮! 椅子 可以放隨身物品👍🏻👍🏻👍🏻雖然沒有報章介紹那麼多食物!沒有多款年糕,只有兩款。沒有我最想吃的魚糕。 但整體來說,味道一流!$99 90分鐘真的很抵!不過90分鐘是有點太短!昨晚因為不多人,所以沒有被趕走!吃了兩小時多!抵! 最正是芝士蛋!熱愛芝士的一定喜歡!另外最正是麥菜任飲!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 那天朋友跟我慶祝生日,我看到門口寫好像要收切餅費,不過朋友買的是小蛋糕,可能就是因為這樣沒有收,但我也不知道是否會收,如慶祝生日,最好打去問問!

店鋪很整潔!韓式風格!

食物又很好食!很新鮮!
椅子 可以放隨身物品👍🏻👍🏻👍🏻

雖然沒有報章介紹那麼多食物!

沒有多款年糕,只有兩款。

沒有我最想吃的魚糕。

但整體來說,味道一流!

$99 90分鐘真的很抵!

不過90分鐘是有點太短!

昨晚因為不多人,所以沒有被趕走!

吃了兩小時多!抵!
主菜

最正是芝士蛋!熱愛芝士的一定喜歡!

另外最正是麥菜任飲!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2016-01-27
Birthday
主菜
  • 炒年糕鍋
2016-02-11 6459 views
2月1號落雨又凍冰冰,所以同朋友決定食韓燒午市放題。荃灣韓燒都有唔少選擇,多數都係醃料好多,食完勁口渴嘅韓燒。BBQ Military嘅傳單就接唔少喇,不過一直都未有機會去試,所以決定上去睇吓。上到去見到餐牌寫時段12點至3點每人$88韓燒放題 (另再加10%服務費),心諗:88蚊3個鐘有冇咁荀呀?所以就問吓職員係食幾耐,原來只係食1個鐘 老老實實,相對同業90分鐘,1個鐘就真係顯得有啲少。味道肉質同味道係目前為止食過嘅韓燒放題中最高,食材算係新鮮。朋友話牛舌好食,而我覺得佢牛肉同雞肉類嘅食物係好食嘅;豬肉類就麻麻哋。另外佢每枱都送碟泡菜,未去過韓國唔知真正嘅泡菜係咩味,不過喺香港食過嘅泡菜嚟比較,依間泡菜都唔差。環境佈置幾有特色,有韓國明星MV同海報,店員着迷彩軍服配搭返"Military"。每個爐上都有個獨立嘅抽風機,食完冇油煙味(亦有可能係得兩枱客人食 所以冇油煙味)。 坐位係圓櫈仔,冇得"哎"住,坐得耐唔舒服。個爐就細咗少少,3個人食勉強可以。而且張枱都幾細,擺多幾碟野就冇位。間鋪係用gas爐,初初燒嗰時個火唔係好猛,燒燒吓熄埋火,換咗個新gas就好猛火,燒得好爽。服務平時食放

老老實實,相對同業90分鐘,1個鐘就真係顯得有啲少。
坐位係圓櫈仔,冇得"哎"住,坐得耐唔舒服。

平時食放題會有服務員講解落單程序同注意嘅地方,但依度帶完你入座就走咗去。
點餐紙都研究咗一陣,因為第一次食,唔知放題同午市套餐係邊張打邊打。最後要問佢先知道,原來分燒肉同打邊爐,有價錢嘅就比錢,冇就係88蚊任食包嘅 。
擺放食物時唔會粗粗魯魯,而且會主動收用完嘅碟。
到最後食完,雖然枱面食物已經食哂,個爐都冇野燒,但個服務員一野就熄咗個火,我覺得循例問下或者講佢會熄爐先再熄,感覺會好好多。
地下好乾淨,亦冇發現有小昆蟲飛嚟飛去。 不過啲生菜睇落唔係咁新鮮...

總結
以88蚊嚟依個質素完全抵食,但得1個鐘食得有啲急,不過都飽。
2016-02-01
$97 (Lunch)
2016-01-26 6327 views
自問是一個從不無理取鬧的一個小小食客在食桌面前,我只是一隻乖巧的羔羊,逆來順受,甘之如飴但是這家韓燒竟令我異常狼狽,簡直如坐針氈是一個幾可怕的經歷。話說近期天氣冷,很想食熱野,記得網上風評不俗,於是試試呢間甚具人氣的BBQ military。在門口沒有價錢牌,只有宣傳單張宣傳單張上寫住「pm12-3」、「優質肉類無限提供」,而成人價錢只係$88嘩!咁平?入去前我仲向店員確認一下價錢冇錯,我才入場環境比較有特色,同行的人都比較雀躍一坐下,店員直接放下一個點菜紙兜沒有任何解說就逕自走掉了轉個頭放下泡菜和生菜籃,一聲不响又走掉沒有任何餐牌或簡介看著兩張內容相似的點菜紙,剛開始唔係好明即係點,估計是有價錢的要加錢,冇價錢的任叫自己估估下,再向店員確認,的確如是,點菜紙分了鍋和燒兩種,店員仲話可以燒完再吃鍋的(Suppose係,不過……等陣講)肉類的質素頗高,個人尤其喜愛烤LA牛排骨(調味)、薄切五花肉烤豬皮雖然自己剪得頗辛苦,但甚有咬口,非常特別爐面的面積相當少,只放了幾片肉基本上已放不下(大概是不想你吃太多)爐邊芝士幾好食,爐邊蛋反而一般(蛋黃比例多)仲有生蠔食,好大隻但不太新鮮,我們3個人
自問是一個從不無理取鬧的一個小小食客
在食桌面前,我只是一隻乖巧的羔羊,
逆來順受,甘之如飴
但是這家韓燒竟令我異常狼狽,簡直如坐針氈
是一個幾可怕的經歷。

話說近期天氣冷,很想食熱野,
在門口沒有價錢牌,只有宣傳單張
宣傳單張上寫住「pm12-3」、「優質肉類無限提供」,
而成人價錢只係$88
嘩!咁平?
入去前我仲向店員確認一下價錢冇錯,我才入場
環境比較有特色,同行的人都比較雀躍
一坐下,店員直接放下一個點菜紙兜
沒有任何解說就逕自走掉了
轉個頭放下泡菜和生菜籃,一聲不响又走掉
沒有任何餐牌或簡介
看著兩張內容相似的點菜紙,
剛開始唔係好明即係點,估計是有價錢的要加錢,冇價錢的任叫
自己估估下,再向店員確認,的確如是,
點菜紙分了鍋和燒兩種,
烤豬皮雖然自己剪得頗辛苦,但甚有咬口,非常特別
爐面的面積相當少,
只放了幾片肉基本上已放不下(大概是不想你吃太多)
爐邊芝士幾好食,爐邊蛋反而一般(蛋黃比例多)
仲有生蠔食,好大隻但不太新鮮,我們3個人佢只來了兩隻
上至下:烤LA牛排骨,薄切五花肉,豬頸肉
餃子
爐邊芝士和爐邊蛋
烤豬皮;生蠔
重點來了
3個人食完2轉肉(所謂1轉都只是一小碟)
叫了兩次生菜,沒有來
叫了追加爐邊芝士,沒有來
叫了追加蠔,沒有來
叫了其他肉,也沒有再來
很長一段時間,爐面上什麼也沒有,在燒空氣
我們追了單,店員「哦」了一聲,
然後在店裡兜個圈,扮篤機,逕自當沒事發生又走掉
又等了5-10分鐘,惟有再寫一張,正考慮要不要轉燒為鍋之際
店員回來了,YEAH!
但拿的不是我們點的東西,而是帳單
「夠鐘了!」
下?!十級驚訝!!!
Sorry,原來係食一個鐘only,但係冇人講過,亦冇寫明

算了,反正爐和桌上早已空空如也,我已經想埋完單起身即閃,
反而同行的人堅持要追埋「叫左而冇黎的單」
店員不置可否,收完錢轉身又走左,
然後同另一店員交頭接耳,再一齊望過來這邊,目光如箭,頓覺氣溫驟降…
感覺好似忽然置身上水,而我地係水貨客咁乞人憎…
我周身唔自在,同時覺得非常的不好意思
對唔住BBQ Military,我食左你地咁多野
對唔住同行的人,在我提議下黎左呢間食

在「等」和「不等」的漫長過程中,我感到很不安,
好似自己瀨死唔走一樣,
好似冇錢俾又夾硬要食人地d野的無賴咁
其實我已無晒心情再食,只想快d走

「究竟仲有冇野黎?」「究竟仲等唔等?」
我問左同檯人好多次

終於店員勉為其難不哼一聲又放下了一碟肉(爐邊芝士和蠔終究沒來)
我極速放晒上爐上,極速食晒佢,
馬上走人!立即!走呀!
大家好似走難咁…

是我看漏了嗎?我開始懷疑自己、怪責自己……
我臨走再拿一張傳單double check,
真的,沒有「1小時」or「60分鐘」的字眼,
只有「pm12-3」(不信你睇返最上面幅圖)
講真,BBQ Military食物質素是高的,
其實我也不介意佢收貴些,但最緊要寫清寫楚、明碼實價
再不然,入座時你講一句「可以食到幾點」有幾難?
但不要這樣「取巧」好嗎?
不要讓我覺得「有被騙的感覺」好嗎?
不要讓我食到好似走難咁好嗎?
我只想做個安靜地享受食物的小食客。
2016-01-24
$97 (Lunch)
上至下:烤LA牛排骨,薄切五花肉,豬頸肉
爐邊芝士和爐邊蛋
烤豬皮;生蠔
  • 烤豬皮
  • 烤LA牛排骨
很久沒有跟家人一起度過除夕,於是2015年的最後一天決定帶爸爸媽媽一同晚餐。除夕剛好有事要來到荃灣,所以早就決定來到荃灣BBQ Military 晚餐。知道這裡除了韓燒外還有韓式火鍋,於是便決定一試。 除夕夜晚飯時間大堂排了滿滿的人龍,幾乎排了十多分鐘才能入升降機。爸爸媽媽很少到這類型的韓式燒烤,來到BBQ Military都覺得這裏的裝修和侍應的做型十分有趣,以軍事作為主題十分有型有格。 餐廳內分開了燒肉和火鍋兩邊,經過韓燒的區域才走到火鍋區。被安排座位後,侍應便問我們想試什麼湯底。這個火鍋湯底已經有8種選擇,如特色的炒年糕汁、蔘雞湯汁、即食麵湯汁等,也有一般的蕃茄汁或咖喱汁等。 由於媽媽不吃太辣,於是便選擇了蔘雞湯汁作為湯底。 食物的選擇都蠻多的,用五彩繽紛的碗碟整齊地排放在食物枱上,任君選擇。 除了不同的蔬菜外,還有幾種造型或味道不同的年糕和麵食。不過如果想食肉的話,則似乎沒有選擇了。 不過這樣也好, 2015年的最後一餐便來一個健康一點的晚餐吧!等到鍋內的湯底滾起,隨意地加入自己喜愛的配菜,很有趣的一個韓式火鍋。最喜歡是旁邊的燒蛋,加

由於媽媽不吃太辣,於是便選擇了蔘雞湯汁作為湯底。

等到鍋內的湯底滾起,隨意地加入自己喜愛的配菜,很有趣的一個韓式火鍋。最喜歡是旁邊的燒蛋,加上芝士,醬汁或紫菜,很是好吃。

我們4個人refill了幾次配料,單食蔬菜也可以很飽肚。最有趣的是食到尾聲,一定要弄一個飯團,以吸收所有湯底的精華。

將飯團放入少量的湯底內,再加上一些紫菜、粟米和芝士,味道濃郁的飯團為這個韓式火鍋添上一個完美的句點。

餐廳的侍應服務非常好,很細心地經常主動添湯底。不過有時候配菜區的某類食品,如芝士或炸物被拿清光時,refill未夠快。不是值得讚的是只要你出聲提醒他們refill,他們總是很有效率地添加食物。

而且這個晚餐價錢十分相宜,每人只需要大約$110左右,好味又抵食。
2016-01-05 5194 views
一行六人前來吃除夕晚飯。不是第一次來了,上次吃的是韓燒,而今次呢,訂位之時其實不太清楚到底是部隊鍋還是炒年糕,入座之時向店員查詢,原來是先吃火鍋,待湯底水份差不多收乾後用來炒年糕~~真有趣呢!訂了八點,我們七點三便到了商場樓下了,排隊搭升降機的人龍排至街外,嚇死人了。還好在商場員工協助下,人龍很有秩序地魚貫進場,而我們也都順利到達餐廳。進駐六人枱,有兩個鐵鍋,因此可試兩款不同的醬汁。在這裏,醬汁及食物都是自行拿取的,因此並不需要向店員下單。我們選了炸醬汁及人蔘雞醬汁(後來發現應該是辣味醬汁,可能是因未知原因放錯地方了吧?),拿了不同的食材後便開始吃火鍋了。餐廳提供的食物選擇眾多,賣相美觀,排得整整齊齊的,值得一讚!蔬菜類有茄子、南瓜、蘿蔔、菇類,亦有肉類如芝士腸、魚蛋,也有熟食如炸魷魚圈等,實在令人應接不暇,哈哈!說英語、韓語及簡單廣東話的店員很勤力,很能因應客人要求加湯、加蛋液等,服務值得一讚。吃至湯底水份差不多收乾後,便可開始炒年糕了。辣醬炒年糕固然不錯,原來炸醬和年糕味道也很夾,大家不妨試試。這裏有不同形狀年糕,有常見條形的,有通心的,也有粒狀的,都很特別!貪吃的我們當然每樣都試

吃至湯底水份差不多收乾後,便可開始炒年糕了。辣醬炒年糕固然不錯,原來炸醬和年糕味道也很夾,大家不妨試試。這裏有不同形狀年糕,有常見條形的,有通心的,也有粒狀的,都很特別!貪吃的我們當然每樣都試試,哈哈。餐廳也有提供白飯供食客用來炒飯之用,店員提示可用鐵鍋來炒飯,心急又肚餓的我們一於少理,就用鐵鍋旁的坑來炒飯吧!把白飯混上蛋液及餐廳提供的芝士,兩三下板斧便完成了自家製「芝士蛋炒飯」,賣相及味道都很不錯!大家不妨試試!

用餐時限一個半小時,也足夠吃飽有餘。這餐除夕晚餐真滿足!
Other Info. : 商場食肆及食客眾多,但升降機數目不敷應用,往往要排長龍,建議預留時間排隊。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
New Year's Eve
今天除夕夜約了老婆仔一家六人吃晚飯今次晚餐由我和老婆仔決定到哪裡吃雖然是和長輩吃飯但他們也想吃得「年輕」點畢竟最近我們幾次晚飯都是吃中式餐廳搜尋過後發現這間韓燒店有新的菜單是以炒年糕為主之前吃過這間的韓燒感覺不錯今次就試試炒年糕吧除夕夜我們約了8點在地下商場排隊乘升降機也排了十多分鐘幸好上到去可以準時入席看到桌上的工具感覺似是火鍋韓國餐廳來說應該是部隊鍋吧但怎樣看也不似是炒年糕經過一番詢問後才知道原來是要等到鍋裡湯底開始少時再下醬料和年糕炒等待水分蒸發前把這個鍋當作是部隊鍋從吧台上自助形式取各種食材放入韓式麵和各種丸一起煮在帶點寒冷的除夕下特別暖和老婆仔的家人都吃得很開心我和老婆仔當然也很享受自年初在韓國試過後都沒吃過部隊鍋很有韓國的感覺肉丸、墨魚丸、芝士腸、公仔麵等材料雖然簡單但混合醬汁一起吃很美味到水分蒸發得差不多時我們加入了醬汁再放入年糕一起炒醬汁有多款選擇經測試後發現最吸引的是炸醬醬汁味道和年糕最配合也最突出另外年糕也有多種款式不同形狀不同口感的年糕有種像啞鈴狀的年糕口感很有趣不過我還是最喜歡傳統那種長條狀年糕還提供了芝士粒讓我們自製炸醬芝士炒年糕把口感更提升一層次另外還有炒飯
今天除夕夜
老婆仔的家人都吃得很開心
我和老婆仔當然也很享受
自年初在韓國試過後都沒吃過部隊鍋
很有韓國的感覺
肉丸、墨魚丸、芝士腸、公仔麵等材料雖然簡單
但混合醬汁一起吃很美味
吃得暖暖的
過了一個愉快的除夕夜
芝士粒
2015-12-24 4146 views
朋友們不知道最近這班朋友做什麼,常常出來吃飯前也要happy hour 一趟,喝飽了還說要吃東西,再這樣下去真的錢也給他們花光,本來打算找韓燒,但卻被門外的宣傳單張所吸引,$99 任食60分鐘 !!我地完全被呢樣野吸左入嚟~話說其實同我想像中係有啲出入嘅,因為我以為係tick order紙,但原來佢好似自助餐咁排哂所有食物出嚟而更甚嘅係我望住啲排哂出嚟嘅韓國即食麵,我係度諗,咦。。。。係唔係嚟食韓國即食麵自助餐呢?不過見到侍應生放到個鍋咁靚,咁就即管試下啦~ 其實我都唔明,明明係佢叫我地創造自家製炒年糕,但係佢放左個湯俾我地,即使係有8種醬汁,其實我都唔會因為咁而唔食湯年糕,咁又要煮麵,係所謂何事呢?不過咁,其實側邊放蛋仲有得自助出去拎芝士同粟米都幾特別。雖然只係99蚊,但係呢度都無「揸流灘」俾啲CHEAP嘅食物俾我地,海鮮方面,竟然手掌咁大嘅蝦,真係食幾隻都抵返係度啦!另外,就連青口都無限任叫,相比起蝦,呢個更加容易送酒,就算唔送酒,單係送即食麵都夠豪氣啦~此外,呢度仲有韓式嘅關東煮,味道一般,不過真係無諗過咁鬼多傳統特色野食。最後,我地一行7人都只係食左8百幾蚊,需知道我地仲飲左酒
不過咁,其實側邊放蛋仲有得自助出去拎芝士同粟米都幾特別。
最後,我地一行7人都只係食左8百幾蚊,需知道我地仲飲左酒(又雖然只係3罐),消夜仲要任食嚟講,我覺得真係幾抵食。呢個笑臉係俾個價錢同服務~ 仲有年輕韓仔們~~~
2015-12-21
2015-12-06 4496 views
早前相約朋友吃飯,最終選了這間前陣子韓風很熱,到處都開了韓式燒烤,自己都試了好幾間,所以對韓燒真的有點厭倦當然朋友選了,那就遷就一下吧因為相約是在星期六的晚上7:30,所以一早book了枱當天在等電梯的隊真的很長,足足排了10分鐘上到店的那層,跟店員說book了枱,店員立即帶我們進內四處望望,店內已經有不少客人,不過也未滿座坐下後發現,另一邊好像還有位置,那這店也滿大的吧,不過另外一邊並沒有客人跟朋友看看餐牌後朋友說不如叫二人餐,沒所謂的我OK先送上的是前菜拼盤,每人一盤裡面有豆、泡菜、酸蘿蔔、洋蔥及豆腐泡菜沒甚麼味道,不辣也不酸,有點像吃普通菜一樣酸蘿蔔正常,沒甚麼特別豆腐應該是滑豆腐,但質感又比較實,味道有丁點的酸,不懂得形容豆及洋蔥看落不吸引所以沒試醃肉就是甜甜的那種,不過醃了也代表燒的時候會很易燒焦這個正常這個沒醃過,牛肉沒甚麼味腩肉燒完後乾乾的,不知為何會這樣,不太好吃蔬菜拼盤也沒甚麼特別像在其他韓燒店一樣,店員會幫手燒,不過他們的爐不知是火太大還是鐵板的傳熱太快,食物很易燒焦,店員不停的幫我們換燒盤最慘是朋友原來在吃飯前走去吃了東西,結果整餐只吃了兩口就我全包底因為店員燒的
早前相約朋友吃飯,最終選了這間
當然朋友選了,那就遷就一下吧

因為相約是在星期六的晚上7:30,所以一早book了枱
當天在等電梯的隊真的很長,足足排了10分鐘
上到店的那層,跟店員說book了枱,店員立即帶我們進內
四處望望,店內已經有不少客人,不過也未滿座
跟朋友看看餐牌後朋友說不如叫二人餐,沒所謂的我OK

先送上的是前菜拼盤,每人一盤
裡面有豆、泡菜、酸蘿蔔、洋蔥及豆腐
泡菜沒甚麼味道,不辣也不酸,有點像吃普通菜一樣
酸蘿蔔正常,沒甚麼特別
豆及洋蔥看落不吸引所以沒試
醃肉就是甜甜的那種,不過醃了也代表燒的時候會很易燒焦
這個正常
這個沒醃過,牛肉沒甚麼味
腩肉燒完後乾乾的,不知為何會這樣,不太好吃
蔬菜拼盤也沒甚麼特別

因為店員燒的速度很快,結果我只能不停把肉往嘴裡塞
這餐真的吃的很辛苦
最後埋單是還忘了用優惠券(樓下派傳單會附上$50優惠券,記得拿來用)
2015-11-28
2015-12-03 3749 views
之前打去book位個陣,因為知道10點後有折,於是想book10點,點知個店員就同我講話依家9:30後就有折,知道呢個天大消息既我,當然即刻話好啦,就轉左9:30啦……其實當初會揀食呢間既原因,係因為見到openrice個度話間店有射擊遊戲玩,而且係個主題式既韓國烤肉店,都幾有趣阿。點知去到,個店員話個封左冇得玩,而且仲話個射擊遊戲以後應該都冇架啦,嗚~~~專程為左……而來……唉……因為黎之前其實都食左好多野,所以我地冇叫好多野食。坐下後,佢地就比左我地每人一盤好似韓國軍人,飯堂食飯出去"承載"既飯盤,內有些配菜,後來了解後,原來BBQ Military跟7080是類似兄妹店,但我還是喜歡7080的吃法,因為這些飯盤所"承載"既配菜實在太少啦,雖然有得添加,我最喜歡每塊肉配上些配菜、生菜一起吃上,美味!!! 見到其他人唔識燒,店員會主動幫你燒 笑容好好,有禮貌,有問必答 第1次係香港試呢個,因為我係韓國食過,所以會比較,首先d芝士,味道簡直係pizza味既芝士,好似食緊pizza或pizza包味既芝士咁,因為可能加左d青紅椒、栗米,所以味道先出現如此pizza味,d pizza味既芝士

見到其他人唔識燒,店員會主動幫你燒
 笑容好好,有禮貌,有問必答
 第1次係香港試呢個,因為我係韓國食過,所以會比較,首先d芝士,味道簡直係pizza味既芝士,好似食緊pizza或pizza包味既芝士咁,因為可能加左d青紅椒、栗米,所以味道先出現如此pizza味,d pizza味既芝士太出味,所以當d豬肋骨被芝士包住,一起咬下去時,d芝士味道太搶戲啦!!如果only食d豬肋骨都唔差既,至少"林林"地,但味道方面就唔係好入味,甜甜的。始總還是韓國的較美味 >3<"

店員當中有些是韓國人,而且跟店員合照,放上FB,可以免費有飲品一罐喔!
 氣氛很好,有人生日,店員會一起唱生日歌慶生。

因為係軍事主題,所以四周都有d軍事擺設,而且店員都身穿韓國軍服,挺有特色、電視也只播放真正的男人。
 男、女店員相貌不錯
每位都會很樂意跟你合照的喔!
2015-11-21