2021-09-03 978 views
真食評真分享 食過先至介紹 慳錢至叻星點心外賣專門店,即係蒸包蒸飯點心外賣鋪,係呢個疫情之下大紅大紫而家18區都總有一間係附近,今次就分享我自己每星期返工早餐就係呢度買架喇!15蚊就可以搞掂一家4口既早餐,可蒸可叮,簡單好味就係佢既蒸包喇,15蚊有4個,仲有菜肉包,馬拉糕,叉燒包,炸菜肉包,奶皇包,金沙奶皇,總9款!蒸飯我都成日食架,好抵食,點心連一個飯大大飯仲要有菜有肉足料蒸飯係每日用新鮮食材製作,手打肉飯餅,彈牙鮮味,22蚊夫復何求?求一飽囉!私心覺得最好食係滑雞飯!無骨仲要啖啖肉加豉油已經好好食!另外仲有煎蛋牛肉,章魚肉餅,足料臘味飯添,都係20-22蚊搞掂,仲平過食老麥啦又健康D!點心有滑雞札,鮮竹卷,潮州粉果,鳳爪,燒賣皇,牛肉球唔好彈我成日食貴野先得既,我都好平民架包點達人 旺角旺角道26號地下G/F, 26 Mong Kok Road, Mong Kok平均消費$20評分7/10
真食評真分享 食過先至介紹 慳錢至叻星
15蚊就可以搞掂一家4口既早餐,可蒸可叮,簡單好味
蒸飯我都成日食架,好抵食,點心連一個飯大大飯仲要有菜有肉
私心覺得最好食係滑雞飯!無骨仲要啖啖肉加豉油已經好好食!
點心有滑雞札,鮮竹卷,潮州粉果,鳳爪,燒賣皇,牛肉球
唔好彈我成日食貴野先得既,我都好平民架

包點達人
旺角旺角道26號地下
平均消費$20
評分7/10
2021-02-19 618 views
行過花園街嘅時候見到哩間包點先生,望到佢啲沙翁好大粒好吸引,因為太耐冇食嘅關係,於是忍唔住買返個黎試吓😋舖頭對出就係巴士站,人流非常多。佢嘅櫥窗入面冇寫到價錢,所以要自己問店員,一問之下一個只係$5,非常抵食!🎈沙翁以前媽媽總係會買返嚟做下午茶,唔知係咪而家出面啲麵包舖冇賣,所以已經好耐冇食過。佢嘅沙翁大大粒,上面有好多砂糖,我估因為落左好多麵粉,咬落去非常厚實,唔會好似出面嘅空氣麵包咁,食完好似冇食,哩一個食完之後都幾飽肚。如果你咁啱經過,又肚餓嘅話,哩個都係小小下午茶既唔錯選擇。

舖頭對出就係巴士站,人流非常多。

🎈沙翁

如果你咁啱經過,又肚餓嘅話,哩個都係小小下午茶既唔錯選擇。

TakeAway
$5 (Tea)
2020-09-27 377 views
旺角道包點達人一開張本人就已經有幫襯,近期疫情有所緩和,所以都間唔中有買下盅飯同點心,但近期發覺到店員服務比開張初期差咗好多,尤其係夜晚有位肥姐姐,成日黑面!!!又扮聽唔到人講嘢!幾好吃嘅食物,見到佢咁嘅面口都吃唔落啦!決定以後唔會再幫襯!除非請返d有禮貌少少嘅姐姐。
TakeAway
2020-09-14 568 views
星期五下午我在「旺角港鐵站」大堂購買完「咖喱牛腩飯」之後,真的晚餐需要面對的問題,在我購買外賣自取「咖喱牛腩飯」之後,才正式開始。問題就是我需要購買晚餐裡面,屬於「雞肉」部分的食品,我的胃口那麼驚人,也沒有必要再撐大自己胃口,再冒險購買多一盒「咖喱雞飯」。所以我選擇拿着已經付款的「咖喱牛腩飯」,在「旺角港鐵站」附送一帶的地方,看看有沒有其他食店,食店廚房製作的外賣自取「雞肉」食品值得一試。結果我在「旺角道」,找到「包點達人」這間中式包點食品外賣店。「包點達人」廚房雖然沒有製作和提供,類似「咖喱牛腩飯」的食品,但是「包點達人」的蒸飯實際體積卻比較大,比較抵食。我在「包點達人」裡面購買了一盒「北菇滑雞飯」,「包點達人」的外賣「北菇滑雞飯」實際售價一點也不昂貴,只賣港幣二十二元而已。至於「包點達人」的「北菇滑雞飯」被視作「盅頭飯」處理,所以可以享有跟「鳳爪排骨飯」一樣飲品套餐價錢優惠,加一枝樽裝豆漿只需要另加港幣六元而已。「包點達人」樽裝豆漿飲品裡面的味道頗甜,只是飲品裡面的黃豆原味感覺還未算是最濃厚,需要我再三品嚐樽裝豆漿,細味豆漿裡面的黃豆原味才感覺到。至於「包點達人」「盅頭飯」食品裡面

至於「包點達人」「盅頭飯」食品裡面的主角,「北菇滑雞飯」很快就被「包點達人」店員從蒸櫃裡面拿出來,三扒兩撥把飯倒進飯盒裡面。

「包點達人」製造的盅頭飯食品「北菇滑雞飯」,「北菇滑雞飯」的實際製成品體積比我預期中大,「包點達人」把一盅「北菇滑雞飯」直接倒進飯盒,「北菇滑雞飯」多到幾乎把飯盒的蓋幾乎撐起。

「包點達人」店員再把一大筆的甜味醬汁,直接淋灑在「北菇滑雞飯」的表面上,直至我攜帶飯盒回家之後,「北菇滑雞飯」裡面的甜醬油還未被白飯所完全吸收。

至於「包點達人」蒸飯食品,「北菇滑雞飯」裡面的實際口感,主要分為三個主要部分,包括「白飯」、外型頗厚的「北菇」以及沒有什麼骨頭的「滑雞」。

「北菇滑雞飯」裡面的「白飯」,「包點達人」煮的「白飯」實際口感算是中等,還未算是被煮到非常之軟,但是至少「白飯」幾乎肯定已經煮熟。

再加上「包點達人」味道鹹中帶甜的醬油幫助調味,所以「包點達人」「北菇滑雞飯」白飯實際口感不算很硬,而且有醬油鹹甜味道,「北菇滑雞飯」整體味道不算很淡。

至於「北菇滑雞飯」的餸菜部分,「北菇」實際製成品被「包點達人」廚房煮到完全熟透和膨脹,即使「北菇」之後被切成兩半,體積仍然很大,十分抵食。

至於「北菇」實際上的口感頗為彈牙,,也都符合我對「包點達人」「北菇滑雞飯」,對「北菇」口感的預期,只是「北菇」味道偏淡,未完全吸收醬油裡面的鹹甜味道而已。

至於「北菇滑雞飯」裡面的「滑雞」,「滑雞」除了已經去骨,成功造到有無骨啖啖肉的快感之外,「滑雞」實際口感也都被蒸煮到變得很腍。
北菇滑雞飯

不過,由於我需要長時間外賣自取,自行攜帶外賣自取「北菇滑雞飯」和乘搭交通工具返回「西貢」,所以鹹甜味醬油已經幾乎完全滲透進入白飯裡面。

如果我可以儘量再早一點坐交通工具返回「西貢」,甜味醬油不要太快,滲透進入「白飯」裡面的話,有少許甜味醬油墊底的「白飯」應該會更好食。

至於豆漿因為是「包點達人」店員,一早從雪櫃裡面拿出來的貨色,所以經過我長時間乘搭交通工具,才能返回「西貢」,享用到豆漿飲品。

所以「包點達人」豆漿飲品的實際溫度已經由冰涼,變回一般偏向溫暖的口感,幸好豆漿沒有氣泡成分,所以我寧願把豆漿放入雪櫃再冷凍一點,冷凍完過後喝到的溫度才變回冰涼感覺。
2020-08-21
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
北菇滑雞飯
疫情之下,呢一類專做外賣既店鋪,幾乎每一區都有一間分店點心28蚊2款,35蚊點心飯加一款點心D阿姐做野仲好快手,唔洗等好耐!!其實幫襯左好多次,一般都係買16蚊4隻凍包做外賣,今次買外賣就因為仲係未有晚市既時候食既買左滑雞飯加雞札,超爆餡,食完雞札已經飽了......個飯幾乎無食過雞札有火腿,雞肉,一條芋頭~仲有豆皮包住,仲要一份有2件,單係食雞札已經夠曬飽出奇地雞肉好滑~芋頭幾夠粉~蒸飯會包水煮菜伴碟,但係可能我食呢份唔夠新鮮,有D味,菜就無食啦,但蒸飯都算唔錯既起碼拎到返黎仲係乾身,唔會變到糊一樣,蒸雞飯仲有薑絲,食起黎香少少,個豉油認真要努力調校下味道十分淡,但整體係超級抵食
疫情之下,呢一類專做外賣既店鋪,幾乎每一區都有一間分店
點心28蚊2款,35蚊點心飯加一款點心
D阿姐做野仲好快手,唔洗等好耐!!
出奇地雞肉好滑~芋頭幾夠粉~
味道十分淡,但整體係超級抵食
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)