2024-04-09 369 views
✨iced cappuccino ($23)咖啡味好香濃,偏苦🤏🏽☕️牛奶嘅比例應該唔算好多🥛飲完都算好提神,同埋…令我個腸係咁蠕動😶😶🤔不過,我好唔鍾意呢個紙造嘅紙杯,飲得好論盡。
✨iced cappuccino ($23)
2024-04-09
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$23 (Breakfast)
2024-03-31 310 views
老老實實 而家呢個天氣真係有啲難接頂因為呢間玻璃can 要堂食嘅話就要坐室外但係真係好熱😂😂一夏天就好難搞!不過佢哋啲店員真心好Nice 次次叫嘢食都好緊張 因為成日諗唔到食乜但係啲店員不慌不忙又唔會鬧人😂😂仲有我想講佢哋下午茶A餐真心好好食$29超大份仲包嘢飲…條司華力腸大條到嚇親😅😅😅😅😅西多士都唔錯😌 不過睇住店員落咗超級多糖漿啲糖漿已經滲入去西多士度 我好難整走佢😂😂希望下次佢哋唔使咁大方對我😭😭All day Breakfast都唔錯最鍾意就係佢哋塊薯餅同埋份量好多 當做一個lunch都幾夠飽🤣
老老實實 而家呢個天氣真係有啲難接頂
因為呢間玻璃can 要堂食嘅話就要坐室外
但係真係好熱😂😂
一夏天就好難搞!

不過佢哋啲店員真心好Nice
次次叫嘢食都好緊張 因為成日諗唔到食乜
但係啲店員不慌不忙又唔會鬧人😂😂

仲有我想講佢哋下午茶A餐真心好好食
$29超大份仲包嘢飲…
條司華力腸大條到嚇親😅😅😅😅😅
西多士都唔錯😌 不過睇住店員落咗超級多糖漿
啲糖漿已經滲入去西多士度 我好難整走佢😂😂
希望下次佢哋唔使咁大方對我😭😭

All day Breakfast都唔錯
最鍾意就係佢哋塊薯餅
同埋份量好多 當做一個lunch都幾夠飽🤣
真係話,有時大學食堂都可以俾你嘆為觀止咧!我試咗間餐廳嘅吞拿魚沙律同全日早餐,都係開心到讚口不絕。👏個吞拿魚沙律勁得過分,份量多到你食到嘩咧,吞拿魚新鮮到爆炸,仲好埋心,綠色生菜配上硬淨蕃茄細粒,賣相啱晒打卡。🥗👀臨走前心急試咗個全日早餐,簡直係攞命咁豐盛。波羅啲番茄,同埋粗口粗口嘅煙肉,啖啖肉食落真痛快,蛋炒得啱啱好,鮮滑得黎又唔油膩。😋至於熱朱古力啦,溫暖甜蜜,喺天涼好飲個陣正好提提神。依家想返學都唔單止係為咗書啦,呢啲好料令人期待下一餐!😍🍫

2023-08-19 1149 views
作為理工舊生,有機會入番去校園,當然順便試下學校的食物。去左學校係午餐時間,見唔小人排隊買野食,就試試好唔好食。主要都係漢堡同埋熱狗,小食薯條,沙律等等......煙肉雞扒漢堡 加薯條 ($55)份量對女士來講比較多,如果本身唔大食,可以淨叫漢堡包便可,雞扒都算厚,所以都夠食。薯條係脆身的,食落口唔油膩,算唔錯。不過依到只有戶外坐位,我夏天食,就一路流汗一路食🥵🥵🥵🥵如果有風扇只類應該會好些。
作為理工舊生,有機會入番去校園,當然順便試下學校的食物。

去左學校係午餐時間,見唔小人排隊買野食,就試試好唔好食。

主要都係漢堡同埋熱狗,小食薯條,沙律等等......

煙肉雞扒漢堡 加薯條 ($55)

薯條係脆身的,食落口唔油膩,算唔錯。

2023-07-16 899 views
#搞串個pantry大學生🎓嘅時代唔知離大家有幾遠呢?今次介紹嘅餐廳係理工大學🏫、科技大學🔥入面,如果你係兩間大學嘅學生,相信都應該幫襯過!🫶🏻lunch time嚟到間餐廳,已經見到有小小人龍。叫咗一個素食🥗嘅all day breakfast($38)、豬梅扒🐷配牛肝菌汁跟飯($39)。素食All day breakfast入面分別有兩塊pancakes、蘑菇🍄、番茄🍅、茄汁豆、炒蛋🍳。以價錢💰嚟講,呢個配搭無得輸!!但係因為係放係一個紙盒入面,所以所有食材(包括糖漿)🍭都會混埋一齊。而味道就普普通通,不過就一定可以幫到學生哥醫肚!另外個豬梅扒配牛肝菌汁跟飯,份量非常多🤯,有兩塊豬扒。食落唔會好硬好柴好老,但係牛肝菌汁就無乜味啦。不過呢間餐廳座位嘅環境幾好,食完想繼續坐都得!🎊
#搞串個pantry

2023-03-01
Type of Meal
Lunch
2023-03-10 1115 views
喺學校見到d同學拎住幾靚嘅餐盒,原來係H can價錢相對地低,分別食過兩個早餐素全日早餐 $38有兩塊熱香餅,一份大約有兩隻蛋嘅炒蛋,炒菇,茄汁豆同蕃茄熱香餅同M記嘅一樣味,呢度即叫即烘係香d,牛油糖漿比到足,正呀!其他配料都係基本嘢,係要自己另外加黑椒調味。煙三文魚早餐 $45以呢個價錢,煙三文魚嘅量比得足👍著餅都炸得脆,又唔會一叉就散其他配料都係基本嘢就唔多講啦如果自己帶餐盒/隨行杯仲有得平$1.5性價比高呀!
喺學校見到d同學拎住幾靚嘅餐盒,原來係H can

價錢相對地低,分別食過兩個早餐
素食全日早餐

素全日早餐 $38
有兩塊熱香餅,一份大約有兩隻蛋嘅炒蛋,炒菇,茄汁豆同蕃茄
其他配料都係基本嘢,係要自己另外加黑椒調味。

三文魚全日早餐

煙三文魚早餐 $45
以呢個價錢,煙三文魚嘅量比得足👍
著餅都炸得脆,又唔會一叉就散
其他配料都係基本嘢就唔多講啦

如果自己帶餐盒/隨行杯仲有得平$1.5
性價比高呀!
素食全日早餐
三文魚全日早餐
2022-11-09 1132 views
好耐冇食過… 裝修後初嘗試金文畢芝士漢堡成件事好dry!!包又dry,芝士味唔係好食到….. 乾乾的芝士痴住個包,又dry上加dry,而下邊嘅牛又係勁乾!(之前食好多肉汁:( !!!!!雙層牛burger好大舊~!一口咬唔晒 有煎蛋有煙肉~但都係要講句 牛真係好dry !而佢蕃茄酸瓜&醬又唔多嘅時候,咁大個包都只是成了胃的負擔,係一件苦差…..煎蛋真係煎蛋 煙肉都係煙肉,冇因為多咗佢地而令個味加分,純粹是覺得幾抵食。不過冇計,人太多質素真係顧唔到!同埋呢個價錢真係冇乜好要求
好耐冇食過… 裝修後初嘗試

金文畢芝士漢堡
!!!!

雙層牛burger
好大舊~!一口咬唔晒 有煎蛋有煙肉~

不過冇計,人太多質素真係顧唔到!同埋呢個價錢真係冇乜好要求
2022-10-31 797 views
有日朝早返到Poly 但係我未食早餐上課嘅課室比較近玻璃can 所以就食佢啦入到去發現其實選擇都唔少😂😂最初以為來來去去都係嗰啲嘢食不過其實都叫做好多嘢食 又有包 又有粉 又有全日早餐而且佢啲全日早餐$50都唔使😂😂不過對我來講的確有少少奢侈🙈我最後揀咗一個普普通通嘅煙肉煎蛋蕃茄通粉煙肉識落正正常常味 不過睇落去就好似唔係太好睇 而且食落去 某啲位似係食緊好普通嘅火腿😂😂我第一次見啲咁厚嘅煙肉🙆🏻‍♀️個雞蛋亦都係正正常常嘅🙈 冇話特別好食或者唔好食我攞咗個餐之後9秒9衝左上去課室可能因為咁 所以個通粉係keep住正正常常嘅因為通粉浸太耐會好林😂 不過我拿拿林攞上課室食 所以冇呢個問題🥹至於個蕃茄湯我覺得都叫做幾有味(呢個價錢來講算係咁🙈)至於杯熱朱古力我覺得就正正常常咁樣囉 唔好期望佢會比coffee shop嘅好飲😂
有日朝早返到Poly 但係我未食早餐

我第一次見啲咁厚嘅煙肉🙆🏻‍♀️
個雞蛋亦都係正正常常嘅🙈 冇話特別好食或者唔好食
我攞咗個餐之後9秒9衝左上去課室
可能因為咁 所以個通粉係keep住正正常常嘅
至於個蕃茄湯我覺得都叫做幾有味(呢個價錢來講算係咁🙈)
2022-08-24 985 views
大學裡面嘅嘢食比出面平就唔出奇,但有時d 野食都伏伏地㗎嘛。呢間西式快餐我最近食過好幾次,質素都出乎我意料之外,再加上d店員姨姨都好有禮貌,比係其他canteen感覺好好多,所以真係要大推一下~食過呢度唔同野食,校園價錢當然唔貴,最重要係所有野即整,例如薯餅即炸夠脆夠熱,熱香餅即烘熱,聽落好似好簡單但唔係間間快餐店做到㗎。通常我都會加個湯因為佢每日嘅餐湯都唔係普通紅白湯,有薯仔洋葱湯、香橙甘筍湯呢類特別少少嘅西湯。餐廳唯一缺點係堂食係有蓋露天,如果夏天都真係熱嘅,冬天就適合chill吓啦~
2022-07-22
TakeAway
$40 (Lunch)
  • All day breakfast
2022-08-23 594 views
理工大學入面其實都冇乜邊間好食,不過,始終喺校園入面,價錢都會比出邊食平,而且,呢度都尚算幾好坐。呢度主要都係露天嘅位置,不過有瓦遮頭,所以就算落雨都唔太怕。 呢度唔算太多人食,都容易搵位。煎魚柳配菠菜忌廉汁 (配薯菜)$39除咗一塊煎魚柳同菠菜忌廉汁之外,仲有少少沙律菜同薯條,對女士嚟講,份量應該都啱啱好,男士嘅話就可能唔係好夠飽。加$9, 可以配飲品或湯。今日配左咖啡,老老實實杯咖啡都幾難飲下,好似係加奶精,總之咖啡就不太建議,有下次嘅話我都係飲返奶茶算了。
理工大學入面其實都冇乜邊間好食,
不過,始終喺校園入面,價錢都會比出邊食平,
而且,呢度都尚算幾好坐。

呢度主要都係露天嘅位置,
不過有瓦遮頭,所以就算落雨都唔太怕。
呢度唔算太多人食,都容易搵位。

煎魚柳配菠菜忌廉汁 (配薯菜)$39
除咗一塊煎魚柳同菠菜忌廉汁之外,
仲有少少沙律菜同薯條,
對女士嚟講,份量應該都啱啱好,
男士嘅話就可能唔係好夠飽。

加$9, 可以配飲品或湯。
今日配左咖啡,
老老實實杯咖啡都幾難飲下,好似係加奶精,
總之咖啡就不太建議,
有下次嘅話我都係飲返奶茶算了。

2019-10-19 3372 views
午飯時間行經學校,呢間canteen早已響我哋同學之間出晒名,尤其係佢漢堡包。有時間過嚟,咁梗係要試吓啦。除咗漢堡包之外,原來呢度午餐都好多選擇,有熱狗啦,意粉啦,仲有all day breakfast 。最重要呢度連沙律都好多選擇,見住佢即整,買相見到都覺得用料好新鮮呀。漢堡包忍唔住要加錢要罐可樂,見到薯條都好好味咁呀。但係個漢堡包已經拳頭咁大,真係想像唔到會食得晒。熱辣辣啱啱整好嘅漢堡包,好香噴噴。拆開包裝紙見到裏便果舊肉,好厚。櫃檯旁邊有芥辣醬,茄汁任落。一啖咬落個包真係好juicy , 舊肉係見到一條條肉絲,到最後個包真係好大,我都係食到八成咋。

經過Polyu,又唔想食新舊canteen,所以周圍行看看有沒有其他好選擇。行到GH core 附近,見到一間美式餐廳the american diner, 有美式漢堡,熱狗,全日早餐,看似幾吸引,選擇到這裡試試。已經是下午茶時間,餐廳有下午茶餐(2:30-5:30pm)。下午茶餐不算貴,由$17-$30不等。我和朋友沒有點下午茶餐,因為我們被美式漢堡和全日早餐吸引了。下午茶時間,漢堡和熱狗都有八折優惠。餐廳有室內和室外座位,座位算多。店員態度友善,給我們介紹菜單,指點我們餐具位置。我們點美式漢堡和全日早餐,廚師是即叫即煮,新鮮,熱辣辣!經典美式牛肉漢堡($40)牛肉肉汁豐富, 有彈性,重牛肉味, 加上黑椒的微辣帶出牛肉香味,讚!!此外,漢堡還有芝士,紫洋蔥, 酸瓜,蕃茄,沙律醬。 紫洋蔥炒過特別香口。整個漢堡份量十足,這個價錢可算非常抵食!誠意推介!素食美式早餐($37)這個全日早餐包括炒蛋,磨菇,蕃茄,焗豆和牛油熱香餅。炒蛋很滑,炒磨菇也很香,很爽口。焗豆味道麻麻,不是那隻很出名的焗豆品牌。熱香餅不錯,香口,但糖漿太多,太甜了吧。整體來說,全日早餐很豐富,也是很抵食呀~!漢堡和全日

經典美式牛肉漢堡($40)

經典美式牛肉漢堡

素食美式早餐($37)
素食美式早餐

漢堡和全日早餐都是單點,跟餐飲品要額外加錢。
熱奶茶(跟餐加$6)
奶茶是用茶包沖的,但味道不算太淡,都算不錯。

即磨咖啡(跟餐加$6)
咖啡很香,很滑。

餐廳很有美國特色,店員態度很好,食物味道不錯,份量大,抵食。這是一間很不錯的餐廳,推介!!
2019-06-15
$40 (Tea)
素食美式早餐
2019-05-07 1504 views
Poly學生既回憶,玻璃屋環境又靚又舒適,坐outdoor好歎,食個下午茶夠晒寫意,又平又好味!下午茶仲有8折,岩晒我呢啲精明消費者~~今次食既係我已經食過好多次既夏威夷熱狗,有菠蘿同千島醬,好juicy又yummy架!大大份都只係$28~另外,炸雞翼都唔錯,係脆既,肉質都嫩滑!跟餐有埋大大條既薯條,好味道~~飲品order左凍朱古力,又係無飲管提供⋯其實間餐廳仲有好多食物揀,之前食過既all day breakfast都係一個好味既抵食之選~

下午茶仲有8折,岩晒我呢啲精明消費者~~

飲品order左凍朱古力,又係無飲管提供⋯

2019-03-21 1550 views
今次同朋友一齊去到理工大學工作,由於早咗好多到,所以周圍搵下嘢食。朋友對上一次來已經係幾年前來工作。近近地發現咗D cafe,環境唔錯而且價錢大眾化,大家都立即決定坐低食♥今次叫咗全日早餐,屋企附近嘅Cafe全日早餐要$108,其實又係普通炒蛋薯餅香腸拼焗豆,完全唔值。D Cafe咁只係要30幾,價錢好合理,立即決定叫。今日全部都好新鮮!唔係預先整好,客人order先會即整,炒蛋熱辣辣好好食,配咗伯爵茶仲唔使另外收費。喺咁舒適嘅環境食完個靚早餐,工作都特別精神♥

2019-03-01
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2019-03-18 1036 views
Poly玻璃屋抵食🤪今次食早餐不過下午茶時間一樣抵食!好多款小食 學生價10幾蚊就有🥰放break嚟買返個tea繼續上堂🤓🤓🤓煙三文魚炒蛋牛角包牛角包好大個 煙三文魚都唔算少蛋都幾滑🤪飲埋杯熱鮮奶夠晒飽 好滿足♥️
Poly玻璃屋抵食🤪今次食早餐
不過下午茶時間一樣抵食!
好多款小食 學生價10幾蚊就有🥰
放break嚟買返個tea繼續上堂🤓🤓🤓