Restaurant: Ahimsa Buffet (Sai Yee Street)
Info:

Info:

2024-03-23 2885 views
用餐日期:2024/03/22可用餐時段:11:30-14:15,75分鐘用餐費用(每人):$85.67餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 有不少座位 檯與檯之間有點近 人多時可能環撘檯服務:服務員服務態度正常 食物及時refill 入店前先在前台報上人數+付款 自找位置坐下後就可自由進食 過程快速有效 但食客要自己歸還餐具碗碟去收碟區 對老人家來說不太方便 希望未來店方會提供收碟服務 沙律吧:有4款沙律菜 3款配料 7款醬汁 9款已調好味的沙律 1款綠茶麵 1款豆腐 沙律菜新鮮配料選擇很多味道很好 如有提供芝士粉+黑醋醬更好 推薦熱食:有約18款熱食+7款炸物 試了多款熱食+1炸物 大部分菜色都不咸不油味道好 炸物也夠熱夠香口 這家的熱食選擇多 菜差不多完前服務員也及時補上新菜色 推薦蕃茄炒蛋 蒸南瓜 水果:有蕉+切開的橙 蕉味道正常鮮甜 橙沒去皮關係難以進食 如提供去皮的水果更好 希望店方改善湯品:紅蘿蔔湯+碗仔翅 試了紅蘿蔔湯 湯清甜不咸不油 推薦甜品:有類似西米露+涼粉 把2款放在一起味道不錯 推薦飲品:有4款(熱茶 熱羅漢果茶 凍菊花茶 凍檸水) 試了熱茶 味道正常 推薦總結
用餐日期:2024/03/22
可用餐時段:11:30-14:15,75分鐘
用餐費用(每人):$85.67

湯品:紅蘿蔔湯+碗仔翅 試了紅蘿蔔湯 湯清甜不咸不油 推薦

甜品:有類似西米露+涼粉 把2款放在一起味道不錯 推薦

總結:因今天不食肉關係 便來試這家素食自助餐 這家環境整潔乾淨 中午自助餐價錢合理 有長者優惠 食材新鮮 沙律菜熱食飲品都選擇不錯也味道好 是值得推薦的素食自助餐餐廳

餐廳環境+自助餐資訊:
2024-03-22
$85.67 (Lunch)
2 day(s) ago 3 views
用餐日期:2024/06/12可用餐時段:11:30-14:15,75分鐘用餐費用(每人):$80餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 有不少座位 檯與檯之間有點近 人多時可能環撘檯服務:服務員服務態度正常 食物及時refil 入店前先在前台報上人數+付款 自找位置坐下後就可自由進食 過程快速有效 但食客要自己歸還餐具碗碟去收碟區 對老人家來說不太方便 希望未來店方會提供收碟服務味道:自助區有沙律菜熱食水果甜品湯品飲品 食物款式變化不大 大多不油不咸 選擇多味道好 推薦總結:因之前在這家食自助午餐體驗很好 今天經過發現有十周年9折優惠便再來幫襯 這家環境整潔乾淨 中午自助餐價錢合理 食材新鮮沙律菜熱食飲品都選擇不錯也味道好 是值得推薦的素食自助餐廳提示:10周年優惠到6月19日 全線中午/下午茶9折 晚市8折 注意這優惠是劃一收費沒額外長者價餐牌:
用餐日期:2024/06/12
可用餐時段:11:30-14:15,75分鐘
用餐費用(每人):$80

餐牌:

2024-06-12
$80 (Lunch)
2024-05-16 692 views
星期一晚,一行6人,大約7點去到餐廳,都有6-7成滿。搵左位之後出去俾錢,成人每位$139(食90分鐘),長者咭仲可以減$15食物俾我想像中多款式除左素食必有嘅各款蔬菜外,仲有比較新派嘅pizza, 三文魚sushi, 牛角包,朱古力酥。三文魚薄薄一塊,口感同真嘅都幾似,真係幾可亂真!而我覺得最有驚喜嘅係咕嚕豆腐估唔到豆腐都可以用咕嚕做法,廚師功藝果然了得。飲品可以揀檸水,洛神花茶同羅漢果茶,另外仲有幾款湯同糖水。眼闊肚窄嘅我,食左2-3 round都已經飽飽了雖然寫限時90分鐘,但我地都可以坐到9:30,滿足地離開。

食物俾我想像中多款式
估唔到豆腐都可以用咕嚕做法,廚師功藝果然了得
。飲品可以揀檸水,洛神花茶同羅漢果茶,另外仲有幾款湯同糖水

眼闊肚窄嘅我,食左2-3 round都已經飽飽了
雖然寫限時90分鐘,但我地都可以坐到9:30,滿足地離開。
2024-05-13
2024-05-11 520 views
之前經驗感覺餐廳好好,仲推介給朋友。今天再吃,竟然係食餸尾,冇人加餸菜,職員在休息食飯談天,冇人巡視埸地,下午茶2:15開始,3:00入埸已經冇嘢食,冇人添餸菜,要客人開聲才添如少少食物,對於遲來客人係無理招待,唔會再去希望餐廳重視一下情況,是否應該給予合理食物份量給已付款的客人,或事先提示客人已沒有餸菜添如,由客人決定是否繼續入場進食。絕對不會再來,對這餐廳失望,唔會再考慮這間餐廳,以後唔會再去
2024-05-02 625 views
是日平日訂了晚上19:30食晚餐,雖然係平日,但幾乎座無虛席。食物擺放係置中,使食客無論坐那一張枱都可以好平均的距離攞到食物。🥙前菜有沙律🥗,有涼拌木耳、青瓜🥒、蓮藕,令人胃口大開。🥙熱葷有泰式素生菜包🥬有驚喜,薑🫚醋蛋好吸引,其他菜式都唔錯,味道不會偏咸。🥙炸物賣相好吸引,而且又有好多款式。🥙生果生果🍊好新鮮同好甜!曾經食過,再次食感覺無論係味道、賣相,種類都比以前好,亦會再想回味。

🥙前菜
有沙律🥗,有涼拌木耳、青瓜🥒、蓮藕,令人胃口大開。

🥙熱葷

🥙炸物
賣相好吸引,而且又有好多款式

🥙生果
生果🍊好新鮮同好甜!

曾經食過,
再次食感覺無論係味道、賣相,種類都比以前好,
亦會再想回味。

2024-03-11
Type of Meal
Dinner
2024-04-28 445 views
通常一諗到食齋,就會去食冇肉食嘅自助餐全家人都鍾意,好欣賞佢幾十蚊貨仔你可以試到超過20樣嘅唔同食物種類所有嘢不過不失,炸嘢永遠都保持脆卜卜最有驚喜一定係夜晚個炸銀絲卷蕃茄炒蛋亦都非常夠酸味佢嘅冷盤最好食係麻辣嘅雲耳,但係醃蘿蔔嗰啲就唔夠酸,個人口味啦炒粉麵炒得好夠鑊氣,佢哋自己煲嘅羅漢果茶都非常好味,但係湯同埋糖水雖然好足料,但係唔知點解嚟嚟去去都成啖水咁😵‍💫😵‍💫😵‍💫應該係煲得唔夠火候下午茶都係$70左右所以唔會要求好多
通常一諗到食齋,就會去食冇肉食嘅自助餐

所有嘢不過不失,炸嘢永遠都保持脆卜卜
最有驚喜一定係夜晚個炸銀絲卷
蕃茄炒蛋亦都非常夠酸味
應該係煲得唔夠火候

下午茶都係$70左右所以唔會要求好多

2024-02-29 2082 views
夜晚臨時決定食素, 即刻去walk in無肉食碰下運氣先!😝雖然無訂位但等左5分鐘就入得了, lucky!幾個月無黎, 佢地既菜式選擇又多左! 要重點推介下呢個新既心頭好, 黑椒蜜糖薯仔炒素肉🍯呢個還原大排檔既味道100分, 好香脆 令到我一舊接一舊薯仔係咁食哈哈! 大家記住試下!之前有既壽司🍣, pizza🍕同天婦羅🍤都係到坐陣鎮, 個人黎講好鍾意食佢個pizza, 真係好惹味 岩哂平時覺得素食一定係淡口味既frd子~ 天婦羅都有好多種唔同蔬菜, 茄子同茹又脆又juicy👍🏻鍾意食麵包既就一定唔可以錯過芝士多士同牛角包, 兩個都焗得好香好酥脆, 好耐無食麵包既我超開心🤣本身唔鍾意食素既朋友, 都話呢到既素菜式好吸引好豐富, 會想再黎食🤤
雖然無訂位但等左5分鐘就入得了, lucky!

蜜糖黑椒薯仔炒素肉
pizza, 天婦羅
芝士多士, 天婦羅
2024-02-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
蜜糖黑椒薯仔炒素肉
pizza, 天婦羅
芝士多士, 天婦羅
  • 黑椒蜜糖薯仔炒素肉
  • pizza
2024-02-14 2002 views
大年初一第一餐想食下齋, 年三十訂位好彩都訂到👍, 差唔多一点上到去, 已經迫滿客人, 不過都唔洗等好耐就有位, 我哋安排在二人枱仔, 可能真係吃飯時候, 所以勁多人出去拿食物, 樣樣夾d試下, 最愛蒸南瓜仔夠清淡😋, 要encore, 炒芥菜亦好味, 粟米牛油果沙律亦好健康👍, 碗仔翅味道好好亦足料, 好多食客排隊拿, 我拿左熱薑茶飲落幾舒服又不太甜🤩, 最後要碗紅豆沙, 有d陳皮香味🥰好滿足龍年第一餐😅😅
2024-02-10
Type of Meal
Lunch
2023-12-20 3583 views
旺角素食自助餐下午茶$88(公眾假期價錢,平日$70,一律免加一)無限時:由2:15pm食到4pm 😍啱哂大食又怕有罪惡感嘅你🔥✨.最近食濟咗,想食清淡少少,就揀咗呢間素食自助餐。既可以滿足為食嘅慾望,又可以健康啲,食多啖都唔怕肥啊💖職員會不斷換新嘅餸菜,每碟都係熱辣辣拎出嚟。呢樣好欣賞佢哋不停保持食物嘅質素( ´▽`)❣️.不過有啲失望嘅係,本身睇OpenRice見到有好多甜品,但下午茶就無~我諗應該晚市先會有多啲甜品食,不過佢嘅下午茶其實都有好多唔同選擇,又有水果、炸物、家常便飯嘅餸、紅豆沙、飲品⋯下午茶計返都好抵食!我都食咗三轉~勁飽( ´▽`)🤍下次再試下佢個晚市先(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵).📍:無肉食 (洗衣街) (旺角)旺角洗衣街88號2樓....#素食#素食自助餐#vegetarian#旺角#無肉食#mongkok#健康#健康飲食#健康瘦身#heavylife
旺角素食自助餐
下午茶$88(公眾假期價錢,平日$70,一律免加一)
無限時:由2:15pm食到4pm 😍
啱哂大食又怕有罪惡感嘅你🔥✨
最近食濟咗,想食清淡少少,就揀咗呢間素食自助餐
既可以滿足為食嘅慾望,又可以健康啲,食多啖都唔怕肥啊💖
下次再試下佢個晚市先(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵).
📍:無肉食 (洗衣街) (旺角)
旺角洗衣街88號2樓
2023-11-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$88 (Tea)
2023-10-30 4415 views
蕃茄湯係家裏湯水嘅味道 可以再飲❣️雖然係對牆坐,但係都有少少圖案睇下嘅👁️紫米露正正😁有咬口外面都要二三十蚊㗎,喺度飲多兩三碗啦\⁠(⁠ϋ⁠)⁠/⁠pizza ok喎,下圖 可以食✓✓肉讚👍🏼
蕃茄湯係家裏湯水嘅味道 可以再飲❣️
雖然係對牆坐,但係都有少少圖案睇下嘅👁️

紫米露正正😁有咬口
外面都要二三十蚊㗎,喺度飲多兩三碗啦\⁠(⁠ϋ⁠)⁠/⁠
pizza ok喎,下圖 可以食✓✓
肉讚👍🏼

2023-08-23
2023-10-11 4152 views
以前係其他分店已經光顧開無肉食旺角係咁多間入面 種類最多冷盤除左有常見既壽司 豆腐 沙律菜仲有幾種水果,想食甜甜地既仲有涼粉同椰糕熱盤不外乎蔬菜,例如西蘭花 生菜 羅白等啱哂無肉食既你而且仲有其他選擇,好似蕃茄炒蛋,豆角,菇類想邪惡少少食啲炸物又得多數都係南瓜 蕃薯 煙煙靭靭 又健康仲有芝士愛好者最愛既芝士pizza同多士真係每樣都金黃色bling bling der除左以上咁多樣,仲有飲品 粥 糖水任飲 白飯任裝視乎當日分店供應邊款環境大又靚同frd一齊來食個性價比高既素食buffet 兼吹吹水簡直係假期一大樂事
以前係其他分店已經光顧開無肉食
旺角係咁多間入面 種類最多

冷盤除左有常見既壽司 豆腐 沙律菜

仲有幾種水果,想食甜甜地既仲有涼粉同椰糕

熱盤不外乎蔬菜,例如西蘭花 生菜 羅白等
啱哂無肉食既你

而且仲有其他選擇,好似蕃茄炒蛋,豆角,菇類

想邪惡少少食啲炸物又得
多數都係南瓜 蕃薯 煙煙靭靭 又健康
仲有芝士愛好者最愛既芝士pizza同多士

真係每樣都金黃色bling bling der

除左以上咁多樣,仲有飲品 粥 糖水任飲 白飯任裝
視乎當日分店供應邊款

環境大又靚
同frd一齊來食個性價比高既素食buffet 兼吹吹水
簡直係假期一大樂事

同朋友喺平日夜晚大約7點嚟旺角分店,見餐廳入面人頭湧湧,好彩有book定位好快入座😌對上一次嚟無肉食已經係幾年前,水準依然keep到,可能因為多人幫襯食物新鮮,而且refill得算快。最有驚喜嘅係芝士撻🤩真係好好食。牛角包都好香,食完又食。珊瑚草亦係呢度比較特別嘅食物,味道清新,口感特別,有啲似蒟蒻但比蒟蒻爽口,印象中無喺其他餐廳食過。無肉食嘅炸物都好好食,完全不覺油膩或者厚粉,平時不愛吃煎炸嘢嘅我都忍唔住食咗幾件😋比較不推嘅係碗仔翅😗因為好鍾意食碗仔翅無論幾飽都會試,但呢度嘅碗仔翅比較杰身,感覺似拎咗餸嘅芡嚟食咁,可能唔係咁啱我口味啦~總括而言無肉食旺角分店食物種類多,味道走清新路線唔會好似舊式素食咁重口味,好適合平時食太多太滯嘅都市人嚟清腸胃(*´∇`*)

• 芝士撻
旺角沒甚麼素食餐廳,約朋友都係去這間素食自助餐最方便,平靚正又可以一餐食好多款蔬菜。由熱氣炸蔬菜炸豆腐、糖醋骨素叉燒、炒麵炒腸粉、涼拌到涼粉真係數之不盡每樣都想食下,唔好唔記得仲有湯和糖水可以吃,飲品都好多款茶俾你揀呢!入門口先付費,平日晚市HK$138/位,可以吃90分鐘,價錢幾抵食㗎。晚餐時間七點半左右到達,勁多人坐滿晒,來吃之前可能訂個位比較穩陣。無肉食的炸物部一向蠻多蠻厲害,不過熱氣呀唔好太放肆。熱盤大概有二十款,當中有部分係蛋奶素,要自己留意清楚。無肉食唔會用很多素肉,主要係蔬菜和豆腐之類,中式菜都係有少少偏油膩,但我個人覺得可以接受的程度。平常自己煮就懶洗咁多菜,來吃自助餐正好吃一些平日缺的營養,甚麼都吃一點就對了。
無肉食的炸物部一向蠻多蠻厲害,不過熱氣呀唔好太放肆。
熱盤大概有二十款,當中有部分係蛋奶素,要自己留意清楚。
2023-08-01
2023-07-01 3686 views
$100唔駛就有得食自助餐仲要咁多款式又係食素健康之餘又支持環保綠色生活幾推介多謝我個fd帶左我黎野食質素都中上refill得好快座位都寬落舒服❤️❤️❤️❤️
$100唔駛就有得食自助餐

野食質素都中上
refill得好快
座位都寬落舒服❤️❤️❤️❤️
2023-06-21 2614 views
嗰日約咗朋友一齊去食齋,上OpenRice睇吓就搵到呢間嘢朋友呢排好沉迷食齋,試過幾間比較出名嘅,今日食呢間感覺都唔錯。單憑食物種類來講,跟同類型的餐廳比較,食物種類尚算頗多,小炒、蒸品、甜品等等都有。有個皮蛋粥,非常綿滑,係有生以來食過最好食的皮蛋粥另外甜品等等有蒸糕點、糖水會再試Recommend to those who really want to try vegetarian diet!!!!!!!!!手
嗰日約咗朋友一齊去食齋,上OpenRice睇吓就搵到呢間嘢

有個皮蛋粥,非常綿滑,係有生以來食過最好食的皮蛋粥

另外甜品等等有蒸糕點、糖水

會再試

2023-06-10
$100 (Lunch)