2016-02-27 4807 views
今日同同事上去工廈食午餐,見到近期有好多介紹,所以我地2個的目標就係想試晒觀塘所有工廈的特式餐廳(哈哈,講到好大,但唔知做唔做到呢😝)食完午餐之後。我地見到有好多唔同的舖頭。有賣酒的,賣天然野,仲有今日新發現的呢間cake shop.因為門口有D好吸引的婚紗系列的蛋糕同裝飾,所以我地2個就走咗入去睇。原來佢地唔止賣cake,佢有賣餅乾同蝴蝶酥。仲有一個cupcake 加雪糕。我地想試個個雪糕加cupcake 𠺢,但礙於天氣太凍同有D飽。所以我地二個只好買咗4個mini cupcakes 返去食。我地揀咗甘筍,抺茶紅豆,朱古力花生同青檸。個賣相本來是好好的可以在這放閃。但最可惡就是那個趕時間的人😫甘筍cupcake: 平時的我一定唔會揀。因為覺得怪怪的。甘筍應該是咸的同cupcake大欖拉唔埋。但同事好想試。所以揀了。出乎我的意料之外。甘筍加上好香的玉桂味... 仲有,上面的cream cheese...好特別呀😋抺茶紅豆cupcake: 最想食的味道...好得意𠺢,有紅豆蓉係個cupcake入面,又唔會太甜,仲要有好重的綠茶味。超正朱古力花生:個朱古力cupcake有好濃的朱古力

朱古力花生:個朱古力cupcake有好濃的朱古力味。好新穎的配搭。花生味的cream...都幾好食𠺢

青檸味cupcake:個cupcake 係一個牛油蛋糕的味。而cream則有一種淡淡的青檸味。

整體來說,的cream 好滑,cupcake唔太甜。唔會有好膩的感覺!

店員好窩心哦,提醒我地呢的cupcake唔需要放入雪櫃。下次要試下佢地的曲奇餅先
2016-02-24 3875 views
一隻出奇蛋,一次過滿足三個願望。這個杯,同樣可以。小店的門口,放滿精美的小盒子,甚有少女情懷,跟工廠大廈格格不入。別以為是文具店或印刷店,其實是間甜品店/烘焙店。玻璃櫃裡放了色彩繽紛的馬卡龍、蛋白糖、焦糖果仁等,除了牆上的掛畫,卻沒有cupcake的蹤影。原來正好未有供應,只怪自己的不幸。店員介紹杯子甜品,有雪糕(朱古力/曲奇/芒果)、忌廉芝士、cupcake、蝴蝶酥和果仁。小店另有售賣蝴蝶酥、曲奇等,還可以訂製個人化的曲奇。從店員手上接過精緻的小杯子,急不及待拿出手機拍照,店員笑說"雪糕雪得好硬,可以放心比相機食先",真夠細心。圓碌碌的朱古力雪糕上淋了海鹽焦糖醬,甜中帶咸,更加吊味。雪糕果然雪得夠硬,拍完照尚未出現溶化的跡象,但吃下去軟硬度又剛好,值得一讚。蝴蝶夠脆,不太甜,牛油不重,但欠鬆化。有一顆夏威夷果仁和數顆腰果,都包著厚厚一層深啡的焦糖。甜度適中,夠硬極脆,是整個杯子裡最喜歡的配料。雪糕之下是一層打得輕盈軟綿的忌廉芝士,帶輕輕的咸,泡泡的口感。最底是個跟杯子一樣大小的cupcake,剛好把杯底填得滿滿的。拿上手時已感覺到它的微暖。朱古力香蕉味的cupcake,跟朱古力雪糕味
一隻出奇蛋,一次過滿足三個願望。這個杯,同樣可以。

小店另有售賣蝴蝶酥、曲奇等,還可以訂製個人化的曲奇。

雪糕之下是一層打得輕盈軟綿的忌廉芝士,帶輕輕的咸,泡泡的口感。最底是個跟杯子一樣大小的cupcake,剛好把杯底填得滿滿的。拿上手時已感覺到它的微暖。朱古力香蕉味的cupcake,跟朱古力雪糕味道頗夾。雪糕在口裡溶掉,跟忌廉芝士和鬆軟的蛋糕混在一起,濕度提升。一冷一暖,雪糕的朱古力味,跟蛋糕的香蕉味交織,完美的組合。雪糕配brownie吃得多,沒想到跟cupcake一樣夾。
把平凡的材料併在一起,創出不平凡的組合。沒有驚喜的滋味,但不枉是個不錯的嘗試。
2016-02-24
剛剛去完APM 再行去觀塘工業區駱駝漆工廈,上到5樓見到有間ACOcake Cupcake小店,我一向都熱愛甜品,已經被門口的佈置吸引住。大大的牌就知道入面有Cupcake 食啦!入到店內就掛了很多不同款式既圓型Cupcake 圖片,看看就知道主打的就是 Cupcake充滿繽紛色彩。在櫃面前看看,有cupcake、包裝得精美蛋糕、蝴蝶酥、同果仁及腰果呀。更有不同味道蝴蝶酥,包括有原味的、有黑胡椒味、七味粉以及柚子口味選擇。今日還有4款Baby Cupcake 1.Matcha Red Bean 2.Jazz Choco3.Black & White4.Creamy Carrot這杯Black & White cupcake 好鬆軟,而加cupcake 上面既cream不會太甜,cake 中間近底部都有朱古力。而朱古力既Cupcake Jazz Choco 我個人就比較鍾意,香濃而不會太甜既朱古力,非常輕怡的一個小吃Cupcake,多吃幾個亦不怕膩滯。 Le Cupcake De La Glace 這個全新的配搭,我就點了一個曲奇妙趣雪糕球配上蝴蝶酥有焦糖nuts 同配上cream ch

大大的牌就知道入面有Cupcake 食啦!
今日還有4款Baby Cupcake

1.Matcha Red Bean

2.Jazz Choco

3.Black & White

4.Creamy Carrot

Le Cupcake De La Glace

這個全新的配搭,我就點了一個曲奇妙趣雪糕球配上蝴蝶酥有焦糖nuts 同配上cream cheese ,最底是鬆軟蛋糕。
店員說雪糕球在-18度,採用天然食材而雪糕十分結實需等待一下幾分鐘後,我先去影張相先,雪糕甜度適中口感獨特,而且賣相特別,接住吃了cream cheese 口感滑溜,我快快又食最底層的cupcake,
2016-02-20
2016-01-06 1404 views
在附近吃完日本料理,順道前往ACOCake吃返個甜品作結尾,來填滿另一個胃。 是日雪糕有三款選擇:水蜜桃、曲奇妙趣和榴槤。我選了曲奇脆脆雪糕,至於cupcake是由廚師為客人配搭適合口味的各款cupcake。在杯裡底層是竹炭黑芝麻味的cupcake,竹炭本身沒有什麼特別的味道,質感軟熟,店員說採用全天然食材不添加香精,味道很天然,在中間夾層cream cheese,很香滑。面層一球曲奇妙趣味的雪糕,一般吃到曲奇味的雪糕都是奶味重且很甜膩,而現在所吃的甜味適宜,奶味不會過重,夾雜曲奇趣脆的顆粒,雖曲奇味不是很突出,但勝在無添加,很合自己口味。蓋在雪糕上面是海鹽焦糖,甜甜鹹鹹的。剩下還有一些nuts(腰果和夏威夷果)和香醇酥脆的蝴蝶酥。味道很不錯,很滿足!
曲奇妙趣及竹炭黑芝麻cupcake
2016-01-06
曲奇妙趣及竹炭黑芝麻cupcake
2016-01-06 1414 views
幸福的感覺除了人與人之間關懷之外,也可以從美食間尋找到別一番的滋味幸福,在駱駝漆大廈用過午膳後,周圍在大廈逛下,路經ACO Cake 一間甜品小店,除了售賣cupcake 之外,讓有馬卡龍、palmier、meringue、wedding cookie、自家製雪糕等……款式斬好大眾化,店員都好nice又熱誠地介紹了各式招甜品,而且大部份都是自家製,其中有一款招牌的甜品是由cupcake 加上ice cream crossover的組合,美味的配搭有蝴蝶碟、焦糖夏威夷果仁、腰果、忌廉芝士及雪糕上會加上海鹽焦糖醬 ,配搭果然好有心思。此甜品是即時落單即時製作,今天的雪糕款式有三款,分別有cookie &cream 、水蜜桃及榴槤味,店員都極力推出我可以試下榴槤味,本人向來都股食榴槤,所以決定選擇它,cupcake方面,廚師師傅會按照客人所選擇的雪糕才配搭適當的味道cupcake。大約10分鐘,甜品終於到了,D 24榴槤所製的雪糕果然啖啖飄香又清新,雪糕不會太快溶掉,質感斬有點似雪芭,香滑又不會太重奶味,榴槤香味相當突出又不太甜膩。而cupcake方面,配搭了香蕉味,一啖輕嚐,香蕉味cupc

甜品是即時落單即時製作,今天的雪糕款式有三款,分別有cookie &cream 、水蜜桃及榴槤味,店員都極力推出我可以試下榴槤味,本人向來都股食榴槤,所以決定選擇它,cupcake方面,廚師師傅會按照客人所選擇的雪糕才配搭適當的味道cupcake。大約10分鐘,甜品終於到了,D 24榴槤所製的雪糕果然啖啖飄香又清新,雪糕不會太快溶掉,質感斬有點似雪芭,香滑又不會太重奶味,榴槤香味相當突出又不太甜膩。而cupcake方面,配搭了香蕉味,一啖輕嚐,香蕉味cupcake的香蕉味十分天然,明顯沒人任何香料及香蕉油成份,格外感清新。入口的cupcake夠濕潤而且好鬆軟,店員建議我一次性舀起雪糕、cream cheese 及cupcake一齊食,果然雪糕及cupcake之間都沒有嗆味,海鹽焦糖令雪糕再增多份海鹽的天然鹹香,焦糖味再令雪糕味道再次提升,再嚐試食旁邊我蝴蝶酥,真是酥香鬆化,兩款果仁的甜香有咬口又脆,此完美配搭而且口感層次又豐富,一次過可以食到多款的甜食真是好滿足,所以甜品總教人感到幸福的感覺。
2016-01-06
5 Minutes (Dine In)
$43 (Tea)
2015-12-24 894 views
喺觀塘食完午餐 就順道去下附近的工廈食甜品鋪面係唔多大 通常都係比客預訂拎走 呢到可以customised甜品裝飾同口味 真係好適合party用 黎緊Christmas party可以訂~~~ 我地叫咗四個cupcake同一個期間限定嘅甜品Cupcake$15一個,叫咗花生 綠茶紅豆 香蕉 朱古力. 全部都好正. 每個裡面都有filling 唔係就咁蛋糕.我至愛綠茶紅豆 裡面係特別處理過嘅紅豆 唔太甜 剛剛好 呢個期間限定嘅甜品真係好食$43墊底個蛋糕係香蕉蛋糕Nuts係處理過 個味同口感都非常好雪芭係石榴味 真係好似石榴 個味好fresh 仲特登整到無咁快溶 等大家可以影一輪相先

喺觀塘食完午餐 就順道去下附近的工廈食甜品

2015-11-30
Cupcake
期間限定甜點
2015-12-03 911 views
放工口痕就去係駱駝漆上面買左兩件mini cupcake ! 個人黎講,對於好fancy 既蛋糕甜點興趣不大。最緊要實在,好食!今日買了花生醬朱古力同香蕉,兩款口味!前者好香朱古力味,花生醬帶少少咸,兩者變得好夾!香蕉口味,充滿驚喜!細細件mini cupcake 入面居然都咁用心有香蕉filling ! 仲諗住係件香蕉蛋糕而已!雖然只係試左兩件,不過足夠令我想再去嘗試其他!但係店裡可以買的東西真的沒什麼,因為他們大部分都是訂做的!價錢方面,都可接受喇!一向甜點都貴貴的,呵!但係size 可以大少少就好了,一口一舊,真係好心痛的!T.T
花生醬朱古力cupcake
香蕉cupcake
2015-12-01
Type of Meal
Other
花生醬朱古力cupcake
香蕉cupcake
2015-12-01 774 views
近年工廈林立的目的, 已非單單作為工廠生產貨品, 而是多一個地方予不同理想的人在此實現夢想及理想。今次我特意走入工廈, 找這間專做甜品的一間店, 試一試現貨賣的產品, 再決定是否找這店幫我親愛的姨甥製作立體蛋糕。一般製作立體蛋糕, 都只考慮外觀, 而不太考慮入面的蛋糕是否好食, 但我覺得說到底都要提供給家人親友品嚐, 如果味道欠佳, 我寧可買其他假的造型公仔影相, 再買一個好味道的蛋糕。這店工廈的位置近地鐵站, 都好方便, 同一樓層已有紅酒店、急凍海鮮店, 林瑯滿目。門口有桌子放滿了candy corner 用的樽, 回禮小禮物盒, 及一個5層高的裝飾蛋糕, 好吸引人入內參觀。舖面地方不太, 但有一張小圓枱, 除了安排客人坐下品嚐cupcake,更可方便與客人傾談多元化的甜品服務。職員態度親切有禮, 見我萬無目的地望, 都一一為我介紹。多元化的服務, 指不在於做立體蛋糕, 更有cupcake, macaroon, 甚至雪糕。原來這店主打做cupcake, 曾供應過不少婚禮、辭職farewell及生日會上, 受歡迎程度非常高, 主要的服務對象都是年青一輩的人, 及對於古板傳統的慶祝方法嫌
這店工廈的位置近地鐵站, 都好方便
職員態度親切有禮, 見我萬無目的地望, 都一一為我介紹
。多元化的服務, 指不在於做立體蛋糕, 更有cupcake, macaroon, 甚至雪糕。原來這店主打做cupcake, 曾供應過不少婚禮、辭職farewell及生日會上, 受歡迎程度非常高, 主要的服務對象都是年青一輩的人, 及對於古板傳統的慶祝方法嫌惡的人。既然要試味, 就一定要食cupcake啦
宣傳單張上有15款cupcake口味之多, 而每日會有4-5款daily flavor, walk-in 的朋友都可享受到不同款式。分regular size($28) and baby size($15), 適合細食但又想多試幾款口味的人。介紹其間看中了Creamy CarrotChoco Hazelnut, 即管試試吧。
Choco Hazelnut baby cupcake
Choco Hazelnut
- 用上高級法國朱古力
, 濃郁的朱古力味道由topping至蛋糕都食得到, topping 的cream 打得好幼滑, 更有入口即溶之感, 唯配上頂頂的榛子帶回香脆的咬勁。
Creamy Carrot Baby cupcake
Creamy Carrot
- 上面的cream 是cream cheese, 而蛋糕就用紅蘿蔔絲混合而成, 食出啖啖紅蘿蔔絲, 清甜的蛋糕, 配上本身有點膩的cream cheese, 相得益彰, 味道非常豐富。
小小的一件cupcake完全到喉未到肺, 而此刻亦想要一杯飲品, 職員表示雖無飲品供應, 但原來有售賣雪糕, 只需$43, 有regular cupcake 作底層, 上面會加nuts及一球雪糕, 好吸引
就叫一杯試試。蕃石榴、薄荷朱古力及榴槤味雪糕, 本人不太愛榴槤味, 就選了蕃石榴。底層的cupcake可自選, 但要根據有的daily flavours, 我就留給餅師發板吧。
Le Cupcake De La Glacé
Le Cupcake De La Glacé($43)
- 一杯由cupcake x ice cream 的首創新甜品, 先食蝴蝶酥, 都是自家製, 酥香十足, 香脆的糖面, 甜而不膩。雪糕上的醬是沖繩海鹽焦糖味
, 原本全部甜蜜的配料, 但配上有少許咸味的醬, 感覺特別, 但十分夾。
蕃石榴雪糕, creamy carrot cupcake
雪糕白雪雪, 像一個大雪球, 餅師表示是於零下18度製作, 入口未似意大利雪糕的creamy,反而像雪葩般冰滑。蕃石榴味道非入口即口, 而是慢慢吞下雪糕後才有, 像極飲紅酒的after taste, 時間之久, 事實就算食完晚飯, 味道仍回味起來。下半部就當然是baby cupcake的加大版, cream cheese分量多, 軟滑香濃芝士味更出色。

原意只在品嚐味道, 但今次一到, 令我體會到餅師用心製作高品質, 又合大家口味的甜點外, 職員更清楚了解各款食物, 講解清晰, 令我食到一餐甜入心的意外驚喜!

Other Info. : cupcake可另加$5 (for baby cupcake)或 $8(for regular cupcake)有一塊自訂款式的糖牌, 連照片都可印於糖牌上, 但需購買最低柯打要求才可做(24 for baby, 12 for regular)
2015-11-25
Choco Hazelnut baby cupcake
Creamy Carrot Baby cupcake
Le Cupcake De La Glacé
蕃石榴雪糕, creamy carrot cupcake
2015-11-27 572 views
 駱駝漆大廈真係超多嘢行, 令人流連忘返, 各式各樣都有, 買嘅食嘅....捐窿捐啦後見到哩間細細間嘅迷你甜品鋪, 又有得整3D蛋糕見到個cupcake上面會有球雪糕, 好特別又新穎就買個去試個雪糕好實, 唔會好易溶, 相機食先絕對無問題, 影完一輪都唔見佢溶開始食佢, 我叫嘅雪糕球係番石榴味, EM.....好fresh呀, 好清新, i like it而佢D配料都令我眼前一亮, 係蕉糖pop corn同蝴蝶酥食cupcake都可以食到咁多種不同口感, 真係味覺享受

捐窿捐啦後見到哩間細細間嘅迷你甜品鋪, 又有得整3D蛋糕
而佢D配料都令我眼前一亮, 係蕉糖pop corn同蝴蝶酥
食cupcake都可以食到咁多種不同口感, 真係味覺享受
Type of Meal
Tea
2015-11-08 791 views
觀塘駱駝漆多野行又多餐廳,係觀塘友既假日好去處。呢一日,我去食完Shy Dance Cafe,食物水準認真麻麻,感覺好失落,好想食番樣好西去補償一下。行下行下,就去左ACOCake。店面真係好細,只容納到兩張小枱,店員好熱心咁介紹有咩雪糕,當日既選擇有抹茶同豆腐,選擇困難症發作,但覺得豆腐味始終特別d,所以就揀左後者。雪糕黎到,雪到硬過石頭,店員都叫我地先影相,影完應該就食得!雪糕本身,不甚了了,唔覺得滑,不過都算重豆腐味。我覺得旁邊的蝴蝶酥、焦糖果仁仲好味,而呢兩野,都可以響店內單獨購買。雪糕下面,仲有一層小蛋糕,不過感覺似嘉頓孖寶蛋糕,唔屬於我喜歡既軟綿綿類型。食完之後,同阿妹講番,佢回番我一句:其實你自己整都得啦。係喎,一球雪糕+蝴蝶酥+果仁+孖寶蛋糕,真係響屋企都整到!
觀塘駱駝漆多野行又多餐廳,係觀塘友既假日好去處。

2015-11-04 558 views
位於觀塘工業大廈入面嘅一間小cupcake店,舖頭細細,但佈置可愛,我跟朋友介紹陪同嚟睇下,所以都係第一次嚟。入面有吾少cupcake款式,店員有善介紹cupcake同訂製cupcake事宜。先講cupcake,我地試左四隻baby size cupcake,味道分別係:banana lost,black and white,banana choco,matcha red beam。外觀好美觀,味道甜而不利,cake身都好鬆軟。我覺得都吾錯,店內有小枱凳,所以都食得很舒適。我最後都外賣左幾件返屋企再食,店員好細心咁放係盒,仲話吾洗雪入雪櫃食ti!訂製cupcake可以自己send相片俾店員,店員收到相片後可以數日內完成,而且價錢吸引,又很美觀,如果大家有需要訂製特色cupcake都可以去睇!
2015-11-04 459 views
Cupcake配荔枝味雪糕($43)觀塘工廈愈尼愈多好野食,司令今次試尼間cupcake小店...既雪糕😂。價錢唔算貴,服務好好。師傅拎出尼仲會同大家介紹上面既toppings,仲會話雪糕雪得凍啲,方便大家影相。入到去,舖面好細,擺設好有style。不過人流少,都有位比大家坐低影下相,坐一陣。雪糕杯有三隻味,荔枝、熱情果、薄荷朱古力,司令揀左荔枝,底下既cupcake係甘筍味,上面配原味蝴蝶酥,焦糖nuts,沖繩海鹽焦糖醬。起初心諗GG啦甘筍味🤔,點知食落好好味喎,有少少似果仁蛋糕,而荔枝味雪糕好香,帶少少奶味,全個雪糕杯細細杯,最岩食飽尼食。

Cupcake配荔枝味雪糕($43)

可以即買cupcake走

荔枝味
靚到好似藝術品咁喎

• 雪糕杯
2015-11-01 418 views
觀塘區經過近年由工業區慢慢轉型,不少具特色的樓上舖相繼開業,我和朋友最喜愛游走於其中尋寶。位於觀塘開源道 60 號駱駝漆大廈 3 期的 ACO Cake 就是我們最近發現的夢幻糖果屋。雖然位於前工業大廈的 5 樓,但駝漆大廈本身距離觀塘地鐵站只有 5 分鐘路程,十分方便。於平庸設計的工業大廈樓層中,店舖別緻的裝修特別突出,大門更擺放了不同設計的糕點,令人賞心悅目。Baby cupcakes (Banana Lust, Mocha Espresso, Creamy Carrot, Banana Choco) 各$15:Cupcakes 如是正常的 size,飽肚感十足,平時最多一件起兩件止。今次試 baby cupcakes, 正好是 bite size(女士們可能要分兩口),剛好可以一次試 4 味道。Banana Lust 和 Banana Choco 都是香蕉味的蛋糕底,分別在於 cupcakes 的靈魂-蛋糕面上的那陀香滑的忌廉!Banana Lust 的吃起來像是蛋白雲尼拿味而 Banana Choco 的毫無疑問是朱古力味;Mocha Expresso 的是香濃的咖啡味忌廉配搭

Baby cupcakes (Banana Lust, Mocha Espresso, Creamy Carrot, Banana Choco) 各$15:Cupcakes 如是正常的 size,飽肚感十足,平時最多一件起兩件止。今次試 baby cupcakes, 正好是 bite size(女士們可能要分兩口),剛好可以一次試 4 味道。Banana Lust 和 Banana Choco 都是香蕉味的蛋糕底,分別在於 cupcakes 的靈魂-蛋糕面上的那陀香滑的忌廉!Banana Lust 的吃起來像是蛋白雲尼拿味而 Banana Choco 的毫無疑問是朱古力味;Mocha Expresso 的是香濃的咖啡味忌廉配搭上同樣是濃郁的朱古力味蛋糕,但兩者卻不會互相搶去彼此的味道,且不會太甜。最後的是令人驚喜的 Creamy Carrot!外表平平無奇,忌廉好像亦是雲尼拿味道,但當咬下去蛋糕的部分時,便可感受到那種濕潤,不會令喉嚨乾乾的,而且還有甜甜的 carrot 絲,另平時不太愛甘筍味道食物的我亦對它豎起大拇指!
Baby cupcakes
Cupcake X Ice cream (Palmier, Nuts, Salty caramel sauce, Mint Chocolate, Cupcake) $45: 這杯 Cupcake X Ice cream 賣相討好,用料十足,而且概念前衛,絕對值得一試。它家的叉子更是木製的,超有質感。雪糕的口味有薄菏朱古力、荔枝等多種口味,底層是即日製造的大 cupcake,再附以自家製蝴蝶酥及果仁, 帶來多層的口感享受。雪糕加上 Cupcake,甜咸相宜。它的蝴蝶酥及果仁更是香脆可口,友人更因此另買了一包果仁回家呢!
Cupcake X Ice cream
除了以上的甜品外,店舖亦有售賣自家製的馬卡龍餅、訂製的卡通蛋糕及各式各樣回禮小店,送禮自用均可,除了滿足甜食愛好者外,更為正預備慶祝活動而煩惱的友人提供了新點子。

2015-10-27
$50 (Tea)
Baby cupcakes
Cupcake X Ice cream
2015-10-30 528 views
今日收工同同事去駱駝漆行街,意外地發現呢間Cupcake店Cupcake有大有細,賣相精緻,而且仲有好多種唔同嘅味道。細嘅Cupcake仲可以一啖一個不過再睇睇,見到有個黑板,上面畫左一個裝有Cupcake x Icecream嘅杯。店員見到我地係到睇,就詳細介紹比我地呢個杯最底會放一個Cupcake,之後會放Cream Cheese係中間,而最面就係雪糕,最後亦會有蝴蝶酥同果仁做配料!原來每星期都有3款口味雪糕比你揀,而今次有D24榴槤、番石榴同桃味。我當然要左D24榴槤雪糕,不過亦因為味道比較濃,所以店員建議要Red Velvet Cupcake。雪糕唔易溶,影完相仲可以慢慢食而D24榴槤味雪糕真係好濃郁,但唔會話好甜,配淡淡嘅紅菜頭Cupcake就岩岩好,無咁膩,不過食完都幾飽!同時啲配料都好正,自家製嘅蝴蝶酥同Caramel Hazelnut都脆卜卜。特別係果仁,因為比焦糖滿滿咁包住,又甜又香
今日收工同同事去駱駝漆行街,意外地發現呢間Cupcake店

2015-10-28 358 views
觀塘工廠大廈近年多了很多cafe同甜品舖 今天試了駱駝漆大廈的ACOCake 主打cupcake X icecream 立刻想試一試cupcake選了香蕉味 而雪糕則是榴槤味 上面還配了七味粉蝴蝶酥 同焦糖果仁 旁邊有芝麻味小蛋糕 及法國小甜點先試了榴槤雪糕 食下去好香好重榴槤味 而且雪糕偏硬身 相機食先絕對沒有問題 而下層的香蕉蛋糕好味 兩種一齊食好夾 好味道 再試了芝麻小蛋糕 淡淡芝麻味 細細件 好快食完 而法國小甜點 蛋糕偏濕 幾好味 不過總括而言 cupcake X icecream 令人最回味 下次一定要再試其他味

先試了榴槤雪糕

再試了芝麻小蛋糕