2020-05-24 633 views
今日九龍城有局,未夠鐘但又有啲肚餓,記得之前都有試過附近嘅日本餐,今次專登搵依間新野入來嚐新。其實我甚少叫外賣,因為外賣太多變數,送外賣個位仁兄隨時重要過廚師,佢一遲到,啲野食就......。所以我寧願揀非繁忙時段入席,一來吾駛同人逼,二來客人冇咁多,師傅自然更有時間去發擇功夫。佢地酒類都好豐富,有紅酒、白酒、啤酒,當然日本清酒大冇得少。反正近排都冇出來飲啤酒,今晚就先飲啤酒同嚐下佢地燒物,佢推介我燒三文魚頭,橫掂都吾知燒乜好,有推介就自然要試。依個三文魚頭燒得吾錯,冇過火,吾會太燶同太乾,送啤酒更正因為等陣仲有下場,今次先試個三文魚頭,我見佢個餐牌仲有好鬼多吾同嘅野食,下次試完再另報告啦
依個三文魚頭燒得吾錯,冇過火,吾會太燶同太乾,送啤酒更正

• 燒三文魚頭
2019-10-22 441 views
住左成廿幾年 終於第一次食佢 入到去無乜人都諗住試一次就算明明menu寫叫餐既話雞翼同牛柳粒唔可以叫多一串咁其他諗住叫兩串 佢都話無 仲要串你諗咁耐 呢啲真係唔會有下次 bye.
住左成廿幾年 終於第一次食佢
入到去無乜人都諗住試一次就算
明明menu寫叫餐既話雞翼同牛柳粒唔可以叫多一串
咁其他諗住叫兩串 佢都話無 仲要串你諗咁耐
呢啲真係唔會有下次 bye.
2019-09-21 305 views
今晚想在九龍城來個快餐 ... 從城寨公園出來,入了一條人不多的小街,街內有數間食肆,其中這間以串燒招來的小餐廳,雖然人不多,但菜單豐富,也進去了。串燒端上來了,樣子挺吸引,還很窩心,有小鉗讓我們把竹籤上的食物拔出來( 總好過用筷子!), 也有竹筒回收竹籤。我們先KO了雞皮、雞軟骨、牛、羊、豬腸,全部都不錯,但食到最後的雞腎,出事了:其中一粒咬進口,有點“霉”,吐出來, 帶點微紅,今晚遇見Gigi姐了(“ 唔熟吾食”)!我們也點了一客燒鯖魚套餐,鯖魚不夠juicy,有點乾,魚肚的黑色可能清潔得不夠乾淨, 帶了點苦,但50多元的套餐,也不能強求什麼。總體可以,但這些偶然的錯誤,可能會“拆招牌”啊, 既然有心思提供窩心的小工具,處理食材也認真一點呢!
2019-09-20
2018-09-01 552 views
用網上外賣平台叫外賣,難食到喊😭😭1. 蒜容芝士焗牛油雜菌:難食如嘔吐物、無味2.日式照燒雞扒飯:飯硬,似未完全熟,燒汁無味,雞扒正常,但都系冇咩味3.麻辣豬耳:似系求其搵支辣椒油撈,但都系難食,陣味又臭又怪4.串燒:略為正常,但都系無味5.芝士年糕:一咬成口粉,唔知點形容,似系室溫解凍,求其燒兩野6.肥牛金菇:呢個算系較為好少少,有d味,所以我食哂。兩個人食淨一大半,又唔想浪費!放住先睇下有冇其他人食。無下次!!!
用網上外賣平台叫外賣,難食到喊😭😭
1. 蒜容芝士焗牛油雜菌:難食如嘔吐物、無味

4.串燒:略為正常,但都系無味

6.肥牛金菇:呢個算系較為好少少,有d味,所以我食哂。

兩個人食淨一大半,又唔想浪費!放住先睇下有冇其他人食。
無下次!!!
2018-09-01
Delivery
2017-05-18 957 views
其實嚟過好多次,燒雞翼,燒牛舌都係致愛。燒雞翼外脆內juicy,燒牛舌軟綿綿有牛味,推介。另外,烤薄餅都好正,餅身鬆脆,而且有好香的牛油味。今次老闆娘有新介紹,燒和牛,燒神戶牛。燒和牛,係第一次聽,第一次食,好味,好有牛味。燒神戶口,充滿油香。淨食已好好味,配生蒜蓉及熟蒜粒又意想不到的夾,另外加少少飯一齊食,可減少油膩感。又一新發現。食串燒當然要飲杯啦,我就梗係飲啤酒啦,太太就愛這裡的自家制梅酒。

2017-05-05
  • 烤薄餅
  • 燒和牛
  • 燒牛舌
  • 燒雞翼
2017-03-18 618 views
忽然想食串燒,去到叫咗成枱嘢,D嘢唔係難食,但係都冇樣好食,而且出菜好慢可能係我唔識欣賞,因爲到宵夜時段,都八成滿座!值得讚嘅係價錢平出面D串燒好多,所以如果要求唔高都可以試下嘅

可能係我唔識欣賞,因爲到宵夜時段,都八成滿座!
2015-10-22 1028 views
到九龍城吃早晚餐,誤打誤撞經過這家主打燒烤的店,其實只是想快快吃個飯,然後趕著做其他事情。誰知道,竟有驚喜。叫了一個鰻魚飯,鰻魚好吃,燒汁不錯,飯普普通通,不是珍珠米。令人驚喜的是燒物!這個燒雞翼外皮脆香,肉質飽滿,超好吃。牛肉粒有香香的牛肉味,很不錯!

令人驚喜的是燒物!

燒雞翼 燒牛肉粒

Type of Meal
Dinner
  • 燒雞翼
2014-08-27 989 views
九龍城出名多野食 但入夜哩度就得番甜品... 哩間開到1 2點架, 夜左肚餓就試下啦 佢D串燒$10-$20, 唔算好貴 有個版寫是日精選 有個芝士年糕真係幾yin un幾好味. 有一串叫燒腐皮 原本以為會偏乾 但佢唔係架 係有汁出來 好正! 淨食串燒唔飽都有冷麵果D 不過佢隔離有個鵪鶉蛋好似要生撈 好似幾核突下 我就無理到...
2012-12-20 592 views
經朋友介紹這間爐端燒,試左一次之後巳經愛上了,這間所有的燒物都係即叫即燒,同一d店舖係廚房巳經燒定o既不同,而且奉上o既時候都係暖苙苙、熱騰騰,今次我同老公點了生蠔,呢到o既老闆娘好好人,佢介紹我地食呢款韓國入口o既生蠔,原來唔講都唔知(乜生蠔都有分韓國??)平時澳洲美國就食得多,韓國就真係第一次食,點知一試難忘,蠔o既味道不會太濃,但又有海水o既鮮味,啱晒我o既口味。之後再點左幾隻燒蠔,賣相好靚呀,我最欣賞o既就係廚師用好簡單o既配搭烹調(只係加左小量o既飛魚子同蔥),但出黎o既效果巳經好好,食落去有蠔o既鮮味,加埋d飛魚子脆卜卜,簡直一流。 之後我地再點左一d燒物(秋多魚、豆卜、雞翼、墨魚丸、墨魚咀、魚角….etc.) -雞泡魚干,用黎送酒一流, -原條照燒茄子,加上醬汁同木魚,清新好味。 -羊鞍一d都唔騷,燒得無過火,正!!!! -焗蓉芝士西蘭花,味道十分配搭,西蘭花o既味道唔會比芝士o既味道所掩蓋,好好

韓國入口o既生蠔,,,正!!!!!!!
之後再點左幾隻燒蠔
燒蠔
-雞泡魚干,用黎送酒一流,
-原條照燒茄子,加上醬汁同木魚,清新好味。
原條照燒茄子
-羊鞍一d都唔騷,燒得無過火,正!!!!
羊鞍
焗蓉芝士西蘭花
2012-12-14
Type of Meal
Dinner
韓國入口o既生蠔,,,正!!!!!!!
燒蠔
原條照燒茄子
羊鞍
焗蓉芝士西蘭花
  • 韓國生蠔
  • 雞泡魚干
2009-07-30 253 views
第一次寫食評....看就看得多....簡單來說經常想找一間可以吃得開懷的食店, 之前看過很多寫食串燒的地方, 要不就是太遠,要不就是"性價比"不高.看過太公的食評, 決定浪蕩至此...簡單來說一句 ,"性價比"十分高, 兩個人吃了$480 但我想起碼吃了15 , 6 樣東西.包三枝 sake, 一杯 啤酒, 一杯熱飲, 兩碟刺身, 兩個魚頭無數小食...(雞軟骨, 紅腸,刺身都有小小)老實講呢d食物如果出面食起碼食到700 蚊真的很飽. 值得一提...個三文魚頭...大過平時一倍而且燒得不錯,在我而言..開店時間1700-0300, 對想喝兩杯和朋友傾傾計是好的選擇事頭婆真係幾好傾ga, 唔錯唔錯.原來間野都開左3年優點: 不會太貴, 最多普通食物$15缺點: 燈光太猛, 感覺有點怪
第一次寫食評....看就看得多....

看過太公的食評, 決定浪蕩至此...

老實講呢d食物如果出面食起碼食到700 蚊

事頭婆真係幾好傾ga, 唔錯唔錯.

原來間野都開左3年

優點: 不會太貴, 最多普通食物$15

缺點: 燈光太猛, 感覺有點怪
2009-07-29
  • 三文魚頭 ( 店主說不一定次次一樣大要看來的魚)
2009-05-03 239 views
(太公勁訊獨家報導) 各位市民,勁方近日發現,市面發生多宗「食嘢時慒盛盛引致意外」案件,有鑑於情況愈來愈無厘頭,所以有需要響度提醒一下市民,食嘢時要提高警覺,小心d。不如我地先黎睇睇以下呢單案件先啦:話說某週六,女事主就相約咗阿男事主,一齊去咗九龍城某間日式串燒店共晉晚餐,該名女事主不知何故,心情興奮非常,更出現fing手, 同fing腳現象。不經不覺,d串燒上碟;由於女事主非常喜歡吃蘑菇之關係,一見到串燒蘑菇,即時夾上並噬了一口.....豈料,此時,意外發生。由於讓蘑菇汁液非常之豐富,女事主一咬,蘑菇汁即時從蘑菇內部,呈細水柱型噴出,直達女事主左邊鼻孔之內!! 真係c朗射罰球都冇佢咁準呀!結果,女事主狼狽非常;男事主竟然於一旁暗笑,未有提供協助,幾乎釀成血案!不過此店的燒物功夫不俗,無怪乎會累得女事主如此失儀:- 鹽燒蘑菇 ($8):足見此店串燒功力不俗,蘑菇汁保留得相當完整,吃時記得小心會有汁液濺出;只用小許鹽吊味,更能突顯食材本身的鮮道;可惜只是用了中國蘑菇,菇味較薄,用來路貨會好得多。- 燒大海蜆 ($22):海蜆新鮮又鮮甜,也是沒有多餘的調味,蜆鮮味盡現,不錯!如一份俾多一
不如我地先黎睇睇以下呢單案件先啦:
真係c朗射罰球都冇佢咁準呀!

不過此店的燒物功夫不俗,無怪乎會累得女事主如此失儀:
- 燒大海蜆 ($22):海蜆新鮮又鮮甜,也是沒有多餘的調味,蜆鮮味盡現,不錯!如一份俾多一隻會更抵食!

- 鹽燒雞中翼 ($10):雞中翼除了鹽,還下了不少七味粉;雞翼本身味薄,下了七味粉尚算惹味,而且燒得剛好,能鎖住肉汁,不俗。
- 串燒墨魚咀 ($12):不過店家似乎下七味粉成癮,墨魚咀也下了;其實七味粉味道過搶,味道清鮮之物,實不宜下手;墨魚咀是一例,本來墨魚咀夠新鮮,也夠爽脆,烤的功夫也好,沒太乾也沒太濕,完全保住了墨魚咀本身的清鮮之味;可惜就偏被這七味粉破壞,若簡單只下鹽調味,多好!反正桌面上也有七味粉提供,好此道者可自行添加。
- 燒飯團 ($10):方形飯團放在爐上烤,烤至外脆內軟,有點樣在吃飯焦,只是外層加了點偏甜的燒汁,令味道更豐滿;不過,還是沒有如日本正宗在烤前已加了鼓油的飯團做得好。
- 燒粟米 ($8):此道偏乾,失準。
- 燒雞翼尖 ($8):味道與雞翼相若,但皮的成份較多,七味粉的味道也更明顯。
- 台式燒一口腸 ($8):也能鎖住肉汁;用的一口腸也相當惹味,不錯之選。

飲品要了夏枯草,一般水準,還是啤酒較好。
服務不錯,侍應能給客人自在的私人空間,但又會定時來收東西,很讚!

整體來說,此店燒功不俗,用料也好;若能減少七味粉的用量,相信應能更上一層樓。

最後,勁方奉勸各位市民,吃任何食物時,都記得要小心,以免釀成任何汁液飛濺的意外!
很不錯的燒大海蜆
肇事者燒蘑菇,和燒雞翼
下了過多七味粉的墨魚咀 + 一口腸
失準的燒粟米 + 雞翼尖
竹簾背後,是師傅默默工作的身影...
很不錯的燒大海蜆
竹簾背後,是師傅默默工作的身影...
(Non-member)
2007-08-19 111 views
其實我媽咪之前無意發現呢間小食店,於是向我推介,前幾日有空佢就帶我去試試!本人最怕就係去燒烤店!!皆因出門口就會發覺成身油煙味+坐得耐塊面就會出油!出奇地,叁捌雖則係開放式廚房,又加上冇刻意嘅裝修,但你都唔會有一刻覺得間店舖好大油煙,抵讚!食物方面,本人誠意推介雞翼、咸牛脷、雞軟骨。雞翼燒到塊皮脆扑扑,非常香口!咸牛脷厚度適中,口感相當唔錯!雞軟骨絕對唔似街邊10蚊3串嗰d咁肥膏佔去一大半!我諗呢d都係靠老闆嚴格選材!至於其他食物都值得一試!廚師「燒工」了得非常!!唯美中不足係本人略嫌蠔唔太新鮮..加上當日試唔到泠麵如果你想三五知己飲下啤酒/sake,聚下傾下計;又或者自己一個悶悶地想飲下酒又要有小食過下口癮,叁捌真係唔錯嘅選擇!一串一串咁上的確幾滋味!ps.夜晚特別多一個男人坐吧台飲下悶酒,老闆娘幾忙都好!都同你吹下水搖兩下骰盅,幾過隱,幾warm!

至於其他食物都值得一試!廚師「燒工」了得非常!!
唯美中不足係本人略嫌蠔唔太新鮮..加上當日試唔到泠麵

2006-09-19 123 views
有晚去九龍城搵地方食飯,無意中發現此店,單看外表有點簡陋無乜裝修,再看看放在門口的餐牌發覺價錢相當抵食,很多串燒由$6 起,二話不說就入內試試。除了餐牌上的食物外亦有些海鮮推介,如蟹、蜆、青口、八爪魚….這晚點了多款食物如下:雞中翼、牛利、雞軟骨、、雞腎、羊架、牛肉粒、多春魚、白鱔、秋刀魚、牛仔骨、魷魚、鴨舌、粟米、什菜…..款式很多。上檯速度相當之快,味道整體來說亦不錯,值得推介。
這晚點了多款食物如下:
上檯速度相當之快,味道整體來說亦不錯,值得推介。