2015-03-29 659 views
無睇錯,亦無打錯,喺隱細,而唔喺隱世。通常講隱世,喺啲不食人間煙火,藏晌深山之處,今次分享嘅食店,只喺隱蔽同細小,經過好幾次和宜合道熟食市場(星期日嘅正午時段),感覺總喺「靜蠅蠅」咁,其實裡面別有洞天,只喺旺晌晚市,而日頭呢?今日所見就只有兩家小店有開,一家賣齋菜嘅滿願福聚,另一家就叫813,點解叫813,佢個餐牌有講個由來。整個熟食市場一啲都唔細,外圍喺各間食店嘅鋪位,因為通道頗闊落,夠擺啲摺枱。而中間位置更可以放下多張大圓枱,所以,現場所見,有多摺枱、加大木板、膠櫈……等等,冷氣欠奉,但多把牛角扇,樓底又夠高,勝在夠晒通爽,喺唔少人嘅「地踎」回憶 ,況且地方又幾企理。從餐牌所知,813可以定性為茶記一間,有早餐、茶餐,其次就喺多款碟頭飯,20、30蚊一餐,極之經濟 ,今時今日嘅世道,好難搵得仲有咁平,主要都喺街坊客及附近學生。結果我同老婆揀咗兩款碟頭飯,已包埋足料靚湯或餐飲。 XO醬雜菌炆米 $32 見到有一欄寫住「自家製XO醬必炒之選」,非常感興趣,十多款選擇,款款都喺賣$32,要咗一碟XO醬雜菌炆米。兩公婆不斷摷吓啲雜菌晌邊,因為唔喺好覺得有「菌」,問問老細會唔會嚟
,況且地方又幾企理。
XO醬雜菌炆米 $32

見到有一欄寫住「自家製XO醬必炒之選」,非常感興趣,十多款選擇,款款都喺賣$32,要咗一碟XO醬雜菌炆米。兩公婆不斷摷吓啲雜菌晌邊,因為唔喺好覺得有「菌」,問問老細會唔會嚟錯,佢即刻解釋佢哋唔喺用一般街外常用嘅乜菇物菇,怕我哋唔識嘢仲拎咗碟嘢出嚟,就喺佢口中嘅白貝木耳(白色大塊)及奏沙耳(淺啡色細塊)
,用嚟切絲炒,口感喺爽爽脆脆,不過得好少;而自家製XO醬果然真材實料,既惹味,又鹹香,米粉炒得啱啱好,又唔會太腍太爛,好食,真喺一道好「隱世」嘅炆米!
古法椒鹽骨飯 $31

餐牌後有一堆廚師推介碟頭飯,見到有一款古法椒鹽骨飯,真喺想見識吓點古法?古成點?雖話椒鹽骨,其實喺豬扒,再「碎上」,啲豬扒佔滿自創嘅調味粉,入口頗辣,又有點點似七味粉,都幾特別,份量好足,都只喺賣三十零蚊,依個世道真喺抵到爛
古法椒鹽骨飯
古法椒鹽骨飯
奶茶
叫碟頭飯已餐或餐飲,小弟例叫一杯熱奶茶,飲落唔算好滑,但夠香。
奶茶
餐湯
喺鹹肉煲老黄瓜,熱辣辣,有份鹹鮮香味,夠晒聚火下氣。
餐湯
雖然鋪位細細,賣嘅嘢都好街坊,但估唔到有自家製XO醬賣,大嘅賣$98(200g),細嘅賣$58(100g),仲寫明喺送禮裝,雖然未見其真身,至少味道試過都有番咁上下。
餐後同老細鄭生再傾開,最神奇喺原來佢哋仲會做埋私房菜
,亦感受到佢做菜嘅用心,大牌檔嘅私房菜,有機會真喺想夜晚嚟一次
$32 (Lunch)
XO醬雜菌炆米
第一次唻呢個地方一大班人食飯。地方吾就腳。不過食完之後都覺得好值得專登再去 食多幾次!價錢平。用啲材料全部都好新鮮。老闆同老闆娘比你有一種食緊住家飯既感覺,如果佢地搵個地方搞私房菜一定無得頂啊!
Other Info. : 要打電話留位 講定想食咩餸
2015-02-01
餐前開胃果菜冷盤
烤豬頸肉 大大楪!
一食就知係好新鮮 又大隻既帶子
呢個餸好香 好好味。有我仲意既蓮藕粒做主角
蝦有爆香過。雖然係襯托啲菜 但係都好好味
麻辣雞煲。一個字。香!雞一個字。滑
古吾到咁好食。平時食E麵,多數都係龍蝦E麵, 原來咁整都好好食。蟹食得出都係好新鮮 正啊!
  • 足料靚湯,家鄉焗🐤
  • 古吾到咁好食。平時食E麵,多數都係龍蝦E麵 原來咁整都好好食。蟹食得出都係好新鮮 正啊!
2015-01-11 320 views
由朋友介紹,來到這個比較吊腳的location,說真的不算十分好坐,不過卻有驚喜~ 店主2人極親切,不時主動關心我們的需要,令人感覺像去了親友家中吃飯 一開頭訂只有5位,但店主都幫我們寫了9餸1湯1甜品,每位$200,仲包2杯飲品。後來我們加到7位,他就把每道菜的份量加大。第一道是沙律,用一個貝殼裝住,有生果,好似屋企整果d,隻蝦彈牙~有一個係臘味蓮藕粒,很香,放在生菜上,而且很細心的把菜已經切好了水滴型。泰式豬頸肉份量都幾多,食極都有 XD全日亮點絕對是蒸帶子,這是小妹在全香港吃過最好吃,在那些專門食海鮮的地方也完全比不上,帶子肉極厚,而且熟得剛好,鮮味十足,仲要起左肉~燒雞肉質嫩滑而且有點濕潤感,不是平時吃有點乾乾的那種~蒸魚都很出色,係靚魚(忘了名字XD)。好多肉好滑~ 放久了,店主見我們未吃完,親切的問我們是否要翻熱。送的雪梨湯亦都很受朋友們的歡迎~小店好像挺喜歡紅豆,這裡有供應紅豆冰,華田/Horlick 紅豆同紅豆糕~總結: 小店不論是菜式,人情味,整潔度都很符合住家菜這個主題,會介紹朋友來~

泰式豬頸肉份量都幾多,食極都有 XD
燒雞肉質嫩滑而且有點濕潤感,不是平時吃有點乾乾的那種~
送的雪梨湯亦都很受朋友們的歡迎~
2014-10-26 359 views
和一伙舊同事下班後聚腳,有同事大力推介這家私房菜。一聽到「私房菜」三字,心裡嘀咕,以前吃過的所謂「私房菜」,頂多是所謂即日鮮食材,但煮法無驚喜,令人失望的居多,心想不會又是自抬身價的玩意吧。但見同事極力推介,硬著頭皮去試了。到達,同事一早已跟老闆預計好菜單,也好,不用動腦筋想吃什麼。拿已寫好的菜單一看,並沒有什麼山珍海味,都是一些尋常食材,大喜,越是尋常食材,越顯出煮菜的人手藝,有點信心。第一道:海鮮沙津盤沙津看似普通,嚐了一口,味道酸酸甜甜的,異常開胃。沙津主要有青瓜絲、雪梨絲,另外醬料不用沙津醬,改用日式的麻醬,加上士多啤梨片,在思覺和味覺上已見不平凡。當然,用的是新鮮蝦肉,並非外面用的雪藏貨色,肉質有口感、有鮮蝦味,頭盤先聲奪人。第二道:古法椒鹽瀨尿蝦和外頭普通的「椒鹽」絕對不同,下大量炸蒜頭配椒絲的「椒鹽」,作法有點像避風塘炒蟹,味道明顯地有深層次多了。老闆說這才是正宗的「椒鹽」作法,絕非和外面食店一般下鹽下油炸了就算。這我也信,不是為身體著想的話,幾乎連殼也吞了。第三道:蠔餅蠔餅的造法大抵也沒差多少,但這裡最大的分別就是蠔比炸粉多,下足材料才是一塊充滿蠔味的蠔餅,也是在這種私

第一道:海鮮沙津盤
海解沙津

第二道:古法椒鹽瀨尿蝦
古法椒鹽瀨尿蝦

第三道:蠔餅
煎蠔餅
蠔餅的造法大抵也沒差多少,但這裡最大的分別就是蠔比炸粉多,下足材料才是一塊充滿蠔味的蠔餅,也是在這種私房菜地方才能吃到的真材實料味道。

第四道:四川麻辣雞煲
四川麻辣雞煲
吃之前老闆問我們能吃多辣,我們一伙女孩多,不能吃太辣,所以把這道菜的辣道降低了。一般的麻辣,除了舌頭辣得麻了外,味道不甚特出。這裡的麻辣醬則大不同,除了「麻」的感覺外有一種說不出的香味,麻辣中帶點甜香,醬汁入口令人口水大作,和鮮雞肉配搭簡直天衣無縫。可惜對我這種嗜辣之人,辣點略嫌不足。老闆看在眼裡,拿來另一碗辣度「正常點」的麻辣醬過來,大喜,又辣又麻又開胃,白飯也能連吞三碗!

第五道:沙拉骨
沙拉骨
老闆說是送的,看看沙拉骨的顏色和其他的不同,咬下,除了沙拉骨酸酸甜甜的味道外,還有一點點刺鼻的輕辣味,老闆說那是加了日本芥末的沙拉醬。意想不到兩者的味道很匹配,又是一道令人喜出望外的菜色。

第六道:薑蔥炒蟹
份量十足的薑蔥炒蟹,折殼見到大量的蟹肉便令人滿足。此外除了薑蔥,感覺像下了類似台灣肉燥的滋味在內,加上飽滿的蟹肉和蟹膏,大家都說飽了飽了,最後的兩道三文魚炒飯和蒸魚都免了。

結帳每人200多元,貌似有點貴,但回想起吃的都是真材實料,和其他的私房菜相比,實在公平得發笑。有機會應該多來數次!
2014-10-12
海解沙津
古法椒鹽瀨尿蝦
煎蠔餅
2014-08-06 567 views
與朋友聚餐, 一行八人, 小菜晚飯.感覺檔主很有心做菜, 每碟小菜都很美味, 且份量十足.  多碟菜式中, 我比較欣賞咕嚕肉, 因為一般的配菜都是用菠蘿青椒, 但檔主更加用了鮮雜果, 包括萍果, 木瓜等, 跟一般食到的有不同味道, 真的有用過心思去設計菜式.還有想提的是叫了聖子, 一上桌, 真的是超大條聖子王, 差點碟都不夠長, 熱乎乎的, 讚!地方雖小, 但乾淨企理, 且價格也很相宜, 會繼續幫襯.
鮮雜果咕嚕肉
聖子王
與朋友聚餐, 一行八人, 小菜晚飯.
感覺檔主很有心做菜, 每碟小菜都很美味, 且份量十足.
地方雖小, 但乾淨企理, 且價格也很相宜, 會繼續幫襯.

2014-07-27
鮮雜果咕嚕肉
聖子王
2014-08-03 410 views
當日一行八人到這間小店食晚餐,之前已經早幾日同老闆兼大廚ORDER了想食D乜嘢食材,至於點烹調全部由大廚發辦。我哋原本ORDER咗八個菜一個甜品,但最後食咗幾多嘢我都數唔清,因大廚很好人,私人醒咗幾樣嘢比我哋試食。大廚首次準備咗個义燒拼沙律比我哋開開胃先,义燒係大廚自己燒的,食落去超鬆軟,加上新鮮蔬果做的沙律,簡直諗番起都流口水,大廚仲私人比多一碟义燒我哋添食。除咗义燒拼沙律推介要食之外,仲有幾樣嘢可以推介。推介2:古法雞軟骨           炸得好香口,而且粉薄,啖啖都係軟骨,送啤酒一絶推介3:鮮蓮薏米冬瓜盅          個冬瓜盅一上枱就嚇親我哋,因為超大個,大廚話個冬瓜大約9斤重,冬瓜盅用料十足,D湯清甜到不得了,飲完唔口渴,所以應該無落師傅的。大廚怕我哋唔夠喉,附加一大碗湯比我哋添加。推介4:813XO醬蛋白炒飯          這個飯一定要食,真係好好味,佢用自家製XO醬炒的,非常野味,乾身,一D都唔油。我哋最後先食佢,當時個個都叫飽,話驚食唔落,但當食咗一啖後,成碟飯唔駛5分鐘比我哋清晒,可想而之幾好食。其實我食到第3道菜已經有5成飽,因分量好足,夠10-12人食

除咗义燒拼沙律推介要食之外,仲有幾樣嘢可以推介。

推介2:古法雞軟骨
           炸得好香口,而且粉薄,啖啖都係軟骨,送啤酒一絶

推介3:鮮蓮薏米冬瓜盅

推介4:813XO醬蛋白炒飯

其實我食到第3道菜已經有5成飽,因分量好足,夠10-12人食,當時都擔心落嚟果幾道菜食唔落,點知我哋一路叫飽,一路將D餸清晒,原因係D餸真係好好食,唔捨得唔食。

後記:多謝大廚為我哋準備豐富而美味的一餐。

2014-07-27
  • 义燒拼沙律
  • 古法雞軟骨
  • 鮮蓮薏米冬瓜盅
  • 813XO醬蛋白炒飯
2014-07-25 329 views
今日中午又去飯堂,好好彩今日餐牌有燒豬頸肉食。因為前幾日另有工作沒有去到飯堂食飯。自上一次食過後已經回味無窮。。。豬頸肉唔乾身,肉質娕滑,再加上式酸汁。味道夾到呢…wowwwww好味道! 好似浮誇咗少少,哈哈哈!!!老闆娘今日又送上"燒汁炆釀雞肶菇"給我們品嚐。味道同樣讚!豬肉結實,但可惜雞肶菇比較煙韌咗些少,係扣咗少少分,但亦可以接受。

老闆娘今日又送上"燒汁炆釀雞肶菇"給我們品嚐。

2014-07-25
$30 (Lunch)
2014-07-17 461 views
813已成為我嘅中午飯堂。由佢開業至今我都係幫襯佢。因為他的午餐天天不同,而且都是老闆用心的製作。味道當然好味啦,如果唔係點做我飯堂呀~哈哈哈!!!言歸正傳。。。。今日中午又有新嘢 「古法椒鹽骨」肉面灑上辣椒粉,入口唔辣,而且好香口好野味,送飯最啱,哈哈...肉質唔乾(開頭仲驚會好乾添),都juice㗎...good! 老闆娘仲送咗個麻辣味麻婆豆腐比我地試。。。麻辣味十足。。。正。。。(食到出汗)哈哈哈! 不過飲返個凍drink就唔怕啦。
味道當然好味啦,如果唔係點做我飯堂呀~哈哈哈!!!
言歸正傳。。。。今日中午又有新嘢 「古法椒鹽骨」
Other Info. : 雖然地方沒有冷氣,但都有好多把牛角扇吹住。又是另一種滋味。。。
2014-07-16
$30 (Lunch)