2013-08-19 338 views
假日原本有很多打算(例如去銅鑼灣網上好評的一蘭拉麵又或者去歎個英式早餐。)最後卻因為睡魔一直跟我做好友的關係,以上計劃通通取消!!因為一直未試過八喜所以決定今日試下,哈,又叫我最愛的四川擔擔麵。店員送到的麵,油鋪滿麵上,感覺巳經不討好,感覺十分油膩。湯麵有些少花生碎、柞菜粒及肉碎,一般有的配料,但沒有麻醬,😥好像只食一碗普通辣湯麵一樣,失望!!食數口麵後,麵全完不能吸收辣湯,像吃清湯麵線。原本打算試一試九份竽頭珍珠圓,爲怕失望,還是算吧!!

店員送到的麵,
油鋪滿麵上,感覺巳經不討好,感覺十分油膩。

原本打算試一試九份竽頭珍珠圓,爲怕失望,還是算吧!!
2013-08-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$48 (Lunch)
2013-07-29 174 views
上次到訪八喜的印象不錯,所以隔了個禮拜又來嚕自從美心結業後真的很婉惜,幸好還有八喜啟田的酒樓有很多,不過客人一樣多所以假日的時候,等待的時間走不掉啦這邊的蝦餃個頭比較大,皮薄內餡的除了有蝦碎外,還有一隻蝦,算不錯啦咖哩魷魚今天的鹹了點比較普普嚕味道比較淡的魚肚不吸引鳳爪份量也不錯,味道也好底下還有一塊柚皮棉花雞肉質嫩滑,底下也有些魚肚這邊的人手缺缺,做事也混亂就好像這天明明還沒叫買單,就走過來收錢,想趕人嗎
上次到訪八喜的印象不錯,所以隔了個禮拜又來嚕
自從美心結業後真的很婉惜,幸好還有八喜

啟田的酒樓有很多,不過客人一樣多
所以假日的時候,等待的時間走不掉啦

這邊的蝦餃個頭比較大,皮薄
內餡的除了有蝦碎外,還有一隻蝦,算不錯啦
咖哩魷魚今天的鹹了點
比較普普嚕
味道比較淡的魚肚
不吸引
鳳爪份量也不錯,味道也好
底下還有一塊柚皮
棉花雞肉質嫩滑,底下也有些魚肚
這邊的人手缺缺,做事也混亂
就好像這天明明還沒叫買單,就走過來收錢,想趕人嗎
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2013-01-28 104 views
肉燥蒸芋粿: 喜愛芋頭的我就是想一試這個芋頭跟肉燥的配搭,一碟三件,既高又厚身,不好對付,最後吃一件便夠了, 芋頭是一小粒一小粒推砌而成的,頂上放了肉燥加添咸香感,可惜芋頭較硬身,假如芋頭有粉嫰感,定會令這道大加分。台式牛肉麵: 賣相是很出色的,牛肉更是筋肉相連,但吃下去面色便變了,牛肉是頗為鞋口的,湯底也是濃的,相信加入了不少味精吧。灌湯小籠包: 小籠包是合格以上的水準,皮尚算夠薄,肉汁分量亦合宜。拔絲咕嚕肉: 因着拔絲兩個字而點的小菜,咕嚕肉是很小顆的,這道算是處理得不錯的,表面甜甜的,分量較多,建議可3至4人一同分享。在此感謝同事的請客。
在此感謝同事的請客。
2013-01-24
2012-11-26 74 views
今天路經藍田,行行下見到呢間八喜...於是入左去試試喇,叫左個擔擔麵午飯套餐,有個麵, 一個小食, 一杯野飲...三十幾四十蚊, 不過真係唔多夠食,而且味道一般... 無乜料!!得幾粒肉碎, 成碗麵俾人第一感覺好似油淋淋咁...湯底好味精, 醬料又好似未撈暈...個麵唔多同市面上的上海鋪!!味道好hea, 而且小食俾人感覺又係好求其!!希望有改進... 唉!!
今天路經藍田,
行行下見到呢間八喜...
於是入左去試試喇,
叫左個擔擔麵午飯套餐,
有個麵, 一個小食, 一杯野飲...
三十幾四十蚊, 不過真係唔多夠食,
而且味道一般... 無乜料!!
得幾粒肉碎, 成碗麵俾人第一感覺好似油淋淋咁...
湯底好味精, 醬料又好似未撈暈...
味道一般般
個麵唔多同市面上的上海鋪!!
味道好hea, 而且小食俾人感覺又係好求其!!
希望有改進... 唉!!
2012-11-23
2012-11-10 64 views
今日去喝早茶,點了一些點心如牛肉腸粉,皮厚,燒賣好咸,煎蘿蔔糕好硬好粉,煎茄子好油,食物差已經預計到,但點心姐姐竟然公然大聲講是非,把點心車停在一起,還大大聲講粗口-_-#真是過份,香港的飲食業?
2012-07-09 32 views
探完朋友一齊去揾食, 朋友話呢到幾好, 我又見佢係美心集團既, 咁就試吓啦, 點知...唉...粉蒸肉(好似係咁叫) : 咸蛋蒸豬肉, 亞媽蒸得好食過佢, 普通到不得了又細件, 仲收$50.-, 貴到離晒大普. too bad 小籠包 : 個皮好厚呀, 只係比超市賣個D薄少少咋, 有少少肉汁既, 仲叫咗2籠; "懶"嘢.津白雲吞 : 味道ok, 五花腩都幾爽, 有蝦乾叫幾好架喇 蚵仔砵 : 又一失望之餸, 蚵仔少到都唔知有無8粒, 個底好多黑椒, 好似係到食緊黑椒焗蛋, 好睇唔好食.招牌八喜卷 : 成餐飯得呢個叫好食, 外皮係腐皮炸得好脆, 內為蝦肉. 荷葉飯 : 侍應推界既飯, 價值$78.-, 唉...數粒切幼既冬菇, 同雞肉, 眼見白色係無味蟹肉, 加埋一, 成$90個無料飯, size只係比午市個D大小小, 細細碗可以分到5小碗, 味道只屬普通.服務就麻麻地, 見傳菜出現多過侍應.食完出門口已經想再揾食***整體實在都幾差吓***

津白雲吞 : 味道ok, 五花腩都幾爽, 有蝦乾叫幾好架喇

服務就麻麻地, 見傳菜出現多過侍應.

食完出門口已經想再揾食

***整體實在都幾差吓***
$50, 好貴, 味道一般, 唔值!
小籠包, 外皮好厚, 都有少少肉汁.
津白雲吞, 不過不失
蚵仔砵, 好睇唔好食, 蚵仔數埋唔知有無8小粒.
招牌八喜卷
荷葉飯
2012-07-02
津白雲吞, 不過不失
招牌八喜卷
(Non-member)
2012-07-08 28 views
窩貼和台式牛肉餅辣唔辣都層麵粉皮勁厚不在話, 特別是柯仔煎蛋,勁難食! 煎蛋不似用雞蛋煎,蔥多過柯仔油淋淋,食到有些反胃! 衹有南瓜蒸較為好少少......老實講下次不再考慮此食店!
2012-07-02
$100 (Lunch)
2012-02-15 27 views
老媽生日,當然佢話事la!d 送都係佢點既.....其他送都不過不失,價錢大眾化,個沙鍋雲吞真係麻麻地,又貴又唔好食!值得推介係嬰花蝦炒飯,好好味,d 櫻花蝦好脆,個飯少得 好乾身,好香,好好味!!!!
老媽生日,當然佢話事la!
d 送都係佢點既.....
其他送都不過不失,價錢大眾化,
個沙鍋雲吞真係麻麻地,又貴又唔好食!
值得推介係嬰花蝦炒飯,好好味,
d 櫻花蝦好脆,個飯少得 好乾身,好香,好好味!!!!
2012-02-01
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
  • 櫻花蝦
2011-08-16 23 views
今日行經藍田見肚餓,想吃個lunch 但係又唔想吃D普通野,記得有睇過介紹話八喜好似幾好,有特色,好一於去試下先!來到環境都幾舒服,叫左口水雞 - 不夠濃辣八喜招牌炸蝦卷 - 彈肉質結實小籠包 - 湯汁豐富胡椒餅 - 外皮鬆化足餡料多, 有胡椒香沙律大蝦窩巴 – 特別又好食荷包煎蚵仔-蚵仔幾新鮮翠肉瓜花枝片 - 好味但要講一講,D服務真係唔得,有個黑色短髪部長,真係鞋口鞋面,叫又無反映,個樣好似返工返到好唔願意,見到尼D人真係胃口差好多
記得有睇過介紹話八喜好似幾好,有特色,好一於去試下先!
來到環境都幾舒服,
胡椒餅 - 外皮鬆化足餡料多, 有胡椒香
沙律大蝦窩巴 – 特別又好食
荷包煎蚵仔-蚵仔幾新鮮
翠肉瓜花枝片 - 好味

無反映,個樣好似返工返到好唔願意,見到尼D人真係胃口差好多
2011-08-15
  • 灌湯小籠包
2011-05-11 17 views
藍田八喜和黃大仙八喜同是在領匯商場旗下.黃大仙店的環境較迫.反而藍田店..環境大一些..藍田店可以食得經濟.但黃大仙店.一定較貴..服務都要藍田店冷淡一些....點解我要做比較?因為我覺得呢間店食物較差...紅燒牛肉麵34元湯底味淡..似湯粉沖成.或是廚師訓練不足.麵一入口超林...明顯煮的時間控制得唔好...牛肉雖則林.咬得到,可惜像老火湯的渣.牛肉味道盡失..我去黃大仙吃過同一種食物..我的感覺..真係一個在天.一個在地.....蘆薈涼粉16元只是將材料放在一起.雪凍..無得評....只可以說無落冰.加上不會太凍..甜度都不高..也值得一讚...我明白同集團...煮的廚師肯定不會同一人...味道差得遠.只可感無奈..人間要找一間要好服務.環境好,又要便宜....事情要完美..人要無缺點.是無可能的.如果有...但願我今生能見到....
有特色
消暑

$40 (Lunch)
2011-05-02 15 views
咁啱果日去左籃田, 當然要試下係籃田有最多好評既八喜啦!我地六點幾去到唔駛等位, 店員安排我們坐卡位, 都幾舒服~肉燥飯 - 三十蚊大大碗, 不過味精都幾重, 而且都幾多肥膏, 一般啦! 擔擔麵 - 都係三十蚊都係大大碗, 味道? 都係一般咋喎! 略嫌麻醬較少啦麻辣鴨舌 - 第一次吃鴨舌, 味道不太好, 而且都幾辣, 吃到很熱呀~ 應該都唔會再吃鴨舌了!八喜招牌炸蝦卷 - 招牌的都沒有什麼特別, 和普通酒樓吃的差不多, 中規中矩啦總括來說都只是一般, 沒有驚喜, 都那裡的環境和座位也是不錯的~
咁啱果日去左籃田, 當然要試下係籃田有最多好評既八喜啦!

我地六點幾去到唔駛等位, 店員安排我們坐卡位, 都幾舒服~
肉燥飯
擔擔麵
麻辣鴨舌
八喜招牌炸蝦卷

2011-05-01
$94.5 (Dinner)
2011-04-27 8 views
因為儲印花吃花膠翅的優惠剛好到期, 所以這個月共來了“八喜”三次,其實餐牌內想吃的都吃過了, 看來會隔一段長時間才會再來~~口水雞 - 雞肉滑, 只是味道不夠濃辣小籠包 - 皮略厚, 幸好湯汁仍豐富八喜招牌炸蝦卷 - 外皮香脆不油膩, 蝦肉不算彈牙但肉質結實胡椒餅 - 外皮鬆化足餡料多, 有胡椒香沙律大蝦窩巴 – 特別又好食花膠竹笙雞絲翅–可能是送的, 所以材料少, 味道馬虎, 而且不夠熱荷包煎蚵仔–上次試過的蚵仔砵不錯, 所以轉試這個; 以蛋皮包著上粉炸了的蚵仔及香蔥, 故粒粒散著, 有別於一般的蚵仔煎沙茶牛肉炒河–有鑊氣, 味道好, 只是河粉份量較少環境寛敞, 中式裝修, 卡位頗多, 以射燈營造優雅氣氛, 但這也令到冷氣不足; 侍應有禮有耐性。台式風味但不正宗, 好像以廣東雲吞弄雲吞雞; 三杯雞竟用雞柳, 九層塔亦下得不夠, 完全失真! 不過始終是美心出品, 以賣相、環境及服務搭夠, 有一定水準, 亦不失為晚宴之選!

口水雞 - 雞肉滑, 只是味道不夠濃辣
小籠包 - 皮略厚, 幸好湯汁仍豐富
胡椒餅 - 外皮鬆化足餡料多, 有胡椒香
沙律大蝦窩巴 – 特別又好食
沙茶牛肉炒河–有鑊氣, 味道好, 只是河粉份量較少

2011-04-15
  • 沙律大蝦窩巴
2011-04-17 9 views
好耐之前幫襯過八喜,覺得味道不過不失,價錢唔算平,勝在坐得比較舒服,所以在冇乜選擇下,再次來幫襯。去到見到成班人等位,等了大半個鐘,終於安排入座。今日叫了八款食品,小食、點心、粉麵飯樣樣叫齊,看看味道如何。南瓜鮮肉煎包,包底煎得唔香脆,包面又太油,好彩南瓜豬肉餡調味剛好,唔會過鹹。滬江餈飯,肉鬆同油炸鬼唔多,不過餈飯質感軟軟糯糯,口感ok。蕃茄雞肉蒸餃,外皮晶瑩煙韌,餡料清清哋,這款幾啱我口味。台式蚵仔卷,炸得香脆唔油膩,蠔仔尚算新鮮肥美。嘉義湯水晶粉,有雪菜、肉碎同蝦米,粉皮爽滑,湯底味淡,配埋其他材料同食,味道剛好。花雕醉雞,有酒香但味苦,雞肉嚡口唔嫩滑。原煲茄子雞粒炆飯,味濃且油, 飯粒過爛,整體一般。紅燒牛肉拉麵,湯底少辣幾惹味,牛肉炆得腍滑,可惜麵質太糊口,唔夠彈牙。總括來講,味道不過不失,但服務方面就真係唔掂,店員十問九唔應,忽略顧客需要,希望能夠改善一吓。
去到見到成班人等位,等了大半個鐘,終於安排入座。
蕃茄雞肉蒸餃,外皮晶瑩煙韌,餡料清清哋,這款幾啱我口味。
台式蚵仔卷,炸得香脆唔油膩,蠔仔尚算新鮮肥美。
花雕醉雞,有酒香但味苦,雞肉嚡口唔嫩滑。
原煲茄子雞粒炆飯,味濃且油, 飯粒過爛,整體一般。

2011-04-17
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
2011-01-21 5 views
放假在家打機打到2點幾落街,成日都未食野,行經八喜見到 下午茶餐特飲+小食+粥粉面飯都係$38就入去試下。香片好飲,比起其他茶樓味更清甜。芒果乳酪,一般台式啦.南瓜鮮肉包好多肉汁,夠熱。大力推薦!皮蛋肉片粥好大碗,冇咩食送。食完又想食甜點,叫左$16 熱焦糖燉蛋,即Crème brûlée。都唔錯喎! 唔係太甜。唯一缺點係食物制作好慢,間餐廳冇咩人都等左半個鐘,可能係伙記放break。樓面目口目面,似係唔想做咁。總括來講食得勁飽,一切都算滿意,下次會再來。
放假在家打機打到2點幾落街,成日都未食野,行經八喜見到
下午茶餐特飲+小食+粥粉面飯都係$38就入去試下。
Tea menu
香片好飲,比起其他茶樓味更清甜。
芒果乳酪,一般台式啦.
南瓜鮮肉包好多肉汁,夠熱。大力推薦!
南瓜鮮肉包
皮蛋肉片粥好大碗,冇咩食送。
總括來講食得勁飽,一切都算滿意,下次會再來。
2011-01-21
$55 (Tea)
Tea menu
南瓜鮮肉包
  • Crème brûlée
  • 焦糖燉蛋
2010-12-11 18 views
又是它, 八喜, 我已是第三回光顧。是夜我的小姨請客,我已訂座,見我先來侍者先送上前菜和茶水。我挺愛飲八喜的茶,味濃甘香,是為不錯。時為晚上六時,人客稀少,坐了一小時發現全餐廳只有我們一兩桌,在人多多的藍田,這實在有點不尋常。我們要了一個四人餐和一些菜餚,可惜不包括甜品,媽和我都若有所失。由於之前光顧此餐廳,儲了十個印花,可換一煲翅作四位用,侍者說是價值三百多元,我覺得是開的很稀的翅,味道清淡。翠肉瓜花枝片是我的最愛,花枝片爽口,翠肉瓜健康有益。是晚有豆腐羮、窩貼、四只小籠包、湯煮雜菌和脆皮燒雞...菜放滿一桌,但除了油膩,實不覺八喜的食物有何可作再光顧的原因。家人都覺得鎮江肴肉太肥膩,故吃剩一些。小籠包是熱上,但未見出色。我期待八喜的食物在菜式和味道的突破。
又是它, 八喜, 我已是第三回光顧。

我期待八喜的食物在菜式和味道的突破。

• 翠肉瓜花枝片
  • 灌湯小籠包