2022-02-13 30 views
不時見人話呢間點心好食 都算起我附近就會一會佢😆 食落都有驚喜2個人叫咗菊普 茶位@$8 each📌招牌-瀑布流沙西多士 $30好得下喎 奶黃餡 真係超流心😋 唔會超甜 配埋炸多士 夠邪惡👍🏻 因為係黎食早餐 都爭扎咗一陣食唔食好😆 必試❤️📌老干媽蒸鳳爪 $26成餐唯一呢款係較失色 都係豉椒底好食啲😌📌鴛鴦鮮蝦網米腸 $35好耐無食過又薄又香的腸粉皮 呢間高質! 雖然鴛鴦色 但味道是一樣的 脆脆甜甜咁 😋😋😋 📌孖寶 (早餐優惠) $35黑松露野菌粉果 + 蜜汁叉燒包熱辣辣就點都好食啲 兩款都係正常發揮👍🏻👍🏻 粉果皮都薄薄 📌鮮蝦菜苗餃 $19📌蝦餃皇 $19雖然得2粒 但佢又好大粒 等於出面一籠3粒咁濟😋😋 蝦都大大粒 點心餃黎講 真心做得唔錯 好好味🤓佢係你order後先開始蒸 所以每碟都係新鮮熱辣出爐比你 確係做得用心🙆🏻‍♀️ 場内都闊落 坐得好舒服👍🏻寫寫下都想再食其他款式😂呢間推薦🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️埋單$180 無另收10%服務費 以有質素的點心黎講 價位合理!

2個人叫咗菊普 茶位@$8 each

📌鮮蝦菜苗餃 $19
📌蝦餃皇 $19

寫寫下都想再食其他款式😂呢間推薦🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

2022-02-10 236 views
📍 8號茶居仲喺上個禮拜去朗屏8號拜年嘅時候🧧,我見到呢間餐廳大排長龍,我有上網查過吓原來係食點心嘅😋我已經好耐冇食過點心啦,一來係而家疫情比較嚴重,二來係我好怕啲好嘈嘅地方。所以已經冇去茶樓一段時間啦🥲呢間餐廳好似普通茶餐廳咁,但係就有多款野食任君選擇😌仲要平兼大件‼️ 佢哋嘅侍應好好,勁有禮貌,仲會幫我哋添水😚🔸8號蝦餃皇 $19果然係蝦餃皇,巨型size,筷子都要用力啲先夾得起😎大大粒,🦐蝦肉爽甜彈牙同時亦帶鮮。餃皮簿身,識落唔會好厚粉👍🏻🔸蟹籽燒賣皇 $18亦是巨型燒賣,呢粒燒賣相比起平時嘅燒賣好似個皮冇咁黃,餡料分量十足🤩唔會散開,加左豉油更正😆🔸鮮蝦菜苗餃 $19水晶皮做得比一般大酒樓更好👍🏻,薄而軟糯,多菜😍😍😍蝦一樣👍🏻👍🏻🔸花雕蟲草棉花雞 $29一個字‼️正呀❤️雞肉嫩滑😋😋😋,魚肚索哂汁,好juicy,勁入味。蟲草花亦是大量😍花雕味好香,食雞時淡淡嘅花雕香衝擊味蕾😚🔸雜果沙律春卷 $25之前試過喺包點料理嘅舖頭買咗沙律春卷係非常失望🤨因為皮唔脆沙律唔好食🥲今日食呢個竟然100分💯因為真係超級好食😋🔸海苔鮮蝦腐皮卷 $28我第一次食腐皮卷,上枱嘅時候覺得個平平無奇完全唔醒起
📍 8號茶居

🔸8號蝦餃皇 $19

🔸蟹籽燒賣皇 $18

🔸鮮蝦菜苗餃 $19

🔸花雕蟲草棉花雞 $29

🔸雜果沙律春卷 $25

🔸海苔鮮蝦腐皮卷 $28

我第一次食腐皮卷,上枱嘅時候覺得個平平無奇完全唔醒起自己嗌咗呢個😂我以為食嘅時候係軟林林🤔點不知一咬落去竟然有驚喜,原來係咁香脆可口😌有微微嘅海苔味,中間夾住鮮蝦🦐,點埋喼汁🤫一級棒‼️

🔸溫室青瓜叉燒腸 $28

我本身係超級鍾意食青瓜,平時早餐有陣時我會成條生食,晚餐就久唔久都會見到佢比阿媽煮咗🤣我想言之我係一個有幾鍾意食青瓜嘅青瓜愛好者🥒,所以我見到呢度有青瓜梗係要試一試啦🤭估唔到蒸完出嚟嘅青瓜仲係爽脆清甜😱夾埋叉燒一齊食,非常新穎😍

🔸宮廷桂花糕 $22

平時嘅桂花糕係好細粒一啖就食晒,貴又唔抵食😤今日呢間餐廳佢竟然係三舊巨型桂花糕🤯哈哈一上枱嘅時候我就即刻食咗一舊😂已經忘記影相呢一回事😫桂花嘅清香滲入味蕾🌸

評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務質素⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢💸:埋單$198

餐廳資料📋: 8號茶居
🕌地址: 元朗宏業南街22號虹方地下3B號舖
想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-02-10
$100 (Breakfast)
2022-02-08 318 views
新年放假同朋友去飲個茶食個包就在所難免🫖 搵到一間位於朗屏站附近的創新點心小店,由於係民居附近,所以平日下午黎到唔洗等位☺️我地2人共點了8款點心😆大部分點心都係1籠2件,2個人1人1件岩岩好🥢 雪山叉燒包($24)麵包非常鬆軟,酥而不油💕而叉燒粒唔會過甜,必點之選🥢 黑松露野菌粉果($20)粉果外皮煙韌,內餡的黑松露味都幾香👍🏻🥢 鵪鶉蛋燒賣($27)好耐冇食😆估唔到呢度會有,味道不錯👍🏻🥢 蝦餃皇($19)蝦肉幾彈牙🥢 南瓜籽馬拉糕($20)馬拉糕有好香嘅黃糖味,甜度適中夠鬆軟🥢 木魚燒汁茄子($25)一上枱就聞到好香嘅日式味道,茄子釀了彈牙嘅墨魚膠去走油,好味👍🏻但要襯熱食,凍左應該會較油膩🥢 海苔鮮蝦腐皮卷($28)腐皮幾脆,鮮蝦加左紫菜又幾夾🥢 鴛鴦鮮蝦網米腸($35)中間個網幾脆,2個人食8件有啲多🤣本身想試埋流沙奶黃西多🤣但真係太飽了,唯有留下次啦

🥢 雪山叉燒包($24)

麵包非常鬆軟,酥而不油💕而叉燒粒唔會過甜,必點之選

🥢 黑松露野菌粉果($20)

粉果外皮煙韌,內餡的黑松露味都幾香👍🏻

🥢 鵪鶉蛋燒賣($27)

好耐冇食😆估唔到呢度會有,味道不錯👍🏻

🥢 蝦餃皇($19)

蝦肉幾彈牙

🥢 南瓜籽馬拉糕($20)

馬拉糕有好香嘅黃糖味,甜度適中夠鬆軟

🥢 木魚燒汁茄子($25)

🥢 海苔鮮蝦腐皮卷($28)

腐皮幾脆,鮮蝦加左紫菜又幾夾

🥢 鴛鴦鮮蝦網米腸($35)

中間個網幾脆,2個人食8件有啲多🤣

本身想試埋流沙奶黃西多🤣但真係太飽了,唯有留下次啦
2022-02-08
$104 (Lunch)
  • 鴛鴦鮮蝦網米腸
  • 雪山叉燒包
  • 木魚燒汁茄子
  • 鵪鶉蛋燒賣
  • 馬拉糕
2022-01-31 27 views
[#yuenlong] [#hforchinesefood] a dim sum place at Long Ping. Tempted by their lava custard french toast. Very instagrammable and quite good. Chinese yellow eel was good too, but portion was too small, like any other steamed rice, loads of rice and very small portion of toppings.The soup and crispy shrimp rice flour rolls were quite good too. Things were ok good overall but not particularly impressive, not cheap and i will say it has a ma ma dei cp value.

飲茶🫖唔一定食流沙包既😏可以係食流沙西多士🍞~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪8號蝦餃皇 • 2粒 ($19)蝦餃🦐好大粒,脹卜卜,入面既蝦肉好爽口 • 彈牙🤓.▪蟹籽燒賣皇 • 2粒 ($18)𝐒𝐢𝐳𝐞幾巨型,表面有加左原隻蝦仁🦐用白色🤍燒賣皮,比較特別🤩.▪鴛鴦鮮蝦網米腸 ($35)外層包住網米春卷既腸粉令立立✨網米春卷冇俾腸粉"焗"淋🤪仲有𝟐種唔同既顏色,視覺效果一流🤗(綠💚加左蔬菜🥬) ; (橙🧡加左甘筍🥕).▪海苔鮮蝦腐皮卷 ($28)𝟑條切開左𝟔件🔪雖然睇落👀唔係好金黃,但食落好脆💥.▪豉汁黃鱔竹筒飯 ($59)黃鱔切🔪細細舊,有好多舊,冇骨😙仲有𝟑色椒❤️💛💚 • 蔥🌱點綴飯夠乾身,粒粒分明🍚豉汁🤎較濃味,份量夠多,岩撈飯🥣.▪瀑布流沙西多士 ($30)西多士🍞炸得夠金黃,中間脹起🤲🏻切落🔪去個下感覺到皮係脆脆地💫而中間既流沙奶黃餡真係好似瀑布咁流出黎🌊.▪茶芥 ($5 - $8 /位)唔同既茶有唔同既價錢💁🏻‍♀️🔸常見到既普洱 • 壽眉 • 鐵觀音 • 香片 ($5/位)🔸特別少少既菊花 • 菊普 ($8/位).所有點心即叫

飲茶🫖唔一定食流沙包既😏
可以係食流沙西多士🍞
▪8號蝦餃皇 • 2粒 ($19)
蝦餃🦐好大粒,脹卜卜,
入面既蝦肉好爽口 • 彈牙🤓
8號蝦餃皇 • 2粒 ($19)

▪蟹籽燒賣皇 • 2粒 ($18)
𝐒𝐢𝐳𝐞幾巨型,表面有加左原隻蝦仁🦐
用白色🤍燒賣皮,比較特別🤩
蟹籽燒賣皇 • 2粒 ($18)

▪鴛鴦鮮蝦網米腸 ($35)
外層包住網米春卷既腸粉令立立✨
網米春卷冇俾腸粉"焗"淋🤪
仲有𝟐種唔同既顏色,視覺效果一流🤗
(綠💚加左蔬菜🥬) ; (橙🧡加左甘筍🥕)
鴛鴦鮮蝦網米腸 ($35)

▪海苔鮮蝦腐皮卷 ($28)
𝟑條切開左𝟔件🔪
雖然睇落👀唔係好金黃,但食落好脆💥
海苔鮮蝦腐皮卷 ($28)

▪豉汁黃鱔竹筒飯 ($59)
黃鱔切🔪細細舊,有好多舊,冇骨😙
仲有𝟑色椒❤️💛💚 • 蔥🌱點綴
豉汁黃鱔竹筒飯 ($59)

飯夠乾身,粒粒分明🍚
豉汁🤎較濃味,份量夠多,岩撈飯🥣
豉汁黃鱔竹筒飯 ($59)

▪瀑布流沙西多士 ($30)
西多士🍞炸得夠金黃,中間脹起🤲🏻
瀑布流沙西多士 ($30)

切落🔪去個下感覺到皮係脆脆地💫
而中間既流沙奶黃餡真係好似瀑布咁流出黎🌊
瀑布流沙西多士 ($30)

▪茶芥 ($5 - $8 /位)
唔同既茶有唔同既價錢💁🏻‍♀️
🔸特別少少既菊花 • 菊普 ($8/位)
普洱

所有點心即叫即蒸🔥(需時約𝟏𝟎 - 𝟏𝟓分鐘),請耐心等候🙇🏻‍♀️
🔺免收加𝟏𝟎%服務費🙆🏻‍♀️
🔺餐廳點心係👨🏻‍🍳手工製作,講明唔加味精😎
🔺繁忙時間💨,堂食限時入座起計𝟏𝐡𝐫⏱
🔺疫情😷期間,晚市🌙外賣時間至𝟐𝟏:𝟎𝟎🥡

距離朗屏站不遠有間細細嘅點心專門店,今次趁放Lunch就去咗試,都幾有驚喜😳 首先鋪頭嘅店員服務態度好好,食物種類算多,傳統同特色都有,搞到我咩都想試下!不過今次得一個人,叫咗三款都已經飽到癲,不過真係好好食,下次會約埋屋企人再嚟😆💰茶位 $5/位💰山竹牛肉球 $26💰宮廷柱花糕 $22💰鴛鴦鮮蝦網米腸 $35點心即叫即蒸,夠哂新鮮🤪 當中想大讚 #鴛鴦鮮蝦網米腸,一入口滑到痴線!腸粉皮厚度適中,配上又簿又香脆嘅網米腸,真係好出色!而且每件入面都有鮮蝦,絕對足料,必試🦐📍 8號茶居🔍地址︰元朗宏業南街22號虹方地下3B號舖

💰茶位 $5/位
💰山竹牛肉球 $26
💰宮廷柱花糕 $22
💰鴛鴦鮮蝦網米腸 $35

📍 8號茶居
🔍地址︰元朗宏業南街22號虹方地下3B號舖
黑椒牛肉飽-無黑椒味,無牛肉味,且干爭爭,太失敗。蝦餃王-係大粒嘅,但夾雜了很多瘦肉,蝦卻不多,味道一般。脆網蝦腸-豉油唔掂,網是脆口的,蝦很少,水準一般般。鳳爪排骨飯-鳳爪無味,排骨過咸,不推薦。糯米雞-餡料少,飯太淋,味道水準以下。茶-無茶味服務-茶壺無茶,即使打開了壼蓋良久,無人主動會加水,當時客人並不多。價錢方便不算平,也未算貴!以上是本人真實體驗,經3條隧道,山長水又遠來到,是看到開飯網好評才一試,真係大失所望,可能這評論未必被批上版,但我仍必須寫出真實心聲!
黑椒牛肉飽-無黑椒味,無牛肉味,且干爭爭,太失敗。

蝦餃王-係大粒嘅,但夾雜了很多瘦肉,蝦卻不多,味道一般。

脆網蝦腸-豉油唔掂,網是脆口的,蝦很少,水準一般般。

鳳爪排骨飯-鳳爪無味,排骨過咸,不推薦。

糯米雞-餡料少,飯太淋,味道水準以下。

茶-無茶味

價錢方便不算平,也未算貴!

2022-01-11
難得準時收工,又好耐無去茶樓飲茶食點店,就上網搵下附近有咩夜茶飲啦,就比我地發現左 @8char.hk 🤩箭豬紫薯包外型超級可愛,食落好香紫薯既甜味,又好鬆軟唔會話實的的👍🏻黑松露野菌粉果超濃黑松露味,又夠多野菌,鐘意食野菌既朋友唔可以錯過🤩🤩南瓜籽馬拉糕,鵪鶉蛋燒賣馬拉糕鬆軟既口感加上南瓜籽既咬口一絕,而鵪鶉蛋燒賣粒粒都超足料,大大粒👍🏻鮑魚雞粒竹筒飯真係有鮑魚架🤩🤩 d雞肉好滑,個飯身軟硬適中豉汁黃鱔竹筒飯個黃鱔不得了,爽口又夠晒味,個飯有埋黃鱔既味道好正呀😍瀑布流沙西多士最後呢個真心不得了,中西合璧,西多加流心奶黃😍😍😍😍 一切開不得了啦,奶黃爆出黎,食到西多既脆口又可以享受到奶黃既香滑😋😋😋😋😋 所有點心都超級熱,即叫即整,真心推介🥰🥰🥰📍 8號茶居 (元朗)元朗宏業南街22號虹方地下3B號舖

箭豬紫薯包
外型超級可愛,食落好香紫薯既甜味,又好鬆軟唔會話實的的👍🏻

黑松露野菌粉果
超濃黑松露味,又夠多野菌,鐘意食野菌既朋友唔可以錯過🤩🤩

南瓜籽馬拉糕,鵪鶉蛋燒賣

鮑魚雞粒竹筒飯
真係有鮑魚架🤩🤩 d雞肉好滑,個飯身軟硬適中

豉汁黃鱔竹筒飯
個黃鱔不得了,爽口又夠晒味,個飯有埋黃鱔既味道好正呀😍

瀑布流沙西多士

所有點心都超級熱,即叫即整,真心推介🥰🥰🥰

📍 8號茶居 (元朗)
2021-12-29 47 views
早起的人🐦有野食~幾耐未試過清早去飲茶😉仲早過番工時間🙂🙂比起傳統茶樓 我更喜歡茶居小店😜呢間我媽話滿意😎佢係咁同個老闆講好食🤣🤣佢真係只鐘意食中餐😉😉呢間性價比係不錯👍我地兩個人食左7碟野(我媽好食得🤣)點心份量多 仲唔使加一!係200多蚊~好飽飽!🥰薑蔥牛柏葉 $28呢個係我覺最好食的!🥰有紅蘿蔔絲紅椒青椒絲~薑蔥調味岩岩好!最下層放咗個魚腐 吸收晒所有精華👍鴛鴦鮮蝦網米腸 $35呢個腸粉係呢間嘅賣點之一😈賣相好靚 食落好似炸兩~食落好香脆 外皮好薄 中間夾住隻大蝦🍤鮮蝦菜苗餃 $19呢個相對上比較普遍 建議大家上茶後 等5分鐘再食 涷d d夾起來就吾會散唒🙂雪山叉燒包 $24外皮好脆~吾會太甜👍入面叉燒冇肥肉 不食肥的覺呢個好重要🤣🤣南瓜籽馬拉糕 $20呢個都係大路野 傳統版馬拉糕~都幾鬆軟~不過個人比較喜歡奶黃嗰隻千層馬拉糕 呢間係冇嘅haha 😝雞蛋牛肉腸 $29三大條腸粉 個皮相對上面嗰個網米腸粉厚身 所以超級飽肚🤣鮑汁豬手竹筒飯 $52我媽真係好鐘意食飯 所以就叫咗呢個豬手飯俾佢試吓🤣🤣我就太飽了😉豬手都幾冧 調味相對上係甜甜地 都幾開胃~茶位 $5/人8號茶居 元朗宏業
早起的人🐦有野食~
幾耐未試過清早去飲茶😉
仲早過番工時間🙂🙂
比起傳統茶樓 我更喜歡茶居小店😜
呢間我媽話滿意😎佢係咁同個老闆講好食🤣🤣
佢真係只鐘意食中餐😉😉
呢間性價比係不錯👍
我地兩個人食左7碟野(我媽好食得🤣)
點心份量多 仲唔使加一!
係200多蚊~好飽飽!🥰

薑蔥牛柏葉 $28
呢個係我覺最好食的!🥰
有紅蘿蔔絲紅椒青椒絲~
薑蔥調味岩岩好!
最下層放咗個魚腐 吸收晒所有精華👍

鴛鴦鮮蝦網米腸 $35
呢個腸粉係呢間嘅賣點之一😈
賣相好靚 食落好似炸兩~
食落好香脆 外皮好薄 中間夾住隻大蝦🍤

鮮蝦菜苗餃 $19

雪山叉燒包 $24
外皮好脆~吾會太甜👍
入面叉燒冇肥肉 不食肥的覺呢個好重要🤣🤣

南瓜籽馬拉糕 $20
呢個都係大路野 傳統版馬拉糕~
都幾鬆軟~
不過個人比較喜歡奶黃嗰隻千層馬拉糕 呢間係冇嘅haha 😝

雞蛋牛肉腸 $29
三大條腸粉 個皮相對上面嗰個網米腸粉厚身 所以超級飽肚🤣

鮑汁豬手竹筒飯 $52
豬手都幾冧 調味相對上係甜甜地 都幾開胃~

茶位 $5/人

8號茶居

2021-12-28 43 views
美食系元朗區可以話美食天堂.到處都有高質美食.款式煩多.包囉萬有.久不久就會到來找食。今天來到元朗西鐵站附近找食.在朗屏工業區找到這店(8號茶居)茶居這兩個字.俾人客聯想是一間茗茶食點心的地方.怎料這店是中/西式美食都有供應!點餐如下: 1. 瀑布流沙西多士. 2. 懷舊糯米雞.3. 雜果沙律春卷.4. 香煎黑椒牛肉包.5. 鴛鴦鮮蝦網米腸.6. 茗茶$5元位 X 2 .西多士有驚喜.多士上枱熱騰騰.中間切開小小.香甜流沙一勇而出.非常澎湃.香滑流沙醬把西多士黏上.非常夾.好味道!懷舊糯米雞上枱陣陣荷葉香.餡料正常普通.沒有特別.可以接受!雜果沙律春卷.味道酸酸甜甜皮脆.春卷味道都不錯!香煎黑椒牛肉包.有點失望.香煎並不香煎.衹是把包皮輕輕煎過就算.牛肉餡料有點乾.無汁牛肉死實.難食無下次!鴛鴦鮮蝦網米腸.味道不錯.網米脆口.鮮蝦彈牙.米腸有綠色及黃色.但吃不出有乜分別.脆口味道一樣!
點餐如下:
1. 瀑布流沙西多士.
2. 懷舊糯米雞.
3. 雜果沙律春卷.
4. 香煎黑椒牛肉包.
5. 鴛鴦鮮蝦網米腸.
6. 茗茶$5元位 X 2 .
雜果沙律春卷.味道酸酸甜甜皮脆.春卷味道都不錯!
2021-12-08
$75 (Lunch)
  • 瀑布流沙西多士
  • 鴛鴦鮮蝦網米腸
雪山叉燒包 ($24)招牌雪山叉燒包,外層香脆酥甜的雪山皮配搭多汁叉燒餡,非常邪惡但不油膩😈。鮮蝦菜苗餃 ($19)水晶皮比一般酒樓的薄而軟糯,鮮味十足。箭豬紫薯包 ($24)可愛箭豬造型,外面的包軟軟的,裏面紫薯陷配搭的很好。海苔鮮蝦腐皮卷 ($28)脆炸腐皮卷沾喼汁,脆口好吃。鮑汁豬手 ($36)非常驚喜!鹹甜鮑汁醬油燜煮的豬手軟嫩入味,充滿骨膠原,非常暖胃。麻醬秋葵 ($22)清煮秋葵,自行把麻醬淋上,清淡而好吃。點了菊普,茶介每位$16。八號茶居就在朗屏八號對面,點心店裝修簡潔乾淨,除了新鮮熱辣的點心,還有多款竹筒飯等午市、晚市套餐選擇。
雪山叉燒包 ($24)

鮮蝦菜苗餃 ($19)
水晶皮比一般酒樓的薄而軟糯,鮮味十足。

箭豬紫薯包 ($24)
可愛箭豬造型,外面的包軟軟的,裏面紫薯陷配搭的很好。

海苔鮮蝦腐皮卷 ($28)
脆炸腐皮卷沾喼汁,脆口好吃。

鮑汁豬手 ($36)

麻醬秋葵 ($22)
清煮秋葵,自行把麻醬淋上,清淡而好吃。

點了菊普,茶介每位$16。

2021-12-20 47 views
想飲夜茶好介紹,係朗屏西鐵站旁有間茶居可比美酒樓嘅點心駕鴦鮮蝦網米腸 💰3️⃣5️⃣網米腸顏色相當吸引,薄薄一片腸粉包住好香脆嘅網米,每件裏面都釀咗蝦仁非常考功夫👍海苔鮮蝦腐皮卷 💰2️⃣8️⃣海苔味嘅腐皮卷第一次食,原來味道都好夾薑蔥牛柏葉 💰2️⃣8️⃣牛柏葉細細件,唔會過老仲幾爽口,份量都好多香煎黑椒牛肉包 💰2️⃣1️⃣比較少見,牛肉包兩面都係煎到金黃色,入面黑椒牛肉好足料豉汁黃鱔竹筒飯 💰5️⃣9️⃣竹筒飯米香濃郁,黃鱔已去骨細細粒送飯一流,不過豉汁可以減番啲鮮蝦菜苗餃 💰1️⃣9️⃣一籠有兩粒好包滿又薄皮嘅菜苗餃,真係超大粒茶錢每位$5免加一,係幾抵食,早午晚都有點心仲即叫即蒸😋🎈8號茶居🎈元朗宏業南街22號虹方地下3B號舖
想飲夜茶好介紹,係朗屏西鐵站旁有間茶居可比美酒樓嘅點心
駕鴦鮮蝦網米腸 💰3️⃣5️⃣

海苔鮮蝦腐皮卷 💰2️⃣8️⃣
海苔味嘅腐皮卷第一次食,原來味道都好夾

薑蔥牛柏葉 💰2️⃣8️⃣
牛柏葉細細件,唔會過老仲幾爽口,份量都好多

香煎黑椒牛肉包 💰2️⃣1️⃣
比較少見,牛肉包兩面都係煎到金黃色,入面黑椒牛肉好足料

豉汁黃鱔竹筒飯 💰5️⃣9️⃣

鮮蝦菜苗餃 💰1️⃣9️⃣
一籠有兩粒好包滿又薄皮嘅菜苗餃,真係超大粒

茶錢每位$5免加一,係幾抵食,早午晚都有點心仲即叫即蒸😋

🎈8號茶居🎈
2021-12-16
2021-12-14 32 views
🇭🇰8號茶居🥢🫖🥟🫔👩🏻👧🏻去左元朗一日遊 最後一站晚餐 去左食點心好耐冇出街飲茶食點心了🫖點心小店服務好好🥰🥰愉快既用餐體驗🥟雪山叉燒包(💰$24/pcs)👍🏻推薦叫到熱門就忍唔住叫左外層酥脆 少少似式餅既感覺叉燒餡豐富 不錯🥟8號蝦餃皇(💰$19/pcs)蝦餃爽口彈牙大大粒 皮薄餡靚 扺食🥟蟹籽燒賣皇 (💰$18/2pcs)👍🏻推薦燒賣皮係白色 比較少見一樣都係好大粒 內餡都打得幾滑🥟鵪鶉蛋燒賣(💰$27/3pcs)因為呀妹係燒賣控 所以又試多款 有鵪鶉蛋係頂識落層次感再多咗 同埋勁飽肚🥟鴛鴦鮮蝦網米腸(💰$35)👍🏻推薦顏色幾鮮艷 食落感覺少少似炸兩但唔會好油 中間炸衣都係薄脆食落比炸兩再輕身一點 🥟山竹牛肉球(💰$26/3pcs)牛肉球牛肉球幾大件 食落唔會太腍有彈性 而且幾鮮🥟五柳炸雲舌(💰$26/3pcs)指定既 特別配左茄汁食落比想像中夾 炸皮好脆身 鐘意炸物既可以試下🫔海苔鮮蝦腐皮卷(💰$28)腐皮卷開左6小份覺得係不過不失
🇭🇰8號茶居🥢🫖🥟🫔
👩🏻👧🏻去左元朗一日遊 最後一站晚餐 去左食點心
好耐冇出街飲茶食點心了🫖
點心小店服務好好🥰🥰愉快既用餐體驗

🥟雪山叉燒包(💰$24/pcs)👍🏻推薦
叫到熱門就忍唔住叫左
外層酥脆 少少似式餅既感覺
叉燒餡豐富 不錯

🥟8號蝦餃皇(💰$19/pcs)
蝦餃爽口彈牙大大粒
皮薄餡靚 扺食

🥟蟹籽燒賣皇 (💰$18/2pcs)👍🏻推薦
燒賣皮係白色 比較少見
一樣都係好大粒 內餡都打得幾滑

🥟鵪鶉蛋燒賣(💰$27/3pcs)
因為呀妹係燒賣控
所以又試多款 有鵪鶉蛋係頂
識落層次感再多咗 同埋勁飽肚

🥟鴛鴦鮮蝦網米腸(💰$35)👍🏻推薦
顏色幾鮮艷 食落感覺少少似炸兩
但唔會好油 中間炸衣都係薄脆
食落比炸兩再輕身一點

🥟山竹牛肉球(💰$26/3pcs)
牛肉球牛肉球幾大件
食落唔會太腍有彈性 而且幾鮮

🥟五柳炸雲舌(💰$26/3pcs)
指定既 特別配左茄汁
食落比想像中夾
炸皮好脆身 鐘意炸物既可以試下

🫔海苔鮮蝦腐皮卷(💰$28)
腐皮卷開左6小份
覺得係不過不失
2021-12-10 615 views
由細到大我都好鍾意飲茶,因為每款食物得幾件,所以一餐食到好多唔同嘅嘢。蒸煮炸炆燉焗嘅食物都可以喺一餐入面食勻,所以飲茶真係無敵😆但大個咗要返工, 少咗好多飲茶嘅機會,好彩而家越嚟越多點心專門店, 就算夜晚都有得飲茶,真開心!瀑布流沙西多士 $30切緊嘅時候中間嘅奶黃係咁湧出嚟,份量夠沾滿多士嘅每一面,奶黃流沙甜度適中,唔會好漏。雪山叉燒包 $24拎上手仲暖暖哋,成個包連個底都好鬆脆,叉燒餡嘅叉燒超級多!必食之選!蝦餃皇 $19蝦餃勁大粒,要分兩啖食。蝦肉爽甜彈牙,蝦餃皮煙韌。黑松露野菌粉果 $20好好食!黑松露同野菌味道好夾。咖哩蒸土魷 $28咖哩汁惹味,魷魚醃得好入味,口感爽脆。雜果沙律春卷 $25同想像嘅有少少出入,我以為係細個茶樓食嗰種吉列皮。除咗個皮,其他嘢都一樣, 童年回憶返晒嚟。溫室青瓜叉燒腸 $28腸粉唔算好薄但滑得嚟有啲煙煙韌韌嘅口感,叉燒肥瘦適中。一份有三條,好大條,食完個腸粉已經飽咗一半🙈鮑魚雞粒竹筒飯 $4950蚊都唔駛竟然有原隻鮑魚😍唔好睇個竹筒咁細個, 入面足足有成兩碗幾飯,啲飯粒粒分明,索咗鮑魚同雞嘅精華,淨係食飯都覺得好鮮味。

瀑布流沙西多士 $30

雪山叉燒包 $24

蝦餃皇 $19
蝦餃勁大粒,要分兩啖食。蝦肉爽甜彈牙,蝦餃皮煙韌。

黑松露野菌粉果 $20
好好食!黑松露同野菌味道好夾。

咖哩蒸土魷 $28
咖哩汁惹味,魷魚醃得好入味,口感爽脆。

雜果沙律春卷 $25

溫室青瓜叉燒腸 $28

鮑魚雞粒竹筒飯 $49
  • 黑松露雜菌粉果
  • 雪山叉燒包
2021-12-09 179 views
相比傳統茶樓,個人更喜歡呢種專門食點心嘅小店/茶居,除左無分早午晚都可以飲茶外,仲有唔少款式新穎又特別嘅選擇。所以今日就嚟到呢間喺朗屏西鐵站附近嘅茶居試一試😋除咗堂食多人幫襯,眼見附近都唔少街坊嚟買外賣,生意幾唔錯咁~-1️⃣8號蝦餃皇 $192️⃣鵪鶉蛋燒賣 $273️⃣雪山叉燒包 $244️⃣五柳炸雲吞 $265️⃣木魚燒汁茄子 $256️⃣海苔鮮蝦腐皮卷 $287️⃣鴛鴦鮮蝦網米腸 $358️⃣瀑布流沙西多士 $30-蝦餃大大粒超多餡,入口爽口彈牙唔厚皮😋鮮蝦腐皮卷又係包左好多餡條條都脹卜卜,啖啖蝦肉好滿足😍腸粉外軟內脆,滑滑腸粉皮包住中間脆脆加上蝦肉口感特別~綠色版本感覺清新,橙色版本就煙煙韌韌。炸雲吞勁脆!大舊又多餡加埋甜酸醬一流。呢間嘅蝦類點心水準不錯喔🤩茄子大大舊抵食!魚肉彈牙,加埋燒汁同木魚碎係perfect match😚燒賣口感偏實,食得出豬肉同蝦肉,非常足料👍🏻叉燒包唔太甜,酥皮相比同類呢間奶味較重。西多感覺似脆口版奶黃包,炸到脹卜卜軟硬適中唔會太油膩,切開流出大量奶黃好邪惡呀😖-總結:飽到不能再飽連茶錢都係二百蚊左右,點心大大件又足料仲要唔收加一,誠意滿分💯CP值極高❣️
1️⃣8號蝦餃皇 $19
2️⃣鵪鶉蛋燒賣 $27
3️⃣雪山叉燒包 $24
4️⃣五柳炸雲吞 $26
5️⃣木魚燒汁茄子 $25
6️⃣海苔鮮蝦腐皮卷 $28
7️⃣鴛鴦鮮蝦網米腸 $35
8️⃣瀑布流沙西多士 $30
蝦餃大大粒超多餡,入口爽口彈牙唔厚皮😋
鮮蝦腐皮卷又係包左好多餡條條都脹卜卜,啖啖蝦肉好滿足😍
燒賣口感偏實,食得出豬肉同蝦肉,非常足料👍🏻
叉燒包唔太甜,酥皮相比同類呢間奶味較重。

鴛鴦鮮蝦網米腸
海苔鮮蝦腐皮卷