2022-02-10 236 views
📍 8號茶居仲喺上個禮拜去朗屏8號拜年嘅時候🧧,我見到呢間餐廳大排長龍,我有上網查過吓原來係食點心嘅😋我已經好耐冇食過點心啦,一來係而家疫情比較嚴重,二來係我好怕啲好嘈嘅地方。所以已經冇去茶樓一段時間啦🥲呢間餐廳好似普通茶餐廳咁,但係就有多款野食任君選擇😌仲要平兼大件‼️ 佢哋嘅侍應好好,勁有禮貌,仲會幫我哋添水😚🔸8號蝦餃皇 $19果然係蝦餃皇,巨型size,筷子都要用力啲先夾得起😎大大粒,🦐蝦肉爽甜彈牙同時亦帶鮮。餃皮簿身,識落唔會好厚粉👍🏻🔸蟹籽燒賣皇 $18亦是巨型燒賣,呢粒燒賣相比起平時嘅燒賣好似個皮冇咁黃,餡料分量十足🤩唔會散開,加左豉油更正😆🔸鮮蝦菜苗餃 $19水晶皮做得比一般大酒樓更好👍🏻,薄而軟糯,多菜😍😍😍蝦一樣👍🏻👍🏻🔸花雕蟲草棉花雞 $29一個字‼️正呀❤️雞肉嫩滑😋😋😋,魚肚索哂汁,好juicy,勁入味。蟲草花亦是大量😍花雕味好香,食雞時淡淡嘅花雕香衝擊味蕾😚🔸雜果沙律春卷 $25之前試過喺包點料理嘅舖頭買咗沙律春卷係非常失望🤨因為皮唔脆沙律唔好食🥲今日食呢個竟然100分💯因為真係超級好食😋🔸海苔鮮蝦腐皮卷 $28我第一次食腐皮卷,上枱嘅時候覺得個平平無奇完全唔醒起
📍 8號茶居

🔸8號蝦餃皇 $19

🔸蟹籽燒賣皇 $18

🔸鮮蝦菜苗餃 $19

🔸花雕蟲草棉花雞 $29

🔸雜果沙律春卷 $25

🔸海苔鮮蝦腐皮卷 $28

我第一次食腐皮卷,上枱嘅時候覺得個平平無奇完全唔醒起自己嗌咗呢個😂我以為食嘅時候係軟林林🤔點不知一咬落去竟然有驚喜,原來係咁香脆可口😌有微微嘅海苔味,中間夾住鮮蝦🦐,點埋喼汁🤫一級棒‼️

🔸溫室青瓜叉燒腸 $28

我本身係超級鍾意食青瓜,平時早餐有陣時我會成條生食,晚餐就久唔久都會見到佢比阿媽煮咗🤣我想言之我係一個有幾鍾意食青瓜嘅青瓜愛好者🥒,所以我見到呢度有青瓜梗係要試一試啦🤭估唔到蒸完出嚟嘅青瓜仲係爽脆清甜😱夾埋叉燒一齊食,非常新穎😍

🔸宮廷桂花糕 $22

平時嘅桂花糕係好細粒一啖就食晒,貴又唔抵食😤今日呢間餐廳佢竟然係三舊巨型桂花糕🤯哈哈一上枱嘅時候我就即刻食咗一舊😂已經忘記影相呢一回事😫桂花嘅清香滲入味蕾🌸

評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務質素⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢💸:埋單$198

餐廳資料📋: 8號茶居
🕌地址: 元朗宏業南街22號虹方地下3B號舖
想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-02-10
$100 (Breakfast)