2021-04-23 319 views
早幾年朗屏站後只有住宅,四周一片荒蕪。估唔到今時今日已改頭換面,不少商舖食肆進駐,發展成一個小區。霓虹燈招牌閃耀奪目,作為真·香港人第一時間就俾呢間港式點心吸引住。元朗區其實有唔少夜茶飲,但精緻嘅新式點心就唔多;好似餐牌上嘅西多士、茄湯鮮竹卷、青咖喱鹹水角、牛油果春卷,令人不禁遐想新舊兩派可以擦出點樣嘅火花🤪款款都想試呀!普洱、香片、鐵觀音、壽眉盛惠$5/位,抵到爛,店員周不時埋嚟主動加水,服務滿分💯點心一籠兩件,可以試多幾樣,啱哂伴侶嚟撐枱腳,飲茶唔再係一大群人嘅事。燒賣王大大粒,面層係墨魚滑,爽口彈牙;內裡包有豬肉,兩種不同肉質軟嫩爽滑交雜,好食👍🏻菜苗餃比一般坊間嘅juicy,菠菜充滿水份,吸收哂鮮蝦嘅鮮味,比蝦餃又多咗個層次。茄子稔軟厚身,淋上燒汁同木魚更提鮮;茄子釀咗蝦肉再炸,有啲似煎釀三寶,但食落又完全唔油,值得一試。春卷外皮炸得鬆化香脆,內餡為菠蘿、蘆薈、蜜桃同沙律醬,酸甜清爽,加上牛油果增添咗陣獨特嘅油香,不過6嚿得1嚿有,如果再多啲就更好🤣🙈秋葵碧綠鮮嫩,爽脆無渣,配上芝麻醬,偏向日式感覺。最尾嚟多件西多做甜品~菜如其名,一切開蛋黃流沙餡如瀑布湧出,邪惡爆燈😈西多士外
早幾年朗屏站後只有住宅,四周一片荒蕪。

元朗區其實有唔少夜茶飲,但精緻嘅新式點心就唔多;

牛油果沙律春卷
麻醬秋葵
秋葵碧綠鮮嫩,爽脆無渣,配上芝麻醬,偏向日式感覺。
瀑布流沙西多士

西多士外皮金黃香脆,用咗薄方包同鹹香十足嘅流沙,比傳統煉奶花生醬食起嚟冇咁甜膩,更香口惹味。

估唔到飲茶都可以食到出色嘅西多,而且款款點心都即叫即人手製作,上枱熱辣辣👍🏻🥳🥳
呢間絕對值得一飲再飲‼️
2021-04-23
$100 (Dinner)
  • 蟹籽燒賣王
2021-04-20 272 views
晨咁早去嘆早茶呢間開喺朗屏8號隔離嘅8號茶居超方便而且裏面嘅間隔好舒服 用上湖水綠色同木紋顏色的設計另外早前仲有幾個卡位我同朋友好肚餓於是一次過嗌咗好多點心呢度啲價錢都唔貴 平均每樣點心都係$20左右分別先叫咗8號蝦餃王同蟹籽燒賣皇果然係一盎兩件!蝦餃蒸得剛剛好皮薄餡靚 食落去啲蝦夠入味唔會霉!最欣賞佢個燒賣 食得出一定唔係出邊買返嚟白色一大嚿 上面仲有蟹籽 食落去成舊好彈牙 同朋友每人一件啱啱好呢度最正係早茶都有是日靚湯!有四款俾你揀 我揀咗鮮淮山蓮子百合燉螺頭好足料 裏面都有好多一粒粒嘅百合同埋厚切淮山 另外加咗少少螺頭同豬肉一齊燉 成個湯好清甜 飲落去好舒服呢度仲有靚靚嘅竹筒飯 叫咗鮑魚雞粒竹筒飯 令我眼前一亮飯蒸得好熟透 熱辣辣 上面仲有一粒粒細鮑魚早茶食呢個飯會唔會太過分呢🤣最後想讚埋佢個鐵觀音佢哋呢度啲茶係用透明玻璃水壺 店員可以隨時睇到食客究竟使唔使加水真係考慮周到 非常之好!下次叫多啲朋友嚟食先😆😆🙌🏼
晨咁早去嘆早茶

呢度啲價錢都唔貴

平均每樣點心都係$20左右
分別先叫咗8號蝦餃王
同蟹籽燒賣皇

果然係一盎兩件!
蝦餃蒸得剛剛好皮薄餡靚
食落去啲蝦夠入味唔會霉!
最欣賞佢個燒賣
食得出一定唔係出邊買返嚟
白色一大嚿 上面仲有蟹籽
食落去成舊好彈牙 同朋友每人一件啱啱好
呢度最正係早茶都有是日靚湯!

有四款俾你揀

早茶食呢個飯會唔會太過分呢🤣
最後想讚埋佢個鐵觀音
佢哋呢度啲茶係用透明玻璃水壺

店員可以隨時睇到食客究竟使唔使加水
真係考慮周到 非常之好!
下次叫多啲朋友嚟食先😆😆🙌🏼
2021-04-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Breakfast)
2021-04-18 148 views
男友話想飲茶,但我地成日假日都起唔到身,呢間8號茶居就符合曬我地要求,夜晚都可以飲到靚茶啦🤣唔好睇呢度係茶居,點心選擇同酒樓一樣多,連鵪鶉蛋燒賣都有,咁一定要試下佢啦🥺我地叫左好多樣,雪山叉燒包、鮮蝦菜苗餃、山竹牛肉球、鵪鶉蛋燒賣,全部上台熱辣辣,好正呀!另外鴛鴦鮮蝦網米腸真心令我驚喜!入面脆脆的網米同出面軟綿綿既腸粉口感相反,加上鮮蝦,好特別既搭配😍除左點心,我地仲叫左個川味黃鱔竹筒飯🤔黃鱔嘅肉又大又厚,超級滿足,而且感覺都幾新鮮!個套餐六十幾蚊仲包埋汽鍋燉湯,我地呢煲金銀葉燉豬肺湯好足料好濃郁,好似飲緊阿媽靚湯💕呢間餐廳感覺好用心,值得一試

呢間餐廳感覺好用心,值得一試
3K
2021-04-18 207 views
朋友搬左黎朗屏,黎探下佢順便落街飲下茶傾下偈,到左佢屋苑附近的8號茶居,估唔到平日下午都咁多人,下午茶時段都滿座喎。開左壺香片,茶味ok,用呢款茶壺又幾好,店員見到水位低就自動加水。點心即叫即蒸制作需時,等左十幾分鐘先有點心上,先來的是8號蝦餃皇,蝦餃皮薄餡鮮味,幾爽口添。再來係咖哩蒸土魷,份量幾大碟,但咖喱味唔夠濃,較淡口。跟住係蟹籽燒賣皇,上面有一層墨魚膠,彈牙又鮮味,好食。唔少得香口野就叫左牛油果沙律春卷,即炸熱辣辣㗎。沙律甜美,入面有牛油果醬,雖然味道不突出,但當佢沙律卷咁食其實好好味。仲有鴛鴦鮮蝦網米腸,綠色有好濃嘅蔬菜味,橙色就唔係好食得出,估係紅蘿蔔?腸粉煙韌,入面脆口,加上蝦爽甜幾正。最後係川味黃鱔竹筒飯,麻辣口味勁惹味,黃鱔肥美彈牙,粒粒飯無爛㗎,好味喎。食物好味,價錢合理,仲有套餐叫㗎,有湯有糖水添喎,下次試下先。
再來係咖哩蒸土魷,份量幾大碟,但咖喱味唔夠濃,較淡口。
跟住係蟹籽燒賣皇,上面有一層墨魚膠,彈牙又鮮味,好食。
唔少得香口野就叫左牛油果沙律春卷,即炸熱辣辣㗎。

2021-04-14
$100 (Tea)
2021-04-17 113 views
我好鍾意飲茶所以夜晚有時都會去中式餐廳一來有點心食二來可以慢慢嘆茶放完工之後會relex啲👏🏻👏🏻👏🏻今晚去依家中式茶居比較特別環境都好乾淨企理空間闊落,呢個我覺得最緊要!👍🏻坐得非常舒服😘另外就係有氣鍋燉湯🎉真係對冇湯飲嘅屋企係好緊要😆今晚都飲咗百合燉螺頭和花旗參燉烏雞湯味道清甜,同埋有湯料,真係好滿意!晚餐都有竹筒套餐、點心套餐及二人套餐價錢非常抵,款式又多原來朝頭早都有中式早餐所以真係勁多選擇😆各款點心即場製作有些款式都幾特別😆蝦餃沙律牛油果春卷青咖喱雞粒鹹水角木魚燒汁茄子鮑魚雞粒飯全部份量很大,又熱辣辣味道水準非常好👍🏻值得推介😆
我好鍾意飲茶
所以夜晚有時都會去中式餐廳
一來有點心食
二來可以慢慢嘆茶
放完工之後會relex啲👏🏻👏🏻👏🏻

今晚去依家中式茶居比較特別
環境都好乾淨企理
空間闊落,呢個我覺得最緊要!👍🏻
坐得非常舒服😘

另外就係有氣鍋燉湯🎉
真係對冇湯飲嘅屋企係好緊要😆
今晚都飲咗百合燉螺頭和花旗參燉烏雞湯
味道清甜,同埋有湯料,真係好滿意!

晚餐都有竹筒套餐、點心套餐及二人套餐
價錢非常抵,款式又多
原來朝頭早都有中式早餐
所以真係勁多選擇😆

各款點心即場製作
有些款式都幾特別😆
蝦餃
沙律牛油果春卷
青咖喱雞粒鹹水角
鮑魚雞粒飯
全部份量很大,又熱辣辣
味道水準非常好👍🏻
值得推介😆
Type of Meal
Dinner
  • 蝦餃
  • 竹筒飯
  • 燉湯
2021-04-17 72 views
兩點半 飲茶 lu😚環境幾好 明亮整潔店舖唔算大 但坐得舒服👍點心多達30款 特弍點心數款😊今日叫咗一盅5件咁多😚一飯一氣鍋燉湯套餐 #鮮淮山蓮子百合燉螺頭湯熱辣辣 味道清淡鮮味#豉汁排骨竹筒飯排骨正常口味 竹嘅清香味唔算突出但飯既質感幾好 粒粒分明 幾香口👍#潮州粉果皮薄餡靚 皮身簿透😚彈牙軟Q 芫茜味香濃🤤#手磨薑汁糕這個超薑🤤#雪山叉燒餐包鹹與甜嘅結合 酥鬆香軟😋其他質素都唔錯 #炸雲吞#鴛鴦鮮蝦網米腸
兩點半 飲茶 lu😚

#鴛鴦鮮蝦網米腸

2021-04-16
  • 潮州粉果
  • 手磨薑汁糕
朗屏工廈區歎一盅兩件黃鱔竹筒飯彈滑惹味今日天氣炎熱🥵,胃口不大,就想來個一盅兩件,飲口濃茶解悶熱😙。店內樓底高,環境乾淨雅緻,卡位坐得舒服。先叫了一壺普洱,水滾茶靚。點心種類不少,燒賣蝦餃、腸粉、炸物、包點、糕點樣樣有啲😌。🥢鴛鴦鮮蝦網米腸 $35腸粉皮薄又嫩滑;中層炸物香脆但唔會食到一口油;鮮蝦彈牙。整體包得紥實,唔會一挾就散開。黃綠併色,令人增加食慾。🍚川味黃鱔竹筒飯 $59 醬汁非常惹味,黑胡椒混和川式辣味,伴有蔥粒同辣椒,光是醬汁夠吃整筒飯。黃鱔質地厚身,肉質彈牙,份量都唔細。😋宮廷桂花糕 $22天熱總愛吃件桂花糕,清香帶甜味,杞子飽滿又大粒。點心一盅兩件,可以試到更多款式。除中傳統點心,青咖喱雞粒咸水角同黑椒牛肉包都有新鮮感,下次探店再同大家品評🤪。
朗屏工廈區歎一盅兩件
黃鱔竹筒飯彈滑惹味

店內樓底高,環境乾淨雅緻,卡位坐得舒服。

先叫了一壺普洱,水滾茶靚。

點心種類不少,燒賣蝦餃、腸粉、炸物、包點、糕點樣樣有啲😌。

🥢鴛鴦鮮蝦網米腸 $35

🍚川味黃鱔竹筒飯 $59

😋宮廷桂花糕 $22
天熱總愛吃件桂花糕,清香帶甜味,杞子飽滿又大粒。

2021-04-08 84 views
成日都會無啦啦想去飲茶但又唔想去大集團 唯有搵吓啲特色小店8號茶居地理位置好方便 係朗屏站一岀就係2點幾去到食下午茶 都算滿座 一枱接一枱 以小店黎講 點心種類都算多好開心🥳 連鵪鶉蛋燒賣都有叫左6個點心 2個人食 岩岩好鮮蝦菜苗餃水晶皮好晶瑩通透 唔厚食落好香菜味 👍🏻好鐘意啲餃係2件份量 岩晒2個人食醬皇蒸鳳爪鳳爪份量都算多 有5-6隻左右同酒樓相比 較清無酒樓果啲咁鹹咁深色8號蝦餃皇蝦份量多 大大隻 夠彈牙皮厚度正常鵪鶉蛋燒賣好多地方都無得食了燒賣豬肉味鮮甜 配埋鵪鶉蛋perfect 😋五柳炸雲吞餡料好豐富 足料雲吞皮都好脆 新鮮炸起既感覺但偏油 要晾一晾油溫室青瓜叉燒腸第一次食青瓜餡既腸粉但又岀奇地特別 好解油膩 同叉燒幾夾 中和返叉燒既肉膩 真係有種好fresh既感覺
成日都會無啦啦想去飲茶

第一次食青瓜餡既腸粉
但又岀奇地特別 好解油膩 同叉燒幾夾
中和返叉燒既肉膩 真係有種好fresh既感覺

2021-04-05
$80 (Tea)
復活節長假多日,和家人去飲茶成了家庭指定活動,不過我家比較喜歡光顧街坊點心小店,比酒樓的互動多一點,點心選擇亦多元化,這天我們去了朗屏附近的8號茶居飲茶。蜜汁叉燒包外皮與內餡的比例恰到好處,蒸包部份不會過多,一口咬下蜜汁叉燒包,香氣隨之而來,嚐得到叉燒甜甜的蜜汁滋味,搭配熱茶吃最適合不過。這道蟹籽燒賣皇榮登侄兒吃過的燒賣中第一位,豬肉和蝦仁非常彈牙爽口,燒賣上的蟹籽讓燒賣鮮美達到極致,侄兒一口氣吃十個都沒問題。平日我都愛吃原隻鮮蝦腸,這次換換口味試雞牛肉腸,腸粉皮滑滑彈彈的,細嫩的牛肉加上香滑的雞蛋,使腸粉滑上加滑,雞蛋牛肉與腸粉真的很合襯。鮑魚雞粒竹筒飯用清蒸的方式處理,竹筒飯充份吸收雞肉的肉汁,帶出一股鮮味,同時添入鮑魚的海味,粒粒分明的米飯具多層次的香氣,將白飯混搭彈力十足的鮑魚和細嫩的雞粒吃超級棒。牛油果沙律春卷看上來像一般春卷無異,當咬下去春卷時卻大吃一驚,春卷皮脆得很,滑潤的牛油果依附甜絲絲的雜果,兩者互相呼應,風味有趣,令人拍案叫絕。海苔鮮蝦腐皮卷外層炸到金黃酥脆,裡面的蝦仁豪邁大尾,夾雜大量海苔,咬時還有湯汁,飄揚甜鮮的蝦味,而且腐皮卷毫不油膩,該有的層次感都有,不過吃

海苔鮮蝦腐皮卷外層炸到金黃酥脆,裡面的蝦仁豪邁大尾,夾雜大量海苔,咬時還有湯汁,飄揚甜鮮的蝦味,而且腐皮卷毫不油膩,該有的層次感都有,不過吃時小心燙口,因為腐皮卷即點即炸。

晶瑩剔透的8號蝦餃光看已感受到它的水潤感,一口咬下蝦餃不誇張,一隻大蝦包在裡邊呢。蝦餃餃皮不軟爛,蝦肉有夠鮮美,比一般的蝦餃的鮮蝦還要大顆。

山竹牛肉球飲茶必吃之一,今次亦不例外,8號茶居的山竹牛肉球完全合我的胃,細嫩的牛肉交織爽口的馬蹄,除嚐到濃濃的牛肉味外,亦吃到芫荽香。
2021-04-07 75 views
薑蔥牛柏葉牛柏葉十分之爽口,味道好啱,薑蔥味好出,底下仲有一塊豆腐卜,索晒啲汁,好好食臘味三寶竹筒飯三寶分別係臘腸、潤腸同油鴨脾,份量都幾足,鋪晒喺飯面,賣相幾吸引。臘腸香甜,潤腸有小小腥,油鴨脾鹹香惹味。臘味嘅油份滲落啲飯度,非常可口鴛鴦鮮蝦網米腸軟糯煙韌嘅腸粉,包住一層香脆嘅炸油網,裡面又包住鮮蝦,口感味道層次豐富牛油果沙律春卷香脆嘅外皮,咬落脆卜卜,餡料有牛油果、菠蘿、椰果等,好fresh,加埋香甜嘅沙律醬,令春卷冇咁油膩。不過略嫌春卷皮太厚,薄啲會更香脆可口五柳炸雲吞外皮一樣炸到好脆口,卜卜聲,餡料有大大隻鮮蝦,味道恰到好處瀑布流沙多士外表同一般西多士無異,一切開,入邊既流沙流晒出嚟,名副其實瀑布流沙。創意同味道都幾特別,美中不足係麵包嘅口感爭咗啲,如用厚身小小嘅麵包可能會更好蟲草花燉雞腳湯好香濃嘅蟲草花味,仲有大大隻冬菇同雞腳,雞腳好淋好入味鮮淮山蓮子百合燉螺頭清清哋,飲到淮山同螺頭嘅鮮味
薑蔥牛柏葉

臘味三寶竹筒飯

鴛鴦鮮蝦網米腸

牛油果沙律春卷

五柳炸雲吞
外皮一樣炸到好脆口,卜卜聲,餡料有大大隻鮮蝦,味道恰到好處

瀑布流沙多士

蟲草花燉雞腳湯
好香濃嘅蟲草花味,仲有大大隻冬菇同雞腳,雞腳好淋好入味

鮮淮山蓮子百合燉螺頭
清清哋,飲到淮山同螺頭嘅鮮味
元朗已經頗多點心店了,現還要再來新張一間。只是元朗市中心區,自己經常去光顧的已有五間點心店,還未計算那些傳統的中式大型酒樓。究竟是市場需要,還是點心勞力過餘,使區內不斷開立新的點心店呢?新來者「八號茶居」又認為自己憑什麼可以打進這淌混濁的紅海市場呢?有人論點心專門店之興起,在投資者角度成本是非常低廉,相較萬尺傳統酒樓逾五十萬元租金,點心店一個舖位一千呎內,十萬元左右租金。人手方面,傳統酒樓點心部員工各司其職,互不統領,餡料只做餡料,熟籠專守火喉,腸粉只拉腸粉,員工人數多達十多人。但於點心店,一人能分身數角,員工只得三四人左右。還有近期大量傳統酒樓結業,散工又開工不足,造就一群手工嫻熟師傅,幾名拍檔夾錢自已經營。在顧客方面,點心店形式休閒,可一人二人小聚,也可只點一盅兩件便結帳。但你試試在傳統中式酒樓與接待員說一位,保證繁忙時間你輪一兩小時也沒有位置,也會被酒樓侍應白眼。「八號茶居」在西鐵朗屏站下方的住宅朗屏八號對面新商廈之地面。假日來到,泊車倒也方便,可以直接亂泊在工廠區裡頭。點心選擇三十來款,都是大路款式。這反而更考廚師功力。許多點心均是兩件一籠,正好適合現時二人限聚令下的消費模式,

點心選擇三十來款,都是大路款式。這反而更考廚師功力。許多點心均是兩件一籠,正好適合現時二人限聚令下的消費模式,可讓客人多嚐幾款點心。傳統老派點心師傅常言道,點心不需花巧,只要正宗便足以行走江湖,用心鑽研做好幾款常見點心,例如燒賣、牛肉、蝦餃、叉燒包、腸粉,便可去英美澳加日大展拳腳,覓到一份高薪工作;反之學弄什麼公仔點心,只要潮流一過,又落得孤芳自賞的田地。以往我聘請點心總廚例考之試菜餐單也以傳統為主,蒸點兩款蝦餃及牛肉球、炸點春卷、及齋腸粉一碟,便知應徵者能力。

題外話:曾幾年前聘用一位出身自國際酒店的香港籍點心總廚,他少時香港工作,然後被集團升職至日本旗下酒店工作十年。能操流利日語,離職回港因父母年長,他慨嘆日籍下屬沒有香港人那種巧手。還記得當時他所提交的日本工作證明信是非常特別的,以毛筆字書寫什麼什麼君,在日皇某年起擔任中華料理師長。

店家對器皿之選擇極有藝術美感,不知款式是特別訂造,還是直接外購?與其他酒樓點心店,只提供純白色的塑膠器皿與眾不同,別樹一格,甚有玩味。餐廳提供了一系列的中華古典青花纏枝圖騰杯碗碟匙套裝供客使用,繪功纏枝秀麗,牡丹璀璨綻放。雖是印制圖案,但氣質非凡,滲出陣陣古典氣息,正好配合這兒飲茶品茗風格。

茶壺同樣玩味性十足,透明琉璃壺,中間不銹鋼茶隔,可惜店家只用茶包而非茶葉。點了鐵觀音,正常中式酒樓味道。
鮮蝦菜苗餃

【鮮蝦菜苗餃】
賣相高質,皮薄透明,餡料飽滿。以澄麵拉出軟軟黏黏的外皮,蒸煮時間掌握準確無瑕,晶瑩通透,能在外望透內裡的厚實餡料。這款點心適宜離火後即食,否則外皮會變得灰白及煙韌難咬。餡料豆苗及蝦仁比例均勻,蝦仁爽口彈牙,配以清翠豆苗,味道清新。
八號蝦餃皇

【八號蝦餃皇】
蝦餃亦名點心之王,成本昂貴,師傅手門亦要熟練,才能成功制作出一粒高質的蝦餃。視乎酒樓檔次,有些選用鮮蝦、有些用急凍蝦仁,刀功亦有切粒與蝦膠之分。個人喜好使用急凍蝦仁制作,因為品質及供應較穩定,工藝技巧在於解凍作法分野。

這兒「八號茶居」兩粒蝦餃賣相大小有輕微差異,一粒餡料豐滿,賣相結實。但另一粒卻餃皮與餡肉之間出現空隙,師傅力度掌握似是稍欠拿捏。咬進時,肉質爽脆彈牙,帶有黏黏汁水,餡料緊扣,未有鬆散,吃出是現場制成蝦餃後即蒸制作,不似集團式酒樓再急凍運送貨色。
布粒腸粉

【布粒腸粉】
這是非常高質及考驗手門的出品。先用粘米粉溝成腸粉漿,然後盛一湯匙米漿倒進蒸腸粉蒸盤上掃平,再表面上輕輕放上一塊透明細孔通氣白布,蓋上不銹鋼蒸蓋約四十秒開蓋後,師傅需即時在水氣彌漫充斥的視綫下,憑自己多年的造詣,以陰力將腸粉捲成極幼的圓柱狀,再中間切開成兩等份。賣相腸粉沒有任何洞口穿透,粉漿也拉得很薄,可見廚師手們上乘。味道雖然加了花生醬及豉油,但仍能吃出腸粉的幼滑口感。
鵪鶉蛋燒賣

【鵪鶉蛋燒賣】
相當費時及難以保存的點心,許多連鎖酒樓已不再作此款點心了。鵪鶉蛋要先以沸水煮熟,以人手除殼。然後打蝦膠連同鵪鶉蛋,包入白色燒賣皮內,再蒸十二分鐘至蝦膠結實。由於鵪鶉蛋熟後不能再冷藏翻蒸,又不易存放。所以凡有此款點心供應的地方,必是即制及即蒸的新鮮點心食肆。

此點心大約廿分鐘最後才出場,外表平實不花巧,顏色白雪雪一片。燒賣皮三粒緊貼著,用筷子將它們夾開。先吃面上的鵪鶉蛋,新鮮口感,蛋黃仍是深黃色。蝦膠打得爽脆彈牙,人手包紥不規則形狀,吃落汁液飛射,非常出色。

總括而言,「八號茶居」出品精心制作,一絲不苟,連茶具器皿也甚有要求,值得再來光顧。
2020-12-20 395 views
第一次來這裡,見開左開新式點心店,於是來吃個早茶。客人十分多,疫情下仍坐滿。有隔板分開每一張枱。點了招牌貨雪山叉燒包,蟹籽燒賣皇,牛柏葉,炸雲吞同香煎蘿蔔糕所以食物都熱辣辣咁上枱,而且吃完一碟緊接又上一碟,店員細心,而且食物味道相當不錯最推薦雪山叉燒包。想試試既有竹筒飯。值得下次再來品嚐。個人感覺評分:食物味道 - 8/10食物賣相 - 7.5/10餐廳環境 - 7.5/10店員服務 - 8/10性價比 - 7/10
第一次來這裡,見開左開新式點心店,於是來吃個早茶。
客人十分多,疫情下仍坐滿。
有隔板分開每一張枱。

最推薦雪山叉燒包。想試試既有竹筒飯。

值得下次再來品嚐。
雪山叉燒包

餐廳環境 - 7.5/10
店員服務 - 8/10
性價比 - 7/10
2020-11-28
$60 (Breakfast)
雪山叉燒包
牛柏葉
炸雲吞
煎蘿蔔糕
蟹籽燒賣皇
2020-11-24 279 views
The restaurant itself is not too big. Causal lunch is fine but shouldn’t put much expectations. The food quality is fairly standard or hv rooms for improvement. Overall is very so so, nothing makes me return n try again after today lunch. No harm to try but I will not rate high at this stage

2020-11-10 358 views
因隔理西餐廳經常無位,無意中試左呢道的點心。已黎過幾次,次次都無失準。呢道點心吳太多但夠食,講真2個人跟本食吳到好多,所以最喜歡佢d 蝦餃燒賣係2粒一籠,可以叫多d 種類。呢道我食過的點心都好味,蝦餃燒賣叉燒包必食。菜苗餃排骨鴨腳紮糯米雞各款都好食,佢有1人set, 燉湯+竹桶飯,現還有下午茶set 都係吳洗$50@。茶錢$5/$10 位,佢個香片好飲,吳澀,所有staff 都好有禮貌又親切,好值得一再回頭幫襯。
2020-11-08
$80 (Lunch)