2018-01-26 3017 views
有段時間想食燒肉,早前朋友要清假可以陪平日放假嘅我食飯,就諗住食好少少又可以坐得舒服啲,就上網搵到298,見啲評價個個寫得咁好,就「決定是你了!」好彩出發前問問,下晝餐廳只係開1200-1400,1400就last order,最多可以坐到1430。本身諗住晏啲去,要叫朋友早啲出發。食飯時間嘅尖沙咀勁多人,我係好似後門嘅電梯上到餐廳,間舖暗暗地,座位完全唔迫,間舖七成滿唔駛等位。侍應比咗我坐一個圓枱卡座(哈哈,好難明?睇下其他食評會見到),舒服,正!朋友仲有半個鐘先到,好彩都無人催我落單,不過自己都有啲唔到意思。朋友到,午餐餐牌有十五個選擇,好快就決定叫豬牛雞拼盤套餐($95)同和牛三寶套餐($150)。另加一塊150蚊嘅和牛。另外,餐廳啲侍應好似唔係個個都講廣東話,不過問題不大。好快上菜,小食前菜不過不失,先燒咗和牛三寶,果然多汁味美,有牛味,都唔駛點汁或者其他調味。牛雞豬都唔錯,比唔到咩特別評價。和牛排大概手掌大少少,個樣幾好,肥瘦均勻,入口軟冧,有少少油香,但食完對比下鐘意三寶入面啲牛小排多啲,個人口味鐘意重啲牛味。食完覺得唔錯,唔可以講話驚為天人,但以餐廳環境同食物質素,午餐時

食完覺得唔錯,唔可以講話驚為天人,但以餐廳環境同食物質素,午餐時段係抵食嘅,如果想同朋友坐得舒服啲,我會再黎。
$250 (Lunch)
2018-01-21 1803 views
家族十二月生日飯聚 ,就在12月31日舉行。用上工業風裝潢,頗有簡約時尚的年輕感覺。當時,店內仍是充滿聖誕氣氛。😊今次地點是九龍區,因為總人數是28人。所以,經大家投票後,就選擇了這間鄰近地鐵站的食店。週末的午市不算太多人,我們被安排坐在一個類似房間的角落,自成一國也挺不錯。先看看菜單牌,大家可以選自己喜歡吃的套餐。最貴也只是$150,已經可以品嚐到三款不同的牛肉,套餐組合份量足。若是像我們比較多成員,更可以追加多幾款不同韓燒食物,質量和味道也算是不錯。

當時,店內仍是充滿聖誕氣氛。😊

2017-12-31
$200 (Lunch)
Celebration
Birthday
朋友介紹這間性比價較高好吃也不會太貴終於有機會來吃了我是徹徹底底嘅食肉獸先叫一個和牛小柳蛋花湯雖然有少少辣但好吸引我繼續飲牛小柳煮得岩岩好真心好好味飲到舔舔味好期待之後的肉牛油果蝦沙律🥗滿滿的牛油果🥑同d蝦配合得好好燒肉點可以冇叫菜呢的菜好鮮甜仲叫左泡菜黎配肉一齊吃不過忘了拍攝🙈係侍應推薦下叫左呢三隻肉298盛合—可以吃幾種唔同部位的肉A5和牛西冷—似吃火鍋的感覺A5和牛小排—個人愛吃カルビ必叫侍應係日本人只用日語和英語但真的很值得去吃一份錢一份貨食肉獸真係至少要去幾次
朋友介紹這間性比價較高

但真的很值得去吃

一份錢一份貨
食肉獸真係至少要去幾次

2017-12-29 1397 views
尋晚同朋友幾個人gathering,去咗呢間燒肉度食,呢間係小妹覺得真係好好食,如果鍾意去日本嘅朋友對燒肉一定唔陌生竟然可以喺呢度搵到返咗去日本果種感覺同味道,💯分誠意推介首先講呢度人唔係好多,但係地方安排坐落幾舒服,唔會覺得好迫先地方乾淨,但啲服務員淨係識得講英文,英文唔叻嘅朋友仔就要小心啲啦4個人圍番5舊水左右一個人,雖然唔係叫做價廉物美,但係如果以質素來講絕對叫做值得,一分錢一分貨,唯獨有啲美中不足就係呢度close11點,想再坐耐d傾下計既朋友就要轉場喇但係如果對食物品質有要求嘅,絕對值得一試
,如果鍾意去日本嘅朋友對燒肉一定唔陌生
竟然可以喺呢度搵到返咗去日本果種感覺同味道
,💯分誠意推介

但係如果對食物品質有要求嘅,絕對值得一試
  • 牛舌
  • 牛小排
2017-12-26 1073 views
提到燒肉就會想到尖沙咀298別無他選了絕對是一間能一食再食三食四食繼續食 的燒肉店環境適舒得很地方和座位極其闊落在香港地說實話是很難得服務員有禮帶笑容也是現今難得的服務態度了先來個百食不厭的和牛三種盛合飯,湯,前菜,珍味和沙律會先上不怕餓親肚仔先咬點小食待回可以慢慢享受燒肉的過程話咁快主菜也到了非常入味厚薄度也剛好不會因太薄或太乾的關係燒時粘住燒網也不會因為太厚燒不透對於在下這種燒肉零技巧的人也能燒出一堆好肉除了調味汁肉汁依能品嘗到美味非常讓人食不停手再加點一客牛舌又一餐大滿足食肥幾磅也值很唷
提到燒肉
在香港地說實話是很難得
服務員有禮帶笑容
也是現今難得的服務態度了

先來個百食不厭的和牛三種盛合
飯,湯,前菜,珍味和沙律會先上
不怕餓親肚仔

再加點一客牛舌
又一餐大滿足
食肥幾磅也值很唷
2017-12-26
$200 (Lunch)
和牛三種盛合
牛舌
2017-12-15 1233 views
之前已經食過呢間日本餐廳, 今晚再來呢到為細佬慶祝生日, 今次再來感覺更好, 第一次黎因爲人多坐VIP房, 感覺有點焗束, 今次坐大廳空間感足, 而且抽風比VIP房好(食完餐飯D衫都無咩油煙味👍🏻); 我地3個人食左9樣野, 有8樣都係同牛有關😝; 細佬們第一次到呢間餐廳, 佢地覺得全部都好食, 而且兩個食肉獸都覺得份量剛剛好; 而我自己最喜愛既係Tartar, A5 Sliced Sirloin Yaki Shabu 同最有驚喜既牛肉海膽卷; 我叫牛肉海膽卷時, 係因為貪小便宜, 可以一次過滿足曬兩個願望(和牛+海膽), 食完之後真係覺得好抵食, 海膽既份量比出面小檔口一個近百蚊既海膽手卷還多呢!仲要質素好多多多倍喎!
A5  Sliced  Sirloin  Yaki  Shabu
Beef  Tartar
Premium  Marbled  Wagyu
Thick  cut  Ox-Tongue
A5  Sliced  Sirloin  Yakima  Shabu
2017-12-14
Celebration
Birthday
Beef  Tartar
Premium  Marbled  Wagyu
Thick  cut  Ox-Tongue
2017-11-22 5119 views
多次到298吃燒肉,其美味仍然不減!首先要讚的是座位,闊而舒適,位與位距離甚寬,坐得舒服,而且絕不催客人埋單!今次吃的是晚餐,裝潢日本洋風個性的燒肉店+小酒吧的感覺,正!點了Chef' selection of A5 finest cuts,「Moriawase」就是「盛盒」的意思,款式多樣,更貼心地提供介紹說明牛肉部位(忘了拍照),吃得專業。喜歡「no beef no life」這句slogan 牛肉多款多樣,西冷肉質厚而不韌,頗具咬感之餘牛味濃郁。油花較豐富,比一般牛柳高,所以吃來口感較好。另外要提的是牛小排,嫩紅的外貌,細看大理石般的花紋,豐腴無比。牛崩沙腩則肉味較濃,有嚼勁,好牛味濃的人不可錯過。一整塊厚切牛舌,燒好四面後,再剪開微燒數秒,這樣就能保留肉汁,外脆內軟,牛舌非常優秀,「軟而彈」的口感!配上珍珠米飯,不經醃製的牛肉與油香,簡單的配搭,已是最好的配搭,Less is more!廚師推介的seasonal日本海膽與刺生A5和牛,這個配搭聽起來有點奇怪,兩樣頂級食材放在一起,會是怎樣呢?和牛刺身有雪般的油花,入口即溶,海膽香甜,有濃重的海洋氣息,吃罷口腔滿滿海膽的海洋香氣

牛崩沙腩則肉味較濃,有嚼勁,好牛味濃的人不可錯過。

和牛刺身有雪般的油花,入口即溶,海膽香甜,有濃重的海洋氣息,吃罷口腔滿滿海膽的海洋香氣,美味。
兩者加在一起,沒有「加乘」效果,也沒有減分,味道都很華麗!

追加的牛舌,當然沒有厚切的好吃,但也不錯,適合燒成香脆的狀貌。再飲兩杯Whiskey highball,爽啊!
整體食物非常出色,價格合理,會再來喔!
2017-10-26
2017-10-18 1585 views
尖沙咀最好吃的烤肉餐廳,非尖沙嘴298莫屬。烤肉和火鍋永遠吃不厭,真的可以一年四季天天吃,也難怪香港的火鍋店和烤肉店滿地開花。今天路過金馬倫道,本來打算吃壽司定食,邊行邊聊的小伙伴心血來潮想食烤肉,那這家是不二之選了。Ok,let’s go!吞拿魚腩蓉丼套餐優惠活動,本來已經點了牛小排套餐,於是追加一份試試,非常不錯👍。來這裡必點一份蘿白kimchi,吃上癮的,光配這個可以啃掉一碗白飯,真的。小伙伴節食中,只點了一份味噌黑豚肉,配套餐附的菜沙拉一起吃,看她吃的挺爽耶,哈哈。午飯時段人客不少,如果晚飯的話建議預訂比較穩陣。
尖沙咀最好吃的烤肉餐廳,非尖沙嘴298莫屬。

午飯時段人客不少,如果晚飯的話建議預訂比較穩陣。
2017-10-18
$100 (Lunch)
2017-09-03 1948 views
之前去過中環同埋上環嘅店,食物係上環好D,幾年前上環執咗,開咗去尖沙咀,今晚去尖沙咀試吓好唔好味。食物依然係好好,真心食物都可以比到高分。最奇怪嘅地方就係兩方面:裝修係不倫不類,氣氛差坐得唔舒服,雖然都有7,8枱客,不過個場冷冷清清咁,不過都唔係大問題;會令你唔想再去嘅原因就係佢嘅服務,佢嘅服務除咗門口接待嗰個妹妹係有禮貌有笑容之外,其他嗰四五個人基本上就係全程黑口黑面。佢唔會幫你加水,佢唔會自動幫你換燒烤網,佢亦都唔會幫你跟啲食物嚟咗未,你叫個男經理佢就叫你等等,你再叫佢佢再叫你等陣, 全程黑口黑面,總之係你欠左佢。漏咗嘅食物佢都唔會幫你跟單,有碟肉係埋咗單先嚟。埋單時一啲笑容都冇,行貨多謝都唔會講,總之就係你欠咗佢。佢哋應該係夠人做嘢嘅只不過係管理不善。兩個人食過千蚊有咁嘅服務其實係勸你唔好再去,除非你有癖好鍾意見到人黑口黑面,我去都會去返中環嗰間。

食物依然係好好,真心食物都可以比到高分。

2017-09-03
2017-06-24 3222 views
看過《孤獨的美食家》一人燒肉那集以後,想吃燒肉想得不得了!香港吃燒肉很多時給予 A 級價錢卻只有 B 級貨式。今天一試 298 Nikuya ⋯⋯ 香港燒肉,幸好還有妳!原來!美味的肉會說話!滿口美味肉片實在太棒了!肉一到,見到厚切牛舌心經已飛上天,完全忘了拍照。($460)牛set 可一次過試上多款部位,還有附上一張紙仔細說明!喜歡那個部分就可直接單點。各牛部位肉質細嫩!牛腩刀功處理熟練!牛舌厚度達神級。牛肉上汁優,既入味又不會搶走肉味!餐廳環境舒適,空間寬敞,私隱度高,微暗的燈光造就好情調。二人坐位拍埋就像小沙發,好貼心的設計。二人幸福吃到飽極,也只是約千元,性價比高上天!

二人幸福吃到飽極,也只是約千元,性價比高上天!
2017-06-23
2017-06-10 2263 views
係尖沙咀返工最煩就係搵地方食lunch 一係周圍多人到嘔,一係貴夾唔飽想靜靜嘆到個lunch 都幾難之前都有嚟298食過dinner, 真心明白咩叫no beef no life嘅真締啲牛出色到不行係openrice見有lunch set, 重要是百多蚊即刻搵埋35知己走去嘆個long lunch啦3條友仔見到lunch menu 花多眼亂,費事正3心2意一人一個牛3寶開頭以為得燒肉,點知有晒前菜,湯,重包嘢飲前菜都好認真,有泡菜豆腐,牛舌,沙律開火燒個下, 個心真係好滾動無因為lunch set 張價就貨同夜晚水準一樣最正係人小小, 又有service 可以慢慢嘆個long lunch 再返公司博殺。
係尖沙咀返工最煩就係搵地方食lunch
一係周圍多人到嘔,一係貴夾唔飽
想靜靜嘆到個lunch 都幾難

之前都有嚟298食過dinner, 真心明白咩叫
no beef no life嘅真締

啲牛出色到不行

係openrice見有lunch set, 重要是百多蚊
即刻搵埋35知己走去嘆個long lunch啦

3條友仔見到lunch menu 花多眼亂,
費事正3心2意一人一個牛3寶

開頭以為得燒肉,點知有晒前菜,湯,重包嘢飲
前菜都好認真,有泡菜豆腐,牛舌,沙律
開火燒個下, 個心真係好滾動
無因為lunch set 張價就貨
同夜晚水準一樣

最正係人小小, 又有service
可以慢慢嘆個long lunch
再返公司博殺。

牛3寶
牛3寶
  • 牛三寶餐
2017-05-28 1613 views
星期日中午去試一試這裡的烤肉, 人不太多,坐梳花圓枱很舒服, 午餐選擇约有十多種, 選了兩個最貴的,每個150,兩個都是吃牛,不同部位,很快食物已到,份糧可以,反正你不會期望好大份,但質素很不錯,牛肉入口軟滑,如果你不是大胃王,一個午餐應該夠飽,食物質素水準高,下次會試晚歺
2017-05-12 1304 views
Very bad service! My server and the manager was extremely rude and they don't even know how to apologise. The employer should make sure to train the staff to become more professional or you will go out of business regardless the food is good or not. Will never go back!

2017-05-05 1428 views
I have been in a state of Japanese BBQ craving. I did a little bit of research and decided this 298 place is what I wanted to try.Friendly service, great food, and has the big approval from my son. We kept on ordering until we were really stuffed. I kinda regretted having ate so much but we are still talking about this place even 3 days after our experience. We ordered some pork (I think a bit too much fat) but it was GREAT! The wagyu beef almost melt in your mouth. It was tender and kept me wa

We ordered some pork (I think a bit too much fat) but it was GREAT! The wagyu beef almost melt in your mouth. It was tender and kept me wanting to order more and more!

One important thing about this place is that the restroom was really clean. I told my wife that we will be taking her there in a week!
2017-05-02
2017-04-01 1654 views
298 Nikuya Kitchen,一間尖沙咀上樓日本烤肉店係 openrice so far 攞 perfect 好評,當然吸引到我地去試下。環境唔錯,枱與枱之間空間大,無油煙味。中午有十幾款 lunch set,不過無海鮮選擇。好牛既我地好自然地選擇左 kalbi BBQ set 同 waygu BBQ set。Set 包三樣前菜,miso soup, salad, 飯,同汽水。牛上枱嗰樣都幾好,waygu 牛都睇到雪花,份量ok。兩款肉其實美道差唔多,都係醃過,烤落去D肉汁同牛味都幾好,肉都好嫰,只不過兩碟肉中有一兩片肉有少少韌 (其實唔可以講得上韌,只係唔係最嫰) Thumbs up!總括來講, Lunch 價格比高,前菜salad (非常 fresh) 都唔錯,兩位加完一未到三佰元食到有質量嘅烤肉,加上環境舒適,服務中上,係一個非常好嘅撰擇!強烈推介去試 Lunch!

2017-03-25
$140 (Lunch)