2021-07-24 841 views
每次去28居酒屋,講得最多嘅說話就係:好好味呀!!今晚都唔例外!推介1)鮮帶子壽司:$22肥美,正!推介2)蟹膏軍艦壽司$18連紫菜都脆,無得輸!推介3)鹽燒左口壽司$18好香口,好美味!推介4)芝士年糕$18芝士控之選,流心爆芝!推介5)牛舌串$28厚切有咬口!推介6)黃金燒蠔$45即叫即整,又肥又鮮!推介7)法式鵝肝$58好抵,每次食都覺得好幸福!推介8)燒三文魚骨腩$48落左七味粉整,勁香口,份量又多!推介9)煙肉荔枝卷$18留到最後食,就可留住甜甜嘅味道,refresh嘅感覺!大滿足!!

推介1)鮮帶子壽司:$22

肥美,正!

推介2)蟹膏軍艦壽司$18

連紫菜都脆,無得輸!

推介3)鹽燒左口壽司$18

好香口,好美味!

推介4)芝士年糕$18

芝士控之選,流心爆芝!

推介5)牛舌串$28

厚切有咬口!

推介6)黃金燒蠔$45

即叫即整,又肥又鮮!

推介7)法式鵝肝$58

好抵,每次食都覺得好幸福!

推介8)燒三文魚骨腩$48

落左七味粉整,勁香口,份量又多!

推介9)煙肉荔枝卷$18

留到最後食,就可留住甜甜嘅味道,refresh嘅感覺!

大滿足!!

2021-07-09 314 views
今晚星期五,梗係出街食~ 又唔想周街去,係屋企附近食就算。平時唔想等位,見好耐冇食,咁今晚就去等下位。28真係抵食~ 兩條友食到勁飽,三舊幾水埋單。都真係抵食夾大件。
2021-07-09
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
西環想搵間價錢相宜又好味既日式居酒屋係幾難既,好多都走高檔或壽司或串燒店,28居酒屋係名符其實既小店,真係得幾張枱,裝修尚算精緻串燒壽司日式料理都有,咩都要試吓壽司黎喇!鮮帶子,大舊又夠鮮,好味,重點係,$22兩舊驚人性價比,蟹膏軍艦壽司,蟹味唔算超濃但蟹膏滿滿,都好滿足既加州反卷,量真係好大份,正常既味道重點黎喇,芝士燒三文魚,趁熱一啖放入口,少少燒焦既熔化芝士配燒熔左既三文魚油,實在超超滿足鹽燒左口魚裙邊係我係炙燒壽司入面好偏愛既款式,成舊左口燒完變前一舊香爆魚油咁,要試啊!終極勞蘇食推介 —— 牛油燒赤海蝦壽司,本身諗住試下咋,點知上枱已經好香,大大隻海蝦,好香既燒牛油蝦,入口口感好香好正到唔識講牛油同海蝦肉同壽司飯夾到,必食必食必食日本料理食物,食完壽司叫左個芝麻凍豆腐,清清口味,份量好大個,味道正正常常,好多醬燒雞皮,依家愈來愈少地方有得食,香脆,相對較細塊但都正既多春魚,夠大條肉質唔錯最後有個off menu既溫泉蛋,好滑而蛋質控制得好好,個汁又唔會咸,清得黎又好味最後其實再食多左round牛油赤海蝦壽司,實在太正周圍望人哋食既野都仲有好多勁吸引必定要返黎食,然而另一驚驚驚
串燒壽司日式料理都有,咩都要試吓

壽司黎喇!
鮮帶子,大舊又夠鮮,好味,重點係,$22兩舊
加州反卷,量真係好大份,正常既味道
牛油同海蝦肉同壽司飯夾到,必食必食必食

帆立貝壽司

蟹膏軍艦

加州卷

芝士燒三文魚

鹽燒左口魚

牛油燒赤海蝦

燒雞皮,依家愈來愈少地方有得食,香脆,相對較細塊但都正既
多春魚,夠大條肉質唔錯

芝麻凍豆腐

燒雞皮

燒多春魚

溫泉蛋

最後其實再食多左round牛油赤海蝦壽司,實在太正
周圍望人哋食既野都仲有好多勁吸引
必定要返黎食,然而另一驚驚驚喜絶對係個價錢
性價比高到唔識講,拼命支持

#希望唔好咁多人排隊

牛油燒赤海蝦
燒雞皮
溫泉蛋
2020-09-14 747 views
諗左好耐究竟應唔應該分享呢間由細食到大嘅壽司鋪呢🤣🤣 一方面佢真係好L正 另一方面唔想以後去食要排隊🤣🤣🤣🤣🤣(自私的肥婆)不過我諗讀kong u嘅朋友/西環尾街坊應該唔會陌生啦😎 就係係堅尼地城嘅#28居酒屋 呢舊芝士燒三文魚!!舊肉又厚芝士又重料 重點係咩? 係大件夾抵食呀媽咪😭😭😭😭 爭鮮回轉價錢但高汁享受 邊到搵呀!! 其實佢樣樣野都好正但我個人極推呢款🤪 一講就流口水yumyumyum
2020-04-28 1147 views
38蚊碗大蔥牛肉烏冬有驚喜,初初以為牛肉係肥牛片,點知係成舊牛腩咁上,牛肉唔韌而且有咬口,十分難得!另外叫左三文魚腩刺身、椒鹽牛舌、燒雞翼、左口魚裙邊刺身、炙燒三文魚壽司,同樣十分出色!魚油香滲入每個味蕾,愛食魚生之人必定好喜歡!三文魚腩刺身並無寫係menu上,需要直接問waiter。唯獨美中不足係座位有少少逼狹,而且位置少,如果同朋友坐耐少少吹水,環境就未必太理想,但食物質素同價錢絕對值得我推薦俾大家。

大蔥牛肉烏冬
三文魚腩刺身
椒鹽牛舌、燒雞翼
芥末八爪魚軍艦壽司、炙燒左口魚裙邊壽司
炙燒三文魚腩壽司
大蔥牛肉烏冬
炙燒三文魚腩壽司
2020-04-22 552 views
三個人,大約食咗三百幾蚊,日本野黎講算係抵食,不過佢間鋪真係唔算大,聽朋友講平要排隊。等我逐樣嘢食介紹朋友就介紹牛油帶子,我自己唔算好鍾意食牛油,但係都覺得好食,兩個味係夾既;另外芝士蠔就一定唔會令人失望啦,都唔算貴。最別出心裁嘅就係煙肉串荔枝,唔記得個餐牌叫咩名,但真係好新鮮嘅配搭,第一次食!另外我覺得有驚喜嘅就係蟹既小食,因為都有好多件,而且啖啖肉,我覺得好值得叫。叫咗一個茄子同埋蘑菇,我自己覺得,尤其是冇咩味啲蘑菇就比較鹹啲為左飽肚,叫咗三個手卷一個係三文魚一個係帶子,唔算貴,都係十幾蚊,但係好多舊三文魚喺裏面!!不過個肥牛拉麵就唔算話好好食,可能我自己覺得肥牛同拉麵唔係好夾掛!

等我逐樣嘢食介紹

呢間日本餐就喺正我屋企留下😂😂😂佢系完全超級合理價錢 🤘🏻🤘🏻🤘🏻性價比超高❤️❤️佢每逢星期日都休息 平時開1730到2230⏰佢坐位唔多 📞唔想等 可能就要早小小去食😉我必點三文魚腩刺身同凍稻庭烏冬🍶🍣🍙仲有串燒牛舌 🍢🍢雞軟骨 🍘軟殼蟹卷 🦀花之戀🌸雞皮凍豆腐😋😋😋😋同埋北寄貝沙律軍艦 二個人飽到棒住個肚😂
呢間日本餐就喺正我屋企留下😂😂😂
佢系完全超級合理價錢 🤘🏻🤘🏻🤘🏻性價比超高❤️❤️
佢每逢星期日都休息 平時開1730到2230⏰
佢坐位唔多 📞唔想等 可能就要早小小去食😉
我必點三文魚腩刺身同凍稻庭烏冬🍶🍣🍙
仲有串燒牛舌 🍢🍢雞軟骨 🍘軟殼蟹卷 🦀花之戀🌸
雞皮凍豆腐😋😋😋😋同埋北寄貝沙律軍艦 二個人飽到棒住個肚😂
2019-05-26 784 views
28-是我多年來一直光顧的餐廳。店舖細細,坐位迷你。但服務,上菜時間,菜式,價錢好到位。 自己攞紙落order,通常我會叫1-2 個刺身, 四至五份壽司,加一兩個小食。 最推薦嘅係佢哋嘅刺身,大大片價錢唔貴,壽司都一樣,好抵食。 通常食完第一轉,我會叫多一轉。小食個人覺得唔算太特別............最重要係就算好忙佢都唔會趕你走,仲會幫你加茶。 如果我冇記錯佢好似係冇加一嘅........... 通常兩個人食,每次差唔多$250 ,每次出餐廳都係非常滿足
28居酒屋由大舖搬到細舖,等候時間明顯長左,一般晚飯時間都要等20-30分鐘,門口堆左好多等食嘅人,所以建議早少少去食,大約六點鬆啲左右就去,唔洗等咁耐。就算等完被安排入座,都要等食物黎,店舖內明顯人手不足,店員做到踢晒腳,又有出現漏單嘅情況,所以服務方面評價會較差(唔係店員的錯,只係店員人手不足以應付客量)另外由於店面較細,坐位之間好窄,要坐入面嘅位都要攝手攝腳行入去,拎住個大啲啲嘅袋都要捧住或者冇左你背後半個位。食物方面,日本野黎講十分抵食,個人推介燒茄子、冬菇、牛舌,牛舌好juicy有咬口而唔推介嘅有金菇牛肉串同和牛粒串,金菇牛肉串嘅牛燒得好乾好難,而和牛粒完全冇牛味,唔值得試。撇除服務同環境,食物質素算好唔錯,性價比高,所以整體都係中上水平。
(唔係店員的錯,只係店員人手不足以應付客量)

Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
隱世小店,坐落於堅尼地城,店舖不大,晚餐時間需要等位,坐位雖然不寬闊但尚算可以已經食左不下10次,帶子刺身很新鮮,而且份量好多,大小適中,火炙壽司有驚喜,推介火炙芝士三文魚壽司,普通壽司推介,赤海蝦,很新鮮,很大隻,蟹膏壽司,男友食完都話以此店面來說不輸大舖,黃金魷魚都不錯,魷魚爽口花之戀,是傳統三塊三文魚包住壽司飯加沙律醬同蟹子,絕不馬虎,用料份量大小適中,外面已經好多小店會減份量,有時只有2片三文魚,有的會沒有沙律醬,有的蟹子數量“稀少”,呢間收費合理之餘,質量已算不差牛舌,燒飯團,炸蝦,雞肉串,質量很好可以一試個人建議蕎麥麵比烏冬好食,烏冬面質較硬身,可能比較不討好大家胃口最後,此小店已評價十分高,不論食品質素,新鮮度及價錢都非常會理,比外面一些小店已高質100倍,但請不要與某些出名大店比較,因這此終是價簾物美的”小店”

牛舌,燒飯團,炸蝦,雞肉串,質量很好可以一試

花之戀
安格斯牛壽司
帶子刺身
2019-01-17
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
花之戀
當天我地小倆口夜晚八點到達 店舖非常易找 堅尼地城A出口一出 直走就會搵到 店舖座位不算多 但好在兩個人比較容易找位置 等左五分鐘就可以入座啦!試左幾款壽司都覺得不錯🍣-1: 帶子壽司 (大大粒,鮮甜又厚肉,帶子迷嘅我地俾100分)2:三文魚壽司($15兩件)(太抵食嘅關係所以瘋狂叫左一大碟🤤雖然便宜但絕對高質 厚肉同大件)3:劍魚腩壽司 ($22 兩件)(新鮮好味 呢個價位算好好)4:甜蝦壽司 (唯一不推薦 當天的甜蝦略帶腥味 對比先前的魚生不太新鮮)整體而言,算是香港中等價位嘅壽司舖入面最高質嘅一間👍🏻絕對推薦!

試左幾款壽司都覺得不錯🍣-

3:劍魚腩壽司 ($22 兩件)
(新鮮好味 呢個價位算好好)

2018-10-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 三文魚壽司
  • 帶子壽司
  • 劍魚腩壽司
2018-05-26 874 views
28居酒屋係夏天時候係我其中一間必食飯堂, 原因好簡單,因為夏天天氣炎熱,自然好想食佢嘅凍烏冬或者凍蕎麥麵。食28居酒屋要留意嘅係佢嘅晚飯時段,好多時候要排隊因為自從搬舖後間舖頭細更多,同埋比較迫。今次晚上6點半去食,唔洗排隊。今次叫左凍蕎麥麵同幾款唔同魚嘅壽司。蕎麥麵本身無味,但對比前身舖頭,今期嘅麵質較為淋,口感冇以前咁爽口,但配上蕎麥麵嘅醬汁同配料仍覺得好好味。壽司冇咩特別,屬正常。其實喺西環食到平民化價錢嘅日式食物真係少之極少。有樣野都幾有趣,依間舖頭有快食快閃既感覺,個個食完都算快走人,可能唔好意思要交枱俾下一枱客卦。我都希望佢做得住,因為西環家下大部份都係食西野,貴野,連鎖野,然老字號嘅茶餐廳都敵不過加租而唔做嘅厄運。

今次叫左凍蕎麥麵同幾款唔同魚嘅壽司

2018-05-19
Type of Meal
Dinner
2018-01-30 856 views
汁煮牛舌 絕對是驚喜之作!燒牛舌就吃的多啦,這次來個燜牛舌一上碟,很誇張啊!那麼大碟!牛舌有幾片是厚切的,真夠分量!咬一口!哇!燜得非常稔和入味, 已入味到嚐不到牛肉味了,但也不打緊,只是覺得汁稍微偏甜,但也不能怪廚子,日本的甜汁本是如此。牛舌肉質柔軟,啖啖肉,兩個人吃略嫌多了一點(其實性價比很高),每人至少也有四五塊(哈哈哈,我要留肚試其他呢)!總括來說,,絕對值得一試,而且不是很多地方看到,我也是第一次吃呢!大。滿。足。😁😁😁
汁煮牛舌
絕對是驚喜之作!
燒牛舌就吃的多啦,這次來個燜牛舌
一上碟,很誇張啊!那麼大碟!牛舌有幾片是厚切的,真夠分量!

大。滿。足。😁😁😁
1K
2017-12-21 749 views
搬咗鋪位之後一直未有機會幫襯,見收早嚟到無人排隊,嗱嗱臨坐低試下水準如何,結果係好壞參半囉⋯⋯冬菇串燒 $16/2😋😋😋😋呢個冬菇要讚呀,燒得啱啱好,咬落硬中帶軟,好多水份,好香冬菇味鰻魚串燒 $28😋😋😋鰻魚都算肥美嘅,無骨,如果再燒熱d就仲正鹽燒魚頭 $48☹️☹️☹️魚頭細個咗d,肉唔太多又唔夠熱,魚皮唔脆仲有d硬,似用微波爐叮過咁炸餃子 $30😋😋😋餃子皮厚咗dd,但好味嘅,肉嘅比例適中,可以一試明太子雞翼 $30☹️☹️☹️呢個好一般,鷄翼又細隻,味道唔明太子海膽魚子飯 $98😋😋海膽有海膽味,而且味道濃郁;魚子都ok同唔腥,但飯就唔ok,唔係粒粒分明兼且太爛喇二人共消費:$250

冬菇串燒 $16/2😋😋😋😋

鰻魚串燒 $28😋😋😋
鰻魚都算肥美嘅,無骨,如果再燒熱d就仲正

鹽燒魚頭 $48☹️☹️☹️

炸餃子 $30😋😋😋
餃子皮厚咗dd,但好味嘅,肉嘅比例適中,可以一試

明太子雞翼 $30☹️☹️☹️
呢個好一般,鷄翼又細隻,味道唔明太子

海膽魚子飯 $98😋😋

二人共消費:$250
2017-12-20
$125 (Dinner)
2017-10-29 1001 views
望穿秋水,28居酒屋終於開返啦,星期六8:30pm過黎試,真係少年我太年輕啦,小店出面已經大排長龍,OMG咁岩果日返風,呢條小街都頗食風既情況下,等左一粒鐘多D終於有榙啦 T.T一行四人叫左壽司、刺身、串燒同小食>壽司:海膽夠新鮮,塊紫菜脆架。芥辣八爪魚好足料,好爽口。其他壽司都好新鮮,不過舊壽司飯都好似機整咁,一夾上黎就散曬。>刺身:三文魚腩好肥美,帆立貝夠大粒夠新鮮,真係大件夾抵食>串燒:燒翠肉瓜、茄子、雞軟骨同菠蘿都燒得好好食,係冬菇燒得未夠火候,同埋和牛粒有D韌>小食:燒雞泡魚乾比較乾身,但又唔太夠魚味,如果燒耐多小小時間會較好小店比起以前舊舖少左幾張榙,侍應得返兩個新面孔,只有老闆還在收錢。難得既係出品高水準,拍得上出面幾百蚊一位既日式店,同埋真係抵食夾大件,放題式咁叫,人均消費都係大約二百蚊有找,咁良心小店係邊度搵?不過店面細左係好影響流轉速度,加埋西環既街坊食得比較休閒,如果下次去食一定要訂榙。

一行四人叫左壽司刺身、串燒同小食

刺身:三文魚腩好肥美,帆立貝夠大粒夠新鮮,真係大件夾抵食

2017-10-21
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)