Lung Mun Cafe

Lung Mun Cafe (Closed)

龍門冰室
Lung Mun Cafe (Closed)
Lcysuki
呢個不考女,要月尾先食到母親節飯
Lcysuki
2019-05-14
Follow
呢個不考女。要月尾先就到期同阿媽食母親節飯,正日係都要見下阿媽,就約阿媽香港仔食個下午茶,因為仲有個減緊肥既妹妹,好多野都唔食得,就去應該開左無幾耐既龍門冰室食個tea我點了個芝士焗薯蓉併炸蝦,冰室食品係好似新穎d芝士好均混,唔會話一啖有味一啖無味,又唔太熱,岩岩好易入口炸蝦,新鮮講唔上、但唔會食緊啖啖炸粉咁已經好好環境都幾舒服,除左依家興餐具在桌下會有少少項腳,其餘都ok呀睇黎有時午餐都可出黎食下Read More
beepbaps
必食咸牛肉芝士玉子燒
beepbaps
2019-05-14
Follow
今晩來到香港仔探寶寶,在沒有打算吃什麼前,來到龍門冰室前,決定一試。價錢合理,座位也很舒服。寶寶的鰻魚滑蛋飯份量十足,原條鰻魚長又大,可惜鰻魚燒得不算太腍。我則點了雞扒鐵板燒配意粉餐。是即叫即燒兩塊大雞扒,雞扒煎得很好,雞皮燒得香脆,雞肉嫩滑多汁。可惜意粉有點硬。還可配茄汁、黑椒汁、芝士汁、咖喱汁、燒汁和龍蝦汁,很多元化。跟餐還包括一碗非常足料的羅宋湯。另外點了個咸牛肉芝士玉子燒配雞翼的小食,竟然有驚喜。玉子燒的芝士味濃郁,咸牛肉的份量毫不吝嗇,是必點之選!跟餐點了熱朱古力和熱好立克~Read More
kapoyu1762
好味冰室
kapoyu1762
2019-05-11
Follow
今日去朋友屋企玩BB,佢哋就住得比較遠,去到中午,大家都開始有少少肚餓啦,就問朋友有咩好介紹,朋友話有一間新開嘅冰室聽人講好似唔錯,所以我哋一行四人就去試吓啦!嗰陣時差唔多到下午茶時間,咁啱有一張空嘅卡位俾我哋楚,真係好好彩呀!一入到去都發覺幾多人啊,但係卡位我哋都坐得好舒服!我哋買咗唔同嘅嘢食一共有四個餐,每一個套餐都會陪一杯嘢飲,凍飲呢就要加$3 !首先我哋要左一個暗烈豬扒飯配咖喱汁,豬扒好林好好食,個奄烈啲蛋好滑,配埋個咖喱汁真係好夾 !嘢飲就叫咗凍檸茶少冰,同其他嘅茶餐廳都無乜分別!仲要左食神飯,其實呢就係叉燒配餐蛋飯,朋友話叉燒都好好食㗎,加埋個豉油又好送得返,住香港仔嘅朋友可以嚟呢度試吓㗎!價錢又唔算好貴但係食物質素唔錯!Read More
+ 6
cheeryummy
應有盡有 抵食+大件
cheeryummy
2019-05-11
Follow
食過返尋味指數:🌕🌕🌕🌘🌑係香港仔附近做完野,想簡簡單單食D野,冰室係個好選擇。今次第一次食龍門冰室,一人一個餐都真係飽到上心口。Menu非常有份量,選擇應有盡有:常餐、全日餐、扒餐、玉子燒、小食等等。環境同座位都設計得比較寬敞舒適。檯凳同地面都夠乾淨。個雞扒餐一上都差D嚇親,大份到呢~個人覺得D香腸唔會輸比出面D德國餐廳,鮮嫩多汁。雞扒都幾嫩口。玉子燒入面D吞拿魚非常多,炸蝦都唔錯。撈麵乾身同淡口D,不過正正如是,食咁多吞拿魚都未算太膩。蜜糖雞翼外焦內嫩,甜甜脆脆,真係停唔到口。飽到上心口先200+,真超抵之選!Read More
+ 1
jojo3311
Level 1
2019-05-10
Follow
最近天氣不穩定還會經常下雨,我上完堂肚餓,又下大雨。所以選擇了附近的龍門冰室。之前都食過一次,覺得味道不錯,今次點返跟上次一樣的比薯條。可能每間餐廳都不一樣,今次同上次的味道有些不同,上次有少少黑胡椒的味道,今次感覺有點像黃姜的味道,不過食下去也不錯但係今次薯條就失了水準,超級勁勁勁硬。所以我只吃了兩條薯條,有點像吃了石頭。另外還點了新菜式比較邪惡的。它的味道,西多士表面香脆裏面柔軟夾着芝士食半份都覺得好飽啊😘上面加咗牛油同大佑真係好邪惡間唔中食下都可以。Read More
Angela817
遲哂到
Angela817
Level 2
2019-05-09
Follow
叫左個早餐,等左15分鐘都未黎,之後問店員我個餐黎未,佢話整緊,過多10分鐘再問,佢先話沒落單,最後前後等左35分鐘先黎到個餐,搞到我返工都遲到! 另外,唔該換左個死人冷氣去,完全唔凍,熱死人!Read More
heimen
又多選擇又抵食!性價比高!
heimen
2019-05-06
Follow
今日工作關係黎到香港仔,晚餐約左住香港仔既好友,推介到龍門冰室晚餐。裝修頗有格調,好乾淨企理,地方夠哂寬敞,卡位坐得好舒服。晚飯時間接近坐滿,不過店員好有效率,一坐底就拎兩杯水黎,又幫手推介野食同埋落單。本餐牌好厚,原來中西合璧,有好多選擇!除左茶餐廳一般既炒粉麵飯,仲有西式意粉、鐵板餐、小食等,連全日早餐同埋韓式飯都有,而且價格相宜,真係好抵食!好友叫左星級雜扒餐,餐牌寫清楚包含d咩,令人一目了然,讚!份量十足既雜扒餐用鐵板上熱辣辣夠哂滋味!有大大塊西冷牛扒,牛味濃郁,有咬口;雞扒肉質鬆軟夠JUICY;英式腸口感彈牙;仲有煙三文魚同脆卜卜既炸帶子。配菜可選飯/意粉/薯菜,薯菜份量都唔少,薯條新鮮炸好香脆,仲有大大舊西蘭花、蕃茄同粟米粒,呢個價錢真係超值,好抵食!餐湯係好大碗既蕃茄雜菜湯,夠哂足料,有大量雜菜,真材實料,酸咪咪飲完好開胃~ 我叫左鮮茄汁焗雞扒飯,即叫即焗,香噴噴熱辣辣,賣相好吸引!茄汁酸甜香濃好開胃,大量芝士拉絲,雞扒鬆嫩有肉汁,而且炒飯夠乾身,正!小食方面叫左薯蓉焗青口、蜜糖雞翼薯蓉焗青口薯蓉幼滑,青口鮮甜,仲有香濃芝士同火腿,好邪惡好好味!份量仲有成6大隻,抵食又足料!蜜糖雞翼雞翼醃得好入味,煎到外層脆卜卜,啖啖肉好嫩滑,香脆又可口!紅豆冰椰奶好香,紅豆大大粒夠軟綿,甜度剛好,正!綠茶鮮奶估唔到冰室竟然有綠茶鮮奶!有抹茶甘香,牛奶味濃滑又香甜,有驚喜!龍門冰室環境企理舒適,食物種類選擇繁多,而且價錢相宜,性價比高,下次希望有機會可以試下其他野食!Read More
+ 17
trashrubbish
2019-04-20
trashrubbish
Follow
黎到香港仔呢一邊啦,咁就求其入一間餐廳,因為好肚餓諗住食啲嘢就算,點知就比我發現到呢一間餐廳,驚喜呀!首先要讚下呢間餐廳其實幾多位,好容易搵位,而且員工服務態度又好,好熱情咁樣推介我哋有啲乜嘢好食🙌🏻🙌🏻🙌🏻Menu上面種類好多,所以嘢食嘅選擇亦都多😚我哋嗌左一個忌廉汁煙三文魚意大利飯。個忌廉汁完全融入左個意大利飯,所以食每一啖飯都可以試到啲忌廉汁,而且個意大利飯煮得夠稔,容易入口,分量亦足夠多😍😍然後我要大讚佢個黑松露薯條。因為佢炸得好好,熱辣辣咁樣拎上嚟,再加埋啲黑松露醬十分之香,食落口好惹味,令人想不停咁食呀!我覺得仲好食過連鎖快餐店嘅薯條🤩🤩🤩Read More
hilda gunso
這個雨天
hilda gunso
Follow
香港仔係一個令人唔知點嘅地方,搭巴士怕塞車,搭地鐵又要行半個鐘先到,仲要咁啱撞正落雨,真係攀山涉水喇今次,拿拿臨搵間冰室避雨先大胃鍾意食啲地道嘢,「滷水」加「秘製」字眼,想唔嗌都難啦:)嚟冰室冇奶油唔嗌返個西多士嘅,佢啲西多幾多款吓,淨係諗揀咩都花咗啲時間行咗咁遠水路,整返個檸樂回氣,如果唔係就真係大檸樂喇大胃好鍾意啲餐廳用呢種杯裝住啲凍飲,感覺好飲啲,不過杯奶茶的確好有茶味椰汁撞紅豆冰飲落好惹味,好快就飲晒好少見到冰室烚得碟意粉啱啱好彈牙食飽之後,雨就停咗,旅程又要繼續Read More
+ 2
秘製滷水雞髀飯
凍奶茶
奄列龍蝦汁魚柳意粉
catcatying
非同凡響的冰室
catcatying
Follow
在香港仔的貴價地段,竟然比我找到一間平價的冰室,這間冰室的所有價錢,都很平民化,而且還很大碟,份量也很多,在我心中,已成飯堂了。芝士焗西蘭花🥦芝士很多,還可以做到拉絲的效果,芝士更溶入了西蘭花內,每淡都可以食到芝士在口中盤旋 ,西蘭花🥦焗到很嫩綠,保留著蔬菜的新鮮味!蜜糖雞翼,雞肉充滿了蜜糖味,還有一種泡椒味,令人十分開胃而且很特別,每一啖雞肉都吃到蜜糖的滋味,感覺很滋潤。不會因此而有肥膩的感覺。黑椒汁牛扒炸蝦鐵板,首先一定要讚份量十足,單單只是炸蝦🍤都已經有4隻,牛扒一塊是正常size,配薯菜,但薯條🍟是兩人份量,炸得不油膩之餘,還可以令我們兩人一起分享!黑椒汁都不會太油,但我選擇了分開上,因為當每食一條薯條和牛扒都可以將就自己的喜好去食多/食少醬汁!這份鐵板餐真的是好推介!牛肝菌海鮮炒意粉,海鮮分別由青口,炸魚柳,帶子。份量也很多!海鮮🦞配炒意粉,味道原來都幾特岀!意粉內還有煙肉去炒成一碟,醬汁搭配得剛剛好,就算一個人食完整個,都不會覺得油膩。Read More
mansonbbb
香港仔又一飯堂
mansonbbb
Level 2
2019-05-04
Follow
住左南區咁多年,個小同同我講香港仔開左間新餐廳不錯,可以一戰,咁岩又遇上一家之煮休息一天,咁就去會一會佢探一探究竟!新開餐廳係唔同d,淨係睇門面都已經比我一種新派既感覺,入到舖,非一般茶記既裝修,感覺就係一間有情調既太興!如果唔係peak hour黎坐底飲杯茶食個tea應該都不錯!冰室除左set dinner之外,仲有其他套餐,今日西人上身想食西餐!試左個海鮮意大利飯同芝士煙肉焗薯皮!先講個飯,睇得出個廚師係有擺到個心落去砌個飯出黎,茶記黎講認真唔話得,雖然比我想像中既海鮮有少少出入,但炸魚柳呢個諗法確實有新意,值得一讚!外脆內嫩加少少海鹽味既魚柳,拎出黎仲出緊煙!如果配埋沙津醬就100分!跟餐配一個紅湯,湯料十足,有圖有真相!抵玩!至於個薯皮,我叫完有d後悔,主要係因爲個份量太大太足料,我實在低估左冰室既份量,以為食緊西餐廳!雖然係做左大嘥鬼,但間中一次半次無所謂啦!最後真係要多謝小同介紹,香港仔又多一個飯堂啦!Read More
+ 5
jolaaaaa
新潮冰室
jolaaaaa
2019-04-30
Follow
香港仔周圍都好多人,平時已經成日食連鎖店,今次就試下呢間龍門冰室!入面裝修唔錯,好有新式冰室嘅感覺☺️☺️首先叫左冰室出名嘅鐵板🍀星級雜扒 ($100)我揀左龍蝦汁同薯菜好豐富,有西冷扒、雞扒、英式腸、煙三文魚同炸帶子。鐵扒熱騰騰,倒上香濃龍蝦汁,渣渣聲,好正好滿足🤤岩哂我呢個食肉獸!🍀吞拿魚芝士玉子燒 ($60)朋友揀左炸帶子同意粉滑滑嘅玉子燒配上甜甜嘅醬汁,十分惹味!仲有炸帶子都好大粒,香脆爽口👍🏻至於小食,我地點左個🍀薯蓉焗青口 ($40)焗得好香,青口好新鮮,總共有6隻,薯蓉夠哂香滑,落足料好抵食!飲品方面🍀熱檸賓🍀凍檸蜜Read More
buzz_fafa
同好友食野吹水好地方!!
buzz_fafa
2019-04-29
Follow
星期三難得Day Off,就去左香港仔搵老友食下午茶吹下水,身為地膽既老友就帶左我去呢間龍門冰室啦!入到去未食野都知道點解老友帶我黎呢間餐廳啦 -- 新簇既裝修,闊落既卡座,乾淨既環境,的確係食野吹水好地方! 難怪呢間餐廳新開只約半年就成為左老友既"飯堂"!睇睇餐牌,坐低時2點幾3點仲有午餐可以叫,而下午茶時段就有多款下午茶同茶餐等選擇,未食午飯既老友就叫左個"招牌爆芝焗厚切豬扒焗飯"。正當我仲睇緊餐牌好苦惱既時候竟然見到呢版:冰室竟然都有All Day Breakfast?! 賣相又幾吸引就叫左啦! 最後再另加咗個瑞士汁雞翼。好快D野食就陸續黎啦!首先,凍奶茶是必須的(對我黎講)。呢杯奶茶都算係正常冰室既水準,茶味、甜度、比例都正常,唔伏。之後黎既係All Day Breakfast餐送既沙律同羅宋湯。沙律係一般冰室或茶餐廳做法,本人唔太好亦非重點,唔講太多。反而覺得個羅宋湯幾好飲! 算足料,幾濃味!之後黎既係招牌爆芝焗厚切豬扒焗飯,賣相幾吸引,好多芝士鋪係上面! 首先個汁調得好啱比例,唔會太酸,太咸或者太淡。之後個豬扒我覺得唔算太厚,但係唔乾身多肉汁,幾Juicy! 整體我覺得唔錯!All Day Breakfast 黎啦! 首先All Day Breakfast 大家都知入面所以食物都唔算好難整,其實用料同Presentation先係最重要 (呃Like)! 而呢個All Day Breakfast 賣相非常吸引,個感覺幾高級! 香腸、煙肉、煙三文魚等用料幾唔錯,而炒蛋都幾滑唔乾,芝士蕃茄亦多汁好味,最好食既一定要數塊薯餅,非常鬆脆,好好食!最後黎既係瑞士汁雞翼,首先個瑞士汁比例正常唔會太甜或太咸,反而係個雞翼比較細隻,大隻D會開心D!總結黎講,呢間冰室大部分野食都有其他冰室中上水平,仲有唔錯既All Day Breakfast,食物種類比其他冰室多,再加上整體裝修環境乾淨舒服,真不失為同好友食野吹水既好選擇!Read More
招牌爆芝焗厚切豬扒焗飯
All Day Breakfast
hkfoodpig_ss
舊城區的潮流冰室
hkfoodpig_ss
2019-04-28
2K views
Follow
香港仔呢區係較早期發展,然而有唔少舊式餐廳,例如傳統茶樓同茶餐廳等,今次就黎到呢間較創新的冰室。黑松露炒蛋多士餐($37)蛋炒得好滑嫩,配上唔少黑松露顯得更矜貴,不過多士稍微再烘耐少少會更有口感同更完美。羅宋湯係跟餐大大碗,有好多蔬菜🥬,真材實料,味道不俗。蜜糖雞翼($40)&椒鹽雞翼($40)各具特色:蜜糖味外皮有少少焦,然而更加脆口;椒鹽味味道唔算重,但炸得岩岩好。黑松露薯條($40)薯條炸得金黃色,仲係熱勒勒,更值得讚係黑松露沙律醬十分惹味,酸酸甜甜。咸牛肉芝士玉子燒($60)可選配料一份,個人揀左炸蝦,蝦肉彈牙。玉子燒配上芝士,十分拉絲,整體size好大,不過咸牛肉又真係有少少咸🤪星級雜扒($100)有西冷扒、雞扒、英式腸、煙三文魚同炸帶子,足料十分,當中雞扒無雪味,西冷唔算好多根,呢個價錢而言可謂超值!如果唔想食薯菜,仲有飯同意粉等可選。北海道3.6牛乳($20)好少可見茶記有得飲,健康又解渴,亦為呢餐地道得黎又創新嘅港式晚餐作完美句號。Read More
+ 6
歡迎藍絲光顧
2019-09-15
食客劍心
出色茶記
食客劍心
2019-04-28
Follow
平時都好小去香港仔,今日難得入到黎,睇下有冇咩特別的餐廳。咁岩行過見到龍門冰室,見佢都好多款野食選擇,就決定入去食。佢有好多款野食,又有下午茶餐,又有撈麵/飯/意粉,又會有西多士下午茶餐。由於我同朋友都好肚餓,就每人分別叫左一個午餐同一個小食。我地叫左咖哩汁魚柳飯,芝士汁豬頸肉黑叉燒撈丁,炸薯條配土匪雞翼,仲有一個西多士。咖哩魚飯的份量超級多,佢的咖哩汁偏向日式咖哩,吾會好辣但又有好重咖哩味。至於芝士撈丁,芝士汁值得一讚,再加上佢的豬頸肉有小小辣味,一齊食真係絕配。午餐都整係$47。小食方面亦有意外驚喜,西多士外脆內軟,價錢適中$31。而炸薯條配雞翼是抵食之選,下午茶只係$34就可以有兩款小食。另外,叫左招牌朱古力同埋加左hazelnut的latte,朱古力有重朱古力味,而咖啡亦是十分滑口。Read More
+ 7