2023-11-09 1094 views
舊年冬天喺集眾試過佢嘅羊腩煲念念不忘,今日幫襯嘅時候口多多問吓有冇羊腩煲,點知原來已經上咗架,梗係要叫黎試吓,懷念一下大廚嘅造詣啦。今年佢哋個羊腩煲同舊年一樣賣$498冇加到價,啲羊腩炆得又夠林又入味,支竹同冬菇都吸滿羊腩d味,仲有一碟生菜跟埋,超正。上湯花甲浸豆丕好多食,豆丕夠嫩,花甲夠鮮味,連啲蒜頭都入晒味。預訂咗酥炸生蠔,真係炸得好靚好夠酥,d蠔都肥美。避風塘拆肉賴尿蝦食落啖啖肉,無試過咁懶食賴尿蝦。黃金豆腐粒d豆腐外面香脆入面好滑。川椒豬手個汁好好味,其實唔係好辣,食落好惹味。
今年佢哋個羊腩煲同舊年一樣賣$498
預訂咗酥炸生蠔,真係炸得好靚好夠酥,d蠔都肥美。
避風塘拆肉賴尿蝦食落啖啖肉,無試過咁懶食賴尿蝦。
黃金豆腐粒d豆腐外面香脆入面好滑。
川椒豬手個汁好好味,其實唔係好辣,食落好惹味。
2023-11-03 1151 views
必食咕嚕肉唔洗多講,真係必食,差唔多個個都嗌,食落又真係唔錯,個口感外面微脆入面舊肉就軟熟有彈性,佢連D配菜都好食嗰吓先勁。川椒豬手呢個係冷盤,唔會太辣,整得幾入味,豐富骨膠源。鐵椒白糊椒煎魚卜第一次食咁樣煮的魚卜,味道有驚喜,唔鯹兼好鮮味,鐵板熱辣辣好正。甜梅菜籠仔蒸菜芯苗呢個配搭唔錯,搞到梅菜同菜芯苗都好食咗。豉油王炒麵炒得好夠乾身兼微微燶,好夠鑊氣,香噴噴,銀芽韭菜蔥段都炒得香,加埋芝麻香味,留個Quota食豉油王炒麵好過叫白飯。
必食咕嚕肉
川椒豬手
呢個係冷盤,唔會太辣,整得幾入味,豐富骨膠源。
鐵椒白糊椒煎魚卜
甜梅菜籠仔蒸菜芯苗
呢個配搭唔錯,搞到梅菜同菜芯苗都好食咗。
豉油王炒麵
一入去坐低,老闆娘已經用不友善態度表示:「每人最低消費要$200」,我地無理佢,點完菜,第一度菜竟然係咕嚕肉,但我哋叫嘅係鮮菠蘿拔絲蝦球,味道係一流。 但接住落嚟嘅事件,完全反映老闆娘欠缺應變能力。食到一半,我個朋友(落喺部分體機底下)被部冷氣機啲滴水整濕咗件川,但老闆娘完全無道歉,就咁熄咗部機。廿分鐘後,老闆娘竟然想開返部冷氣,我另外一個朋友即時喝住佢,佢先至死死地氣唔開機,但仲要黑面。呢間菜館無下次!

但接住落嚟嘅事件,完全反映老闆娘欠缺應變能力。

呢間菜館無下次!

2023-10-17 1042 views
今晚幾個餸之中最令人surprise嘅就係個集眾極品雞,雞味香濃,一d都唔肥,因為我地人唔多,所以老闆娘建議我地叫半隻就夠食,佢嘅半集隻都幾大隻。有埋雞內臟同半個頭,貨真價實。高湯浸絲瓜清清地,估唔到啲絲瓜刨晒皮之後會咁滑,因為無味精所以個湯都可以飲埋,d金蒜都好食。呢個係冷盤小食,叫川椒豬手,啲豬手好入味,另外雖然話係川椒不過又唔係好辣。佢嘅豉油王炒麵炒得好乾身好夠鑊氣,唔算太油,麵上面加咗芝麻零舍香。
有埋雞內臟同半個頭,貨真價實。
2023-09-15 1054 views
呢個招牌咕嚕肉係名物中嘅名物,試過就知道有幾出色,咕嚕肉外面雖然封咗汁但係仍然有輕微嘅脆口。豉油王鵝腸新鮮好味,鵝腸吸晒豉油嘅黃豆香,墊底嘅芽菜仔好正,因為啲鵝油同埋豉油嘅精華都落晒去佢度。呢個金薯安格斯牛柳粒係老闆娘推介嘅,佢話呢個餸嘅重點係啲金薯而唔係安格斯牛柳粒,食落又係真,安格斯牛柳粒固然好味,但係將薯仔炸一炸之後佢又吸埋牛柳嘅味道所以份外好味。小炒王都好好食,韭菜芽菜蝦乾腰果之外最正係佢有炸脆咗嘅芋頭絲。集眾招牌雞真係無叫錯,雞味好出但係一d都唔肥,仲有埋雞內臟。杏汁白肺湯好足料,飲落好斯滋潤,一窩有大約6碗。脆炸一口豆腐好滑,餸酒佳品。上湯浸絲瓜都好正,將絲瓜切咗皮原來係咁好食嘅。呢隻德國啤幾好飲,出面比較少見。
杏汁白肺湯好足料,飲落好斯滋潤,一窩有大約6碗。
脆炸一口豆腐好滑,餸酒佳品。
上湯浸絲瓜都好正,將絲瓜切咗皮原來係咁好食嘅。
呢隻德國啤幾好飲,出面比較少見。
2023-08-22 871 views
試過呢間店嘅出品就明白爆場名店真係千祈唔好諗住可以wall in。必試咕嚕肉一啖咬落去少少脆口少少軟身,加埋唔會一味得個酸字嘅汁,真係名不虛傳。豬肉係新鮮豬肉,另外佢用嘅波蘿係新鮮波蘿,$158仲要免加一真係物有所值。豉油皇鵝腸又係用新鮮鵝腸,同雪藏嘅真係好大分別,一食就知道。仲有佢嘅蔥絲同芽菜仔吸晒啲鵝油所以特別好味。小炒皇夠乾身,最欣賞佢嘅炸芋頭絲,卜卜脆好正。呢個小炒皇一啲都無求其炒油淋淋嘅感覺,真係唔錯。什菌豆腐煲啲豆腐好滑,個芡汁味道啱啱好唔會太鹹唔會太杰,成個餸好清新。呢度嘅啤酒選擇除咗藍妹青島嗰啲之外,呢隻德國啤酒好好飲,真係要試吓。
2023-08-13 1696 views
2023.6.23 星期五 8:30pm星期五晚飯時間,好多人聚會,幸好在門口等一兩分鐘就有兩個位。••••••••••••••••••••| 鮮菠蘿拔絲咕嚕肉 | $158🔥🐖🍍🫑拔絲甜得來也很脆,吃到尾都可以保持脆度。咕嚕肉大塊有咬口又夠腍,菠蘿好新鮮,三色椒炒得夠爽。酸甜度調教得恰到好處,好開胃,讓人吃不停口。| 蝦乾蒜蓉蒸勝瓜 | $98🦐🥒🧄這道菜是來清清喉嚨的。擺盤好看,勝瓜蒸得好腍,入口融化,基本是沒有什麼味道的,但有大大隻又鹹香的乾蝦,點了豉油,完全提升了美味度。| 金沙鮮魷魚 | $148🔥🦑🥚外層佈滿鹹蛋黃碎,炒得好均勻,炸衣鬆脆,有少許油膩。魷魚新鮮,也算不錯。吃金沙鹹蛋黃為主,好邪惡的一道菜。前菜 $10白飯 $12••••••••••••••••••••食物有質素,味道和賣相都很好😋冷氣夠涼,夠氣氛,適合聚會。店舖職員都是一家人,好忙好趕,不過反應很快👍🏻
2023.6.23 星期五 8:30pm

🔥🦑🥚

前菜 $10
白飯 $12

••••••••••••••••••••

食物有質素,味道和賣相都很好😋冷氣夠涼,夠氣氛,適合聚會。

店舖職員都是一家人,好忙好趕,不過反應很快👍🏻
2023-06-23
$219 (Dinner)
金沙鮮魷魚
當晚3個人去食,咁坐低後就睇下有咩食,諗左一陣都未知食乜好,咁就叫住碟小炒皇同兩支啤酒先,點知個老闆娘就好無禮貌咁講左句,每個人最低消費要$200,當然我地就唔知有最低消費黎樣野啦,咁我地就話ok啦,其實我地一直都仲睇緊食乜,最後諗到食乜餸,咁就叫侍應落單,頂點知侍應唔會落單,一定係要個老闆娘落,咁叫左個咕嚕肉、魚鰾、叫一隻乳鴿,點知個老闆娘乳鴿一叫要叫兩隻,咁我地就話唔要乳鴿,就落左咕嚕肉、同魚鰾,隔咗一陣老闆娘走過黎講話有人外賣一隻乳鴿,問我地令一隻乳鴿我地叫唔叫,咁好啦要隻乳鴿。到上菜,個小炒皇得D韭菜花、炸芋頭絲,幾隻冇味嘅蝦乾、幾粒腰果,味道真係麻麻。跟住就係個魚鰾,完全一啲味道都冇😞到個咕嚕肉,炸得係脆既,不過就好厚粉漿,正式係粉多肉少,同咬落去有部份D肉係有D怪味😩乳鴿就同其他地方食既就冇乜分別。一路食就一路講,唔會再嚟呢間嘢食,一來冇禮貌有冇服務,我仲以為自己去咗卡拉OK,每個人要最低消費$200。
跟住就係個魚鰾,完全一啲味道都冇😞
乳鴿就同其他地方食既就冇乜分別。

2023-05-17 1321 views
雖然佢嘅樣子唔係好起眼,但係真係我食過最好味嘅咕嚕肉,無論維持熱度到肉質,調味,炸都唔會好粉好老,真正係民間高手,估唔到一碟咁平凡嘅菜式,都可以做到咁好,真係媲美酒店嘅中菜廳。今次同朋友食,另外好想帶屋企人嚟食添啊。至於其他菜式都不過不失,好有鑊氣,又係抵你咁多人排隊等嘅。食飯嗰日係,星期五晚嘅時間,記得要預早少少去排位,因為要人齊先可以入座,因為其中一朋友未到,俾咗下一組人士入去,我哋等多半個鐘先有人走。

• 鮮菠蘿拔絲咕嚕肉
2023-04-30 1074 views
一食就知道佢碟豉油皇鵝腸選用嘅鵝腸質素極高,一來食到有鵝油嘅香味,二來佢個彈性同埋煙韌度,真係好味道。唔好睇呢個鐵板白胡椒煎魚卜嘅賣相麻麻,食落好有驚喜,出面常見嘅魚卜煮法都只係薑蔥,用白胡椒煎真係比例少,而且又真係幾好食。酥炸生蠔用嘅生蠔都幾肥美,而且外面D炸皮都真係夠酥夠鬆化。集眾招牌雞唔肥而且雞味濃,肉質鮮嫩,呢一碟係半隻嘅份量,仲有埋雞膶雞腎雞心雞腸,真係正。籠仔甜梅菜蒸菜芯個重點就係D菜芯要同D甜梅菜一齊食,咁樣先至食到佢嘅精髓。豆酥蒸蟶子都好正,D蟶子剛剛熟所以好鮮嫩,配豆酥就味道濃少少不過都幾夾。金銀蛋菠菜苗都好食,當然比起上面嗰D就會變得普通咗D。
酥炸生蠔用嘅生蠔都幾肥美,而且外面D炸皮都真係夠酥夠鬆化。
金銀蛋菠菜苗都好食,當然比起上面嗰D就會變得普通咗D。
2023-04-17 712 views
夜媽媽11點幾打算去食個宵夜先至打道回府,於是就去咗呢間小館坐低,叫咗咕嚕肉同埋豉油皇炒麵。佢個豉油皇炒麵好食,炒得夠晒乾身,個火喉掌握得好好,要炒到少少燶先至夠香,但係過咗龍就成碟都唔食得。佢D芽菜、韭黃同芝麻令碟豉油皇炒麵嘅香味提升,另外又唔會好油,大廚嘅出品好掂。咕嚕肉係呢間小館嘅招牌菜,又真係煮得好好味。咕嚕肉青椒黃椒紅椒同埋菠蘿都好食,尤其是佢D菠蘿,食落覺得應該係用新鮮菠蘿,用D材料都有D要求。
2023-04-13 605 views
鮮菠蘿拔絲咕嚕肉果然係招牌菜,真係好好食,佢能夠做到外脆內軟,唔會太乾身,入面舊豬肉仲留有少少肉汁。另外新鮮菠蘿味道果然不同飯響,成本高湖但係味道好令我非常鍾意。呢間嘅小炒王都做得好,佢唔似出面好多地方咁樣用啲餸頭餸尾加啲韭菜腰果就話係小炒王。我最欣賞佢個小炒王入面有炸脆咗嘅芋頭絲,好食,另外佢個蝦乾又唔會太硬太韌咬唔到。金樹安格斯牛柳粒看似平凡但係味道非常出眾,尤其是係個薯仔,炸香咗再同啲安格斯牛柳粒一齊煮,吸收晒啲牛肉味,好正。三個餸看似平凡但係真係做得非常出色。

三個餸看似平凡但係真係做得非常出色。
2023-04-13 1855 views
🌈這間餐廳位於地理位置方便的太子區,餐廳面積不算太大,桌與桌之間的空間感不大,但衞生情況還好,更表現出香港小炒店的地道感覺。食物方面,最令人眼前一亮的就是熱騰騰的‘’紅燒乳鴿‘’,皮脆肉嫩,更保留到乳鴿的肉汁,配上一杯冰涼的啤酒,更顯出小炒店的風味。另外‘’金薯蜜餞牛柳粒‘’都令人一試難忘,金薯炸得很酥脆,牛柳粒也炒得剛剛好,再配上甜甜的蜜餞醬汁,真的非常好吃,對我來說,比起牛柳粒我更喜歡吃金薯。除此之外,‘’拔絲咕嚕肉‘’也是必叫的菜式之一,本身咕嚕肉的豬肉質素很好,有肉汁,再將炸得香脆的咕嚕肉配上甜甜酸酸的醬汁,可謂香港特色之一的美食!不逐一介紹了,總括而言,其餘的菜式全部都很高水準,是一間力推的小炒店。

紅燒妙齡乳鴿
金薯蜜餞安格斯牛柳粒
椒鹽鮮魷
黃金豆腐粒
2023-04-03 522 views
鐵板白胡椒煎魚卜真係好掂,用咗白胡椒再加上鐵板嘅熱力,辟走晒魚卜原本嘅魚鯹味,而且亦令到魚卜的味道大大提升。集眾招牌雞果然唔錯,提升成本選用本地嘉美雞,雞味濃兼脂肪含量偏低,另外雞肉都好滑。豉油皇炒麵炒得夠鑊氣兼且夠乾身,炒到帶少少微燶,芽菜韭黃等配料加埋落去真係幾好食。籠仔甜梅菜蒸菜芯嘅甜梅菜香味被菜芯吸咗,所以食D菜芯嘅時候就可以感受到陣陣嘅甜梅菜味,值得一提嘅係D菜芯好鮮嫩。冰火魷魚用嘅魷魚都幾新鮮,呢味餸都算辣,D青瓜好食。呢隻啤酒好飲,出面好少見。
冰火魷魚用嘅魷魚都幾新鮮,呢味餸都算辣,D青瓜好食。
呢隻啤酒好飲,出面好少見。
2023-03-24 630 views
好難得食到D燒乳鴿唔係落油鑊起勢炸,炸到硬晒仲要油淋淋,呢間小店的燒乳鴿真正做到皮脆肉嫩,新鮮美味,$68一隻真係好抵食。Openrice D食評話呢間店必點波羅咕嚕肉,又真係無講錯,真係好好食,咕嚕肉的肉質新鮮有彈性,淋咗汁之後外面層皮都仲可以保留到個脆度,入面舊豬肉質素都唔錯,唔係因為可以求其炸完再淋返個濃味嘅汁而用D質素差嘅肉。豉椒鵝腸用嘅鵝腸新鮮美味,仲可以食到微微嘅鵝油香味。唔好以為D紅椒黃椒青椒係配菜就忽略咗佢地,D椒炒得又香又入味,非常清爽。黃金豆腐粒D豆腐真係非常滑,呢味餸用黎餸酒真係一流。叫咗四樣野四樣都好好味,老闆娘同D伙記嘅服務都好好,唔係好似某D食評講到咁得人驚woo。