【元朗區】【銀河牛腩牛雜粉麵】入到嚟天水圍幾乎係盡頭嘅天恆地段,可能熟悉我嘅朋友都知道我喺呢邊有過一段過去。因此,當我諗唔到自己要去邊度,又或者個人嘅情緒需要調整嘅時候,我都會嚟到呢度好好咁樣唔開心一下,叫做有個出口。其實由天水圍站月台開始,個腦已經空白咗,本身都冇諗住話去邊度食嘢,新北江都仲有好幾間餐廳未食,但係唔知點樣條件反射之下又會上咗 K76 入去。行吓附近嘅商場,同幾年前嘅變動不大,好多地方都冇乜改動。行到俊宏軒嗰邊,我之前成日食煎炸嘢嗰間嘢都仲喺度,只係勸我唔好食咁多呢啲嘢嘅嗰個人已經離我遠去。我仲好記得啲炸嘢個味道,真係唔錯,不過真係好油。唔食喇,食其他嘢啦,行到天恆輕鐵站嗰邊見到呢間,就入去食。冇咩 idea 想食乜,見佢寫自己係牛腩牛雜麵店,就叫個「牛腩牛雜粗麵」,點知都幾唔錯喎,牛腩肥瘦適中,牛味又香。牛雜就發揮得比較正常,膀位切得比較薄,唔會食到太潺嘅感覺。以求其食碗麵嚟講,呢碗幾有驚喜嘅。叫埋杯「凍檸茶」走甜解吓油膩感,紙杯上嘅,味道正常。夾埋埋單 $47,個人覺得碗嘢嘅質素絕對對得住呢個價。可惜嘅係,我已經唔會再成日過嚟呢邊,畢竟我已經遠離咗愛情。暫時而家忙中

叫埋杯「凍檸茶」走甜解吓油膩感,紙杯上嘅,味道正常。夾埋埋單 $47,個人覺得碗嘢嘅質素絕對對得住呢個價。可惜嘅係,我已經唔會再成日過嚟呢邊,畢竟我已經遠離咗愛情。暫時而家忙中有序嘅生活,或者先係最適合我。。。

(地址:天水圍天瑞路88號俊宏軒地下G22號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am元朗區 #天水圍 #銀河牛腩牛雜粉麵 #粉麵店 #牛腩牛雜粗麵 #凍檸茶 #牛腩 #牛雜 #1am0820 #1ambackup
2023-04-05 341 views
喺銀河食牛腩飯唔驚唔夠餸,唔可以話佢啲牛腩屬於超好食,但係好多時佢比嘅都係牛筋腩半筋半肉,通常都唔會un or好瘦,當然有時睇下好唔好彩,但係食10次有8次個牛腩都係唔係勁瘦果啲咬唔郁佢個牛腩飯最好係有菜,而且算係多,又夠汁,多數都起碼8舊牛腩,當然都睇邊個師傅,但都唔會勁少,$45一個牛腩飯仲想點,佢算係好抵食,我老公成日話出面啲牛腩飯啲牛腩勁少,食咁多間呢間真係好良心,疫情果時老公都怕佢執笠,叫我多啲幫襯係俊宏軒地舖都幾經常轉舖頭,呢間銀河算係我見證佢開以來都仲生存到嘅舖頭佢飯都大盒,係滿滿的,凍奶茶都唔錯係有茶味佢牛腩麵都唔錯,雲吞食過一次但係冇咩特別,去佢到買野食一定買牛腩

佢飯都大盒,係滿滿的,凍奶茶都唔錯係有茶味

• 牛腩飯
2023-01-28 309 views
牛腩似湯渣,又柴、勝在價錢平民化,用急凍牛腩,湯味精重,食完好口喝,無爽腩和崩沙腩。食完例牌痴牙,環境一般,無炸雲吞,以前有潮州菜脯,依家老細慳皮,菜脯無咗。依家好少幫襯,大喜好少少
2022-12-29 271 views
響銀河牛腩牛雜粉麵買全日超值套餐 $52。平時食開嘅牛雜麵可能得一兩舊餸,呢間有每種餸有3舊。河粉:算滑分量多牛腸:洗得唔乾淨,好多肥脂牛肚:有啲稔牛肺:軟易咬奶茶嗌左少糖,唔知係咪因為咁,味道淡。套餐可以揀魚皮,可惜今次賣曬,揀左菜,菜新鮮夠嫩甜。
響銀河牛腩牛雜粉麵買全日超值套餐 $52。
平時食開嘅牛雜麵可能得一兩舊餸,呢間有每種餸有3舊。
全日超值套餐

河粉:算滑分量多
牛腸:洗得唔乾淨,好多肥脂
牛肚:有啲稔
牛肺:軟易咬
奶茶嗌左少糖,唔知係咪因為咁,味道淡。

套餐可以揀魚皮,可惜今次賣曬,揀左菜,菜新鮮夠嫩甜。
2022-12-16
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2022-07-25 430 views
我叫既係墨丸雲吞麵,但我一粒墨丸都見唔到。打電話落去,佢堅稱話無比錯。佢話如果唔岩既叫我自己拎落去換,或者聽日再黎拎番碗麵然後我唔收你錢。店員無禮貌服務態度又差。
我叫既係墨丸雲吞麵,但我一粒墨丸都見唔到。
打電話落去,佢堅稱話無比錯。
墨丸雲吞麵
2022-07-25
2021-08-14 684 views
係天水圍好食既食肆選擇不多,其中一間我經常到的飯堂便是銀河牛腩,不論堂食或外賣,每周總會點一次來吃。每次必定會點牛腩河或是淨牛腩。牛腩方面還可以要求要肥腩、或是爽腩。過瘦的牛腩容易偏柴,建議可以點偏肥一點的牛腩。肉質方面炆得很淋,牛腩中的油脂甘香而又入味,但不會過鹹。但由於有時河粉面質不同,不太穩定。有時河粉質地會過粉,一夾起便斷。有時便能維持質素,河粉既有彈性又軟滑。若大家有預算的話,可以點淨牛腩,是相當不錯的選擇!

肉質方面炆得很淋,牛腩中的油脂甘香而又入味,但不會過鹹。

若大家有預算的話,可以點淨牛腩,是相當不錯的選擇!
  • 牛腩
2021-08-11 395 views
依間野性價比都幾抵食重點係真係大大兜淨牛腩先$85 睇落以為啲菜墊底但其實都有成兩層牛腩一個人食真係分到兩餐🧚🏻‍♀️😆另外仲加多左個油菜走油$15都好大兜輕輕鬆鬆唔洗自己煮 仲有菜有肉讚
依間野性價比都幾抵食

另外仲加多左個油菜走油
$15都好大兜
輕輕鬆鬆唔洗自己煮 仲有菜有肉
TakeAway
之前看了YT条片 牛杂有点被忽视,被牛腩抢了风头,所以都想试试这间行不行叫了碗牛杂走肠,料多(比九记多成陪) - 有牛蒡,牛肚,牛肺 (叫了走肠)汤底稍为偏浓,河粉还可以吧如果汤底稍为清点少油点,河粉再硬点,会有惊喜这个价钱($34),我觉得是值得一试,下次经过会试牛三宝
之前看了YT条片
牛杂有点被忽视,被牛腩抢了风头,所以都想试试这间行不行
汤底稍为偏浓,河粉还可以吧
如果汤底稍为清点少油点,河粉再硬点,会有惊喜
这个价钱($34),我觉得是值得一试,下次经过会试牛三宝
2020-07-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-12-14 1072 views
男朋友經常介紹同我推薦呢一間餐廳嘅牛腩面, 平時夜晚時間肚餓就會落嚟食宵夜,所以今次就特登帶我來試吓牛腩面!見到餐廳店面細,但係就坐滿人,我相信10成9都係街坊幫襯,見到有啲客人都會同店員有講有笑,可見累積唔少熟客🤣🤣餐廳菜式主要就是各種牛腩牛丸麵條,麵條的選擇有河粉、粗麵、米粉等,另外還有小食例如雲吞跟飲料。男朋友叫咗碗招牌的牛腩粗麵,我就叫咗牛丸河粉,故意選了不同的麵同餸share試食,來比較一下XD先講下湯頭,不算清澈,但看起來味道也不重,想不到喝起來是濃郁的,對淡口味來說應該會覺得微鹹的那種,有牛肉香氣!牛腩就燉得未夠軟嫩,吃起來有嚼感。牛丸就令我好驚喜,一咬落去必哂啲肉汁,好香甜!食到一半再加左一啲菜甫,味道辣口刺激,又係不一樣嘅味道!餐廳環境來講唔算好好,很有香港小店的味道呢度唔同商場入邊嘅連鎖餐廳,食緊除咗係牛腩麵之外,仲係一份街坊味道,珍惜現有的小店,盡力保留每一間,因為一旦消失了,就再無辦法回到過去。 支持街坊小店

牛腩粗面

餐廳環境來講唔算好好,很有香港小店的味道

支持街坊小店
$25 (Lunch)
牛腩粗面
2019-09-13 780 views
呢一間牛腩麵點,我一路都食開,就係想嚇我知道佢嘅牛腩係最出色㗎。呢一間鋪頭提供外賣同埋堂食兩種選擇比顧客。所以我呢次都會點左牛腩麵作為我嘅午餐。值得一提嘅係,佢用嘅牛腩係崩沙腩黎,味道濃郁,十分之好食,係區內數一數二嘅牛腩。絕對值得推介👍👍👍👍👍👍出餐嘅速度亦都唔錯,我只需要等候大約15分鐘嘅時間已經可以享用我嘅午餐。唯一較為遜色嘅係地理位置,呢間鋪頭坐落於天水圍北,對於外來嘅人士如果唔揸車嘅話相對比較困難去到。 總括而言,會再食,極力推介👍👍👍👍

總括而言,會再食,極力推介👍👍👍👍
2019-09-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$33 (Lunch)
  • 牛腩麵
2019-05-31 452 views
呢間粉麵店開到凌晨一時,天水圍區深夜時段無咩食店開,呢間平,靚,正既麵店,就岩哂係天水圍鐘意消夜既朋友!呢次我去左呢間粉麵店食宵夜,叫左碗雙餸麵(外賣自取),牛腩牛肚麵,$42 hkd。食物品質:算係天水圍黎講頭幾位既麵店,牛腩真係冇得輸,必食!,推薦指數👍👍👍👍牛肚都唔錯。服務:外賣粉麵會幫你分開湯同麵。唔洗驚拎到返去d麵會淋哂。 如果想揸車去買,可以打定電話落單,職員願意幫你攞出黎馬路邊交收,方便司機攞外賣,值得讚👍 食物相如下:

牛肚都唔錯。

食物相如下:
牛腩牛肚麵
2019-05-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$42 (Last Night Supper)
牛腩牛肚麵
  • 牛腩麵
2019-05-27 609 views
夜麻麻有啲餓,我係特登坐車嚟食碗粉,再返屋企。聽呢邊街方朋友講牛雜勁有份量,落咗車一直向前行終於搵到個門口細細地嘅鋪, 我係第一次嚟食都感受到嗰份親切,我幾廿歲仲有靚姨叫我呀妹喎即刻後生曬,心情都靚曬。年紀大越係要向身體指數挑戰,無眼睇 食埋今餐先理個指數高高高 我係叫牛雜河 加蒡,靚姨話唔洗加蒡夠食㗎喇!!我即時麥兜上身,咁加肺吖靚姨再話:呀妹碗粉有蒡有肺夠曬食㗎喇😏雖然我個黑洞,但靚姨咁肯定,我唯有聽話啦!!睇一睇碗粉,嗯…齊料,真係有蒡有肺,事不宜遲起筷!菜圃枱面自行加料,我好奇怪總係好鍾意台面啲配料,包括麻辣醬 碗粉越食越唔對路, 唔係因為吸湯粉發脹, 而係粉量真係好多好多,我呢個黑洞差幾啖先完成一碗,所以胃口細啲可以嗌小粉,費。3十幾蚊食呢碗粉我係勁滿足,對於街坊嚟講係唔錯嘅!!
即刻後生曬,心情都靚曬。

靚姨再話:呀妹碗粉有蒡有肺夠曬

食㗎喇😏雖然我個黑洞,但靚姨咁肯定,我唯有聽話啦!!

費。3十幾蚊食呢碗粉我係勁滿足,對於街坊嚟講係唔錯嘅!!

2018-05-24 1032 views
天水圍想食碗牛腩麵都有好選擇-銀河牛腩我食開”林”d(圖右下角), 呢間合我口味,最正係可以揀其他餸, 仲有佢秘製既汁,有風味,佢開到好夜,岩哂夜放工好攰又想食碗麵充電既人。👍🏻
天水圍想食碗牛腩麵都有好選擇-銀河

2018-05-04 719 views
牛腩雲吞麵,哩間係我食過最好食嘅一間,好多粉麵店都係用雪藏牛腩,哩間店係用新鮮牛腩,牛腩真係有種新鮮嘅味道,入口肥瘦均衡,仲要好多份量,真係唔可以睇少,係天水圍都有間咁出色嘅舖頭,我食開雙拼雲吞,佢啲雲吞真係好足料,成粒乒乓球咁,啲豬肉好紮實,蝦肉都幾夠彈牙,個腩汁底真係愈食愈過癮。啲河粉又係好滑溜易入口,依家價錢加咗啲,但都合理,因為份量都係咁多。所以有朋友入黎探我我都會帶佢地去食哩間牛腩粉,因為真係值得推介。

2017-07-09 996 views
我間唔中放工後都會去買呢間嘅牛腩飯返屋企食 因為平靚正38蚊一大盒飯 一大碗牛腩同有d菜唔算少 料多飯多,多到可以兩人一齊食或留一半第二日食 因為真係好多,味道又唔差 38蚊有咁嘅質素有咁嘅份量真心抵