(Non-member)
2011-06-06 18 views
我未試過剛剛食完,而家係屋企煮麵食D烏冬太小...食2-3啖就食完仲有,d三文魚火刺身仲溥過三文魚壽司....唉never go again...........................
咁就80蚊
D牛肉好梅,唉,盛惠55蚊

我未試過剛剛食完,而家係屋企煮麵食
D烏冬太小...
食2-3啖就食完
仲有,d三文魚火刺身仲溥過三文魚壽司....唉

2011-06-06
$100 (Dinner)
D牛肉好梅,唉,盛惠55蚊
咁就80蚊
(Non-member)
2011-06-03
之前午飯時段路過厚福街, 見到有呢座H8新 building, 有好多新開食肆. 其中地下呢間日本烏冬店最為多人. 門外店員話烏冬是秉承日本風格, 同埋試業中, 有九折及免加一, 於是我們一行五人就入去試一試.店內裝修比較簡潔, 同埋有 d 圖畫講解讚岐烏冬的製法.這裏是沒有set lunch, 全部是散叫. 我就點了咖喱烏冬 ($50), 同事有的點了冷烏冬 ($30) 及牛肉湯烏冬 ($60).咖喱烏冬 - 咖喱汁都 ok, 但烏冬........卻有點韌實, 與我想像中的彈牙相距太遠冷烏冬 - 配汁 ok牛肉湯烏冬 - 一般總括我地食後感, 一般都覺得烏冬質地唔多掂, 唔知係咪我地唔好彩, 竟然同雜誌所講的完全相反.另外, 若你想減肥的話, 我都建議你地來食, 因為連我地最細食 ge 同事都話食唔飽, 結果我地回到公司要再叫下午茶填肚.

店內裝修比較簡潔, 同埋有 d 圖畫講解讚岐烏冬的製法.

冷烏冬 - 配汁 ok
牛肉湯烏冬 - 一般

2011-05-31
$50 (Lunch)
2011-06-01 8 views
早前家母嚐過旺角豚組的烏冬後,她似乎對美味的烏冬覺醒(?)。剛巧在openrice見尖沙咀有家主打烏冬的新店開張,所以就同家母一起來品嚐一下。店內裝修比較像普通的日式食堂,可幸尚算光猛明亮。廚房有玻璃位可看見師傅在製烏冬和炸食物,眼見有數位外籍人士很好奇的在觀看。餐牌除了主打的烏冬外,尚有天婦羅炸物等等,另外有數款丼物以供選擇。雖然價錢方面不算便宜,不過新張期內店家正在做免收加一和九折優惠,這樣一來一回價位便宜了不少。冷烏冬烏冬入口都煙韌的,不過我就覺得富久保的好一點,可能這就是手打和機制的分別。附帶有蔥粒、薑茸和天婦羅碎等,家母覺得烏冬汁有點太咸,我就覺得可接受。咖哩烏冬通常食咖哩烏冬都係放湯的,我就第一次食這種咖哩撈烏冬。咖哩汁偏向杰身一點,可以很好的掛在烏冬上。感覺上咖哩的味道和我自己用咖哩磚煮的差不多,不過這裡的味道就沒那麼咸,未知他們是否有加水果進去。雜錦野菜天婦羅配蝦等左好耐先來的炸物,不是我想像中那種像炸雜錦的款式,那種是把蝦和野菜用麵糊拌好一齊炸,現在就好似蝦還蝦菜還菜。味道都可以,不過就好多油,現在睇返張相原來一上枱下面張紙已經索唔少油。炸黑豚丼家母追加的食物,又係等
冷烏冬
咖哩烏冬
,不過這裡的味道就沒那麼咸,未知他們是否有加水果進去。
雜錦野菜天婦羅配蝦

炸黑豚丼
家母追加的食物,又係等左好耐先來,他們炸物的出菜速度真是不敢恭維。炸功亦有點失色,食時豬扒和麵衣也分離了。
斷面秀
服務方面還不錯,阿姐有主動加茶和執碗。食物方面只算普通但價格就偏貴,相信也不會再來。
2011-05-26
見到頭條日報介紹的正宗日本烏冬, 中午便立即過去試試! 食品種類不多, 價錢亦偏貴.阿仔都唔係好捨得叫. 最後我們點了咖喱烏冬, 蕃茄旦烏冬, 及一件黑豚扒.食物質素好, 烏冬彈牙, 炸豬扒鬆化, 今日唔駛加一仲有9折, 都OK啦!不過唔夠飽, 跟著去食麥當當,

不過唔夠飽, 跟著去食麥當當,

烏冬彈牙, 正!
鬆化, 正!
2011-05-28
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
烏冬彈牙, 正!
鬆化, 正!
尋晚去鬼左尖沙咀,原本唸住去Happy Hour. 可惜, 九點先收工呀! 餓到爆,同個朋友決定去平靚正既厚褔街醫土。去到先知,原來厚褔街多左座新大廈。有好多餐廳。遠遠就見到牛陣...行近,就有個姐姐叫我地試下地鋪。佢話係日本元氣壽司集團既新品牌喔~甘見佢甘有誠意,又靚靚地,就膽粗粗去試新野~~望落個menu唔識叫,米問個waitress姐姐有咩介紹: 最後叫了清湯烏冬 x 2炸牛肉卷雜錦天婦羅菜餅幾好食呀。其實個烏冬湯幾清,飲埋個湯都無口喝...我最鐘意飲湯底架勒;飲到鬼甘飽!食完埋單$153 ~ 每位76.5~ 抵食!埋單後去左Hart Road Cali Cali 飲返杯! 哈哈!

甘見佢甘有誠意,又靚靚地,就膽粗粗去試新野~~

清湯烏冬 x 2
坐到最入...

食完埋單$153 ~ 每位76.5~ 抵食!

2011-05-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
坐到最入...
2011-05-27 13 views
是好是壞唔需要長篇大論...座位: 一般, 略迫, 一定聽到隔離枱講咩食品選擇: 偏少, 友人差d揀唔到服務: 差, 要杯茶都要叫兩次衛生: 新舖唔會差啦價錢: 中上價, 但同食物質素完全唔掛勾食品: 烏冬係好, 但其他不值一提, 份量奇少, 4~5嗒烏冬要近100蚊, 我同友人覺得唔值同區有更合理之食店選擇, 呢間, 試一次嫌多!!唔記得影相... 我亦再冇機會影佢嘅出品...
是好是壞唔需要長篇大論...

座位: 一般, 略迫, 一定聽到隔離枱講咩
食品選擇: 偏少, 友人差d揀唔到
服務: 差, 要杯茶都要叫兩次
衛生: 新舖唔會差啦
價錢: 中上價, 但同食物質素完全唔掛勾

同區有更合理之食店選擇, 呢間, 試一次嫌多!!

唔記得影相... 我亦再冇機會影佢嘅出品...
2011-05-25
$100 (Lunch)
  • 烏冬
  • 覺得值嘅話
2011-05-27 7 views
晚上去買電腦設備, 路經厚福街, 看見一間頗光猛的烏冬店, 便抱着一試心態。平常沒有吃鳥冬的習慣 , 便點了冷烏冬及炸豬扒, 吃了冷烏冬便覺得很好吃, 很彈牙。 豬扒亦非常有肉味, 不比百多ニ百元的差, 抵食。簡簡單單的ニ種食物, 吃了很滿足, 一百元左右 (連貼士)、抵食! 越簡單, 越滿足 ! 可惜只有一人, 沒辦法試試其他食物。

越簡單, 越滿足 ! 可惜只有一人, 沒辦法試試其他食物。
2011-05-25
$90 (Dinner)
  • 炸豬扒
  • 冷烏冬
2011-05-26 7 views
在尖沙咀開完會,約了朋友係The One看7點幾既電影,點知朋友說要好“密”至到,一條佬找食,就去了厚褔街,見到呢間野。入了去原來食烏冬,6點半到,一條友不用等。好奇心下叫了個辣鳥冬,點知有意想不到,真心覺得好食。先說個鳥冬,老實說係份量上未能滿足我呢位肥佬,不過就以麵條來說,很富彈牙口感,更特別是有點麥香,同其他地方吃到的帶麵粉味的不同。不過我的重點想說是在那個味,說是辣又不是辣味,可以說是香辣,只有好輕巧的辣感覺。不過就配合了湯底後,就變得很惹味,鳥冬上有一隻半生熟雞蛋,有點蔥花,有一par辣醬,食之前撈一撈,成件事就幾似食內地果D混醬麵咁,不過就濕濕地,入口是香濃加上彈牙。我都是個麵條痴,覺的很有滿足感。另外,我亦點了個野菜天婦羅,成個CONE型咁上,咪唔係果D炸蕃薯,炸茄子果D咩?只知有紅羅白,洋蔥,炸到好香脆,有D黑色一粒粒的,我估係紫菜碎加了入去炸。都幾特別。不過有一樣野我發覺到,佢D筷子幾特別,每隻都是六角形的,筷子頭有一段仲係磨沙,我估用意係用來夾烏冬唔會滑走,頗有心思。埋單72元,新張9折不收加一。不錯,我會再來食呢個烏冬的。

埋單72元,新張9折不收加一。不錯,我會再來食呢個烏冬的。
2011-05-24
$72 (Dinner)
  • 辣烏東
  • 天婦羅
2011-05-24 6 views
此店開幕前每天經過此店由裝修前到裝修後心裡萬分期待此店可以把香取縣的口味帶來香港五月十八日有見釜屋第一天正式開業滿心歡喜的進店見新張期間九折送一個drink心想好像檢到了便宜打開menu以日元港幣折算尚可接受小弟order了一個普通的湯烏冬(HKD30)一份八十元的天婦羅拼盆以下就是此店帶給我的不快經歷:服務態度差那一位黑衫看似經理/部長般的WAITRESS你問多一句她表出了不耐煩的樣子我眼見有兩至三台為數十幾人為此立刻離席食物差烏冬的木魚湯鹹得要命!比例上以一個烏冬一包INTANST的烏冬木魚湯來說此店的味道最少有兩包!鹹 X 10000000烏冬的味道不錯,有咬口,夠硬不夠煙韌第二口咬下去,有九成似深水埗周記油渣麵的上海麵口感天婦羅端上來的時候已是冰冷的只有蕃薯比較正常茄子太生南瓜不甜冬菇太水蝦身太細炸粉太厚送的檸檬茶本不應有要求但苦澀味之重加上十分「嚡」口不敢恭維此店,不可一,不可再~!~!~!
此店開幕前

心想好像檢到了便宜

打開menu
以日元港幣折算
尚可接受

小弟order了一個普通的湯烏冬(HKD30)
一份八十元的天婦羅拼盆

以下就是此店帶給我的不快經歷:

服務態度差
那一位黑衫看似經理/部長般的WAITRESS
你問多一句她表出了不耐煩的樣子
我眼見有兩至三台為數十幾人為此立刻離席

食物差

此店的味道最少有兩包!鹹 X 10000000

烏冬的味道不錯,有咬口,夠硬不夠煙韌
第二口咬下去,有九成似深水埗周記油渣麵的上海麵口感

天婦羅端上來的時候已是冰冷的

送的檸檬茶本不應有要求
但苦澀味之重
加上十分「嚡」口
不敢恭維

此店,不可一,不可再~!~!~!
「濁」不可耐,香濃有欠,苦不堪言
麵條有熟悉的感覺(見內文)
炎炎夏日伴以冰凍的天婦羅
2011-05-18
2011-05-23 5 views
今日我同個同事行過,見到佢18/5 試業,有9折仲免加一咪諗住試下喇,,可能我地成兩點鐘先食lunch,所以唔洗等位.姐姐安排我地坐近玻璃門果面正當我地諗緊食值$90既吉列黑豚肉烏冬會唔會太奢侈,點知隔離個姐姐殊我地,佢話:唔好試個咁貴架,我覺我麻麻地,同埋得 好少於是我就叫左個蕃茄雞蛋烏冬,同事就叫左個肉醬雞蛋鳥冬,上菜就梗係要映番張相先喇...先講講我個鳥冬先,味道......得個酸字,,,我逐條逐條數住,得15條...係,冇錯,,岩岩好15條..我諗個份量只夠一個小朋友囉我同事個烏冬就一味得個咸,經理哥哥好好咁送左杯飲品比我地,我杯凍檸荼未篤檸檬都有苦澀味整體...唔掂呀....我唔會再幫襯囉.....又貴,又唔係特別好味,而且碗烏冬仲要細得可憐我都唔想比劣評..但實在太差,唔想有人排好耐隊去試d咁既野...期望唔高,食量唔多既應該ok既...

於是我就叫左個蕃茄雞蛋烏冬,同事就叫左個肉醬雞蛋鳥冬,
2011-05-23
$50 (Lunch)
2011-05-23 8 views
我同朋友叫左個辣烏冬同埋咖哩烏冬。仲有就係炸黑豚扒同埋炸雞蛋。餐聽賣點係所有野都係新鮮整,連烏冬都係由師博親自選料gei。所以烏冬非常有口感。好似話d烏冬放多個一小時就唔可以用黎serve客架啦。佢地有個玻璃可以見到師博新鮮整好你d order再拎出黎架。所以d炸物感覺都特別新鮮!仲有地點非常方便呀。尖咀地鐵一出行一個街口就到啦!

仲有地點非常方便呀。尖咀地鐵一出行一個街口就到啦!

2011-05-15
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
  • 咖哩烏冬
  • 辣冬
2011-05-23 2 views
經過厚福街, 見到開左間新既烏東店, 並聲稱烏東係自家制, 跟住就同D同事搶先試下.食完之後, 發現一切都強差人意! 唔會再黎食!先講佢地最出名既烏東 - 選擇唔算多. 價錢亦唔係太合理. 事實上, 如果你要食D有肉類(豬, 牛, 雞)既烏東. 價錢要去到接近 HK$70-以一碗烏東黎講. 可以話食得幾"豪"ga. 再講下碗烏東既份量, 一句講晒, 好細碗. 連我公司最細食既女同事, 返到公司都要叫下午茶.最後希望放左係佢既味道上面. 只可以講一般. (詳情見以下意見): "蕃茄烏東"應該講係茄汁烏東. 湯汁太厚身. 完全唔係蕃茄湯. 麵質還算OK. 都幾彈牙 "牛肉烏東", D牛肉真係唔敢恭維. 份量小不在話下. D牛肉仲要碎濕濕. 吉X家都好味過佢. 咖哩牛肉飯丼. 味道同自己去大型日式超市買既咖哩不遑多讓. 但價錢都要七十幾蚊. 唔抵食.環境都算舒服. 但座位卻有點迫. 服務生態度尚可接受. 不過叫佢地加茶, 只加水埋單要自己拎出去埋. 個收銀攪到七國咁亂. 連我地張單都唔見左!!另外係用餐過程中, 店內其他既食客更加議論紛紛. 以城中代表 "自X烏東" 作比較. 發現大多數聲音

食完之後, 發現一切都強差人意! 唔會再黎食!

以一碗烏東黎講. 可以話食得幾"豪"ga.

另外係用餐過程中, 店內其他既食客更加議論紛紛. 以城中代表 "自X烏東" 作比較. 發現大多數聲音都係....比"自X烏東" 略勝一籌.
但係埋單真係會比佢張單嚇親.

最後提一提大家, 佢地新張期內試業有9折優惠及免收加一. 如果唔係計落起碼要成八十幾蚊-
2011-05-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
  • 沒有
咁啱經過厚福街, 見有新烏冬鋪開左, 即試雖然唔係而家最受熱捧既手打烏冬但係機打一樣咁好食, 最緊要係新鮮, 試到鮮製烏冬係點樣既好彈牙, 仲有麥香男友柯打一個蕃茄烏冬, 開頭見個碗無湯, 得一"pat"蕃茄醬, 有D 失望後來經理解釋, 先知原來係好似"拌麵"既食法食到蕃茄鮮甜味, 無味精, 正其他小食都掂, 特別係個炸牛肉卷, 經理話D 牛肉無落調味料醃不過暫時未有飯供應, 只得烏冬, 下次推出飯類再去幫襯先
咁啱經過厚福街, 見有新烏冬鋪開左, 即試
雖然唔係而家最受熱捧既手打烏冬
但係機打一樣咁好食, 最緊要係新鮮, 試到鮮製烏冬係點樣既
好彈牙, 仲有麥香

後來經理解釋, 先知原來係好似"拌麵"既食法
食到蕃茄鮮甜味, 無味精, 正

不過暫時未有飯供應, 只得烏冬, 下次推出飯類再去幫襯先
2011-05-21
$80 (Lunch)
  • 清湯烏冬
  • 蕃茄烏冬
2011-05-20 28 views
回想整段用餐時間,我是如此憤怒,我從未如此憤怒過 !不是沒有久等的經驗,等得更久我也試過,卻不曾像今天般失儀──我居然向著不相干的女店員發火「咆哮」(如果無辜被「喝」的您有「幸」看到本評,再次鄭重地向您道歉,請原諒我「無理」取鬧 ),聲量之大連我自己也嚇一大跳!我想我不能避免成為該店開業以來首名「發爛渣」的食客吧 (唉,丟臉丟到家了 )!我是下午一時半進店的。路過門外見到眾多花籃,玻璃貼著告示試業期間九折、免加一以及奉送咖啡或茶。愛嘗新又貪小便宜的我當然不會錯過 。等了數分鐘,在最近門口的一張桌子坐下。打開餐牌,除了十數款烏冬,還有天婦羅、吉列、飲品和甜點。具配菜的烏冬一律五十元或以上 (最貴的吉列黑豚扒或海鮮烏冬,索價九十大洋 ),此區來說定價可以接受。最後點了一客冷烏冬 ($30) 和一客炸牛肉卷 ($80),飲品則要凍咖啡。(註:本來九折和免加一,帳單應為九十九元,但你知道店家收我多少嗎?一百一十七元!我回家一算才知道 。原因下文詳解) 惡夢,在下午一時四十五分正式揭開序幕──首十五分鐘,我尚處之泰然 ──拍照、玩手機內的數獨遊戲、閱讀餐牌、左顧右盼打量四周……漸漸我覺得不對勁,
回想整段用餐時間,我是如此憤怒,我從未如此憤怒過
!不是沒有久等的經驗,等得更久我也試過,卻不曾像今天般失儀──我居然向著不相干的女店員發火「咆哮」(如果無辜被「」的您有「」看到本評,再次鄭重地向您道歉,請原諒我「無理」取鬧
)!
食客真的很多
餐牌中有介紹烏冬製造過程頁
烏冬十數款
炸物不便宜呢
我是下午一時半進店的。路過門外見到眾多花籃,玻璃貼著告示試業期間九折免加一以及奉送咖啡或茶。愛嘗新又貪小便宜的我當然不會錯過
。等了數分鐘,在最近門口的一張桌子坐下。打開餐牌,除了十數款烏冬,還有天婦羅吉列飲品甜點。具配菜的烏冬一律五十元或以上 (最貴的吉列黑豚扒海鮮烏冬,索價九十大洋
。原因下文詳解)

惡夢在下午一時四十五分正式揭開序幕──

首十五分鐘,我尚處之泰然
──拍照、玩手機內的數獨遊戲、閱讀餐牌、左顧右盼打量四周……漸漸我覺得不對勁,怎麼過了十五分鐘一杯茶也沒
(在場食客人人皆有)?跟我同時進店、坐我對面的女客也等到一臉呆滯 (我記得她點的是蕃茄雞蛋烏冬)。就在我忍不住揚手之際,樣子甜美的女「知客」先我一步開口:「你們 (指我和對面女客) 等了好久罷?我替你們看看!」當時心忖「催單」後多等一會兒該行了吧,如是者又過了十分鐘……

午後兩時十分,我們的桌面依舊空空如也!當我見到兩時才入座的鄰桌居然比我們先有餐飲,終於按捺不住心頭的怒火
,大聲投訴:「怎麼我等了二十多分鐘奶茶 (明明是凍咖啡,氣到口齒不清了
) 還沒來?遲來的反而先有?」我知道我得「」一點,不然等到「地老天荒」也沒人理會
!貌似經理的男子聞言道歉:「對不起小姐,我們馬上跟進。你點的是熱奶茶?」我更正是凍咖啡。告訴你,如果只是這樣,我不會給劣評,尤其是試業期間的餐廳。自問不是苛刻、故意找碴的人,然而……

又過了五分鐘,兩時十五分,我足足等了半小時。喜見對面女客的蕃茄雞蛋烏冬上桌 (真佩服她可以不發脾氣,也許有我這個強出頭的「代言人
)。我的也緊接而來。一看之下
,我開始語氣不穩,「這是甚麼?」女店員捧著的是吉列豬扒烏冬!「吉列豬扒烏冬。」不知就裡的她答道。「我不是點這個!」「不是吉列豬扒烏冬又是甚麼咖哩烏冬呀?」桌子前方櫃台不知是誰冒出這一句,令人火冒「」丈的輕佻語氣
!「喀嚓」一聲──那是我腦內理智線斷裂的聲音 (看過漫畫《蠟筆小新》的你可以想像我的表情),驚怒交加的我忍不住狂吼:「冷烏冬和炸牛肉卷啊
!」捧餐的女店員「首當其衝」,被嚇得不知所措。男經理一疊連聲地喊著:「馬上替她做馬上替她做!」(註:兩時入座的鄰桌已在用餐途中

我怎麼了我這行徑跟三歲撒賴小孩有何分別
免費凍咖啡
狂言」既出,駟馬難追,那一刻我懊悔得想奪門而出
。我最悔的並不是當眾失態,而是我「傷害」了不相干的人。趁著女店員第二次捧餐上桌,我馬上跟她道歉,她扁扁嘴:「小姐,不是我替你下單的。」「我知道。我是太氣了,對不起
。」「不用說對不起。是我們不對,我也想知道是誰替你下單的啊!不如我送你飲品吧,你想喝甚麼?」她問。「不是本來就免費奉送的嗎?我的凍咖啡還沒來!」我婉拒她的好意。「噢,那我馬上替你拿。」果然「馬上」──不足一分鐘即到!「千呼萬喚凍咖啡大大杯的,冰不多,咖啡味淡,但不酸。免費的也不好挑剔甚麼。

事情告一段落了沒
別唬我了~ 它絕對不是我點的冷烏冬
女店員擱下烏冬之時,我大大詫異
,怎麼跟我印象中的「冷烏冬」兩個模樣?又蔥花天婦羅麪衣屑菜脯 (老實說我吃完也不清楚它是甚麼,味道有點像菜脯就是了
) 又雞蛋的?一碰碗邊,溫的!不死心夾起一條沾沾唇,那溫度告訴我,它絕不可能是冷烏冬!

一錯再錯欺人太甚了

「小姐,這碗不是『』烏冬!」我向站在櫃台後的女知客再次「抗議」。誰料她這樣回應:「是這樣子沒錯,是溫的。」甚麼
?從未聽過冷烏冬「可以」是溫的,我百分之二百肯定,面前這碗是另外一款我暫且不知名的烏冬。怎麼辦?又退回去不要?那我極可能等到下午茶時分也走不出店門
!轉念之間,我決定「認命」,接受這碗「不是」我的烏冬──沒吃早餐的我,肚子難受得很! (註:回家看《飲食男女》,看到介紹釜屋本舖的版面,那張辣烏冬的照片跟我吃的一模一樣,終於真相大白!辣烏冬索價五十,加上炸牛肉卷免加一再打九折,剛好一百一十七元正!親愛的知客小姐,難不成你從頭到尾把「」聽成「」字
?讀音是相近沒錯……唉,算了,算我倒楣
烏冬本身還可以的
儘管如此,我還是說句公道話:烏冬,是不差的,雖然並非手打貨色
。當初之所以選擇冷烏冬,無非想吃其原味。夏日在家,它是我的午餐首選──燙熟麪條,撒點蔥花薑茸,與自家調製的冷汁拌吃 (配方非常簡單:鰹魚汁五份、柚子醋四份、淡口醬油三份、兩份和麻油一份),不需要任何配菜,清清淡淡已是美味一道。我邊想著冷烏冬的美味,邊戳破雞蛋,用力拌勻。唔,讚岐烏冬粗粗圓圓的,賣相對辦,入口順滑,只是稍缺嚼勁,新鮮機製來說已算不錯。辣汁方面,只是微辣,調味挺香的,可惜雞蛋蛋香薄弱。份量偏少 (不少食客結帳時均反映此點),五十元恐怕定價稍高了。
炸牛肉卷物非所值
炸牛肉卷則不及格──以它十六元一件的水準來說,物非所值,我吃了一件就吃不下去 (結果「打包
)。即炸的無疑燙口,略厚的吉列麪衣卻與裡肉「分離」。肉是薄片肥牛肉,有肉味,但口感乾韌
,明顯火候控制不佳。肉裡嘗到點點芝士 (?) 味道,可是定睛細看又找不著。平常我是愛芝士的,獨獨這味道,我覺得與牛肉完全不搭配!真不敢說,我是否被氣昏了影響了味蕾?「蘸醬」乃一塊檸檬,聊勝於無。

理智」告訴我:人家道歉了你還想怎樣?「感情」馬上反唇相稽:如果道歉有用要警察幹麼?離開餐廳時,我用僅餘的一絲「涵養」,竭力擠出「皮笑肉不笑」 (我知道我的臉色一定比包公的烏盆更黑
),向沒聲價道歉的知客經理,說了一句「不要緊」──真痛恨自己的虛偽
!人生嘛,本來「永不說永不」;可是我發誓,──除非免費,哈……

後記
早陣子看過 Lawrence 先生的「抓狂茄潤通」食評,還留言打趣說「不失為覓食路上一趣聞」;當事情發生在自己身上,才知道箇中滋味 (我承認,我修養不佳)。下筆之際,火已燃燒殆盡,不過代價是死了好幾十億個腦細胞,和吃光一整盒「哈記」家庭裝雪糕罷……

這是我覓食路上一趣聞──於你而言。
2011-05-19
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$117 (Lunch)
食客真的很多
餐牌中有介紹烏冬製造過程頁
烏冬十數款
炸物不便宜呢
  • 沒有
2011-05-20 13 views
雖然出沒在尖沙咀,走入厚福街次數實在太少,因為沒有多的店鋪可以選擇聽食友說在H8的地舖將開設一間烏冬店,更打聽是由日本師傅座鎮,令我聯想到應該是手打烏冬?自己都幾喜歡吃烏冬,在日本也吃過手打烏冬,製作以至煮麵十分考究,無奈地香港吃到手打烏冬實在很少,基於水源,麵粉至師傅一應缺乏,我還以為是小店形式,但入店內一看原來也頗大的,可以容納數十人,餐牌款式不多,烏冬由三十元起至八十元不等,如果烏冬做得不好吃,配上炸豬扒,天婦羅都無補於事,看到餐牌推介的是咖喱烏冬,統統不適合,因為沒有きつねうどん關係,唯有選擇冷烏冬吧!開始以為係手打!原來有部製麵機,和自家烏冬相同了十多分鐘就可以有得吃,當然是即叫即煮吧!在日本看師傅煮冷烏冬時放入冷水和熱水,反覆多次,更應該要撈起烏冬觀察是否大功告成,賣相其實可以!,份量不多,不過都正常的!吃落欠缺了咬口,沒有手打出來的質感,烏冬本身的味道偏淡,都有少許小麥味,還算滑溜的,那麼煮得都合格的,用機製的還是以熱食會比較好,比起機械そば,烏冬當然好吃得多,那碗烏冬汁如果可以的話,應該濃味一點會更好,差不多秒殺了這個烏冬水準不算好,但幸好新開張期間不收加一,還有九折,
開始以為係手打!原來有部製麵機,和自家烏冬相同

水準不算好,但幸好新開張期間不收加一,還有九折,最後結帳只不過二十七元,在餐單的最後有小食和甜品供應,原來是有雪糕選擇!天婦羅蝦要九十元,實在太貴了!
$27 (Dinner)