大家樂,久久未有寫食評,原因轉左行出到來MK,見到好多餐廳也換了招牌,換左新既鋪面今次黎到呢間金飯館,係牛頭角起家,主打特色飯,新分店增設更多唔同新菜式包括沙爹牛肉炒腸粉,蜜桃焗豬飯 招牌蝦油厚煎肉餅飯仲有多款特色飲品選擇!先來腸粉,炒得煎得香口,加埋蛋同沙爹牛肉,口感豐富~而且仲好有飽足感好快就上埋煎肉餅飯,好巨型,厚身肉味濃厚,夠鮮味另外仲有蝦油,更添香氣,撈飯食一流最後係焗飯,放滿茄汁,炒飯底爽身,厚切豬扒,大滿足豬扒厚身嫩滑,飯多味佳旺角廣華街38號地舖金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門評分8/10消費200~300
大家樂,久久未有寫食評,原因轉左行
出到來MK,見到好多餐廳也換了招牌,換左新既鋪面
今次黎到呢間金飯館,係牛頭角起家,
主打特色飯,新分店增設更多唔同新菜式
包括沙爹牛肉炒腸粉,蜜桃焗豬飯 招牌蝦油厚煎肉餅飯
仲有多款特色飲品選擇!
先來腸粉,炒得煎得香口,加埋蛋同沙爹牛肉,口感豐富~
而且仲好有飽足感

好快就上埋煎肉餅飯,好巨型,厚身肉味濃厚,夠鮮味
另外仲有蝦油,更添香氣,撈飯食一流

最後係焗飯,放滿茄汁,炒飯底爽身,厚切豬扒,大滿足
豬扒厚身嫩滑,飯多味佳
旺角廣華街38號地舖

金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門
評分8/10
消費200~300

☌☌☌金飯館貳.零.肉餅.焗飯專門店☌☌☌同老公出嚟換完錶,就搵嘢食啦。老公要有米飯落肚,所以就要陪佢揀地道啲嘅嘢食,啲港女嘢文青嘢唔啱佢😂咁佢見到呢間有肉餅飯,佢即刻拉我入去。好老實講,坐低嘅時候我真係想擰歪面冇乜興趣。店員奇奇怪怪,而且店內又冇乜人。落完單又等咗25分鐘先有,其實都好擔心到底有冇幫我哋落單🥲望穿秋水,第一碟黑松露蘭王肉餅飯,終於嚟到。第一眼係覺得咁細碟嘅😂因為見住人哋出餐嗰啲啲飯多到成座山咁高,而我哋呢個真係有天淵之別。不過真係有驚喜!驚喜就不在於黑松露,而係個肉餅質地彈牙,配上蘭王嘅蛋汁,同埋秘製豉油。真係覺得一碗唔夠食 ,亦都覺得等咗25分鐘係有價值。再過多陣我哋嘅蕃茄焗豬扒飯都終於上枱了,炒飯底炒得夠乾身,而且豬扒唔係薄到張紙,入口亦都唔會嚡。質素都真係唔錯。飲品方面,芋頭奶茶相對比較失色,可以唔使試鐵觀音珍珠奶茶就正常發揮
☌☌☌金飯館貳.零.肉餅.焗飯專門店☌☌☌

咁佢見到呢間有肉餅飯,佢即刻拉我入去。

落完單又等咗25分鐘先有,其實都好擔心到底有冇幫我哋落單🥲

飲品方面,芋頭奶茶相對比較失色,可以唔使試
鐵觀音珍珠奶茶就正常發揮

2024-02-27
2024-03-04 256 views
#foodielagblah旺角肉餅焗飯專門店💓OT到夜一夜,又唔想食頹茶餐廳?嚟呢間特色嘅焗飯/肉餅飯店就啱哂你啦~🥰當日食飯8:30pm 店內都人流湧湧,好多人!因為佢哋嘅焗飯/肉餅飯真係無得頂😍食物🥘:1️⃣蔥油香煎龍躉球炒飯 $118老闆推介⚠️‼️炒飯本身炒得好香口,火候啱啱好,唔會太乾身。加上香煎嘅龍躉球,好滑好嫩。仲有最加分嘅係—好少炒飯有加蔥油,炒飯嘅香融合埋蔥油嘅香,學食神嘅星爺話齋:好好味啊!~~.2️⃣黑松露墨魚肉餅飯 $62老闆推介⚠️‼️好少食肉餅飯係加上黑松露,黑松露墨魚🦑一般都係串燒居多。但呢間飯館就有喇!香煎嘅墨魚肉餅,厚煎仍然保持到鮮嫩多汁,搭配上黑松露的香氣,讓人垂涎欲滴!肉餅飯仲唔少得煎到橙紅色的雞蛋,蛋汁融入白飯之中,多重口感嘅享受,啱哂肉餅控嚟試下!.3️⃣X記瑞士雞翼(5隻)$42每隻都肥大可口,醬汁甜甜地,好入味!.📍:金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店 (旺角)旺角廣華街38號地舖......#旺角#金飯館貳#焗飯#肉餅#飯店#廣華街
#foodielagblah旺角
肉餅焗飯專門店💓

食物🥘:
1️⃣蔥油香煎龍躉球炒飯 $118

2️⃣黑松露墨魚肉餅飯 $62

3️⃣X記瑞士雞翼(5隻)$42
每隻都肥大可口,醬汁甜甜地,好入味!

📍:金飯館貳·零 肉餅·焗飯專門店 (旺角)
旺角廣華街38號地舖
#旺角#金飯館貳#焗飯#肉餅#飯店#廣華街
2024-03-04
$110 (Dinner)
  • 黑松露墨魚肉餅飯
  • 蔥油香煎龍躉球炒飯
2024-03-01 211 views
今日去咗旺角廣華街一間新開嘅餐廳 "金飯館貳.零 肉餅.焗飯專門店" 食飯, 餐廳主打焗飯、肉餅飯、刈包, 見到相片好吸引, 即刻點嚟食先🥔X記瑞士雞翼(5隻) $42甜甜哋嘅瑞士汁做得好好味, 雞翼完全煮入曬味, 正👍👍🥔蜜桃鮮茄焗豬扒飯 $78焗飯超好食🤤, 必點✌️!豬扒多, 芝士又多又厚, 茄醬多到流曬出嚟😍, 茄醬酸度調得啱啱好, 豬扒肉質鬆軟, 加入甜甜嘅水蜜桃, 水準之作😘🥔蓮藕梅香鹹魚肉餅飯 $62肉餅即叫即煎, 煎過嘅肉餅突出咗鹹魚嘅香味, 加入蓮藕粒, 口感更豐富, 日本玉蘭蛋煎至半熟, 篤穿蛋黃, 加入枱上嘅秘製醬油, 一齊撈飯, 美味😋

🥔X記瑞士雞翼(5隻) $42
甜甜哋嘅瑞士汁做得好好味, 雞翼完全煮入曬味, 正👍👍

🥔蜜桃鮮茄焗豬扒飯 $78

🥔蓮藕梅香鹹魚肉餅飯 $62
  • 蜜桃鮮茄焗豬扒飯
本身都好愛食肉餅既我,發現旺角有間專食肉餅既餐廳,早幾日同家姐收工去左依度食晚飯除左肉餅之外,都有焗飯、炒飯同小食,我地叫個焗飯, 肉餅飯同小食一齊食瑞士雞翼睇色澤相當濃郁,食落一啲都無失望,煮得好入味,瑞士甜甜地,雞翼煮得夠冧,好食!金莎咸蛋黃肉餅飯面頭撒左炸蒜粒,配左日本蘭王蛋,拌勻蛋汁係飯中,再加甜醬酒同豬汁食好惹味,肉餅軟熟得黎仲帶少少肉汁,肉餅中間內藏鹹蛋黃,超邪惡!蜜桃鮮茄焗豬扒飯份量比想像中大份,超多茄汁,拌勻之後發現係香蔥炒飯底,炒飯味道幾出色,炒得乾身有鑊氣,豬扒入口軟熟,茄汁唔會過酸味道適中,依個份量絕對夠兩個人食
Dinner
3K
2024-02-29 140 views
金飯館的牛頭角店因為爆多雞子而聞名,之前都同一個愛雞子嘅朋友去排過隊😆是晚經過見旺角見有分店,就入去試下。小店十分旺場,基本上無吉枱,一有人走就有人入黎食😆我地好彩坐到張卡位,都幾濶落㗎。⭐金莎鹹蛋黃肉餅飯自己揀左肉餅飯,賣相不錯。橙紅色的蘭王蛋好吸引,肉餅厚身,入面有整隻鹹蛋黃,蛋黃仲起沙添,好味👍⭐蜜桃鮮茄焗豬扒飯朋友揀左焗飯,上枱時勁熱小心唔好掂到個焗盤。豬扒厚切有兩大片,炒飯底香口,仲落左唔少芝士正呀😋⭐即炸三寶丸本想叫燒賣但賣哂,改左要份三寶丸啦,幾彈牙喎,個沙嗲醬香口👍⭐阿薩姆奶茶好多飲品都賣哂,最後叫左兩杯阿薩姆奶茶,茶香奶滑微甜,幾啱口味👍食肉餅飯有抽獎活動,可惜無中😂係完食感謝。仲有呢個新出品火焰肉餅飯都想試下㗎,不過是晚賣哂。其他呢…肉餅飯、焗飯、小食、刈包同飲品都好多售罄,嘩嘩,八點幾就無咩揀了,仲不停有食客入場,認真犀利👍
⭐金莎鹹蛋黃肉餅飯
⭐蜜桃鮮茄焗豬扒飯
⭐即炸三寶丸
⭐阿薩姆奶茶
食肉餅飯有抽獎活動,可惜無中😂係完食感謝。
2024-02-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2024-02-28 114 views
🔹️位於旺角 ‘’金飯館 貳.零 肉餅. 焗飯‘’ 主打肉餅和焗飯🥘 店內設有多坐位, 服務貼心👩‍💼👩‍💼價錢相宜💰食物優質👍🔸️蓮藕梅香咸魚肉餅飯🐟🍛以爽甜蓮藕和梅香咸魚加碎肉打成肉餅, 味道鹹香鮮甜, 肉質鬆軟, 十分均勻, 加上蘭王蛋, 味道富有層次感, 還可以加豬油和豉油撈飯, 好惹味😋🔸️芝士焗沙嗲牛肉配蘭王蛋飯🧀🐮🍲以拉絲芝士配香辣惹味沙嗲牛肉, 大大片牛肉, 夠腍身容易入口, 焗飯香口, 配上蘭王蛋, 十分開胃Yummy👍🔸️X記瑞士雞翼🐔大大隻雞翼肉質鮮嫩幼滑配上瑞士汁, 十分入味🤤

🔸️蓮藕梅香咸魚肉餅飯🐟🍛

🔸️芝士焗沙嗲牛肉配蘭王蛋飯🧀🐮🍲

🔸️X記瑞士雞翼🐔
大大隻雞翼肉質鮮嫩幼滑配上瑞士汁, 十分入味🤤

2024-02-27 153 views
總店係牛頭角嘅金飯館,旺角呢間分店就專食肉餅同焗飯嘅餐廳,有一款好特別嘅食物,我覺得非常之好食,就係呢個沙爹牛肉蛋炒腸粉。用蛋煎好腸粉墊底上面再加上濃濃嘅沙嗲牛肉。腸粉被蛋漿包著,散發著蛋嘅香氣,外皮微脆入面軟淋。沙嗲牛肉汁混和咗腸粉。一齊食有種沙嗲牛河嘅感覺,但係充滿蛋香。唔夠飽就就多碗黑松露墨魚肉餅飯。肉餅即叫即煎,混合咗墨魚肉同翠玉瓜絲,香脆彈牙多汁。加埋隻燶邊蘭王蛋,加上少少豬油同特調鼓油,滿足感爆滿。

2024-02-26 116 views
肉餅焗飯專門店果然名不虛傳,仲有幾款特色小食,同埋台灣直送原材料嘅手搖飲品,除咗做堂食飲品,亦可以外賣,手搖飲品喺附近幾大競爭,但呢度算抵飲芝士焗葡國雞飯 $78焗飯即叫即焗,需時製作,但都好值得。炒蛋蔥花炒飯底米粒圓潤,粒粒分明。葡汁同芝士完美混和,有薯仔、青椒、洋蔥等等,豐富左醬汁嘅口感,當然唔少得面頭焗到焦香嘅芝士😋蝦頭油肉餅飯 $68啖啖肉有埋蝦仁係入面嘅肉餅、大量櫻花蝦、燶邊煎蛋,簡直係完美配搭,蛋黃汁流到飯嘅底部,配合額外加嘅豬油豉油超正😆沙嗲牛肉蛋炒腸粉 $58一條條順滑嘅腸粉被炒蛋漿住,面頭再鋪上濃香嘅沙嗲牛肉片,將兩款經典香港食物結合👍🏻蜂蜜檸檬蘆薈 $26柳橙綠茶 $24所有飲品原材料都係由台灣直送,預設半糖少冰味道唔錯

芝士焗葡國雞飯 $78
芝士焗葡國雞飯

蝦頭油肉餅飯 $68

沙嗲牛肉蛋炒腸粉 $58

蜂蜜檸檬蘆薈 $26
柳橙綠茶 $24
所有飲品原材料都係由台灣直送,預設半糖少冰味道唔錯

芝士焗葡國雞飯
✏️ 芝士焗肉醬飯配蘭王蛋濃郁的芝士搭配肉醬飯,再配上蘭王蛋,絕對是美食家的最愛,口感豐富,美味無比。💯‼️💯💯 ✏️黑松路墨魚肉餅飯墨魚肉餅搭配飯食,濃郁的墨魚風味與飯食相互輝映,絕對是獨特而美味的組合,值得一試。💯‼️💯💯💯✏️瑞士雞翼(5隻)瑞士風味的雞翼,烹調得宜,口感酥脆多汁,是讓人回味無窮的美味料理。✏️觀音珍奶少冰觀音珍珠奶茶口感豐富,奶茶的香濃配上Q彈的珍珠,清涼的少冰口感更加清爽宜人,是絕佳的下午茶選擇。💯‼️💯‼️💯✏️ 椰芒奶茶椰子和芒果的組合擁有獨特的風味,加上香濃的奶茶底,清涼又甜蜜,絕對是夏日的最佳解渴選擇。💯‼️💯‼️💯‼️舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6環境指數: 🌟🌟🌟🌟/6服務指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6性價比指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6回頭指數:🌟🌟🌟🌟/6<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考

✏️ 芝士焗肉醬飯配蘭王蛋

✏️黑松路墨魚肉餅飯

✏️瑞士雞翼(5隻)

✏️觀音珍奶少冰

✏️ 椰芒奶茶

舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
環境指數: 🌟🌟🌟🌟/6
服務指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
性價比指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
回頭指數:🌟🌟🌟🌟/6

<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>
以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考
2024-01-29
2024-02-22 330 views
我約左好友去旺角行街,順道去位於旺角廣華街38號地舖的金飯館貳。零 肉餅焗飯專門店食晚飯。我點左蔥油香煎龍躉球炒飯$118,肉餅配蘭王蛋飯$56,小食是即炸三寶丸(豬肉丸、牛肉丸及章魚墨汁丸)配沙爹汁$26。蔥油香煎龍躉球炒飯炒飯粒粒分明又乾身,龍躉厚切,兩面都煎得金黃,魚肉條理分明,厚厚的魚皮帶有咬囗,十分新鮮,真心推介!肉餅配蘭王蛋飯肉餅幾厚身,煎得表面帶有少少脆焦香,口感香濃又彈牙。半熟蘭王蛋(太陽蛋模樣)放在飯面,頂頭鋪滿櫻花蝦,賣相不錯。店長話:加秘製豬油和鼓油,更加好味!即炸三寶丸配沙爹汁三寶是豬肉丸,牛肉丸及章魚墨汁丸,炸得外脆內腍,十分好味又好食。

蔥油香煎龍躉球炒飯

肉餅配蘭王蛋飯

即炸三寶丸配沙爹汁

• 芝士焗肉醬配蘭王蛋飯
  • 蜜桃鮮茄焗豬扒飯
  • 黑松露墨魚肉餅飯
2024-02-20 1239 views
好耐之前朋友話想食肉餅今次就陪佢嚟到廣華街食驚喜地星期日12點唔使排隊(•ૢ⚈͒⌄⚈͒•ૢ)✧ 黑松露墨魚肉餅 ($62)冇諗過肉餅咁爽口!當然都可能係因為用墨魚做底🐙Zoom in 俾大家睇下好粉嫩💕外層仲煎得脆脆地㗎黑松露醬亦好香但發現入面有菜玉瓜反而扣少少分🤏🏻另外枱面有豉油同豬油可以再自行加落個飯煎蘭王蛋啱啱好濃邊🍳蛋黃流哂落珍珠米度好正de su佢哋仲搞咗抽獎🍀食到碗底有機會中現金券/飲品~✧ 蜜桃鮮茄焗豬扒飯($78)個飯底唔係炒底咁簡單而係炒飯底 係咸魚雞粒炒飯嗰種好有味嘅飯豬扒每嚿都好似咬到肥咁kekeke絕對唔係實dud dud嗰啲老肉火喉剛剛好!
好耐之前朋友話想食肉餅
今次就陪佢嚟到廣華街食
驚喜地星期日12點唔使排隊(•ૢ⚈͒⌄⚈͒•ૢ)

✧ 黑松露墨魚肉餅 ($62)
冇諗過肉餅咁爽口!
當然都可能係因為用墨魚做底🐙

另外枱面有豉油同豬油可以再自行加落個飯
煎蘭王蛋啱啱好濃邊🍳
蛋黃流哂落珍珠米度好正de su
佢哋仲搞咗抽獎🍀
食到碗底有機會中現金券/飲品~

✧ 蜜桃鮮茄焗豬扒飯($78)
個飯底唔係炒底咁簡單
而係炒飯底 係咸魚雞粒炒飯嗰種好有味嘅飯
豬扒每嚿都好似咬到肥咁kekeke
絕對唔係實dud dud嗰啲老肉
火喉剛剛好!
2024-02-18
$80 (Lunch)
2024-02-19 102 views
我同朋友嗌咗一個雞扒炒飯 佢其實睇上去係好好食嘅 佢係炒飯之後上面呢放咗幾塊煎嘅雞扒之後有啲配菜喺隔籬 但係我食嘅時候真係好鹹,我個friend都覺得好鹹 唔知係咪因為我哋口味比較淡 但係真係有啲頂唔順 咗兩杯嘢飲,一個係芒果多多綠茶 仲有一個係波霸奶茶 嗰個奶茶OK 但係嗰個芒果綠茶浸味好似藥水 唔好飲
有沒有人跟我一樣,出門很怕吃到不好吃,一塊結在一起不粒粒分明的飯咁就要黎呢間旺角既茶餐廳,餐廳主打肉餅和米飯,我地點了一個蜜桃焗豬扒飯和肉餅飯,發現他們用的飯不一樣,真的粒粒分明⭐焗豬扒飯酸酸甜甜的,用料很實在,用的飯是長形的泰國米,應該是考慮到焗飯有汁會濕,炒過的飯拌酸酸的番茄醬和豬排吃 ,喜歡鹹甜酸口的必點⭐我個人比較喜歡這個肉餅飯,什麼叫黃金傳說!肉餅子煎得外香里嫩,有混入一些香菇增加口感,米飯用的是珍珠米,🥚是半熟蘭王蛋, 肉餅蛋液戳開再挖一口飯一起吃下去,根本不可能不好吃 ⭐還有炸燒麥都幾有新意的 用一般茶餐廳的價格去吃用料實在的快餐,真係很不錯

⭐還有炸燒麥都幾有新意的

用一般茶餐廳的價格去吃用料實在的快餐,真係很不錯
2024-02-08 112 views
🍴沙嗲牛肉炒腸粉沙嗲醬勁香濃,牛肉又嫩滑,配埋個用蛋底炒成嘅腸粉,撈埋一齊食,完全係街頭小食嘅典範!好耐都冇食過咁好食嘅牛肉同腸粉啦👏🏻🍴招牌蝦頭油炒飯叫得金飯碗,飯當然係主打啦!佢個招牌蝦頭油炒飯,落足料,蝦味十足,飯炒得夠乾身,食落去食到一粒粒飯,仲配埋櫻花蝦,賣相同味道都一流👍🏻👍🏻🍴香蔥龍躉片炒飯今期生產品,龍躉片炒飯,份量十足!龍躉厚切,仲有四片咁多,好抵食! !炒飯質素極高,同樣係粒粒分明,今次配香蔥,食落更加香,啱晒鍾意食香蔥芫荽類嘅朋友👍🏻👍🏻👍🏻🍴波霸珍珠奶茶飲品方面除咗有好多玻璃樽汽水,佢原來仲供應唔少台式飲品,隔離間金茶館都係屬於同一個老闆,而佢嘅波霸珍珠奶茶,珍珠夠煙靭,少甜啱啱好。食完咁多飯再飲埋杯嘢,卡路里係超標㗎啦,不過真係好正🤣真心估唔到喺旺角竟然有一間咁高質素嘅炒飯焗飯專門店,非常推介大家試吓🤗

🍴沙嗲牛肉炒腸粉

🍴招牌蝦頭油炒飯