Restaurant: 金豪酒家
Info:

2020-11-20 84 views
好友常約我外出飯局,但礙於疫情多數都婉拒,但好友多次推薦「金豪酒家」是小菜首選,在好奇心驅使下今晚就跟好友到此飯敍。 我們到達金豪酒家差不多6點鐘,時間尚早人流不算多,地方闊落乾淨坐得幾舒服,正是三五知己飯局敍腳的好地方。我們一面吹水一面點了幾個小菜。沙薑豬手:咬落皮脆,肉有咬口但又唔會死實實,連啲根位都好容易咬開,抵讚👍,配埋麻辣汁和薑蔥絲,非常香口惹味。鮮菠蘿咕嚕肉:咕嚕肉食得出係新鮮炸,薄薄既粉醬仲係脆,加埋新鮮既菠蘿🍍和三色椒,酸酸甜甜好香好開胃,真係味覺和視覺既享受👍👍 砂煲生啫鮮雞什:侍應姐姐先放低個燒熱左既砂煲,再倒入炒香既雞什,砂煲發出啫啫聲叫,隨即番炒幾下,嘩!果陣蔥蒜香味散發全場。這種做法已經很少食肆肯做。絕對抵讚👍👍👍 醒胃山渣骨:其實係少骨炸豬扒,豬扒唔鞋仲好juice添,配搭醒胃既山渣汁,酸甜度適中,真係送飯送酒既小菜。 上湯浸白菜仔:上湯原來係魚湯,好香一D都唔腥,白菜仔清甜爽脆。 今晚飯敍好滿意又滿足,難怪好友極力推薦深水埗金豪酒家。

今晚飯敍好滿意又滿足,難怪好友極力推薦深水埗金豪酒家。

2020-11-17 75 views
金豪我食過3次, 最難忘的一直都是豬手。我原本是一個不懂得又不喜歡食豬手的人, 但這個菜式, 令我對豬手完全改觀。它的調味令豬手十分入味, 那種麻辣的感覺是令人十分開胃。另外, 椒鹽瀨尿蝦都十分驚喜, 因為不用自己拆殼, 但鮮味不夠。
2020-11-12 111 views
今晚同屋企去左深水圳食中菜。呢間餐廳既設計擺設都幾懷舊同親民,依家呢d餐廳真係買少見少。今餐點左5款小菜,有豉油王鵝腸,芥茉牛柳粒,新鮮菠蘿炒咕嚕肉,同一魚兩食 (炒班球,炸魚煲)。第一樣野泥既係豉油王鵝腸,份量都幾大。鵝腸口感都幾爽口同幾入味!食鵝腸最驚唔爽口,咬唔斷呀!鵝腸配蔥同笌菜泥食,油膩既感覺大大減少呀!芥茉牛柳粒係一樣我幾推薦既一樣小菜,點解?牛柳粒細細粒,一口食到,唔似d牛柳條要食幾次先食得曬。牛柳粒既表面充滿曬芥茉,但芥茉味又唔太重,食唔到辣既朋友都食到!仲有佢地用既牛柳粒都應該幾上乘,入口充滿牛味,每一咬都散發住震震牛味。新鮮菠蘿炒咕嚕肉就係一樣差唔多每一次食中菜都會點既一樣小菜,味道不錯。但店用新鮮菠蘿,甜酸味更好。而一魚兩食就幾有驚喜,個人鍾意炒班球多d。班球幾爽口,又大塊,同其他魚唔同,正!食得出佢地用既魚都幾新鮮。魚煲都幾入味,屋企人成都都清曬,證明幾好食!

但店用新鮮菠蘿,甜酸味更好。
魚煲都幾入味,
屋企人成都都清曬,證明幾好食!
2020-11-02 154 views
今日去開深水埗買電腦用品,順道食過晚飯,經過隔離街見到有間食小菜不錯就入去試下👍環境乾淨企理,坐得舒服😌餐牌上除了小菜還有特價海鮮孖寶,服務員會主動過來介紹餐廳菜式給我們👍咕嚕肉這碟咕嚕肉色香味俱全,豬肉炸得微脆香口,沒有太多粉漿,食落啖啖肉,酸甜度適中😋龍躉兩味這個是店員介紹的,一條魚兩個煮法,斑頭腩炆枝竹,上枱時熱辣辣香噴噴,魚腩先炸後炆所以很入味,魚肉嫩滑,配菜還有枝竹腩肉,枝竹吸入醬汁食落很惹味😋翡翠炒球西芹爽口清新,龍躉起了肉完全冇骨,魚皮煙煙韌韌,膠原非常豐富,調味適中👍亮哥炒飯炒飯炒得很有鑊氣,不會太油,飯粒粒分明,配料比例適中,口感豐富😋
環境乾淨企理,坐得舒服😌
咕嚕肉
龍躉兩味
翡翠炒球
亮哥炒飯
2020-10-29 127 views
上星期晚九點同家人去左深水埗既金豪酒家食晚飯,第一次幫襯見人流吾少,所以就試下依間餐廳食物如何~本身想試食海鮮類既食物,但侍應告知因休魚期和打風而沒有貨。order雞可惜賣晒,真的有點兒失望;難得黎到酒家最後都食吾到想食既野。另外,服務態度有改進既地方。椒鹽鮮魷:依度既椒鹽鮮魷外炸皮吾同出面,外炸皮跟魷魚既肉較分開,而鮮魷口感偏向軟口;因魷魚經過炸既程序,食落有點兒油膩。啫啫通菜:通菜會在客人前放入鍋中,可以即時做到啫啫聲既效果,香味突出。通菜爽口,味道入味。菠蘿咕嚕肉:個人覺得咕嚕肉味道甜甜地,咕嚕肉既肉吾會太過實,易於咀嚼!加入左菠蘿令整碟味道增加左酸酸甜甜既味道啊~亮哥招牌炒飯:炒飯夠晒大碟,飯粒分明,味道帶少少咸味。

亮哥招牌炒飯:炒飯夠晒大碟,飯粒分明,味道帶少少咸味。
2020-10-26 129 views
老公一向喜歡食中菜,尤其是去酒樓,自從疫情發生已經冇去好耐,朋友介紹深水埗金豪酒家,中菜做得唔錯。今天同老公去完深水埗買嘢,專程行過去酒樓食晚飯,試試味道如何!龍躉兩味:枝竹炆斑頭腩,原煲上的枝竹炆斑頭腩,未吃已先聞到枝竹 、火腩和斑腩的香氣. 被薄薄炸粉包裹的炸斑腩嫩滑. 另外枝已炆到軟腍,兩樣都好入味!火腩肥瘦適中,肉質細緻。翡翠炒班球:班球件件厚肉,魚皮膠質極重,魚肉鮮嫩,啖啖肉,好食!配西芹炒,又香又爽口!紅燒BB鴿:BB鴿即叫即炸,上檯熱騰騰的,油溫炸得剛好, 鴿皮吃時十分香脆, 入口肉很嫩滑。亮哥招牌炒飯:飯加入蛋白和菜粒炒得粒粒分明,而且夠晒鑊氣,

亮哥招牌炒飯:飯加入蛋白和菜粒炒得粒粒分明,而且夠晒鑊氣,
2020-10-15
Type of Meal
Dinner
2020-10-22 101 views
今日放工去深水埗黃金商場買嘢,買完野之後當然要醫肚啦!突然醒起之前舊同事介紹過深水埗有間唔錯嘅中菜,今日順道可以一試!門面都好光猛, 舊式酒樓但係乾淨企理!呢度有好多款小菜選擇,生猛海鮮🦞,煲仔菜,家常小菜,炒粉麵飯等等!好多選擇!今日我哋4人共叫左六樣嘢,首先嚟咗個咕嚕肉,一咬落去肉質香脆可口,個汁酸甜度剛好,喚醒味蕾迎接跟住既幾道菜。上湯豆苗,湯濃菜嫩,奶白色既湯滲透入菜苗中,超正😋霸王雞用左新鮮雞黎整,肉質細嫩多汁,淋上自家製豉油加蔥將雞既鮮味提升到另一個層次!因為屋企人最中意食班,經職員推薦龍躉兩味就即刻落order。先來翡早炒斑球,啖啖肉,骨膠原相當豐富,再來蒸斑頭腩,簡單的做法加上姜蔥鮮味十足。最後就到亮哥招牌炒飯,加入蛋白,菜粒,乾瑤柱,每粒飯不但炒到粒粒分明,而且好有光澤,只是用簡單嘅材料炒已經好好味,抵讚!  話咁快就一掃而空, 好味道!始終都係香港人, 一家人圍埋圓枱食番中菜特別好味道, 尤其是老人家都唔太啱西餐日本野咁可以食到間好食既中菜, 又可以做飯堂啦!
門面都好光猛, 舊式酒樓但係乾淨企理!

上湯豆苗,湯濃菜嫩,奶白色既湯滲透入菜苗中,超正😋

話咁快就一掃而空, 好味道!
可以食到間好食既中菜, 又可以做飯堂啦!
2020-10-20
$100 (Dinner)
2020-10-20 120 views
之前聽朋友講話深水埗有間食小菜唔錯,今日放工終於可以一試!雖然今日係星期一,但都有九成入座率,相信呢間餐廳有一定水準!由於我哋第一次嚟,唔知食乜好,呢度啲侍應姐姐勁好服務態度,逐一為我地介紹有咩招牌菜!經過一輪介紹之下,知道我們鍾意食魚,就提議我們點龍躉兩味,分別係翡翠炒班球和清蒸班頭腩!班球食得出十分新鮮,肉質鮮嫩,好有鑊氣,而且每件班球都大大件,斤両十足👍🏻清蒸斑頭腩用了陳皮,雲耳,紅棗一齊蒸,除了癖除魚的腥味,還突出了魚嘅鮮味,配埋蔥花一起食相當好味😋還推薦了我們食雞,因為呢度從開業以來都只會採用新鮮雞,果然係一分錢一份貨,除了好有雞味之外,連雞胸肉都十分滑!上湯豆苗,豆苗十分翠綠,因為現是食豆苗的季節👍🏻👍🏻咕嚕肉,炸得香脆之如,而且肉質選了半肥瘦,所以口感相當好!亮哥招牌炒飯,呢個簡直讚不絕口,因為飯炒到粒粒分明之外,食落又不會太油膩,加埋蛋白菜粒一齊食好有口感!總結:呢間深水埗酒家位置十分方便,地鐵一出行幾分鐘就到,而且價錢相當合理,又夠穫氣,下次一定會再約埋三五知己黎再試埋其他招牌菜😋😋😋

上湯豆苗,豆苗十分翠綠,因為現是食豆苗的季節👍🏻👍🏻

咕嚕肉,炸得香脆之如,而且肉質選了半肥瘦,所以口感相當好!

2020-10-10 80 views
全民抗疫叫外賣 今次幫襯左間小菜館 叫左黑椒薯仔牛柳粒, 黃金蝦球, 蒜蓉蒸節瓜, 西芹鮮魷炒蝦, 價錢唔算平 平均過百一樣餸 雖然味道ok, 但唔算特別出色 性價比一般 份量唔算多
TakeAway
2020-10-07 73 views
深水埗的這條街不是旺區所以相對冷清,但卻有一些食肆及店舖,今晚和朋友到此飯店就是在這條街。飯店有兩個舖,不過唔係連鋪,要相隔一個舖位之後先有另外一間。飯店提供一般中菜菜式,見到每個食客食嘅中菜都甚有鑊氣,所以我哋都會叫啲小炒來吃。鮮菠蘿咕嚕肉 $108小菜就係食到大廚鑊氣,咕嚕肉香脆肉軟硬適中,菠蘿不是罐頭,是鮮菠蘿果真零舍不同,連洋蔥、青椒、葱段等配料,酸酸甜甜,送飯一流。西蘭花花枝片 $98西蘭花係我鍾意食嘅蔬菜之一,貪其有咬口爽脆,我欣賞鮮魷魚堅新鮮,有啃勁之餘好有魷魚香,我仲特登叫碟蝦醬,令口感更豐富。 這餐為朋友慶祝生日的飯局,慶祝生日之餘也慶祝久未聚會,鑊氣十足的小菜令人回味,如果唔係揸車,就一定飲番兩杯啤酒,待下次再嚟食過。

鮮菠蘿咕嚕肉 $108

西蘭花花枝片 $98

2020-10-07 99 views
深水埗區不嬲人多,就算疫情其間黃金商場附近也人潮湧湧,難想像這是疫情期間的現象,趁疫情放鬆去朋友家探訪, 探完之後佢話一齊喺附近食嘢,帶咗我嚟呢間食店晚飯,食店裝修樸素感受到懷舊風氣 。雖然已經是晚上九點,食店內仍有很多食客,似乎有一定捧場客。食店提供洗手液,有簡單的衛生設備。食物選擇正路,一般中菜菜式,價錢沒有特別平,尚算標準。我們叫了份海鮮孖寶$398,當是我和朋友久未見面後食個海鮮慶祝下。蒜蓉蒸聖子,有粉絲同大量蒜蓉,啱晒鍾意重口味嘅我,一嚐知是新鮮。海上鮮,一樣新鮮,肉嫩滑,加上豉油調較出色,送飯一流。簡單的餸菜卻食得出食物質素不錯,大家食過亦ok,我們度過愉快的一晚,稍稍放下今年疫情的壓力。

食物選擇正路,一般中菜菜式,價錢沒有特別平,尚算標準。

海上鮮,一樣新鮮,肉嫩滑,加上豉油調較出色,送飯一流。

2020-10-02 127 views
深水埗有很多味道不錯的小炒,今天和家人來到這間經常排隊的中式菜館。由於限聚令的關係,即刻比以往少,雖然沒有長長的人龍,不過全個餐館也滿座了。避風塘瀨尿蝦238砂煲芥蘭啫爽肉 88亮哥招牌炒飯98金豪和味雞148鮮菠蘿咕嚕肉108翡翠炒班球小菜相當有水準,我和家人點選了數個小菜,最後各人也讚不絕口,捧着肚子再打包回家。個人最喜歡砂煲芥蘭啫爽肉,店員捧着一個燒滾了的砂煲來到面前,然後立即把所有材料放進去快炒。瞬間冒出熱騰騰的煙,香氣四溢,非常惹味。特別一讚還有炒飯,每一粒粒粒分明,炒得乾身又入味。其他小菜也好吃,不過個人覺得和味雞份量稍小,如果再多一點便好了。

避風塘瀨尿蝦238
砂煲芥蘭啫爽肉 88
亮哥招牌炒飯98
金豪和味雞148
鮮菠蘿咕嚕肉108
翡翠炒班球

特別一讚還有炒飯,每一粒粒粒分明,炒得乾身又入味。
2020-09-28 123 views
今日同朋友一齊黎金豪酒家食晚飯,覺得質素唔錯,價錢合理,特別係海鮮,值得推介首先介紹一下海鮮蒜蓉粉絲蟶子: 冇沙, 大隻抵食, 口感唔錯,彈牙, 吃得出是新鮮的,十分推薦。避風塘瀨尿蝦肉: 辣度適中, 炸蒜很香脆, 蝦身有彈性, 瀨尿蝦已剝殼令食客吃得很方便 ,令人回味。另外仲有兩款小菜好味醬烤骨: 上碟時是一塊肉, 類似東坡肉的物體, 店員會幫手切開六塊, 我哋望住佢切落去嗰陣時, 知道塊肉應該好淋, 炆左好耐, 食落去,質感唔錯, 半層肥半層瘦,入口即溶。砂煲芥蘭啫爽肉: 熱辣辣, 芥蘭很新鮮, 豬頸肉很爽脆, 口感岩岩好。最後我地叫左事頭婆炒面: 每枱必點, 師傅炒得很有鑊氣, 而且夠曬入味, 又唔會太鹹,抵讚。整體黎講,環境坐得比普通大排檔舒服,而食物質素也不錯

首先介紹一下海鮮

另外仲有兩款小菜

整體黎講,環境坐得比普通大排檔舒服,而食物質素也不錯

Type of Meal
Dinner
2020-09-28 1019 views
食中菜,你會諗住去邊度食,高級食肆,連鎖酒樓,大排檔,中環,土瓜灣,元朗,沙田,旺角,長沙灣……其實十個人十個口味,個個選擇都唔同皆屬正常,如果得一個選擇,咁就……根據朋友推介,今日我們一行4人就揀咗位於深水埗青山道嘅『金豪酒家』,不嬲以為呢度係大埔道,因此來到呢度千祈唔好以為自己行錯,呢度係大埔道同青山道的交叉路口,而『金豪』有2個地下舖面㗎。㨂咗枱枱都有嘅『沙薑豬手』,豬手唔會太腍,又唔太硬,恰到好處有咬口,個調味又係好恰當,食第一舊時已經想食第二件,正『龍躉两味』棄清蒸揀咗『枝竹炆斑頭腩』,『翡翠炒斑球』就不變,枝竹炆頭够晒入味,火候够好惹味,翡翠斑球大大片好满足,有西芹伴碟好健康『好味醬燒骨』又係招牌,枱枱必點,雖然叫得『骨』但冇骨,菜如其名,真係『好味』,個人覺得似東坡肉多D,師傅功夫好,啲肉入口即溶,啱哂所有年紀啲人。『濃湯海味什菜煲』多菜,濃湯名符其實,平衡返上面食醬燒骨的少少『罪惡』感。

2020-09-26 81 views
屋企人生日,佢鐘意食中菜,所以我地就去左中餐館到食餐好既慶祝生日。呢間餐廳喺深水埗,價錢貼地,又方便我地!打開餐牌,有好多唔同既菜式,望落好吸引!我地一行四人,點左幾道菜!首先,我地點左個冷盤-沙薑豬手。呢道菜好有麻香味,豬手既皮好有咬口,正!另外,我地點左好味醬烤骨,呢道菜有啲似東坡肉,啲肉煮到好腍好入味,啲肥肉超正,人口即溶。屋企人好鐘意食海鮮,所以我地點左個龍躉兩味,分吃係用左炆同炒呢兩種煮法!翡翠炒球就係用左炒既方法,芹菜同埋龍躉一齊炒,龍躉炒到好香,配搭芹菜好balance!清蒸班頭腩都好正,班頭腩好香脆,再加埋啲枝竹等,好惹味!最後,楝係要點啲菜食下啦,我地點左個健康又好味既濃湯海味雜菜煲!
打開餐牌,有好多唔同既菜式,望落好吸引!

清蒸班頭腩都好正,班頭腩好香脆,再加埋啲枝竹等,好惹味!
  • 好味醬烤骨