2020-09-28
食中菜,你會諗住去邊度食,高級食肆,連鎖酒樓,大排檔,中環,土瓜灣,元朗,沙田,旺角,長沙灣……其實十個人十個口味,個個選擇都唔同皆屬正常,如果得一個選擇,咁就……根據朋友推介,今日我們一行4人就揀咗位於深水埗青山道嘅『金豪酒家』,不嬲以為呢度係大埔道,因此來到呢度千祈唔好以為自己行錯,呢度係大埔道同青山道的交叉路口,而『金豪』有2個地下舖面㗎。㨂咗枱枱都有嘅『沙薑豬手』,豬手唔會太腍,又唔太硬,恰到好處有咬口,個調味又係好恰當,食第一舊時已經想食第二件,正『龍躉两味』棄清蒸揀咗『枝竹炆斑頭腩』,『翡翠炒斑球』就不變,枝竹炆頭够晒入味,火候够好惹味,翡翠斑球大大片好满足,有西芹伴碟好健康『好味醬燒骨』又係招牌,枱枱必點,雖然叫得『骨』但冇骨,菜如其名,真係『好味』,個人覺得似東坡肉多D,師傅功夫好,啲肉入口即溶,啱哂所有年紀啲人。『濃湯海味什菜煲』多菜,濃湯名符其實,平衡返上面食醬燒骨的少少『罪惡』感。