酒津
坐得舒服居酒屋
mary04066
2025-09-21
關注
一入到去見到有勁多鬼太郎裝飾,好明顯老闆係鬼太郎fans😝好鍾意佢哋嘅豉油碟,都係鬼太郎嘅超可愛!推介吧枱位置,可以睇到師傅整嘢食嘅過程,感覺更加有氣氛!鵝肝多士表面煎得香脆,內層柔軟且非常厚身😀切開就有啲油流出嚟😜好肥美日本和牛鵝肝卷大大塊靚和牛包住厚切鵝肝😌然係卷在飯卷入面,和牛鮮嫩,鵝肝有獨特蛋白質香氣。香牛嘅油脂同鵝肝嘅蛋白質混合,勁香口。免治雞肉棒(自家製)月見汁係免治雞肉棒嘅精髓,醬汁甜甜地,生雞蛋混合之後,雞肉變得更滑。由於係免治雞肉,所以咬落去質感鬆軟容易咬。安格斯牛肉薄燒超高性價比!!!份量十足,每一片安格斯牛包裹最大量香蔥、蒜,牛肉香氣同香蔥味道混合,食到停唔到口。炒雜菜食到咁上下,食返少少菜,平衡一下,雜菜熟度剛剛好,上面加上炸蒜片,令雜菜味道提升!黑松露蟹肉冷蕎麥麺一上枱面已經見到大量蟹肉、三文魚子同黑松露,感覺好奢華。蕎麥拉麵配上秘製醋汁,有助提鮮。鯛魚燒伴雪糕熱辣辣鯛魚燒配上冰凍雪糕,紅豆鯛魚燒輕輕蘸上雲呢拿雪糕🍦好好味呀,鯛魚燒有香濃蛋香yummy查看更多
黑松露蟹肉冷蕎麥麺
安格斯牛肉薄燒
日本和牛鵝肝卷
EricaMa7315
充滿日本氣氛居酒屋
EricaMa7315
2025-08-27
關注
放工之後, 當然想找個地方可以輕輕鬆鬆relax下, 同朋友一邊傾下偈, 又可以打卡的地方, 今晚來到銅鑼灣一間日式居酒屋, 超級有日本風味, 最高興的還是能在這裏可以吃到正宗日本風味的日式料理。<牛油果松葉蟹肉軟殼蟹卷>新鮮的牛油果, 包裹住炸得香脆的軟殼蟹肉, 飯卷上面還鋪滿了松葉蟹肉和蟹子, 松葉蟹肉的鮮甜味道更加容易突出, 咬落去又能吃到軟殼蟹的鬆脆, 非常好食, 值得推薦。<日本和牛鵝肝卷>大大塊超高質的和牛, 包住一大塊厚切鵝肝在飯卷入面, 牛肉鮮嫰, 鵝肝咬落去好軟糯, 充滿奶油香, 屬高水準之作。<安格斯牛肉壽喜燒鍋>壽喜燒鍋材料非常豐富, 除了有安格斯牛肉之外, 還有冬菇、野菜、金菇、豆腐等等, 配上自家特製的壽喜燒湯底, 甜甜的醬汁味道, 非常好食。<蓮子鯛燒魚>烤魚蓮子鯛, 烤得非常之香, 而且條魚本身已經非常新鮮, 廚師無需要添加什麼特別的材料, 就是加上幾粒鹽, 已經可以烤得非常香口美味。餐廳選用的食物材料, 都非常高質, 而且食物的製作方法, 亦都屬於高水準之作, 完全吃到每一道菜的高質素, 如果想吃到真正的高水準日式料理, 這間居酒屋絕對值得推薦。查看更多
牛油果松葉蟹肉軟殼蟹卷
日本和牛鵝肝卷
asuraanna
鬼太郎主題×日本直送食材
asuraanna
2025-08-22
關注
呢間位於銅鑼灣澳門逸園中心嘅日本料理,老闆係《鬼太郎》fans,所以店內裝潢由牆身掛畫到周邊擺設都見到鬼太郎同妖怪角色,幾有心思。環境幾舒服,燈光柔和,帶日式居酒屋嘅relax感覺,師傅同侍應都幾nice,會主動介紹時令嘢食。車海老天婦羅 $176大大隻車海老因產量較少,被視為蝦類中的頂級食材,蝦身大隻,炸得挺身,肉質爽彈鮮甜,蝦頭炸得香脆唔油膩,配蘿蔔蓉同天婦羅汁幾夾。雞皮餃子 $58外皮用雞皮包住,煎得脆口,餡料多汁,味道比一般餃子香濃,送酒唔錯。安格斯牛小排 $58 牛小排肉汁豐富,肉質嫩滑,燒得啱啱好,多汁有咬口。自家製免治雞肉棒  手打雞肉混入軟骨,燒到外脆內軟,點埋蘭王蛋黃更加滑溜。鐵板牛舌 $98超級好食!牛舌厚身彈牙,用鐵板上夠熱辣,洋蔥煮到出晒甜味,同牛舌好夾。牛油果松葉蟹肉軟殼蟹卷 $138幾有驚喜!軟殼蟹炸得酥脆,蟹肉鮮甜,加埋牛油果嘅滑同暖醋飯,口感豐富。酒津炒飯$128炒得乾身,味道香口,可以自選豬牛雞肉,加埋炒蛋同炸牛蒡,食到停唔到口。餐廳仲有自家製梅酒,用熟梅釀製,酸甜開胃,鍾意飲梅酒嘅可以試吓。查看更多
+ 9
hui12066
享受地道日式風味的好去處
hui12066
2025-07-31
關注
要搵一間正宗地道的日式居酒屋,係香港絕對不是一件容易的事,一係就係勁貴。最近我發掘到一間叫酒津既居酒屋,居然唔貴又好食。踏入酒津,成個環境都好舒適 - 木質裝潢、柔和燈光,散發著濃濃的日式風情。師傅都好nice,會介紹d野食燒吞拿魚鮫吞拿魚鮮嫩多汁, 燒完之後表面非常酥脆, 但入面仍然保持到魚既鮮味,出奇地非常juicy!煮和牛尾牛肉軟嫩入口即化, 個湯汁濃郁鮮美又暖胃,我特別鐘意食入面舊蘿蔔,超級入味。鐵板牛舌我同朋友一向都鐘意食牛舌,鐘意佢舍獨特口感,既富有彈牙的Q韌,又不失肉質的厚實。今次用鐵板整更加香口,濃郁既程度完全唔差過其他牛既部位。雞皮餃子外皮酥脆,內餡飽滿多汁,因為用左雞皮做外皮,比起一般餃子香口得多。餡料鮮嫩多汁,好完美咁樣融合了肉汁的鮮甜和餃子皮的酥脆,絕對係一個非常好既佐酒小食。牛油果松葉蟹肉軟殼蟹卷松葉蟹肉鮮甜,軟殼蟹Q彈爽口,再加上牛油果的香滑幼滑,口感豐富層次分明,每一啖都食得出食材自身既味道。埋單700幾蚊,飽到上哂心口,我諗叫少一樣都會非常飽,作為居酒屋而言真係非常抵食!!絕對會再黎~查看更多
花太郎
好好食cwb日本野
花太郎
2025-07-21
關注
為食花太郎 Fafafoodblog 酒津酒場 🍴牛油果軟殼蟹卷138 蚊🥑蟹肉同蟹子做裝飾 個飯仲有d暖 好襯熱辣辣既軟殼蟹 好味 🍴鐵板牛舌98 蚊🐂牛舌粗身彈牙 厚身入味 洋葱 葱花 做點綴 入面軟林 好正🍴鵝肝飯88 蚊🔥想講呢個超好食 飯粒軟林 鵝肝好軟熟 d蒜片 烤到好香脆 味濃得好可怕又未燶 d鵝肝撈埋飯超好食 🍴日式炸雞 88 蚊🐥炸雞個皮好薄脆 雞肉大件彈牙 好食🍴太刀魚119 蚊肉質彈牙 點d葱 酸汁就好正 🍴蓮子鯛188 蚊🐟鯛魚肉質厚實 個人覺得就甘食都好好味 但當然點d酸汁都好正#日本菜 #鯛魚 #炸雞 #壽司 #軟殼蟹 #牛舌 #牛油果 #鵝肝 Score 平均分< 8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#酒津 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心7樓~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog銅鑼灣====================查看更多
+ 6
GWlovefood
特色居酒屋
GWlovefood
2025-09-23
關注
📍酒津酒津可以話係銅鑼灣特色居酒屋店內多個鬼太郎擺設而且餐廳走簡約日式風格為設計主軸成個環境十分舒適食物個方面 今次點左:剌身: 金時鯛炸物: 日本雞胸軟骨唐揚燒物: 雞腸 燒墨魚餅 燒豆腐特色料理: 甘鯛立麟燒飯團: 芝士松葉蟹膏飯團個人大愛個甘鯛立麟燒佢炸到好香脆同時又保留到魚既肉質鮮嫩而且佢地個燒墨魚餅同樣出色食落好香口 有興趣既朋友仔bookmark定Location: 香港銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心7樓查看更多
+ 6
Mfooddiary
銅鑼灣抵食居酒屋
Mfooddiary
Level 3
2025-09-19
關注
酒津位於銅鑼灣,是一間提供地道日式燒烤和海鮮料理的餐廳,擁有舒適雅致的用餐環境,適合朋友聚會及家庭用餐。酒津注重食材鮮度,烹調手法精細,讓每一款菜式都能展現原汁原味的鮮美。餐廳的推薦菜式包括鮮嫩爽滑的鱸魚刺身,魚質細膩清甜,是開胃的絕佳選擇;甘鯛立鱗燒採用特製高溫油炸魚鱗,使外皮香脆立起,魚肉仍保持軟嫩多汁,口感層次豐富;雞心串燒烤得恰到好處,肉質彈牙且帶有炭火香氣;辛口牛腸小鍋湯底濃郁辛辣,牛腸軟韌融合湯汁,非常暖胃;燒雞頸及燒雞肝串燒表面微焦香脆,肉質鮮嫩,滋味十足;鐵板牛舌烤至外焦內嫩,附帶特製醬汁,鹹香迷人;免治雞肉棒爽口多汁,口感細膩,適合作為下酒小菜。整體來說,酒津以鮮美食材及細膩火候掌控呈現多款日式燒烤和海鮮料理,從刺身到串燒、湯鍋再到鐵板料理,層層驚喜。搭配溫馨舒適的環境,是品味地道日料與燒烤的理想去處。每道菜都能讓人感受到用心與匠心,令人回味無窮查看更多
+ 4
Jintunggwong
有feel樓上居酒屋
Jintunggwong
Level 3
2025-09-18
關注
# 【食評】銅鑼灣鬧市入邊嘅特色居酒屋 —— 酒津酒場 琴晚放工約咗老婆去銅鑼灣食飯,本來想搵間地方坐低傾下偈,行到 SOGO 隔籬樓上見到呢間居酒屋,就入去試下啦。 地方唔算大,但氣氛幾舒服,坐喺吧枱仲可以望住師傅整野,邊食邊飲小酒,feel到有啲日本街頭小鋪 vibe。 ---## 🍴 食左啲咩 **立鱗燒(甘鯛立鱗燒 $178)** 呢個真係第一次食,魚肉本身好滑,好似蒸魚咁嫩,但魚鱗竟然係香脆嘅,好似脆片咁,咬落有對比。加少少鹽同埋沙律醬就已經好夠味,幾得意。 **汁煮吞拿魚眼($198)** 講真,平時真係冇諗過會叫魚眼,但menu見到忍唔住想試下。魚眼粒超大,加埋甜甜地嘅日式醬汁,一啖啖都係膠質,味道仲好鮮。完全突破咗我對「魚眼」嘅想像。 **串燒(牛舌 $128 / 雞軟骨 $28 / 雞心 $28)** - 牛舌係好有質素,切得厚身,燒到啱啱好,好有鹽香同黑胡椒香,不過價位就偏貴。 - 雞軟骨燒得脆,配啤酒應該更正。 - 雞心細細粒,燒後唔會乾,咬落仲keep到啲汁。 **黑松露蟹肉魚子冷麵($88)** 一上檯就聞到濃濃嘅松露味,蟹肉新鮮,魚子亦都幾搶眼。冷麵冰冰涼涼,夏天食特別清爽。 **鵝肝飯($88)** 份量細細碗,如果食得飽唔建議淨係靠呢個。鵝肝煎到香口,有少少入口即化嘅感覺,但因為飯唔多,所以感覺好似意猶未盡,係會想再食多啲。 ---## 💰 價錢 全部加埋埋單 $777(連加一),以居酒屋嚟講唔算平,但勝在可以試到啲比較少見嘅款式,好似魚眼同立鱗燒。 ---## ⭐ 整體感覺 - 環境舒服,啱晒情侶或朋友坐低慢慢傾。 - 食物有啲幾特別,而且水準唔差,師傅燒功唔錯。 - 唔係「平靚正」嗰種,但如果想試吓新奇嘢,就幾值得。 👉 推介大家至少要試下 **立鱗燒** 同 **魚眼**,真係幾有驚喜! ---查看更多
立鱗燒
||抵食居酒屋見到鬼太郎老豆||
食佢就叻
2025-09-09
關注
竟然有間咁抵食嘅居酒屋我而家先知,喺SOGO附近、靚裝、好食又唔貴。今晚食咗個刺身秋刀魚,配上薑同蔥,濃郁魚油香,口感柔軟;松露油鯛魚薄切,清新有鮮甜,由於肉質較結實,師傅薄切刀工令口感剛好,加上黑松露香氣好好食。即使係芥辣八爪魚,都比一般高質,芥辣味刺激度恰到好處唔會太上腦,八爪魚滑嘟嘟。我認為呢度不得不吃除左刺身,仲有串燒。安格斯牛小排靚肉軟嫩夠juicy;自家製免治雞肉棒口感有軟骨有肉纖維感,蛋汁一流;雞肝熟度剛好唔會孩好粉好香。普通菜式例如炒雜菜都ok,三文魚頭鹽燒更係推介中推介,$88,又香又脆,魚油四溢,二人share都足夠。查看更多
+ 5
安格斯牛小排
炒雜菜
鹽燒三文魚頭
Yuyou ling
SOGO隔離、服務好好人情味濃嘅居酒屋😊
Yuyou ling
2025-09-06
關注
今日行完銅鑼灣SOGO,黎到旁邊嘅澳門逸園中心覓食,見到呢間酒津居酒屋好似唔錯 ^v^老闆&店員都好熱情,好主動招呼客人。見過有d老闆係翹埋雙手,好Cool唔會理你😅 所以呢間店睇到有人情味,而且門口有繪馬可供客人寫~~ 可許願💫✨呢間店有吧枱,好多酒精🍺 有兩個包廂,arm晒朋友聚會,而且Menu幾新穎,好多第一次見、獨家嘅菜式。星期四晚上都好好生意👍🏻三文魚壽司好靚 油光閃閃,而且切得好,兩頭都係厚厚地翹上去,好食😋!而且食兩舊都已經好滿足😌黑松露蟹肉蕎麥麵好香😍 $128都算抵食,好濃黑松露醬~ 有好多蟹肉牛肉鵝肝卷係今餐嘅MVP!🤩🥳 牛肉x鵝肝頂級組合,好正🤙🏻 $128都係好抵食,呢個菜式我第一次見~ 真心推介😍呢間居酒屋仲有多款串燒,豚肉超厚超肥美!😈😝 燒得唔錯,冇燶到✨兩隻生蠔🦪,我地唔食生所以轉左熟蠔🤪 都好靚,唔會熟到老左鞋洽洽👍🏻呢個係炸魚,好得意😆 第一次食,個口感好新奇,啖啖魚肉幾好食🤤今餐好正,必定再訪~^_^查看更多
+ 8
三文魚壽司(4件)
黑松露蟹肉蕎麥麵
牛肉鵝肝卷
岩手蠔
甘鯛立麟燒
vickykakaka
每日限定海鮮好新鮮!
vickykakaka
2025-08-28
關注
超適合聚會的餐廳,環境氣氛很熱鬧,每天還有店家挑選的時令魚類和海鮮🐟每次來都會有驚喜!取名自位於鳥取縣的「酒津漁港」,店內有大量鬼太郎的裝飾和擺設,動漫迷也不能錯過呀🫶🏼飛魚刺身當日限定的魚類,飛魚魚肉非常新鮮,口感鮮嫩👍🏼配以紫菜一起吃有外脆內軟的口感,加點微微wasabi更會提鮮~燒蓮子鯛原條燒魚焦香味十足!魚皮香脆,魚肉結實,愛吃燒魚的朋友不妨一試~燒牛舌串燒選擇豐富,不過最愛牛舌😍香口惹味、口感軟嫩,滿滿的肉汁令人特別興奮🐮安格斯牛肉壽喜鍋無分季節都適合品嚐的壽喜燒鍋,任何時候都一樣美味🤤一共六大片安格斯牛肉,油花不錯,充滿肉香~蔬菜配料也十分豐富,兩人分吃剛剛好🍲🐮查看更多
keeyin16
銅鑼灣日式壽司❤️
keeyin16
2025-08-28
關注
🍣 梭子魚刺身($258)梭子魚刺身新鮮到爆!魚肉厚切,入口爽滑,帶淡淡嘅海水鮮甜,味道層次好豐富!雖然價錢略高,但質素絕對值,刺身控一定要試!😍🥟 雞皮餃子($58)雞皮餃子外皮炸得香脆金黃,內裏雞肉餡嫩滑juicy,咬落爆汁,仲有少少蔥花提香,簡單調味就已經好惹味!份量啱做開胃小食,食完想encore!😎🥚 海膽醬玉子燒($88)玉子燒厚身軟滑,蛋香濃郁,頂層鋪滿海膽醬同蟹籽,入口creamy又鮮甜,微鹹嘅海膽味同蛋香好夾!賣相精緻,食落好滿足,係全場亮點!😋🧀 炸芝士年糕($38)年糕外層炸得金黃香脆,內裏煙韌,咬開有芝士流心,咸香濃郁,口感層次好豐富!價錢親民,當小食同朋友share超正!😆🥑 牛油果松葉蟹肉軟殼蟹卷(6件,$138)呢款壽司卷真係驚喜!軟殼蟹炸得酥脆,牛油果滑溜,松葉蟹肉鮮甜,仲有少少蛋黃醬提味,6件份量啱啱好,食落好有fusion風味,推介!😍🥩 牛肉鵝肝卷($128,4件)牛肉半熟灸燒,入口嫩滑,裹住鵝肝同壽司飯,油香同米飯嘅清香好平衡!鵝肝滑溜濃郁,牛肉帶點炭燒香,食完真心有高級感!😊酒津嘅日式菜式真心有水準!刺身新鮮,玉子燒同壽司卷好有創意,雞皮餃子同芝士年糕平靚正,牛肉鵝肝卷食得出用心!同一般居酒屋比,呢度嘅出品精緻,環境舒服,服務貼心,價錢合理,CP值高!查看更多
lazykoala
鬼太郎居酒屋
lazykoala
2025-08-22
關注
雞皮餃子外皮金黃酥脆,內餡鮮嫩多汁,雞皮的香氣與餡料的鮮味交織,口感豐富松葉蟹肉蟹膏壽司松葉蟹蟹肉鮮甜,蟹膏濃郁,搭配醋飯,口感細膩三文魚壽司新鮮的三文魚片,色澤鮮艷,脂肪豐富,入口滑嫩,簡單卻經典深海池魚壽司肉質鮮美,口感彈牙火炙鮪面肉壽司第一次食鮪面肉,面肉係最滑嫩嘅部位,鮪魚薄片經過火炙處理,外焦內嫩,香氣四溢,搭配醋飯,形成獨特的風味層次火炙左口魚邊壽司左口魚的肉質鮮美,經過火炙後帶有炭香,口感細膩安格斯牛小排選用優質的安格斯牛,肉質鮮嫩多汁,燒烤至外焦內嫩,搭配特製醬汁煙肉提子串煙肉包裹著甜美的提子,經過烤製後,煙香與果香交融,口感酥脆安格斯牛肉烏冬選用安格斯牛肉搭配彈牙的烏冬麵,湯頭濃郁,牛肉鮮嫩紐西蘭羊扒羊肉肉質鮮嫩,經過精心烹調,散發著誘人的香氣,搭配新鮮蔬菜,平衡了口感查看更多
Neyuis
良心食肆🍻燒物非常出色
Neyuis
2025-08-20
關注
本身真係勁鐘意食串燒,每次去居酒屋都一定喪叫燒物,酒津係我覺得銅鑼灣數一數二燒物同刺身都好出色嘅居酒屋🥢壽司點左帆立貝、油甘魚同珍寶牡丹蝦壽司,全部都好鮮甜,特別係帆立貝,大推!價錢唔算貴,性價比高,一定要試下🥢燒物點左勁多款燒物,當中白鱔同燒豆腐係最有驚喜!!白鱔勁厚肉多汁,咬落去竟然要用juicy黎形容!朋友話未食過咁好食嘅白鱔!燒豆腐燒得好乾身,一上枱已經聞到勁香,略帶臭豆腐風味,鐘意食豆腐嘅朋友仔唔好錯過雞胸軟骨係餐廳介紹,比一般嘅雞軟骨有咬口同好食,當中仲夾住雞肉,軟骨有彈性,唔會太硬安格斯牛小排肉味濃郁;黑豚鵪鶉蛋同黑豚秋葵都燒得剛剛好,每一啖都食到有肉汁另外青椒仔、雞翼、自家制免治雞肉棒呢啲基本野都燒得好香,串燒配生啤認真一流 所有串燒都好出色,就連燒飯團塊紫菜都特別脆,重點係所有串燒都無過多嘅調味,恰到好處,超讚🤤👍🏻🥢鐵板廣島蠔好少食到咁大隻同厚肉嘅廣島蠔,因為係用鐵板上,所以用左大量洋蔥墊底,廣島蠔保持到唔會過熟,係洋蔥同煙肉碎配搭下更惹味,洋蔥十分甜最後有樣野真心要讚下,餐廳星期日有8折,仲要折左後先計加一,良心食肆查看更多
apdptrwrqygf
铜锣湾串烧居留屋
apdptrwrqygf
Level 2
2025-08-09
關注
铜锣湾这家居酒屋我能N刷!藏在轩尼诗道楼上也太会了吧~地址给你们扒好了:轩尼诗道525号澳门逸园中心7楼,叫酒津!出电梯就有内味儿了,暖黄灯光配着日文歌,瞬间穿越到东京小酒馆~他们家串烧是灵魂!鸡肾烤得焦香带点脆,鸡心处理得超干净完全不腥,鸡翅外皮酥到掉渣,里面肉嫩得飙汁…每次来都得点上一大把,配着冰啤酒喝到微醺才舒服~天冷了还能点份寿喜锅,牛肉片薄到透光,在甜丝丝的汤里涮几秒,裹上生鸡蛋液滑进嘴里,鲜得人直咂嘴!锅里的蔬菜吸饱了汤汁,最后再来口米饭,暖心又暖胃~下班后跟朋友来这儿聚聚,吃着串烧喝着小酒,聊聊天吹吹牛,感觉一整天的疲惫都被治愈了~住在附近的宝子真的可以冲!查看更多