2024-09-22 2796 views
豆漿大王在新蒲崗的本店早已家喻戶曉,是不少街坊和遊客的愛店🫶🏻最近更在沙田開了分店。雖然有評論認為分店的味道不及本店😣但本人這次光顧卻未覺食物質素有太大分別,水準依然高企😃———————————————————————粢飯包得十分紮實,完全不會鬆散😎油炸鬼非常脆口,十分新鮮🤩肉鬆和榨菜份量稍少🤏🏻若果加多一點的話,內餡會更為豐富。但整體調味仍算足夠,本人覺得滿意👍🏻鹹豆漿材料豐富,調味恰到好處。蝦皮份量足夠,令豆漿充滿鹹鮮味☺️油炸鬼吸滿豆漿後變得軟爛,口感十分特別🙂不過可能整體調味太豐富,豆漿豆味欠奉😕有點失色。與其說是脆多士,我認為這四片更加像炸饅頭🥹饅頭炸得非常香脆,配合煉奶和巨量肉鬆,鹹甜混雜,特別得來又非常配合😋😋十分推薦!!肉碎份量十分之多,而且肉質有肥有瘦,口感十足😋調味方面醬汁濃淡適中,還加入了乾蔥碎令肉碎更添香氣。上海麵略粗帶有彈性,掛汁程度一流👍🏻———————————————————————沙田分店的食物質素不比新蒲崗本店的差,而且座位亦較本店舒適,我認為值得推薦👍🏻
———————————————————————
鹹粢飯

鹹豆漿

肉鬆奶脆多

秘滷肉碎拌上海麵

———————————————————————
$50 (Tea)
鹹粢飯
肉鬆奶脆多
秘滷肉碎拌上海麵
2024-09-20 2670 views
我人生第一篇食評就送咗比你,沙田豆漿大王🙂 店員唔知做乜q的,可惜我落咗單比咗錢先上網search,發現呢間分店原來大有前科,奶曬野。嗌一碗鹹豆漿都咁伏…事情經過:1. 下單前已問店員外賣要多久能取,店員回覆「10分鐘內,10分鐘」,態度比我感覺係好快啦叫個外賣姐。好,咁我預10分鐘啦。2. 等等等,10分鐘都已經過咗,等到我後面5個號碼的外賣已取,仍未到我。我有向比外賣的嬸嬸查詢,我認得佢,佢至少執咗4轉外賣出門口比客人,我同佢講咗我張飛個號碼,遲過我嘅都拎曬,問佢幾時有,佢同我講等等。到佢再出黎,我望住佢,佢又無反應無交代。到下一次佢再出黎,又係咁。 姐係點?當人死?3. 已經16分鐘,唔知要等幾耐,唔知發生咩事,外賣嬸嬸無同我交代 係未煮好製作需時要耐啲?定還是漏單? 大佬又話10分鐘內,咁快手又要人等咁耐?等唔係問題,你都要有個交代講清楚吖比人知個大概要幾耐,如果有排等,我去行下街做其他野坐下,唔洗戇居居企門口白等咁攰。4. 最後索性自己主動去收銀問,唔想再戇居居。個粉紅色頭長髮女職員出去廚房睇下咩事,分零鐘後就拎袋外賣返黎比我,一句說話都無講 連唔意思或者多謝光臨都無!亦無眼

事情經過:

大佬又話10分鐘內,咁快手又要人等咁耐?
等唔係問題,你都要有個交代講清楚吖比人知個大概要幾耐,

4. 最後索性自己主動去收銀問,唔想再戇居居。個粉紅色頭長髮女職員出去廚房睇下咩事,分零鐘後就拎袋外賣返黎比我,一句說話都無講 連唔意思或者多謝光臨都無!亦無眼神交流,就經過我身邊時放低外賣係我前面(即俾錢櫃檯),佢入返俾錢櫃檯繼續工作時(同我面對面)亦冇交流,呢啲咁嘅態度真係唔掂,
我問佢:咁遲嘅?
佢答我:佢地好似唔記得睇飛

我前面1個,後面5個 號碼都無事,你同我講佢地唔記得睇飛?? 同埋你識唔識講句「唔好意思」????
我有同個外賣嬸嬸講我嘅情況,佢足足行咗3轉出黎但一句都無同我講咩事 無外賣比我係做乜q???

5. 我無啖好氣,出聲都廢事,比咗個無奈攰白眼樣女職員睇,行咗幾步到門口但都嬲得濟,返轉頭同個粉紅色頭長髮女職員(年約二十中)講返,後我5張飛嘅人都拎曬外賣,我唔該佢同返佢廚房嘅同事講聲!
(我好氣客,唔大聲唔惡,無粗口,個樣又唔西,係帶有憤怒情緒但講道理的語調),
佢疊音秒回我一句”Okay”,但面色不悅。

總結:基本處事態度都出事,啲食物(一碗鹹豆漿)唔好食!豆漿無味,得油炸鬼嘅
鹹味,食落仲有少少沙(有海鮮蝦米),又細碗(平時裝燒賣魚蛋嘅白色外賣碗),整體極普通,咁都收$26蚊,憑咩?搞笑?
2024-09-20
Waiting Time
16 Minutes (TakeAway)
Dinner
2024-09-19 2761 views
同事介紹這間新開豆漿大王粢飯,大讚好好味,所以今日特登走去試吓。這間食店面積頗細,我買粢飯外賣,買票後要在食店外等10分鐘,服務員有禮貌。 回家即開始享受這粢飯,粢飯本身夠熱度,餡料多,油炸鬼大大件,脆的,但有少少硬,似番焗過,外面糯米軟硬度適中,但比較淡味,整體感覺這粢飯味道一般,$20一件抵食,但還是舊上海店的好味多。
1985 views

2024-09-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Other
2024-09-18 2107 views
我本身很喜歡吃粢飯,看到豆漿大王就試試佢地粢飯和豆漿。 結論是粢飯還可以,但沒有特別驚喜;而豆漿真的是讓人失望,完全冇豆味!另外點了上海排骨湯麵,排做得非常差,榛子咖啡更是不值得一提。總結來說,這次完全浪費自己的quota 試過就算了。
我本身很喜歡吃粢飯,看到豆漿大王就試試佢地粢飯和豆漿。

總結來說,這次完全浪費自己的quota 試過就算了。
2024-09-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-09-12 1710 views
酸辣雲吞上海麵 。換完都是一堆這個樣子,其實檢查一下不難吧 。本來都只是想吃一頓簡單晚飯 。味道還好,沒有驚喜 。就說是重做,三分鐘就重上,亦都發現這個問題 。一堆這樣,怎麼吃 ?
酸辣雲吞上海麵
2024-09-12
2024-09-08 1348 views
夜晚趕住去上堂,係沙田嘅商場搵咗呢間豆漿大王食個啲嘢。平日6點鐘即刻入去都好快坐滿人,因為一個人食,所以要同人搭枱。佢呢度有好多唔同口味嘅豆漿,不過我叫咗最普通嘅凍甜豆漿,$12,豆味幾濃幾香,果然叫豆漿大王!另外叫咗煎釀豆腐湯麵,$45,豆腐有3舊,幾厚幾大舊,不過釀落豆腐嘅肉就細得有啲誇…就係相中見到豆腐表面深色嘅個一點,我初初以為係醬汁…上海麵份量就幾多,湯底有啲酸菜、豬肉碎。另外仲叫咗一份韭菜煎餃,$28,見餐牌寫住即叫即整就試吓,點知個皮好厚好硬,感覺一般…結論係最好味係杯豆漿,果然無改錯名😂😂

結論係最好味係杯豆漿,果然無改錯名😂😂

本身諗住買外賣,企係收銀話外賣無人理,派位果個淨係處理啲打占攞位呀婆,又指返去收銀。行去收銀到個食客埋單打占,個呀姐就話人哋埋單姐,埋單就可以打占?外賣落單會用多你好多時間?已經無同啲打占攞位既呀婆呀伯爭,好聲好氣排隊仲要比你同事串,建議安排返排隊指引,同教返職員安排返先後,唔係老人家就大晒!

2024-09-04
2024-08-27 996 views
之前食過其他分店覺得唔錯就嚟沙田舖頭幫襯下 舖頭一朝早已經好多人 但係淨係見到一個後生妹妹忙東忙西一個人做幾份嘢 唔知係想慳人工定有其他原因 見到其他客人都係想搵人幫手落單都落唔到 等咗勁耐先食到野

2024-08-27
Breakfast
2024-08-26 998 views
豆漿大王回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️推薦:鹹糍飯1. 味道:❤️❤️❤️❤️🤍2. 價錢:❤️❤️❤️❤️❤️3. 打卡:❤️❤️🤍🤍🤍4. 等候:❤️❤️❤️🤍🤍5. 位置:❤️❤️❤️❤️❤️食物:1. 午餐:上海排骨麵|担担湯底|熱豆漿|$532. 鹹糍飯|$20(還可以選擇+$升級份量)評價:◇担担湯底一般,排骨有些偏油,炸的一般♡熱豆漿自行加糖,可以選擇無糖,但豆味一般(平常喜歡特濃豆漿)♡鹹糍飯有層次感,喜歡相關配料會感到很滿足;還會幫忙切件,適合朋友一起分享地址:沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3116號舖營業時間:8:30 - 22:00
豆漿大王

4. 等候:❤️❤️❤️🤍🤍
5. 位置:❤️❤️❤️❤️❤️

食物:
1. 午餐:上海排骨麵|担担湯底|熱豆漿|$53
2. 鹹糍飯|$20(還可以選擇+$升級份量)

評價:
◇担担湯底一般,排骨有些偏油,炸的一般

地址:沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3116號舖
營業時間:8:30 - 22:00
已經係第四次幫襯沙田呢間豆漿大王一直以來都覺得佢地既粢飯同豆漿好出色今次黎到一樣叫返豆漿粢飯但係佢杯豆漿勁大陣「燶」味!係d豆漿煲燶左果隻燶味!然後我飲第一啖同個姐姐講話有燶味佢係全程反住白眼咁同我講野我:唔該杯豆漿有燶味佢:我地既豆漿係出名有「焦香味」既我:但係擺明係燶味喎佢:(極不耐煩)如果你覺得唔岩飲可以換其他野飲個豆漿底就全部都一樣既之後我就換左杯檸檬茶講緊係全間鋪一半以上人客人都係話有燶味佢地鋪頭d員工堅持話係「焦香味 」我去咁多次新蒲崗同沙田兩間都去過冇一次飲過所謂既「焦香味」其實老實講燶左就燶左 唔好搵人笨囉!仲有個小籠包d肉係霉同臭既!煎餃子韭菜豬肉勁鹹!成個用餐體驗好差!白頭髮扎辮個員工服務態度差到爆!搞臭晒豆漿大王個名!
已經係第四次幫襯沙田呢間豆漿大王
一直以來都覺得佢地既粢飯同豆漿好出色
今次黎到一樣叫返豆漿粢飯
但係佢杯豆漿勁大陣「燶」味!
係d豆漿煲燶左果隻燶味!
然後我飲第一啖同個姐姐講話有燶味

佢:(極不耐煩)如果你覺得唔岩飲可以換其他野飲
個豆漿底就全部都一樣既

之後我就換左杯檸檬茶
講緊係全間鋪一半以上人客人都係話有燶味
佢地鋪頭d員工堅持話係「焦香味 」
我去咁多次新蒲崗同沙田兩間都去過
冇一次飲過所謂既「焦香味」
其實老實講燶左就燶左 唔好搵人笨囉!

仲有個小籠包d肉係霉同臭既!
煎餃子韭菜豬肉勁鹹!
成個用餐體驗好差!
白頭髮扎辮個員工服務態度差到爆!
搞臭晒豆漿大王個名!
小籠包
  • 焦香味豆漿
2024-08-10 1482 views
排隊等好耐,好少二人枱,基本上都要搭枱,但張四人枱勁迫,大家你眼望我眼咁食真係迫人快啲走。食物質素都好差,上海麵個湯底勁似即食麵湯料包開出嚟,成個面都勁鹹,配料又小,唯一係粢飯係好少少,但啲料超少,鹹豆漿直程係難飲,味道超奇怪,食完一次真係唔會再去。
2024-08-09
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2024-08-10 1709 views
之前每逢喺新蒲崗都會去豆漿大王吃粢飯,終於等到他來到新界開分店。今天叫了兩樣食物兩杯飲品。▶️ 鹹粢飯(另全加配料)這裏的粢飯一向都好好吃,全都是即叫即包,油炸鬼非常脆口,熱辣辣很不錯。▶️ 肉鬆奶油多士這款普普通通,多士很香脆,肉鬆和煉奶都很夾,但沒有什麼記憶點。▶️凍豆漿豆漿味道香濃,很消暑。▶️凍牛油果豆漿這款凍牛油果豆漿味道很特別,喝起來不像牛油果味,反而很像某種紙包飲品,蜜瓜豆奶,但味道很清爽,也可以試一試。

▶️ 鹹粢飯(另全加配料)

▶️ 肉鬆奶油多士

▶️凍豆漿
豆漿味道香濃,很消暑。

▶️凍牛油果豆漿

2024-08-05 1347 views
拎飛好有問題 明明我黎先但張飛比後面遲黎既人個陣收錢阿姐話好忙都算 另一個員工派飛係見到佢係到扮睇唔到 張飛仲要比唔係一組人 係比夠後面兩組人 谷鬼氣咪唔食囉我話知你唔夠人手定點 真係勁有問題囉之前食過外賣 諗住試堂食 點知咁唔愉快好心改善下啦 搵鬼食咩
拎飛好有問題 明明我黎先但張飛比後面遲黎既人
個陣收錢阿姐話好忙都算 另一個員工派飛係見到
我話知你唔夠人手定點 真係勁有問題囉
之前食過外賣 諗住試堂食 點知咁唔愉快
好心改善下啦 搵鬼食咩

2024-08-05 960 views
第一次寫食評!因為超嬲!中午要等位,位唔多,見到一個職員坐張4人枱食飯,眼見好多人唔等就走人,因為前面D號碼走晒,結果我們3人等左15分鐘有位。食物方面,與九龍灣分店差很遠,酸辣湯餃子超級鹹,雞翼炸過火黑蚊蚊!聽到職員在食飯時講,都話好喊,有客人都投訴過!我們就沉住氣沒人投訴,但食到一半抹下嘴,筷子還未放低,職員問都唔問收走我碗麵,超級離譜!我告知,我們坐低只是15分鐘,不過未食完都走!一肚氣!
第一次寫食評!
2024-08-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2024-08-02 833 views
我之前係去新莆崗的豆漿大王好好味,因為現在真係好少出去所以冇得食好味粢飯,現在見到沙田開咗這間粢飯,豆漿,雞扒麵都好味,但酸辣湯就真係冇下次超咸,真係咸到一個點。
我之前係去新莆崗的豆漿大王好好味